Author |
Topic |
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
MladenT
New Member
Croatia
260 Posts
Member since 16/10/2007 |
|
ivan_micic
Senior Member
Croatia
2353 Posts
Member since 19/12/2007 |
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 17/08/2009 : 12:30:56
|
quote: Originally posted by DeeCay
MM SA 57 Martin Mystere Slucaj Majorana MM SA 58 Martin Mystere Dživakin kamen MM SA 62 Martin Mystere Grad pet prstenova MM SA 63 Martin Mystere NLO 1896 MM SA 70 Martin Mystere Bilikenov povratak MM SA 74 Martin Mystere Virus na izmaku tisucljeca MM SA 75 Odbrojavanje minus jedan
U ciklus odbrojavanja (možda samo indirektno) spadaju i "Vucji ratnici"/"Odinovo oko.
Spominje se "- x", a rijec je o Ragnaroku, dakle o smaku svijeta. Pitam se je li ova prica uzimana kao referenca u kasnijim radovima?
Inace, neloša je, malo površna, nepotrebno je bilo prolaženje kroz vrijeme (koje mrzim po defaultu), mada je i to uradeno na korektan nacin (limb). |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
Edited by - Inferno on 17/08/2009 12:31:27 |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 17/08/2009 : 12:52:45
|
Pa cijeli je taj miniserijal posveta prijelasku tisucljeca, ovako i onako. Ono sam ja samo spomenuo vezu s ovom pretposljednjom epizodom. Zadnja ce vjerojatno imati još i više asocijacija.
Npr. prvi put se onaj biotehnološki vorteks prikazuje na kraju epizode Dživakin kamen, nakon sukoba s onim guruom (#59), a i ona organizacija koja ceka antikrista iz epizode "Otok ruža" (#59/60) vjerojatno ce se pokazati u ovom posljednjem broju Odbrojavanja. Da dodamo popisu i:
MM SA 58 Dživakin kamen MM SA 59 Otok ruža MM SA 60 Zemlja se trese
|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 17/08/2009 : 12:56:17
|
Da, a može i Satorova zagonetka. Cini mi se da i tamo zazivaju propast svijeta. (mada sumnjam da ce Castelli ovu pricu uzimati za ozbiljno).
P.S. Potvrdite je li sitgao novi broj na kioske, da ne idem u Tragurium uzalud. :) |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
Edited by - Inferno on 17/08/2009 12:56:57 |
|
|
fred perry
Average Member
526 Posts
Member since 19/01/2008 |
Posted - 17/08/2009 : 12:57:55
|
quote: Originally posted by Inferno
Da, a može i Satorova zagonetka. Cini mi se da i tamo zazivaju propast svijeta. (mada sumnjam da ce Castelli ovu pricu uzimati za ozbiljno).
P.S. Potvrdite je li sitgao novi broj na kioske, da ne idem u Tragurium uzalud. :)
stigao |
SAMO HAJDUK!!! |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 17/08/2009 : 15:11:12
|
Stigao kako gdje... Tiskov kiosk u Importaneu dobio je samo 2 primjerka tog broja?! Da se nije smanjila naklada? ILI je uvijek po 2 mysterea na kiosku?
Procitao sam samo malo poduži prolog u epizodu i mogu rec da me zainteresiralo, vidjet cu kako ce dalje. Što ce se izroditi iz sve te sile digresija? Vec tu imamo brojne reference i povratke starih likova... Von Hansena, Orloffa, Orfeja i Euridiku iz MM SD 26/27 "Orfejevo lice" i Magic Patrol iz Zone X... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Posted - 17/08/2009 : 15:32:39
|
MIslim da cu prvo pokupovati i procitati sve brojeve koji se nadovezuju na ovu pricu (one koje si spomenuo u jednom postu, nekih 6-7). Da si poslje ne pokvarim gušt citanja. |
No sikiriki |
|
|
kico
Advanced Member
Croatia
11381 Posts
Member since 22/12/2004 |
|
bvagner3
Senior Member
Croatia
2321 Posts
Member since 13/01/2009 |
|
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
Member since 11/11/2008 |
Posted - 18/08/2009 : 10:24:02
|
Hej, porijeklo izraza "Umpah!" nije išlo ovako kako je to u ovoj epizodi opisano!
