Author |
Topic |
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 05/02/2010 : 02:17:39
|
Cinjenica je da su mnogi strip crtaci koristili (inspirirali se) likovima glumaca kreirajuci svoje strip «junake». Za pocetak, mislim da bi bilo zanimljivo nabrojiti sve takve primjere... Ali, ono što mi se cini zanimljivijim jest pitanje iz naslova: Zašto, kako i kada «ulaze» likovi prepoznatljivih glumaca u drugi medij; u ovom slucaju strip?
PS Stripovi koji su nastali ocitim prebacivanjim televizijskih serijala odnosno fimova u strip, ne bi trebali ovdje biti premet razgovora.
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 05/02/2010 : 09:17:29
|
Ima dosta razloga. Najcesci je da crtac ubacuje svoje omiljene glumce zato sto su mu omiljeni. Drugi razlog je da crtac zeli da udahne zivot svom junaku crtajuci ga po zivom modelu. Treci razlog je da scenarista to trazi. Cetvrti, i vrlo prozaican, je naivno misljenje crtaca da ce mu lik tako brze steci popularnost.
za pocetak: Tajni agent Nero - Marcello Mastroiani Nerova sekretarica - Ursula Andress Blueberry - Jean Paul Belmondo Posto je Branko Plavsic statirao u filmu Kelijevi Heroji, a po njemu je nacrtan Kelly Brando, da li i on ulazi u ovaj spisak?
|
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Member since 26/11/2001 |
Posted - 05/02/2010 : 10:34:21
|
asterix ima citavu plejadu - najcešce francuskih glumaca ali ima i iostalih glumaca i poznatih licnosti Jean Marais - Asterix i Legionari Sean Connery i Jean Gabin - Rimski Druid Stanlio i Olio - Sve za umetnost Lino Ventura - Prijatelj Carlamius Kirk Douglas... ovako na brzaka lucky Luke ih isto ima Jack Palance - Protiv Pata Pokera Lee Van Cliff - Lovac na Nagrade David Niven - u Kalamiti Džejn itd itd |
|
|
HarryBlock
New Member
160 Posts
Member since 21/04/2006 |
Posted - 05/02/2010 : 10:50:25
|
Rod Taylor - Rani Zagor Marlon Brando - Napoleone Audrey Hepburn - Julia Whoopi Goldberg - Julijina kucna pomocnica James Franciscus - Marti Misterija Ralph Fiennes - Dampir Charles Bronson - Arci Kes ...
|
... Sveti Sava nego ko drugi bre! Kad sam upoznao coveka, imao sam religiozne vizije majku ti jebem! Halucinirao sam ko da sam pio nitro farbu. ("Velja Ilic" - Nikad Izvini) |
|
|
NESVRSTANI
Advanced Member
Croatia
10232 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 05/02/2010 : 11:23:05
|
quote: Originally posted by rommel
lucky Luke ih isto ima Jack Palance - Protiv Pata Pokera Lee Van Cliff - Lovac na Nagrade David Niven - u Kalamiti Džejn itd itd
Robert Mitchum-Put za Vajoming Louis de Funes-Jednoruki bandit |
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Member since 22/09/2009 |
Posted - 05/02/2010 : 11:50:55
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
lucky Luke ih isto ima Jack Palance - Protiv Pata Pokera Lee Van Cliff - Lovac na Nagrade David Niven - u Kalamiti Džejn itd itd
Robert Mitchum-Put za Vajoming Louis de Funes-Jednoruki bandit
dylan dog - rupert everet inspektor blok - matori što je glumio u seriji vetrovi rata, valda se zove robert morli
inace korišcenje realnih likova je meni nešto najbolje što strip pruža autoru. Tako možeš da dodješ u situaciju da recimo svog zeta i svog najboljeg prijatelja staviš u uloge nekakvih najcrnjih terorista ili neku izvikanu ministarku ubaciš u rolu najgore kurveštine a zar nije zagor u startu bio sam Feri?
|
|
|
zorglub
Average Member
Serbia
529 Posts
Member since 02/09/2008 |
Posted - 05/02/2010 : 12:45:20
|
quote: Originally posted by Dule Zašto, kako i kada «ulaze» likovi prepoznatljivih glumaca u drugi medij; u ovom slucaju strip?
Možda usled neinventivnosti crtaca? Ovaj fenomen mi je posebno iritantan kod Bonelijevih stripova.
edit: A ovo što pominje mlLandj3 mi se cini simpaticno... |
Odjednom mi se život proširio.
