Author |
Topic |
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
Member since 11/11/2008 |
Posted - 18/08/2009 : 19:23:43
|
Dobro, još da razriješimo zašto ne stare ili umiru Angie, Dee, Kelly, Chris Tower (koji izgleda još i mlade nego u prvim epizodama), hmm... Brody, Travis, Orloff... i sve pet :) |
Odgovorno tvrdim da sam možda u pravu! |
|
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 18/08/2009 : 21:11:48
|
Budemo vidjeli hoce li i Twinsi biti srušeni na slikama nakon 11.9.
Ako nece, možda je svijet MM samo paralelna dimenzija di vrijeme ide drugacije.
Nikako se ne mogu pomiriti sa cinjenicom da je sve samo fikcija |
No sikiriki |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 19/08/2009 : 11:50:59
|
Rekao bih, sasvim zadovoljavajuce za kraj jednog ciklusa, vrtoglavi koloplet raznih dogadaja, likova i lokacija na 190 stranica. Dostojna proslava prilikom ulaska u novo tisucljece, iako prema gregorijanskom kalendaru to ce se desiti godinu kasnije, no definitivno ime neceg simbolicnog u 2000.-toj. Eh, da koristimo godinu nultu ko neki kalendari, onda bi palo u 2000. godini.
Nisu baš nešto bili maštoviti oko odabira naziva "racunala" unutar teserakta jer se sve vrti oko povijesnog racunala iz Odiseje 2001.
FBN 9000 (MM SA 75) JCN 9000 (MMNN2), HAL 9000, (Odiseja u svemiru 2001., Heuristically programmed ALgorithmic Computer) IBM (opovrgnuti mit da je HAL izvedenica IBM-a) Ima još i Alcaister u MMNN2 (jel bi kodno ime toga moglo biti ALC 9000?)
Nešto spoilera, možebitnih, pa nemojte reci da nisam upozorio...
Postavio sam si nekoliko pitanja, te onda malo pronašao neke odgovore sveposvuda jer ih Castelli baš ne nudi na dlanu u samoj epizodi.
Što je zapravo misaono bice (FBN 9000) koje unutar teserakta cuva stroj Sudnjeg dana? Kakva je prava priroda mjesta gdje prebivaju Orfej i Euridika, odnosno Lezbosa? Tko je programirao Orfeja i postavio teserakt na Lezbosu? Kakva je povezanost Velikih Starih/Drevnih/Staraca i naše dimenzije, ali i Reda Prokletih, zašto ne mogu na Zemlju tek tako? Kako veze ima Oduarpa iz predatlantidskog vremena (Daitya) s mocnim tehnomagijskim oružjem koje opet ima veze s Velikim Drevnima, te imaju li kakve veze Elohimi s tim, buduci da se Oduarpa s njima povezao da bi dobio njihov gen i prouzrocio uništenje prve Atlantide?
U prijašnjem susretu s Orfejom (MM SD 26/27 "Orfejevo lice"), Martin je došao u njegovu dimenziju Lezbos pomocu pecata koje su tražili Teutonci, a prava priroda tog mjesta i sama Orfejeva svrha uopce nije spominjana. Pa ni Zabranjena zona s teseraktom. U Odbrojavanju dobivamo parcijalne odgovore.
U indice analitico Oduarpa je kriv za stvaranje tog mocnog tehnomagijskog oružja, koje je sakrio unutar teserakta na nedostupnom mjestu Lezbosu (drugoj dimenziji) i postavio Orfeja (ocito neki program) da cuva ulaz u teserakt koje opet ocito neki ulaz na samoj granici dimenzije Velikih Staraca/Drevnih. Da je Oduarpa konstruktor tog oružja u epizodi se ne spominje eksplicitno, Tupac samo spominje zapise gdje Oduarpa spominje postojanje tog oružja. Znamo da je Oduarpa održavao kontakte s Elohimima (još jedna izvanzemaljska rasa, vidi G11 "Crveni kralj"), cak i koristio njihov gen za svoje eksperimente, no ocito je Oduarpa radio i eksperimente s još starijom izvanzemaljskom (ili recimo izvandimenzijskom) rasom Velikim Drevnima. Koji su opet na neki nacin povezani s evolucijom ljudske rase (MM 235/237 "Minnacia dal passato"). Ocito je neka veza izmedu Elohima i Drevnih, koja baš i nije razjašnjena u potpunosti.
