forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Paradiranje - jovo nanovo
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 113

sawitch
Advanced Member

Serbia
40274 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 19/11/2011 : 11:52:19  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Jedino slip

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 19/11/2011 : 12:11:37  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter
Ja sam ih prošle godine dobio uz auto.
Continental all-weather, dobro me služe. Prošle zime nisam ništa primetio, a vozio sam po par snežnih oluja i poledica. Ili ima veze sa 4x4?

Svakako je 4x4 stabilniji nego bilo koji s normalnim pogonom, a najgore je onima kojima je pogon na zadnjim kotacima, ako ne znaju voziti odnese ih samo tako.

quote:
Isto sam se bunio da se brzo troše,ali me ubediše da je u pitanju "neka nova" smesa gume, blablabla. Jedino mi rekoše da zimi ne bi trebalo da "idem u brda" na skijanje, za tako nešto su ipak bolje prave zimske.

Naravno da ce te uvjeravati da su dobre jer sigurno su ih uzeli na veliko pa im se isplati prodavati ih uz novi auto. A upravo zbog pokrivenosti svih uvjeta (i brdskih i poledice) treba stavljati zimske gume, i to što bolje. Štednjom na gumama povecava se i rizik od nezgode.

quote:
Posle koliko km bi trebalo takve menjati? Za sad sam sa njima prešao oko 35000km i izgledaju mi skoro kao nove.

Kilometraža uglavnom nije kriterij za promjenu guma. Gleda se ponajprije jesu li ispucale, zanose li na vecim brzinama, te naravno istrošenost gazne površine. Dubina šara je odredena i propisima, ali mislim da ovisi od države do države koje su vrijednosti propisane.

Edited by - wolf on 19/11/2011 14:56:12
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 19/11/2011 : 15:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
quote:
Originally posted by wolf

Svakako je 4x4 stabilniji nego bilo koji s normalnim pogonom, a najgore je onima kojima je pogon na zadnjim kotacima, ako ne znaju voziti odnese ih samo tako.

Al tu su dzakovi s cementom :D

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 20/11/2011 : 00:26:52  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message
quote:
Originally posted by wolf

Te ljeto-zima gume niti su dobre ljeti niti zimi. Ljeti se jace troše jer lošije podnose vruce podloge, a istovremeno zimi se ne nose dobro niti sa snježnim niti ledenim podlogama. Jednostavno, faktor elasticnosti im nije optimalan ni za ljeto ni za zimu.

Ja imam dva seta kotaca - za ljeto 4 aluminijska sa Michelin Energy gumama i za zimu 4 celicna s Micheline Alpine. I tako na drugom autu. Ovo jesu skuplje gume, ali ja jednostavno s Alpine gumama ne znam za klizanje po ledu niti zaglavljivanje u snijegu. A ne možeš ih poderati nikako, jednostavno nepoderive gume (nakon skoro 8 godina i preko 50000 km jedva se i vidi da su malo istrošene).

Ja bih preporucio nabavu polovnih naplataka (felgi) i zimskih guma, cime se uštedi i novac koji se ostavlja vulkanizerima za promjenu i balansiranje guma. Svatko može sebi pomocu dizalice sam promijeniti sva 4 kotaca i prije i nakon zime. Za yuga vjerujem da sva 4 ne izadu više od 40 eura (polovni, ali bitno da nisu udarani).

Vuce,ti bi kao insider morao znati da i gume stare kao i sve ostalo na ovom svijetu.Ne mogu vjerovati pa makar to bile i izvikane michelin-ke da na njima nema tragova osam zima iza njih.Te gume su zrele za zamjenu.

Wtf?

Edited by - bagi on 20/11/2011 00:27:40
Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 20/11/2011 : 04:11:02  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message
Bio bi u pravu da ih ne skidam na vrijeme te da ih tarem po suhim podlogama, odnosno da ih ne štedim i da vozim kao neka sirovina. Ovako, ipak ceš morati vjerovati, gume su odlicne za svoju dob (ako se dobro sjecam montirao sam ih vec u proljece 2004. kad sam prelazio na ljetne gume, jer sam se tad riješio dotadašnjih istrošenih guma, a promijenio kotace po obicaju negdje pocetkom 10. mjeseca, znaci sigurno su u mene više od 7 godina i ovo im je 8-ma zima po redu). A 50000 u tom periodu po zimskim uvjetima nije velika kilometraža, mada bi one bile dobre i nakon puno više (ako ih se ne tare kako sam vec spomenuo). Ove gume nisu bez razloga jedne od najskupljih i uopce nisu 'izvikane' nego su zaista odlicne (polazim od pretpostavke da si pobornik neke druge marke guma pa vjerojatno zato imaš predrasude prema Michelinu; osim toga, brojni testovi ipak su neko mjerilo kvalitete). Prema tome, gume nisu zrele za zamjenu sve dok ne pocnu ispucavati, zabacivati pri vecim brzinama (btw, na 3 kotaca imam one balans utege 5, a na samo jednom 10, pa možeš i sam zakljuciti da li su stabilne ili ne) ili ako su znatnije istrošene. Naravno, nitko nece gume držati 10 ili više godina (ljetne pogotovo). I sigurno nije isto držati zimske gume konstantno na njihovim felgama ili ih montirati/demontirati svako proljece/jesen. I time im se skracuje vijek trajanja.

