Author |
Topic |
docA
Advanced Member
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 31/01/2010 : 00:24:55
|
quote: Originally posted by Colt
Tacno, Marko. Sedim kao na iglama i cekam da saznam gde si kupio svoj prvi strip i kroz kakav pakao si prolazio kada si razmisljao hoces li skupljati prvo Bleka a onda Marka, ili Marka pa Bleka. Navali vec jednom na tu tastaturu.
Colt! Colt! Colt!
Nisam imao idole, ali evo dogadja se!
Colt! Colt! Colt!
Moja ispovest: prvi strip mi kupio cale posle izlaska iz bolnice, posle operacije krajnika..imao sam 4 god. Prvi strip - "Kuca duhova" AF..ne secam se bas koji reprint bese... Od tada se trudim da sa stripovima dobar drug sam ja...
|
|
|
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 31/01/2010 : 08:40:07
|
quote: Originally posted by Curunir
quote: Originally posted by Colt
Tacno, Marko. Sedim kao na iglama i cekam da saznam gde si kupio svoj prvi strip i kroz kakav pakao si prolazio kada si razmisljao hoces li skupljati prvo Bleka a onda Marka, ili Marka pa Bleka. Navali vec jednom na tu tastaturu.
nazalost, cini mi se da je njegov prvi bio mr no crna reka, tako da nista od dugo ocekivane tragedije mlada neosvijestena stripasa u raljama neodlucnosti ovoga strasna, nehumana izbora... steta, naprosto su prepune emocija i dirljivosti ove ispovijesti napacenih ljubitelja drugikorijeniz81-te umjetnosti, mislim da gubimo mnogo...
cak se i ljudolovac raznezio do te mere da je sigurno veceras umesto kokica uz subotu 14. (15. deo) uzeo prohujalo sa vihorom na blu-geju i 56 kilogramsku kutiju maramica te sasvim polako pazljivo otvorio svog prvog zagora te ga laganim pokretima levog dlana pomazio po donjem delu rikne, odozdo prema gore...
u 3 pm sto sve necete uciniti da zadovoljite bolesnu samopromociju jedne nevjerojatne i besramne polupolulicnosti kojoj je strip samo i iskljucivo zagor!!!!
Nekorektno je od tebe što me vredaš bez ikakvog povoda, mislim da te niko nije terao da ostavljaš svoje mišljenje ako neceš. Topik je korektan i dobro osmišljen, ali nije za svakodnevnu upotrebu i za redovno raspoloženje, više je za neke retke trenutke kada coveku nadodu emocije, malo je tih trenutaka u današnjoj trci za egzistencijom. Nisam više veliki ljubitelj stripova kao što sam nekada bio, možda i zbog obaveza koje imam jednostavno više ne mogu a iskreno i ne želim da se prepuštam ceo tom hobiju. A u stvari to i treba da bude tako jer je u pitanju hobi. Šta da radim, Zagora volim i to je jedini junak koga kupujem. ZA KRAJ PRIZNAJEM JEDNO ŠTO MNOGI DRUGI NECE, NE VOLIM STRIPOVE KAO NEKADA,MADA KAO ŠTO REKOH PO NAVICI, ALI I IZ HOBIJA POSVECUJEM IM PONEKAD MALO VREMENA.Moram da priznam da mnogo više vremena provodim na forumu, ali nadam se da cu i to smanjiti, jer sa takvima kao što si ti sve manje mi se provodi vremena.Pozdrav! |
|
|
Obi-wan
Advanced Member
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 31/01/2010 : 09:21:45
|
Ja nemam vremena kao nekada, ali stripove ponovo pocinjem voljeti baš kao nekada (možda i više). Kako to? Pa upravo šireci dijapazon stripova za citanje umjesto da ga ogranicavam. Upoznajem nove i nove odlicne stripove i moje ushicenje raste. Probajte, možda upali i kod vas. |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 31/01/2010 14:15:51 |
|
|
PAJDO
Senior Member
Croatia
2237 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 31/01/2010 : 10:01:54
|
quote: Originally posted by Obi-wan
Ja nemam vremena kao nekada, ali stripove ponovo pocinjem voliti baš kao nekada (možda i više). Kako to? Pa upravo šireci dijapazon stripova za citanje umjesto da ga ogranicavam. Upoznajem nove i nove odlicne stripove i moje ushicenje raste. Probajte, možda upali i kod vas.
