Author |
Topic |
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 18/07/2011 : 18:08:10
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by ken2
baš bi volio vidit šta bi lwood odabrao prije 150 godina, brat pamuk na jugu i bit roba, ili radit u tvornici na sjeveru, moguce i u gorim uvjetima nego ovi na jugu, pa kad ti dopizdi otic na zapad ni jedno ni drugo nije primamljivo, ali na jugu si u paketu dobio i mogucnost da ti djecu prodaju negdje drugo, ili ženu, ako su ti uopce dozvolili da ih imaš i pun kurac mi je tog obožavanja juga, romanticno je to, scarlet o'hara, general lee, david protiv golijata, imperijalisticki sjever, južnjacki dišpet i sve to tako, i vjerojatno ima nešto privlacno u tome, ali ne treba zbog toga zaboraviti da su ti ljudi držali robove, trgovali njima na pijacama, neki su bili humaniji prema njima, a neki su ih maltretirali, i smiješno mi je da se tu usporeduje osobni rob kojeg je njegov vlasnik obukao u odijelo (zbog sebe), s radnicima koje su kapitalisti isto tako izrabljivali, ali im nisu kupovali odijela... ah, kako su ti robovlasnici kuul, i ja bi jednoga za sebe bi li i lwood
ajde malo bolje prouci tematiku pa se onda javi za diskusiju. Fala lipa
eto ti karte, bitke, generali, zastave, tu si autoritet, priznajem ali daj, bogati, prestani pricat kako je ta stvar s robovima tako bezazlena, a napricao si gluposti: ...pa zašto nisu više bježali ako im je bilo loše... radnicima na sjeveru je bilo gore ... pa vidi kako su obuceni, dobro je paro primjetio, ko pudlice
naprica san povijesne cinjenice,to šta se tebi ne svidaju tvoj problem. uostalom da si pažljivije cita ona slika je snimljena 1875. 10 godina NAKON rata.
cinjenice su cinjenice, a zakljucci su zakljucci broj odbjeglih robova je cinjenica, a iz tvojih postova se vidi da si uvjeren kako nisu masovno bježali jer im je bilo dobro - a to je GLUPOST cinjenica je da nije bilo pobuna, a zakljucak da su ostali lojalni jer im je bilo dobro i nisu željeli da ih se oslobodi je pogrešan nije bitno od kada je slika, i skužio sam da je poslije rata, jer tako su izgledali robovi koji su radili u kucama, pa nisu ih valjda u dronjcima puštali u one svoje paladijevske viletine
|
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8582 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 18/07/2011 : 18:16:54
|
quote: Originally posted by lwood šta je on bitan za ovu temu? posli svakog rata imaš extremista koji pokupe najradikalnije elemente.
Naravno da je bitan. On kao vojno lice, dapace general, utjelovljuje svojevrsni odraz društva i prilika tog vremena. I podrazumijeva se poslije svakog rata dolaze neki toljage, al je stvar u tome da ti kroz ovu svoju prezentaciju nastojiš prikazat sliku ko da je crncima na jugu teklo med i mlijeko, te im je svima tolko bilo super da nisu bježali, dizali ustanke itd.. OK dao si primjer Saše koji je ocito bio obrazovan, imucan gospodin, koji se odnosio prema crncima, humanije nego ostali, a druge strane imaš njegov kontrast Forresta koji ih je silovao i vješao, a takvih je bilo i prije i za vrijeme i poslije rata. Covjek nije životinja da ima svog gospodara, ma kolko god on bio pošten, dobar i pravedan. I tu prica završava, a da se titula roba pretvorila u titulu posluge u roku od 10-20 godina, to ne vjerujem. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Posted - 18/07/2011 : 18:36:01
|
eh, da, s dsormazom se gotovo nikad do sada nisam složio u nestripovskim temama, ali on je ovdje pokazao, za razliku od tebe, da se jedan dio povijesti može voljeti i bez gubljenja objektivnosti |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 18/07/2011 : 19:03:37
|
baš bi volio vidit šta bi lwood odabrao prije 150 godina, brat pamuk na jugu i bit roba, ili radit u tvornici na sjeveru, moguce i u gorim uvjetima nego ovi na jugu, pa kad ti dopizdi otic na zapad ni jedno ni drugo nije primamljivo, ali na jugu si u paketu dobio i mogucnost da ti djecu prodaju negdje drugo, ili ženu, ako su ti uopce dozvolili da ih imaš i pun kurac mi je tog obožavanja juga, romanticno je to, scarlet o'hara, general lee, david protiv golijata, imperijalisticki sjever, južnjacki dišpet i sve to tako, i vjerojatno ima nešto privlacno u tome, ali ne treba zbog toga zaboraviti da su ti ljudi držali robove, trgovali njima na pijacama, neki su bili humaniji prema njima, a neki su ih maltretirali, i smiješno mi je da se tu usporeduje osobni rob kojeg je njegov vlasnik obukao u odijelo (zbog sebe), s radnicima koje su kapitalisti isto tako izrabljivali, ali im nisu kupovali odijela... ah, kako su ti robovlasnici kuul, i ja bi jednoga za sebe bi li i lwood
ajde malo bolje prouci tematiku pa se onda javi za diskusiju. Fala lipa
eto ti karte, bitke, generali, zastave, tu si autoritet, priznajem ali daj, bogati, prestani pricat kako je ta stvar s robovima tako bezazlena, a napricao si gluposti: ...pa zašto nisu više bježali ako im je bilo loše... radnicima na sjeveru je bilo gore ... pa vidi kako su obuceni, dobro je paro primjetio, ko pudlice
naprica san povijesne cinjenice,to šta se tebi ne svidaju tvoj problem. uostalom da si pažljivije cita ona slika je snimljena 1875. 10 godina NAKON rata.
