Author |
Topic |
Zeljko Ferri
Senior Member
Serbia
1304 Posts
Member since 15/12/2004 |
Posted - 26/04/2009 : 21:18:31
|
quote: Originally posted by Inferno
Ha, ha, mislim da možemo biti zadovoljni ovim maxijem.
Malo je reci da je tema klišej nad klišejima. Zamislite, radi se o indijanskoj pobuni koju predvodi usijana glava. Moreno nikad nije iskakao iznad ranga obicnosti, niti ce ikad, ali pošto zna pogodit sa scnearijem, to mu ne treba uvijek uzimati kao manu.
Što da kažem?! Maxi od 288 stranica sam procitao u sat i 10 minuta!!! Ako smo dosad Burattiniju zamjerali puno teksta, objašnjenja i loše rasplete, ovdje je sve obrnuto. Teksta, rekao bih, kronicno fali (šalim se, bolje da ga nema ;)). Gotovo da niti jedan baluncic nema više od 2 reda teksta. Jedno 100 stranica stripa se svodi na onamatopeju tipa: argh, ah, uh, sock, thud, bang, zip, swish... Sama akcija, ljudi moji! I to kvalitetna akcija. Mrtvih ko u prici. A što se tice objašnjavanja; nema ni njih. Štoviše, Buret "s neba u rebra"... Pobuna pocinje od prve stranice i nigdje nisu razjašnjene neke stvarne pobude, niti autor pokušava uvesti nešto novo iliti inovativno. Sve je tipicno. A rasplet mi se takoder dopao. Boselli bi sigurno napravio neku epsku šajbu, ali Moreno se ipak odlucuje na nešto, hm, "obicnije", ali uspjelo riješenje. >>>Zagor mirotvorac<<< koji je protiv krvoprolica (bilo od strane Indijanaca, bilo doseljenika), ali ja opet nekako dam Indijancima za pravo da kolju bljedolike. U kurcu mi je shema: "Mi smo vam dosad odnjeli zemlju i pobili ljude, a od sad cemo pošteno... Svatko tko se pobuni je usijana glava." Bah.
Glavni adut ovog maxija je (pogadate), to što je lagan za citanje. Nema zamaranja s kojekakvim mudrolijma, vec nas Buret baca ravno u središte indijanske pobune i mi pratimo kako Zagor ruši, lomi i razbije sve pred sobom, a oko njega dim i paljevina. Ko film "High Voltage"... Nije stao trcati od prve stranice.
Nisam imao namjeru cjepidalciti, ali ipak evo par zamjerki koje su slicne kao i one kod TX "Mescalerosi!". Naime, može se steci dojam da neke scene nemaju velikog utjecaja na glavni tok radnje i da su tu kako bi se ispunila kvota od 288 stranica. Recimo: obracun kod kolibe, prvi fajt s Kajmakmanom :DDD, te odlazak po pojacanje. Možda tu fale neka spretnija riješenja, ali cak ni ja to ne uzimam za zlo, jer, kao što rekoh, naglasak je na nekim drugim stvarima (gorštacka razbijacina).
Valja primjetiti kako nema onih logickih gluposti made in Burattini. Možda 2-3 promašaja s 5 metara, ali zanemarivo.
Što se tice crteža, Prisco je položio. Treba priznati da dobro crta, kako anatomiju ljudi, tako i krajolike. Panoramski kadrovi su mu za 5 i govore da on može pružit i više. Zalomi se tu i tamo neka zanemariva greškica. Zadovoljan sam i s njegovom prezentacijom Zagorove face i figure. Nije idealna, ali svakako zadovoljavajuca. Priscov crtež je, ono, baš "tvrd" i "muški", s jasnim oštrim linijma, što je odgovaralo baš ovoj temi. Možda na momente podsjeti na Cassara, hehe, ali samo na momente (gdje se manje potrudi). Welcome abroad!
Naslovnica solidna. Lipa pitura.
Bi li doslovni naslov "Ljudi u ratu" bio bolji?
Ma vecina maxija su mi odlicni. Najbolja Zagorova edicija. Cim uhvatiš u ruke libar od 300 stranica, zadovoljan si ko malo dite. Nema mjesta nezadovoljstvu. Maxiji su opcenito dobri... i kod ostalih bonelli junaka, osim DD-a.