Živa istina, ja sam zadnje dvije godine dao šansu novim strip junacima i bome se dijapazon povecao Nije dobro kad si ogranicen samo jednom vrstom stripa pa je onda to kao "svetinja" i ništa drugo ne valja, znam da je danas tu najvažniji ekonomski faktor, ali eto |
In spite of my rage I´m still rat in a cage... |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 31/01/2010 : 10:20:01
|
quote: Originally posted by Curunir moram ti iskreno reci da, nazalost, nista ovdje ne shvacas...
eh carobnjace, ti si taj koji ovdje slabo i pogrešno rasuduje... i drži se sterilnog markosa i bezveznog šmokljana colta |
|
|
Rock.Bob Rock
Senior Member
Croatia
1146 Posts
Member since 25/03/2009 |
Posted - 31/01/2010 : 10:35:15
|
Evo vam, ako vas toliko zanima Markosova prica, bar jedina koju sam uspio naci:
quote: Originally posted by Markos 26.04.2006.
Ne znam, ne sjecam se. Znam da je prvi strip kojeg se sjecam da sam procitao bio Mister No Gusari Amazona. Prije sam citao i ostale, neke mikije i slicno, ali ovo je bas prvi kojeg se sjecam cijele scene i imena stripa. A kojeg sam prvog kupio na kiosku, zaista ne znam. Vjerojatno tu negdje oko ZS 700 i LMS 600.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
|
. |
|
|
profesor-inz
Advanced Member
4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
Posted - 31/01/2010 : 10:59:13
|
Ma prica o širenju vidika i novim stvarima jeste ok, ali kao što rekoh STRIPOVI SU MI HOBI, odnosno velikoj vecini nas, cast izuzecima. To je i razlog što ne želim da širim, voleo bih ja i Kita Telera ponovo od prvog broja, nostalgican sam, možda ga i procitam jednom i šta onda? Polica i do kada tamo...A treba kupiti 255 komada i to nije malo gledano sa ekonomske strane...Voleo bih i Martija i Dilana i Mister Noa. Kad smo kod njega dode mi da kupim ovaj Krvavi sneg, ali mnogo je dati 20 eura za strip na današnje vreme.Kupio bi i Kena Fibrinog, mnogo je i to...Citam ja i prewiew Fibrine, zanimljivih stripova ima, iskreno kupio bi i onaj Pakao, zanimljivo deluje, ali opet treba platiti struju, vodu, registraciju automobila, hraniti se zdravo, ulagati u obrazovanje. Otud za mene nema planiranog širenja price, stripovi ostaju hobi... |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 31/01/2010 : 11:28:00
|
"prica o širenju vidika i novim stvarima" je u redu, ali nije definirana stripom. pa valjda je to jasno (makar nije prejasno obi-wanu, koji stalno nešto bonelli ovo, bonelli ono, ushicen je stripovima izvan - obi, i izvan-bonellija ima izvan) mnogi to ovdje zaboravljaju, pa pristupaju kao da je strip os svemira okej, možda nekome jest, ali mnogima nije. kada predeš tu tocku, više nema povratka. meni su stripovi drago sjecanje, mogao bih i sada procitati svašta, ali nema više žara. nema više sjaja u travi. ostavljam si jedino ono najdraže, ono koje je najbliži link ka djecackome. ostalo slabo dolazi u obzir. posebno na ovakvoj sceni, sa pretjeranim cijenama, sa picajzlama poput markosa, sa pedantima. to nije moja furka.
