Author |
Topic |
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Member since 28/07/2008 |
Posted - 24/11/2009 : 20:08:45
|
Surfujuci po internetu ja i drugar smo naisli na sledecu stvar :
http://www.amazon.com/Standard-Catalog-Comic-Books-Miller/dp/087349993X
"2,000 photos assist collectors with quick identification, Prices based on online auctions and sales data"
to nas je dovelo do zakljucka da tako nesto fali kod nas (cudno je da se nije jos pojavilo)
... dalje razmisljajuci , dosli smo na ideju da bi mogli tako nesto zapoceti kod nas
ideja je da se to prvo uradi sa Zagorom kao najpopularnijim strip junakom ciji stripovi dostizu i najvece cene
cene bi bile formirane na osnovi podataka sa dosadasnjih aukcija, i na osnovu misljenja priznatih kolekcionara i prodavaca
to bi bio neki orijentacioni vodic za kolekcionare i trgovce kao sto je to slucaj i u drugim oblastima kolekcionarstva
pored toga taj katalog bi sadrzao i dodatne informacije o tim stripovima , autore , tiraz kod nas , kratak sadrzaj (sa recenzija na stripovi.com)...
i obavezno bi bio sadrzam nacin ocenjivanja stripova ,
recimo stavimo sve nedostatke na gomilu i onda , svaki strip je ocenjen sa 10 ako: mu kriv hrbat (recimo) -0.2
mu potpis na naslovnici (recimo) -0.3
...
i tako dalje
Kao uzor i smernicu za sastavljanje kataloga koristio bi se americki model
kao i za nacin ocenjivanja stripa ....
osnova same ideje je da se uspostave NEKAKVI kriterijumi u pomenutoj oblasyi koji sada nisu najjasnije definisani
to je sad neka pocetna ideja ... sta mislite o tome ...
|
|
mikado
Senior Member
Serbia
1710 Posts
Member since 01/06/2009 |
|
angeliczg
New Member
Croatia
200 Posts
Member since 09/07/2002 |
Posted - 25/11/2009 : 08:50:53
|
zar nije jednostavnije i daleko informativnije napraviti web stranicu s istim podacima? tiskano izdanje takvog neceg ima smisla u Americi gdje ima više prodavaca stripova nego kod nas kolekcionara/citatelja stripa a kod nas tiskano izdanje koristi kome? da netko tko ima kolekciju doma, zna koliko mu vrijedi? ili da netko tko nema "Nasilje u Darkvudu" procita da mora pripremiti 2000 kn za njega (ako ne naleti na jeftinu kopiju)? |
|
|
Dr. Westax
Senior Member
Croatia
2757 Posts
Member since 18/07/2002 |
|
Hajo
Senior Member
1872 Posts
Member since 26/12/2008 |
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 25/11/2009 : 15:44:11
|
quote: Originally posted by angeliczg
zar nije jednostavnije i daleko informativnije napraviti web stranicu s istim podacima? tiskano izdanje takvog neceg ima smisla u Americi gdje ima više prodavaca stripova nego kod nas kolekcionara/citatelja stripa a kod nas tiskano izdanje koristi kome? da netko tko ima kolekciju doma, zna koliko mu vrijedi? ili da netko tko nema "Nasilje u Darkvudu" procita da mora pripremiti 2000 kn za njega (ako ne naleti na jeftinu kopiju)?
a koliko vredi "nasilje u Darkwoodu" ? ... razmisli pa mi odgovori
|
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 25/11/2009 : 15:52:21
|
Onoliko koliko netko traži za njega u datom trenutku, odnosno onoliko koliko je kupac spreman platiti u datom trenutku. Zar nismo svjedoci svakodnevno da nam nešto promakne, jeftino... ispod cijene, ali u trenutku kad nismo u mogucnosti dati ni toliko. A nekad imamo pa damo i više od realnog. Tu su aukcije idealne. |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 25/11/2009 : 16:14:38
|
quote: Originally posted by Renky
Onoliko koliko netko traži za njega u datom trenutku, odnosno onoliko koliko je kupac spreman platiti u datom trenutku. Zar nismo svjedoci svakodnevno da nam nešto promakne, jeftino... ispod cijene, ali u trenutku kad nismo u mogucnosti dati ni toliko. A nekad imamo pa damo i više od realnog. Tu su aukcije idealne.