Ocjena:
Prica: 5 Scenarij: 8 Crtež: 8 Naslovnica: 7
UKUPNO: 70%
U svakom slucaju, ocjena ce varirat od 6 do 8.
E ovo se zove kvalitetna recenzija i post. Svaka cast. Sa uzivanjem sam citao.Pisite ovako. |
|
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 26/04/2009 : 23:45:48
|
Pa, gušt je prokomentirati strip. Zato i jesam na ovom forumu. Meni osobno treba predigra prije citanja. Pogledam UBC, pregledam naš topic i tako... Ukus svakog clana poznajem, pa mogu odrediti vlasitita ocekivanja. Komentiranje, uostalom, daje neku svrhu iliti smisao citanju stripova. |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
|
|
Mlaki
New Member
Croatia
139 Posts
Member since 18/05/2007 |
Posted - 27/04/2009 : 10:52:37
|
Pa, gušt je prokomentirati strip. Zato i jesam na ovom forumu. Meni osobno treba predigra prije citanja. Pogledam UBC, pregledam naš topic i tako... Ukus svakog clana poznajem, pa mogu odrediti vlasitita ocekivanja. Komentiranje, uostalom, daje neku svrhu iliti smisao citanju stripova.
ja isto volim predradnje, i volim ocijeniti strip koji ima recenziju. al bed mi je kaj brijem da to što procitam komentare drugih utjece na moju ocjenu. ne želim to, al mislim da nemoš izbjec... tak da sam možda predobro ocijenio neke epizode, tipa kandraks treci put, a u biti su sranje jer ipak najviše volim epizode s indijancima, bilo "usijanim glavama" (kao novi maxi), bilo žrtvama (kao Dugi marš, npr.). |
|
|
bacho
Junior Member
Croatia
439 Posts
Member since 19/08/2007 |
Posted - 27/04/2009 : 12:31:31
|
Meni je ovo zakon Maxi. Brz, žestok i jednostavan. Crtež mi je možda i najbolji dio. Odlicno mi je lego. Moderan, ali sa dozom klasicnog Zagora. Sve u svemu ugodno, ugodno iznenadenje. |
I´m too old for this shit. |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 27/04/2009 : 14:25:26
|
Jao jedva cekam da ovo procitam,nemojte vise da nam pravite zazubice(nama iz Srbije),dok ne stigne i kod nas. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 27/04/2009 : 14:28:13
|
Pa, gušt je prokomentirati strip. Zato i jesam na ovom forumu. Meni osobno treba predigra prije citanja. Pogledam UBC, pregledam naš topic i tako... Ukus svakog clana poznajem, pa mogu odrediti vlasitita ocekivanja. Komentiranje, uostalom, daje neku svrhu iliti smisao citanju stripova.
Sto ne pises recenzije,ima dosta Zagora koji jos uvek nisu recenzirani.Neznam da li si radio neke recenzije za Zagora,ako nisi pocni,ako jesi onda nastavi,bice uspesno.Pozdrav! |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
PAJDO
Senior Member
Croatia
2236 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 27/04/2009 : 16:01:39
|
quote: Originally posted by Curunir
quote: Originally posted by PAJDO
Doba dobar maxi. Dinamicna prica i jako dobar crtež. Valjda nece skoro Prisca prebacit u Texov staff jer je za mene stvarno dobar crtac koji je dobro prenio scene akcije i u odnosu na Chiarollu i slicne crtace je neusporedivo bolji, pravo osvježenje...
da si rekao kameni verni... ali baš chiarolla je za akcijske prizore daleko No1... samo ga ne volite jer zagor nije ferrijevski...