uostalom, uzeti neki fibrin strip ili skinuti 50 vrhunskih filmova od kojih svaki može ponuditi više od istog tog stripa - za mene je izbor lak ili uzeti jedan strip a u antikvarijatu mogu za tu lovu uvijek naci i po nekoliko "knjiga koje bolje i jace proširuju vidike" - opet je izbor lak |
|
|
osim
Senior Member
Vatican City
1686 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 31/01/2010 : 11:43:54
|
Ja imam srece da se u mojoj porodici strip decenijama citao. Mislim da je još i moj deda pre rata nešto citao, drugi deda je redovno pratio novinske stripove - Taranu, Bim i Bum i slicno, a otac je bio navucen na vecinu onoga što je izlazilo 50-ih i 60-ih, ali nikad niko od njih nije bio kolekcionar. Otac je prešao brzo na pisanog Luna i tada je zaboravio na stripove. Jedino što mi je od njega ostalo je neki stari Dugin zabavnik i Maja strip ili tako nekako. Mama mi je vec od 3-4 godine kupovala i citala Toma i Džerija i Mikijev zabavnik/almanah. Oduvek se kupovao i citao Politikin zabavnik. Ali, presudan uticaj na mene je imala starija sestra, koja je redovno kupovala Zlatnu seriju i LMS. Citala je uglavnom samo Marka i Bleka i ponešto od Malog Rendžera i Kapetana Mikija. Nije citala Zagora, Teksa. Jednom, kad sam imao 6 godina, dala mi je novac i poslala me da joj kupim novi strip o Marku. Ne secam se tacno, ali mislim da se radilo o Zlatokosoj ili Žalosna Sova u palmenu. To je prvi strip koji sam, pored Toma i Džerija, sam procitao. Posle nekih pola godine, kada sam krenuo u 1. razred, sam sam kupio Teleskopulosa i tako je krenulo. Imao sam godinu dana starijeg rodaka, koji je u isto vreme poceo da kupuje stripove, pa smo se dogovorili ko ce da kupuje koje junake - ja MR, Kena, Bleka i Mister Noa, on Zagora, Mikija, Teksa i Marka. Tako je to išlo narednih godina. Pored LMS/ZS ubrzo smo pocelida kupujemo i malog Tarzana i Strip zabavnik. U mojoj zgradi je stanovao jedan malo stariji decak, koji je imao brdo stripova i sa njim sam poceo da se menjam. Tako sam prvi put došao do Stripoteka, Giganta, Supera... Imao sam dedu i baku koji su živeli u Nišu, pa sam tamo odlazio svakog leta i vracao sa sa brdom kupljenih starih LMS/ZS. Kod druge bake na tavanu jednom prilikom sam našao nekoliko brojeva ispod 200 i to mi je bio jedan od najradosnijih dana u detinjstvu. Baka me je nekoliko puta vodila na Riblju pijacu u Novom Sadu i kupovala mi gomilu starih stripova, koji su (u poredenju sa današnjim cenama istih) bili džabe. Ja sam poznavao svega nekoliko ljudi koji su skupljali i strastveno citali stripove, tako da se baš ne slažem sa stalnim konstatacijama kako su nekada svi skupljali stripove. Od devojcica gotovo nijedan nije pokazivala interes za strip, a decaci su ga uglavnom citali tek da bi ubili vreme. Pamtim još stripove iz Nevena i Kekeca, koje smo redovno dobijali u školi. Sa nekih 9-10 godina sam napisao prvi "scenario" za strip, nešto nalik na Malog rendžera i poslao Dnevniku. Dobio sam odgovor tadašnjeg glavnog urednika, vrlo ohrabrujuci. Mislim da i danas cuvam to pismo negde. Vec negde u 6-7 razredu poceo sam da se hladim od Bonelijevaca. Još sam pomalo citao Dilan Doga, Martija, Kena, Mister Noa, ali su mi Blek, Zagor,Mark, delovali smešno. Poslednji Dnevnikov strip kojeg sam kupio bio je UFO, za kojeg je Sklavi radio scenario i toliko me je razocarao da sam tad sa 14-15 godina napravio prvu recenziju, tj. kritiku stripa, možda sam i to negde sacuvao. U 6-7. razredu poceo sam sa drugarom iz škole i uz podršku nastavnika likovnog da crtam stripove. Tad sam prvenstveno bio pod uticajem Maxmagnusa i Družine od vješala. Uradili smo nekoliko kracih stripova, koje smo slali na neke školske konkurse i poceli da radimo jedan duži strip, koji nikad nismo završili i koji je ostao u školi. Bili su to predivni dani detinjstva! Svake subote smo po ceo dan provodili u školi, crtali i ucili kako da crtamo! Onda sam jednog dana u Stripoteci procitao "Nošeni vetrom" i moje poimanje stripa se potpuno promenilo. Sa gnušanjem sam poceo da gledam na Bonelija i sve ostalo, pa sam veliki deo kolekcije dao decacima iz susedstva i svakome ko je to od mene tražio, ali i skoro celu kolekciju Alan Forda i gomilu drugih stripova. Kad sam krenuo u 1. srednje, u SNP-u u Novom Sadu otvorila se knjižara u kojoj sam kupio prvog Inkala, Tornjeve, Korta...Onda sam stupio u kontakt sa nekim crtacima iz