Author |
Topic |
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 17/09/2009 : 17:23:04
|
Potrebne su mi ideje i sugestije zagorologa ... spremnih na ovakvu dangubu (za pocetak da procitaju ovako glomazan text) :)
S obzirom da dolaze zimski meseci i da cu vise vremena provoditi u kuci i pored racunara pade mi na pamet ideja :
Odavno razmisljam da napravim svoj zagor strip u "kolaz" tehnici (znaci, da smislim pricu i da je onda sastavim u strip pomocu slicica iz drugih zagorovih stripova , tekstove bih naravno promenio) , ranije sam nesto o tome pisao i ovde na forumu ... danas sam na poslu imao vremena pa sam slozio par ideja i resio da krenem u planiranje i izradu "tozinog stripa - home edition" br 2. upravo u ovakvom obliku . E, sad ... pre nego vam ispricam skicu za scenario dao bih neke pred-informacije :
- poruka stripa treba da bude malo "dublja" , mudrija , upecatljivija od onih na koje smo navikli u zagorovim stripovima (slozicemo se da su to obicno "limunada pricice" ...) to mi je ideja ...
- u stripu se nece desiti nista dramaticno (nece se pobuniti ni jedno pleme , nece biti pretnje miru , niti ce se pojaviti neka cudovista ili misteriozna ubistva) , ovo ce biti prikaz nekoliko dana duha sa sekirom i njegovog vernog pratioca izmedju dve avanture (kasnije cu izneti u cemu je zaplet...)
- kao i u proslom izdanju i u ovom ce biti 4 lika (koji ce predstavljati neke moje drugare) ... interni lik A,B,C i D koji ce imati sporedne uloge
- Strip ce se nalaziti na nekih cetrdesetak strana ...
KOSTUR SCENARIJA :
prica pocinje u sumi uz dijalog internih likova A i B ... oni primecuju zagora i cika i ,ne zeleci da se sretnu sa njima ,kriju se i tu se njihova uloga zavrsava ... paznja citalaca dalje prati zagora i cika ... oni se vracaju u svoju kolibi iz jedne od avantura i vode dijalog o trivijalnim egzistencijalnim problemima i poslovima koje treba da rese i obave u kolibi i o skupu trapera na koji sutra treba da krenu . U i oko kolibe obavljaju neke poslove i zapocinju sasvim slucajno razgovor o "DOGADJAJU" . Uvece sede pored vatre spremaju veceru i pricaju o "DOGADJAJU". Spavaju , zagor ima kosmar koji ce biti prilicno ne jasan i pun simbola a vezan za "DOGADJAJ" ... ujutru krecu na put, usput svracaju u jedan gradic gde posecuju prostorije lokalnog casopisa da bi posetili "interni lik" C , kratko se zadrzavaju i kroz jedan od kadrova dok prolaze gradom (sa druge strane ulice) prolazi "interbni lik D" . Stizu na skup trapera ... desavaju se sve dobro poznate zavrzlame sa traperima i uvece sedeci pored vatre uz obilnu veceru vode dijalog o "DOGADJAJU", temi koju je zagor zapodenuo ... sa zapletom , evociranjem uspomena, i na kraju iznenadjujucim raspletom ...
E sad, "DOGADJAJ" treba da bude segment iz neke zagorove epizode koji ima tu osobinu (uz uvodjenje "novih dokaza" i drugacijeg ugla gledanja) da se moze izvrnuti i dovesti u sasvim novi kontekst ... koga ce ucesnici u dijalogu postepeno postati svesni . To "otreznjenje" za posledicu treba da ima promenu citalacevog utiska o zagorovoj legendi ...
