Author |
Topic |
lwood
Advanced Member
Colombia
47166 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 09/09/2009 : 15:59:52
|
zato šta je cila Juga ucila cirilicu u osnovnoj. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
djukak
Senior Member
2933 Posts
Member since 28/04/2005 |
|
1Euro
Advanced Member
12493 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 09/09/2009 : 16:40:24
|
pa ne znam za vas ali kod nas smo ucili samo u petom razredu i imali smo jednu nezainteresiranu uciteljicu tako da tistu jednu godinu nitko nije baš odnio neko znanje i cak ne znam jeli to bilo za redove ili samo onako |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47166 Posts
Posted - 09/09/2009 : 16:46:41
|
koje si godište? ne znan kad se to kod vas pristalo ucit. sad ovisi od ucitelja i škole.neko je bija nabrijaniji nekog je bolija pišo. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
1Euro
Advanced Member
12493 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 09/09/2009 : 16:59:54
|
ja sam roden 1977,to smo ucili u petom razredu znaci 1988 imali sni jedbu uciteljicu,stvarno nije bil azainteresirana a ni mi isto tako kao ucenici,sjecam se kako mi se ova cirilica cinila ko neka kineska slova,pa sam onda imao sošolca sa kojim smo skupa išli u školu a on je bio hrvat njegov otac zubar a taj sošolec se zvao Nikola pavletic ali smo ga zvali Niko pa mi je on pravio domacu zadacu jer je to njemu išlo.Tako da sam nekako prošao tu cirilicu i taj jezik,koji sam ionako naucio iz stripova.Mislim da sledece godine ili možda još sledece ionako su ukinuli tu cirilicu i taj jezik,tako da sada se vec duže vreme to ne uci a nitko ne zna pricati i Hrvatski ili srbski što mi je cudno jer smo susjedi a slušaju se dosta ove hrvatske pjesme i to a nitko od ovih mladih ne razumije.Njima je to isto ko ceški,slovacki,poljski,... |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47166 Posts
Posted - 09/09/2009 : 17:29:04
|
znaci isto smo godište. pa ne znan ovde je ova moja generacija 77-78 to ucila. al bilo je razlika izmedu škola i nastavnika.i ja mislin da se to ovde ucilo vec u 3. osnovne. a posli je po citankama bilo tekstova na cirilici.cak se sican da smo ucili i neke makedonske pjesmice. a kad su je ovde ukinili to ne znan tocno,negdi prid raspad Yuge. uglavnom neman nikakvih teškoca s tin pismom |
|
|
BiDi
Senior Member
Slovenia
2438 Posts
Member since 06/05/2002 |
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 09/09/2009 : 19:28:48
|
quote: Originally posted by 1Euro
hm,ne znam citati cirilicu....
To ti je velika greška u životu. |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 09/09/2009 : 20:44:20
|
... ma ja sam za prakticnost ... mislim da je u hrvatskom jeziku fenomenalno to sto se meseci zovu prvi, drugi , peti sesti ... i tako je prevazidjen problem septembar januar listopad , vodopad ... :) ... i kad bih se ja pitao svi bi mi govorili jednim jezikom ma kako se on zvao jer je to NAJPRAKTICNIJE ... i voleo bih da nas je proslost dovela u poziciju u kojoj su ljudi na Kubi (oni nemaju problem sa medjurasnim i medjunacionalnim sukobima, jer su se toliko mesali da sad belac i belkinja mogu da imaju crno dete ...) ,ali to sam ja i tako mislim ne zeleci nikome da namecem to svoje misljenje ... pozdrav od Svetozara svima ma kojim pismom da pisete i ma sa koliko prstiju da se krstite ili klanjate :) |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 09/09/2009 : 20:49:37
|
quote: Originally posted by andjelt