Prištine i Zagreba i poceo da za njih radim scenarija. Uradio sam neke 3-4 epizode jednog serijala i još nekoliko one-shotova. A onda je poceo rat, prekinuli su se kontakti, stripovi su nestali, sve je stalo. Pred sam pocetak rata znam da sam kupio još nekoliko epizoda Zagora i drugih, prvi put me tad uhvatila nostalgija, ali jednostavno nije išlo, nisam mogao to da citam... U godini najvece krize-1994. odlucio sam da sve što mi je preostalo prodam liku koji je na Futoškoj pijaci radio pre Sime - mislim da mi je nudio 500 maraka, ali sam nekako u poslednjem momentu odustao. Tad sam odlucio da sacuvam svoju preostalu kolekciju. Devedesete su postale godine u kojim sam morao polako da zaboravim na strip - jednostavno ništa nije moglo da se nabavi. Onda sam 2001. na kiosku ugledao Stripoteku i kupio je. I tako je sve opet pocelo. Prvo mi se vratila nostalgija za sakupljenim stripovima u detinjstvu, pa sam skupio komplet LMS/ZS, procitao veliki deo te kolekcije - pocetkom ove decenije i nije bilo mnogo toga da se kupi, a ja sam kupovao sve što se objavljivalo. Onda me je taj kolekcionarski žar napustio i poceo sam da kupujem stripove koje me zaista privlace i koje cu citati. U narednim decenijama mislim da ce strip opstati kao umetnost. Plašim se da ce se komercijalni strip ugasiti (onaj koji mi poznajemo), odnosno da ce ga zameniti junaci koje diktiraju mediji - neki naslendici Ben Tena, Kod Lioka i slicno. |
|
|
Raspucin
Senior Member
Barbados
2411 Posts
Member since 17/10/2006 |
Posted - 31/01/2010 : 12:02:35
|
Prvi strip kojeg se secam je bio Staza divova od Kena i neki Blek. Stazu divova sam, naravno citao puno godina kasnije. Primerak tog stripa sam kasnije ponovo nabavio i cuvam ga iako isti strip imam u Fibrinom izdanju. I ja sam stripove citao do prekida njihovog izlazenja. U tom prvom periodu sam voleo Zagora, Komandanta Marka, Bleka i druge Bonelije. Stripovima sam se vratio kad sam se ozenio, sto se nekako poklopilo sa izlazenjem Vaninija. Secam se sebe kad sam razmisljao o tome sta ce petooktobarske promene doneti u mom zivotu, kad mi je sinulo da moze da se desi da ponovo pocnu da izlaze stripovi. Uvek sam bio dobar proprok kada je u pitanju politika i njena refleksija na zivot obicnih ljudi. U tom pocetku sam naravno skupljao one junake koje sam citao kao dete, a najvise sam voleo Mister Noa kojeg nisam mnogo citao kao klinac. Onda je nekako poceo stripovi.com. U pocetku sam samo citao recenzije, a u isto vreme su poceli da izlaze Ken Parkeri u izdanju Sistem Komiksa. Na stripovi.com su u to vreme pocele da izlaze recenzije prvih epizoda ovog junaka. Secam se da sam te godine letovao u Petrovcu i od ulicnog prodavca sam kupio skoro kompletnog Kena iz LMS. Tada sam shvatio da postoje i stripovi primereni mom tadasnjem uzrastu. Ken i stripovi.com su me odvukli prema Kortu. Kompletnog Korta sam kupio prilikom moje prve posete striparnici Alan Ford. Korto je za mene bio prekretnica iako mi se nije dopao na prvo citanje. Kako i da mi se dopadne kad sam prvo procitao Pricu o Veneciji? No sve je leglo na svoje mesto sa Korto uvek malo dalje. Tada sam se zainetersovao i za tada nove izdavace Fibru i Beli Put. Nikad necu da zaboravim taj dan kada sam zamenio gomilu Zagora za prva dva Spagetija, Tamo gde pogled ne dopire, Sambrove i ne secam se sta jos. Sve kasnije je bila rutina, nizali su se Bluberi, Komanca i ostali klasici. Od tada citam uglavnom samo takozvane albume i ponekog Bonelija. Moja ti je preporuka Profo, da blago meni ti prodas svog tog Zagora kojeg imas i kupis prave stripove. Nostalgija je nostalgija, hobi je hobi, drvo je drvo i suma je suma, ali za pravo uzivanje u stripovima probaj da uzmes, recimo Spagetije. |
JUUUUUGOOOSLAAAAVIIIIJOO NA NOGE |
Edited by - Raspucin on 31/01/2010 12:04:51 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22335 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 31/01/2010 : 13:59:54
|
quote: Originally posted by Markos
quote: Originally posted by King Warrior
quote: Originally posted by Markos
Ne sjecam se uopce toga:) Koji ti je nick bio i oko cega je bio fajt?:)
Nick mi je bio "bad boy" ili "bad guy". Pojma nemam razloge prepucavanja, ali u sustini jednom je neko nesto napisao sto se drugom nije svidjelo, pa je nastala ona uobicajena trka "ciji je duzi". Otprilike to sto svi zelembaci prodju kada se tek dohvate foruma.