cinjenice su cinjenice, a zakljucci su zakljucci broj odbjeglih robova je cinjenica, a iz tvojih postova se vidi da si uvjeren kako nisu masovno bježali jer im je bilo dobro - a to je GLUPOST cinjenica je da nije bilo pobuna, a zakljucak da su ostali lojalni jer im je bilo dobro i nisu željeli da ih se oslobodi je pogrešan nije bitno od kada je slika, i skužio sam da je poslije rata, jer tako su izgledali robovi koji su radili u kucama, pa nisu ih valjda u dronjcima puštali u one svoje paladijevske viletine
koliko si uspia budalaština napisat u tako malom postu,cudo jedno. ajd trk po netu pa procitaj šta se dogodilo francuzima na Haitiju. a usput pogledaj datume ukidanja ropstva po drugim državama. Hvala na slušanju |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Posted - 18/07/2011 : 19:05:39
|
quote: Originally posted by paro
quote: Originally posted by lwood šta je on bitan za ovu temu? posli svakog rata imaš extremista koji pokupe najradikalnije elemente.
Naravno da je bitan. On kao vojno lice, dapace general, utjelovljuje svojevrsni odraz društva i prilika tog vremena. I podrazumijeva se poslije svakog rata dolaze neki toljage, al je stvar u tome da ti kroz ovu svoju prezentaciju nastojiš prikazat sliku ko da je crncima na jugu teklo med i mlijeko, te im je svima tolko bilo super da nisu bježali, dizali ustanke itd.. OK dao si primjer Saše koji je ocito bio obrazovan, imucan gospodin, koji se odnosio prema crncima, humanije nego ostali, a druge strane imaš njegov kontrast Forresta koji ih je silovao i vješao, a takvih je bilo i prije i za vrijeme i poslije rata. Covjek nije životinja da ima svog gospodara, ma kolko god on bio pošten, dobar i pravedan. I tu prica završava, a da se titula roba pretvorila u titulu posluge u roku od 10-20 godina, to ne vjerujem.
stvar je u tome da ništa nije isto prije i posli nekog rata. pogotvo kad si poražen . znaci pod broj jedan potrebno je sagledat cinjenice i utvrdit ZAŠTO je do rata uopce došlo. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Posted - 18/07/2011 : 19:07:57
|
eh, da, s dsormazom se gotovo nikad do sada nisam složio u nestripovskim temama, ali on je ovdje pokazao, za razliku od tebe, da se jedan dio povijesti može voljeti i bez gubljenja objektivnosti
vidiš kako stvaran prijateljstva medu razlicitima? ja san ovde najobjektivniji,a to šta ovde vecina ljudi puši USA propagandu nije moj problem |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8582 Posts
Posted - 18/07/2011 : 19:26:39
|
quote: Originally posted by lwood stvar je u tome da ništa nije isto prije i posli nekog rata. pogotvo kad si poražen . znaci pod broj jedan potrebno je sagledat cinjenice i utvrdit ZAŠTO je do rata uopce došlo.