... ma ja sam za prakticnost ... mislim da je u hrvatskom jeziku fenomenalno to sto se meseci zovu prvi, drugi , peti sesti ... i tako je prevazidjen problem septembar januar listopad , vodopad ... :) ... i kad bih se ja pitao svi bi mi govorili jednim jezikom ma kako se on zvao jer je to NAJPRAKTICNIJE ... i voleo bih da nas je proslost dovela u poziciju u kojoj su ljudi na Kubi (oni nemaju problem sa medjurasnim i medjunacionalnim sukobima, jer su se toliko mesali da sad belac i belkinja mogu da imaju crno dete ...) ,ali to sam ja i tako mislim ne zeleci nikome da namecem to svoje misljenje ... pozdrav od Svetozara svima ma kojim pismom da pisete i ma sa koliko prstiju da se krstite ili klanjate :)
Nisam razumeo šta si ovim hteo da kažeš, bez zezanja? |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 09/09/2009 : 21:00:26
|
hteo sam da kazem ,da mislim, da nam valja stremiti ka tome da medjusobnu komunikaciju cinimo sto jednostavnijom jer cemo tako prevazici , vestacki umetnute nam razlike .... kad kazem "mi" mislim na sve ljude koji su ziveli , zive i zivece na prostorima bivse jugoslavije ... |
|
|
sdragan@
Senior Member
Western Sahara
1780 Posts
Member since 01/05/2005 |
Posted - 09/09/2009 : 23:22:13
|
quote: Originally posted by andjelt
hteo sam da kazem ,da mislim, da nam valja stremiti ka tome da medjusobnu komunikaciju cinimo sto jednostavnijom jer cemo tako prevazici , vestacki umetnute nam razlike .... kad kazem "mi" mislim na sve ljude koji su ziveli , zive i zivece na prostorima bivse jugoslavije ...
Potpuno se slazem...manje vise mi pripadamo istom narodu...razlike su zaista minorne...i zaista su nam vestacki dodeljene kao sto kazes
Kuba bi svima trebalo da nam je ideal normalnog drustva...samo neznalice i medijski zatrovani ljudi mogu tvrditi da na Kubi vlada siromastvo i nekultura...MI... kojima trenutno vladaju kapitalisticke horde kojie na kapama nose ambleme u znaku Dolara ($) jos uvek nismo svesni cinjenice da smo ustvari najsiromasniji na svetu...bez obzira na cinjenicu da su nam oci pune svega...nepobitna je cinjenica da su nam duse sve praznije i praznije...dovedene na rub siromastva... |
"Bijah uhvacen u zamku,I pozvan da se predam,Al taj nisam ja,Stuc u ruke i crta. Kako gordo teku suze,Skrivao sam mnoge ljude,Kao i imena,A sad i ona ginu sa mnom
|
|
|
Pajtos
Advanced Member
Sierra Leone
4678 Posts
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 10/09/2009 : 00:45:06
|
Je ima tko zadnjibroj LMS-a, a da nije cijena precrtana i dopisana nova rukom? |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
okudzava
Average Member
500 Posts
Member since 03/06/2009 |
Posted - 10/09/2009 : 01:55:11
|
Zanimljivo pitanje. Upravo bacih pogled na svoj primerak, kupljen te davne odvratne '93 godine u (sada srušenom, šmrc) kiosku kod Ž. Stanice u Novom Sadu; odštampana cena od 10,000.000 din. je precrtana i hemijskom olovkom napisana cena od 24,000.000 din. |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 10/09/2009 : 02:42:14
|
quote: Originally posted by 1Euro
ja sam roden 1977,to smo ucili u petom razredu znaci 1988 imali sni jedbu uciteljicu,stvarno nije bil azainteresirana a ni mi isto tako kao ucenici,sjecam se kako mi se ova cirilica cinila ko neka kineska slova,pa sam onda imao sošolca sa kojim smo skupa išli u školu a on je bio hrvat njegov otac zubar a taj sošolec se zvao Nikola pavletic ali smo ga zvali Niko pa mi je on pravio domacu zadacu jer je to njemu išlo.Tako da sam nekako prošao tu cirilicu i taj jezik,koji sam ionako naucio iz stripova.Mislim da sledece godine ili možda još sledece ionako su ukinuli tu cirilicu i taj jezik,tako da sada se vec duže vreme to ne uci a nitko ne zna pricati i Hrvatski ili srbski što mi je cudno jer smo susjedi a slušaju se dosta ove hrvatske pjesme i to a nitko od ovih mladih ne razumije.Njima je to isto ko ceški,slovacki,poljski,...
