Author |
Topic |
davor
New Member
Croatia
104 Posts
Member since 22/07/2002 |
|
Darkwood Devil
stripovi.com kum
Croatia
8299 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 06/11/2002 : 14:25:17
|
Ovisi! Sve varijante funkcioniraju. Scenarista je taj koji postavi pricu i zamisli kako bi sto trebalo izgledati. Naravno vrlo cesto se konzultira sa crtacem dok ovaj crta strip i uvijek moze doci do odstupanja i prilagodbe... Ima scenarista koji sve tekstualno opisuju kako i gdje bi trebalo sto doci tj. izgledati, ali ima i onih koji rade lagane skice.
"RASTE KAO NADA, KAO MORE, KAO BOR, KAO POKRET, KAO ZORA, KAO DETE, KAO KRV, KAO ŽELJA MEÐU NAMA, RASTE KAO BOL I GRIZE SVE PRED NAŠIM OCIMA..." |
|
|
Pajke
Senior Member
Serbia
2999 Posts
Member since 13/11/2001 |
Posted - 06/11/2002 : 14:41:48
|
quote:
Zna li netko možda kako nastaje strip?Kako izgleda scenarij koji se daje u ruke crtaca?Da li scenarista crta skice i daje ih crtacu ili on samo smišlja pricu i tekst?Tko odlucuje kako ce kompozicija crteža izgledati itd?
radoja
Ma kako god hoces ako radis sam.U principu stvar je afiniteta bilo da radis sam ili u dogovoru crtaca i scenariste.Verovatno npr. Marvel ima svoja neka pravila po kojima se radi...mozes ti smisliti i totalno svoj originalni pristup...npr. urokas se od pica pa sta ispadne(ovo nece proci ako planiras u profi ligu).
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29441 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 06/11/2002 : 14:56:36
|
quote:
Zna li netko možda kako nastaje strip?Kako izgleda scenarij koji se daje u ruke crtaca?Da li scenarista crta skice i daje ih crtacu ili on samo smišlja pricu i tekst?Tko odlucuje kako ce kompozicija crteža izgledati itd?
radoja
Ja sam citao scenarije koje je Parlov dobio - tamo je sve detaljno razradjeno - raspored vinjeta, polozaj likova, kadriranje, scenografija, zvucni efekti... Naravno, crtac ima slobodu kako ce to prenijeti u sliku ali uglavnom radi onako kako je to zamislio scenarist.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 06/11/2002 : 15:25:03
|
Kod Bonellija, svaki scenarista ima manje vise svoj sistem rada. Castelli, recimo, napise samo "ovdje prica Martin", ne opisuje uopste kadrove, izraze lica i sl... Casertano mi je rekao da mu se desilo, dok je crtao MM-a, da je ostao bez scenarija, posto Castelli non stop kasni sa rokovima. Onda mu je Castelli dosao kuci i za 20 minuta napisao 30 stranica (prosjecan scenarista se mora jaako potruditi da dnevno napise 10 stranica). Sclavi, opet, zna napisati citavu stranicu opisa samo jedne jedine slike. Njegovi scenariji su prava mala remek djela, puno vise napise nego sto se na kraju vidi u stripu. Bonelli (otac i sin) nisu uopste pisali scenarije, nego su pravili vrlo stilizovane skice kaiseva i davali crtacima. Magnus i Bunker su cesto radili skupa, Bunker objasnjavao kako treba da izgleda a Magnus crtao. Giraud je dobivao od Charliera gotove price, nekad podijeljene po slicicama a nekad ne, i na njemu je bilo da razradi tablu (koliko crteza po tabli itd...) Problem Bonellija (jos jedan!) je sto scenarista i crtac cesto nemaju kontakta, nego im urednik sluzi kao posrednik.
I'm not here, this isn't happening |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29441 Posts
Posted - 06/11/2002 : 15:29:30
|
quote:
Problem Bonellija (jos jedan!) je sto scenarista i crtac cesto nemaju kontakta, nego im urednik sluzi kao posrednik.
