Author |
Topic |
Ultras
Advanced Member
Serbia
10048 Posts
Member since 17/10/2008 |
|
Gil-galad
stripovi.com suradnik
Serbia
3544 Posts
Member since 19/05/2008 |
Posted - 11/10/2010 : 00:54:36
|
Da li se neko od vas bavi uzgojem ribica koje nisu zivorotke, (klasika - gupi, ksifo i dr.)? Posebno bih voleo da Ignus iznese iskustvo sa diskusima! Thanx. |
|
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10048 Posts
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10048 Posts
Posted - 11/10/2010 : 01:22:39
|
Gil-galad, verovatno svi posle pocetne faze izbace živorotke i krenu ozbiljnije. Uostalom, videcemo iskustva ostalih...
Mada, vidao sam prelepe akvarijume samo sa gupikama. Lik je posebno odvajao mužjake sa repovima u bojama srpske zastave Imao ih je sigurno pedesetak + desetak ženki - to deluje nestvarno lepo
|
Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter |
|
|
regar
Senior Member
Serbia
1187 Posts
Member since 15/02/2008 |
Posted - 11/10/2010 : 01:29:27
|
Au bre pa nisam znao da moze toliko da narasaste. IMao sam dve botijice, ali nije im izgleda odgovarao moj akvarijum, crkle su u roku od tri meseca. Inace uopste nisu jeftine, u odnosu na druge ribice. Sa ovim bojama podseca me malo na tenk kamufliran za pustinju, prelepa ribica.
Evo moje slike, ubacio sam jos neke, a dopunjavacu kako mi akvarijum bude napredovao. Ima u odnosu na ove slike neke promene, ali nisam stigao da uslikam, nadam se da cu ovih dana imati bolje slike, jer drug donosi fotoaparat.
Samo da dam neke osnovne podatke o akvarijumu. Zapremina je mislim 160L, iako sam napisao da je deset litara manje, mislim da je ovo drugo tacan broj. Dimenzije su 85-54-40, ako nisam nesto omasio, ne pamtim bas najbolje te brojeve.
U akvarijumu trenutno imam 6 skalara, po 4 ksifoa, molija i platika, 4 koridorusa (po dva alibina i pandice) i dva ancistrusa.
Od biljaka imam 2 amazonke (jednu jutros zasadio), nekoliko anubija nane, jedna je varijanta barteri, dve ludvigije, dva aponogetona, jos nesto sto mu ne znam naziv itd. Imam i neke mikrozorume, oni se lako razmozavaju, tako da sam kupio 2 a imam vec 6 komada. Imam i nesto javajanske mahovine.
Sledeca ulaganja koja idu u akvarijum bice bolje osvetljenje, jer dve neonke od 18W nisu dovoljne za moju zapreminu. Napravicu mesta za jos neke biljke, mozda cu jos neku ribicu da ubacim, jos neke cistace ili algare, ovih ostalih imam potaman, pa da vidim kako ce dalje da se sve razvija.
[URL=http://img267.imageshack.us/i/imag0051tl.jpg/][/URL]
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
[URL=http://img405.imageshack.us/i/imag0062e.jpg/][/URL]
[URL=http://img149.imageshack.us/i/imag0066f.jpg/][/URL]
[URL=http://img715.imageshack.us/i/imag0069h.jpg/][/URL]
[URL=http://img535.imageshack.us/i/imag0059m.jpg/][/URL]
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL] |
Žene imaju PROBLEM za svako rješenje!- Stephen W. Howking
|
|
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
Posted - 11/10/2010 : 01:59:45
|
Super topik bilo je vreme za ovako nesto.Kao sto sam vec rekao malo sam zapustio akvaijum,uglavnom sto se tice ribica.Nisam kupio ni jednu mesecima i kako to obicno biva uglavnom ostao na gupikama.Postavicu neke slike kad islikam akvarijum. @Ultras ove ribice su lude skroz a i lepo izgledaju.Ti to imas?Koliko komada?Koja im je cena? |
Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa. |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8253 Posts
Member since 25/01/2010 |
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 11/10/2010 : 13:22:40
|
Botie mi iz nekog razloga nikada nisu uspevale. A i uvgek sam više voleo njihove ordakinje kuli kuli. Potpuno blesavo ripce. ;)
Inace, meni je omiljeni som Clarias angolensis:
Jeste, krvolocan je, ali moguce ga je izdresirati da ne jede ostale ribe, narocito ako je u malom akvarijumu pa ne poraste mnogo.
