Author |
Topic |
The Hammer of Hell
Average Member
Croatia
945 Posts
Member since 10/12/2006 |
Posted - 15/06/2009 : 08:13:41
|
Umjesto zagadivanja topica pojedinih izdavaca, ovdje malo opcenito:
U onom TV-prilogu o Mirku Filipovicu, spominje se Alan Ford i odlicno ilustrira percepciju publike o stripu: jeftino sranje za opuštanje koje ne treba narucivati pouzecem i tražiti po Internetu, koje je jednostavno tu, ispružiš ruku, daš sicu i uzmeš (sa kioska) za relaksaciju na WC-u, plaži ili prije Ultimate fighta. Tako rezoniraju odrasli, a ostatak strip publike su djeca i debili.
"From Hell" ili Thorgal integral 3 od 6 namjenjen je drugoj publici, puno manjem podskupu generalne populacije, gdje je empirijski utvrdeno višestruko puta ponovljenim eksperimentom da je optimalan tiraž 500 komada od kojih se 300 proda.
To je jednostavno tako. Dok tih 500(300) komada ne postane 3000(2000), strip životari na margini i sve se vrti u krug. Iskreno sumnjam da se tu išta može promijeniti. Bilo bi lijepo kad bi ona prva grupa mogla na sveprisutnom prodajnom mjestu sa niskim cijenama (kiosku) ispružiti ruku i reci: "Daj mi taj Fibra, Libellus, BP ili Bookglobe magazin, treba mi nešto lagano za opuštanje." Pa onda eventualno jednog dana, albumi sa popularnijim od tih magazinskih stripova krenu prema tim nevjerojatnim tiražima od 2-3000 primjeraka. Not gonna happen.
U meduvremenu, budite zadovoljni s tim što imate: smece na kioscima, skupi i rijetki albumi, ali sa više nego zadovoljavajucim brojem naslova; nepostojuca domaca produkcija; izdavaci koji ne posluju po ekonomskim principima i koji ce se vjerojatno relativno brzo ugasiti zbog toga.
|
www.stripgen.com |
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 15/06/2009 : 09:40:34
|
baš me briga ko šta misli-važno da živimo u zlatnom dobu stripa na podrucju ex-yuge... strip je preživeo i kino,video,Tv,racunala,rat,evo sad recesiju....cemu crne prognoze?.., izdavaci ce se ugasit? ma nemojte? koji se je to ugasio u zadnjih pet godina?mislim na ozbiljnije razni vaniniji i abatoni se tu ne broje...istina je da imamo srece što su svi redom ljubitelji stripova(pa manje gledaju da napune depove)ali valjda smo to zaslužili...meni ovo sada baš odgovara, kupuješ na kiosku a nešto što te zanima i po tvome zaslužuje(ili nemaš izbora)kupiš u HC, pa još ne moraš žurit u strahu da ce se prebrzo razprodat...ako je ovo strip recesija-nek samo potraje. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
GGG
Senior Member
Slovenia
2535 Posts
Member since 08/11/2003 |
Posted - 15/06/2009 : 09:42:12
|
Slažem se sa Gandom. ali da napomenem još par stvari. Vecina kriticara i komentatora kulture i medija, i da pokrivaju još tako široko podrucje, po defaultu su ograniceni zbog jednostavnog psihickog obrambenog mehanizma: Ono podrucje koje dobro poznajem je Super!, a one stvari koje ne poznajem, nisu super. S druge strane mainstream mediji danas prakticki žive od reklama i cilj jim je da održe potrošace - znaci ako vec ne gledaš TV kanal A, onda gledaj B ili C - pare se vrte u branži. Ali kad uzmeš u rukue strip ili videoigre, marketinški plan im pada u vodu i ti si za njih kao potrošac (bar za sada) nedostižan i to je glavni razlog zašto su postojeci mediji negativno nastrojeni protiv novih i drugacijih medija. |
Stara Huta za 36 minuta |
|
|
ozasloscena_sovuljaga
Junior Member
420 Posts
Member since 11/10/2005 |
Posted - 15/06/2009 : 12:18:57
|
Sto se tice igrica, neovisno koliko je novaca utuceno u iste, u 90% slucajeva izdavacima i jest ciljana skupina djeca. Sto jasno ne znaci da one ne valjaju, tj. da ih ne mogu igrat stariji i da ih ne igraju stariji.
Sto se tice samog termina, mislim da on nje takav radi ne priznavanja necijeg rada vec je jednostavno ustaljen za kompjuterske igre.
One koje taj naziv toliko smeta da sumnjaju u svoj zivot i ispravnost istog, oni imaju vjerojatno neki oubiljniji problem koji promjena naziva "igrica" u "igra" tesko da moze rijesit.
