forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Bog i filozofija
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Marenovic
Junior Member

Serbia
426 Posts

Member since 08/01/2009

Posted - 01/12/2010 : 01:24:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Marenovic a Private Message
quote:
Originally posted by ordell

quote:
Originally posted by Marenovic

Da ono dvoje iz price sa pocetka ove strane nisu clanovi odredjene verske zajednice vec ateisti, ne bi imali problema sa tim koju veru privoleti.
Vec ne bi ni mislili o veri.

Nisi dobro shvatio, ne postoji problem prihvatanja druge vjere, samo pitanje dali je moguca svadba u crkvi. Jer nam takvo vencanje ipak nesto znaci, a da smo ateisti, ne bih mogli to uciniti.

E to je vec nesto drugo.
Ako cete vencanje u crkvi, morate izabrati jednu konfesiju.
Ko ce od vas menjati veru, dogovorite se, ako vec niste.

Nije mi poznato da se pripadnici dve razlicite verske konfesije mogu vencavati u crkvi jedne od tih konfesija.

Zato ja onako podrugljivo kazem "atheism rules!"
Ne mislim BUKVALNO kao sto neki misle "VRHOVNA VERA"
vec smatram da je to najbolji moguci izbor.
No, ako vec neko mora da ima neki osecaj pripadnosti, neka bira crkvu koju zeli....

Po mogucstvu sto manje bukvalisticku ;)

Kolekcionar starina....
Imate li stogod staro a ocuvano? Moze i neka tetka...
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47133 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 10/12/2010 : 23:30:01  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by Tonka24

Boga se ne moze opisati nijednom rijecju,jednostavno On je vrhovno dobro bezvremenski nematerijalni nema Mu granica.Bitno je da nas sve Bog voli i trzi nas duh da se vrati iskonskom dobru,uvijek je uz nas u svakom trenutku.Stvar je u nama dali zelimo ili ne zelimo stvoreni smo slobodni slobodna smo bica sa svojom voljom i to je ono najbolje.E sada ja osobno sam Krscanin i vjerujem u Isusa Krista i Boga Jahvu.Druge religije nazivaju ga Buda,Alah i razno razna imenada ne nabrajam.To je jedan te isti Bog samo je razlika kako ga ljudi zovu i koliko su mu vijerni.Takoder i ateisti koji rade dobro svi ce mo se spasiti po zaslugama svak zasebno bez obzira vjernici nevjernici po nasim djelima ce nam biti i mislim da je to sva filozofija.

Buda nije Bog.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 10/12/2010 : 23:35:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

quote:

Boga se ne moze opisati nijednom rijecju,jednostavno On je vrhovno dobro bezvremenski nematerijalni nema Mu granica.Bitno je da nas sve Bog voli i trzi nas duh da se vrati iskonskom dobru,uvijek je uz nas u svakom trenutku.Stvar je u nama dali zelimo ili ne zelimo stvoreni smo slobodni slobodna smo bica sa svojom voljom i to je ono najbolje.E sada ja osobno sam Krscanin i vjerujem u Isusa Krista i Boga Jahvu.Druge religije nazivaju ga Buda,Alah i razno razna imenada ne nabrajam.To je jedan te isti Bog samo je razlika kako ga ljudi zovu i koliko su mu vijerni.Takoder i ateisti koji rade dobro svi ce mo se spasiti po zaslugama svak zasebno bez obzira vjernici nevjernici po nasim djelima ce nam biti i mislim da je to sva filozofija.

Buda nije Bog.

Smatraju ga uciteljem, prorokom, a neki i bogom...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47133 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 10/12/2010 : 23:42:48  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
koji su to "neki"? koji pojma nemaju o budizmu?

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/12/2010 : 10:00:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

koji su to "neki"? koji pojma nemaju o budizmu?

Pa piše na wikipediji, ne pitaj mene.
Ne misliš valjda da ga jedan ateista zove bogom.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12919 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 11/12/2010 : 10:28:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:

quote:

Buda nije Bog.

Svatko može biti bog ako ga se kao takvog štuje.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 11/12/2010 : 12:10:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Volio bih da cujem vaše mišljenje (i ateisticko, naravno) o Otkrovenju Jovanovom.
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 11/12/2010 : 12:49:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
bila je zanimljiva emisija na NG o teoriji da je Otkrovenje napisano da sluzi kao nada, svetlo na kraju tunela, za potlacen hriscanski narod u Rimskom carstvu

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 11/12/2010 : 12:49:44  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
quote:
Originally posted by Mhejl

Volio bih da cujem vaše mišljenje (i ateisticko, naravno) o Otkrovenju Jovanovom.

