forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 LUNOV CULNI MAGNUS
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

morti
New Member

133 Posts

Member since 21/11/2006

Posted - 18/11/2009 : 15:51:25  Show Profile Show Extended Profile  Send morti a Private Message
"Uopšte se ne razumem u strip. Uvek kad na televiziji gledam emisiju o nekom poznatom crtacu, i kad, posle mnogo minuta hvalospeva o njemu, pokažu i crteže, postaje mi dosadno. U svom stripovskom razvoju zastao sam na junacima iz Zlatne serije i Lunov Magnus Stripa i odatle se, uz izuzetak ponekih naslova, ni do danas nisam pomerio. Obožavao sam i pratio avanture cetiri junaka: Teksa Vilera, Komandanta Marka, Bleka Stene i Zagora. Da li je to bilo sve? Uglavnom. Voleo sam i stripove iz Politikinog zabavnika kao što su Fantom, Delta 99, Derdevil ili Rip Kirbi. Zatim još Alana Forda i Modesti Blejz, i to bi bilo sve. Kasnije su mi davali stripove poznatih crtaca, razne super-junake, ali-ništa. Ova cetiri junaka, Teks, Blek, Mark i Zagor, jedini su zbog kojih i danas sa uživanjem odlazim u krevet sa stripom u rukama. Najomiljeniji mi je Teks Viler, i to upravo zbog decije ljubavi prema vestern filmovima. Kao klinac, subotom sam sa ocem cesto gledao vesterne. Toga sam se setio pre nekoliko godina, kada sam na nedelji novog britanskom filma gledao "Butcher Boy", odlican film režisera Nila Džordana. U njemu postoji deo kad tata i sin zajedno gledaju nekakav vestern uz ocevo pracenje pojedinih scena na trubi. Moj otac nije svirao trubu uz kaubojske filmove, ali smo se ipak sjajno zabavljali. Vestern je probudio moju ljubav prema Americi ili, tacnije, prema nekim njenim predelima, tako da su i dan danas za mene njajjace asocijacije na ovu zemlju, pored Njujorka, Teksas i razne zabiti ovekovecene u reklamama za Marlboro. Svaki film koji je donosio one predele iz mog prvog decijeg sudara sa Amerikom prikovao bi me za bioskopsko platno ili tv, kao npr. "Telma i Luiz". Iako su mi možda najomiljeniji americki filmovi "Boogie Nights" i "Magnolia" režisera Pola Tomasa Andersona, predeli kroz koje se voze Telma i Luiz ipak su poklon-karta za vožnju u detinjstvo.
Teks Viler je najduhovitiji od svih gorespomenutih junaka. Najbolji mu je prijatelj nešto stariji Karson, sa kojim uvek razmenjuje duhovite opaske. Sa Indijankom ima sina ciji je najbolji prijatelj takode indijanac. Ponekad sva cetvorica zajedno rade na zamršenom slucaju. Najbolji delovi sa tucom su oni u kojima je prikazan dolazak Teksa u novi grad, tacnije u salun u novom gradu. tu obicno Teks sreduje lokalne barabe koje ga provociraju.
Prvi strip iz Zlatne serije koji sam kupio zvao se "Avetinjski brod", a glavni junak bio je Komandant Mark, voda rodoljuba u borbi protiv Engleza. Stalni pratioci su mu Blaf (bivši gusar) i Indijanac Žalosna Sova. Zajedno sa ostalim rodoljubima zvanim "Vukovi sa Ontarija", oni žive u tvrdavi Fort Ontario. Za razliku od ostalih junaka, Komandant Mark je jedini u stalnoj vezi sa devojkom - lepom plavom Beti. Mark je nikad ne vara, mada se u nekim epizodama vide elementi njene ljubomore. U stripu je obicno njihov odnos prikazan klasicno: Mark, muž, uvek na poslovnom putu, Beti, žena, u kuhinji ili sa metlom u ruci, mada postoje epizode u kojima se vidi Mark kako svoju ženu Beti odvodi u šoping.
