Author |
Topic |
sawitch
Advanced Member
Serbia
40493 Posts
Member since 17/11/2007 |
Posted - 05/01/2012 : 10:28:07
|
Sutra korindjanje!!! :) Spremio sam brdo paketica sa bombonama, cokoladnim bananicama, jabukama, orasima i sitnisom... Jedva cekam da klincurija zapeva pred vratima... Licno, Badnji dan i Bozic su mi 2 najomiljenija dana u godini.. Jebes rodjendan i docek.. Ovo je zakon... Jel' dolaze kod vas korindjasi? Maskirani ili ne? Kako gledate na to? Ja sam kao klinac harao po ulicama sa dzakovima.. :)))
|
Patricia hic mea totus mundus est |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 05/01/2012 : 11:06:25
|
Stari, jel to to? Kod nas nema tog obicaja. Izgleda baš kao americki Noc vještica.
jedan copy&paste s nekog sajta... Ovaj stari obicaj još se praktikuje tu i tamo po Vojvodini,a najslicniji je americkom ?trick or treat?. Na Badnje vece deca idu od kuce do kuce i pitaju: Jel´ slobodno korindati? Ako jeste,krecu pesmice u horu ili pojedinacno. Onda im raznežene bakice i dekice daju slatkiše,jabuke,orahe i suve šljive (pare retko ili nikad). Ovo ima i dublji smisao,jer se na Badnje vece posti,pa klinci moraju da sacekaju Božic da bi uživali u ?plenu?. Znaci,uzdržavanje od zadovoljstva. U svakom slucaju,posmatrati decu korindaše je prilicno slatko:)
za decake: Ja sam mali Pera, ujela me kera, za nogu,za ruku, daj gazda jabuku.
za devojcice: Ja sam mala Milica, ujela me lisica, za nogu,za ruku, daj gazda jabuku.
primera je milion:) |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 05/01/2012 : 11:35:58
|
nisan zna da je to obicaj u vojvodini. ka da žive u USA |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40493 Posts
Posted - 05/01/2012 : 11:37:31
|
Jeste, to je to... Ima tih pesmica dosta.. A najjace su one "masne" koje obicno dede uce unuke.. :)))
Ja sam mali postar kurac mi je ostar cuvajte ze zene bicete jebene
Zamisli sada jednog decaka od 5-6 godina, sa pola mlecnih zuba kako to peva... Ja se pokidam svake godine... :)))
A i dobro je kada se deca smore posle 20-30 kuca i zbrzaju pesmu :)))) Ma svakako je dobro...
Kod nas zvone, i kada im se otvori pitaju: "Jel' primate korindjase?" i kada im kazemo da primamo pocnu horski da pevaju... Prelep dozivljaj i za njih i za nas... Mnogo lepa tradicija.. Steta sto je ima sve manje... Ja cu se truditi da je moja deca ne izgube... |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 05/01/2012 : 11:38:38
|
Po pricama moje bake, kod nas u Dalmaciji je nekad o Božicu postojao obicaj "davanja djeci u jabuku", što bi cini mi se bilo slicno ovome. Djeca bi s jabukom u ruci išla od vrata do vrata, ili pak samo medu odraslima u svojoj kuci ili stanu, a odrasli bi im u jabuke utiskivali kovanice od tadašnjih jednog, dva ili pet dinara. Tko ne bi imao sitnog novca dao bi im bombona, kolaca ili vec slatkiša kojih bi bilo. |
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40493 Posts
Posted - 05/01/2012 : 11:39:55
|
Moja najjaca je bila:
"Ja sam mali korindjas daj mi gazda sta imas vina, rakije Bozic je kod kapije! Ako neces nista dati Bozic cu ti oterati!" |
|
|
Grujah.
Advanced Member
Serbia
3254 Posts
Member since 28/07/2009 |
Posted - 05/01/2012 : 11:44:06
|
Jes, saviwtchu, samo sto toga ima samo bas kod nas u Vosi i to ne celoj, ovi juznije od Save/Dunava nemaju pojma sta je to :( |
Edited by - Grujah. on 05/01/2012 11:44:22 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40493 Posts
Posted - 05/01/2012 : 11:45:34
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Po pricama moje bake, kod nas u Dalmaciji je nekad o Božicu postojao obicaj "davanja djeci u jabuku", što bi cini mi se bilo slicno ovome. Djeca bi s jabukom u ruci išla od vrata do vrata, ili pak samo medu odraslima u svojoj kuci ili stanu, a odrasli bi im u jabuke utiskivali kovanice od tadašnjih jednog, dva ili pet dinara. Tko ne bi imao sitnog novca dao bi im bombona, kolaca ili vec slatkiša kojih bi bilo.