Uopce se ne sjecam:)
To me ne cudi, jer nisu to bile neke svadje niti su padala vrijedjanja i pogrdne rijeci, vise je bilo neka vrsta prepucavanja.Ostalo mi u sjecanju jer si kratko poslije toga napravio ovaj sajt. |
|
|
morrison
Advanced Member
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
Posted - 31/01/2010 : 14:12:30
|
Jedno od najranijih secanja: ja sa 4 godine na plavoj nosi sa slikom Duska Dugouska (na nosi), u rukama mi Mikijev almanah (za citanje a ne za brisanje dupeta). U pocetku sam pamtio ono sto mi majka procita, a vec sa 4 i po sam citao i pisao cirilicu i ltinicu. Omiljeno stivo pored vec pomenutog almanaha-mikijev i politikin zabavnik, kasnije "Tom i Dzeri", "Diznilend" (jel se neko uopste seca toga?), "85", "86", ili kako vec...
Jednog dana ne imajuci sta da citam, spazih ZS 804 "Divlji copor", koji je moj brat nehajno ostavio na stolu. Do tog trenutka sam se gnusao "ozbiljnih" stripova, a onda...BUM! Nista vise nije bilo isto. Zatim se secam kako mi je ujak jednog dana doneo zagorovu epizodu "Jeti", taze sa kioska, i to je bilo to. Navukao sam se zauvek. U toj ranoj fazi sam imao prilike da citam sjajne epizode: "Do poslednjeg daha", "Vatrene bikove", "Demone ludila", zatim Teksov "Ratni pozar"...
Nova dimenzija stripa mi se otvorila kupovinom DD epizode "Tunel strave" - sta reci, ljubav na prvi pogled koja traje do danas. Komsija je imao sve Dnevnikove epizode, te sam od njega brizljivo zajmio i citao Dilana. Nazalost, prvi susret sa nemastinom, sankcijama i ostalim sranjima iz devedesetih se poklopio sa laganim i neumitnim ,prvo kasnjenjem, a onda i potpunim nestajanjem stripova sa kioska. Jasno mi je bilo da se nesto strasno desava kada je jedan strip K. Mark kostao 750 din, zatim epizoda Zagora 1300, pa Teksova 3000...Uf uzas, prodju me zmarci, kad se setim. Posle adolescencije i odrastanja, gde sam citao stripove na kapaljku, usledilo je ponovno interesovanje (paralelno sa zaposljavanjem) pre svega izlaskom propalih izdavaca, Vanninija i Abatona. Konacna odluka je usledila otkrivanjem ovog sajta. Videvsi naslovnice vec izdatih stripova pomislih: "Moram ih imati!" ;)
Sto se tice sakupljanja, moram priznati da nisam u stanju da kupujem ni trecinu onoga sto bih zeleo, ali trudim se. Drago mi je sto stripovi izlaze u ovolikom broju, u ovoliko razlicitih izdanja, formata i edicija, nadam se da ce ih biti jos vise, a da ce naravno i sadasnji izdavaci opstati. |
There ain't no grave gonna hold my body down. |
Edited by - morrison on 31/01/2010 14:14:10 |
|
|
giant
Average Member
Slovenia
898 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 31/01/2010 : 14:30:26
|
Moj prvi kontakt sa stripovima bio je daleke 1983, još pamtim kao juce da je bilo....Ciko šerif dao mi je komšija u ruke kad smo se pripremali za fudbalsku utakmicu medu susednjim ulicama u našoj vasi. Od tada pa nadaljnih 10 godina strip mi je bio ono "decija strast"...prvo su bili automobili i kamioni, a onda su ih stripovi potpuno nadomestili. U osnovnoj školi sjecam se rado onih dana, kad smo skupljali star papir u školi. Tada sam se uvijek i po mjesec dana unapred javio, da cu s još jednim kolegom "dežurati" i pomoci kod lifranja starog papira u kontejner....naravno, zna se, da smo veci deo toga casa potrošili na pažnju stripova i grabili ih vani, unatoc kontroli nadzornika škole! To su vremena bila....i osjecaj, da niko ne može da nam oduzme ove memoare U srednjoj školi i faxu nisam uopšte pomislio na strip, sve do tada, kad sam pisao diplomski. Imao sam malo više vremena i jednom na ranu jesen 2004 otvorio sam Salomonov oglasnik i videvši, da jedan tip prodaje oko 2000 sveska LMS i ZS. Kupio sam ih odmah nekoliko komada, koje u mladosti nisam procitao - tako za foru. I od tog dana pa sve do danas traje želja po citanju i skupljanju. Ozbiljno mislim, da mi se ova strast nece ugasiti i trajace zauvijek, dok budem mogao citati. I zadovoljan sam, da je tako.... |