Drugi deo vojnog roka proveo sam kao granicar u Sloveniji, na karauli Vogrinka, usamljenoj na planini na granici s Italijom. Nekoliko dana pošto sam došao na ovu karaulu, saznao sam da se vojnici sa nje nazivaju "Vukovi s Vogrinke". Vojska od dece pravi ljude, ali ljudi uvek ostanu pomalo - deca.
Veliki Blek. Otkrio sam ga kao klinac, jednog jutra, na putu za plac. U pocetku odlican; kasnije mu opada kvalitet. Najbolji prijatelji su mu profesor Okultis i Rodi, decak ciji apetit ne zaostaje za profesorovim. Kao i Komandant Mark, i Blek je borac protiv "Crvenih mundira". Mnogo godina pre tv-junakinje Ali Mek Bil, Blek Stena nam je otkrio Boston, najbliži grad u koji povremeno odlazi.
Konacno, Zagor, Duh sa sekirom, junak iz Darkvudske šume, sa vernim pratiocem Cikom. Kao i u Blekovom slucaju, kvalitet ovog stripa je sa vremenom opadao, pogotovo u epizodama koje su obradivale vanzemaljske pojave. Darkvudski "Dosije X"? Ili se Molder u pocetku zvao Zagor? Svejedno, ovaj strip je tako uticajan da se jedna od najboljih beogradskih grupa danas zove Darkwood dub.
Pre neku godinu, na jednom rodendanu, naš prijatelj Mladen je odjednom, bez ikakvog povoda, izgovorio recenicu: "Eto, Zagor. Njegova sekira je obla kao jaje, pa opet sece sve pred sobom." Ta nelogicnost nije zanimala pevacicu mog benda, Emu, za koju je Zagor od svih strip junaka bio najzgodniji, i to zbog najboljih mišica na rukama i fenomenalnog dupeta.
Zašto sam ovaj tekst nazvao "Lunov Culni Magnus"? Zato što uvek osetim glad kada vidim u stripu o Bleku Steni one kobasice u mrežicama, zato što bih najradije dremuckao i kulirao na brežuljku iznad Fort Ontarija sa odlicnim pogledom na tvrdavu...... A kafa? U kafu sam se zaljubio kao klinac citajuci Teksa Vilera. Uživanje u ovom napitku nije nigde prikazano bolje nego u delovima ovog stripa kada se Teks i Karson zaustave u nekoj stenovitoj nedodiji i guštiraju vrucu kavu iz velikih plehanih šolja dok se spušta vece.
Otkricu Vam nešto što zna samo moja devojka Olja. Ja se vec preko dvadeset godina uspavljujem zamišljajuci scene iz ovih stripova. Zato sam i napisao da cesto i danas neke epizode citam baš pred spavanje. Onda ugasim svetlo i u svest vracam sve one predele zamišljajuci dim kafe koju sprema Teks, ili dremam u tvrdavi Ontario posle rucka plave Beti. San mi najbrže dolazi kad zamišljam da spavam sa sedlom ispod glave dok vatra tiho pucketa.
Dobro. I škola i fakultet i posao naprave od deteta coveka. Ali covek uvek ostane pomalo dete. Možda mi je zato ove godine za rodendan Olja poklonila knjigu "Western America" iz edicije Taschen, u kojoj se nalaze slike svih onih divnih stenovitih predela i kanjona koje sam zavoleo citajuci Teksa Vilera."
Uz kratku posvetu: "Da lepo sanjaš".
Branko Rosic (Iz LEKSIKONA YU MITOLOGIJE)

