Author |
Topic |
docA
Advanced Member
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 26/04/2009 : 18:43:26
|
quote: Originally posted by Barker
quote: Originally posted by docA
quote: Originally posted by Hajo
Jel zna itko zašto Stano crta tako malo epizoda Dylana? Mislim, radi li možda i na nekim drugim projektima, ili je jednostavno lijen Kolko se ja sjecam, nacrtao je 1. epizodu, 25., "Pricu ni o kome" (nisam siguran za broj), 100., onu kratku epizodu u Systemovom gigantu ("Vucja krv", ako se ne varam)... Jebeno mi se svida njegov stil, pa mi je žao što ga se ne vida više...
Italijanski nazivi epizoda koje je nacrtao A.Stano: # 1 L’alba dei morti viventi # 25 Morgana # 43 Storia di nessuno # 100 La porta dell’inferno # 184 I misteri di Venezia # 217 Il grande sono Dovde negde sam u toku sto se regularne serije tice, a pored "vucje krvi", nedavno sam procitao jos dve kratke price, koje ce moguce objaviti Ludensov ili neki od narednih Sc Giganata.. To su price iz Giganta regularnog br.8 (ja bio nabavio pirata) "Crna macka" i "Bunar prokletih" .. . Scenario za Crnu macku napisao T.Sclavi u saradnji sa G.Puccioni a u drugoj prici je radio G.Anon…..znam da sigurno postoji jos najmanje jedna epizoda koju ce VC uskoro objaviti...
mala korekcija: #100 Prica o Dylanu Dogu
AUUUU! Ja sam to copy-paste sa nekog spiska pa sam roknuo 101 epizodu.. Editovao sam post. Hvala sto si me ispravio |
|
|
Tex Willer
Advanced Member
Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts
Member since 17/09/2005 |
|
elfak nish
Advanced Member
Serbia
5705 Posts
Member since 23/02/2009 |
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Posted - 26/04/2009 : 18:52:48
|
quote: Originally posted by Tex Willer
quote: Originally posted by supermark
crtao je stano i u gigantima 4,6,8,16
Da, u pravu si..u gigantu 4 SC prica "Bila je mrtva" i naravno Sclavijev scenario..u 6-ici je pomenuta "Vucja krv" a za Gigant 16-icu ne znam kao i za kolorfest 2? Sigurno imas neke italijane u posed..?!
Nije u gigantu 16,vec u 15. @docA Ne trebaju ti Italijani,dovoljan je sajt SBE http://www.sergiobonellieditore.it/auto/scheda_speciale?collana=46&numero=15&subnum=0
Ma daj! Tu epizodu je nacrtao L.Piccato ovamo se prica o Stanovim epizodama.. |
|
|
Tex Willer
Advanced Member
14077 Posts
Posted - 26/04/2009 : 19:01:08
|
Ma daj! Tu epizodu je nacrtao L.Piccato ovamo se prica o Stanovim epizodama..
Greska,vido sam Stano,al' samo naslovna. Al' nema ga ni u 16-ici. |
|
|
Tex Willer
Advanced Member
14077 Posts
Posted - 26/04/2009 : 19:05:52
|
quote: Originally posted by elfak nish
Ipak i ti znas ko je Dilan Dog,nemam reci
Samo sto mi odavno nije medju boljim Bonelli-jevim junacima. Poslednjih 60-70 Ludensovih epizoda,ako ne i vise,su mi dno. Jedna od 10 mi se ne svidja. Posle duzeg vremena sam poceo ponovo da citam DD i odmah me je razocarala ona epizoda sa cudovistem (valjda Rekvijem za cudoviste). A nekad mi je bio u top 3. |
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Posted - 26/04/2009 : 19:06:27
|
Ma daj! Tu epizodu je nacrtao L.Piccato ovamo se prica o Stanovim epizodama..
Greska,vido sam Stano,al' samo naslovna. Al' nema ga ni u 16-ici.