Invincible shield |
|
|
kenan92
Junior Member
Bosnia and Herzegovina
388 Posts
Member since 26/01/2010 |
Posted - 31/01/2010 : 14:35:03
|
Moja prica pocinje 1999. godine tokom posjeta mom rodjaku u Sarajevu. Imao sam 7 godina i u stanu u kojem smo bili ja i on smo se ubijali od dosade. Onda smo izasli napolje i on me je odveo do do jednog kioska i pitao da li bismo kupili sta. Tada sam ja ugledao Extra Zagora od SD broj 54 - Sjene i odma me neka sila potakla da ga kupim. Otad je sve pocelo, kupovao sam sve stripove koji su mi pale pod oko i tako je do dan danas. Sto se tice skupaljnja do sada mi nikad nije palo na pamet da prestanem, anadam se da i nece. :D |
Here at last, dear friends, on the shores of the Sea, comes the end of our fellowship in Middle-earth. Go in peace! I will not say: do not weep;for not all tears are an evil."
|
Edited by - kenan92 on 31/01/2010 14:37:35 |
|
|
teller
Advanced Member
Slovenia
19067 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 31/01/2010 : 15:04:10
|
sa nekih 7 godina negdje pronašo par stranica TRN U OKU Kit Teller,odmah se mi dojmila Ani cetri pištolja, onda u školi upoznao Bleka i Zagora i ljubav je planula.Mijenjao mamine znacke za stripove i dobio batine, onda sa susjedom poceo sakupljati Bleke i Zagore,falila nam naslovna na KRIK SOVE pa smo je sami napravili, onda jedan decko donio ZIMSKU ZMIJU I AVANTURISTE i od tada Zagor je prva ljubav.Donjela mi mama strip iz kioska TAOCI-Mark, a kod zubara kupila IZA MASKE-KitTeller... Sakupljao sve živo tada, Stripoteka posebno,svaki petak trk u trgovino po Politikin Zabavnik.U srednjoj školi stripomanija, valjda nas bar 150 od 200 u generaciji citalo i mijenjalo stripove,redovni odlazci u grad i kupovina novih svešcica LMS i ZS, onda u navršenih 22 godina malo zasicenje, sve razdelio i šenkao, onda 90-te ponovo poceo od pocetka i do 99 negdje sakupio komplet ZS i LMS.Vidješi kako stripovi treba da izgledaju kod SD odlucio na prodaju i prodao za 2.400 DM.(koja budala!). Poslje sakupio sve Marke i Bleke,te Mikije i Ken Parkere ne vjerujuci da ce to netko nekad ponovo izdat.To mi i ostalo, i dan danas kupujem sve od Ludensa,Libellusa,SA, djelomicno Fibra,Bookglobe,Risar,VC... Okužio i sina i to mi je najvece zadovoljstvo...nije lud ko ja nekad ali je na dobrom putu da postane. Uzdam se u njega. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
wolland
New Member
Bosnia and Herzegovina
206 Posts
Member since 18/12/2009 |
Posted - 31/01/2010 : 15:34:34
|
Evo da i ja kazem nesto. Kao i kompletna moja generacija pocetkom devedesetih godina otkrivao sam Zagora i ostale Bonelijeve junake.U isto vrijeme se desavao rat. Specificna situacija, neimastina, nema struje, televizije, samo knjige i stripovi.Upravo u tim dugim nocima uz svjetlost svijece, Zagor je bio moja zanimacija i ja sam postao, nepovratno njegov veliki fan. Negdje u to vrijeme sam pocinjao osjecati svoju ljubav prema crtanju i shvatio da posjedujem odredjeni talenat.Moji prvi crtacki koraci napravljeni su precrtavanjem Zagora, a takve stvari ne treba zaboraviti. U medjuvremenu prosle su godine, neminovno