Author |
Topic |
iseserin
New Member
110 Posts
Member since 26/09/2007 |
Posted - 18/08/2009 : 15:47:46
|
El Ganco, bivši pirat (možda gusar, što nije isto), upravo zbog njega volim Komandanta Marka. Spomenuti El Ganco prvo je plovio na brigantini s dva jarbola, na prvom dva križna jedra, a na zadnjem samo sošno jedro. Ta brigantina je potopljena u epizodi ZS 116 - Tigar sa Martinika. U toj istoj epizodi je osvojio trojarbolni jedrenjak (po svoj prilici korvetu). No u vecini slucajeva El Ganco plovi po Ontariju na brigantinu (dvojarbolni brod koji na prvom jarbolu ima 3 križna jedra, a na krmenom sošnjacu iznad koje su dva križna jedra, brig bi imao i na krmenom tri križna jedra, što ga razlikuje od brigantina). U kojem se broju ZS pojavljuje taj brigantin (vec u ZS 130 on s svojim brigantinom potapa jednu britansku korvetu)? Osim toga interesantno je primjetiti da on s tim brodom (dvojarbolni brigantin) plovi i po Atlantiku, do kojeg je mogao doci po rijeci Sv. Lovrence (ukoliko je ona plovna cijelom svojom dužinom tj. od Ontarija nizvodno do ušca u Atlantik) ili je možda na atlantiku koristio drugi brod istog tipa? Zna li netko postoji li strip koji bi razriješio ovu nedoumicu (gdje se putuje iz Ontarija na neko odredište u Atlantiku istim brodom)?
|
Edited by - manhunter on 18/08/2009 23:08:50
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26817 Posts
Member since 13/03/2004 |
Posted - 18/08/2009 : 15:57:00
|
a sada ridobradi i bruce hawker zar ti misliš da je u tom %@"$ od stripa neko vodija racuna o tim pojedinostima? |
Ja sam fetišist papira! |
|
|
The Hammer of Hell
Average Member
Croatia
945 Posts
Member since 10/12/2006 |
Posted - 18/08/2009 : 16:01:50
|
Da li stvarno postoji neko koga to zanima????????????????????????????? Ili se svi prave gluplji nego šta jesu, da se uklope ovde?
|
www.stripgen.com |
Edited by - The Hammer of Hell on 18/08/2009 16:03:47 |
|
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26817 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
stefa
New Member
Serbia
111 Posts
Member since 04/11/2007 |
Posted - 18/08/2009 : 16:18:40
|
quote: Originally posted by The Hammer of Hell
Da li stvarno postoji neko koga to zanima????????????????????????????? Ili se svi prave gluplji nego šta jesu, da se uklope ovde?
Bice da je to brate! |
Stefanovic Igor |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 18/08/2009 : 16:24:56
|
El Ganco je dobar popratni Markov junak....volim epizode sa njim...naivne ali ljubko naivne, citaš i odmaraš mozak, iako se sve zna vec unaprijed za one 60 i 70 godine prošlog stoljeca fantasticne epizode...volimo ga i danas izgleda, kad ima tiraž odmah iza Zagora.(8000kom) Brodovi i jedrilice mi nisu blizu previše pa time cime plovi El Gauco i nisam polagao pažnju. a za one koje taj junak zanima sad u Ludens Komandantu Marku dolazi odlican period... reko sam koje zanima...ostale molim da se suzdže neumjestnih komentara...malo ironije je zabavno a previše je vec bezobrazluk. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
The Hammer of Hell
Average Member
Croatia
945 Posts
Member since 10/12/2006 |
Posted - 18/08/2009 : 17:08:11
|
quote: Originally posted by teller
ostale molim da se suzdže neumjestnih komentara...malo ironije je zabavno a previše je vec bezobrazluk.
Ma koji bezobrazluk. Na ovom forumu se vec odavno ne može voditi nimalo inteligentnija diskusija, odmah se uguši. Izbaceni su ili svojevoljno otišli ljudi koji su je mogli razvijati, pametniji i onako samo lurkaju i ne mješaju se, tako da je samo preostala svojevrsna support grupa za nepopravljive Bonelli ovisnike: "Gle, mama, ima i drugih koji citaju Komandanta Marka, a imaju 35 godina".
Nije da ovaj forum nema svoju svrhu, ali to nije ona za koju vecina ovdje misli da je ima.
|
www.stripgen.com |
|
|
stefa
New Member
Serbia
111 Posts
Posted - 18/08/2009 : 19:04:59
|
quote: Originally posted by The Hammer of Hell
quote: Originally posted by teller
ostale molim da se suzdže neumjestnih komentara...malo ironije je zabavno a previše je vec bezobrazluk.
Ma koji bezobrazluk. Na ovom forumu se vec odavno ne može voditi nimalo inteligentnija diskusija, odmah se uguši. Izbaceni su ili svojevoljno otišli ljudi koji su je mogli razvijati, pametniji i onako samo lurkaju i ne mješaju se, tako da je samo preostala svojevrsna support grupa za nepopravljive Bonelli ovisnike: "Gle, mama, ima i drugih koji citaju Komandanta Marka, a imaju 35 godina".
