Author |
Topic |
Laza1997
Starting Member
Serbia
42 Posts
Member since 03/05/2009 |
Posted - 21/05/2009 : 21:17:09
|
Poll Question:
Znaci da li kvalitet HC izdanja odgovara ceni,bilo da je neko Kolekcionarsko ili redovno.
Naravno da je veoma lepo kada se ima oko 50-tak HC-ova od 1 broja pa na dalje ali da li vas budzet moze to da izdrzi a da pritom kupite i ostale stripove koji nisu HC.
|
Results: |
Kvalitet stripa odgovara ceni pa kupujem. |
[21%] |
18 votes |
Ne kupujem HC-ove ako ima isti taj u SC. |
[34%] |
29 votes |
Vecina HC-a koji su na trzistu su preskupi,pa ih ne kupujem. |
[12%] |
10 votes |
Kupujem samo HC Kolekcionarska izdanja koja izlaze redje nego redovni |
[8%] |
7 votes |
Nikad ne kupujem HC,zato sto sam tu zbog citanja a ne kolekcionarstva. |
[5%] |
4 votes |
Kupujem HC ali ne Bonneli-jeve. |
[11%] |
9 votes |
Kupujem sva HC izdanja,lepse je i kvalitetnije uradjeno bez obzira na cenu. |
[8%] |
7 votes |
Kupovao sam pre HC,sad ne. |
[1%] |
1 votes |
Poll Status:
Locked »» |
Total Votes: 85 counted »» |
Last Vote:
03/05/2010 21:55:36 |
|
|
Edited by - Laza1997 on 22/05/2009 12:53:12
|
|
kreŠa
Advanced Member
Serbia
4780 Posts
Member since 26/01/2009 |
Posted - 21/05/2009 : 22:09:40
|
Od Bonellijevih izdanja u HC-u uzimam samo Zagora,Dylana i Martija.Oba tri jer ih ne mogu naci koa kiosk izdanje na domacem jeziku. 1.Zagora mogu od SD/LU ali necu zbog izbacivanja stranica + nije na mom jeziku,o ZS/LMS da ne pricam 2.Dylana takodje mogu uzeti u SD/LU,ali mi se ne svidja sto su ubacivali neke epizode gde im nije mesto,a ZS mi je vrlo nedostupan 3.Martija nema na kiosk izdanju,vec samo LMS,koji mi je uzas zbog Djila i ostalih,a i staro,bre Sve ovo se odnosi na izdanja od prvog broja.E da,uzeo sam i Zagorove specijale u boji u HC-u |
https://www.laguna.rs/se295_serijal_laku_noc_punpune_laguna.html https://www.delfi.rs/starway |
|
|
docA
Advanced Member
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 21/05/2009 : 22:18:42
|
Ja sam kupovao, vise ne, ta opcija ne postoji, pa zato ne znam za koju da glasam? A razlog je da je to, ipak, preskupo. |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
axle munshine
Senior Member
Serbia
2372 Posts
Member since 14/06/2006 |
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Member since 29/12/2008 |
Posted - 21/05/2009 : 22:33:52
|
To je dosta tesko pitanje. Uzmimo na primer Libelus,njihova izdanja su iskljucivo u HC varijanti,pa tu covek nema izbora. Ja rezonujem na sledeci nacin.Po meni HC izdanja bi trebala da budu sa jedne strane samo oni kolekcionarski primerci,to jest reprinti od prvog broja poput Zagorovog od Veselog cetvrtka i uskoro Dilana,ili Biblioteke Marti Misterije i Mister No-a od Libelusa.Pa ko ima para da svojoj staroj redovnoj seriji doda i ovakve primerke u luksuznom izdanju,neka izvoli.Dakle to bi trebali da budu opcioni HC.Sa druge strane,obavezna HC izdanja bi morali da budu Maxi-ji i Giganti,bez obzira o kojem se junaku radi.Tu je opet lose sto Ludens(Strip agent) prekida sa ovom praksom sto se tice nekih junaka. Ali TOTALNO MI JE BESPOTREBNO izdavanje u HC varijanti Almanah i Superbuk izdanja ili Nejtana redovnog(kao sto radi Libelus) i Specijala i Cikovog serijala(Ludens).Kod Ludensa barem ima dvostruka opcija,mozes da biras.Ali s druge strane bezveze je da ce Ciko nudi u HC varijanti,a Dilan Gigant i Marti Maxi ne. |