Baš su mi cudne takve promjene kod Castellija kojima je vican. Tako je i porijeklo izraza "Detektiv nemogucega" izmijenio.
Tako ce jednog dana ispasti kako "Vragovi pakla" zapravo uopce nemaju veze s londonskom podzemnom >:( |
Odgovorno tvrdim da sam možda u pravu! |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 18/08/2009 : 13:51:13
|
quote: Originally posted by Škrky
Hej, porijeklo izraza "Umpah!" nije išlo ovako kako je to u ovoj epizodi opisano!
Baš su mi cudne takve promjene kod Castellija kojima je vican. Tako je i porijeklo izraza "Detektiv nemogucega" izmijenio.
Pa koje je pravo porijeklo Umpaha? MIslim da je poanta i znacenje te stvari ista - sranje! I Detektiva nemoguceg? Istina, Russo je dodao u zadnjem maxiju još jedno moguce objašnjenje, no prije je Martin tvrdio da je dobio nadimak od jednog novinara, pa se onda prozvao sam pred novinarem tako, no mislim da je sve ovo receno usput. Jesi li gledao Batmana? Koliko je raznih verzija svojeg manijakalnog porijekla Joker iznio tijekom filma, i to raznim ljudima? I tko kaže jel uopce pricao istinu... Jel to nekonzistentnost u scenariju ili jednostavno narativna tehnika?
P.S.Malo argumenata za daljnju spiku,... |
Edited by - DeeCay on 18/08/2009 13:52:19 |
|
|
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
Posted - 18/08/2009 : 14:41:44
|
Porijeklo izraza u stripu sam mislio, kao Von Hansenove uzrecice. Kod Jokera je to simpaticno, u "A Killer joke" je izvrsno objasnio zašto stalno izmišlja nove verzije.
No u Martinu to djeluje kao nedosljednost i kao novi udarac cijenjenom kontinuitetu.
|
|
|
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
Posted - 18/08/2009 : 14:52:11
|
Castelli voli preokretati ili proširivati stvari. Npr. samog Von Hansona je "pomladio" u prvoj avanturi u kojoj se pojavio, da bi ga kasnije na originalan nacin vratio u serijal onakvog kakav jest. Pricu o macu kralja Arthura je kasnije potpuno preokrenuo iz onoga što je ona na samom pocetku bila te iz nje stvorio cijeli jedan genijalan ciklus kojm ni danas ne naziremo kraj, objašnjenjem porijekla Ljudi u crnom nakon petnaest godina njihova pojavljivanja ponudio nam je jednu sasvim novu sliku. Konacno, "Sudbinom Atlantide", prvom epizodom "postrevolucionarnog" Martija nas je potpuno zbunio
Nekad, kažem, ti preokreti zadive, ali nekad ispadaju kao zaboravljivost, nedosljednost i opcenito su (meni barem) cudni. |
Edited by - Škrky on 18/08/2009 14:53:44 |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 18/08/2009 : 14:53:51
|
Porijeklo izraza u stripu sam mislio, kao Von Hansenove uzrecice. Kod Jokera je to simpaticno, u "A Killer joke" je izvrsno objasnio zašto stalno izmišlja nove verzije.
No u Martinu to djeluje kao nedosljednost i kao novi udarac cijenjenom kontinuitetu.
Kako je tocno išlo, da ne tražim sad okolo? Što je Hansen prije rekao Martinu i gdje? Ne bih rekao da su to neki udarci kontinuitetu, buduci da umovi starog von hansena i Martina nisu više ko nekad. Kad smo vec kod toga, Von Hansen mi je nekako viši (i mršaviji) ovdje u Odbrojavanju nego je to bio u starim epizodama. Smršaviti je mogao, no porasti? To je vec propust. Ne igra rijecima. |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 18/08/2009 : 15:01:31
|
Da bi održao serijal svježim nakon 300 i nešto brojeva, preokreti su nužni... A uostalom, ima i drugih autora koji su brljali, Beretta, Recagno, Russo, Prosperi.