Onaj koga sam sedam godina cuvao u Zajecaru je narastao do 30 cm. Bilo je to vreme pre interneta, nisam ni znao šta sam kupio, tek sam primetio da jedna po jedna riba nestaje bez traga. Na kraju je ostao samo on, pa je bilo jasno ko je krivac. Kad sam otišao u BGD na studije, prestao je da jede i uginuo posle tri nedelje.
Cuvao sam još jednog u BGDu, u manjem akvarijumu, pa je narastao svega desetak cm za svojih 8 godina. I ribe nisu nestajale. ;) |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
Edited by - Djole on 11/10/2010 13:23:51 |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 11/10/2010 : 13:27:19
|
Inace, sad pogledah drugi topik - i duboki naklon Ignusu za diskuse, moju veliku neostvarenu želju. One day, one day... |
DISCLAIMER: Mišljenja izražena u mojim postovima mišljenja su jednog forumaša, a ne izdavackih kuca sa kojima saradjujem. Ko hoce da se raspravlja u vezi njih – može, naravno, ali raspravlja se sa forumašem Djoletom, ne sa „urednikom toga-i-toga” ili „prevodiocem toga-i-toga”. Za zvanicno mišljenje u vezi nekog izdanja, dogadjaja ili licnosti možete se obratiti izdavackim kucama putem njihovih zvanicnih kanala komunikacije. Hvala. |
|
|
regar
Senior Member
Serbia
1187 Posts
|
Ignus
Senior Member
1357 Posts
Member since 22/06/2009 |
Posted - 11/10/2010 : 16:30:59
|
Akvarij je juwel rio 300 , rasvijeta 4 x 40w, filteri unutrašnji juwel jumbo 1000l/h i vanjski fluval 405 1300l/h, podloga tetraplant complete supstrat , šljunak 1 -3mm, prihrana profito, easycarbo, izmjena vode 2 x tjedno 20 - 33% odležana pipovaca uz dodatak FFMa, CO2 iz boce
Ribe: 6 discusa, 8 bolivijskih ramireza, 18 crvenih neonki, 11 rodostomusa, 7 bentosi tetri, 13 corydorasa ( adolfoi, albino, aeneus i paleatus ) 5 ancistrusa ( jedna gold ), 3 L411, 5 botia almorhoe, 1 fox, 3 betta ženke
Biljke: Valisneria americana, Ludwigia repens, Sagittaria sublata, Hygrophila ( polysperma, corymbosa ) Cryptocorine ( wendetii brown, wendeti red mi oya, undulatus red, petchii, balansae ) Anubias ( nana, nana mini, coffeefolia, hastifolia ) Echinodorus ozelot green, Echinodorus tenellus, Microsorium ( pteropus, windelov, latifolius )
|
Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu? |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 11/10/2010 : 22:00:53
|
Zar nisu beše južnoamericki cihlidi notorno opasni po neonke? Ili to važi samo za skalare?
(hvatam beleške za taj jedan buduci dan ;) ) |
|
|
Ignus
Senior Member
1357 Posts
Member since 22/06/2009 |
Posted - 11/10/2010 : 22:37:49
|
quote: Originally posted by Djole
Zar nisu beše južnoamericki cihlidi notorno opasni po neonke? Ili to važi samo za skalare?
