forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Martin Mystére maxi
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts

Member since 09/08/2002

Posted - 21/08/2009 : 16:27:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Antracit a Private Message
quote:
Originally posted by DeeCay
Ne znam što si do sada cekao... Nisi ozbiljan misteriolog.

Odgovor je vrlo jednostavan - financije! Uništiše me Libellusova izdanja! No sada sam pokrpao sve rupe u redovnim epizodama (što se tice Dnevnikovih izdanja) i ne uzimam više njihove redovne.
A što se tice "ozbiljnog misteriologa" - pokušavam ne prijeci granicu izmedu posvecenog citatelja/kriticara i fana (fanatika).

quote:
Mi vec ionako imamo prevelike rupe kod nas, i MM i NN, a ti nisi ni sve procitao naše. Ne znam kako onda ocekuješ sve pohvatati? A VC, kad ceš to uzeti? Manje pricanja, više citanja.

Procitao sam sve MM objavljene u ex-Yu i RH, a VC stiže za dan-dva.
Jedino NN-a nisam procitao zadnje tri Libellusove knjige i zadnja tri giganta, zbog vec spomenutih financija.

quote:
... u svakom slucaju su bolje i kvalitetnije od novijih Zagora

U to ne sumnjam, meni su i ove epizode SD i SA izdanja sasvim OK.
Ma kakav Zagor, još kao klinac ga nisam mogao smisliti. No, imao sam srece da sam dobio ona tri legendarna Sclavijeva broja. Ali ipak sam u zadnjih n godina kupio jednog - i to nedavno - Princ vilenjaka - koliko blesav, toliko i simpatican

Of all the things I've lost, I miss my mind the most
Go to Top of Page

Luk-San
Junior Member

Croatia
369 Posts

Member since 01/11/2008

Posted - 22/08/2009 : 20:47:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Luk-San a Private Message
Ja cu ovaj Maxi vjerojatno uzet,citao sam Ljude gmazove/Vremeplov,i recenzija ne blista,ali je meni super,pa ce i ovaj bit :D
Go to Top of Page

Le Samourai
Senior Member

2871 Posts

Member since 14/10/2008

Posted - 23/08/2009 : 18:40:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Le Samourai a Private Message
quote:
Originally posted by Djole

Meni odlican, narocito druga prica.

Jesu obe napravile rusvaj od kontinuiteta, ali ako se to zanemari, odlican je.

A meni bash prva bila bolja - prava Hellblazer prichica, a i ja uvek volim te "kad su bili mladi..." stripove.

Druga mi je takodje odlichna, ali vec me je nerviralo Beretino mucenje vode u 8om Gigantu, a sad imamo i prichu koja se na isti nadovezuje. Jeste da je dosta bolja od Beretine (a posebno od 3ceg Giganta...brrr), ali mislim da vishe ni oni ne znaju ko je zapravo izazvao veliku katastrofu, koji su vanzemaljci koji i shta su zapravo Veliki Drevni u toj celoj konstelaciji.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 24/08/2009 : 20:41:03  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Ovo što slijedi prvo je iz knjige #11 "Grad Prozirnih sjenki", na pocetku druge epizode. Castelli kao da cita pricu s glinenih plocica Nakala. Ovo mi izgleda kao dosta simplificirani tekst kojeg su pisali više opisno i pristrano, kao u starim egipatskim tekstovima. Kao, Mu je mudar i pravedan, a Atlantida zla. Mudraci Nakala možda i nisu bili svjesni kakve se spletke kuju u carskim odajama s ko zna kakvim strancima. Pa cak i onima iz svemira. Dakle, stanovnici Mua nazivaju se Sinovima Majke Zemlje, a stanovnici Atlantide gospodari Grada s pet prstenova (vjerojatno su gospodari vladari). Carica Amaterasu vjerojatno se naziva Ra-Mu (cak se i vidi neki parcijalni anagram), a gospodar Atlantide Kala. Izdajnik koji je kao izdao Mu u tekstu se zove Ra-Vanu, nije moglo biti da clan carske obitelji bude ukljucen u izdaju vlastitih ljudi. Govorim o Isemori, caricinoj sestri. Poludjele satelite se ovdje uopce ne spominje. Vrijeme iskazuju suncevim ciklusima.

Ide vako:

"U Indiji u podzemlju izgubljenog hrama stoje male glinene tablice koje potjecu iz sedam indijskih Raši ili svetih gradova. Neki ih nazivaju Nakalske tablice i tvrde da prepricavaju nepoznatu povijest svijeta..."

Prijevod:

"Dosad vec triput suncevih krugova vodi se rat izmedu Sinova Zemlje i zlih gospodara Grada s pet prstenova, s druge strane mora...
A Sinovi Majke zemlje imali su mocne saveznike u Lanki i drugim zemljama koje su osvojili. I saveznici su letjeli u vimanima i posjedovali nepobjediva oružja.