Nikad cuo

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 11/12/2010 : 13:08:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Hm... Ne znam na koji nacin katolici i ogranci protestanata vide Otkrovenje Jovanovo (da li ga muslimani priznaju kao dio prorokovanja prije Muhameda?), ali sam donekle upucen u poziciju koju zauzima pravoslavlje.
Ovako (slobodno me ispravite ako sam nešto pogrešno razumjeo ili napisao)... Crkveni oci definišu Otkrovenje Jovanovo kao dijelo nastalo voljom božjeg providenja, sa svrhom strašnog upozorenja svim hrišcanima i dobrim ljudima protiv srljanja u zlo koje ce doci pod lijepo fasadom Antihrista. Spis istovremeno govori o dogadajima koji su se dešavali u odnašnjem svijetu (dakle, to bi bila perspektiva o kojoj govori Sale - veliki rimski car/Antihrist koji namece rimske vrijednosti i vladavinu/nove aršine morala i doktrine ostatku svijeta), a koji su u suštini blijedi odraz onoga što ce se desiti u buducnosti koju Jovan predvida - moralnom, a zatim i fizickom kraju svijeta u kome živimo. Ipak, naša crkva ne priznaje razlicita tumacenja i pokušaje predvidanja datuma Apokalipse, rukovodeci se Hristovim rijecima "doci cu kao lopov u noci" (citat navodim po sjecanju), to jest porukom da ce Kraj biti neocekivan i nagao. Ipak, vjeruje se i da ce postojati neki znakovi pred pocetak kraja - smanjena uloga crkve u svakodnevnom životu i moralu, pripremanje za postavljanje Antihrista na prijestolje svijeta itd.
Cini mi se da, kada spomenete ovo zanimljivo dijelo nekom covjeku koga sve to ne interesuje i koji se samo ovlaš informisao, on odmah pomisli na klasicne gluposti tipa americkih propovijednika koji po stoti put predvidaju smak svijeta ili, Bože me sakloni, na onu famoznu 2012 i takve stvari. A Otkrovenje ima neku snagu i mocnu poruku, viziju koja se prenosi i ostavlja trajan utisak u dušama mnogih ljudi. Možda mi svi previše bukvalno shvatamo Apokalipsu, žigošuci je kao prosti, fizicki kraj ovog svijeta. Mistika u ovom dijelu je duboka i sveobuhvatna, kao i mnogi drugi dijelovi Biblije. Ja licno ne znam šta da vam kažem o svemu tome... A daleko sam od tvrdokorne vjere.

Edited by - Mhejl on 11/12/2010 13:10:14
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 11/12/2010 : 13:34:42  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
Svacije je pravo da vjeruje ili ne vjeruje.
Osobno postujem i jedne i druge, no do prorocanstava ne drzim ni pisljiva boba .

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 11/12/2010 : 14:02:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message
Prorocanstvo je prorocanstvo. Netacno nagadjanje kao i svako drugo. Ko zeli da vidi da je ostvareno, naci ce nacin da vidi. Bilo Jocino iz Biblije ili Nostardamusovo ili Baba Vangino.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/12/2010 : 14:13:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message
quote:

Ateistima potpuno nevažno. Vecina se nece ni potruditi saznati što je u pitanju.

Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9616 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 11/12/2010 : 14:17:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message
ali svi ipak znaju sta je u pitanju

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47133 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 11/12/2010 : 14:35:48  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

quote:

Buda nije Bog.

Svatko može biti bog ako ga se kao takvog štuje.

pa i ne štuju ga ka Boga ,o tome ja i prican .to šta su pojedine skupine bile na niskoj razini prilikom primanja budistickog ucenja,pa ga utopili u svoje postojece religije je druga stvar

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47133 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 11/12/2010 : 14:37:30  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

Hm... Ne znam na koji nacin katolici i ogranci protestanata vide Otkrovenje Jovanovo (da li ga muslimani priznaju kao dio prorokovanja prije Muhameda?), ali sam donekle upucen u poziciju koju zauzima pravoslavlje.
Ovako (slobodno me ispravite ako sam nešto pogrešno razumjeo ili napisao)... Crkveni oci definišu Otkrovenje Jovanovo kao dijelo nastalo voljom božjeg providenja, sa svrhom strašnog upozorenja svim hrišcanima i dobrim ljudima protiv srljanja u zlo koje ce doci pod lijepo fasadom Antihrista. Spis istovremeno govori o dogadajima koji su se dešavali u odnašnjem svijetu (dakle, to bi bila perspektiva o kojoj govori Sale - veliki rimski car/Antihrist koji namece rimske vrijednosti i vladavinu/nove aršine morala i doktrine ostatku svijeta), a koji su u suštini blijedi odraz onoga što ce se desiti u buducnosti koju Jovan predvida - moralnom, a zatim i fizickom kraju svijeta u kome živimo. Ipak, naša crkva ne priznaje razlicita tumacenja i pokušaje predvidanja datuma Apokalipse, rukovodeci se Hristovim rijecima "doci cu kao lopov u noci" (citat navodim po sjecanju), to jest porukom da ce Kraj biti neocekivan i nagao. Ipak, vjeruje se i da ce postojati neki znakovi pred pocetak kraja - smanjena uloga crkve u svakodnevnom životu i moralu, pripremanje za postavljanje Antihrista na prijestolje svijeta itd.
Cini mi se da, kada spomenete ovo zanimljivo dijelo nekom covjeku koga sve to ne interesuje i koji se samo ovlaš informisao, on odmah pomisli na klasicne gluposti tipa americkih propovijednika koji po stoti put predvidaju smak svijeta ili, Bože me sakloni, na onu famoznu 2012 i takve stvari. A Otkrovenje ima neku snagu i mocnu poruku, viziju koja se prenosi i ostavlja trajan utisak u dušama mnogih ljudi. Možda mi svi previše bukvalno shvatamo Apokalipsu, žigošuci je kao prosti, fizicki kraj ovog svijeta. Mistika u ovom dijelu je duboka i sveobuhvatna, kao i mnogi drugi dijelovi Biblije. Ja licno ne znam šta da vam kažem o svemu tome... A daleko sam od tvrdokorne vjere.

Otkrivenje je jedina prorocka knjiga NZ.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12919 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 11/12/2010 : 14:46:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:

pa i ne štuju ga ka Boga

Kako ne? Zašto misliš da ga ne štuju?

