Author |
Topic |
|
TraX
Junior Member
Bosnia and Herzegovina
450 Posts
Member since 15/05/2006 |
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40269 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
morrison
Advanced Member
Serbia
5142 Posts
Member since 29/01/2008 |
|
okiboki
Advanced Member
Serbia
10835 Posts
Member since 23/11/2008 |
|
cronos six
Advanced Member
Serbia
7916 Posts
Member since 09/09/2008 |
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 02/08/2011 : 22:27:29
|
quote: Originally posted by cronos six
nek se slavi,krka i pije!
Ali tek posle zalaska sunca! |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
Risar_69
Advanced Member
Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 03/08/2011 : 00:35:19
|
Aleykum! |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
Edited by - emirem on 03/08/2011 00:35:34 |
|
|
feka82
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2647 Posts
Member since 03/01/2008 |
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 03/08/2011 : 10:49:17
|
hm, jel može netko više objasniti o cemu se ovdje radi? Šta je ramazan? Po cemu je poseban? To je vjerovatno neki muslimanski praznik ali ja stvarno nemam pojma o cemu se radi.... Hm, da li treba da brinem da ce mi za vrijeme ramazana, šef moje najpopularnije gostionice( musliman) zatvoriti vrata i presjeci mi "put" do cevapa? Ili je dozvoljeno jesti cevape? Mislim da ne zalutam tamo u tu gostionicu pa da me siluju nekakvim vegetarijanskim plocama..... |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 03/08/2011 : 11:48:08
|
Ramazan je mesec dana u godini gde se vernici uce strpljenu, samo-disciplini, postenju i milosrdju, te se u to ime posti ne bi li bio blizi Allahu. Post je razlicit u odnosu na nas hriscanski, naime, vernici se uzdrzavaju od jela i pica dok god je dnevna svetlost. Cim sunce zadje, post se "razbija" jelom koje se zove iftar. Naravno, ovo rade hardcore muslimani, oni "obicni" se uglavnom zadovoljavaju time da ne jedu u javnosti i da se uzdrze od alkohola. Po quranu, nema ni seksa taj mesec dana, ni "necistih" misli :D
Ramazan je pokretan praznik, tj. svake godine taj mesec pada u drugo vreme. Zavrsava se velikim praznikom koji se zove seker bayram na turskom (eid ul-fitr na arapskom), gde se porodice goste na veliko a deci se dele slatkisi. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
|
|
1Euro
Advanced Member
12484 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 03/08/2011 : 22:07:40
|
quote: Originally posted by Mairosu
Ramazan je mesec dana u godini gde se vernici uce strpljenu, samo-disciplini, postenju i milosrdju, te se u to ime posti ne bi li bio blizi Allahu. Post je razlicit u odnosu na nas hriscanski, naime, vernici se uzdrzavaju od jela i pica dok god je dnevna svetlost. Cim sunce zadje, post se "razbija" jelom koje se zove iftar. Naravno, ovo rade hardcore muslimani, oni "obicni" se uglavnom zadovoljavaju time da ne jedu u javnosti i da se uzdrze od alkohola. Po quranu, nema ni seksa taj mesec dana, ni "necistih" misli :D
Ramazan je pokretan praznik, tj. svake godine taj mesec pada u drugo vreme. Zavrsava se velikim praznikom koji se zove seker bayram na turskom (eid ul-fitr na arapskom), gde se porodice goste na veliko a deci se dele slatkisi.
ok hvala. Uff i ovo traje cijeli mijesec.... Ja sam mislio da je ovo više nekako "cool" onako kao djeda mraz, ili djed Božicnjak, i da je baš suprotno da se jede, pije i to,...ali dobro valjda tako treba da bude i sretno svima koji to imaju sada.... |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38017 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 04/08/2011 : 09:51:05
|
quote: Originally posted by 1Euro ok hvala. Uff i ovo traje cijeli mijesec.... Ja sam mislio da je ovo više nekako "cool" onako kao djeda mraz, ili djed Božicnjak, i da je baš suprotno da se jede, pije i to,...ali dobro valjda tako treba da bude i sretno svima koji to imaju sada....
sorry, morao sam
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
TraX
Junior Member
Bosnia and Herzegovina
450 Posts
Posted - 04/08/2011 : 10:13:00
|
quote: Originally posted by Mairosu
Ramazan je pokretan praznik, tj. svake godine taj mesec pada u drugo vreme. Zavrsava se velikim praznikom koji se zove seker bayram na turskom (eid ul-fitr na arapskom), gde se porodice goste na veliko a deci se dele slatkisi.
odprilike si pogodio o cemu se radi. s tim da je muslimanima inace alkohol zabranjen. tako da ga netreba konzumirati nikako. znaci posti se od izlaska sunca (zore) do zalaska sunca. 30 dana svake godine. zbog nepodudaranja kalendara taj mjesec se svake godine "pomjeri" 10 dana unaprijed. a post podrazumjeva ustezanje od:jela,pica,ruznih djela (cinjenja i misljenja o njima), pohotnih pogleda... jednostavno svega sto je i inace zabranjeno + jelo i pice. taj mjesec se jednostavno ljudi priblizuju Bogu. po danu se ide slusati ucenje Kur'an-a (Mukabela), a nevece osim uobicajenih molitvi ima i duza molitva (odprilike sat klanjanja, Teravih namaz), To je za muslima sveti mjesec jer je u njemu pocela objava Svete knjige (Kur'an-a). Ramazan se zavrsava jednim od 2 Bajrama (Ramazanskim) gdje onda bude slavlje i jede se do mile volje :D
To nije sve strogo kako izgleda, sad da neidem daleko ali i iz medicinskih razloga je dobro tijelo "odmoriti" mjesec dana itd. sto se sexa tice, vi sa svojom suprugom normalono mozete imati odnos u vrijeme od zalasko do izlaska sunca. znaci kada je dozvoljeno da se jede dozvoljeno je i to. s tim da se onda onda morate okupati (specijalno ocistiti) i onda mozete postiti dan koji predstoji...