Znamo da preko Ley linija postoje prolazi prema dimenziji/svijetu/planetu Velikih Drevnih i da je Mystere vec nekoliko puta bio na pragu (MM 4/5 "Kuca na granici svijeta", "Jackov povratak", MMDD #1 "Posljednja stranica užas", MM 235/237 "Minnacia dal passato"). Za to se eksplicitno spominje da su Drevni. U Berettinom MM G9 "Grad magova" Celaphasov ucenik takoder otvara vrata prema toj dimenziji, mada se eksplicitno ne kaže. Takoder u MMNN2 "Tajna baze Drugdje" postojao je plan Mua (tijekom njihovog rata s Atlantidom) da u našu dimenziju dovuce cudovišta iz dimenzije Drevnih (JCN 9000). NIsam tocno upoznat što je napravio Morales u nedavnoj dvostrukoj epizodi "Necronomicon".
Shoggoth je ocito odvojena prica od Velikih Drevnih. Shoggoth iz PIBD #1, Cudovište od Hegre iz MM G7, "MM #212/213 "Strano ma vero" itd. Nejasna je i veza Drevnih s Redom Prokletih odnosno demonima iz Annwna. Castelli u Odbrojavanju spominje da ce Red Prokletih pripremiti Zemlju za dolazak Drevnih, te su nekako zasigurno povezani s njima. Možda su ovi Drevni niže klase, sluge ciji je zadatak utabati put zla za svoje gospodare, a i lakši im je ulazak na Zemlju.
Nakon ovog redovnog broja ide i SP17 "Mistero alle Olimpiadi" gdje opet srecemo Maxwella u australskoj bazi gdje on postaje ponovno smrtan nakon smrti stvorenja koja je ga je održavalo vjecito mladim. Da bi ga ponovno vidjeli u G7 "Broj zvijeri" gdje skoncava po posljednji put. Kao i spec, i gigant koji slijedi je G6 "Otok vatre i leda" gdje opet srecemo Orloffa. Buduci da smo neke spomenute vec i procitali, mislim da sad imamo zatvoren krug.
|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Member since 19/01/2007 |
Posted - 19/08/2009 : 12:23:56
|
Meni je nakon prvog citanja prica "onako", ni dobra ni loša. Slicno ko i kod ubc-a - 5/10. Ima puno uspona i padova. Neke stvari mi se ne uklapaju tek tako. Okolišanja i zbrzavanja, ima takoder. Evo i ja postavljam sva ta pitanja iz Deecayeva posta + još neka, pa bi mogli malo raspraviti da vidimo što smo zapravo ovdje dobili. Naravno, to cemo tek kad još jednom prelistam strip i prosurfam googlom.
Ipak, treba reci, da su prethodne price sada izgubile skroz ionaku malu pojedinacnu vrijdnost. -Majorana i potraga za fe-ovojnicom + a-bomba sada ispada nepotrebna prica, odnosno ide joj 2/10 samo iz razloga što nas je poucila malo kako funkcionira a-bomba. -Dživakin kamen je ionako bio bezvezan. -Zemlja se trese - ovo stvarno ne razumijem -Nlo1896, wtf, toliko važnosti "NLO-u", a opet nije objašnjena pozadina, je li je tupac poslao, izaziva plimne valove (pa što ce joj onda mašina), tko je bila posada i kako je živila (mutanti?), što je htio Maxwell i još puno toga. Ipak ova prica je dobra jer govori opcenito o Ljudma u crnom, pa nezavisno od odbrojavanja popunjava rupe u kontinuitetu. E, da i Adam je bitan. Castelli je sve okrenuo na šalu, umjesto da na ozbiljan nacin od cijelog tog smaka sviejta napravi nekakvu štoriju o novoj prijetnji zemlji, koja je nekoc davno kaznila Atlantidane... i tako... - Bilikenov povratak - uzaludna prica cija jedina vrijednost to što se govori o malim ljudima. A Biliken i legija prokletih su tu za k****. Ocekivao sam da ce sva ona prodaja kipica omoguciti povratak bilikenova duha, te da cemo gledati legija prokletih biti prava prijetnja. Ma kakvi, oni samo, zamisli, utiru put, drevnima. Bezveze. - Odinovo oko - ništa - Sator - pogotovo - Virus - onako, dijeli sudbinu ove zadnje price; ako se ta ispostavi da ne valja, onda nece valjati ni "virus".