Edited by - tumen on 21/05/2009 22:41:29 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47361 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Posted - 21/05/2009 : 22:48:24
|
quote: Originally posted by lwood
to je zato jer se Cico vjerovatno bolje proda od te dvojice spomenutih
Ali mislim da to nema veze sa tim,normalno je da ima popularnijih junaka,ali mora se ostaviti alternativa svim citaocima,ma sta god preferirali.A da su i Dilan i Marti popularni,to niko ne moze poreci,eto kojom su brzinom nestali oni Martijevi Giganti.Mada mislim da na primer Libelus nije orijentisan samo na HC izdanja i da je na primer ponudio kupcima Martijev ili Mister No-ov almanah u kiosk varijanti,da bi se takvi prodali pre HC.Mada i ovako ljudi kupuju jer jednostavno nemaju izbora,ali to je vec mala eksploatacija kupaca. Po meni je trzistu potrebna malo veca konkurencija,nje prakticno i nije bilo do pojave Veselog Cetvrtka,ali i dalje je to slabo,a Veseli Cetvrtak uglavnom konkurise Ludensu,a Libelus je i dalje bez konkurencije i dominira trzistem.Potrebno je i Libelusu naci konkurenciju,pa i tako da ta konkurencija ne bude na primer iz Srbije nego i iz same Hrvatske.Drzanje monopola uvek ide najvise na stetu kupaca,jer se izdavaci jednostavno hrane potrosackom gladi kupaca.To nije slucaj samo u svetu stripova,vec u mnogim sferama ekonomije i trgovine. |
Edited by - tumen on 21/05/2009 22:53:46 |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29457 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 21/05/2009 : 22:57:49
|
Dado ce popizdit kad ovo procita:) A i ja bi, na njegovom mjestu:)
Gle, konkurencija Libellusu su Ludens i Strip-Agent, zar ne? Ja sam vrlo dobro upucen u stvari i mogu ti reci sljedece: ne samo da Ludens i StripAgent nisu htjeli raditi naslove koje Libellus radi, nego su odigrali veliku ulogu u samim pocetcima u tome da Libellus dobije prava za te iste naslove. Ostalo ce ti Dado objasniti:) |
Trouble will find me |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25596 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 21/05/2009 : 23:02:56
|
quote: Originally posted by Markos
Gle, konkurencija Libellusu su Ludens i Strip-Agent, zar ne? Ja sam vrlo dobro upucen u stvari i mogu ti reci sljedece: ne samo da Ludens i StripAgent nisu htjeli raditi naslove koje Libellus radi, nego su odigrali veliku ulogu u samim pocetcima u tome da Libellus dobije prava za te iste naslove. Ostalo ce ti Dado objasniti:)
Ma on je sad u frci zbog festivala, ali za par dana..
