Author |
Topic |
tumen
Advanced Member
Serbia
3764 Posts
Member since 29/12/2008 |
Posted - 14/04/2010 : 07:04:49
|
Ja sam se super osecao i kada sam stripove kupovao osamdesetih kao klinac, a isto tako i sada se osecam.Možda su ti osecaji malo drugaciji, ali njihov intenzitet je otprilike isti. Ja se ne bih toliko uhvatio za neki kvalitet i neponovljivost starih izdanja, ali ono što je mene fasciniralo u to vreme je bilo nešto drugo i možda mi jedino to nedostaje.To je onaj osecaj kada ne znate tacno kada ce strip da izade iz štampe pa svaki dan proveravate trafike da vidite ima li šta novo.Ili onaj osecaj da nemate pojma šta ce biti sa omiljenim junakom, da ne znate koji su sve njegovi stripovi izašli i šta se u buducnosti novo planira.A danas imamo gomilu spojlera i Bonelijev sajt što poprilicno kvari tu magiju.Ne razumem te ljude koji pošto-poto žele unapred da saznaju šta se sprema novo u vezi stripova. Sa druge strane, danas stripovi neuporedivo lepše izgledaju, veci je izbor, mnogo kvalitetniji prevod i nema cenzure, a takode eto imamo mesta gde mi stripofili možemo razmenjivati mišljenja. Sve u svemu, svako vreme ima neke svoje cari. |
|
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 14/04/2010 : 11:03:03
|
I danas me oduševljava taj miris ljepila i stripa koji friško dode na kioske... Ovo što osjecam danas kad zurim u kiosk i tražim stripove ne može se poistovjetiti s nekadašnjim. |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Member since 15/11/2002 |
Posted - 14/04/2010 : 15:29:35
|
quote: Originally posted by sdragan@
quote: Originally posted by Renky
Danas je bolji osjecaj! Bolji izbor, kvalitetnija neiskasapljena izdanja. Ma prvenstveno bolja ponuda kvalitetnih stripova! Kakva LMS i ZSS, ne može se usporediti ni sa najlošijim izdanjima danas
he,he,he...ajd da krenem odgovarajuci na tvoje konstatacije...
Ajd' sad ja...
Bolji izbor,bolja ponuda??? :
Sta se danas nudi...gomila Boneli reprinta u razlicitim formama SC,HC,kolor,a4...
Albume i Integrale, Trejdove i svescice Americkih stripova zaboravljaš.
Izbor izdavaca??? Na prste jedne ruke se mogu nabrojati izdavaci koji nesto vrede u strip izdavastvu...ove price...5 izdanja godisnje i sl. ne racunam u ozbiljne poduhvate... Zamisli samo period s'pocetka 80-tih...koliko je tada bilo izdavaca koji stampali po nekoliko desetaka razlicitih izdanja u milionskim tirazima...
Zamišljam! Koliko je bilo izdavaca? Brojkom ( pet ) i slovima PET relevantnih. Da su ih onda odradili kako triba danas možda nebi bilo potrebe za reprintima. Možda je desetak izdanja imalo neku koncepciju, duplo manje doživilo neku spomena vrijednu kolicinu izdanih brojeva. Što opet govori o nesposobnosti, nekvaliteti ili lošem stanju na tržištu. Odaberi nešto.
Kvalitetnija neiskasapljena izdanja? : Ko fucka na to...strip je da se cita zar ne...u principu onda nismo ni bili svesni da li se nesto cenzurise ili ne...Ko mi garantuje da se sada ne desavaju slicne stvari...? A znamo da se desavaju...svako malo na forumu neko pise o tome...
Cuj, nekome se fucka, i netko bi možda volija procitati i kompletno. Usput samo coravci nisu mogli skužiti docrtavanja brisanja ili priskakanja bar u dijelu izdanja. No šta se sve danas hvali, ocito su to isti. Nisu bili kod okuliste u meduvrimenu.