Dobro, znaci zaista vjeruješ kako je Konfederacija bila obecana zemlja u kojoj je vladalo bratstvo i jedinstvo i u kojoj su se crnci osjecali sve, samo ne robovima. I zatim je došla prokleta Unija koja je uništila taj Eden i iskrivila sliku o ljudima prikazavši ih kao zadrte pijane robovlasnike. |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8163 Posts
Posted - 18/07/2011 : 19:27:12
|
znam puno ljudi kojima je jug u tom ratu simpaticnija strana, jer su bili puno slabiji i hrabro se borili i to sve stoji i ja to razumijem, cak im se i ja divim ali ti si prvi koji tako petlja s ropstvom jel'možda i huceš po stadionima i nosiš na njih južnjacku zastavu
a haiti je otok, relativno mali i situacija tamo i u americi nije baš za usporedivat i izvlacit zakljucke, a tvoj zakljucak je (opet) da su tamo pobili gospodare jer im je bilo loše, a ovdje se nisu bunili jer im je bilo dobro |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 18/07/2011 : 19:34:31
|
a sad nastavljamo s temom :
glasanje o secesiji po državama:
Južna Karolina : ZA: 169 PROTIV:0 (uvjerljivo najbolji rezultat )
Mississippi: ZA: 84 PROTIV: 15
Florida: ZA: 62 PROTIV: 7
Alabama: ZA: 61 PROTIV: 39
Georgia: ZA: 346 PROTIV: 42
Louisiana: ZA: 112 PROTIV 17
Texas ZA: 166 PROTIV:8 (na referendumu 25% glasalo protiv)
4 države koje su se prikljucile Konfederaciji nakon napada na fort Sumter(12.04.1861.) i Lincolnovog naknadnog poziva dobrovoljcima (15.04.1861.)
Virginia: ZA: 88 PROTIV: 55 (ratificirano referendumom sa 132201 protiv 37451)
Arkansas: ZA: 65 PROTIV:5
Tennessee: ZA: 46 PROTIV:21 (Senat 20:4,referendum 104471 protiv 47183)
Sjeverna Karolina: ZA 112 PROTIV 0 (ovde je važno napomenit da je prvi pokušaj odvajanja ove države propa sa samo 39 glasova ZA i cak 81 glasom PROTIV) takoder i na referendumu sa 46672 glasa ZA i 47323 protiv. Situacija nakon 12.04. je potpuno izmijenila stanje stvari,odnosno otvoreno gurnila ove 4 države protiv Unije.(pogotovo je to vidljivo u ovom slucaju )
Pogledaj na onoj karti koju sam stavio na drugoj stranici topica...vidi se da je (kad se gleda glasovanje prema okruzima) cijeli istocni Tennessee, sjeverozapadna Alabama i velik dio središnje Georgije bio protiv otcijepljenja od SAD. Imam jednu knjigu o gerilcima iz Gradanskog rata, tamo je jedno poglavlje posveceno sjevernjackim gerilcima u istocnom Tennesseeju.
A sad prava poslastica za ljubitelje ove teme, tj. samo naslovnica i prve 3 table... |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8582 Posts
Posted - 18/07/2011 : 19:41:06
|
quote: Originally posted by lwood ja san ovde najobjektivniji,a to šta ovde vecina ljudi puši USA propagandu nije moj problem
Nadam se da si svjestan kako su americke odluke vojnih akcija našle najvecu potporu u stanovništvu Juga (Koreja, Vijetnam, Afgan, Irak, biraj). I upravo to jadno siromašno i izgladnjelo stanovništvo Juga podržava sve prošle, sadašnje i buduce americke militaristicke gluposti. Ako neko puši propagandu onda su to Južnjaci
Evo i malo smijeha na tu temu http://www.youtube.com/watch?v=4Wroj0FLvzs&feature=related |
|
Edited by - paro on 18/07/2011 19:43:48 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Posted - 18/07/2011 : 20:00:26
|
quote: Originally posted by lwood stvar je u tome da ništa nije isto prije i posli nekog rata. pogotvo kad si poražen . znaci pod broj jedan potrebno je sagledat cinjenice i utvrdit ZAŠTO je do rata uopce došlo.
Dobro, znaci zaista vjeruješ kako je Konfederacija bila obecana zemlja u kojoj je vladalo bratstvo i jedinstvo i u kojoj su se crnci osjecali sve, samo ne robovima. I zatim je došla prokleta Unija koja je uništila taj Eden i iskrivila sliku o ljudima prikazavši ih kao zadrte pijane robovlasnike.
kakve su ti ovo titoisticke dosjetke?
neman šta virovat ili ne virovat,Konfederacija je imala pravo na secesiju i amen.