|
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Posted - 21/05/2009 : 23:08:25
|
Gle, konkurencija Libellusu su Ludens i Strip-Agent, zar ne? Ja sam vrlo dobro upucen u stvari i mogu ti reci sljedece: ne samo da Ludens i StripAgent nisu htjeli raditi naslove koje Libellus radi, nego su odigrali veliku ulogu u samim pocetcima u tome da Libellus dobije prava za te iste naslove. Ostalo ce ti Dado objasniti:)
Nisam upucen u te stvari,ali to ide u prilog mojoj tvrdnji da konkurencija postoji samo izmedju Veselog cetvrtka i Ludens(Strip agenta).Izdanja koje izdaje Libelus,ne idu kod Ludensa i Strip agenta i u stvari oni su lepo podelili trziste i svi zadovoljni,mirno more.A kupcima sve tanji novcanici. Ono sto je potrebno je pojava jos jedne izdavacke kuce u Hrvatskoj i jos jedne ili dve u Srbiji,jos neke mozda u Bosni i da se konkurencija zaostri a kupci da uzivaju u pogodnostima.Nesto slicno kao sto se odvijalo na polju mobilne telefonije,dok je tu bio monopol telefoniranje je bilo luksuz a sada je podnosljivo.Dobro nije bas takav monopol na sceni po pitanju stripova,stvari stoje bolje,ali trebalo bi da se nesto promeni. |
|
|
supermark
stripovi.com suradnik
Croatia
29623 Posts
Member since 06/02/2007 |
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25596 Posts
Posted - 21/05/2009 : 23:16:22
|
U svakoj zemlji sveta postoje dva-tri izdavaca koja izmedju sebe "podele trziste". HC i kolekcionarska izdanja su nanenjena upravo KOLEKCIONARIMA, ljudima koji znaju sta zele, i imajo dovoljno novca da sve to plate. I to je to. A sanjarenja u smislu "dajte nam dva izdanja istog stripa, jedno skupo, a jedno jeftino" nemaju veze s vezom. I ja bih kupio gotovo sve od Libellusa i Fibre, dosta izdanja od BP, a i ostalih, ali mi budzet ne dozvoljava. Pa nisam NIKADA rekao kako je ovo ili ono izdanje skupo. Ova prica oko kol.DD i slicne me podsecaju na onu pricu o kiselom grozdju. |
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47361 Posts
Posted - 21/05/2009 : 23:20:15
|
quote: Originally posted by tumen
Ali mislim da to nema veze sa tim,normalno je da ima popularnijih junaka,ali mora se ostaviti alternativa svim citaocima,ma sta god preferirali.A da su i Dilan i Marti popularni,to niko ne moze poreci,eto kojom su brzinom nestali oni Martijevi Giganti.Mada mislim da na primer Libelus nije orijentisan samo na HC izdanja i da je na primer ponudio kupcima Martijev ili Mister No-ov almanah u kiosk varijanti,da bi se takvi prodali pre HC.Mada i ovako ljudi kupuju jer jednostavno nemaju izbora,ali to je vec mala eksploatacija kupaca. Po meni je trzistu potrebna malo veca konkurencija,nje prakticno i nije bilo do pojave Veselog Cetvrtka,ali i dalje je to slabo,a Veseli Cetvrtak uglavnom konkurise Ludensu,a Libelus je i dalje bez konkurencije i dominira trzistem.Potrebno je i Libelusu naci konkurenciju,pa i tako da ta konkurencija ne bude na primer iz Srbije nego i iz same Hrvatske.Drzanje monopola uvek ide najvise na stetu kupaca,jer se izdavaci jednostavno hrane potrosackom gladi kupaca.To nije slucaj samo u svetu stripova,vec u mnogim sferama ekonomije i trgovine.
glede MM i DD... nisan niti izdavac niti nešto upucen al je više nego sigurno da se Zagor proda ka njih dva skupa (a možda i više od toga) ocito Ludens nema racunicu s tim gigantima i maxijima. A šta se tice Libellusa ,cisto sumnjam da bi mu neko i moga konkurirat.momci odlicno rade svoj posal i svaka in dala. i znan da ce sve to šta izdaju dofurat do kraja. e sad ,druga je stvar šta je dosta ljudi na tripu da strip mora bit jeftin i masovan.to je prošlo svršeno vrime. ne može se stalno gledat nazad kad je u ex yu bilo 100 000 citatelja, a strip na kiosku bija otprilike 5,6kuna. bilo pa prošlo.