Bez svih tih prica se moglo. Puno se u njima pricalo, a malo ucinka od svvega toga. |
Mefisto je lik koji Texa spasava od kritika na pretjeranom realizmu.
|
Edited by - Inferno on 19/08/2009 12:26:03 |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Posted - 19/08/2009 : 12:33:41
|
E, da, poravnanje planeta. Ne znam puno o tom fenomenu, ali sumnjam da se dogodio tocno 2000. godine.
Nije mi neko objašnjenje da se sve to trebalo dogoditi baš 2000. godine.
Puno zapleta se oslanja na izmišljene pergamente (deus ex machina), a nije mi jasan previše trag ni za Itaku.
I... kako su se mogli zajebati s tom "milenijskom godinom". Još otvoreno na kraju cestitaju novo stoljece, bah. Castelli, Castelli... |
|
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/08/2009 : 12:54:10
|
Naravno da se moglo bez svih tih prica, no kako bi onda miniserijal Odbrojavanje trajao dvije godine odnosno 24 epizode?
Da, što je u biti Maxwell htio postici brodom? Možda on u biti i nije bio svjestan da ce biti orude "sudbine" tako što ce njegov brod biti kljuc za detonaciju drugog armagedona. No isto ako, sudeci prema G8 "Broj zvijeri" gdje je opet htio izazvati armagedon s onim www, ocito i on razmišlja kao i Starac, odnosno da nakon apokalipse slijedi razdoblje prosperiteta.
Billiken ce i dalje djelovati kao kontra silama zla, Redu Prokletih. Vjerojatno je on važniji na duhovnom planu, da apokalipsi doda i nešto religioznog, misticnog jer osim što ce se Mystere i drugi boriti i dalje na materijalnom, on ce borbu voditi na duhovnom. Poistovjecen je s Ganeshom, hinduistickom božanstvu uspjeha i prosperiteta.
Cijeli ciklus jest posvecen milenijarizmu i svim tim eventima povezanim s milenijem i apokalipsom, prijelazima iz jednog doba u drugi. Bilo je i stvarno loših prica, da... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/08/2009 : 14:27:52
|
quote: Originally posted by Inferno
E, da, poravnanje planeta. Ne znam puno o tom fenomenu, ali sumnjam da se dogodio tocno 2000. godine.Nije mi neko objašnjenje da se sve to trebalo dogoditi baš 2000. godine.
MM je ipak fiktivno štivo, ima li neke prevelike veze što se poravnanje planeta u stvarnom svijetu nije desilo baš 2000.?
Pazi ovo, poravnanje 5/5/2000. Ali, gravitacijsko privlacenje je skoro pa neprimjetno. U stripu, brod služi kao pojacalo gravitacijskom efektu poravnatih planeta.
quote: I... kako su se mogli zajebati s tom "milenijskom godinom". Još otvoreno na kraju cestitaju novo stoljece, bah. Castelli, Castelli...