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47133 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 11/12/2010 : 15:11:08  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
zato šta vas vecina to stavlja u judeo-kršcanski nacin razmišljanja i ne možete izac iz tih okvira.
Budizam NIJE religija tipa Islama,Kršcanstva ili Judaizma.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12919 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 11/12/2010 : 15:18:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message
quote:

zato šta vas vecina to stavlja u judeo-kršcanski nacin razmišljanja i ne možete izac iz tih okvira.
Budizam NIJE religija tipa Islama,Kršcanstva ili Judaizma.

Ovisi o tome kako definiraš religiju.

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 11/12/2010 : 15:25:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:

Pa naravno da to znam - ostala prorokovanja su u Starom zavjetu, i ima ih ohoho... U kom kontekstu si ovo napisao? Ako si mislio na ovo za muslimane, oni, koliko ja znam, priznaju i Stari i Novi zavjet, kao i njegove proroke. Jevreji i hrišcani su u muslimanski državama racunati kao "sledbenici religije svete knjige".
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47133 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 11/12/2010 : 17:04:50  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

Pa naravno da to znam - ostala prorokovanja su u Starom zavjetu, i ima ih ohoho... U kom kontekstu si ovo napisao? Ako si mislio na ovo za muslimane, oni, koliko ja znam, priznaju i Stari i Novi zavjet, kao i njegove proroke. Jevreji i hrišcani su u muslimanski državama racunati kao "sledbenici religije svete knjige".

nisan mislia na muslimane.

jesi cita gnosticka evandelja?

Edited by - lwood on 11/12/2010 17:12:09
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47133 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 11/12/2010 : 17:06:10  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
Evandelje po Tomi

Ovo su tajne rijeci koje je Isus Živi rekao i koje je zapisao Juda Toma Blizanac.

(1) Isus rece: "Tko pronade smisao ovih rijeci, taj nece okusiti smrt."

(2) Isus rece: "Neka onaj koji traži ne prestane s traženjem sve dok ne nade ono što traži. A kada nade, biti ce u nevolji, biti ce u cudu, i tada ce vladati nad svime."

(3) Isus rece: "Ako vam oni koji vas vode kažu: "Pogledajte, Kraljevstvo je na nebu!", tada ce vas preteci ptice nebeske. Ako vam kažu: "U moru je", tada ce vas preteci ribe. Ali Kraljevstvo je u vama i oko vas. Ako cete spoznati sebe, bit cete prepoznati i tada cete znati da ste sinovi Živoga Oca. Ali ako ne poznajete sebe, tada ste u siromaštvu, tada ste siromaštvo."

(4) Isus rece: "Osoba u starim danima nece oklijevati da pita dijete staro sedam dana za mjesto života - i ta osoba ce živjeti. Jer mnogi prvi bit ce posljednji i postati ce jedan jedini."

(5) Isus rece: "Znaj ono što ti je pred ocima, i ono što je skriveno od tebe bit ce ti otkriveno. Jer nema nicega skrivenog što se nece razotkriti."

(6) Njegovi su ga ucenici pitali: "Želiš li da postimo? I kako da se molimo i dajemo milostinju? I kako da se hranimo?" Isus rece: "Ne lažite, i ne cinite ono što vam je mrsko; jer sve je otkriveno pred licem neba. Poslije svega nema nicega skrivenog što nece biti otkriveno, i nema nicega pritajenog što ce ostati neobjavljeno."

(7) Isus rece: "Blago lavu kojega covjek jede – jer taj lav ce postati covjekom; i budala bio covjek kojega lav jede - jer lav ce još uvijek postati covjekom. "

(8) I on rece: "Covjek je nalik mudrom ribaru koji baci mrežu u more i odatle je izvuce punu malih ribica. Medu njima mudar ribar otkrije dobru veliku ribu. Sve male ribe baci nazad u more, i bez oklijevanja izabere veliku ribu. Tko ima uši da cuje, neka cuje!"

(9) Isus rece: "Pogledajte, sijac izade, zagrabi sjeme i razbaca ga. Neka padu na put, dodoše ptice i pozobaše ga. Druga padu na stijenu, i ne uhvate korijena u zemlji i ne puste klasja k nebu. A druga pak padu u trnje, ovo uguši sjeme, i crv ga pojede. A jedna padu na dobro tlo i dadu dobar urod, od šezdeset i sto dvadeset mjera."

(10) Isus rece: "Bacio sam vatru na ovaj svijet, i gledajte – štitim ga sve dok ne izgori."

(11) Isus rece: "Ovo nebo ce proci. I ono iznad njega ce proci. Oni koji su mrtvi nisu živi, i koji žive nece umrijeti. U dane kada jedete ono što je mrtvo, cinite ga živim. Kad postanete svjetlost, što cete uciniti? U dan kad ste bili jedno postali ste dvoje. Sada kad ste dvoje, što cete uciniti?"

(12) Ucenici rekoše Isusu: "Znamo da ceš nas napustiti; tko ce postati naš vodic?" Isus im rece: "Bez obzira kamo budete išli, prici cete Jakovu Pravedniku, za kojega su stvoreni nebo i zemlja."

