forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Nemacki jezik - B i C level
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

sawitch
Advanced Member

Serbia
40265 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 21/08/2011 : 12:52:24  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Trudim se na sve strane, ali ne ide... Ovo mi je najsigurnije do sada, i moram nauciti nemacki a ne ici tamo da ucim.. Dakle sa B2 i prevedenom diplomom imam zagarantovan posao.. Platim 2 plate i sve mi je reseno... Pa sad, kako to da ne prihvatim...

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/08/2011 : 13:36:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
Ne znam Sawitchu, i meni je 2 plate mnogo za ovu "uslugu". Pazi sta radis, al nemacki svakako nauci.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 21/08/2011 : 13:42:57  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by King Warrior

Ljudi koji misle da u se u inostranstvu samo ceka na njih, da padaju pare sa neba i da se uziva, da postoji dobra zarada na lak nacin, zive u zabludi.

Apsolutno tacno.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/08/2011 : 13:43:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

quote:
Originally posted by King Warrior

Ljudi koji misle da u se u inostranstvu samo ceka na njih, da padaju pare sa neba i da se uziva, da postoji dobra zarada na lak nacin, zive u zabludi.

Apsolutno tacno.

+1

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
16993 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 21/08/2011 : 13:47:44  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
quote:
Originally posted by sawitch

Trudim se na sve strane, ali ne ide... Ovo mi je najsigurnije do sada, i moram nauciti nemacki a ne ici tamo da ucim.. Dakle sa B2 i prevedenom diplomom imam zagarantovan posao.. Platim 2 plate i sve mi je reseno... Pa sad, kako to da ne prihvatim...

Kako da ne prihvatiš? Pa tako što neceš vjerovati u to. Samo ja mislim da su dvije plate malo Nisam siguran da bi to u Srbiji bila neka vrijednost, a kamoli u Švajcarskoj.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 21/08/2011 : 13:56:59  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by delboj
Samo ja mislim da su dvije plate malo Nisam siguran da bi to u Srbiji bila neka vrijednost, a kamoli u Švajcarskoj.

Prosecna plata u CH je oko 5200Fr, znaci nekih 4400€, po trenutnom kursu.
Ako je to malo da platiš nekome da ti nade posao...

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40265 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 21/08/2011 : 13:58:07  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Da, receno mi je da je plata oko 5000 franaka sto je sada skoro 5000 eura jer je franak skocio... Pa ako je 10.000 eura malo onda u q...

Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
16993 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 21/08/2011 : 14:03:47  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
quote:

quote:
Samo ja mislim da su dvije plate malo Nisam siguran da bi to u Srbiji bila neka vrijednost, a kamoli u Švajcarskoj.

Ako su prije nekoliko godina kod nas pricali da se radna mjesta kupuju za 10 hiljada maraka, meni ta cifra djeluje smiješno za švajcarski standard.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/08/2011 : 14:04:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
quote:

quote:

Cek, 4400 ?! Jel to bruto, valjda ?

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 21/08/2011 : 14:08:22  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
Bruto. Neto plata je otprilike -12,5%.

Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8582 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 21/08/2011 : 14:08:22  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
Savicu, što god da odluciš, odluci mudro. Niko ovdje nije u tvojoj koži i možemo samo pretpostavljat o kakvim je komplikacijama rijec. Sam najbolje znaš što je najbolje i najpametnije.
Eto, toliko..

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/08/2011 : 14:12:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
quote:

Ma daj, samo 12.5% poreza ? Nesto mi to malo. Jel te onda sacekaju na kraju godine za doplatu ?

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 21/08/2011 : 14:18:21  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by Mairosu

quote:

Ma daj, samo 12.5% poreza ? Nesto mi to malo. Jel te onda sacekaju na kraju godine za doplatu ?

Pa da, ovih 12.5% su ti samo odbici za penziono osiguranje,osiguranje zaštite na radu, osiguranje za nezaposlenost i slicno.
Krajem godine(u stvari pocetkom sledece) popunjavaš poresku prijavu gde stavljaš neto zaradu za prošlu godinu i na osnovu toga placaš porez.
Ne znam tacno koliki je procenat, pošto postoji lestvica zavisno od godišnje zarade. Neka otprilike racunica je 1-1,5 mesecne plate koju moraš da platiš na osnovu poreza.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/08/2011 : 14:21:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
Da, tu je ta kvaka. U Belgiji ti _sve_ zaracunaju u mesecni obracun pa ti tako 2500 bruto izadje 1500 neto otprilike, ali onda na kraju godine ne platis nista - ili cak dobijes neki povracaj, zavisno od svasta necega.