Kupindo |
Edited by - zorglub on 05/02/2010 12:46:58 |
|
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4354 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 05/02/2010 : 13:03:27
|
Groucho - Groucho Marx(je 'l te) Nick Rider - Nicolas Cage Brad Barron - George Clooney A je l' istina da je Alan Ford nacrtan po Ian McKellen-u? |
|
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 05/02/2010 : 13:28:40
|
quote: Originally posted by dessa
Groucho - Groucho Marx(je 'l te) Nick Rider - Nicolas Cage Brad Barron - George Clooney A je l' istina da je Alan Ford nacrtan po Ian McKellen-u?
nije. po piter o tulu. nisam siguran ni da je nik po kejdžu, rajder je izašao malo ranije, pre nego što je kejdž postao slavana
evo Bane nam je tu pa neka on iznese citavu galeriju svojih likova od klinta ,preko džek nikolsona i cifa pa sve do kosmatog teli savalasa |
|
|
dr strangelove
Advanced Member
USA
8866 Posts
Member since 26/12/2007 |
Posted - 05/02/2010 : 13:37:05
|
quote: Originally posted by mlLandj3
Groucho - Groucho Marx(je 'l te) Nick Rider - Nicolas Cage Brad Barron - George Clooney A je l' istina da je Alan Ford nacrtan po Ian McKellen-u?
nije. po piter o tulu. nisam siguran ni da je nik po kejdžu, rajder je izašao malo ranije, pre nego što je kejdž postao slavana
evo Bane nam je tu pa neka on iznese citavu galeriju svojih likova od klinta ,preko džek nikolsona i cifa pa sve do kosmatog teli savalasa
Kad smo kod Savalasa - Lex Luthor duguje mu izgled. |
It would not be difficult, Mein Führer. Nuclear reactors could - heh, I'm sorry, Mr. President - nuclear reactors could provide power almost indefinitely. |
|
|
skot
Junior Member
Croatia
356 Posts
Member since 26/02/2004 |
Posted - 05/02/2010 : 13:38:20
|
evo Bane nam je tu pa neka on iznese citavu galeriju svojih likova od klinta ,preko džek nikolsona i cifa pa sve do kosmatog teli savalasa
Ustvari, Nick Raider je nacrtan po Robertu Mitchumu...tako bar piše u prvom broju, Dnevnikovo izdanje... |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 05/02/2010 : 13:46:50
|
Nik Rajder je Robert Mitchum. Kod mene u stripovima ima dosta takvih likova, ali su uglavnom u prolazu. Teli Savalas (u stripu Porucnik Tara - inace Klint Istvud) je u originalu bio celav (zato je i dobio nadimak Cupavi) ali su se u Dnevniku plasili da bi Savalas mogao da ih tuzi (nije nego.)pa su trazili da mu docrtamo kosu. Najvise njih na gomili sam nacrtao u Tarzanu u epizodi Kolekcionar. Od Lepe Brene i Miroslava Ilica preko Dzoan Kolins do Stanlija i Gruca. Plus ekipa iz Marketprinta. Ali, to je samo kao gosti na prijemu. Istvuda, naravno ima u velikim kolicinama. Najzanimljiviji je kao Walter (od Walter Coogan - Coogan's Bluff) Shockley (od Ben Shokley - The Gauntlet). |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8166 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 05/02/2010 : 13:59:36
|
ken parker i magicni vjetar su isto glumci plus još puno epizodnih likova u njima u juliji ima još puno glumaca koji se stalno pojavljuju: john malkovich, woopy goldberg, nick nolte, john goodman, plus još u svakoj epizodi pokoji izvan stalne postave - mislim cak da je to u juliji pretjerano |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
il cattivo
Average Member
Croatia
861 Posts
Member since 25/05/2005 |
Posted - 05/02/2010 : 14:10:20
|
Ima li neki lik uopce da nije po nekom glumcu? Zašto nisu po nekim drugim likovima? Iritira me to. |
To really live you must almost die And it happened just that way with me |
|
|
sabko
New Member
Bosnia and Herzegovina
216 Posts
Member since 12/08/2008 |
|
mlLandj3
Average Member
Serbia
680 Posts
Posted - 05/02/2010 : 15:01:57
|
quote: Originally posted by il cattivo
Ima li neki lik uopce da nije po nekom glumcu? Zašto nisu po nekim drugim likovima? Iritira me to.