(13) Isus je upitao svoje ucenike: "Pogledajte me malo i recite mi komu sam nalik." Simon Petar mu rece: "Liciš na pravednog andela." Matej mu odgovori:
"Nalik si mudrom covjeku koji je ispunjen razumijevanjem." A Toma mu rece: "Ucitelju, moja usta uopce nisu u stanju kazati komu si nalik." Isus im tada odgovori: "Ja nisam vaš ucitelj, jer svi ste se napili iz pjenušavog izvora kojeg sam davno odmjerio."
Zatim se povuce s Tomom, i rece mu tri rijeci na uho. Kad se Toma vratio drugovima, oni ga upitaše: "Što ti je Isus rekao?" Toma im rece: "Kad bih vam ponovio samo jednu jedinu rijec koju mi je on rekao, uzeli biste kamenje i bacili ga na me, a iz kamenja bi izbila vatra i progutala vas na mjestu."

(14) Isus im rece: "Ako budete postili navuci cete grijeh na sebe; ako budete molili bit cete prokleti; ako dajete u milostinju, ucinit cete zlo svojem duhu. I ako odete u bilo koju zemlju i prolazite njenim predjelima, ako vas ljudi prime, jedite što vam ponude i iscjeljujte bolesne medu njima. Jer ono što ulazi u vaša usta nece vas ukaljati, ali ce vas ukaljati ono što izlazi iz njih."

(15) Isus rece: "Kada ugledate onoga koji nije roden od žene, prostrite se licem prema zemlji i štujte ga - taj je vaš Otac."

(16) Isus rece: "Ljudi vjerojatno misle da sam došao uspostaviti mir na Zemlji, a ne znaju da sam došao da razdor bacim na nju: vatru, mac, rat.
I bit ce ih petoro u kuci: troje ce biti protiv dvoje, a dvoje protiv troje; otac protiv sina i sin protiv oca, i stajat ce tako samotni."

(17) Isus rece: "Dat cu vam ono što oko nije vidjelo, što uho nije culo i sto ni ruka dodirnula, i ono što se još ni uzdiglo nije u srcu covjekovom."

(18) Ucenici rekoše Isusu: "Reci nam kakav ce biti naš svršetak." Isus rece: "Pošto ste otkrili pocetak, zašto tražite svršetak? Vidite, kraj ce biti tamo gdje je i pocetak. Blago onomu koji ce se stajati u pocetku: taj ce poznavati svršetak i nece iskusiti smrt."

(19) Isus rece: "Blago onomu koji je bio prije nego je postao. Postanete li moji ucenici i slušate li moje rijeci, ovo ce vam kamenje služiti. Nego ima pet stabala u raju za vas, ona se ne mijenjaju ni ljeti ni zimi, i lišce im ne opada. Tko god ih poznaje nece iskusiti smrt."

(20) Ucenici zapitaše Isusa: "Reci nam, kakvo je Kraljevstvo Nebesko?" A on im rece: "Ono je kao gorušicino sjeme, najmanje od sveg sjemenja; no kada padne na plodno tlo, veliko drvo se stvori i postane utocište za sve ptice nebeske."

(21) Marija rece Isusu: "Cemu su tvoji ucenici nalik?" On rece: "Nalik su djecici što žive na polju koje nije njihovo. Kada vlasnici polja dodu, kazat ce:
'Vratite nam naše polje'. Oni pred njima svlace svoju odjecu kako bi ima ga vratili, i oni vrate njihovo polje njima.
Iz tog razloga kažem: Kada gospodar kuce zna da ce doci tat, on ce ga budan na oprezu docekati, i nece mu dopustiti da provali u njegovo kraljevstvo i opljacka ga.
Ali vi budite budni suoceni sa svijetom. Opašite sebe velikom snagom, tako da razbojnici nemaju pristupa; jer ionako cete naici na nesrecu koju iscekujete.
Kad bi se (barem) medu vama našao mudar covjek!
Cim rod dozrije, on dolazi sa srpom u ruci i požanje ga. Tko ima uši da cuje, neka cuje."

(22) Isus, vidjevši djecu kako ih doje, rece svojim ucenicima: "Ova djeca koje doje lice na one koji su ušli u kraljevstvo nebesko." Oni ga na to upitaše: "Hocemo li onda i mi uci u kraljevstvo kao djeca?"
Isus im tada rece:
"Kada od dvoga napravite jedno, i ako od nutarnjeg napravite vanjsko, a od vanjskog unutrašnje, i ako ono iznad bude kao ono ispod, i kada od muškog i ženskog nacinite jedno, tako da muško više ne bude muško ni žensko žensko, i ako nacinite oci umjesto oka, i ruku umjesto ruke i stopalo umjesto stopala, sliku umjesto slike, tada cete uci u kraljevstvo."

(23) Isus rece: "Vas cu izabrati, jednoga od tisucu i dvoje od deset tisuca, i stajat ce kao jedan jedini."

(24) Njegovi ucenici rekoše: "Pokaži nam mjesto gdje prebivaš, jer mi ga moramo tražiti." Rece im: "Tko ima uši, neka cuje! Postoji svjetlost u covjeku od svjetla, i on rasvjetljava cijeli svijet. Kada on ne svijetli - to je tama."

(25) Isus rece: "Ljubite svoju bracu i prijatelje kao vlastitu dušu, štite ih kao zjenicu oka svojega."

(26) Isus rece: "Ti vidiš trun u oku brata svojega, a ne vidiš balvan u svome oku. Kada izvadiš balvan iz svojega oka, onda ceš jasno vidjeti kako da izvadiš trun iz oka svoga brata."

(27) Isus rece: "Ako ne postite od svijeta, necete pronaci kraljevstvo. Ako ne sagledate Sabat kao Sabat, necete vidjeti Oca."