Chiarollu ne volim ne zato što nije ferrijevski Zagor nego zato što mi nije legao od prvog njegovog crteža. Možda po nekom strucnjaku za crteže je on odlican, ali meni ne leži pa sve da je i genij cratnja... Ovaj Prisca je, po meni, baš unio dinamiku u crtež i scene akcije je jako dobro nacrtao baš sam uživao... |
In spite of my rage I´m still rat in a cage... |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 27/04/2009 : 16:35:00
|
Meni je Cijarola nekad dobar, nekad loš. Recimo, sasvim mi je solidan u ovoj najnovijoj dvodijelnoj prici 'Lord u Darkvudu-Ljudi sa granice', dok mi je u 'Dugom putovanju' loš, zaista loš. Velika nesrazmjernost crteža i price. Najgore tacke su mu crtanje Cika i crtanje Zagora u pokretu (tu cesto nacrta nelogicne poze). Lijepo crta pejzaže i ostale likove. Haug! |
Edited by - Mhejl on 27/04/2009 16:38:45 |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18886 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 27/04/2009 : 23:22:47
|
Evo Inferno me baš obradovao ovom exrecenzijom,slažem se da bi naslov Ljudi u ratu djelovao intrigantnije ali...stripa se još nisam docepao ali Prisco mi po tablama djeluje baš onako Zagorovski.Još jedan izgleda maxi kvalitetan Zagormaxi-odlicno. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 28/04/2009 : 01:21:19
|
Moran sutra kupit ovi maxi, ako je i upola brz i dobar ko "napuš(t)ena utvrda" ona mi paše. To mi je najdraži maxi do sada. A nemoš virovat ko ga crta, a dobar je. |
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
|
|
mars1
New Member
207 Posts
Member since 07/12/2007 |
Posted - 28/04/2009 : 07:57:31
|
Ne znam kakva je prica, ali za tisak mogu reci da je slab. Glancer je nemoguce naci (ili oštete prednju ili zadnju koricu). Mislim da bi bilo prihvatljivije da su poskupili ove Maxije i ostali pri prethodnoj kvaliteti. |
|
|
DOMI
Advanced Member
Croatia
5086 Posts
Member since 19/06/2007 |
Posted - 28/04/2009 : 13:19:58
|
iako ovo nije topic o tome, zna li tko KADA CE MAXI DYLAN br.4 |
• 54 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju • |
|
|
piquet
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 15/03/2003 |
Posted - 28/04/2009 : 15:49:13
|
procitao i ja...da se nadovežem na doktora inferna...run and gun u stilu tonninelia, ali po meni opet bure slabiji...nije konkurencija boselliu u svoje vrijeme, ali ni tonnineliu nakon njega...kaimakan je karizmatican...i to nam rijecima ponovi 3 puta...ali po meni nema nikakve podloge za to...ubije na pocetku nekog starca u dvoboju i to je to...ostali likovi su tu da popune prostor...i prica i scenarij po meni ne vrijede više od 5...crtež jako solidan za prvi rad na zagoru...neka 7ica...naslovnica loša...5-6...
ako hocete pravi run and gun onda je tu definitivno od tonninelia..
...prava akcija i gomila zanimljivih likova (karizmaticnih)
ili recimom legendarno colombovi...
evo baš si mislim koliko je u te dve price zanimljivih likova...a koji je to lik zanimljiv u maxiju??
|
"I kako se može razaznati je li neciji jezik iskren, ako mu ne gledamo u lice dok govori i ako ne slušamo zvuk njegovih rijeci?" |
|
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Member since 08/06/2007 |
Posted - 28/04/2009 : 19:06:21
|
Toninelli je bio i ostao majstor, bas me interesuje da li se jos bavi stripom. trebao bi da se vratiu zagorov staf makar sa par epizoda. |
Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Member since 04/11/2001 |
Posted - 28/04/2009 : 19:10:03
|
quote: Originally posted by tiberije
Toninelli je bio i ostao majstor, bas me interesuje da li se jos bavi stripom. trebao bi da se vratiu zagorov staf makar sa par epizoda.
Hm, cini mi se da je oteran iz Bonellija, bio je skoro unistio/satro Zagora do pred gasenje. |
Edited by - kasper on 28/04/2009 19:16:10 |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 28/04/2009 : 19:13:33
|
Da, i ja jako volim Toninelija. Kao njegove meni najdraže price izdvojio bih pricu sa lordom Vindamom, pricu 'Pleme drvenih lica' (indijanska krimi prica, jel se sjeca neko?), meni najdražu pricu ZS 1041-1042 Divlje staze-Granicari, krkljanac na 140 strana, zatim onu jezivu pricu 'Dani straha'(sa boginjama) i tako dalje... Sve u svemu, volio bih i da ga danas vidim, eventualno kao pomocnog scenaristu. |
Edited by - Mhejl on 28/04/2009 19:24:54 |
|
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Posted - 28/04/2009 : 20:17:38
|
quote: Originally posted by kasper
Toninelli je bio i ostao majstor, bas me interesuje da li se jos bavi stripom. trebao bi da se vratiu zagorov staf makar sa par epizoda.