A Alan Ford... Pa i nije bas neko remek djelo... |
|
|
ozasloscena_sovuljaga
Junior Member
420 Posts
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9393 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
ozasloscena_sovuljaga
Junior Member
420 Posts
Posted - 15/06/2009 : 13:18:35
|
quote: Originally posted by Gand
quote: Originally posted by ozasloscena_sovuljaga
I to su djeca :)
Mozda su djeca po tvom kriteriju, ali svakako nisu djeca. No da ne spustamo spiku na tu razinu, odgovor tvojoj tvrdnji stoji ispitivanje koje kaze kako je u posljednjih 7 godina prosjecni gamer star 30 godina.
Ocito gameri vole sadrzaje za mladje uzraste...
...sto ne znaci nista lose |
|
|
THeMiSFiT
Average Member
Croatia
686 Posts
Member since 02/07/2006 |
Posted - 15/06/2009 : 13:28:45
|
doista!? da si na mom radnom mjestu brzo bi korigirao svoje mišljenje u svezi 15+ :D. šalu nastranu, za jednog Corta ili Tornjeve treba imati predznanje kakvo ceš teško dobiti u školi prije fakulteta ( a i tamo je upitno). dakako ako strip listaš samo šarenih slikica radi onda ionako nema veze komu ili cemu je isti namijenjen. alan ford možda i nije remek-djelo (uostalom to je epizoda johnny logana) ali je jebeno dobar, jer da nije, ne bi opstao do današnjih dana u ovoliko izdanja. što se nekakve pozicije stripa u kulturi tice, stanje je jednostavno - vecina ljudi koje mediji percipiraju odnosno postavljaju za nekakve autoritete iz svijeta kulture, jedva da su svjesni postojanja strip scene u nas. ako i jesu, nemaju baš neku spoznaje o tome niti ih zanima to. što se statusa kod prosjecnog gradanina tice, stanje je još gore - ljudi u nas malo citaju uopce a i ono što citaju, krive stvari citaju ;) naravno, da dylan dog u stripu pojebe nives celzijus bernard ne bi mogao naštampati dovoljno komada. strip je tu gdje jest i nije posve loše, ima svoje vjerne citatelje a javljaju se i novi, nece to biti nikad neki spektalukaran biznis ali je tu i ima svoje malo mjesto na tom cudovišnom mjestu zvanom tržište. |
Strip Knjižara Palach / WEB SHOP: http://www.strip-knjizara.hr/ |
Edited by - THeMiSFiT on 15/06/2009 13:33:56 |
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 15/06/2009 : 13:34:53
|
Jebate, svadite se jesu veca djeca ljudi koji igraju igrice ili citaju stripice. Skroz ste covjeku sjebali topico o tome jel HC ili SC ili ce sutra zbog toga eksplodirati planet! |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
alen
Advanced Member
Croatia
4621 Posts
Member since 14/02/2005 |
Posted - 15/06/2009 : 13:35:31
|
... a vec par dana nismo imali topic jel HC ili SC ili ce sutra zbog toga eksplodirati planet! |
itsyourworldyoucanchangeit |
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
Posted - 15/06/2009 : 13:53:07
|
>>>U onom TV-prilogu o Mirku Filipovicu, spominje se Alan Ford i odlicno ilustrira percepciju publike o stripu: jeftino sranje za opuštanje koje ne treba narucivati pouzecem i tražiti po Internetu, koje je jednostavno tu, ispružiš ruku, daš sicu i uzmeš (sa kioska) za relaksaciju na WC-u, plaži ili prije Ultimate fighta.
Pa, u tome i jest bit, to je temelj, korijen. A ko se dalje zakaci,... super. Ovakvih citatelja zapravo fali, jer iz njih "autoselekcijom" izlaze pravi zaljubljenici, tj. "albumokupci":) ako cemo o ekonomiji. Meni je prilog fantastican, ma koliko Vama bio stripopotcjenjivacki, jer kad jedan CroCop nije picka da cita strip, mogu i "ja" (mada san ja i još veci baja!) besramno doc na trafiku i rec:Teta, daj 3 alanforda i ne seri!!! A ne prvo pitat slobodnu dalmaciju, jutarnji, pa tek onda strip. Jebote, ka da goldune kupuješ.