Da, pitaj crtace sto misle o npr. Renatu Queirolu:-)))
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Posted - 06/11/2002 : 15:33:20
|
Da, Quierolo je jedan od najvecih tirana (eto ko je zapao Parlova i na Nick Raideru i na Magicovento...) Bas mi je neko u Bonelliju rekao, kad je cuo da sam iz ex-yu, da su Parlova posebno maltretirali, dok nije dosao na nivo jednog od najcjenjenijih crtaca...
|
|
Gaston
stripovi.com suradnik
Croatia
5935 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 06/11/2002 : 16:05:22
|
quote:
Da, Quierolo je jedan od najvecih tirana (eto ko je zapao Parlova i na Nick Raideru i na Magicovento...) Bas mi je neko u Bonelliju rekao, kad je cuo da sam iz ex-yu, da su Parlova posebno maltretirali, dok nije dosao na nivo jednog od najcjenjenijih crtaca...
I'm not here, this isn't happening
Impresioniran sam tvojom informiranošcu i znanjem. Otkij nam tajnu.
And I must be an acrobat to talk like this and act like that... |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29441 Posts
Posted - 06/11/2002 : 16:19:11
|
quote:
Ma i sad ga terorizira, i ne samo njega nego i sve ostale. Znam ja tu puno detalja iz prve ruke, ali dobro, nije to za javnost. Svi crtaci u MV staffu su jako ljuti na njega. Pazi, govorimo o covjeku koji je potjerao Ortiza i Roi iz Magico Vento staffa?!!!! Istovremeno muku muci sa nedovoljno crtaca, a otjerao takvu dvojicu majstora koji su jos i jako brzi, a ljudi ih vole i cijene.
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Member since 25/10/2001 |
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17240 Posts
Member since 25/10/2001 |
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Posted - 06/11/2002 : 17:00:07
|
quote:
[quote] Impresioniran sam tvojom informiranošcu i znanjem. Otkij nam tajnu.
And I must be an acrobat to talk like this and act like that...
Jednostavno, non stop ih peglam.
|
|
Gaston
stripovi.com suradnik
Croatia
5935 Posts
Member since 30/07/2002 |
|
KOLEKCIONAR
Senior Member
USA
1976 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 06/11/2002 : 19:22:20
|
Neznam stvarno koliko je cijenjen taj vas parlov, ali nikada nisam cuo za doticnog gospodina..Znam za MATU PARLOVA boxera, ali za PARLOVA sto crta, ne stvarno nisam cuo..
Jedna Stara Indijanska Legenda Kaze; "Prvo ces cuti kopita divljeg konja, ciji ce te udarci podsjetiti na tam-tam posmrtnih svecanosti,i u trenutku kad se pojavi glasnik smrti, ispustices dusu"...
|
|
|
Aco
stripovi.com suradnik
Slovenia
6240 Posts
Member since 29/11/2001 |
Posted - 06/11/2002 : 19:33:07
|
Goran Parlov crta Magico Venta i cini mi se Nik Rajdera.
A jel nam to Goran Parlov osobno došao na Forum ili..?
Bond.James Bond. |
|
|
GParlov
Special guest star
2246 Posts
Member since 06/11/2002 |
Posted - 06/11/2002 : 19:42:13
|
OK! Kakve su ovo gluposti?!Ako me nesto posebno maltretira onda su to postovi poput ovoga!Sto se tice Renata Queirola ne znam bih li mogao navesti nekoga tko mi je vise pomogao u pocetku moje karijere i na tome sam mu jako zahvalan!!!!I nitko mene nije posebno maltretirao,cak stovise, mislim da sam kod Renata uvijek imao cak i povlasten status! A ako onaj ,od kojeg potice ova informacija,misli da je ono sto sam prosao bilo maltretiranje onda mislim da taj covjek u zivotu moze jako malo toga otrpjeti i ne znam kako izdrzi situaciju kad ga mama potjera kupiti krmenadle bas kad je "Buffy" na TV-u.Za njega to mora biti strasan shock.Ili kad pas zalaje sa ulice...uf...ne usudim se ni pomisliti! Decki ,meni je sa Renatom sasvim dobro.Nemojte se brinuti za mene! Goran Parlov
quote:
Edited by - GParlov on 06/11/2002 19:50:04 |
|
|
KOLEKCIONAR
Senior Member
USA
1976 Posts
Posted - 06/11/2002 : 19:57:57
|
Jasam cuo dasu i TONIJA KUKOCA posebno maltretirali u bulsima, dok nisu konacno od njega stvorili zvizdu..Jeli moguce da ljude sa nasih prostora treba posebno maltretirati dabise od njih izvukla kvaliteta, jednog europski orijentisanog covjeka..Kao sto vidimo to izgleda nije bio slucaj sa G.PARLOVOM..Bas mije drago akoje ovo tacno stoje G.PARLOV naveo..