|
narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Posted - 21/05/2009 : 23:29:21
|
Ali mislim da to nema veze sa tim,normalno je da ima popularnijih junaka,ali mora se ostaviti alternativa svim citaocima,ma sta god preferirali.A da su i Dilan i Marti popularni,to niko ne moze poreci,eto kojom su brzinom nestali oni Martijevi Giganti.Mada mislim da na primer Libelus nije orijentisan samo na HC izdanja i da je na primer ponudio kupcima Martijev ili Mister No-ov almanah u kiosk varijanti,da bi se takvi prodali pre HC.Mada i ovako ljudi kupuju jer jednostavno nemaju izbora,ali to je vec mala eksploatacija kupaca. Po meni je trzistu potrebna malo veca konkurencija,nje prakticno i nije bilo do pojave Veselog Cetvrtka,ali i dalje je to slabo,a Veseli Cetvrtak uglavnom konkurise Ludensu,a Libelus je i dalje bez konkurencije i dominira trzistem.Potrebno je i Libelusu naci konkurenciju,pa i tako da ta konkurencija ne bude na primer iz Srbije nego i iz same Hrvatske.Drzanje monopola uvek ide najvise na stetu kupaca,jer se izdavaci jednostavno hrane potrosackom gladi kupaca.To nije slucaj samo u svetu stripova,vec u mnogim sferama ekonomije i trgovine.
glede MM i DD... nisan niti izdavac niti nešto upucen al je više nego sigurno da se Zagor proda ka njih dva skupa (a možda i više od toga) ocito Ludens nema racunicu s tim gigantima i maxijima. A šta se tice Libellusa ,cisto sumnjam da bi mu neko i moga konkurirat.momci odlicno rade svoj posal i svaka in dala. i znan da ce sve to šta izdaju dofurat do kraja. e sad ,druga je stvar šta je dosta ljudi na tripu da strip mora bit jeftin i masovan.to je prošlo svršeno vrime. ne može se stalno gledat nazad kad je u ex yu bilo 100 000 citatelja, a strip na kiosku bija otprilike 5,6kuna. bilo pa prošlo.
Pa slazem se delimicno sa tobom,i nije u pitanju kako Libelus funkcionise(odlicni su zaista),ali ovo sa HC izdanjima je zaista otislo predaleko u pogledu udara na novcanike a naravno svako ko hoce da se smatra nekim kolekcionarom,vecinu toga mora da kupuje.Trebalo bi ipak ponesto i promeniti,sve je u zivotu podlozno promeni,pa ne moraju zato u svetu stripova da vladaju aksiomi i postulati.Sto se tice Zagora,tacno je da se najbolje prodaje,ali junaka ima podosta i to ne samo Benelijevih,tako da treba misliti na jos ponekoga.A i kod samog Zagora,uglavnom se bolje prodaja neka druga izdanja nego na primer Cikova. |
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Posted - 21/05/2009 : 23:31:58
|
quote: Originally posted by manhunter
U svakoj zemlji sveta postoje dva-tri izdavaca koja izmedju sebe "podele trziste". HC i kolekcionarska izdanja su nanenjena upravo KOLEKCIONARIMA, ljudima koji znaju sta zele, i imajo dovoljno novca da sve to plate. I to je to. A sanjarenja u smislu "dajte nam dva izdanja istog stripa, jedno skupo, a jedno jeftino" nemaju veze s vezom. I ja bih kupio gotovo sve od Libellusa i Fibre, dosta izdanja od BP, a i ostalih, ali mi budzet ne dozvoljava. Pa nisam NIKADA rekao kako je ovo ili ono izdanje skupo. Ova prica oko kol.DD i slicne me podsecaju na onu pricu o kiselom grozdju.
Mislim da HC izdanja Marti i Mister No Almanaha i Nejtan redovni u HC barijanti nisu bas toliko vezani za kolekcionarstvo u uzem smislu te reci.Za biblioteku Mister No i Marti Misterija i Kolekcionarski zagor i Dilan sam i rekao da ima smisla. |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29457 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 21/05/2009 : 23:33:17
|
Nisam upucen u te stvari,ali to ide u prilog mojoj tvrdnji da konkurencija postoji samo izmedju Veselog cetvrtka i Ludens(Strip agenta).Izdanja koje izdaje Libelus,ne idu kod Ludensa i Strip agenta i u stvari oni su lepo podelili trziste i svi zadovoljni,mirno more.A kupcima sve tanji novcanici.