(28 Isus rece: "Stupih u središte svijeta i u mesu pojavih se u njemu. Sve ih nadoh pijane, a niti jedan ne bijaše žedan. I sažali se duša moja na sinove covjekove, jer slijepi su oni u srcu svom i ne mogu vidjeti da prazni dolaze na ovaj svijet i prazni odlaze s njega.
Ali sada su svi pijani, kada se otrijezne od vina, tada ce promijeniti svoj put."

(29) Isus rece: "Kada se tijelo pojavi zbog duha, to je cudo; ali kada se duh pojavi zbog tijela, tada je to cudo nad cudima. Ali ja se cudim tome kako takvo bogatstvo prebiva u takvoj sirotinji."

(30) Isus rece: "Gdje su tri božanstva, tamo je božansko. Gdje su dva ili jedan, ja sam s tim jednim."

(31) Isus rece: "Nitko nije prorok u vlastitom selu, i nijedan lijecnik ne lijeci one koji ga znaju."

(32) Isus rece: "Podignut je grad na visokoj planini, grad utvrden, grad koji niti može pasti niti može sakriven biti."

(33) Isus rece: "Ono što cuješ da ti je receno od uha do uha, to propovijedaj (razglasi) s krovova; jer niti jedna svjetiljka koja se pali ne poklapa se posudom niti stavlja na skriveno mjesto. Radije, postavlja se na svijecnjak, tako da svi koji ulaze i izlaze, mogu vidjeti njezinu svjetlost."

(34) Isus rece: "Kada slijepac slijepca vodi, obojica padaju u jamu."

(35) Isus rece: "Nitko ne može uci u kucu mocnika i silom je zauzeti, a da mu prvo ne sveže ruke; tek tada mu može poharati kucu."

(36) Isus rece: "Ne mislite od jutra do veceri ni od veceri do jutra o onome što cete staviti na sebe."

(37) Ucenici ga upitaše: "Kad ceš nam se razotkriti i kad cemo biti u stanju da te vidimo?"
Isus rece: "Kad skinete sa sebe odjecu, a da ne budete posramljeni, i kad bacite odjecu sebi pod noge, kao što to mala djeca cine – tada cete vidjeti sina Boga živoga, i necete se bojati."

(38) Isus rece: "Cesto ste željeli cuti ove rijeci koje vam govorim, i nemate ih od koga drugoga cuti. Doci ce dani kada cete me tražiti, a necete me naci."

(39) Isus rece: "Farizeji i vicni pismu uzeli su kljuceve spoznaje pa ih sakrili. Niti su ušli niti su pustili one koji su to htjeli. Ali vi, budite lukavi kao zmije i jednostavni poput golubova."

(40) Isus rece: "Vinova loza je posadena izvan Oceva dohvata. Buduci da nije snažno ucvršcena, bit ce išcupana s korijenom i nestat ce."

(41) Isus rece: "Tko god ima nešto u ruci, dat ce mu se još; a onome tko nema uzet ce se i ono malo što ima."

(42) Isus rece: "Budite prolaznici."

(43) Ucenici mu rekoše: "Tko si ti da nam govoriš te stvari?"
Isus im rece: "Vi ne razumijete tko sam ja iz onoga što vam govorim. Ali vi ste postali poput Židova, jer oni vole stablo, a mrze njegov plod, i vole njegov plod, a mrze stablo."

(44) Isus rece: "Tko god na oca huli, bit ce mu oprošteno, i tko god na sina huli, bit ce mu oprošteno; ali onome tko huli na Duha Svetoga, nece mu biti oprošteno, ni na zemlji ni na nebu. "

(45) Isus rece: "Ne bere se grožde s trnova grma, niti se beru smokve s gloga, jer oni ne donose ploda.
Dobar covjek iznosi dobro iz onoga što je sakupio; zao covjek iznosi zlo iz onoga što je sakupio u svome srcu, i govori zle stvari. Jer iz obilja srca iznosi zlo."

(46) Isus rece: "Od Adama do Ivana Krstitelja, medu onima rodenima od žene nitko nije veci od Ivana Krstitelja, pa da pred njim ne obori pogled.
Ali ja rekoh da tko god medu vama postane malen, spoznat ce Kraljevstvo i postati vecim od Ivana."

(47) Isus rece: "Nemoguce je covjeku jahati dva konja, ili zatezati dva luka; i ne može jedan sluga služiti dva gospodara, jer ce jednoga poštovati, a drugoga prezirati.
Nitko ne pije staro vino te odmah poželi kušati mlado vino. I ne ulijeva se mlado vino u stare mjehove, jer bi mogli puknuti; i ne ulijeva se staro vino u novi mijeh da ga ne pokvari. Ne prišiva se stara krpa na novu haljinu, jer bi se rasparala."

(48) Isus rece: "Kada dva sklope mir medu sobom u istoj kuci, reci ce brdu: 'Pomakni se!' - i ono ce se pomaknuti. "

(49) Isus rece: "Blaženi su samotni i odabrani, jer vi morate pronaci Kraljevstvo, zbog toga što ste iz njega potekli, i u njega cete se i vratiti."

(50) Isus rece: "Ako vas upitaju odakle ste potekli? - odgovorite im: 'Proizašli smo iz svjetlosti, odande odakle i sama svjetlost izvire. Postavila se i u svojoj se slici otkrila.'
Kada vas upitaju: Tko ste? – odgovorite im: 'Mi smo njegovi sinovi, i mi smo izabrani od živoga Oca'.
Ako vas pitaju: Koji je znak Oca vašega na vama? - recite im: 'To je pokret i odmor."