... nemam snage ja za ovo, izvini ... ako sam ne vidis ne mogu ti pomoci ... |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 25/11/2009 : 16:18:44
|
Ajde... skupi snage, možeš ti to. Ne dozvoli da te bacam u depresiju |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 25/11/2009 : 16:30:48
|
druze , uludo je trositi snagu na objasnjavanje necega sto je ocigledno . Bas iz tog razloga da bi sredili haos u nekoj oblasti kolekcionarstva ljudi su pravili kataloge (pa imas katalog postanskih markica, starog novca, cak i zetona i tako dalje) ... naravno da na aukcijama nesto vredi onoliko koliko je neko spreman da ga plati, ali to je tako i u drugim sferama kolekcionarstva ... prisustvovao si nekada akucijama starog novca ili drugih drangulija ? verovatno si video da cene dostignu i 10, ne znam 100 puta vecu od kataloske ... i to je tako ... ali bas zbog toga, da bi uveli neki red u tom haosu prave se procene (od strane priznatih ljudi u toj sferi i prave se katalozi ....)
i cekaj , zar stvarno ne mislis da treba da se uvede jedan sistem po kome ce stripovi biti ocenjivani ? Zar stvarno mislis da je bolje ovako kad svaki prodavac ima svoju individualnu procenu ... Zar treba na to da trosim snagu kako bih te ubedio kako je potreban jedinstven nacin vrednovanja ... |
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 25/11/2009 : 17:15:05
|
Moje misljenje je da bi to bilo bas ok.Tako nesto bi bas koristilo. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 25/11/2009 : 17:34:52
|
quote: Originally posted by andjelt
druze , uludo je trositi snagu na objasnjavanje necega sto je ocigledno . Bas iz tog razloga da bi sredili haos u nekoj oblasti kolekcionarstva ljudi su pravili kataloge (pa imas katalog postanskih markica, starog novca, cak i zetona i tako dalje) ... naravno da na aukcijama nesto vredi onoliko koliko je neko spreman da ga plati, ali to je tako i u drugim sferama kolekcionarstva ... prisustvovao si nekada akucijama starog novca ili drugih drangulija ? verovatno si video da cene dostignu i 10, ne znam 100 puta vecu od kataloske ... i to je tako
Eto, sam si potvrdija da su katalozi samo izdrkavanje "strucnjaka".
quote: Originally posted by andjelt ... ali bas zbog toga, da bi uveli neki red u tom haosu prave se procene (od strane priznatih ljudi u toj sferi i prave se katalozi ....)
Red postoji. Zove se ponuda i potražnja. No dobro, i da se uvede "red", opet je sve relativno jer...( procitati moj prethodni post ).
quote: Originally posted by andjelt i cekaj , zar stvarno ne mislis da treba da se uvede jedan sistem po kome ce stripovi biti ocenjivani ? Zar stvarno mislis da je bolje ovako kad svaki prodavac ima svoju individualnu procenu ...
Ne mislim, zar ti misliš da treba? Naravno da je bolje šaroliko, vece su šanse za ubosti pik.
quote: Originally posted by andjelt Zar treba na to da trosim snagu kako bih te ubedio kako je potreban jedinstven nacin vrednovanja ...
Ne troši snagu na to jer me ne možeš ubijediti u nešto što se protivi zdravoj logici i zakonima tržišta. Ni ista štruca kruha ne košta isto kod svih trgovaca, ni iste cipele ne koštaju isto kod svih prodavaca, ni isto auto... |
|
|
zlatan bihac
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7711 Posts
Member since 24/03/2009 |
Posted - 25/11/2009 : 17:44:32
|
bilo bi to dobro i za neke koji su manje upoznati sa cijenama stripova,(vjerovatno ima i takvih),da ljudi znaju otprilike koliko se šta krece,kako se ocjenjuje strip,šta mu umanjuje ocjenu. da se uvede kriterij kod ocjenjivanja(da ne budu necije trojke bolje od necijih petica),koji je junak traženiji i još dosta stvari... u svakom slucaju dobra ideja.