Opet...ja kada dajem ove konstatacije tu ne mislim na izdavace koji rade 500 primeraka stripa grickajuci nokte hoce li ga nekome prodati ili ne...Mislim na zaista velike izdavace koji imaju makar 10 000 tiraze i rade kiosk stripove...
Ponavljam, pokušaj nabrojiti više izdavaca onda nego danas. Takvih, koji idu na kioske. Tiraži su irelevantni jer ni tržište nije isto. Nabroji stare izdavace a ja mislim da nabrajanjem današnjih nece biti bitne razlike.
I onda u vreme 80-tih su postojala sjajna izdanja strip-albuma sa tvrdim koricama...pa ko je hteo da plati malo vise imao je mogucnost da dobije kvalitetno izdanje...
Ma da, kome pricaš? Otkud to? Bilo ih je ali koliko? Kompletna produkcija albuma osamdesetih godina stane u današnju godišnju produkciju. To je cinjenica!
Kakva LMS i ZSS, ne može se usporediti ni sa najlošijim izdanjima danas??? :
Neverovatno kako gresis...Dnevnik je(kao i vecina izdavaca tada) imao oscilacija u svom kvalitetu...pre svega uzrok treba traziti u tadasnjoj kvaliteti stampe i repromaterijala...i samim tim usporediti danasnja izdanja sa starim Dnevnikovim stripovima je smesno... Ali...evo ja ti odgovorno,krivicno,materijalno i kako god hoces tvrdim da je Dnevnik u periodu kada je izdavao brojeve na 100-200-300 ZS/LMS-a imao kvalitetnije odradjene stripove nego sto danas mogu na kisoku kupiti od VC-a,LU,SA itd...
Nekad je Fico bija cudo, znak prestiža. Znaci li to da je i danas bolji nego... recimo novi Fiatov Fico? Ne ticu me se razlozi. Gledajuci sa distance to je rang lošijeg toaletnog papira i od te cinjenice se ne može pobjeci. Šta su razlozi? Apsolutno me ne zanima jer razloga za neka loša izdanja ima i danas pa se ne uvažavaju. I da, ima ih loših i danas no sporadicno. To što je onda bila lošija tehnologija nije opravdanje jer onda mogu uzvratiti podatkom da je danas neka druga tehnologija vezala kupce na drugu stranu. Tržište kao nekad ne postoji itd. Ne bježati od cinjenica, unatoc niostalgiji.
|
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
radulovic marko
Senior Member
Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 14/04/2010 : 15:42:11
|
Pa 70 i 80 -ih na prste se mogu nabrojati ljudi koji su imali televizor i telefon....sad imamo tehnologiju da se gledamo i pricamo u istom trenutku i jos milion cuda koje su napredovala u odnosu na te godine i to nenormalno .....a koliko je strip napredovao od onda do danas???? veoma malo po meni...bas veoma malo...ali tema topika je osecaj ...a ne uporedjivanje kvaliteta stripa... |
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
Edited by - radulovic marko on 14/04/2010 15:43:34 |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 14/04/2010 : 15:48:39
|
Da, neopisiv je osjecaj kad kupuješ nešto dobro otisnuto, kompletno, kvalitetno odradeno kao što je vecina današnjih izdanja. Jel' može tako? |
"Zlocin je spomenuti reci "velikani" i "umetnost" u kontekstu sa Zagorom, veruj mi..." - Manhunter |
|
|
radulovic marko
Senior Member
Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 14/04/2010 : 15:50:40
|
Da, neopisiv je osjecaj kad kupuješ nešto dobro otisnuto, kompletno, kvalitetno odradeno kao što je vecina današnjih izdanja. Jel' može tako?