Hm, cini mi se da je oteran iz Bonellija, bio je skoro unistio/satro Zagora do pred gasenje.
Nije tacno da je oteran ali je tacno da je otisao zbog neslaganja sa Bonelijem oko toga kakav bi Zagor novog perioda trebalo da bude, osnovao je izdavacku kucu 1990 i radi na par serijala evo
In 1990, Toninelli began a second firm, Ned 50, and launched the fanzine Fumo di Chine.
For Il Giornalino, Toninelli created series like 'Prof. Van Der Groot' and 'Agenzia Scacciamostri'. He scripted the miniseries 'Dark' for Granata Press, as well as 'Gordon Link' and 'Lazarus Ledd'. He revived 'Dante' in the mid-1990s through his own Ned 50 label for Il Giornalino, and created 'Shanna Shokk' for Star Comics. He also created parodies on 'Omero' and 'Enea'.
izvor: http://lambiek.net/artists/t/toninelli_marcello.htm
|
|
|
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 28/04/2009 : 20:20:23
|
Budimo iskreni Tonineli je jako slab utisak ostavio i sveo Zagora na vrlo niske grane ,a bogami imao je puno prostora i vremena,malo dobrih prica za puno vremena... |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 28/04/2009 : 20:48:34
|
quote: Originally posted by piquet
procitao i ja...da se nadovežem na doktora inferna...run and gun u stilu tonninelia, ali po meni opet bure slabiji...nije konkurencija boselliu u svoje vrijeme, ali ni tonnineliu nakon njega...kaimakan je karizmatican...i to nam rijecima ponovi 3 puta...ali po meni nema nikakve podloge za to...ubije na pocetku nekog starca u dvoboju i to je to...ostali likovi su tu da popune prostor...i prica i scenarij po meni ne vrijede više od 5...crtež jako solidan za prvi rad na zagoru...neka 7ica...naslovnica loša...5-6...
ako hocete pravi run and gun onda je tu definitivno od tonninelia..
...prava akcija i gomila zanimljivih likova (karizmaticnih)
ili recimom legendarno colombovi...
evo baš si mislim koliko je u te dve price zanimljivih likova...a koji je to lik zanimljiv u maxiju??
naravno , bilo bi greh u taj kos ne staviti i :
:) pozdrav od Svetozara iz ZR |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 28/04/2009 : 21:56:49
|
Nije tacno da je oteran ali je tacno da je otisao zbog neslaganja sa Bonelijem oko toga kakav bi Zagor novog perioda trebalo da bude, osnovao je izdavacku kucu 1990 i radi na par serijala evo
Racunah da ga je Bonelli gadjao pikslom posle onogo sto je uradio Zagoru. Tja! Znam da mu Bure svojevremeno pisao da ga treba liferovati sto pre... |
|
|
tiberije
Average Member
USA
789 Posts
Posted - 28/04/2009 : 22:03:32
|
quote: Originally posted by profesor-inz
Budimo iskreni Tonineli je jako slab utisak ostavio i sveo Zagora na vrlo niske grane ,a bogami imao je puno prostora i vremena,malo dobrih prica za puno vremena...
