forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Psihodelija
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 02/08/2010 : 23:26:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:
Originally posted by cat claw

quote:
[i]Originally posted by pravedni
Istorija rocka se deli na period pre i posle pojave Hendrixa...

Ne mislis da je to malo pretenciozno? Ja bih radije delio na pre i posle Bitlsa (uz ogradu da su u svemu veliku ulogu igrali crni roknroleri).
Ipak je Hendrix proizasao iz ritma i bluza sezdesetih.
Simptomaticno je da su Deep Purple na svom prvom albumu obradili i Hey Joe, ali i We Can Work It Out i Help. A za Deep Purple je prvi put upotrebljen termin Heavy Metal u danasnjem smislu (poznato je da se Jon Lord zgrazavao nad tom kvalifikacijom).

da nije bilo cupavaca i stonesa,ne bi bilo nicega...po mnogima,kinksi su rodonacelnici heavy zvuka...blue cheer su došli malo kasnije,who se isto tako može tu svrstati...ali zna se sveto trojstvo:zeppelin,sabbath i purple...i uriah heep!

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

okudzava
Average Member

500 Posts

Member since 03/06/2009

Posted - 03/08/2010 : 00:16:35  Show Profile Show Extended Profile  Send okudzava a Private Message
... i pokojni Steve Marriott!

http://www.youtube.com/watch?v=LZMmV6xXYFw

Play it loud!
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 03/08/2010 : 00:38:49  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message
Pogresan primer za Meriota.
Pravi primer je pesma Rollin' Over http://www.youtube.com/watch?v=Y0V3eIxcRKM , B side singla Lazy Sunday.
Uporedite pocetni rif sa pocetkom pesme Mandrake Root http://www.youtube.com/watch?v=4WZoBFtqtf0 od Deep Purple.
Go to Top of Page

okudzava
Average Member

500 Posts

Member since 03/06/2009

Posted - 03/08/2010 : 00:41:16  Show Profile Show Extended Profile  Send okudzava a Private Message
Pogrešan ili ne, PLAY IT LOUD!
Go to Top of Page

okudzava
Average Member

500 Posts

Member since 03/06/2009

Posted - 03/08/2010 : 00:47:13  Show Profile Show Extended Profile  Send okudzava a Private Message
Small Faces? Kako ono beše... You need lovin' > Whole lotta love

A gle redak intervju sa njim... kako povezati onaj vokal sa ovim 'Del Boy' likom?

http://www.youtube.com/watch?v=0nsL2wbPN3o
Go to Top of Page

okudzava
Average Member

500 Posts

Member since 03/06/2009

Posted - 03/08/2010 : 00:54:12  Show Profile Show Extended Profile  Send okudzava a Private Message
Nego, 'mali od palube' verovatno gleda svoju temu i ceška se po glavi, "WTF!?"
Go to Top of Page

Paka01
stripovi.com suradnik

Croatia
11446 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 03/08/2010 : 01:15:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Paka01 a Private Message
quote:
Originally posted by globinjo

quote:

quote:

Ne mislis da je to malo pretenciozno? Ja bih radije delio na pre i posle Bitlsa (uz ogradu da su u svemu veliku ulogu igrali crni roknroleri).
Simptomaticno je da su Deep Purple na svom prvom albumu obradili i Hey Joe, ali i We Can Work It Out i Help. A za Deep Purple je prvi put upotrebljen termin Heavy Metal u danasnjem smislu (poznato je da se Jon Lord zgrazavao nad tom kvalifikacijom).

da nije bilo cupavaca i stonesa,ne bi bilo nicega...po mnogima,kinksi su rodonacelnici heavy zvuka...blue cheer su došli malo kasnije,who se isto tako može tu svrstati...ali zna se sveto trojstvo:zeppelin,sabbath i purple...i uriah heep!

Nažalost uvik podcijenjeni Uriah Heep...
Jednostavno ne mogu virovat da tako malo ljudi sluša tako genijalan bend

Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues
And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud

https://www.last.fm/user/Pakaa
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 03/08/2010 : 11:26:53  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:

quote:

quote:

Ako cemo pravo - pravi ocevi heavy metala su Black Sabbath. Poslusaj njihov drugi album (iz 1970)) i stvari kao sto su "Paranoid","Iron man","War pigs"..."Led Zeppelin" i "Deep Purple" su u osnovi jos imali blues zvuk,kome su se uvek vracali. Deep Purple su u poslednjem periodu sa Coverdalom i Hjuzom imali i blues i ciste soul stvari. Zbog toga sto je "omeksao" zvuk iz grupe je i otisao Ritchie Blackmore. Inace,na prvim albumima "Purple" su imali jos obrada - "Kentucky woman","River deep,mountain high","Lalena"(uz "April",moj favorit iz tog vremena)...Inace,kao klinac od 13.godina gledao sam "Deep Purple" u Beogradu 1975.godine...
A za Hendrixa ne preterujem...Za jedan kratak vremenski period (1966-1970) izvrsio je toliki uticaj za sta bi nekom drugom trebale decenije...
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 03/08/2010 : 11:31:51  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:
Originally posted by Paka01

quote:

quote:

quote:

Nažalost uvik podcijenjeni Uriah Heep...
Jednostavno ne mogu virovat da tako malo ljudi sluša tako genijalan bend

Ja slusam "Uriah Heep",nekoliko puta sam ih gledao i na koncertima. Po meni,bili su pravi dok su u grupi bili Bajron i Hensli! Besmrtna "July morning"..."Gipsy","Lady in black","Easyliving","Wizard"...
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 03/08/2010 : 11:56:38  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message
Hendrixov uticaj je neosporan, ali sam skloniji da smatram da je on samo pokazao u kom pravcu moze da se ide.
Ne smamo zaboraviti da su bazicne konstrukcije milestononova kao sto su Child in Time, Stairway to heaven, July Morning i Electric Funeral proizisle iz A Day in The Life i I Want You. Tu se jos mogu ubrojiti i neki konceptualni albumi poput Small Faces - Ogden's Nut i dva tri albuma Kinksa.
U krajnjoj liniji, i sam Hendrix se pogubio pri kraju zivota i zaplovio u blues i jazz vode.
Mislim da nije u svemu bitan sam zvuk koliko je bitan nacin razmisljanja. Tako imamo slucaj cistog hard roka kod King Crimsona (21st century shizoid man) sa sve duvacima i biser koji niko ne smatra metalom (a jako gresi) - Your is No Disgrace grupe Yes.
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 03/08/2010 : 16:55:08  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:

Hendrixov uticaj je neosporan, ali sam skloniji da smatram da je on samo pokazao u kom pravcu moze da se ide.
Ne smamo zaboraviti da su bazicne konstrukcije milestononova kao sto su Child in Time, Stairway to heaven, July Morning i Electric Funeral proizisle iz A Day in The Life i I Want You. Tu se jos mogu ubrojiti i neki konceptualni albumi poput Small Faces - Ogden's Nut i dva tri albuma Kinksa.
U krajnjoj liniji, i sam Hendrix se pogubio pri kraju zivota i zaplovio u blues i jazz vode.
Mislim da nije u svemu bitan sam zvuk koliko je bitan nacin razmisljanja. Tako imamo slucaj cistog hard roka kod King Crimsona (21st century shizoid man) sa sve duvacima i biser koji niko ne smatra metalom (a jako gresi) - Your is No Disgrace grupe Yes.

Bane,ako se ne varam - inspiracija za megahit "Child in time" je bila jedna pesma grupe "Its a beatiful day"- verovatno "Bombay calling"? Meni se mnogo svida njihova "White bird"...
Go to Top of Page

cat claw
Advanced Member

5843 Posts

Member since 06/10/2007

Posted - 03/08/2010 : 18:27:16  Show Profile Show Extended Profile  Send cat claw a Private Message
Vise pricam o formi. Neki radovi bitlsa su izazvali mnoge da plave dugacke pesme kompleksne strukture (Salisbury od Uriah Heep, npr). Druga je stvar odakle inspiracija za samu pesmu.
Pri tome svemu, ne smu se zaboraviti kratke forme kao sto je Hendrixova Fire i kasniji Paranoid koji su bili uzor celom NWOBHM (short'n'nasty.
Moramo uzeti u obzir i nemacke klince koji se nisu oslanjali na Hard rok nego su direktno crpeli inspiraciju od Dzudasa, Mejdena i Motorhed i koji su prakticno rodonacelnici vecine danasnjih pravaca.
Naravno, americki metal je kategorija za sebe i o njoj neki drugi put, da bas ne zagadimo skroz topik Malom od Palube. Predlazem da se preselimo na Metal & co. u svashtari.
Go to Top of Page

mali od palube
Advanced Member

Mali
3136 Posts

Member since 16/09/2007

Posted - 04/08/2010 : 17:31:18  Show Profile Show Extended Profile  Send mali od palube a Private Message
quote:
Originally posted by okudzava

Nego, 'mali od palube' verovatno gleda svoju temu i ceška se po glavi, "WTF!?"

Ma presto se truditi shvatit :P
Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 05/08/2010 : 07:42:28  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:

Vise pricam o formi. Neki radovi bitlsa su izazvali mnoge da plave dugacke pesme kompleksne strukture (Salisbury od Uriah Heep, npr). Druga je stvar odakle inspiracija za samu pesmu.
Pri tome svemu, ne smu se zaboraviti kratke forme kao sto je Hendrixova Fire i kasniji Paranoid koji su bili uzor celom NWOBHM (short'n'nasty.
Moramo uzeti u obzir i nemacke klince koji se nisu oslanjali na Hard rok nego su direktno crpeli inspiraciju od Dzudasa, Mejdena i Motorhed i koji su prakticno rodonacelnici vecine danasnjih pravaca.
Naravno, americki metal je kategorija za sebe i o njoj neki drugi put, da bas ne zagadimo skroz topik Malom od Palube. Predlazem da se preselimo na Metal & co. u svashtari.