Postujem svacije misljenje... |
Nema,nema niko tako lepe dragane. |
|
|
Renky
stripovi.com suradnik
Croatia
11091 Posts
Posted - 14/04/2010 : 15:54:36
|
Ni ja ne kažem da ne cijenim neciju ljubav prema baš tim starim izdanjima, unatoc svemu. No iskrivljivati fakte zbog toga je nepotrebno. Najgore je ako pocnemo uvjeravati jedni druge u ispravnost svojih stavova. To ne želim. Napisano je moje mišljenje, ne osporava tude i idemo dalje. |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22426 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 14/04/2010 : 16:11:15
|
Da, neopisiv je osjecaj kad kupuješ nešto dobro otisnuto, kompletno, kvalitetno odradeno kao što je vecina današnjih izdanja. Jel' može tako?
Potpisujem...Ipak mi je bolji osecaj danas. |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
giant
Average Member
Slovenia
888 Posts
Member since 22/10/2006 |
Posted - 14/04/2010 : 18:21:51
|
Jasno je, da je danas hobi skupljanja stripova luxuz, koji nekad nije bio. I sam strip kao i zajednica postao je turbo-kapitalisticki usmeren, što strip u biti po mome nije ni stvoren. Dosta stvari je re-printovanih, samo u ljepim koricama...novih serijala je malo (recimo Demien, Magicni vetar, Nathan...), no, i ne tako malo ali...možda sam iz svega ovog trebao samo reci:ne trebamo mnoštvo stripova - ali trebamo kvalitet po pristupacnim cijenama. Osjecaj, kad kupiš nešto dobro i po spremnlivoj cijeni za tvoj džep, onda je to to. Što se nostalgije tice, oni osecaji više nikad nece biti ono, što su prvotno i bili.... |
Invincible shield |
|
|
REJS
Senior Member
Serbia
2891 Posts
Member since 17/03/2008 |
Posted - 15/04/2010 : 20:28:18
|
Razlika je samo u tome sto sada nemas dobrih prica pa se samo razocaravas u danasnji strip. Jedini filing u novije vreme sam imao kada mi je stigao Torgal i Konan Belog Puta.Zagor Extra ne racunam posto je reprint ali i njega zeljno izcekujem. Da naravno Tex Libellus u boji me uvek zestoko uzdrma i jedva ga cekam. |
http://www.youtube.com/watch?v=C5qbvnqMClk
Izbacite Facepalm sprecite sukobe,givnite sansu miru !!!
|
|
|
Archy
stripovi.com suradnik
Croatia
1448 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 16/04/2010 : 00:57:31
|
quote: Originally posted by Archy
Malo Off topic.
Naslov topica podsjeca na neki slogan za kondome... Razlika u osjecaju...
U pravu si. |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
dessa
Advanced Member
Serbia
4353 Posts
Member since 19/11/2008 |
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4511 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 16/04/2010 : 12:11:56
|
Nema razlike, uvijek je to onaj isti osjecaj srece koji me preplavljuje kad kupim novi roman, predivan osjecaj koji me prati od djetinjstva i koji je uvijek isti, kad znam da me ceka novi zagor za procitat, to se ne da rijecima opisat. |
|
|
acestroke
stripovi.com suradnik
USA
11652 Posts
Member since 16/04/2009 |
Posted - 29/04/2010 : 18:33:18
|
Danas je bolji osjecaj! Bolji izbor, kvalitetnija neiskasapljena izdanja. Ma prvenstveno bolja ponuda kvalitetnih stripova! Kakva LMS i ZSS, ne može se usporediti ni sa najlošijim izdanjima danas
Super receno, potpuno se slazem |
http://www.acestroke.blogspot.com |
|
|
cronos six
Advanced Member
Serbia
7916 Posts
Member since 09/09/2008 |
Posted - 29/04/2010 : 18:41:52
|
ima razlike,kako nema.danas moram procitati strip 2-3 puta da bi ukapirao sta sam citao,a nekad je to islo ko bugarska alva. jebemti citanje,ja citam,a razmisljam o vecitim problemima. sve je to najlepse islo sa 10-15god.to je bilo pravo uzivanje,sad se samo ulaze trud,ali sa slabim efektom.da smo kolekcionari,jesmo,a pravih uzivaoca ima,ali bas malo. |
|
|
Topic |
|