I Ra-mu, gospodar Majke Zemlje, dao im je Ardru koja stvara maglu kroz koju zli gospodari Grada s pet prstenova ne mogu vidjeti
i Lakšu, mocnu strijelu ciji se let može pratiti
i Daranu, oružje koje razara i Jambaku punu zlih duhova
i murchadnu, oružje koje zaustavlja sve osjete i može dovesti do smrti i koje neprijatelji koji ga se dokopaju ne mogu koristiti.
i soumanvu, oružje koje upravlja umom, još mocnije od onog kojim su raspolagali zli gospodari Grada s pet prstenova.

I sinovi Majke Zemlje imali su takoder mocne neprijatelje u sedam gradova. I Ra-Vanu, izdajnik, prodao je svoju dušu zlim gospodarima Grada s pet prstenova.

I Ra-Vanu je na Lanku pustio Tvashtar, koji posjeduje moc božanskog graditelja...

I tada je bijes Ra-Mua bio strašan i on odluci da je trenutak za oslobadanje Sandarte, lebdeceg kamena, oružja koje je bog Vrijeme koristio za uništavanje svjetova.

Ali Ra-Mu imao je viziju i vidio da ce ono uništiti Grad s pet prstenova i Majku Zemlju i podrucja koje je osvojio Grad s pet prstenova i podrucja koja je osvojila Majka Zemlja i cijeli sveijt i da više nece biti ni traga života.

Tada je zapovijedio da jedan viman preveze Sandartu, lebdeci kamen, na mjesto gdje ga nitko nece pronaci, i Sandarta je prevezena u udaljen grad u kojem je još od pradavnih vremena živjelo pleme mocnog Ha-Numana, kralja majmuna.

Velika je bila pustinja koja je okruživala grad koji se nalazio medu nedostupnim vrhovima do kojih se nije moglo vimanima jer ga je Ardra štitila, a grad je bio napušten jer su se majmuni i njihov kralj prije mnogo ciklusa od dvadeset suncevih krugova preselili na Lankina podrucja. I u njemu je stanovalo tek malo majmuna bez dara govora i ti majmuni nikome nece moci otkriti tajnu onoga što nisu razumjeli.

I Ra-Mu je htio da neki od tih majmuna budu pretvoreni u Prozirne sjenke i dodao im je mnoge ruke, tako da im je lik bio strašan na pogled... I Ra-Mu im je zapovjedio da brane Sandartu sve dok se sunce bude gibalo svojom putanjom. I oni su mu rekli da hoce.
I Ra-Mu, gospodar Majke Zemlje, i Kala, gospodar Grada s pet prstenova, nastavili su se boriti i to je trajalo dvedest suncevih krugova manje dva kruga

I prekasno su mudri Ra-Mu i zli Kala shvatili da su njihova oružja uništila svjetsku atmosferu i da dolazi epoha Prvog kraja. I uzaludno su se pokušavali pomiriti: prvi je kraj svejedno stigao, nakon dvadeset suncevih okretaja manje deset.

I raspršili su se narodi Grada s pet prstenova i Majke Zemlje i zaboravili što se dogodilo, ali u gradu koji je nekoc pripadao Kralju majmuna, sandarta svjedoci što bješe..
."

U gigantu "Tajna Prozirnih sjenki", na pocetku stripa takoder se prica o rivalstvu Mu i Atlantide, o prorocanskom snu Carice o uništenju Zemlje, opet dosta opisno. Isto tako, u gigantu se prica iz aspekta kraljevske obitelji, odnosno najviše razine dvora.

Ovo što slijedi je broj kasnije, u #12 "Tajna Babilona" gdje Miriam opet prica o sukobu Mua i Atlantide:

"Atlantida i Mu su ratovali, kao što smo rekli… I, ne znam zašto, jednog dana nešto nije funkcioniralo po planu. Kljucno oružje neocekivano je poludjelo i sudbina Zemlje bila je zapecacena: za nekoliko godina, oružje ce uzrokovati uništenje cijelog planeta."

Opet nema egzaktnog objašnjenja, Miriam i LJUC nisu mogli egzaktno znati što se dešavalo na dvoru Carice… Znaju pricu koju je valjda Carica servirala narodu, i mudracima. Tek u G8, pricu vidimo kako se desila, iz pravog pogleda. Do sada meni sve izgleda u kontinuitetu.
Cak bi Berettu ovdje pohvalio jer se uopce htio pozabaviti s temom Vjecitog rata i donekle ju razjasniti jer Castelli nikako da nacne neki kraj. Nikad još zapravo nismo došli do trenutka kad je taj satelit bio aktiviran i kad je pocelo uništavanja.