Edited by - morti on 19/11/2009 10:21:20

Rick
Average Member

Serbia
900 Posts

Member since 21/01/2009

Posted - 18/11/2009 : 16:36:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Rick a Private Message

"Duh Sa Sekirom nikada nije zaista napustio Darkwood. I dalje pazi na svoje kraljevstvo i nasledje. I ponekad se javi, kao pozdrav, ili opomena, kako kome."
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 18/11/2009 : 16:38:23  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
Lijepo receno

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 18/11/2009 : 17:07:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message
lip tekst

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 18/11/2009 : 17:27:51  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
quote:
Originally posted by Branko Rosic

"Uopšte se ne razumem u strip.

Slazem se!
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 18/11/2009 : 17:35:26  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
lepo i iskreno, svaka cast imenjace!
eto i ja sam zavoleo krompirice citajuci Teksa ...

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7916 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 18/11/2009 : 20:38:16  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message
quote:
Originally posted by culfis

lepo i iskreno, svaka cast imenjace!
eto i ja sam zavoleo krompirice citajuci Teksa ...

al ne idu bez amstela.
Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 18/11/2009 : 20:49:51  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
HA, HA, samo sam cek`o da se neko javi za pivo! Normalno!

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

tiberije
Average Member

USA
789 Posts

Member since 08/06/2007

Posted - 19/11/2009 : 00:35:50  Show Profile Show Extended Profile  Send tiberije a Private Message
Lepo i nostalgicno. Alal vera.

Trazim ritam u koraku, usporavim ti hod
Go to Top of Page

REJS
Senior Member

Serbia
2891 Posts

Member since 17/03/2008

Posted - 19/11/2009 : 04:54:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit REJS's Homepage  Send REJS a Private Message
A ja ustanem u 4 sata da vidim sta ima na forumu,i onda se vratim u krevet.

http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk

Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!

Go to Top of Page

mars1
New Member

207 Posts

Member since 07/12/2007

Posted - 19/11/2009 : 06:50:47  Show Profile Show Extended Profile  Send mars1 a Private Message
A ja ne ustanem, vec nastavim spavat. Dobar tekst.
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18874 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 19/11/2009 : 10:39:43  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message
bravo morti,iskreno!

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 19/11/2009 : 11:00:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Kako je lijepo procitati koliku su ulogu nekad imali stripovi na ljude, pratili su zapravo covjeka kod život... Laka literatura, no proširivala je vidike, u odredenom smislu.

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

gregorbikupil
Junior Member

Slovenia
428 Posts

Member since 13/03/2008

Posted - 19/11/2009 : 13:50:13  Show Profile Show Extended Profile  Send gregorbikupil a Private Message
Ljepo ko pesma.

Avatar mi je super... malo nihilisticki... a i sporo se nalaže... evo, sad ce...
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22426 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 19/11/2009 : 14:34:20  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
Tacno si me vratio u detinjstvo, svaka cast za tekst!!!

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page

Renky
stripovi.com suradnik

Croatia
11091 Posts

Member since 15/11/2002

Posted - 19/11/2009 : 14:44:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit Renky's Homepage  Send Renky a Private Message
Citirao bih prvu recenicu ali bi onda ispalo da se obracam Mortiju , mada tekst nije njegov što neki nisu primjetili, pa cu komentirati samo prvu recenicu. Tu je gospodon Branko Rosic i više nego u pravu.

"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29375 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 19/11/2009 : 14:59:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message
Ne znam. Tekst je okej, nostalgican, sarmantan i iskren, ali meni ne ide u glavu jedna stvar: kako netko kome Magnolia, Thelma i Louise i Boogie Nights spadaju u omiljene filmove (dakle izvanredna autorska ostvarenja, nimalo plitki i površni filmovi koji imaju više aspiracije od ciste zabave) ne želi u stripu pronaci jednako kvalitetno štivo nego ostaje na Marku i Bleku? Je li u pitanju predrasuda da u stripu ništa više od Marka i Bleka ne mozeš ni dobiti, pa cemu se uopce truditi? Ne razumijem.

Trouble will find me
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 19/11/2009 : 15:11:38  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
Predrasuda, rekao bi.

Neko jutro se Minja i Azer nešto zajebavaju na R101, i na spomen stripova Minja prokomentira nešto kao "Ah, crtici...". Citao je Bleka, sudim :).

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts

Member since 09/09/2003

Posted - 19/11/2009 : 15:22:16  Show Profile Show Extended Profile  Send realist a Private Message
Ne mora znaciti, možda covjek cita Marka i Bleka iskljucivo zbog nostalgije i ekspresnog povratka u djetinjstvo...Ako je kao odrasla osoba i procitao nešto zrelije i ambicioznije, vjerojatno nije osjetio tako pozitivan doživljaj, što je i logicno...

Diplomiraj brzo i bez puno truda:

http://studirajlukavo.blog.hr/
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 19/11/2009 : 15:24:39  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
quote:
Originally posted by realist

Ne mora znaciti, možda covjek cita Marka i Bleka iskljucivo zbog nostalgije i ekspresnog povratka u djetinjstvo...Ako je kao odrasla osoba i procitao nešto zrelije i ambicioznije, vjerojatno nije osjetio tako pozitivan doživljaj, što je i logicno...