Ljetne gume ipak su druga prica, one pocinju ispucavati vec nakon 4-5 godina i niti jedna nema trajnost kao zimske. Sve ovo što sam naveo možeš provjeriti kod bilo kojeg boljeg vulkanizera (mada je njima u interesu da se gume što cešce mijenjaju radi njihove zarade).

Btw, ja nisam nikakav 'insider'. Vec sam negdje rekao da nisam automehanicar (moja struka je sušta suprotnost tome - IT), ali to ne znaci da se ne razumijem u svašta pomalo. I ako nekome mogu pomoci svojim iskustvom sigurno cu to uvijek uciniti. Nadam se da negdje medu ljudima koji prate ovaj forum ima i neki koji se bavi vulkanizacijom, jer siguran sam da bi potvrdio ono što sam ranije naveo. A po logici 'staro' onda bi se i auti nakon 15 godina trebali slati na otpad jer su eto 'dali svoje'. Ako je nešto staro nije nužno i za otpis, sve ovisi o stanju i ušcuvanosti.
Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 21/11/2011 : 00:19:25  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message
Automobilska guma (a pogotovo željezo i celik unutar nje) oksidacijom gubi cvrstocu i strukturu kao i sve ostalo podložno starenju.50 hiljada kilometara i 8 godina starosti na nekom ozbiljnijem tehnickom pregledu ne bi prošlo.
IT sve više postaje dijelom mehanicarske profesije i u skorije vrijeme ne mogu zamisliti nekog ko se bavi tim poslom bez poznavanja ne samo osnova nego i nekih širih spoznaja informatike.
Griješim,vec danas servis ne može funkcionirati bez barem jednog zaposlenika koji se kuži u rad s kompjuterima tj dijagnostici bez koje više skoro pa nije moguce ni ulje zamijeniti na novijim vozilima.Da ne spominjem update-ovanje ECU-a,reprogramiranje i varijantno kodiranje istih (cak treba voditi racuna i o umreženju ECU-a unutar vozila koje funkcioniše putem CAN mreže) i još masu drugih stvari vezanih za tu problematiku s kojom se iole ozbiljniji servis susrece svakodnevno.
Mehanicki sklopovi unutar vozila se sve više vežu za elektroniku i elektriku.Jedini još cisto mehanicki dio motora u vozilima je blok sa radilicom i klipovima.Glava motora je nedavno "pala" predstavljanjem Fiat-ove twin air tehnologije upravljanjem ventilima putem elektro hidraulicnog mehanizma s kojim upravlja racunalo.
Kocnice su odavno na listi elektroniziranih sklopova putem ABS-a,ESP-a i pogotovo mercedesovog SBC sustava.
Primjera ima milion i daleko bih otišao navodeci ih.
Ne zamjeri na sljedecim recenicama,moram unijeti dozu humora.Tvoje gume onda,ako su zaista u stanju kojim ih opisuješ,imaju kraljevski tretman cuvanja koji granici sa fanatizmom i nadasve sa škrtosti.
Cisto sumnjam da bi se ijedan vulkanizer ovdje složio s tobom jer,ruku na srce,od cega bi živjeli ako bi tako svi mazili svoje gume? Prodajom i montažom (ako uzmemo u obzir da svako ko ima dvije ruke i barem jednu nogu može sam postaviti felge sa gumama na vozilo) seta guma svakih 8 do 10 godina? Jeste da je recesija ali nemojmo pretjerivati...

Wtf?

Edited by - bagi on 21/11/2011 00:37:18
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29618 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 21/11/2011 : 00:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message
quote:
Originally posted by bagi

Automobilska guma (a pogotovo željezo i celik unutar nje) oksidacijom gubi cvrstocu i strukturu kao i sve ostalo podložno starenju.50 hiljada kilometara i 8 godina starosti na nekom ozbiljnijem tehnickom pregledu ne bi prošlo.

vjerovali ili ne, ja sam vozio sa gumama starim 20 godina
zamjenio ih prosle godine
Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 21/11/2011 : 01:08:42  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message
To ne spada pod rubriku vjerovali ili ne.Neko sad može otici na deponiju i naci par guma koje nisu razderane,montirati ih i voziti na njima.Pitanje je samo,da li je to vožnja ili ruski rulet.Onoga ko te pustio na tehnickom u najmanju ruku treba streljati.