E pa ne znam.. i ja sam gledao malo po sajtovima..pa nisam nista video... |
|
|
Tex Willer
Advanced Member
14077 Posts
Posted - 26/04/2009 : 19:10:09
|
E pa ne znam.. i ja sam gledao malo po sajtovima..pa nisam nista video...
Nema ga od osmog giganta,sad sam proverio,a u colorfest je crtao samo drugu pricu - Videokiller. |
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Posted - 26/04/2009 : 19:12:33
|
E pa ne znam.. i ja sam gledao malo po sajtovima..pa nisam nista video...
Nema ga od osmog giganta,sad sam proverio,a u colorfest je crtao samo drugu pricu - Videokiller.
Nemo' mi diras Dylana i Stana ce crta on..samo polako... |
|
|
Tex Willer
Advanced Member
14077 Posts
Posted - 26/04/2009 : 19:27:50
|
Nemo' mi diras Dylana i Stana ce crta on..samo polako...
Protiv Stana nemama nista,ali DD je trebalo ugasiti kad vise nije imalo sta da se kaze. Uostalom i sam Dilanov tata je hteo da usmrti svoje cedo pa mu nisu dozvolili sve dok prodaja ide. Na ovu temu je Marchello vec dosta pricao a veruj mi da je covek lud po pitanju DD koliko prati i analizira sve epizode,odnose izmedju scenarista i njihova prepucavanja kroz DD serijal. |
|
|
elfak nish
Advanced Member
Serbia
5705 Posts
Member since 23/02/2009 |
Posted - 26/04/2009 : 19:33:27
|
Protiv Stana nemama nista,ali DD je trebalo ugasiti kad vise nije imalo sta da se kaze. Uostalom i sam Dilanov tata je hteo da usmrti svoje cedo pa mu nisu dozvolili sve dok prodaja ide. Na ovu temu je Marchello vec dosta pricao a veruj mi da je covek lud po pitanju DD koliko prati i analizira sve epizode,odnose izmedju scenarista i njihova prepucavanja kroz DD serijal.
Ih,kad moze tex da ima 500 broja,od kojih bar 200 neodljivo lice jedan na drugi,moze i Dilan |
Soundgarden - Halfway There http://www.youtube.com/watch?v=LW4Zsd1mhPI
|
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Posted - 26/04/2009 : 19:34:56
|
Protiv Stana nemama nista,ali DD je trebalo ugasiti kad vise nije imalo sta da se kaze. Uostalom i sam Dilanov tata je hteo da usmrti svoje cedo pa mu nisu dozvolili sve dok prodaja ide. Na ovu temu je Marchello vec dosta pricao a veruj mi da je covek lud po pitanju DD koliko prati i analizira sve epizode,odnose izmedju scenarista i njihova prepucavanja kroz DD serijal.