Na zadnjoj vinjeti Castelli cestita 2000. godinu, ne novi milenij... Jedino Orloff cestita Martinu novo stoljece nakon uspješnog deaktiviranja. Neki i dandanas "popularno" vjeruju da je 2000. veliki prijelaz, bez obzira što je službeno prema gregorijanskom kalendaru 2000./2001. pocetka novog milenija. Ima na wikipediji opširno o milenijumu: http://en.wikipedia.org/wiki/Millenium
2000. je izazvala veci hype u vezi tih smaka svjetova, raznih jubileja (na prijelazu iz '99. u 2000. održan je u Crkvi Veliki jubilej 2000., Y2k bug i ostalo) nego što je izazvala 2001. Milenij znaci 1000 godina, odnosno tri nule, pa ova 2000. tako privlacno izgleda.
Da, i za Maxwella, sad sam se sjetio, covjek je besmrtan pa u biti ako preživi apokalipsu, vjerojatno bi kao svaku normalni "ludi znanstvenik" vladao svijetom. Jeftini plot, ali efektivan.
|
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 19/08/2009 : 15:46:01
|
Procitao sam strip i jedna stvar mi nije jasna, tko je onaj starac koji je oteo Sergeja?? Piše da se susreo s martinom u MM 152 BIS, ali koliko ja znam taj broj ne postoji ???? |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Inferno
stripovi.com suradnik
Croatia
3752 Posts
Posted - 19/08/2009 : 15:51:43
|
quote: Originally posted by Deers
Procitao sam strip i jedna stvar mi nije jasna, tko je onaj starac koji je oteo Sergeja?? Piše da se susreo s martinom u MM 152 BIS, ali koliko ja znam taj broj ne postoji ????
I meni je to malo cudno. Možda greška Strip Agenta. I na kraju ni ne saznajemo njegovo ime. Valjda zato što je random izmišljen?!
To je navodno onaj lik koji je organizirao kradu nuklearnog oružja u "Slucaj Majorana"
Ako Maxwell ima iste motive, onda je jedan od njih potpuno suvišan.
P.S. na ubc-u u sekciji "likovi", navode ovako:
"Il Vecchio uomo in nero in carrozzella"
ili bukvalno
"Old man in wheelchair in black" Pa valjda ne može biti LJUC. |
|
Edited by - Inferno on 19/08/2009 15:54:01 |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/08/2009 : 16:29:29
|
Procitao sam strip i jedna stvar mi nije jasna, tko je onaj starac koji je oteo Sergeja?? Piše da se susreo s martinom u MM 152 BIS, ali koliko ja znam taj broj ne postoji ????
Pa što odmah panicariš, krivo su stavili... I u tal, originalu je tako krivo (cak nije SA kriv), baš su napisali na agarthi forumu. Epizoda je: Ritorno di Jasper, Il MM 139bis Zovu ga Il Vecchio odnosno Starac. On je samo voda milenijske sekte koji je htio da mu Antikrist polomi sedmi pecat i izazove smak svijeta. Nekako bih rekao da je Jasper taj Antikrist.
|
Edited by - DeeCay on 19/08/2009 16:35:02 |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Posted - 19/08/2009 : 16:32:44
|
Hvala na odgovoru :D Nisam panicario nego samo mi nije bilo jasno o kome se radi...ipak je bitan (ili suvišan) za pricu...Pretpostavljao sam da je greška... |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/08/2009 : 16:51:51
|
Castelli kao da je zaista zasnovao lik Tupaca, vladara male državice Belize pod patronatom Mua, jednog od dvije velike sile koje su godinama bile u bespoštednom ratu. ISto je tako Saddam bio "tajno" potpomognut SAD-om tijekom invazije Irana (osvojio ih je eliminacijom komunisticke struje u Iraku, a i lijepom naftom)... Samo što je tijekom invazije na Kuvajt 10 godina kasnije od tih istih dobio šaku u leda. Samo što je kao sacuvao kemijsko oružje masovnog uništenja, kao i Tupac... Eto zašto Ameri nisu našli oružje masovnog uništenja, Saddam je negdje u irackoj pustinji sakrio prolaz prema teseraktu i oružju.. |
|
|
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
|
mikado
Senior Member
Serbia
1710 Posts
Member since 01/06/2009 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 19/08/2009 : 19:10:22
|
Kao specijalna izdanja na nekih 200 stranica koja su izlazila kao dodaci redovnom izdanju... Izašlo ih je mislim cak manje od deset. |
|
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
|
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
Posted - 20/08/2009 : 08:48:02
|
U drugom topicu je Gaston naveo kako prava na objavljivanje biseva ima Bernard, no nedavno je bis 206 preskocen, trebao je ici kronološki nakon "Na dvoru kralja Sunca". |
|
|
ivan_micic
Senior Member
Croatia
2353 Posts
Member since 19/12/2007 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 20/08/2009 : 10:27:06
|
Ne bih se zacudio da biseve vidimo uskoro (godinu, dvje) ko specijalce ili kao maxije kad ih sve ispuca... |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 20/08/2009 : 15:44:44
|
Malo sam surfao po netu tražeci neke infose vezano uz sve ovo, te iskopao neke stvari.