Vazi,nastavicemo diskusiju na "Metal&co. Sto se tice Kinksa i njihove uloge u svemu tome,tu se slazem sa tobom. A "Paranoid"je jedan biser kome vreme ne moze nista - objavljen je pre cetrdeset godina,,,Ala vreme leti!!!
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 06/08/2010 : 18:36:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:
Originally posted by pravedni

quote:

quote:

quote:

Ako cemo pravo - pravi ocevi heavy metala su Black Sabbath. Poslusaj njihov drugi album (iz 1970)) i stvari kao sto su "Paranoid","Iron man","War pigs"..."Led Zeppelin" i "Deep Purple" su u osnovi jos imali blues zvuk,kome su se uvek vracali. Deep Purple su u poslednjem periodu sa Coverdalom i Hjuzom imali i blues i ciste soul stvari. Zbog toga sto je "omeksao" zvuk iz grupe je i otisao Ritchie Blackmore. Inace,na prvim albumima "Purple" su imali jos obrada - "Kentucky woman","River deep,mountain high","Lalena"(uz "April",moj favorit iz tog vremena)...Inace,kao klinac od 13.godina gledao sam "Deep Purple" u Beogradu 1975.godine...
A za Hendrixa ne preterujem...Za jedan kratak vremenski period (1966-1970) izvrsio je toliki uticaj za sta bi nekom drugom trebale decenije...

auuu,nemam sad vremena,ali,u nekim stvarima si u krivu...veceras...

Go to Top of Page

pravedni
Advanced Member

Serbia
4057 Posts

Member since 03/12/2009

Posted - 07/08/2010 : 12:27:32  Show Profile Show Extended Profile  Send pravedni a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Svi mi imamo svoje mišljenje...i favorite u muzici. Recimo,meni se izuzetno svida americka psihodelija druge polovine šezdesetih godina - "Jefferson Airplane","Grateful Dead", "Quicksilver messenger service","Charlatans", "Great Society"(cija pevacica Grace Slick prelazi u Jefferson A.),"Its a beatiful day"(o kojima ssam vec pisao).
Za upoznavanje tog perioda nezaobilazna literatura je knjiga "Noci San Franciska"(psihodelicno muzicko putovanje 1965-1968),ciji autori su Gene Sculatti i Davin Seay. Tu su prikazane osnovne smernice razvoja psihodelije Zapadne obale SAD,pa i šire.
Zanimljiv je podatak da su ovde vec više puta spominjani " Small Faces" takodje imali psihodelicnu fazu u doba singla "Itchyco park".Ipak,jedan od meni najdražih albuma psihodelije je od grupe "Traffic"-"Mr.fantasy". Tu Stivi Vinvud (kog sam skoro gledao u Beogradu sa Claptonom) i Mejson briljiraju! "Mr.fantasy" je jedan od najboljih albuma rocka svih vremena!
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 07/08/2010 : 17:02:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Svi mi imamo svoje mišljenje...i favorite u muzici. Recimo,meni se izuzetno svida americka psihodelija druge polovine šezdesetih godina - "Jefferson Airplane","Grateful Dead", "Quicksilver messenger service","Charlatans", "Great Society"(cija pevacica Grace Slick prelazi u Jefferson A.),"Its a beatiful day"(o kojima ssam vec pisao).
Za upoznavanje tog perioda nezaobilazna literatura je knjiga "Noci San Franciska"(psihodelicno muzicko putovanje 1965-1968),ciji autori su Gene Sculatti i Davin Seay. Tu su prikazane osnovne smernice razvoja psihodelije Zapadne obale SAD,pa i šire.
Zanimljiv je podatak da su ovde vec više puta spominjani " Small Faces" takodje imali psihodelicnu fazu u doba singla "Itchyco park".Ipak,jedan od meni najdražih albuma psihodelije je od grupe "Traffic"-"Mr.fantasy". Tu Stivi Vinvud (kog sam skoro gledao u Beogradu sa Claptonom) i Mejson briljiraju! "Mr.fantasy" je jedan od najboljih albuma rocka svih vremena!

krivo si razumio,imamo iste favorite...ali neke tvoje podjele na ovo ili ono mi nisu jasne,tj. ne drže vodu...opet si me uhvatio na krivoj nozi,u žurbi sam...veceras(po drugi put)

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.14 seconds. Snitz Forums 2000