Ljudi nauce citav novi jezik i to iz razloga da bi, recimo, samo citali stripove kojih nema na njihovom jeziku, a nekome je tesko nauciti petnaestak razlicitih slova jezika kojeg razume jer je 98% isti kao njegov |
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17018 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 10/09/2009 : 09:27:36
|
Slažem se, jer ako ljudi imaju volje da uce italijanski samo da bi citali Martija Misteriju u originalu, onda ne vidim kakav je problem nauciti cirilicu. |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 10/09/2009 : 10:06:46
|
Cuo sam osobno što je od kolege kcerka izjavila kad je vidjela titlove sa srpskim jezikom. Veli, koji je ovo cudan jezik, a tako slican hrvatskom?!! |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 10/09/2009 : 11:16:06
|
quote: Originally posted by okudzava
Zanimljivo pitanje. Upravo bacih pogled na svoj primerak, kupljen te davne odvratne '93 godine u (sada srušenom, šmrc) kiosku kod Ž. Stanice u Novom Sadu; odštampana cena od 10,000.000 din. je precrtana i hemijskom olovkom napisana cena od 24,000.000 din.
Da, svaki primjak koji sam vidio je tako "Precrtan".
|
|
|
|
bonellistar
Starting Member
Croatia
61 Posts
Member since 12/10/2009 |
Posted - 15/10/2009 : 16:03:36
|
Zadnji "Dnevnikov" strip koji je bio na kioscima (sjecam se) u hrvatskoj je Mister No "Rušilacki bes". Bilo je to pocetkom 10. mjeseca '91. Ujedno je i izašao Zagor SP 10 "Kamen ubica", a ta dva su i zadnji stripovi koje sam kupio. Kad se samo sjetim...UH!! |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 28/04/2010 : 18:29:10
|
Hvala bogu da je Dnevnik prestao stampati stripove... masakirali su toliko Mr. Noa, Zagora i toliko puno junaka radi 'cenzure' da je to bio uzas... tesko je pomisliti koliko sam volio njihove edicije kad sam bio mali, ali koliko malo sam znao kako skracuju stranice ... katastrofa! Danasnji Ludens, Strip Agent i Veseli Cetvrtak su puno bolja izdanja nego bilo koja u staroj Jugoslaviji. |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
morrison
Advanced Member
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 29/04/2010 : 21:22:17
|
quote: Originally posted by dessa
Cene poslednjih Dnevnikovih izdanja. ZS-1103 30.000.000 LMS-997 10.000.000 MM-107 2 DD-59 19.500 NR-39 170
Kad se setim ovoga jeza me podidje...uzas. |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 04/05/2010 : 22:00:56
|
quote: Originally posted by bonellistar
Zadnji "Dnevnikov" strip koji je bio na kioscima (sjecam se) u hrvatskoj je Mister No "Rušilacki bes". Bilo je to pocetkom 10. mjeseca '91. Ujedno je i izašao Zagor SP 10 "Kamen ubica", a ta dva su i zadnji stripovi koje sam kupio. Kad se samo sjetim...UH!!
Zadnji strip koji je izašao bio je Zagor "Zlokobno predskazanje" Zs 1064 u novembru, a zadnji LMS ipak nije Rušilacki bes, nego Al Azif. Ali, ako se ne varam, nisu ti zadnji brojevi svuda u Hrvatskoj izašli... |
|
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17014 Posts
Member since 18/03/2010 |
Posted - 05/05/2010 : 11:15:05
|
Nestanak Dnevnikovih stripova na hrvatskim kioscima podsjeca me na najružniji period u mom životu, na rat... Sjecam se da sam pod granatama na djedovom biciklu svaki dan išao do kioska u nadi da cu naoci na novog Zagora. Nada je nestala kad je jedne noci granata pala i na sam kiosk. U podrumu smo citali stripove koje smo do tada skupili, tu su se mnogi i zagubili, ali ionako su oni tada bili sporedna stvar. Ne ponovilo se nikad više. |
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4528 Posts
Member since 12/11/2009 |
|
Topic |
|