(hvatam beleške za taj jedan buduci dan ;) )
Nacelno si u pravu za ciklide, ali Discusi su izuzetak i odlicno se slažu s neonkama, skalari su vec druga prica ali i ta kombinacija nije nemoguca ( mada je vrlo rizicna za neonke ) |
Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu? |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40300 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 11/10/2010 : 23:23:45
|
Ej, dajte neke finansijske savete... Koliko bi kostalo da se opremi neki akvarijum, onako, veci... Itd.. Koliko kostaju ribice, odrzavanje, samo budzenje akvarijuma itd... |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 11/10/2010 : 23:31:54
|
Definiši bolje šta hoceš. Ako ti treba akvarijum od 60l koji možeš da napraviš kod lokalnog stakolersca i u koji ceš da staviš gupike ili japanke, i turski/kineski filter, grejac i pumpu, plus kinesku neonku, možeš da prodeš sa 100 evra.
Ako hoceš 300 litara, fazoniran, s Tetrinom opremom i diskusima unutra, koštace Boga oca... |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40300 Posts
Posted - 11/10/2010 : 23:37:59
|
Pa necu bas trista litara... Ali kontam jedno 100-ka... Nisam znao da i tu ima markiranih pumpi, filtera i ostalog.. Pa necu da gajim embrione vanzemaljaca tu vec nekoliko sarenih ribica....
A inace, imam u firmi stakla koliko hoces, kada se renovirala, vadili se dupli prozori, pa bih mogao to da iskoristim... Sada ste me popalili sa ovim, moram videti da to napravim... A mislis li da bi mogao da mi se raspadne akvarijum vece litraze ako obican staklorezac to odradi??? Treba li neki ram da se napravi ili tako nesto??? Nesto kao osigurac za ivice akvarijuma?? Pristisak vode ga nece razneti??? Stvarno ne znam nista o ovome, nisam ni razmisljao nikad... Cale je davno imao akvarijum sa ribicama, neki veliki, ali sam ja kao klinac zapalio stan i sve to otislo u PM... |
Patricia hic mea totus mundus est |
|
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 11/10/2010 : 23:42:17
|
To sa raspadanjem akvarijuma je nocna mora svakog akvariste... ja sam cuo za jedan slucaj, ali iz trece ruke.
Enivej, moj stolitarski u Zajecaru je bio pravljen kroz stakloresca, bez okvira, i izdržao je dobrih 20 godina bez problema, dok nije bio penzionisan. Ali pravljen je u drugo vreme. Tako da, ako nisi drugar sa staklorescem, a ne smeta vizuelno - ram ne može da škodi.
Što se stakla tice, mislim da je prozorsko pretanko, da je potrebno bar 0.5 cm debljine, al' možeš da probaš... ;)
A to za embrione, bio sam aktivan na jednom autralijanskom akvaristickom forumu nekad davno - covece, šta sve oni imaju i šta sve rade s akvarijumima! Jebeš grejace, imaju i hladnjake. Sijalice koje se postepeno pale i gase kako bi simulirale izlazak i zalazak sunca. I gomilu drugih perverzija. |
Edited by - Djole on 11/10/2010 23:44:38 |
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25302 Posts
Member since 17/09/2004 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40300 Posts
|
ponki
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3112 Posts
Member since 20/09/2008 |
Posted - 12/10/2010 : 00:08:27
|
quote: Originally posted by manhunter
@sawitch:
Stvarno si car!
quote: Originally posted by sawitch
Sto?
Cale je davno imao akvarijum sa ribicama, neki veliki, ali sam ja kao klinac zapalio stan i sve to otislo u PM...
Aj jos jednom pitaj sto? Sta mislis koliko forumasa moze ovim da se pohvali ali daj mi reci jesi li tada i kosu sredio |
Edited by - ponki on 12/10/2010 00:13:42 |
|
|
risbozg
Advanced Member
Croatia
15644 Posts
Member since 10/08/2003 |
Posted - 12/10/2010 : 00:12:46
|
inace ginko vam izraduje akvarije i dila sa ribicama |
10.08.2003..''Kada nepravda postane zakon, otpor je tvoja dužnost.". AJMOOOOOOOO " CREME DE LA CREME HRVATSKE LIGE " DINAMOOOOOOOOOOOOOO |
|
|
regar
Senior Member
Serbia
1187 Posts
Posted - 12/10/2010 : 00:48:19
|
Ja sam na mom akvarijumu dva puta sam menjao polomljeno staklo. Jednom mije puklo jer je akvarijum prazan prezimio u dvoristu i tada sam menjao staklo sa dna, a drugi put kada je brat zveknuo kriglu u njega, posle jedne Zvezdine utakmice.