Koja hrpa gluposti. Ludens i SA su privatne tvrtke kojima je cilj profit. Ajde ti meni objasni zasto bi oni prepustili konkurentskom izdavacu neke naslove ako bi oni sami mogli zaraditi? Konkretno: zasto je Ludens/Strip Agent prepustio Libellusu Marti, Nathan, Mister no, Tex i Nick Raider Almanahe, ali ne i Dylana i Zagora?
Inace, Veseli Cetvrtak i Ludens UOPCE nisu konkurencija. |
Trouble will find me |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47361 Posts
Posted - 21/05/2009 : 23:37:55
|
@ tumen
bit i je u tome da NEMA tolikog tržišta.ne samo u HR,nema ga ciloj bivšoj državi. npr. MR NO se prodaje u vrlo malin kolicinama,ovaj po kioscima. misliš da bi se extra MR NO prodava u nekim enormnim kolicinama? nema šanse.jednostavno nema zainteresiranih.jebga,tako stvari stoje.
|
narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
Curunir
Advanced Member
Croatia
10369 Posts
Member since 28/07/2002 |
Posted - 21/05/2009 : 23:39:43
|
quote: Originally posted by kreŠa
Od Bonellijevih izdanja u HC-u uzimam samo Zagora,Dylana i Martija. Oba tri jer ih ne mogu naci koa kiosk izdanje na domacem jeziku.
oprosteno zbog rakije |
Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom. |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25596 Posts
Posted - 21/05/2009 : 23:44:49
|
quote: Originally posted by manhunter
U svakoj zemlji sveta postoje dva-tri izdavaca koja izmedju sebe "podele trziste". HC i kolekcionarska izdanja su nanenjena upravo KOLEKCIONARIMA, ljudima koji znaju sta zele, i imajo dovoljno novca da sve to plate. I to je to. A sanjarenja u smislu "dajte nam dva izdanja istog stripa, jedno skupo, a jedno jeftino" nemaju veze s vezom. I ja bih kupio gotovo sve od Libellusa i Fibre, dosta izdanja od BP, a i ostalih, ali mi budzet ne dozvoljava. Pa nisam NIKADA rekao kako je ovo ili ono izdanje skupo. Ova prica oko kol.DD i slicne me podsecaju na onu pricu o kiselom grozdju.
Mislim da HC izdanja Marti i Mister No Almanaha i Nejtan redovni u HC barijanti nisu bas toliko vezani za kolekcionarstvo u uzem smislu te reci.Za biblioteku Mister No i Marti Misterija i Kolekcionarski zagor i Dilan sam i rekao da ima smisla.
Kolekcionarstvo ti je sakupljanje stvari koje ti se iz ovog ili onog razloga svidjaju. Nemas ti sta da se smatras kolekcionarom, ili jesi ili nisi. A to koje je izdanje zasluzilo kolekcionarski status odlucuje trziste. Ukoliko se izdavacu isplati, on ce terati sa timizdanjima, iako ce jos 500 ljudi da kuka kako bi i oni to hteli da imaju, ali nemaju para. Cime se automatski iskljucuju iz ciljne grupe. Jos uvek me sve ovo podseca na "kiselo grozdje".. |
|
|
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 21/05/2009 : 23:47:09
|
Od HC-a kupujem jedino Zagor maxi, jer je u SC varijanti lošiji (pretanke korice za 300+ stranica), a HC košta kunu više, tako da to nije neki udar na novcanik.