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40265 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 21/08/2011 : 14:27:07  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
"osiguranje za nezaposlenost"

Da to ima ovde, drzava bi bankrotirala pre 30 godina jos...

Go to Top of Page

delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
16993 Posts

Member since 01/03/2004

Posted - 21/08/2011 : 14:42:16  Show Profile Show Extended Profile  Send delboj a Private Message
quote:

Da, tu je ta kvaka. U Belgiji ti _sve_ zaracunaju u mesecni obracun pa ti tako 2500 bruto izadje 1500 neto otprilike, ali onda na kraju godine ne platis nista - ili cak dobijes neki povracaj, zavisno od svasta necega.

Nigdje nema kao kod nas da nezaposleni dobiju oko 7 maraka mjesecno - povrat od PDV-a
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47138 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 21/08/2011 : 16:13:35  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

Cijene se neke sasvim druge stvari. Diplomu možeš okaciti macku o rep.

Tacno

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47138 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 21/08/2011 : 16:15:12  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by 1Euro

Sawitch, ako želiš raditi u Njemackoj ti si bar 20 godina zakasnio.....ne možeš pronaci gore vrijeme da ideš raditi u Njemacku:
-nijemci imaju dosta ljudi bez posla, sve se pogoršalo kada su se spojili istok i zapad pa sami nijemci mrze ljude koji dodu iz istoka njemacke na zapad iako su svi nijemci, da ti ne pricam kako mrze turke kojih je tamo 6 milijuna, a jugoslovene nisu nikada baš voljeli, iako su se neki snašli i imaju tamo vlastite firme, zato bolje pronadi nekog takvog i radi za njega pa sa njim možeš razgovarati na svojem jeziku
-pošto propadaju EU zemlje (grcka,Italija,Irska,Portugal,...) a svi gledaju u Angelu Merkel da li ce dobra tetka opet da odreši kesu i plati nešto novca tim zemljama,...sve to povecava da nijemci lude kada vide kako su se zajebali što su ušli u Eu
-Slovenija je vec nekoliko godina u Eu i da netko iz Slovenije želi da radi tamo treba puno nekih papira,dozvola,garancija,....da bi to stvarno mogao tamo da radi i skoro svi odustanu, tako da mi nije jasno kako ce netko iz ne EU zemlje uspjeti da sve te papire nabavi
-ma ima još dosta drugih stvari ali mi se ne da tipkati, ali samo da ti kažem kako Jugosloveni,Turki su najlošije cijenjeni tamo, nije to zemlja za tebe Sawitchu.

Ako stvarno želiš da odeš iz Srbije, osiguraš bolji život za svoju obitelj onda zašto ne ideš u Australiju, Novi Zeland, Kanadu? To su sve zemlje koje imaju malo ljudi i njima treba radna snaga uvijek, uzimaju svakoga, govore engleski,....šta ceš lijepše. Pogotovo Australija i Novi Zeland su dobar izbor, dosta ljudi tamo zapocne novi život.
Ali dobro samo ti uci njemacki....

sve se može ako znaš prave ljude

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 21/08/2011 : 16:22:50  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by sawitch

"osiguranje za nezaposlenost"

Da to ima ovde, drzava bi bankrotirala pre 30 godina jos...

Pa sad...nije baš tako.

Svim zaposlenima se odbija mesecno od plate i taj novac ide u kasu biroa za nezaposlene. Kad si nezaposlen, dobijaš 70-80% od poslednje plate. Zavisno od staža i starosti, možeš da budeš na birou izmedu 12-24 meseca.
Pošto dobijaš tu svoju "platu" možeš manje-više da funkcionišeš, samim tim i da trošiš. Kad ti trošiš i privatnici imaju posla/prihode.