A sad na temu. Dok je strip bio stivo za plazu, wc, i u pauzi izmedju ufc borbi bio je ono sto zapravo jest. Od npr. 10 000 nekad prodanih primjeraka 1000 ljudi ih je skupljalo i cuvalo samo za sebe, a onih 9 000 ih je bacalo iz ruke u ruku i citalo, citalo i citalo. Danas se proda 1000, a 900 ih se stavi u najlon, a onih 100 ide od ruke u ruku i to je zatvoreni krug. Epidemija sprijecena, pandemija nemoguca!!!!! Da ne pricam o HC koji je skroz hermetizirao trziste. Meni nikako ne paše, jer vise nista i ne citam, jer je skupo, iako vjerojatno realno. |
https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign |
|
|
ozasloscena_sovuljaga
Junior Member
420 Posts
Posted - 15/06/2009 : 14:01:09
|
Problem je u tome kada se kod nas kaže "strip" prve su asocijacije Zagor, Blek i Mark...
I to su stripovi za djecu... Tako su pisani, takvi su im zapleti, u ostalom, takvoj su publici i namjenjeni.
Tako da moze stvarno biti pomalo cudno da neki tridesetogodisnjak cita navedene stripove. Mislim, cita ih radi njihve "kvalitete"
Posto je kod vecine percepcija strip = Zagor, ispada stvarno da su stripovi samo za djecu i debile |
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
Posted - 15/06/2009 : 14:11:50
|
Evo, malo sam razmisljao. Ja sam danas samo potencijalni kupac, prije sam bio onako dobar kupac, ne najbolji(nikad kolekcionar u pravom znacenju rijeci), ali dobar. Znaci, npr uzmimo Fibru jer mi je najbolja. U zadnje vrijeme sam kupio samo ono sto me najvise zanima, a to su lavricevi stripovi, jer njih moram imati. Ove druge prekrasne stripove (deseci njih) jednostavno ne mogu kupiti, jer su mi skupi. Da su recimo do 40 kuna cijena, vjerojatno bi ih danas sve imao. A ja sam samo jedan od takovih. Sto vrijeme ide dalje kupovat cu sve manje i manje, pa se cesto sjetim stinkyevih teorija o unistavanju scene izdavanjem skupih izdanja s malim tirazima, recimo da sam ja jedna od zrtava tog sustava. Budimo realni, doba elitizacije svega je doslo, pa tako i stripa, jebiga. Ne mislim da izdavaci tu sto mogu promjeniti. |
https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign |
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 15/06/2009 : 14:31:08
|
quote:
Tako rezoniraju neuki, i u biti, nije im za zamjeriti. Strip nije dio srednje struje, i ljudi o njemu znaju jako malo.
U isti kos upadaju racunalne igre, uvijek su one u narodu "igrice", prikrpica ostala jos valjda od doba Atarija gdje je s TV-a u dvije boje neka tocka ganjala trokut i pijukala. Danas jedan prosjecan razvojni tim utuce 3-5 godina rada na izradi jedne igre, pri tome realizira projekt u kojem se (primjeri jedne FPS igre) nalazi citava enciklopedija ratne masinerije s najvecim detaljima od lugera do teskih oklopnjaca, da to ides prebaciti na papir trebao bi 10.000 stranica. Gdje je sve ostalo sto igru cini igrivom necu niti spominjati... Timovi izradjuju virtualne simulatore podmornica, aviona, vlakova, i to su i dalje "igrice". Da ne govorim kako je to omalovazavanje posla, polovina tih timova zaradjuje vise od svih hrvatskih privatnih tvrtki zajedno. Ergo, neki su populistickiji mediji jednostavno prihvaceni, poput filma.
Slazem se s tobom po pitanju kolicine rada ulozenog u izradu jedne "najobicnije igrice". no, unatoc tome, uza sav trud razvojnih timova rijetko sam naletio na neku igru koja ne bi sluzila iskljucivo "pukoj zabavi" ili bi bila ista vise od nacina za ubijanje vremena. Ovako iznebuha pada mi napamet jedino Planescape Torment koji visoko odskace od svega toga (zato je i popusio na box officeu )...
Sad jel puca zuti trokut po zelenom kvadratu ili trodimenzionalni model po drugom 3d modelu preko mreze, nekako mi dodje samo kao pitanje stila...
|
http://matanovogumno.blogspot.com |
Edited by - Mali_Mate on 15/06/2009 14:32:37 |
|
|
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 15/06/2009 : 17:30:12
|
Iskreno po meni strip nije preživeo,preživela je nostalgija za Zagorom,Blekom,Markom i ostalima ...da ne izdaju njih ne bi kupovao ... |
|
|
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10047 Posts
Member since 17/10/2008 |
Posted - 15/06/2009 : 18:54:03
|
Problem je u tome kada se kod nas kaže "strip" prve su asocijacije Zagor, Blek i Mark...
I to su stripovi za djecu... Tako su pisani, takvi su im zapleti, u ostalom, takvoj su publici i namjenjeni.