Pomozite mi da pronadjem, odaberem, izvucem iz konteksta "DOGADJAJ" i dam mu drugacije lice ... ?
ako ste raspolozeni , da zapodenemo razgovor o tome ... pa, dace bog nesto ce se vec izroditi iz toga ...
hvala unapred
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Member since 29/12/2008 |
Posted - 17/09/2009 : 17:30:18
|
Malo si zakomplikovao,koliko sam razumeo trazis da pronadjemo neku epizodu gde su stvari nekako ostale nedorecene i da se to dalje da dodatno razraditi? |
Edited by - tumen on 17/09/2009 17:30:48 |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 17/09/2009 : 17:41:51
|
quote: Originally posted by tumen
Malo si zakomplikovao,koliko sam razumeo trazis da pronadjemo neku epizodu gde su stvari nekako ostale nedorecene i da se to dalje da dodatno razraditi?
ne , ne ... neku epizodu u kojoj postoji dogadjaj koji je dovoljno rastegljiv da se moze (uvodjenjem nekih novih cinjenica, koje se nece kositi sa prvobitno ispricanom pricom) izvrnuti iz prvobitnog oblika i sada predstaviti u drugacijem svetlu ... dogadjaj treba pazljivo odabrati , tako da novi pogled na stvari ima malo sire posledice u zagorovom svetu ... i da dodam , izbegavao bih pojave heligena i slicnih neprijatelja , pojave zagorovih roditelja ...
izvinjavam se ako sam bio nejasan ... |
Edited by - andjelt on 17/09/2009 17:43:13 |
|
|
kandraks
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3914 Posts
Member since 16/03/2009 |
Posted - 17/09/2009 : 21:51:22
|
Ja Tozo jesi ga zakomplikov`o... |
Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!! |
|
|
kandraks
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3914 Posts
Posted - 17/09/2009 : 21:55:14
|
Probaj sa ZS 412 ,,Madjionicar Saliven,, ili ZS 763 ,,Gavranova Pera,, tu ima zanimljivih stvarcica a nije ti losa ni ZS 664 ,,Demonska Maska,,!!! |
Dagda, Gospodaru Noci, obasjaj svoga slugu jer on ce zlatnim srpom Druida ubrati Svetu Imelu koja otvara Vrata Nadnaravnog Svijeta...Vrata koja vode do Bogova!!! |
Edited by - kandraks on 17/09/2009 22:00:42 |
|
|
kandraks
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3914 Posts
Posted - 17/09/2009 : 22:06:51
|
Vidi i ZS 782 ,,Pecina Mumija,, i a za snove ZS 888 ,,Mracnja Slutnja,, i naravno ZS 941 ,,Demoni Ludila,,!!! Toliko od mene,nadam se da ces uspjeti sta iskombinovati!!! |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 17/09/2009 : 22:10:56
|
slicice iz "Gavranovo pero" cu iskoristiti za skup trapera ... demonska maska - da je ostao ziv ... da nije bio kriv ... ne znam , nije to sto trazim ... Madjionicar Saliven - iskoristicu slicice za skup trapera
Treba mi "DOGADJAJ !!!" ... znaci neka prica iz koje mozemo da nekog negativca (pomocu novih dokaza koje zagor dobije na tom skupu trapera ) pretvorimo u nevinu zrtvu zagorove brzopletosti ... mada mi je to nekako ... nedovoljno efektno ... razumes me sta mislim ? ... Treba mi neki dogadjaj iz neke epizode , slucaj cemo ponovo da otvorimo , rekonstruisemo dogadjaj i dodjemo do zapanjujucih rezultata ...
u medjuvremenu sam poceo da slazem slicice ... nije bas tako jedonstavno ... moram da se ogranicim samo na ferijev crtez , inace (ako mesam crtace) izgleda bezveze ... |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 17/09/2009 : 22:12:00
|
quote: Originally posted by kandraks
Vidi i ZS 782 ,,Pecina Mumija,, i a za snove ZS 888 ,,Mracnja Slutnja,, i naravno ZS 941 ,,Demoni Ludila,,!!! Toliko od mene,nadam se da ces uspjeti sta iskombinovati!!!