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Posted - 18/07/2011 : 20:03:31
|
znam puno ljudi kojima je jug u tom ratu simpaticnija strana, jer su bili puno slabiji i hrabro se borili i to sve stoji i ja to razumijem, cak im se i ja divim ali ti si prvi koji tako petlja s ropstvom jel'možda i huceš po stadionima i nosiš na njih južnjacku zastavu
a haiti je otok, relativno mali i situacija tamo i u americi nije baš za usporedivat i izvlacit zakljucke, a tvoj zakljucak je (opet) da su tamo pobili gospodare jer im je bilo loše, a ovdje se nisu bunili jer im je bilo dobro
stvarno si biser. pravi si Veljko |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Posted - 18/07/2011 : 20:05:47
|
quote: Originally posted by dsormaz1
a sad nastavljamo s temom :
glasanje o secesiji po državama:
Južna Karolina : ZA: 169 PROTIV:0 (uvjerljivo najbolji rezultat )
Mississippi: ZA: 84 PROTIV: 15
Florida: ZA: 62 PROTIV: 7
Alabama: ZA: 61 PROTIV: 39
Georgia: ZA: 346 PROTIV: 42
Louisiana: ZA: 112 PROTIV 17
Texas ZA: 166 PROTIV:8 (na referendumu 25% glasalo protiv)
4 države koje su se prikljucile Konfederaciji nakon napada na fort Sumter(12.04.1861.) i Lincolnovog naknadnog poziva dobrovoljcima (15.04.1861.)
Virginia: ZA: 88 PROTIV: 55 (ratificirano referendumom sa 132201 protiv 37451)
Arkansas: ZA: 65 PROTIV:5
Tennessee: ZA: 46 PROTIV:21 (Senat 20:4,referendum 104471 protiv 47183)
Sjeverna Karolina: ZA 112 PROTIV 0 (ovde je važno napomenit da je prvi pokušaj odvajanja ove države propa sa samo 39 glasova ZA i cak 81 glasom PROTIV) takoder i na referendumu sa 46672 glasa ZA i 47323 protiv. Situacija nakon 12.04. je potpuno izmijenila stanje stvari,odnosno otvoreno gurnila ove 4 države protiv Unije.(pogotovo je to vidljivo u ovom slucaju )
Pogledaj na onoj karti koju sam stavio na drugoj stranici topica...vidi se da je (kad se gleda glasovanje prema okruzima) cijeli istocni Tennessee, sjeverozapadna Alabama i velik dio središnje Georgije bio protiv otcijepljenja od SAD. Imam jednu knjigu o gerilcima iz Gradanskog rata, tamo je jedno poglavlje posveceno sjevernjackim gerilcima u istocnom Tennesseeju.
A sad prava poslastica za ljubitelje ove teme, tj. samo naslovnica i prve 3 table...
ma protiv secesije su bili i neki plantažeri iz Mississippija. al vecina je bila za. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Posted - 18/07/2011 : 20:10:30
|
quote: Originally posted by lwood ja san ovde najobjektivniji,a to šta ovde vecina ljudi puši USA propagandu nije moj problem
Nadam se da si svjestan kako su americke odluke vojnih akcija našle najvecu potporu u stanovništvu Juga (Koreja, Vijetnam, Afgan, Irak, biraj). I upravo to jadno siromašno i izgladnjelo stanovništvo Juga podržava sve prošle, sadašnje i buduce americke militaristicke gluposti. Ako neko puši propagandu onda su to Južnjaci
Evo i malo smijeha na tu temu http://www.youtube.com/watch?v=4Wroj0FLvzs&feature=related
i to nije poptuno tocno.puše i druge regije tu filozofiju. ali dijelom si pogodija bit. ne može se nasilno minjat društvo. bilo koje. pitaj iranskog šaha ili još bolji primjer .Afganistan.1970.-tih u Kabulu diskaci i minici. dode budala iz minijaturnog kp-a na vlast uz pomoc sovjeta i stane zatvarat damije.koliki idiot moraš bit za takav potez?! i normalno da ceš imat reakciju i da ce bit extremna. to tako ide.
|
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8582 Posts
Posted - 18/07/2011 : 20:13:13
|
quote: Originally posted by lwood neman šta virovat ili ne virovat,Konfederacija je imala pravo na secesiju i amen.