Tako da moze stvarno biti pomalo cudno da neki tridesetogodisnjak cita navedene stripove. Mislim, cita ih radi njihve "kvalitete"
Posto je kod vecine percepcija strip = Zagor, ispada stvarno da su stripovi samo za djecu i debile
A i ti brate navijas za Dinamo Zasto
Pa sigurno ne zbog njegovog kvaliteta
Ako je kod vecine u Zagrebu percepcija fudbal = Dinamo nije ni cudo sto su tribine Maksimira prazne
Tako i ja citam Zagora ne zbog njegovog kvaliteta vec zbog toga sto volim taj strip |
Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 15/06/2009 : 19:26:44
|
Posto je kod vecine percepcija strip = Zagor, ispada stvarno da su stripovi samo za djecu i debile
Ne seri! |
|
|
ozasloscena_sovuljaga
Junior Member
420 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 15/06/2009 : 19:34:03
|
quote: Originally posted by profesor-inz
Iskreno po meni strip nije preživeo,preživela je nostalgija za Zagorom,Blekom,Markom i ostalima ...da ne izdaju njih ne bi kupovao ...
Ja to vidim drugacije. Na svakom koraku izdavacke kuce, Bonelli, BD, Ameri, Mange... Meni se cini da strp scena nikad nije bila tako jaka kao danas. |
|
|
goksi
Senior Member
Serbia
1949 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 15/06/2009 : 19:40:25
|
quote: Originally posted by King Warrior
Ja to vidim drugacije. Na svakom koraku izdavacke kuce, Bonelli, BD, Ameri, Mange... Meni se cini da strp scena nikad nije bila tako jaka kao danas.
Složio bih se s'tobom. Razlog što kod nas ne ide bolje je što ljudi nemaju para. Znam mnogo ljudi koji bi kupovali više da imaju. Ali stripa ima, i ima ga kvalitetnog. |
|
|
BlekenDekara
Advanced Member
United Arab Emirates
3758 Posts
Member since 07/07/2004 |
Posted - 15/06/2009 : 19:44:05
|
@King Warrior bez direktnog i prostachkog napushavanja neistomishljenika, molim. prvo i jedino upozorenje.
|
************************************** Nash cilj je tako velik da ga ne mozemo promashiti! |
|
|
Obelix
Average Member
Serbia
537 Posts
Member since 06/04/2009 |
Posted - 15/06/2009 : 19:51:29
|
quote: Originally posted by BlekenDekara
@King Warrior bez direktnog i prostachkog napushavanja neistomishljenika, molim. prvo i jedino upozorenje.
Cini se da je onaj drugi prvi napusio neistimisljenike, rekavsi da je to za debile? |
Teorije nam pomazu da podnesemo nepoznavanje cinjenica |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 15/06/2009 : 19:54:52
|
quote: Originally posted by BlekenDekara
Mogao si na vrijeme da reagujes i na ovo:
onda nebi bilo ni potrebe za "direktnim i prostackim napushavanjem neistomisljenika". |
|
|
BlekenDekara
Advanced Member
United Arab Emirates
3758 Posts
Member since 07/07/2004 |
Posted - 15/06/2009 : 20:01:20
|
makar obrazlozio zashto tako misli... kod tebe imamo samo bezveznu, neargumentovanu i jednostavno - prostachku reakciju. |
************************************** Nash cilj je tako velik da ga ne mozemo promashiti! |
|
|
ozasloscena_sovuljaga
Junior Member
420 Posts
Posted - 15/06/2009 : 20:15:45
|
Vidim da nekima nije jasno "sto je pjesnik htio rec", ili traze neki razlog za trolanje po forumu, pa da pojasnim:
Nigdje nisam napisao da onaj koji cita Zagora jest debil.
Moj post je bio vezan uz percepciju stripa kod nas gdje se zbog neinformiranosti strip gotovo poistovjecuje sa Zagorom i recimo Fordom.
Da jos pojednostavim:
Prodavacica na kiosku prodaje Zagora, sto je strip, ali to je takodjer i strip za mladji uzrast, djecu, djecji strip, sto naravno ne znaci da je zabranjeno i starijima da ga citaju, ne ulazivsi u njihove razloge.
Posto doticna prodavacica na trafici nije cula za neke druge "kvalitetnije" stripove kod nje vrijedi sljedece:
Zagor = strip... i to je to... I toga Zagora kupuju djeca, ili stariji za svoju djecu. A ako ga stariji kupuju za sebe, znaci da nesto s njima nije u redu...
A posto iz svijeta stripa jedino zna za Zagora, po tome zakljucuje da su stripovi za djecu ili one "s kojima nesto nije u redu"
Etoga, gotovo da nisam nacrtao...
Znaci nisam govorio da oni koji citaju Zagora su debili vec o percepiji stripa u nas |
|
|
Topic |
|