E, što se tice Libellusa i konkurencije, reci cu ti malu tajnu tržišta. Savršena konkurencija sa puno prodavaca je utopija, a kao takva ne bi bila ni dobra. Sa stripom kao robom dode se najviše do oligopola, gdje nekolio prodavaca podjeli tržište. Tako je vuk sit, a ovce na broju. Jer kad bi si poceli medusobno konkurirati, nastradali bi prvo prodavaci (citaj: profit bi u potpunosti izostao), a nakon toga bi i kupci patili, jer nakon nekog vremena ne bi imao od koga kupiti pošteni strip. To je situacija kod nas. U Hrvatskoj imaju 3-4 izdavacke kuce od kojih niti jedna ne duplira izdanja. Ako kupuješ Zagora, imaš Ludens. Ako kupuješ Martyja, imaš SA, ako kupuješ stara izdanja imaš Libellus. I tocka. Medusobno si ne konkuriraju. Izuzetak je VC, koji je djelomicno uskocio kao konkurent Ludensu, ali i SA, ali je stvar u tome da distribucija Hrvatskih izdanja nije tako raširena u Srbiji (odmah manja konkurencija), kao što ni srpska izdanja u RH nisu tako lako dostupna.
Osim toga, da se pojavi još jedna izdavacka kuca koja bi recimo izbacivala ista izdanja kao i Libellus (a ne bi, jer ne bi imala koristi od toga), sigurno ne bi znacajno snizila cijene iz dva razloga: 1. sami troškovi tiska i ostalih stvari su prilicno visoki u odnosu na mali tiraž 2. zašto bi ulazila u cjenovni rat sa Libellusom kad od toga ne bi imala nikakve koristi, nego samo štete.
Nije da branim nikoga, ja sam prvi za niže cijene stripova, ali ovo je realna situacija, što god neko drugi rekao. |
No sikiriki |
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Posted - 22/05/2009 : 00:13:30
|
Nisam ja uopste mislio da bi neka izdavacka kuca trebala nekoj drugoj nesto da prepusti,niti sam to napisao.U neko ruku je i normalno sto je trziste takvo,da je dosta toga podeljeno izmedju izdavaca.I Iwood je u pravu,i to trziste je veoma malo,zato normalno je da ce izdavacke kuce gledati i da zarade da bi uopste nastavile svoje bitisanje. Ja sam pre svega pisao i malo utopisticki,kako bi trebalo to da izgleda da su neka normalnija vremena i u nekoj blizoj buducnosti. Sad,ipak neke moje manje kritike su bile upucena vezano ZA KONKRETNA POJEDINA HC IZDANJA.Ipak mislim da ne treba sto se tice procene isplativosti na trzistu cepidlaciti i izdavati Dilana i Mister No-a Maxi u HC varijanti,a Marti Misteriju ne.To je ipak sitnica i moglo bi se na tome poraditi,a sto se tice Libelusa,opet postujem njihovu politiku da izdaju samo HC izdanja,tako su poceli,pa svidjalo se top nekima ili ne,tako je.To ne znaci da se u narednom periodu nesto bar malkice ne bi moglo promeniti,naravno u zavisnosti od procene i situacije a i volje.Nisam napadao izdavacke kuce,ali kao da su neki pomislili da jesam,pa da moraju da ih brane.No,na kraju krajevi to su samo neka moja zapazanja,ko sam ja uopste da nesto zahtevam?Sto se tice "kiselog grozdja",pa bar sto se mene tice ne bih rekao da je to u pitanju,jer ja ionako bez problema kupujem sva ta HC izdanja i nisam zbog toga kukao.Jednostavno logicki razmisljam i iznosim ovde u okviru diskusije ono sto mislim da vredi napomenuti. VC i Ludens nisu prava konkurencija,opet i to sam napomenuo ako se pazljivo procitaju moji postovi,ali u neku ruku ipak jesu ODREDJENA VRSTA konkurencije.Dok sto se tice Libelusa i VC,apsolutno se nigde ne dodiruju sto se tice slicnosti izdanja.To je bar ocigledno.No u svakom slucaju,izdavacke kuce treba pohvaliti u mnogo cemu i na primer cesto se one nepravedno i kritikuju u vezi nekih stvar(dizajn naslovnica,izbor izdanja,dostupnost na trzistu...). Sto se tice toga ko je kolekcionar,naravno da smo svi to u neku ruku cim skupljamo stripove i tu nema neke rasprave.Jednostavno,rec je samo o terminu koje i same izdavacke kuce upotrebljavaju(poput Veselog cetvrtka i Kolekcionarskih Zagora i Dilana). Toliko od mene. |