Na secesiju i robovlasnicki sistem u kojem se prema tebi crnci uopce nisu osjecali robovima, nego su obožavali svoje vlasnike i ko zna, možda su vikendima svi zajedno bacili briškulu. Ponavljam, covjek nije životinja da ima gospodara. Osim toga, i da su dobili svoje odcjepljenje ne bi preživjeli duže od 30 godina, takvo unazadno društvo je osudeno na propast, a ekonomija im je bila tolka katastrofa da bi svi pomrli od gladi, bili bi prisiljeni pojest sve crnce i aligatore.. ovako su barem živi dan-danas. |
|
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 18/07/2011 : 20:14:11
|
Vratimo se radije na temu Americkog gradanskog rata. Bila bi šteta da zbog ovakvog skretanja s teme zakljucaju topic. Imam još hrpu materijala za staviti ovdje... |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8582 Posts
Posted - 18/07/2011 : 20:17:54
|
Vratimo se radije na temu Americkog gradanskog rata. Bila bi šteta da zbog ovakvog skretanja s teme zakljucaju topic. Imam još hrpu materijala za staviti ovdje...
ma šta bi zakljucavali topik, pa samo pokušavam razumijet ovog lwooda s tim robovlasništvom. I to je dio južnjacke povijesti. Samo ti pici sa slikicama, nema straha |
|
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 18/07/2011 : 20:25:14
|
Vratimo se radije na temu Americkog gradanskog rata. Bila bi šteta da zbog ovakvog skretanja s teme zakljucaju topic. Imam još hrpu materijala za staviti ovdje...
ma šta bi zakljucavali topik, pa samo pokušavam razumijet ovog lwooda s tim robovlasništvom. I to je dio južnjacke povijesti. Samo ti pici sa slikicama, nema straha
Pa, sad više nemam vremena mislio sam sutra nastaviti kad dodem s posla...još neke table iz stripa "Gettysburg" (imam i "Antietam", "Shiloh", "First Bull Run", sve zanimljivi stripovi), pa onda nešto o "Andersonvilleu"... Mislio sam pripremiti i jedan opširniji tekst o ratu na podrucju Oklahome (Indijanci u gradanskom ratu), zatim o invaziji Južnjaka na Novi Meksiko... |
Edited by - dsormaz1 on 18/07/2011 20:26:09 |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8582 Posts
Posted - 18/07/2011 : 20:27:21
|
quote: Originally posted by dsormaz1 Pa, sad više nemam vremena mislio sam sutra nastaviti kad dodem s posla...još neke table iz stripa "Gettysburg" (imam i "Antietam", "Shiloh", "First Bull Run", sve zanimljivi stripovi), pa onda nešto o "Andersonvilleu"... Mislio sam pripremiti i jedan opširniji tekst o ratu na podrucju Oklahome (indijanci u gradanskom ratu), zatim o invaziji Južnjaka na Novi Meksiko...
AAUUUUU prvo stripici naravno |
|
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Posted - 18/07/2011 : 21:37:56
|
quote: Originally posted by lwood neman šta virovat ili ne virovat,Konfederacija je imala pravo na secesiju i amen.
Na secesiju i robovlasnicki sistem u kojem se prema tebi crnci uopce nisu osjecali robovima, nego su obožavali svoje vlasnike i ko zna, možda su vikendima svi zajedno bacili briškulu. Ponavljam, covjek nije životinja da ima gospodara. Osim toga, i da su dobili svoje odcjepljenje ne bi preživjeli duže od 30 godina, takvo unazadno društvo je osudeno na propast, a ekonomija im je bila tolka katastrofa da bi svi pomrli od gladi, bili bi prisiljeni pojest sve crnce i aligatore.. ovako su barem živi dan-danas.
opet se moran ponavljat. pitanje ropstva nije bilo uzrok ratu. da nije bilo secesije ropstvo bi postojalo ko zna dokad. i da su ostali nezavisni ukinili bi ga vjerojatno vrlo brzo. ovde se radilo o pravima država u odnosu na federalnu vladu. Lincoln prvi ne bi ukida ropstvo. |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8582 Posts
Posted - 18/07/2011 : 21:43:10
|
opet se moran ponavljat. pitanje ropstva nije bilo uzrok ratu. da nije bilo secesije ropstvo bi postojalo ko zna dokad. i da su ostali nezavisni ukinili bi ga vjerojatno vrlo brzo. ovde se radilo o pravima država u odnosu na federalnu vladu. Lincoln prvi ne bi ukida ropstvo.
asti miša odustajem, nema smisla, ovako možemo unedogled... gori si od mog pokojnog dide |
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Posted - 18/07/2011 : 22:48:56
|
mislia san da ceš izdržat još par dana.
šalu na stranu ,ne pariš mi ka neki okorjeli Hamiltonovac |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47132 Posts
Posted - 19/07/2011 : 16:24:08
|
Vicksburg,(predao se federalnim trupama 04.07.1863. cime je Konfederacija presjecena na dva dijela ,odvojena od Texasa glavnog opskrbljivaca stokom i konjima)
|
Edited by - lwood on 19/07/2011 16:26:01 |
|
|
Topic |
|
|
|