verovatno postoji sijaset nekih likova koji nisu po glumcima nego su po babu po stricevima, po muzicarima, po ovome po onome. Zašto se uzimaju modeli? Verovatno je tako zato što 1. filmski glumci su po prirodi svog posla autenticne, karakteristicne njuške inace ne bi bili glumci. Ne kaže se džabe ono : lep kao filmski glumac 2. oni su takodje medijski eksponirani. Slikaju ih iz profila, iz anfasa, odozgo, odozdo tako da crtacima pružaju solidnu bazu za detaljno profilisanje svojih likova |
|
|
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 05/02/2010 : 15:58:15
|
Ken Parker = Robert Redford Magicni Vjetar = Daniel Day Lewis iz Julie: detektiv Irving = John Goodman porucnik Webb = John Malkovich onaj njen detektiv = Nick Nolte Nathan Never je takoder dobio izgled po jednom glumcu al se ne mogu sjetiti kako se zove.
Izgleda da talijani baš i nemaju prebujnu maštu kad je u pitanju kreiranje likova pa "posuduju" izgled. |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
|
il cattivo
Average Member
Croatia
861 Posts
Posted - 05/02/2010 : 17:00:12
|
quote: Originally posted by il cattivo
Ima li neki lik uopce da nije po nekom glumcu? Zašto nisu po nekim drugim likovima? Iritira me to.
verovatno postoji sijaset nekih likova koji nisu po glumcima nego su po babu po stricevima, po muzicarima, po ovome po onome. Zašto se uzimaju modeli? Verovatno je tako zato što 1. filmski glumci su po prirodi svog posla autenticne, karakteristicne njuške inace ne bi bili glumci. Ne kaže se džabe ono : lep kao filmski glumac 2. oni su takodje medijski eksponirani. Slikaju ih iz profila, iz anfasa, odozgo, odozdo tako da crtacima pružaju solidnu bazu za detaljno profilisanje svojih likova
E pa baš zbog tih razloga me to i iritira.I onda kad citam Juliu promatram Audrey Hepburn i pitam se otkud ce izviriti Spencer Tracy...kad tamo John Malkovich.. Dok citam Ken Parkera, gledam gdje je Paul Newman... Itd... Znam da je teško u tom sijestetu likova izmisliti neku potpuno novu facu koju još nisi vidio u životu...ali, kod Bonellia je to preizraženo... |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 05/02/2010 : 19:33:06
|
quote: Originally posted by il cattivo I onda kad citam Juliu promatram Audrey Hepburn i pitam se otkud ce izviriti Spencer Tracy...kad tamo John Malkovich..
Sve si pobrko. Spenser Trejsi i KETRIN Hepbern |
|
|
il cattivo
Average Member
Croatia
861 Posts
Posted - 05/02/2010 : 21:07:16
|
quote: Originally posted by cat claw
quote: Originally posted by il cattivo I onda kad citam Juliu promatram Audrey Hepburn i pitam se otkud ce izviriti Spencer Tracy...kad tamo John Malkovich..
Sve si pobrko. Spenser Trejsi i KETRIN Hepbern
Pa kako sve, samo jedno ime Cudim se da nisu rommel i dr.strangelove vec skocili na zadnje noge |
|
|
Insp. Jacques Clouseau
New Member
Norway
156 Posts
Member since 21/04/2009 |
|
Insp. Jacques Clouseau
New Member
Norway
156 Posts
Member since 21/04/2009 |
Posted - 05/02/2010 : 21:24:59
|
Posto je Branko Plavsic statirao u filmu Kelijevi Heroji, a po njemu je nacrtan Kelly Brando, da li i on ulazi u ovaj spisak?
Jel`se secas Bane u kojoj sceni se pojavio Branko..? Inace,Kelijevi Heroji mi je jedan od najboljih filmova...Ehh...Djecacke uspomene..Koji je to bio prevod u onoj beogradskoj verziji..Ubacoka..Tektonac..Cak i u jednoj sceni Telly Savalas nazove Clinta "mudroser" (wise guy) |
|
|
rommel
stripovi.com suradnik
Croatia
7436 Posts
Posted - 05/02/2010 : 21:36:43
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI
Robert Mitchum-Put za Vajoming Louis de Funes-Jednoruki bandit
inache robert mitchum u putu za vajoming je moja davnasnja izmisljotina nigdje to nije izricito navedeno ali jedan od likova koji izgubi duel na macevanju mi tako lici na mitchuma da vjerojaton i jest |
|
|
www2
Senior Member
Croatia
1048 Posts
Member since 11/02/2009 |
|
Topic |
|