Skroz se slazem ali sam jako pristrasan kad je Dyd u pitanju.BILA JE TO LJUBAV NA PRVI POGLED.. Na prvu loptu me okupirao te 1987-e god sa Dr.Ksabarasom .. Slazem se da je rekvijem za cudoviste u kompletu - TRUBA! |
|
|
Tex Willer
Advanced Member
14077 Posts
Posted - 26/04/2009 : 19:36:28
|
Ih,kad moze tex da ima 500 broja,od kojih bar 200 neodljivo lice jedan na drugi,moze i Dilan
Ma nemam ja nista da DD izlazi u nedogled,al' bi trebalo malo poraditi na tome da se vrati kvalitet serijalu koji je bio odlican. Evo za fanove izvlacim ovaj topic Leo Charma(ili Marchella,kako vam draze :-)) |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4648 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 01/05/2009 : 18:33:33
|
hmmmm, ovaj kisoviti praznik kao da mi je bas bio predvidjen za uzivanje u dilanu izmedju dva teniska meca, ajd ovako na brzaka dok cekam da pocne jelena: jedan od zanimljivijih Rujuovih ogleda, miljama bolje od sranja poznatog kao Crvena smrt. lep povratak Saula, iz jos jednog meni dragog broja Andjeo osvetnik. scenario odlican, prica tece savrseno izbalansirano sa akcijom, uzasom i relaksacijom kroz veneciju. pozivanje na Novu vrstu mi ipak nije najjasnije, zar oni nisu imali pozitivan kontekst u tom broju? stano mozda za nijansu slabiji, ali i dalje majstor! |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Posted - 01/05/2009 : 20:18:37
|
quote: Originally posted by Barker
hmmmm, ovaj kisoviti praznik kao da mi je bas bio predvidjen za uzivanje u dilanu izmedju dva teniska meca, ajd ovako na brzaka dok cekam da pocne jelena: jedan od zanimljivijih Rujuovih ogleda, miljama bolje od sranja poznatog kao Crvena smrt. lep povratak Saula, iz jos jednog meni dragog broja Andjeo osvetnik. scenario odlican, prica tece savrseno izbalansirano sa akcijom, uzasom i relaksacijom kroz veneciju. pozivanje na Novu vrstu mi ipak nije najjasnije, zar oni nisu imali pozitivan kontekst u tom broju? stano mozda za nijansu slabiji, ali i dalje majstor!
Moj Misterij Venecije putuje iz Bg ka meni, nosi ga Elfak nish, nadam se da vec prekosutra mogu i ja dati neke utiske. Toliko je oprecnih teorija na topicu/forumu, narocito o Stanu kao crtacu... Nestrpljivo cekam taj strip. |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 02/05/2009 : 11:59:30
|
Referenca na Novu vrstu se ne odnosi na vrstu vec na one ljude koji su ih lovili.
Meni je usprkos Stanovom crtežu Crvena smrt, koja je prava kompaktna boleština, sto puta bolji od misterija venecije. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4648 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 03/05/2009 : 02:03:29
|
u pravu si za novu vrstu deers, sad sam proverio. naravno, tesko je setiti se drek epizode, a tek detalja iz nje :/ |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Member since 14/10/2008 |
Posted - 03/05/2009 : 02:52:39
|
Veoma losha epizoda. Stano na nivou i, u onim akvarel delovima, bolji nego ikada. Ovaj broj bih voleo da vidim u koloru. |
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Posted - 06/05/2009 : 20:02:13
|
quote: Originally posted by Le Samourai
Veoma losha epizoda. Stano na nivou i, u onim akvarel delovima, bolji nego ikada. Ovaj broj bih voleo da vidim u koloru.
Ovaj topic vec ode u zaborav, ja sam vec nesto tupio jer volim Stana ali sam rekao da cu dati komentar posto budem nabavio i procitao strip.. Pa, evo slazem se sa da i nije neka prica, ali to sto kazes da bi voleo da vidis strip u koloru (da li zbog akvarel delova?) se bas i ne slazem.. Te akvarel delove je u stvari radio laviranim tusem, i tehnika pruza gotovo isti ucinak kao i akvarel..ali mislim da je ipak crno-bela varijanta zaista kompatibilna sa pricom.. Sta mislis, da li bi coffe and cigaretes Jima Jarmuscha bio efektniji film da je u koloru? |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Posted - 06/05/2009 : 20:23:17
|
Nekako mi je delovalo da je kolor akvarel, pa bih bash voleo da vidim kako to izgleda ako jeste. Ako je izvorno c/b onda me ne zanima, tj, ne bih da ga naknadno kolorishu. :)
Naravno da ne, u Coffee and Cigarettes je bash svesno odabrana crno-bela kombinacija. |
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Posted - 06/05/2009 : 20:34:51
|
quote: Originally posted by Le Samourai
Nekako mi je delovalo da je kolor akvarel, pa bih bash voleo da vidim kako to izgleda ako jeste. Ako je izvorno c/b onda me ne zanima, tj, ne bih da ga naknadno kolorishu. :)
Naravno da ne, u Coffee and Cigarettes je bash svesno odabrana crno-bela kombinacija.