mora doci do odrastanja. Ja zavrsavam akademiju i bavim se nekim drugim , "ozbiljnijim" stvarima, A Zagor ostaje negdje u podsvijesti.Medjutim u posljednje vrijeme dolazim do nekih novih Zagora i Darkwood postaje zivlji nego ikad.Na nagovor prijatelja pocinjem crtati Zagora, prvo iz nostalgije i povratka, ali to postaje sve ozbiljnije. Medjutim sta se pocinje desavati.Kao sto kaze Hese kad je kao klinac i gledao u drugu obalu rijeke koja je vjecito bila obavijena nekom misterioznom maglom, a ova na kojoj je zivio takom dosadna i obicna. Kad je napokon otisao tamo, shvatio je da je obala totalno bezveze i onda je pogledao u svoju obalu, a ona je bila tako daleka, misteriozna i obavijena maglom. Htio sam reci da sada dok crtam Zagora, sve sam blizi njemu i njegovim autorima.Mit o Zagoru, ta jedna daljina se pocinje gubiti neminovno.Ne znam da li to zelim. Zagora ne treba kritikovati , razlagati na dijelove jer onda gubimo onu finu Heseovu maglu.Najlakse je naci hiljadu mana u crtezu i pricama i cjelokupnoj mitologij.Mnogo je teze spustiti se na nivo kad smo imali 15 godina i citati ga otvorenog srca.Znam samo da je meni bio i ostao jedna vrsta utocista,izvora vjecne mladosti. Pozdrav.
|
|
|
Zagor-te-nay
Senior Member
Croatia
2456 Posts
Member since 03/05/2006 |
Posted - 03/02/2010 : 21:01:44
|
Lipe price, ima ih stvarno nostalgicnih, super topic. Ja cu sad napisat prvi (a najvjerojatnije i zadnji, jer ih nevolim) dugi topic u 4 godine, jer su mi sjecanja navarila od vaših prica… Meni se romani (i danas draže tako zvat) protkani kroz cili život. Iz ranog djetinjstva imam neke flashbackove, kao nakon dobrog pijanstva… Iman pet-šest godina, jedva znam citat, stari je donija 2 A.F. s broda… Iduce cega se sjecam da citam romane prije spavanja (ko i danas) na krevetu na kat (sestra je starija pa je ona na krevetu gore), a mater gasi svjetlo za spavanje, a ja, iako u mraku, i dalje držim roman u ruci, i iako samo vidim samo obrise romana, i dalje ih „citam“ (koliko god sad to bilo nekome smišno) , tj, sam kreiram svoj scenarij i zamišljam (ipak sam riba u horoskopu), i tako nebrojeno puta… Sa 7 god, u bolnicu sam išta operirat angine (u grlu), rutinski, al znam da sam sa sobom ponija Tom i Jerry-e (Vrtirep, jel), i znam da je jedna epizoda bila sa mušketirima, to sam cita sva ta tri dana. Citam Alf-a, Mikijev Almanah (one price sa više završetaka, genijalno), A.F. da, postaje sve ozbiljnije, ta moja ljubav prema stripovima. Dida u Bristu radi u trafici, svaki dan kad bi bija na prazicima doli , trci do trafike, uzmi roman, citaj ga na plaži i vrati ga didi kasnije (možda ga neko i kupi?). I feta eurokrema, uz citanje na plaži i kupanje, koji gušt. Selim se sa ravnih njiva (kvart u st) na sucidar (drugi kvart) i tip ulaz do mene, takoder cita romane, di ceš bolje, još smo se znali od prije, s vaterpola. Sad dolazim do dijela djetinjstva kojeg se jako dobro sjecam, od 10 god. Znaci rat je, nema se, a prika po romanima i ja obilazimo od stana do stana i pitamo ljude imaju li šta romana tu negdi , da mi skupljamo, da nam daju…Naravno, rat je, crni selotejpi na svitlima auta, nikog nije bilo briga za te „papirine“ pa smo se nakupili on i ja, valjda smo bili ratni strip-profiteri, a nismo to ni znali. Još danas se sicam neke legende koje smo culi, da neki tip na Bracu ima pekaru, i da krafne mota sa listovima od romana…kakvo svetogrde…prejako. . . Tad, s nekih 13 god, vec imam punu kolekciju A.F. 1 -448 (falija mi broj 2 i 11), šta mi, gledajuci s današnje