(51) Njegovi mu ucenici rekoše: "Kojega ce se dana uskrsnuti mrtvi i kojega ce dana nastupiti novi svijet?"
On im rece: "Mir koji išcekujete došao je, ali vi ga ne prepoznajete
."

(52) Njegovi mu ucenici rekoše: "Dvadeset i cetiri proroka pricaju u Izraelu, i svi oni govore o tebi."
Isus im tada odgovori: "Propustili ste onog živoga što se ispred vas nalazi i govorite o mrtvima."

(53) Njegovi mu ucenici rekoše: "Da li je obrezivanje potrebno ili ne?"
Isus im rece: "Da je potrebno, otac bi vec obrezane u njihovoj majci zacinjao. Ali istinsko obrezivanje, ono u duhu, potrebno je u svakom pogledu."

(54) Isus rece: "Blago siromašnima, jer vi pripadate Kraljevstvu Nebeskom."

(55) Isus rece: "Tko ne mrzi svojega oca i svoju majku, ne može mi biti ucenikom. I tko ne mrzi svoju bracu i sestre i ne nosi križ svoj poput mene, nece me biti dostojan."

(56) Isus rece: "Tko je upoznao svijet, otkrio je leš. A tko je otkrio leš, svijet ga nije dostojan."

(57) Isus rece: "Kraljevstvo je Ocevo isto što i covjek koji ima dobro sjeme. Nocu mu dode neprijatelj te medu dobro sjeme zasije korov. Covjek ne dopusti radnicima da pocupaju korov te im rece: 'Da ne biste, cupajuci korov, s njim pocupali i pšenicu.' Na dan žetve korov ce postati vidljiv; pocupat ce ga te spaliti."

(58) Isus rece: "Blagoslovljen je onaj koji se napatio i pronašao život."

(59) Isus rece: "Tražite onog što je živ dok god ste još u životu, inace mogli bi umrijeti i tada pokušati vidjeti onog što je živ – ali tada ga necete moci vidjeti."

(60) Oni su onda ugledali Samaritanca koji je nosio janje na svom putu do Judeje. Tada rece Isus svojim sljedbenicima: "Zašto ovaj covjek nosi janje sa sobom?" Oni mu odgovoriše: "Da bi ga zaklao i pojeo."
Isus im rece: "Sve dok je živo nece ga pojesti, nego samo ako ga ubije, kada janje postane leš." Onda mu oni rekoše: "Drugacije to ne može uciniti."
Isus ih tada posavjetova: "Potražite mjesto na kojem cete se odmoriti, da ne biste postali leš i da ne budete pojedeni."

(61) Isus rece: "Dvoje ce leci na krevet, jedan ce umrijeti, drugi ce živjeti."

Saloma je rekla: "Tko si ti, covjece, ciji sin? Svalio si se na moj krevet i jeo si za mojim stolom." Isus joj rece: "Ja sam onaj koji dolazi iz onoga što je cjelovito. Dane su mi stvari mojega Oca."
Saloma je rekla: "Tvoja sam ucenica."
Isus joj rece: "Zato kažem: Kada je netko cjelovit, bit ce pun svjetla - ali ako je podijeljen, bit ce ispunjen tamom."

(62) Isus rece: "Svoje misterije otkrivam onima (koji su dostojni mojih) misterija."

(63) Isus rece: "Bio jednom bogataš koji je imao mnogo novaca. Rekao je: 'Upotrijebit cu svoje bogatstvo da sijem, žanjem, sadim, punim svoja skladišta proizvodima, tako da mi ništa ne nedostaje.' Tako je mislio u svojemu srcu, ali te iste noci je umro. Tko ima uši neka cuje."

(64) Isus rece: "Covjek je pozvao svoje prijatelje u posjetu, i kad je pripremio veceru, poslao je slugu da ih pozove". Sluga se obratio prvom: "Moj gospodar te poziva na veceru". Ovaj mu rece: "Držim novce kod trgovaca, dolaze mi navecer; moram poci i dati im upute. Ispricavam se za gozbu." Pode k drugomu te mu kaže: "Moj Gospodar te poziva na veceru". Ovaj mu rece: "Kupio sam kucu, i tamo me trebaju baš danas. Nemam vremena. " Sluga je bio uporan pa je otišao i kod treceg: "Moj Gospodar te poziva na veceru". Ovaj mu rece: Ženi mi se prijatelj, a ja priredujem gozbu. Zbog toga molim tvog gospodara da me izostavi za veceras". Sluga je i cetvrtom rekao: "Moj Gospodar te poziva na veceru". Ovaj mu rece:
Kupio sam imanje, idem prikupiti najamninu. Ne mogu doci, ispricavam se za veceru". Sluga se vratio i rekao gospodaru: Oni koje si pozvao na veceru mole te da im oprostiš – jer nece moci doci. Tada gospodar rece svom sluzi: Izadi van na putove i dovedi sve one koji mogu doci tako da možemo poceti s vecerom.
Kupci i trgovci nece moci stupiti u dom Oca mojega."

(65) On rece: "Jedan castan covjek imao je vinograd - dade ga u zakup vinogradarima, da u njemu rade i da od njih dobije plodove. Posla vinogradarima slugu po plodove. Ovi ga zgrabe, istuku ga, i zamalo ubiju. Sluga ode i isprica to gospodaru. Njegov gospodar rece: Možda ga nisu prepoznali. Pošalje drugoga slugu - i njega vinogradari pretukoše. Tada im gospodar pošalje svojega sina. Rece: 'Možda ce pokazati mome sinu više poštovanja.'
Kada vinogradari doznaše da je on nasljednik vinograda, dohvate ga i ubiju. Tko ima uši neka cuje."