Ja bas gutam slova Lepo sto si mi skrenuo paznju na pravopis
Stano je kako kazes na nivou, a sto se epizode tice - slabija.
|
|
|
Andrey
New Member
British Indian Ocean Territories
281 Posts
Member since 06/01/2009 |
Posted - 10/05/2009 : 14:09:26
|
Bah,ocekivao sam više.Svidjeli su mi se dijelovi u kojima se slavi ljepota Vencije,njezin duh,katalizator snova kojih je zbog zla modernog svjeta sve manje,snovi koji postaju stvarnost,ali sve je trebalo ostati na tome,na snovima.Ubacivanje super-extra-tajnih organizacija koje žele zavladati svijetom po meni nije uspješno,sve je moglo ostati na snovima i nocnim morama koje postaju stvarnost.Ovo je mogla biti poeticna i romanticna prica.
I kako Chiarina majka(ili Chiara) nije shvatila da se isti lik nalazi na njezinim fotografijama kroz razlicita desetljeca i još je u gradu.
Stano je perfektan,volim njegov stil,a oni dijelovi apokalipse su izvrsno nacrtani(i dobro scenaristicki zamišljeni).I smeta mi ona glupost na kraju,kao kolektivni zaborav.Dio sa Casanovom je dobar,a Naslovnica je takoder izvrsna. Moje ocijene: (7,5,10,10) |
puno postam, uprati https://twitter.com/vjekoplovac
sclavi>originalni radovi junjija ita |
|
|
Le Samourai
Senior Member
2871 Posts
Posted - 10/05/2009 : 15:22:40
|
quote: Originally posted by Andrey
Ovo je mogla biti poeticna i romanticna prica.
To i jeste Rujuov najveci problem - ideje su ok, povremeno vrlo dobre, ali mu je realizacija losha. |
|
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 11/05/2009 : 16:55:20
|
quote: Originally posted by Beva
Covjek je arhitekt (koliko sam cuo) pa ima specifican stil, dosta precizan i sa mnoštvom pravih linija, koji se izgleda vecini ljudi ne svida... Meni su glavni likovi, a tu je fenomenalan, s tim da mi se kod Stana svida sve... Tek kad probaš crtati tako, vidiš koliko je lakše crtati 'prljavo' i koliko truda je uloženo u taj crtež...
Isto bih rekao i za Dall'Agnolov crtež u "Ubici veštica", recimo. Jednostavno, u oba slucaja je adekvatan i docarava oniristicku atmosferu koja proizilazi iz nekih pocetnih (i naravno nerazradenih) Rujuovih ideja, odnosno price, a biva upropašcena nemuštim scenariom. Tu crtež "izvlaci" stvar.
Meni je Stano ovde fenomenalan! Voleo bih kada bi sve Dylanove epizode bile crtane u maniru "Ubice..." i "Misterija..."! DD je izuzetno poetican strip i mislim da mu najviše leži ovakav crtež.
Ne mozete porediti ovog Stana,i onog iz Zore zivih mrtvaca,jer je ovde promenio stil.Mislim,pogledajte Br1,linije su se sastavljale pod nekim uglom,nisu bile zaobljene kao sad. Pogledajte samo Dilanovo lice.Meni Stano u svakom pogledu odgovara,meni br 1 uz Roija.
Jedan moj drugar stalno potencira pricu o nekim Sclavijevim epizodama, a posebno o #1 i #25, zbog Stana... Ne bih se preterano osvrtao na to šta je bilo i kako je neko nekad crtao. Cemu to? Meni je tako na primer najlepše nacrtan Martin od strane Alessandrinija u samom pocetku ("Osveta Boga Ra", "Mac kralja Arthura"...), koji je posle znatno promenio stil. Ali, vremena se menjaju, ljudi se menjaju...