Edited by - tumen on 22/05/2009 00:18:52 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27117 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 22/05/2009 : 01:22:32
|
dvije izdavacke kuce u jednoj državi po defaultu ne mogu biti konkurencija jedna drugoj sa istim likom,jer i zato služe prava na lik da bi se dobio monopol na odredenom podrucju(osim u slucaju kad prva izdavacka kuca prepusti drugoj dio izdanja).a sada da li ti kukaš(tumen)zbog HC ili skupog izdanja?ako je do prvog i ja sam mišljena da je hc u puno slucajeva nepotreban(zauzima puno mjesta i teži)ali sa ovakvim tiražima ni sc ne bi bija puno jeftiniji(premda bi ja volija da je sc i jeftiniji npr.20 kn).smatram da su giganti nepotrebni na a-4 formatu osim par iznimaka,ali to je samo moje mišljenje.puno ljudi je oduševljeno sa velikim formatom, i tvrdim koricama da ce dati bez problema tih nekoliuko desetaka kuna više(karikiram)za takvo izdanje. vc i ludens nisu nikakva konkurencija.svaka ima svoje maticno tržište a u tudem dvorištu prodaju možda 50-100 komada(ako i to),šta je za te velike firme ništa. |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Posted - 22/05/2009 : 02:00:25
|
Ne kukam ja uopste zbog cena,bez obzira sto sam na par mesta spomenuo novcanike.Na kraju krajeva,necu da govorim drugima u ime,svako ce vec proceniti sta je u stanju da kupi,a sta ne,mada se mnogi ovde zale na cene HC izdanja(ja se ni na jednom mestu nisam zalio u vezi cena). Ja sam samo spomenuo u pojedinim slucajevima los odabir sta ce biti HC izdanje a sta ne(bez obzira sto je mozda ekonomski isplativo),i mozda pomanjkanje nekih SC izdanja koja bi se mogla isplanirati u narednom periodu.Treba ipak ispratiti neke citaoce koji bi mozda zeleli i Martijev Maxi u HC izdanju(poput moje malenkosti i drugih),a sa druge strane zasto precutati da je glupo ako se vec krenulo sa Zagorovim specijalcima u Hc varijanti,da isti ti nisu potpuno za svaku objavljenu epizodu ispraceni na taj nacin,vec pojedinih ima samo u SC varijanti?Nisam trebao da zalazim u pricu oko konkurencije,jer svi znamo kakva je trenutno situacija u svetu a i u regionu.Sto se tice konkurencije Ludensa i VC-a,opet ponavljam ona je prisutna u slucaju eto tih 50-100 primeraka i na to sam i mislio a ne na neko glozenje izmedju njih daleko bilo.Sto se tice Libelusa oni sto se tice VC-a nemaju dodirnih tacaka ni oko jednog jedinog primerka.Uopste gledano,ja pricam ovde samo o sitnicama a ne o krupnim stvarima kako se nekom ucinilo.Realno gledano na nasim prostorima i sam strip je sitnica.A sto se tice rasprave,samo je na sceni demokratska razmena misljenja. |
Edited by - tumen on 22/05/2009 02:04:31 |
|
|
goksi
Senior Member
Serbia
1955 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 22/05/2009 : 02:24:55
|
Sto se tice konkurencije Ludensa i VC-a,opet ponavljam ona je prisutna u slucaju eto tih 50-100 primeraka i na to sam i mislio a ne na neko glozenje izmedju njih daleko bilo.
Mnogo su vece cifre ipak u pitanju. DEBELA su konkurencija. |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
27117 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 22/05/2009 : 03:31:07
|
sad kad vec nešto znaš gukni sumnjam da vc proda više od tih pedesetak do sto komada u hr,ludens u sr,možda? |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
Topic |
|
|
|