Ta prica još nije napisana!

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 26/08/2009 : 14:28:03  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
uH, tako me je tijekom citanja vuklo na It Stephena Kinga, od ponovnog proživljavanja strašnog dogadaja iz mladosti, kluba luzera koji se nakon dosta godina opet srecu da bi riješili stvar iz prošlosti (ovdje ljubitelja misterija no svejedno "drugacijima"), entiteta koji može projicirati strahove pojedinaca s kojim se suoci itd. Samo što je ovdje glavni nemezis maska, a u pozadini sumerski demon; dok je u It-u bio klaun, a u pozadini demonski pauk s velikom moci opsjene...

Povijest nadimka "detektiv nemoguceg" je nanovo objašnjeno, no više-manje se slaže s poviješcu tog nadimka. Cak smo pocašceni s rijetkim trenucima okupljanja cijele obitelji Mystere... Dobra pricica o mladosti glavnog junaka koja tijekom radnje posjecuje pojedine važne dijelove utemeljenog MM univerzuma - nadimak, ljudi u crnom, odnos s ocem koji se kasnije "prodao" crnima, te misterija.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 26/08/2009 : 15:25:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Kad sam ko mali vidio onu scenu s klaunom u kanalizaciji, nisam spava 3 noci.

Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
Go to Top of Page

Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts

Member since 09/08/2002

Posted - 26/08/2009 : 21:26:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Antracit a Private Message
quote:
Originally posted by Inferno

Kad sam ko mali vidio onu scenu s klaunom u kanalizaciji, nisam spava 3 noci.

Potegla se prica u društvu pred koji mjesec i svi smo došli do istog zakljucka - problemi sa spavanjem par dana
Taj je film mnogima u djetinjstvu nepovratno sjebao percepciju klauna
Ja ih se grozim i dan danas

Of all the things I've lost, I miss my mind the most
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26822 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 01/09/2009 : 07:07:10  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message
Prva prica mi je cisto za prolaz a za drugu mi triba enciklopedija da sve pohvatam.Mrzim kad izade u nas noviji strip po kronologiji a onda u njemu vidiš fusnote na brojeve koje još nisu izašli u nas i ko zna kad ce.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17005 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 26/09/2009 : 10:05:32  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
Obje price su mi se svidjele, posebno prva. Bilo je i vrijeme da procitamo nešto o Martijevoj prošlosti. Druga prica je prepuna odrednica na razne epizode, što je prilicno teško povezati.
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 28/09/2009 : 10:49:26  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
quote:
Originally posted by delboj

Druga prica je prepuna odrednica na razne epizode, što je prilicno teško povezati.

Hm, kaže covjek koji je recenzirao MM #300?! Kako si onda uspio sve to povezati?

Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 28/09/2009 : 12:24:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
quote:
Originally posted by jaki

Prva prica mi je cisto za prolaz a za drugu mi triba enciklopedija da sve pohvatam.Mrzim kad izade u nas noviji strip po kronologiji a onda u njemu vidiš fusnote na brojeve koje još nisu izašli u nas i ko zna kad ce.

Slažem se. Bolje bi bilo da je umjesto maxija ubrzana redovna serija. Ovako jedva cekam da izadu brojevi 235-237.

But I'm just a soul whose intentions are good
Oh Lord, please don't let me be misunderstood
Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17005 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 28/09/2009 : 12:25:10  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
quote:

quote:
Originally posted by delboj

Druga prica je prepuna odrednica na razne epizode, što je prilicno teško povezati.

Hm, kaže covjek koji je recenzirao MM #300?! Kako si onda uspio sve to povezati?

Tamo odrednice ipak nisu bile toliko kljucne za razumijevanje nekih dijelova. A i vecinu sam ih citao, osim tih prica gdje se pojavljivala Kejt i onih o Lokiju, ali nije to bilo neophodno za povezivanje.

Problem je što u drugoj prici treceg maksija ima previše odrednica na nekoliko epizoda koje nisam citao, a bez toga je teško sve povezati.
Go to Top of Page

Inferno
stripovi.com suradnik

Croatia
3752 Posts

Member since 19/01/2007

Posted - 28/09/2009 : 12:30:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Inferno a Private Message
Ma dajte, za razumijevanje druge price ste trebali samo procitati spoilere iz Castellijevog dodatka.
Meni je sve bilo jasno iako nisam procitao ništa od Russovih dviju prica, a bogami nisam citao ni prvi Vril, kao ni gigant 8.

Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
7501 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 06/10/2009 : 19:16:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message
Prva prica je sasvim u redu. Jedino kraj nije na nivou price.
Druga prica je prekomplicirana s onim pustim odrednicama na epizode koje nismo ni bili u mogucnosti procitati.

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000