:) ... u svakom slucaju hvala ti ... |
|
|
kandraks
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3914 Posts
Posted - 17/09/2009 : 22:26:17
|
Nema na cemu!!!Ako mi kakav dogadjaj padne na pamet javim ti... |
|
|
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Member since 29/12/2008 |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 18/09/2009 : 00:47:05
|
Ideja je interasantna, ali Zagor je vec imao takvih desavanja u kojima se kajao za ucinjena nedela, u prvom redu prema Salomonu Kinskiju i indijancima koji su postali zrtve njegove zelje za osvetom jer nije znao sta je njegov otac mnogo ranije ucinio. No, svaki se dogadjaj moze izvrnuti tako da postane onaj kojeg trazis. Zasto malo ne izvrnes na ljubav, na primer, da smislis sta se desavalo izmedju njega i Fride onu noc na peskovitom ostrvu, a onda u rasplet ubacis Sila-Majka koji se pojavljuje kao Fridin verenik... naravno, uz dobru pricu i dobar zaplet... Tako bismo dobili pricu za protagonistima koje Zagorovi citaoci najvise prizeljkuju - Fridom i Sila-Majkom |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 18/09/2009 : 01:02:19
|
Evo, sad mi pada na pamet ponesto... na primer, Zagor se tu noc "kresnuo" sa Fridom, i nakon toga, dok su lezali polugoli na pesku, ugledao je na njeni lem ledjima (ili nekom odecom pokrivenom delu tela) beleg (ili ostatak rane ili nesto slicno) sto ga je podsetilo na neki dogadjaj o kojem je slusao kao dete (ili nesto slicno) i shvata da je Frida njegova sestra bliznakinja koji su davno oteli indijanci i odveli (nije bitno kako je posle dospela u Evropu). Tu Zagor shvata da ce Frida roditi dete ciji je otac njeg brat blizanac, i nemajuci snage da joj to saopsti, resava da se zrtvuje za sve njih (odatle i "Poslednja zrtva"). No, kasnije se na stubu za mucenje izvukao (iako nije imao nameru, to jest nije prozivao Zuto koplje i ostale da bi se izvukao vec da ih ne bi posle grizla savest stu su ubili nekoga kome duguju zivot... bla, bla...), i posto je bilo kako je bilo, posle je pobegao od Fride.
E sad, nekako se pojavljuje to dete kojem je otac Zagor a majka Frida... sad tu treba malo razraditi pricu, ili je dete nenormalno (sto je uobicajeno kad su roditelji u bliskom srodstvu), ili nesto u vezi tog deteta... treba razmisliti... |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 18/09/2009 : 01:17:03
|
ne, ne, ne... Frida je rodila dete i dosla kod Zagora, iz nekog razloga ga je ostavila Zagoru na cuvanje a ona se vratila u Evropu (to takodje razraditi). Zagor shvata da dete ne moze da bude pored njega jer je ipak vaznija njegova misija i mir u Darkvudu, i odnosi ga u selo Mohava rekavsi da ga je pronasao napustenog i poverava Tonki da ga odgoji kao indijanca. E sad, moze biti da ce dete biti potpuno normalno (u tom slucaju otpada varijanta da su Zagor i Frida brat i sestra), ili da nije normalno i da su ga i Mohave po nekom svom obicaju u takvim sucajevima ostavili u sumi samog na milost i nemilost Manituu. U toj varijanti, dete izrasta u nenormalnog divljaka i pocinje da seje smrt po Darkvudu... bla, bla, bla... i Zagor se sukobljava sa njim... (i sad to treba razraditi)
Sve, naravno, treba razraditi, kao Zagor je imao nocne more oko toga sta da radi, da li da odgaja klinca i ako ne, kako da ga ostavi, pa resava ipak da ga odgaja, ali onda je izbilo neko sranje u Darkvudu pa ipak odlucuje da nastavi svoju misiju gospodara Darkvuda... |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 18/09/2009 : 01:21:17
|
E sad, pocinje da se saznaje sve to sta je Zagor uradio i da je ostavio svoje dete a ne da ga je nasao, jer to je odavno znao Mnogooki (ili neki drugi vrac) jer se Zagor odao u "Zakonu predaka" (ili nekoj slicnoj situaciji dok je bio pod uticajem neke od magija, droga, biljki i cega sve vec) i sve to ispricao, ali je Mnogooki dugo cuvao tu tajnu... (jbg, imam mali milion raznig zapleta i raspleta, treba svaku od njih razraditi pa izabrati najbolju) |
|
|
kandraks
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3914 Posts
Posted - 18/09/2009 : 01:57:25
|
Prica ti je odlicna ali problem nastaje onda kada Toza pocne da ubacuje tekst na vec postojece crteze tj. nema adekvatne slike za svu ovu tvoju pricu i sve pada u vodu!!! |
|
|
zlatan bihac
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7718 Posts
Member since 24/03/2009 |
Posted - 18/09/2009 : 05:19:20
|
baš sam prije nekog vremena došao na slicnu ideju ali mi bilo komplikovano to ici raditi. u svakom slucaju sretno sa projektom. |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 18/09/2009 : 07:16:22
|
quote: Originally posted by kandraks
Prica ti je odlicna ali problem nastaje onda kada Toza pocne da ubacuje tekst na vec postojece crteze tj. nema adekvatne slike za svu ovu tvoju pricu i sve pada u vodu!!!