Tako da se time uspostavlja neka ravnoteža i sa te strane se ne ugrožava normalno funkionisanje ekonomije zemlje. A i smanjuje se socijalno nezadovoljstvo.

Mada, don`t try this at home, jel, što bi se reklo, ima se-može se.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 21/08/2011 : 16:25:37  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:

Yep, to je malkice zajebano. Pogotovo kad ti dode uplatnica iz poreske uprave koja glasi na nekih 10-15 000fr. Rok uplate- 30 dana.

Strancima koji žive u CH, zavisno od "papira" koje imaju, se porez odbija automatski svakog meseca, tako da je ono što dobije na racun stvarno tvoje.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/08/2011 : 16:27:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
quote:

quote:

Yep, to je malkice zajebano. Pogotovo kad ti dode uplatnica iz poreske uprave koja glasi na nekih 10-15 000fr. Rok uplate- 30 dana.

Strancima koji žive u CH, zavisno od "papira" koje imaju, se porez odbija automatski svakog meseca, tako da je ono što dobije na racun stvarno tvoje.

Jel imas pojma koliko bi onda mogao da iznosi porez gradjaninu EU koji zivi u CH ? Konkretno meni :D

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 21/08/2011 : 16:29:06  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

je.. se tebi ,pun si novaca

Ma da, lepo bi bilo...

Evo pogledaj malo cene u Švici. I ovo nije najskuplja prodavnica koja postoji!
Pogledaj cene u kg, otpilike je toliko i u evrima:

http://www.leshop.ch/leshop/Main.do;jsessionid=F40F7F5C33CAE1BBFE2703BBD280E36D.tampa2?currentMenu=SHOP_SUPERMARKET

Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12484 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 21/08/2011 : 16:34:55  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message
A gdje ceš ti Sawitchu živjeti ona dva mijeseca bez plate u Švicarskoj?
Gdje i kako ceš se hraniti, odlaziti na posao (transport),....bez novca.....jel ti znaš da je tamo skupo?
U biti cak tri mijeseca ako trebaš dati dvije plate onome tipu koji ti je sredio posao, tri mjeseca bez plate u Švicarskoj,....pa teško je tri mjesece preživjeti bilo gdje bez novca a kamoli u Švicarskoj,....Znaci netko ce ti posuditi, pa ceš ond amorati i njemu vracati, dok ti sve ove momke isplatiš radit ceš godinu dana, da staneš na svoje noge, a tada ti možda nece produljiti ugovor,.....jel imaš neku sigurnost da ce to biti STALAN posao ono za stalno a ne za nekoliko mijeseci.
I ne gledaj samo kolika ce ti biti plata, nego gledaj i koliki ce ti biti troškovi (stan,racuni,hrana,transport,osiguranja,....)
Ali ako si sve to preštudirao i imaš svoju racunicu želim ti da uspiješ tamo u Švicarskoj- SRETNO!
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25296 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 21/08/2011 : 16:35:38  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
quote:

Jel imas pojma koliko bi onda mogao da iznosi porez gradjaninu EU koji zivi u CH ? Konkretno meni :D

Državljanstvo ne igra nikakvu ulogu u ovom slucaju, vec radna dozvola koju dobiješ.

Postoje sezonska, godišnja i stalna (plus još neke podvrste).
Mislim da gradani EU automatski dobijaju B(godišnju), tako da im se porez odbija automatski svakog meseca.

Ako se ne varam, procenat odbitaka, porez+osiguranja ne premašuje 20%. U stvari, verovatno je i par procenata manji, ali tu je negde.
Znaci da je na bruto platu od 5000fr neto iznos nekih 4000.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/08/2011 : 16:39:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
Buduci da je CH u schengenskom sporazumu mislim da ne bi Wilhelm Tell mogao da me otera iz Svajcarske kad bih se tamo nastanio :D Ali salu na stranu, ja sad dodjem u CH i nastavim da radim svoj posao koji nema veze sa CH, tj. ne treba mi njihova _radna_ dozvola, odem u njihovo poresko i kazem dobar dan, ja sam freelancer, samo zivim ovde jer mi se svidja. I koliko mi dodje porez ? Istrazi istrazi, pa cu ti dodjem u komsiluk sa zenom i detetom... :D

(ozbiljan sam)

Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000