Kao i obicno pricas svasta, ovo je lista Toninelijevih epizoda e sad ti lepo to uzmi i uporedi sa ovim epizodama od ova dva grobara Bosellija i Buratinija, izmedju njihovog proseravanja i trpanja nepotrebnom teksta koji od Zagora pokusavaju da naprave Princa Valijanta i Toninelijevog, akcijom nabijenog uzbudljivog Zagoa biram uvek Toninelija ZS 672 Velika protuva ZS 673 Kobna mreža ZS 703 Tvrdokrilac ZS 704 Jednooki Džek ZS 705 Obracun ZS 714 Ubica iz darkvuda ZS 715 Senka sumnje ZS 716 Lov na zagora ZS 724 Rendal mutant ZS 725 Velika pljacka ZS 726 Zlatna udica ZS 733 Poglavica žute kose ZS 734 Timber bil ZS 735 Zagorova zamka ZS 744 Prognani iz darkvuda ZS 745 Ratnici manomeji ZS 746 Glasnik Manitua ZS 747 Neranjivi ZS 763 Gavranova pera ZS 764 Nevidljivi osvetnik ZS 769 Opklada za strah ZS 770 Brodolom na misuriju ZS 772 Žrvta ki-noah ZS 773 Ocajnicki krik ZS 782 Pecina mumija ZS 783 Dvojnik ZS 786 Gvozdena stupica ZS 787 Pakao na granici ZS 788 Veribedovo oružje ZS 791 Recna patrola ZS 793 Paklene naprave ZS 796 Put straha ZS 797 Nepoznati svet ZS 798 Ukleta zemlja ZS 804 Bubnjevi smrti ZS 844 Pleme Sauka ZS 845 Zaseda za zagora ZS 852 Vatrena voda ZS 853 Ratnik pekot ZS 854 Konacni obracun ZS 873 Neumoljivi Zagor ZS 874 Dani straha ZS 881 Gospodar vremena ZS 882 Kameni ubica ZS 893 Pljackaši davolje doline ZS 894 Crni mesec ZS 895 Ljudi iz ambisa ZS 902 Voz smrti ZS 903 Osveta crne ruke ZS 908 Lovci na blago ZS 909 Zmajevo grotlo ZS 910 Vatreni bikovi ZS 917 Jeti ZS 918 Tajna sedam moci ZS 925 Lov na coveka ZS 926 Klanac bele smrti ZS 952 U šakama robijaša ZS 953 Lovci na ucene ZS 960 Zver iz valoka ZS 961 Tonkino prokletstvo ZS 962 Hogalova magija ZS 972 Oteti decak ZS 973 Ugašarov ultimatum ZS 974 Odložena osveta ZS 981 Obeležena žrtva ZS 982 Pleme drvenih lica ZS 1006 Zeleno blato ZS 1007 Ljudi žabe ZS 1018 Banda staklenog oka ZS 1019 Izmedu dve vatre ZS 1025 Prorokov sin ZS 1026 Spasilac onondaga N / O ZS 1032 Mrtvacka glava ZS 1033 Pobuna ZS 1040 Divlje staze ZS 1041 Granicari ZS 1047 Svadbeni nakit ZS 1048 Casovi ocaja ZS 1054 Slepilo ZS 1055 Zagor na nišanu ZS 1085 Pretnja nad blek riverom ZS 1086 Povlacenje ZS 1087 Fatalna žena
ZSSP 8 Kožno lice ZSSP 13 Kamen ubica PI 3 Grad iznad svijeta
LU 74 Sveto drvo LU 75 Priznanje LU 86 Željezni narednik LU 87 Noc krvoprolica |
|
|
kasper
Advanced Member
10882 Posts
Posted - 28/04/2009 : 22:07:53
|
Ok, Jednooki Dzek, Granicari, Zrtva vajaju. Ima tu jos par epizoda da se progleda kroz prste. Ostalo -> dno, mulj, dzubre, grozota. Grad iznad sveta je ravan zlocninu! |
Edited by - kasper on 28/04/2009 22:09:09 |
|
|
hrvoje23
Senior Member
Croatia
2172 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 28/04/2009 : 22:30:45
|
quote: Originally posted by kasper
Ok, Jednooki Dzek, Granicari, Zrtva vajaju. Ima tu jos par epizoda da se progleda kroz prste. Ostalo -> dno, mulj, dzubre, grozota. Grad iznad sveta je ravan zlocninu!
E bas i nije tako. 90% tih epizoda su Zagor kakav bi trebao i biti-(jos ako ga je i crtao Donatelli) pravi western, s indijancima, kaubojima, avanturom, darkwoodom, prerijom, šumama i ravnicama... Ima u mozda nekima i malo fantastike, ali zato nema aliena, drugih dimenzija, rasprava o kvantnoj fizici...
Kazite ti i profesor-inz sto zelite, ali ja sam odrastao na zagoru zs-brojevi 700 ->1060, i to je za mene pojam Zagora! A velika vecina novih epizoda tesko se moze usporediti sa tim starim klasicima!
|
|
|
Topic |
|