da u pravu si , kada sam razmisljao o tehnici "kolaz" mislio sam da koristim slicice na kojima ne bih vrsio intervencije (osim promene teksta) , ako bih vrsio korekcije na slicicama i koristio slicice iz stripova drugis strip junaka to bi se mozda dalo uraditi ...
neka , imamo vremena ... nesto ce se iskristalisati ...
hvala kandraksu i --dp-- |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 18/09/2009 : 15:35:40
|
... interesantno , mislio sam da ce biti vise ideja , sugestija ... teorija ... (ko na onim topicima gde se zapodene svadja :) )
Danas nisam bas imao mnogo vremena da se posvetim svom stripu , ali dok sam se vracao kuci pade mi (sa krova :) )nesto na pamet :
Ja bih pre "DOGADJAJ" oblikovao pomocu neke ljudske dileme ili sumnje (u zagoru samom) ,a lik koji bih aktivirao bio bi neko ko nije mnogo eksponiran ,a dovoljno je upecatljiv ... pa mi tako padne na pamet "VUK SAMOTNJAK" ...
Znaci , sve bi se zaplelo oko zagorove sumnje kako je uzaludan trud njega (malog coveka)da zaustavi civilizacijsku lavinu "belog coveka" i tako spase "crveni narod" od istrebljenja, ili utapanja u tu novopridoslu civilizaciju ....uporedjujuci svoj zivotni put sa zivotom "Vuka samotnjaka", zagor pronalazi zajednicke tragicne momente i "devijantno" ponasanje izazvano tim tragedijama ... Plasi se da njegova ne sposobnost da preboli tragediju nanetu mu (i koju je on izazvao) (kao i kod vuka samotnjaka), u stvari , njemu samo stvara privid da je u stanju da se bori za pravdu... a da ga je ta nesposobnost sprecila da sazre u coveka koji ce biti kompletan i sposoban za tu borbu ...
Citalac ovo treba samo da naslucuje dok se zagor i ciko vracaju kuci, dok se bave necim u kolibi i veceraju , u zagorovom kosmaru, dok idu na skup trapera , erupcija nastaje dok traperi i oni sede za vatrom ... treba samo sad ponovo da procitam epizode sa "vukom samotnjakom" i da pronadjem mesta koja bi mogla, uz uvodjenje novih informacija, od strane nekog trapera, da se tumace na drugi nacin ... i tako simbolicki potkuje ovu moju pricu ...
ajde prikljucite se , bice zanimljivo da kreiramo "ozbiljno stivo" kao scenario za zagorov strip ... u svakom slucaju smislenije je od svadja i vredjanja na forumu ... |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 18/09/2009 : 19:20:30
|
quote: Originally posted by Grujah.
U ovom poslednjem VC Zagoru, Hjuroni, Zagor kaže da je Mnogooki Mohikanac.
hvala ... javi ako ti neka ideja padne pa pamet u vezi scenarija :) |
|
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10048 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
|
kandraks
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3914 Posts
Posted - 28/09/2009 : 19:03:17
|
quote: Originally posted by andjelt
... ja napravio jednu beta, radno , probnu skicu stripa :
[URL=http://entertainment.webshots.com/album/574836542OLGzOc][/URL]
kazite sta mislite ...
Bravo Tozo,upravo sam pogledao i odlicno izgleda!!!Cak su se i razliciti crtaci odlicno uklopili(jedino malo Gamba odskace ali nije strasno)!!!Sve u svemu ovo sto si uradio itekako ima smisla tako da ti jedino mogu od srca cestitati na ulozem trudu i naravno na ideji!!! |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 28/09/2009 : 19:08:54
|
ajd budite moji drugari pa mi pomozite oko teksta ... svako po par slicica i bice to strip nas stripadzija , samo da ima smisla ...
bice zanimljivo ... prikljucite se .... |
|
|
Topic |
|