Naime, ima na netu par vinjeta koje nisu ušle u konacno izdanje posljednje epizode Odbrojavanja (#212). Tijekom Martinovog boravka u komi, on pristupa univerzalnoj banci podataka (Akashi, kojoj i Jaspar ima pristup), te ga netko kao vodi i na kraju Martin pita tko si ti. Kaže, možda samo tvoja misao. Kut Humi? Vjerojatno bi se pokazao da je on. U bisu 139 "Ritorno di Jaspar" ne otkriva se direktno jel Jaspar Antikrist ili ne, a nit se desi kraj svijet dolaskom antikrista, to je ostavljeno za kasnije. Ocito je Jaspar do nekog trenutka od scenarista bio ubacen u Countdown ciklus te na kraju izbacen. Vinjete:
|
|
|
Škrky
Junior Member
Croatia
410 Posts
Posted - 20/08/2009 : 17:48:46
|
Šteta što se oko lika Jaspara nije napravilo više prica i epizoda. Snažan je lik, a još mi je privlacnija ideja o univerzalnoj bazi podataka koju je trebalo više razraditi, cak cijeli novi ciklus oko nje pokrenuti možda... |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17021 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 21/08/2009 : 10:10:17
|
Kasteli je na prilicno dobar nacin uklopio gomilu loših, relativno loših i solidnih epizoda iz ciklusa "Odbrojavanje", tako da su ova dva posljednja dvobroja sasvim solidna.
Ipak, uvodenje prevelikog broja likova dovelo je do toga da svi ne mogu da dobiju svoje mjesto, tako da su tu višak, kao Fon Hansen. Kasteli je pokušao nešto s velikim brojem odrednica i povezivanja, pa se baš to sve ne uklapa na pravi nacin, nije dovoljno razjasnio. Ne znam za kakvu drugu priliku to cuva. |
Edited by - delboj on 24/08/2009 10:35:19 |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 21/08/2009 : 10:23:14
|
Castelli uvijek radi tako da baci kost, ili jedan dijelic i onda razrješava sljedecih 200 brojeva. Tako je u G1 onako provizorno uveo element heksagona i dandanas ne znamo sve elemente, ni kako tocno funkcioniraju/deaktiviraju. Da se nije Recagno toga primio, ne bi ni razrješili situaciju sa 7 maceva (više-manje). Mada, i Recagno isto baca kosti sa svojim Elohimima, pa onda Odurpom, pa sad Crvenim Kraljem, a sad još kad dode Lemurija, gdje ce nam biti kraj... |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17021 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9399 Posts
Posted - 21/08/2009 : 17:04:03
|
quote: Originally posted by ivan_micic
7 :D
Ja sam ih svojedobno imao 6 i mislio sam da su to svi, može popis :)
107bis La machina della follia 115bis Al centro della Terra 119bis L'ombra della svastica 127bis L'ultimo mistero 131bis Space Shuttle 139bis Il ritorno di Jaspar 206bis Il segreto della mummia
|
|
|
Topic |
|