Jedna Stara Indijanska Legenda Kaze; "Prvo ces cuti kopita divljeg konja, ciji ce te udarci podsjetiti na tam-tam posmrtnih svecanosti,i u trenutku kad se pojavi glasnik smrti, ispustices dusu"...
|
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29441 Posts
Posted - 06/11/2002 : 20:22:34
|
quote:
OK! Kakve su ovo gluposti?!Ako me nesto posebno maltretira onda su to postovi poput ovoga!Sto se tice Renata Queirola ne znam bih li mogao navesti nekoga tko mi je vise pomogao u pocetku moje karijere i na tome sam mu jako zahvalan!!!!I nitko mene nije posebno maltretirao,cak stovise, mislim da sam kod Renata uvijek imao cak i povlasten status! A ako onaj ,od kojeg potice ova informacija,misli da je ono sto sam prosao bilo maltretiranje onda mislim da taj covjek u zivotu moze jako malo toga otrpjeti i ne znam kako izdrzi situaciju kad ga mama potjera kupiti krmenadle bas kad je "Buffy" na TV-u.Za njega to mora biti strasan shock.Ili kad pas zalaje sa ulice...uf...ne usudim se ni pomisliti! Decki ,meni je sa Renatom sasvim dobro.Nemojte se brinuti za mene! Goran Parlov
Ocito je Renato bio dovoljno vazan razlog da se konacno logiras na forum, ljencino jedna. Ako nista drugo, strip zajednica u Hrvatskoj ce mu za to biti zahvalna! Dakle, zivio Queirolo!
|
|
GParlov
Special guest star
2246 Posts
Member since 06/11/2002 |
|
mephisto_III
Senior Member
Germany
2168 Posts
Member since 24/07/2002 |
Posted - 06/11/2002 : 21:22:31
|
Pochela elita da se skuplja na"stripovi.com"! Ocekujmo uskoro GParlove kolege iz Bonellijeve,DCove,Marvelove i drugih kuca
I ja sam bio mlad kao i ti - možda i mladi. |
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Posted - 06/11/2002 : 21:23:29
|
Ej, ja se STVARNO izvinjavam na pometnji koju sam prouzrokovao, ocito je doticna osoba sa strane dobila pogresan utisak, a u svakom slucaju nije bilo moje da bilo sta prenosim... Eto, ono, izvinjavam se jos jednom...
|
|
seinfeld
Advanced Member
16500 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
mephisto_III
Senior Member
Germany
2168 Posts
Member since 24/07/2002 |
|
Markos
Webmaster
Croatia
29441 Posts
Posted - 06/11/2002 : 21:42:49
|
quote:
Ti suti,webmaster!
Sramota, tek je dosao a vec naredjuje i dere se na ljude!
|
|
KOLEKCIONAR
Senior Member
USA
1976 Posts
Posted - 06/11/2002 : 22:37:11
|
Bestraga, i JELENSKI MI ROGOVA.. vidise daje covjek stvarno nacitan, jaga nista nijesam razumio..Eto pa ti vidi sta znaci biti skolovan..
|
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 06/11/2002 : 23:06:50
|
Lijepo je citati postove koje su napisali ljudi koji imaju puno znanja o svjetskoj strip sceni.
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
|
|
Topic |
|