Nije da ovaj forum nema svoju svrhu, ali to nije ona za koju vecina ovdje misli da je ima.
Zbog ovog tipa koji je otvorio topik izbacen je i profesor-inz, više nema recenzija, nema drugih zanimljivih topika, nema otvorenog stava, nema objektivnog mišljenja... JEDNOUMLJE I najbitnija tema dana da li je EL gANCO IMAO DVA ILI TRI JEDRA! sTVARNO ZANIMLJIVO! |
Stefanovic Igor |
|
|
Kit Carson
Advanced Member
Serbia
11593 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 18/08/2009 : 19:14:02
|
Profa je izbacen zbog bezobrazluka prema Mhejlu. Inace jos jedna slicnost - I Profi se kao i tebi desavalo da pogresno koristi caps lock. |
Ubrzajte Texa u koloru na 2 mesecno! |
|
|
weljko94
Advanced Member
Serbia
3015 Posts
Member since 08/02/2008 |
Posted - 18/08/2009 : 19:21:58
|
To je komandant mark... Tu je sve nejasno xD |
Tebi pripada kraljevstvo zaborava na cijim granicama padaju sve maske,pa se tako prema tvojoj palati približavamo lišeni secanja, godina i kao bezimena bica ulazimo u božanski putir,nalik na kakvu vatrenu hostiju |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Posted - 18/08/2009 : 19:39:34
|
ih, ko da je u ostalim serijalima sve jasno... ako je i nejasno, bar crtež je na nivoju za razliku od.....nema veze. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 18/08/2009 : 19:51:11
|
Pa ne treba odmah napadati covjeka zato što voli citati Komandanta Marka i što ga zanimaju ti detalji vezani uz El Gancha i njegov brod. Njemu je to s El Ganchom zanimljivo kao što su drugima zanimljivi neki drugi detalji vezani uz njima drage stripove i likove koji se u njima pojavljuju. |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Posted - 18/08/2009 : 20:04:20
|
perfektno receno dsormaz1! sto ljudi sto ukusa!na ovom forumu ako cemo iskreno covjek se boji i progovorit o Marku, Bleku ili Mikiju da se ne jave razni mudraci i sveznalci koji su(tako oni misle) na višem duševnem |
|
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Posted - 18/08/2009 : 20:05:17
|
perfektno receno dsormaz1! sto ljudi sto ukusa!na ovom forumu ako cemo iskreno covjek se boji i progovorit o Marku, Bleku ili Mikiju da se ne jave razni mudraci i sveznalci koji su(tako oni misle) na višem duševnem nivoju. |
|
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 18/08/2009 : 20:18:23
|
naravno da jeste zanimljivo - baš kao što sam se ja svojdobno bavio tipovima Crnog sokola - kome nije zanimljivo ne mora niti citati još manje komentirati |
|
|
stefa
New Member
Serbia
111 Posts
Posted - 18/08/2009 : 20:32:42
|
quote: Originally posted by Kit Carson
Profa je izbacen zbog bezobrazluka prema Mhejlu. Inace jos jedna slicnost - I Profi se kao i tebi desavalo da pogresno koristi caps lock.
Profesor je izbacen zbog Mhejlovog bezobrazluka, granica postoji, zamisli da tebe koji si takode neka vrsta ''fosila'' na ovom sajtu neki balavac nazove ''dvorskom ludom'', sigurno bi ga spustio malo. Jesam li u pravu? Inace ti si ocigledno i dalje ubeden da je Stefa nestvaran lik, prevario si se , raspitaj se malo! |
Stefanovic Igor |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 18/08/2009 : 21:23:11
|
maglovito se sjecam tih epizoda, davno je to bilo ali, pitanje o vezi velikih jezera i atlantika je zanimljivo danas ta veza funkcionira kompliciranim sustavom ustava i brana, jer je visinska razlika velika ne znam kada je to izvedeno, ali sasvim sigurno nije u doba KM-a |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
Kit Carson
Advanced Member
Serbia
11593 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 18/08/2009 : 21:42:23
|
quote: Originally posted by stefa Inace ti si ocigledno i dalje ubeden da je Stefa nestvaran lik, prevario si se , raspitaj se malo!