Zaboravljivost kod Castellija i Recagna? Pa, ne bih ja to tako olako nazivao. Što se mene tice, za ovoliki serijal, vrlo su dosljedni. |
|
|
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
Posted - 18/08/2009 : 15:04:12
|
Ispricao je vic o americkom predsjedniku koji je došao u posjet indijanskom poglavici, a prevoditelj mu je krivo prevodio "Umpah!" (što je poglavica izgovarao nakon svakog predsjednikovog obecanja) kao "U redu!". A onda su prošetali selom i predsjednik je skoro ugazio u "U redu" :)
Bilo je to u "Izvoru mladosti"/"Covjeku koji je otkrio Europu".
Von Hansen je, s obzirom na godište, vec trebao biti osušeni starkelja, osim ako ipak nije malo ukrao sa izvora. |
|
|
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 18/08/2009 : 15:24:40
|
Ispricao je vic o americkom predsjedniku koji je došao u posjet indijanskom poglavici, a prevoditelj mu je krivo prevodio "Umpah!" (što je poglavica izgovarao nakon svakog predsjednikovog obecanja) kao "U redu!". A onda su prošetali selom i predsjednik je skoro ugazio u "U redu" :)
Bilo je to u "Izvoru mladosti"/"Covjeku koji je otkrio Europu".
Von Hansen je, s obzirom na godište, vec trebao biti osušeni starkelja, osim ako ipak nije malo ukrao sa izvora.
Zajedno s Martinom... Ovo s izvorom se cesto koristi kao razlog njegove "vjecne mladosti".
Castelli se uvijek može izvuci sa Hansenovom senilnošcu što je "stari" profo malo izmijenio anegdotu. Poanta je ipak ista. A ovo sa Hansenovim izgledom je zeznuo Alessandrini, ipak je on crtao, mogao je malo zaviriti u svoje stare brojeve. Zapravo, ne vidim smisao vracao Hansena u ovaj broj, ionako nije ništa napravio vec preveo neki tekst s pisma starijeg od minojskog. hA! Tu je tek radi obljetnice. |
|
|
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
Posted - 18/08/2009 : 15:52:53
|
Da, radi obljetnice, ocito.
Za Martina je manje vjerojatno da je mogao uzeti s Izvora mladosti jer se nije toliko njemu približio koliko Von Hansen, zaostao je u borbi s onim kosturima, a onda se sve pocelo rušiti (koliko se ja sjecam da je tako bilo, ne mogu ovdje na radnom mjestu usred velikoga posla provjeriti :)). |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 18/08/2009 : 16:00:23
|
To sa pijenjem vode s izvora je rekao sam Castelli kao jedno od mogucnosti za vjecitu mladost. Možda se šalio, a možda uvijek drži spreman adut u džepu. |
|
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Posted - 18/08/2009 : 17:55:09
|
Kad smo vec kod Von Hansena, u ovom zadnjem maxiju mladi Martin gleda neku njegovu knjigu na kojoj je njegova slika na kojoj izgleda isto kao i u ovom zadnjem broju. Takko da... Valjda pije viagru |
No sikiriki |
|
|
Antracit
Average Member
Croatia
509 Posts
Member since 09/08/2002 |
Posted - 18/08/2009 : 18:37:27
|
Da, radi obljetnice, ocito.
Za Martina je manje vjerojatno da je mogao uzeti s Izvora mladosti jer se nije toliko njemu približio koliko Von Hansen, zaostao je u borbi s onim kosturima, a onda se sve pocelo rušiti (koliko se ja sjecam da je tako bilo, ne mogu ovdje na radnom mjestu usred velikoga posla provjeriti :)).
Martin ima onu biljku za usporavanje starenja od starog Dr. Mysterea, a koju mu je poklonio stric. A Hansen je izgleda ipak malo cugnuo sa izvora kada se nije promijenio sve ove godine (i neka je - Hansen rules!). A kad smo vec kod toga, Java i Diana valjda koriste Botox |
Of all the things I've lost, I miss my mind the most |
|
|
Topic |
|