|
|
|
zlatan bihac
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
7711 Posts
Member since 24/03/2009 |
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 25/11/2009 : 18:27:57
|
@ Renky - sad vidim da si potpuno u pravu
@ Zlatan Bihac - od neceg se mora poceti . Ali to je ono cemu bi se stremilo ... ima tu, hvala bogu, stripova i stripova ... bilo bi tu posla |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 25/11/2009 : 18:40:05
|
Volim komunicirati sa razumnim ljudima |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 25/11/2009 : 18:50:40
|
quote: Originally posted by Renky
Volim komunicirati sa razumnim ljudima
i ja ... zato sam ti to i rekao |
|
|
angeliczg
New Member
Croatia
200 Posts
Member since 09/07/2002 |
Posted - 03/12/2009 : 18:08:56
|
katalog bi onda ustvari bio popis najjeftinijih cijena za neka izdanja? npr. "Nasilje u Darkvudu" vrijedi 1000 kn i to je najmanje što cete ga platiti? i opet, ja nisam protiv kataloga, vec da bude online a što se tice cijena, koristiš upravo aukcije i napišeš - zadnjih 10 aukcija Zagor je prodan toliko i toliko, najviše cijena tolko, najmanja tolko, njegova vrijednost se procjenjuje (zbroj svih 10)/10 - pa sve ispod toga je super upecat a iznad realno jel to konstruktivan prijedlog? |
|
|
Pajtos
Advanced Member
Sierra Leone
4678 Posts
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 03/12/2009 : 19:53:30
|
quote: Originally posted by Pajtos
Profa bi sad dodao:"Samo ce Zagor imati svoj katalog...i jos poneki..."
Nema jos po neki,SAMO ZAGOR! |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
Porter
Advanced Member
Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 03/12/2009 : 20:47:15
|
Svedi su nedavno izbacili katalog svih izasli stripova od neke 1907. Dosta dobro napravljen,imaju vrijednosti svih stripova u 5-6 kategorija.Mint,Veru fine,good i sl. To je dosta tezak projekat napraviti,ali uzivam studirajuci cijene,gledanje naslovnica i kontrolisanja sta imam,sta cu nabaviti,sta bi se moglo utusiti itd. |
Porter |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 03/12/2009 : 21:50:22
|
Cak sta vise ... mnogo je tezi jer je pionirski ... Sustinsko je pitanje da li je potrebno nesto tako na nasoj strip sceni ... po mom skromnom misljenju odgovor je : potrebno je ... ostalo je sve stvar tehnicke prirode |
|
|
Dr. Westax
Senior Member
Croatia
2757 Posts
Member since 18/07/2002 |
Posted - 04/12/2009 : 07:47:29
|
O ovoj ideji sam pricao jos prije 6-7 godina i u medjuvremenu odustao uopce pomisljati da bi to netko mogao napraviti. Definitivno je potrebno uvesti red u kaos. Sistem ocijenjivanja je nesto sto bi prvo trebalo regulirati. Razgovarao sam pred par dana sa frendom koji je bez razmisljanja rekao da bi cijene trebale biti izrazene u bodovima, a onda se vrijednost boda sa vremenom mijenja. |
|
|
andjelt
Senior Member
Serbia
2217 Posts
Posted - 04/12/2009 : 14:53:14
|
quote: Originally posted by Dr. Westax
O ovoj ideji sam pricao jos prije 6-7 godina i u medjuvremenu odustao uopce pomisljati da bi to netko mogao napraviti. Definitivno je potrebno uvesti red u kaos. Sistem ocijenjivanja je nesto sto bi prvo trebalo regulirati. Razgovarao sam pred par dana sa frendom koji je bez razmisljanja rekao da bi cijene trebale biti izrazene u bodovima, a onda se vrijednost boda sa vremenom mijenja.
to je interesantna ideja |
|
|
|
Topic |
|