Wtf?
Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 21/11/2011 : 02:21:45  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message
Nema tu nikakvog fanaticnog cuvanja ili škrtosti. Sve što sam spomenuo su cinjenice. A znam covjeka koji ima Michelin zimske gume vec 10 godina na Golfu III i ne žali se (cini mi se 13-ice).

Što se tice oksidacije unutarnje konstrukcije guma, da bi došlo do oksidacije mora biti prisutan i kisik. Buduci da su žicane konstrukcije zalivene gumom kisik prodire kad gume pocnu ispucavati. Sve dok nije tako najvažniji kriteriji su stabilnost pri velikim brzinama te istrošenost gazne površine. A potkrijepit cu cijelu pricu i time da svoje gume svejedno provjeravam kod vulkanizera (mog poznanika koji me nece oderati nagovaranjem na nove gume, nego ce mi reci jesu li gume sigurne ili nisu). Ako i on tvrdi da su te gume u dobrom stanju onda kud ceš više? A što se tice tehnickih pregleda, nitko nikad nije vracen zbog starosti, nego zbog stanja guma.

Za IT u automehanici si sve naveo kako jest. Samo, nije isto biti osoposobljen za primjenu IT rješenja i biti onaj koji razvija softver za IT. To ti je moja struka.
Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 21/11/2011 : 07:49:39  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message
Ama možeš pricati šta hoceš ali vec si prešao deadline u razvoju software-a za novi hardware u vidu pripreme svežnja šuškavih papirica za set zimskih guma,pa bar vi programeri ste tražena i extra placena "roba"- nemoj štedjeti na sigurnosti.To ti je kao da vec par godina nisu update-ovao svoj antivirusni program...
Ma ne zamjeri,yebesh gume,hajmo dalje...

Wtf?

Edited by - bagi on 21/11/2011 07:50:12
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40274 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 21/11/2011 : 13:56:39  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Evo mog cudovista... Nije do kraja tjuningovan ali to je od prilike to.. Kada bude malo sunca i izglancam ga, bice mozda i bolje slike ali i ovako se moze videti kakva je to masinerija..

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/11/2011 : 14:28:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
Ruku na srce, stvarno korektno sredjen Yugoslav.

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40274 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 21/11/2011 : 18:50:56  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Ruku na srce, puno mi je srce!!!

Kada se promeni letva volana i mali hladnjak onda idemo na enterijer... Ako neko zna u BG-u neki dobar otpad moze da mi pogleda ima li daska iza zadnjeg sedista i tapacirunzi od nekog novijeg jugica... I posto su... Casticu ga...

A muzika ce valjda doci pre nego sto se raspadne...

Inace, pitanje za Bagija i Wolfa - Sta utice sve na paljenje na plin? Akumulator je dobar sigurno i to je od 55 ampera... Valjaju i membrane na isparivacu, filter od plina je promenjen takodje... E sad, malo teze pali kada je hladno na plin.. Nije mi jasno zasto je tako jer je plin svakako hladan, ne!? Kontam da je i anaser dobar.. Jer kada je auto vruc, pali na prvi zub sto se kaze...

Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 21/11/2011 : 19:26:36  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:
Originally posted by sawitch

Evo mog cudovista... Nije do kraja tjuningovan ali to je od prilike to.. Kada bude malo sunca i izglancam ga, bice mozda i bolje slike ali i ovako se moze videti kakva je to masinerija..

Svaka cast ! Izgleda skoro ko nov, ko onaj stojadin iz reklame...
Al, možda je bolje da ga garažiraš i izlaziš sa njim na cestu, samo nedeljom i kad je lijepo vrijeme...

šteta bi bilo da te neka budala udari...
ili da ga neko mazne...

Vozi se biciklom ako treba...
Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 21/11/2011 : 19:59:45  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message
quote:
Originally posted by bagi

Ama možeš pricati šta hoceš ali vec si prešao deadline u razvoju software-a za novi hardware u vidu pripreme svežnja šuškavih papirica za set zimskih guma,pa bar vi programeri ste tražena i extra placena "roba"- nemoj štedjeti na sigurnosti.To ti je kao da vec par godina nisu update-ovao svoj antivirusni program...
Ma ne zamjeri,yebesh gume,hajmo dalje...

Ne zamjeram ništa, uvijek volim razmjenu mišljenja.
Go to Top of Page

cronos six
Advanced Member

Serbia
7916 Posts

Member since 09/09/2008

Posted - 21/11/2011 : 20:03:25  Show Profile Show Extended Profile  Send cronos six a Private Message
quote:

lele,lele,opasna masinerija,pogotovo uzbrdo.
odma sam ga prepoznao.svaka cast ,i ja sam imao slican.