perspektive, nestvarno. I još nekih 400ak ZS i LMS. Pazi, dite od 13 god da sve to ima, i to radi svoje želje, nikakav ujko, niko u familiji, sve sam skupija. Pa ima li ko danas na forumu ko je s 13 god to ima, a da je baš skupija sam kroz 3-4 god…ludo? Išlo se nediljom na Pazar auta kupovat (prije je bija na poljudu, a ne ko danas na ttts-u…), vamo- tamo, skupilo se. Bija sam totalno zaluden, neki dan sam naša svoj popis A.Fordova iz 93ce, koji trud, tad sam mora sam kreirat neki raspored, kronologiju, ko je zna za cenzuru, za neobavljeni „Sjeverni pol“, za Pifferija, za Milano…, gleda san u te romane, slaga ih, prevrca, vamo-tamo, ono, od 1-10, cistih 10 zaludenosti. Iako sam bija odlican ucenik, i moga ic u gimnaziju, ja se odlucujem na graficku srednju jer je A.Ford isto iša u graficku (doduše on je iša na neku vecernju il tako nešto), tako je bilo, virovali ili ne, to mi je bilo cool. Tad sam i crta sam romane, uzor je bija naravno A.F. i Magnus, pa mi je imalo neke logike. Tad i mene ne zaobilazi ono „pubertetsko ludilo“, ženske, izlasci i šta ti ja znam, i ja, da bi kompjuter opremija vrhunski i ima nešto para, prodam punu kolekciju a.f. i još masu romana, sve, nekom starom didi iz kaštela ( možda ga neko zna od st-ekipe ) – tip je doša sa ficom, da keš (jako malo para, al eto), i jedva nakrca ficu sa romanima, to je bila komedija, vozija je i pliva u njima na odlasku. T.j., Bar sam mislia da san sve proda dok neki dan nisam naša iz 1990 specijalno izdanje „Mikijeva Almanaha“, šta mi ga je stari kupija. Taj mi sad znaci najviše. Tip iz ulaza do se takoder „otriznija“, te za razliku od mene, nastavlja trenirat vaterpolo, i eto ga danas igra profesionalno u jednom francuskom klubu, i nije se nikad opet „vratija“ ka i mi. U meduvremenu sam na praksi u srednjoj u SD i gle slucajnosti, skladište je bilo odma ispod nas, tisuce zagora, dylana, nathana…Ja bi svake sride uzea samo po jedan, samo jedan, novi. A skladištara nema od 9 do 9.30 h, iša na marendu…I tako 4 god, nakupi se toga, al nisam nešto zainteresiran…(iako sam jedanput posjetija to skladište i s faxa…). Na faxu se totalno otudim od toga, ništa ne kupujem,ono, ništa. Tad, sa nekih 21 god, u Livnu sam bija, ceka bus, al je bila snježna mecava, pa san uša u „forum“ centar, tamo vidija Lud Ext „Tjeskoba“, narucija pizzu u restoranu, i ej, klasika, sve se vrati (je*beno dobra epizoda, usput)… Al sad je druga prica, radi se, ima se nešto para, otkrivam stripovi.com, al nema me na forumu, tek 2006, jer sam zaboravija pass sa prvim nickom, dosta prije ovog…lipo je da vidiš da ima frikova poput tebe…Al napravija sam rez, skupljan samo ono šta me zabavlja, imam romana manje nego kad sam ima 13 god. Osim Zagora i AZ-abavnika sve je u HC (dajte, riješite i to dvoje), i to je to, sad sam sritan. Cak sam prije 5 god da i pocast Zagoru tatto-om, a možda ga dobije i Mr.No, radi simetrije, al mi njegov propeler u logu može izgledat ko cvijet, pa možda bolje ne. Žar je danas drugaciji, al nije ništa slabiji, naprotiv. Meni je procitat dobar strip ko gledat finale lige prvaka, ko dobro napravljena pašticada, ko kava sa prijateljima…vrhunski gušt. I još nešto. Fala svim organizatorima strip festivala, jer ko bi moga i pomislit kad sam cita onako prije 15 god A.F. na plaži uz dinju da cu upoznat tog MAXBUNKER press…ili ono „Ferri“ na naslovnicama ZS Zagora. Bravo za Marka za ovaj sajt, di ima ljudi poput mene koji misle da je idealan posao raditi u – TRAFICI!
|
Majka Bonelli je pocetak...i kraj.
|
|
|
Topic |
|
|
|