Stano je jako dobar crtac. Mislim da je fantastican u naglasavanju odredjenih psiholoskih momenata kod portreta(karaktera), i mislim da jako dobro vrsi kadriranje nekih scena.Lepo to radi i sa merom!Za sebe kaze da je spor crtac, pa ga zato i nema u mnogo epizoda a i crtanje stripova nije posao koji se zavrsava preko noci! Upravo to potvrdjuje da se radi o temeljitom i promisljenom crtacu.A zasto bi poverili izradu naslovnica nekom ko nije dobar crtac? Razumem da su afiniteti - DE GUSTIBUS NON EST DISPUTANDUM , i tu ne mozes nagovoriti, preobratiti, privoleti nekog ko ima averziju prema odredjenom, da kazem kliseu! Prve Stanove epizode #1 i #25 mozda i jesu slicne, i u njima ima vise linearnog grafizma i svodjenja crteza, kao kod austrijskog secesioniste E.Schielea.. Ali, upravo ta linearnost u crtezu, ostri prelomi sa velikom dinamikom u kretanju smerova linija i povrsina(okolina ambijenta i figura) grade jaku dramaticnost... Npr. u Velikom snu primetno je ublazavanje ostrina i pravih linija i nije kao u #1 i #25 a prisutno je i rasterno sencanje..crtez i dalje gradi zanimljivu atmosferu, znaci prisutna je neka volshebna matematika
Sjajna analiza! Upamticu ovo, zaista jako lepo receno.
Te akvarel delove je u stvari radio laviranim tusem, i tehnika pruza gotovo isti ucinak kao i akvarel..ali mislim da je ipak crno-bela varijanta zaista kompatibilna sa pricom..
A wtf. je lavirani tuš??? Glavu bih dao da su one scene radene vodenim bojama!
quote: Originally posted by Inferno
"Misterij Venecije" je slican kao i MM "Zlatni Buda". Tamo se na široko pricalo o misticnoj Kambodži, a ovdje o misticnoj Veneciji. Znaci, pricalo se o svemu što tematski nema neke velike veze sa MM-om, odnosno DD-om. I zato je radnja ove Rujuve price prilicno nezanimljiva DD fanovima, pogotovo kad uvidimo da ne bi cinilo razliku kad bi na mjestu Venecije stajao bilo koji drugi grad bogate povijesti i kulture (dakle: Padova, Firenca, Rim...).
Moja najveca zamerka ide na racun scena koje prikazuju nadolazece aveti iz košmara Giacoma i Chiare... U pravu si za ovo. Ja bih tu recimo ubacio više likova koji bi asocirali na cuveni venecijanski karneval, ali da maske budu što grotesknije i zastrašujuce, umesto onih gusara. Kao da je Ruju citao nešto od Salgarija, Sandokana or stuff, pre nego što je seo da piše (završi) ovu epizodu. Tako bi i Venecija kao mesto radnje imala makar malo više smisla...
Sve u svemu 6.5/10 i solidno ukupno uzevši. |
Edited by - Gil-galad on 11/05/2009 16:59:38 |
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Posted - 11/05/2009 : 17:53:41
|
@Gil-galad A wtf. je lavirani tuš??? Glavu bih dao da su one scene radene vodenim bojama! _________________________________________________________________
Lavirani tus je tehnika gde se tus kombinuje sa vodom (rastvaranje kao kod akvarelnih/vodenih boja) sto pruza dobijanje lazurnih valerskih vrednosti povrsina i efekat je jako slican akvarelu. Delovi stripa, koji deluju kao akvarel u BW verziji, uradjeni su tehnikom laviranog tusa.Tvrdim to, jer znam da raspoznam LT..imao sam dosta iskustva sa tim.. |
|
|
Topic |
|