(66) Isus rece: "Pokažite mi kamen kojeg zidari odbaciše. Taj kamen je ugaoni kamen."

(67) Isus rece: "Tko poznaje sve, ali samoga sebe ne upozna, taj sve promaši."

(68) Isus rece: "Blago vama, kada ce vas mrziti i progoniti, i nece naci niti jedno mjesto kamo su vas prognali."

(69) Isus rece: "Blago onima koji su progonjeni u svojim srcima - to su oni koji su uistinu upoznali Oca.
Blago gladnima, jer ce se željnome trbuh napuniti. "

(70) Isus rece: "Ako iznesete ono što je u vama, to što imate ce vas spasiti. Ako to nemate u sebi, to što nemate u sebi ce vas ubiti."

(71) Isus rece: "Ja cu ovu kucu razoriti, i nitko je nece moci (opet) izgraditi. "

(72) (Jedan covjek) mu (rece): "Kaži mojoj braci da imanje mojega oca podijele sa mnom." Rece mu: "O, covjece, tko je mene postavio za onoga koji dijeli?" Okrene se svojim ucenicima. Rece im: "Jesam li ja onaj koji dijeli?"

(73) Isus rece: "Urod je obilan, no radnika je malo. Molite zato Gospoda da pošalje radnike za žetvu."

(74) On rece: "Gospode, mnogo ih je oko bunara, ali nicega u bunaru."

(75) Isus rece: "Mnogo ih je koji stoje pred vratima, ali oni koji su sami su ti koji ce uci u svadbenu ložu."

(76) Isus rece: "Kraljevstvo Oca je kao covjek trgovac koji je imao trgovinu i pronašao biser. Trgovac je bio razborit. Prodao je trgovinu i kupio biser za sebe. Da li i vi tražite blago koje ne propada, koje preživljava, koje moljci ne napadaju niti crv nagriza."

(77) Isus rece: "Ja sam svjetlost koja je iznad svih stvari, sve sam, i svi su iz mene potekli i svi u mene uviru.
Rascjepi drvo, ja sam u njemu. Podigni kamen, i tamo ceš me naci.
"

(78) Isus rece: "Zašto ste izišli van na polje? Vidjeti trsku kako se na vjetru njiše? I covjeka u meke haljine odjevena? Pogledajte vaše kraljeve i plemice, oni nose meke haljine, a ne mogu prepoznati Istinu."

(79) Jedna žena iz mnoštva mu rece: "Sretna utroba koja te nosila i njedra koja te dojila!"
On joj rece: "Sretni oni koji su culi Ocevu rijec i istinito je ocuvali. Jer doci ce dani kada cete govoriti: 'Sretna je utroba koja nije zacela i njedra koja nisu dojila!'"

(80) Isus rece: "Tko je spoznao svijet, otkrio je tijelo. A tko je otkrio tijelo, svijet ga nije dostojan."

(81) Isus rece: "Tko je postao bogat, neka vlada. A tko ima moc, neka je se odrekne!"

(82) Isus rece: "Tko je blizu mene, blizu je vatre, a tko nije blizu, daleko je od Kraljevstva."

(83) Isus rece: "Ljudima su vidljive slike, a svjetlo u njima skriveno je u slici Oceva svjetla. Ono ce postati razotkriveno, ali njegova slika skrivena je njegovom svjetlošcu."

(84) Isus rece: "Kad vidite svoje nalicje, vi se radujete. Ali kada budete vidjeli svoje slike koje su postojale prije vas, i koje ne umiru niti postaju vidljive, koliko cete podnijeti?"

(85) Isus rece: "Adam je nastao iz velike snage i iz velikoga bogatstva, a ipak vas nije bio dostojan; jer da vas je bio dostojan, ne bi iskusio smrt."

(86) Isus rece: "Lisice imaju jazbine i ptice imaju svoja gnijezda, ali ljudska bica nemaju gdje da legnu i otpocinu."

(87) Isus rece: "Jadno tijelo koje ovisi o tijelu, i jadna duša koja o ta oba ovisi."

(88) Isus rece: "Andeli i proroci ce doci k vama i dat ce vam ono sto je vaše. A vi sami, dajte im ono što imate i kažite sami sebi: 'U koji dan ce doci da prime ono sto je njihovo?'"

(89) Isus rece: "Zašto perete vanjštinu caše? Zar ne vidite da je onaj koji je stvorio nutrinu isti onaj koji je stvorio vanjštinu?"

(90) Isus rece: "Pridite k meni, jer jaram je moj lak, a vlast je moja nježna, i naci cete sebi spokoja."

(91) Rekoše mu: "Reci nam tko si, da u tebe vjerujemo."
On im rece: "Ispitali ste lice neba i zemlje, ali niste prepoznali onoga koji je u vašoj prisutnosti, i vi ne znate ispitati sadašnji trenutak."

(92) Isus rece: "Tražite i naci cete. U prošlosti, medutim, nisam vam rekao stvari o kojima ste me pitali tada. Sada vam želim reci, ali vi ne pitate. "

(93) Isus rece: "Ne dajte psima ono sto je sveto, da ga ne bace na smetlište. Ne bacajte biserje pred svinje, da ga ne izgaze."