Ja nikad o sebi ne bi pricao u trecem licu. Raspitao sam se i Stefa je pravi lik , ali sad vise nisam siguran da ja Profa stvaran. Ma nema veze, ti si meni simpatican lik, zato sam i usao na ovaj topic da procitam sta si pisao. Nisam bas ljubitelj Marka, pa da ne spamujem ljudima vise ovde, ja se odjavljujem. I da, ono "fosil" ti bas nije trebalo. |
Ubrzajte Texa u koloru na 2 mesecno! |
|
|
iseserin
New Member
110 Posts
Posted - 19/08/2009 : 08:57:36
|
Žao mi je što neki misle da se pokušavam uklopiti u Forum, pa hinim bezveznu temu. Što mogu kad volim brodove, volim povijest pomorsta gledati i kroz stripove (nadam se da to nije baš toliko ludo). Zaista sam uživao u avanturama Komadanta Marka u kojima se pojavljuje El Ganco. U tim epizodama brodovi su toliko precizno nacrtani, toliko dobro da ne zaostaju za onima iz Pomorske enciklopedije. Usporedivao sam ih s brodovima iz Ridobradog gusara, ovi zadnji su više iz perioda s kraja XVIII. stoljeca, nego s pocetka gdje je stavljena prica o Ridobradom. U Brus H. je dobro pogoden povjesni period (Napoleonovi ratovi na prijelazu XVIII u XIX stoljece), ali mi crtež nije na visini onog u Komadanta Marka. Ima i u Zagoru brodova, njegove avanture s kapetanom Fišlegom su nezaboravne (Fišlegov brod tj. kliper je dobro nacrtan, no ne ipak toliko vijerno kao kliperi u Teksu ZS 280,281,287,288). I Kit T. ima epizoda s brodovima i gusarima (LMS 194,195 ili LMS 549,550,551), ima tu škunera, topovnjaca na paru (iz otprilike 70-ih godina XIX. stoljeca), zaista ih se isplati pažljivo procitati (ako se voli pomorstvo i brodove kroz stoljeca).
|
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Posted - 19/08/2009 : 09:37:49
|
to je dokaz, da se i iz stripova može ucit, te da su se esse-geese crtaci Marka potrudili i kod takvih sitnica...isseserin ti samo proucavaj iz stripova što te zanima i javljaj nam te pojedinosti, a koga ne interesiraju neka preskoci tvoja zapažanja...mnogo užitka. |
|
|
|
Pajtos
Advanced Member
Sierra Leone
4678 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 19/08/2009 : 10:41:02
|
I od mene podrska! Iseserin,samo napred,da se nesto razumem u pomorstvo sigurno bih komentarisao! Secam se,na primer,da sam puno uzivao prateci raspravu u topicu maxi Zagor "Marinci",o oruziju i uniformama... |
|
|
iseserin
New Member
110 Posts
Posted - 19/08/2009 : 11:19:30
|
Strip je inace jako poucan, barem za mene. Npr. ako se pogleda malo bolje Zagorov revolver, po svoj prilici se radi o mornarickom modelu iz 1851. godine. U svakom slucaju colt je izumljen 1836. pa Zagor nikako prije te godine ne bi mogao imati bilo što drugo osim pištolja koji se puni s prednje strane.
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 19/08/2009 : 11:55:15
|
Živio Iseserin!Dobrodošao na forum!
Inace, Ivica je jedan od vecih kolekcionara stripova na ovim prostorima i drago mi je da ce konacno sudjelovati na forumu,a mislim da o Ridjobradom može napisati doktorat |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
iseserin
New Member
110 Posts
Posted - 19/08/2009 : 12:57:22
|
Da ne buden dosadan s Komadantom Markom, evo malo i Velikog Bleka, zapravo bi rekao nešto o "crvenim mundirima" U sukobu s Washingtonovom milicijom (tako bi nazvao Vukove s ontarija i Blekove rodoljube) glavni neprijatelj su crveni mundiri. U slucaju K. Marka radi se o crvenim mundirima iz 37. pješacke regimente, oni nose šubare od medvjedeg krzna na kojima se isticu metalne oznake. Njihovi casnici nose epolete na oba ramena (za to vrijeme uobicajena je bila epoleta na jednom ramenu). Streljivo su nosili u kožnoj torbici preko jednog ramena, a sablju na remenu preko drugog ramena. A sada o crvenim mundirima i V. Bleku, on je ratovao protiv 64. regimente. Ako malo prolistate prve LMS o Bleku (LMS 128-LMS 240), vidi se da oni nemaju sablje, nego samo mušketu i bajunetu kao jedino dodatno oružje. Dakle, ovo su povjesne cinjenice do kojih se držalo u V. Bleku i K. Marku, bez obrira što su price naivne.
|
|
|
Bachy
Senior Member
Croatia
1745 Posts
Member since 06/05/2009 |
Posted - 19/08/2009 : 13:11:22
|
quote: Originally posted by iseserin
Žao mi je što neki misle da se pokušavam uklopiti u Forum, pa hinim bezveznu temu. Što mogu kad volim brodove, volim povijest pomorsta gledati i kroz stripove (nadam se da to nije baš toliko ludo). Zaista sam uživao u avanturama Komadanta Marka u kojima se pojavljuje El Ganco.
Ivice šta se ti opravdavaš tamo nekim j........... koji nemaju ni pola tvoje kolekcije! Pusti ih, ne znaju oni što je strip! A usput su i bezobrazni! Drago mi je što si se prikljucio forumu! |
Oj, budi svoj! |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18862 Posts
Posted - 19/08/2009 : 13:22:08
|
zanimljivo je to o odjeci Crvenih mundira...ima li kakva slika tih "hrabrih" ratnika da vidimo kako su izgledali u stvarnosti? kako izgledaju kad jih propusti kroz šake Veliki Blek-dobro znamo. Samo tako dalje Ivice! |
|
|
|
Topic |
|