A gle, i ja danas guštam kad citam sinu Zagora ili recimo Antuntuna, obje stvari i mene vracaju u djetinjstvo. Ali to ne znaci da vezujem strip ili beletristiku uz takva djela.

itsyourworldyoucanchangeit
Go to Top of Page

realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts

Member since 09/09/2003

Posted - 19/11/2009 : 15:31:35  Show Profile Show Extended Profile  Send realist a Private Message
Ja taj clanak nisam tako interpretirao, nego kao da je u tim stripovima našao sve što mu treba (iako je probao citati i druge stripove, ali tamo nije osjetio ono nešto). Rekao je svoj stav, bez omalovažavanja. Danas, kad smo stariji, "ozbiljniji" stripovi koje citamo nam baš ne daju vjetar u leda i neki polet, zar ne? From hell je izrazito kvalitetan, ali kad ga procitaš, mucno ti je i iscijeden si...da li mu se želiš redovito vracati i proživljavati tu tjeskobu?

Go to Top of Page

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 19/11/2009 : 15:39:16  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message
Aposlutno predrasuda... Neki kategoricki odbijaju shvatiti da strip nije tek samo nostalgija. Ili autor iskljucivo poistovjecuje strip-junake kao zauvijek nepovratno razdoblje djecaštva ili jednostavno podcjenjuje strip kao medij za odrasle. Nešto slicno biva i s crticima. KOliko god oni bili zreli i kvalitetni, nekima je jednostavno ispod casti pogledati nešto što vole i klinci. ALi zato ne propuste sve sapunice tijekom dana.

Kakogod, clanak ipak govori o ljubavi prema stripu...

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."

Edited by - DeeCay on 19/11/2009 15:40:35
Go to Top of Page

realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts

Member since 09/09/2003

Posted - 19/11/2009 : 15:48:49  Show Profile Show Extended Profile  Send realist a Private Message
Pa, opet možeš na to gledati i tako da su neki stripovi definitivno precijenjeni, ali to je stvar perspektive...uglavnom, nisam osjetio neke negativne emocije u tom tekstu, thumbs up!

Go to Top of Page

zorglub
Average Member

Serbia
529 Posts

Member since 02/09/2008

Posted - 19/11/2009 : 16:08:36  Show Profile Show Extended Profile  Send zorglub a Private Message
Malo više o Branku Rosicu:
http://www.popboks.com/tekst.php?ID=7730

Komandant Mark mu je alter-ego, a pozvao bi i Modesty Blaise na veceru izmedu ostalih. :)

Odjednom mi se život proširio.

Kupindo
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/11/2009 : 17:16:13  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message
quote:

Ja taj clanak nisam tako interpretirao, nego kao da je u tim stripovima našao sve što mu treba

Ja sam taj clanak shvatio kao tekst jednog covjeka koji ima dar za pisanje, veliki dar, i nema pojma o stripu. Doduse sam je i rekao. Cude me neki stripofili koji su odusevljeni, sa cime to, dijelom da jede krompirice zbog Texa, ili mozda zbog pjesnickog nacina kako je to napisao!? Ma daj momci,bas vas je lako imponirati sa par slatkih rijeci. Da se radi o nekoj izuzetno poznatoj licnosti mozda bi bilo i interesantno procitati sta misli o stripovima, pa makar i da nema pojma

Edited by - King Warrior on 19/11/2009 17:17:16
Go to Top of Page

realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts

Member since 09/09/2003

Posted - 19/11/2009 : 17:40:31  Show Profile Show Extended Profile  Send realist a Private Message
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Ja taj clanak nisam tako interpretirao, nego kao da je u tim stripovima našao sve što mu treba

Ja sam taj clanak shvatio kao tekst jednog covjeka koji ima dar za pisanje, veliki dar, i nema pojma o stripu. Doduse sam je i rekao. Cude me neki stripofili koji su odusevljeni, sa cime to, dijelom da jede krompirice zbog Texa, ili mozda zbog pjesnickog nacina kako je to napisao!? Ma daj momci,bas vas je lako imponirati sa par slatkih rijeci. Da se radi o nekoj izuzetno poznatoj licnosti mozda bi bilo i interesantno procitati sta misli o stripovima, pa makar i da nema pojma

Ali, on nije napisao "meni je Tex bolji od Corta" ili nešto u tom stilu, nije pisao znanstveni osvrt o stripovima, i samim time kritike su malo vrelije nego što je (ako je uopce) zaslužio

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000