(94) Isus rece: "Tko traži, naci ce. Tko kuca otvorit ce mu se."

(95) Isus rece: "Ako imate novca, ne dajte ga na lihvu. Radije ga dajte onomu koji vam ga nece vratiti."

(96) Isus rece: "Kraljevstvo Ocevo isto je što i vrijedna žena. Ona uzme nešto kvasca, sakrije ga u tijesto te iz njega izmijesi velike hljebove. Tko ima uši neka cuje."

(97) Isus rece: "Kraljevstvo Ocevo isto je sto i žena koja nosi cup pun brašna. Dok je hodala dugim putem, drška cupa puce, a brašno se za njom rasu po putu. Nije to znala, nezgodu nije primijetila. Kada dode kuci, stavi cup na pod i otkrije da je prazan."

(98) Isus rece: " Ocevo Kraljevstvo je kao covjek koji hoce ubiti mocnika. Izvuce mac u vlastitoj kuci, zarije ga u zid kako bi doznao je li mu ruka dovoljno snažna. Zatim ubije mocnika."

(99) Ucenici mu rekoše: "Vani stoje tvoja braca i tvoja majka."
On im rece: "Ovi ovdje, koji vrše volju mojega Oca, ti su moja braca i moja majka - oni su ti koji ce uci u Kraljevstvo mojega Oca."

(100) Isusu pokazaše zlatnik i rekoše mu: "Carevi ljudi traže poreze od nas."
On im rece: "Dajte caru ono što pripada caru, dajte Bogu ono što pripada Bogu, a ono sto je moje, dajte meni."

(101) Isus rece: "Tko ne mrzi oca i majku kao ja, ne može mi postati ucenikom. I tko ne voli oca i majku kao ja , nece mi postati ucenikom. Jer moja ( ... ) majka ( ... ), ali moja istinska (majka) mi je dala život."

(102) Isus rece: "Jao farizejima, jer oni su isto što i pas koji leži u toru; jer pas ne jede niti dopušta stoci da jede."

(103) Isus rece: "Blago covjeku koji zna gdje ce razbojnici napasti, pa da se pripremi, sakupi svoj imetak i bude spreman prije nego što razbojnici dodu."

(104) Rekli su Isusu: "Hajde da danas molimo i postimo."
Isus rece: "Kakav sam to grijeh pocinio ili što je mnome ovladalo? Ali kada mladoženja izide iz svadbene ložnice, neka tada poste i mole."

(105) Isus rece: "Tko poznaje oca i majku, zvat ce ga sinom bludnice."

(106) Isus rece: "Kada iz dvoga nacinite jedno, postat cete Sinovi covjecji; i kada kažete: 'Brdo, pomakni se!' ono ce se pomaknuti."

(107) Isus rece: "Kraljevstvo je kao pastir koji je imao stotinu ovaca. Jedna od njih je skrenula s puta, i to baš ona najveca. Pastir ostavi svih devedeset i devet ovaca, i pocne tražiti onu jednu sve dok je ne nade. Izmorivši se, on rece ovci: Volim te više od svih ostalih."

(108) Isus rece: "Tko god pije iz mojih usta, postat ce ono što sam ja, a ja sam cu postati ono što je on, i skrivene stvari biti ce mu razotkrivene."

(109) Isus rece: "Kraljevstvo je isto što i covjek koji je u svojemu polju imao zakopano blago za koje nije znao. I (nakon) smrti, ostavi ga u nasljedstvo svojemu (sinu). Sin o tom blagu nije znao. Preuzeo je polje te
ga prodao. A onaj koji ga je bio kupio orao ga je (i) (pronašao) blago; (i) stade davati novac uz kamate kome god mu bijaše volja."

(110) Isus rece: "Tko je pronašao svijet i obogatio se, neka ga se odrekne!"

(111) Isus rece: "Nebesa i zemlja ce se pred vama (poput svitka) odmotati. I živi koji je proizišao iz živoga nece vidjeti smrti ni (straha)."
Jer Isus rece: "Onaj tko je pronašao sebe, svijet ga nije dostojan."

(112) Isus rece: "Jao tijelu koje je ovisno u duši. Jao duši koja je ovisna o tijelu!"

(113) Ucenici mu kazaše: "Kada ce doci Kraljevstvo?"
Isus rece: "Nece doci zato što ga ocekujemo. Nece se kazati: Evo ga ovdje!' ili 'Eno ga ondje!' Nego Kraljevstvo Ocevo se prostire zemljom, a ljudi ga ne vide."

(114) Simon (Šimun) Petar rece svima njima: "Neka Marija ode od nas, jer žene nisu dostojne života."
Isus rece: "Gledajte, ja cu ju voditi sve dok od nje ne stvorim muškarca, te ce ona onda postati Duh Živi, koji slici svima vama. Svaka žena koja se preobrazi u muškarca, uci ce u Kraljevstvo Nebesko."

Edited by - lwood on 11/12/2010 17:25:11
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 11/12/2010 : 17:42:43  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
Divan i nadasve zanimljiv izvod kojega sam sa gustom procitao.
Moj odgovor je jednostavan.

"Sa religijom ili bez nje - dobri ljudi ce ciniti dobro, a zli ljudi ce ciniti zlo. Ali da bi dobri ljudi cinili zlo - za to treba religija!" - Steven Weinberg

Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 11/12/2010 : 17:57:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
I ja se zahvaljujem Iwoodu što nam je dao ovaj tekst na uvid... Nisam citao gnosticka jevandelja.
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.34 seconds. Snitz Forums 2000