ovo sam onako ugrubo prikazao iz glave kako bi to trebalo izgledati, ugl cilj je da se obidje familija, da se tijelo ocisti nejeduci 365 dana u godini 3x dnevno (ja cak i vise puta dnevno) da se ocisti ljudska dusa itd... |
nemam potpis! |
|
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Posted - 04/08/2011 : 10:36:10
|
"Ne pretjerujte u svojoj vjeri,Bog voli one koji su umjereni,narode srednjeg puta!" (Iz tekstova koji su malo duzi,ali je poanta samo biti umjeren!) "Budite umjereni u jelu i picu!" "Ne pripisujte stvoritelju druga! (suradnika,da je netko jos sa njim stvarao ovaj svijet i ziva bica!) Kazu to i stari i novi zavjet i Kur'an. A svakako i mnoge filozofije istoka....iako su zaglibile u idolopoklonstvo i politeizam (opet je Brahman na vrhu JEDAN!) |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
TraX
Junior Member
Bosnia and Herzegovina
450 Posts
Posted - 04/08/2011 : 10:47:15
|
quote: Originally posted by emirem
"Ne pretjerujte u svojoj vjeri,Bog voli one koji su umjereni,narode srednjeg puta!" (Iz tekstova koji su malo duzi,ali je poanta samo biti umjeren!) "Budite umjereni u jelu i picu!" "Ne pripisujte stvoritelju druga! (suradnika,da je netko jos sa njim stvarao ovaj svijet i ziva bica!) Kazu to i stari i novi zavjet i Kur'an. A svakako i mnoge filozofije istoka....iako su zaglibile u idolopoklonstvo i politeizam (opet je Brahman na vrhu JEDAN!)
to je to ;) |
nemam potpis! |
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Posted - 04/08/2011 : 12:11:02
|
quote: Originally posted by TraX
odprilike si pogodio o cemu se radi. s tim da je muslimanima inace alkohol zabranjen. tako da ga netreba konzumirati nikako.
Jesi u pravu, ali, moja ramazanska iskustva su mahom vezana za turke. Dok sam radio u Belgiji, radio sam sa puno Turaka, pa oni piju k'o Rusi, pivo, rakija, ovo ono...ali kad je ramazan ne piju.
Arapi koje poznajem doduse su uglavnom postovali ramazan doslovno.
|
|
|
TraX
Junior Member
Bosnia and Herzegovina
450 Posts
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Posted - 04/08/2011 : 18:12:24
|
Osnova je bilo "Stvoritelj"! nesto sto je sve stvorilo! Kasnije se to objavama malo "isfiltriralo" izbacilo politeizam kipovi nepotrebne obrede koji su se ukidali ljudske zrtve,alkohol zabrana svinjetine..(Sumerani su imali zabranu jedenja svinjskog mesa,a i imali su monoteisticki pogled na svijet,sa primjesama lokalnih "bozanstava") ovisno o razvoju ljudske svijesti tako su se slali poslanici,messengeri!
JEDAN! Pocetak! |
Edited by - emirem on 04/08/2011 18:14:43 |
|
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Posted - 05/08/2011 : 14:03:46
|
quote: Originally posted by lwood
Sumerani bili monoteisti?? potpuno netocno. a tabue vezane za hranu imaš u gotovo svakoj religiji.
Ok,ispravit cu se.. Osnovno je da je sve nastalo iz jednog izvora(Jedan stvoritelj!),pa su oni to razgranali na manja "bozanstva" kako bi za svaku pojavu bio zaduzen neki "visi duhovnjak"..vjeruju u jedan izvor stvaranja ,a okruzili se sa kipovima i idolatrijom.. O tempora,O mores! Kakva vremena ,takvi obicaji! Pozdrav! |
|
|
cronos six
Advanced Member
Serbia
7916 Posts
|
Kojot
Advanced Member
Switzerland
4099 Posts
Member since 21/12/2008 |
Posted - 06/08/2011 : 21:18:28
|
za mene je praznik kad se jede i pije do iznemoglosti,al svaka cast isposnicima.
Znaci za tebe je praznik svaki dan. |
|
|
cronos six
Advanced Member
Serbia
7916 Posts
Posted - 06/08/2011 : 21:19:23
|
quote: Originally posted by Kojot
za mene je praznik kad se jede i pije do iznemoglosti,al svaka cast isposnicima.
Znaci za tebe je praznik svaki dan.
verovao ili ne,al tako je! |
Juznjak! Tex Willer.
|
|
|
Kojot
Advanced Member
Switzerland
4099 Posts
Member since 21/12/2008 |
Posted - 07/08/2011 : 01:01:06
|
quote: Originally posted by Kojot
Znaci za tebe je praznik svaki dan.
verovao ili ne,al tako je!
Svaka cast. Ziveo jos 100 godina! |
|
|
|
Topic |
|