Uglavnom, stric moj je tad radio kao domar u osnovnoj skoli, i on mi je oba puta doneo staklo, dimenyija 85x45, debljine 6mm da zamenim. Kupio sam silikon, izlepio, cekao dva, tri dana da se osusi, probao u dvoristu i sve je bilo ok. Ukoliko su stakla dobro obrusena, mislim da nije prevelika mudrost da covek sam sastavi akvarijum.
Inace ko hoce da kupi AQ, nije lose da se traze po oglasima, ima ljudi koji su odustali od hobija, pa prodaju komplet opremu sa akvarijumom po pristupacnim cenama. Samo malo treba da se prate oglasi i mogu dobre stvari da se nadju. |
Žene imaju PROBLEM za svako rješenje!- Stephen W. Howking
|
|
|
Ultras
Advanced Member
Serbia
10048 Posts
Posted - 12/10/2010 : 00:55:05
|
quote: Originally posted by okiboki @Ultras ove ribice su lude skroz a i lepo izgledaju. Ti to imas? Koliko komada? Koja im je cena?
Klipovi nisu moji, naravno Mada bih voleo Evo mojih primeraka slikanih 2007. godine (ovaj veci je i danas u akvarijumu, drugi je uginuo):
Klikni na sliku
Nikada nisam imao srece sa slikanjem ribica - uvek neki problemi
Evo još par slika iz nekih razlicitih "faza" pa cu se sutra vratiti na Botie
Februar 2007.
Stanje u manjem akvarijumu: borac, 5 staklenih somica, 18 albino muljaša, 5-6 kuli kulija... Na slici: borac i nekoliko muljaša
Slika druga: slikano sa bocne strane akvarijuma, vide se stakleni somici i neizbežni muljaši
Januar 2008.
Stanje u vecem akvarijumu (posle totalnog renoviranja): 6 botia (kupio 4 male - sve uginule posle 3 nedelje) i 10 šarana
|
Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8253 Posts
Posted - 12/10/2010 : 13:45:42
|
Ej, dajte neke finansijske savete... Koliko bi kostalo da se opremi neki akvarijum, onako, veci... Itd.. Koliko kostaju ribice, odrzavanje, samo budzenje akvarijuma itd...
Evo ovako za moga: Ja sam bio prostorno ogranicen za akvarij, stoga sam ga dao izradit preko nekog pet shopa. Uglavnom akvarij od 140 litara (101x31x45) me izaša 1500 kn. U to je ukljuceno staklo, poklopac, rasvjeta za t5 lampe s prigušnicom. Ostatak: dvi neonske cijevi t5, grijac 150W i filter od 700 l/H me koštalo cca 1000 kn.
U Splitu ti je 5 kg rijecnog pijeska oko 25 kn, ja sam u svoga stavija 15 kg.
Ribe , koje ja uzimam su od 10 do 35 kn. Biljke uzimam na crno kod jednoga covika u Splitu, inace cijena za sadnicu je oko 20 kn, s tim da u sadnici imaš dosta izdanaka.
Racunaj 500 eura za jedan dobro opremljeni i bogati biljni i životinjski akvarij.
Možda ako imaš namjeru uzimat nebi bilo loše da odma definiraš šta ceš držat i po mogucnosti što veci akvarij cca 300 - 400 litara . Viruj mi nijedan ti nece bit dovoljan. |
Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985 |
|
|
split85
Advanced Member
Croatia
8253 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik
Serbia
11876 Posts
Posted - 12/10/2010 : 14:19:45
|
Samo Serine florenette tablete, i to dok je akvarijum bio nov. Sad nema potrebe. |
|
|
Topic |
|
|
|