Juznjak!
Tex Willer.
Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 21/11/2011 : 20:05:31  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message
quote:

Ruku na srce, puno mi je srce!!!
Inace, pitanje za Bagija i Wolfa - Sta utice sve na paljenje na plin? Akumulator je dobar sigurno i to je od 55 ampera... Valjaju i membrane na isparivacu, filter od plina je promenjen takodje... E sad, malo teze pali kada je hladno na plin.. Nije mi jasno zasto je tako jer je plin svakako hladan, ne!? Kontam da je i anaser dobar.. Jer kada je auto vruc, pali na prvi zub sto se kaze...

Pa sad, moram biti iskren i reci da mi ne pada neki konkretan razlog na pamet. Nisam baš cuo da netko ima ovakve probleme na hladnom.
Eventualno ako dovod plina ne propušta dovoljnu kolicinu za paljenje na hladno (kad je motor vruc ne treba mu puno ni plina ni goriva). Stvarno ne mogu reci da sam cuo za slican problem.

Btw, lijepo si zategao pilu. Nadam se da ti je limar prije lakiranja dobro zaštitio pragove izvana plastobitom. Ako je samo našpricao temeljnu i preko nje lak onda ceš vec drugu zimu opet muciti muke sa solju i hrdom. A bilo bi šteta.

Edited by - wolf on 21/11/2011 20:08:29
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/11/2011 : 20:23:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
quote:

Ako neko zna u BG-u neki dobar otpad moze da mi pogleda ima li daska iza zadnjeg sedista i tapacirunzi od nekog novijeg jugica... I posto su... Casticu ga...

Ima sigurno na bubanj potoku vikendom, pitacu tasta, on redovno obilazi, pa cemo da sredimo nesto.

Inace, prijatelj je imao starog punta sa plinom, on se isto zalio na hladno paljenje zimi, ali je rekao da je to resio tako sto mu nadruka ler gas - zapravo, dok sam ja vozio 55cu, meni je savetovano da nacepam gasa pre nego sto i ukresem kola, i stvarno, radilo je tako bolje.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/11/2011 : 20:24:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
Inace, Sawitchu, znas sta sam ja pevao dok sam vozio Yuga ?

"Svake noci,
sanjam ja,
da palim bez
sauha..."

:D

Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 21/11/2011 : 21:43:36  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message
quote:

¸

Rješenje je jednostavno.Kad je motor hladan (pa cak i zagrijan) pali ga na benzin.Nisam strucnjak za plinske instalacije ali znam da je kod vozila sa rasplinjacem preporucljivo paliti mašinu na benzin...

Wtf?
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/11/2011 : 21:46:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
Noviji plinski sistemi pale iskljucivo na benzin. Sawitch, pretpostavljam, ima neki lovato ili tome sl., pa mu je jos uvek ostavljena ta (nezdrava) opcija paljena na plin.

Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40274 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 21/11/2011 : 23:35:18  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Bagi, znam i ja to... Evo sada sam ga prebacio na benzin pa cu ujutru lakse upaliti... A to je bas cest problem kod svih.. I mislio sam da neki strucnjak moze znati o cemu je rec... Ja se stvarno slabo razumem ali pocecu da izucavam to.. Za sta sam sve majstoru dao pare, mogao sam 70% toga sam uraditi...

@Mairosu
To majstore.. 'aj' vidi da mi to iskurblas, da ulepsam ovo moje cudoviste.. Tamo to verovatno nije skupo, jer ako negde ima udesa, ima u BG-u.. Pa imaju toga na kile...

A to sto napicis gas pre paljenja mozes samo da napravis sebi sranje.. Da ti presisa... Ne treba to raditi... Ja kada ga palim na benzin, samo jednom pritisnem gas, upumpam malo benzina i picnem...

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 21/11/2011 : 23:47:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
Srecom vec godinu i po vozim automobile koji nemaju rucni sauh i taj vid manuelnog ajnsprica, pa me vise i ne kaci ta problematika.

Go to Top of Page

bagi
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3840 Posts

Member since 29/12/2002

Posted - 22/11/2011 : 13:06:02  Show Profile Show Extended Profile  Send bagi a Yahoo! Message  Send bagi a Private Message
@ sawitch

Biceš nitko i ništa ako na tu pilu ne staviš alu felge od barem 15 cola...

Wtf?
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40274 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 22/11/2011 : 13:37:19  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Hahahaha... Ej, jutros sam ga tesko upalio i na benzin... Nema, cim dodje zima, mo's se jebati... Ima snage u akumulatoru, i u anaseru ali slabo je to...

Go to Top of Page
Page: of 113 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.42 seconds. Snitz Forums 2000