Za ovo nisam cuo.. Ali je i ovo interesantno... Svi ti obicaji gde se deca angazuju su meni prelepi... Ja sam kao klinac, kod babe i dede u selu isao da korindjam i znao sam da napunim po 2-3 dzaka kojecega... Najvise je bilo orasa... Posle baba krckala po 3 dana.. :) Ali bude bombona, jabuka, cokoladica itd... A ako trefim u neku kucu gde mi je rod ili prijatelji tu se dobije i dobrih para.. :))) Pre je to bila bas carolija... Sneg do kolena, sanke opremljene kao prikolica za tovar i nas 5-6 siba po kucama... Pa grudvanje... Sve... |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40493 Posts
Posted - 05/01/2012 : 11:46:05
|
quote: Originally posted by Grujah.
Jes, saviwtchu, samo sto toga ima samo bas kod nas u Vosi i to ne celoj, ovi juznije od Save/Dunava nemaju pojma sta je to :(
Ni ovo nisam znao.. Ja sam mislio da svi Srbi korindjaju... |
|
|
Kit Carson
Advanced Member
Serbia
11593 Posts
Member since 19/11/2008 |
Posted - 05/01/2012 : 12:17:27
|
quote: Originally posted by sawitch
Jes, saviwtchu, samo sto toga ima samo bas kod nas u Vosi i to ne celoj, ovi juznije od Save/Dunava nemaju pojma sta je to :(
Ni ovo nisam znao.. Ja sam mislio da svi Srbi korindjaju...
Nikad cuo! |
Ubrzajte Texa u koloru na 2 mesecno! |
|
|
mcn
Advanced Member
Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
|
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Posted - 05/01/2012 : 12:24:34
|
Dobro, ima i kod nas seoski obicaj (Medimurje, Podravina, ne znam ide li to izvan) da pred Božic djeca idu od kuce do kuce, kleknu na slamu koja je morala biti ispod stola i bajaju pjesmicu ovog tipa: „Na to mlado leto, zdravi veseli, tusti debeli kak šumski jeleni. Dej vam Bog konjice, volice, racice, purice, živinice, prašcice." itd. Pa onda dobijaju neke sitne darove, danas uglavnom novce, no to je skoro pa izumrlo. Isto kao i krampusi za vrijeme Sv. Nikole.
|
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
Edited by - DeeCay on 05/01/2012 12:25:32 |
|
|
radulovic marko
Senior Member
Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts
Member since 14/02/2009 |
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 05/01/2012 : 12:51:17
|
Prvi put cujem za ovo. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
Caleb
Advanced Member
Greece
16471 Posts
Member since 01/07/2008 |
Posted - 05/01/2012 : 13:05:54
|
Isto prvi put cujem. Znam za ono da na Bozicno jutro svako ko prvi udje u neciju kucu postaje polaznik i dobija novac ili tako nesto. To sam radio kao klinac. Secam se da smo brat od strica i ja utrkivali ko ce prvi da stigne kod babe, ustajali smo rano ujutru u bukvalno trcali do njene kuce. Nesto smo dobijali za to, ali ne secam se sta... |
Preveo: Goran Krickovic, Tekst interpretirali: Ljubiša Bacic, Nada Blam, Miroslav Bijelic, Vlastimir Ðuza Stoiljkovic i Nikola Simic, Magnetoskop: Miroslav Nikolov, Ton majstor: Rihard Merc, Realizacija: Slavko Tatic https://www.youtube.com/watch?v=TkE5VYffiR0
|
|
|
Mairosu
Advanced Member
6689 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 05/01/2012 : 13:09:31
|
Polozajnik, valjda. |
Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.
Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej |
|
|
Caleb
Advanced Member
Greece
16471 Posts
Member since 01/07/2008 |
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9934 Posts
Member since 28/02/2004 |
Posted - 05/01/2012 : 13:12:01
|
kod nas nesto slicno ima za maskare. tada se klinci maskiraju i idu po kucama i dobijaju lovu ili slatkise. |
Mrzim mrznju! |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40493 Posts
Posted - 05/01/2012 : 13:13:43
|
quote: Originally posted by DeeCay
Ej sawitchu, jel bi to bilo ovo? korindjanje? http://en.wikipedia.org/wiki/Koledari_ orthodox_carolers
Mislim da nije.. Ima dodirnih tacaka... Bar sa ovim sto ja znam... Kada sam ja bio mali i nije bilo maskiranja mada vidim da sada to klinci praktikuju... Prosle godine mi u kucu upao betmen :))) A pogotovo nisam cuo za ovo deljenje maski na 3 kategorije... I nema nikakvog dede da vodi to sve... To mi sami krenemo... Obicno svako ide po svojoj ulici... Po komsiluku.. Tu smes da pustis decu samu.. Osim ako su deca bas mala, vodi ih tata ili mama pa se svi smeju.. :)
Korindjanje obicno krece predvece, u sumrak... Pa dokle hoces... Kod nas to malo kvare lokalni cigani... Imaju po 20 godina, glasove kao medved iz pecine, brade k'o Deda Mraz i korindjaju... Ne mozes da im ne das a klinci zaziru od njih... Ali ja cu malo da budem ostriji ove godine.. Ti matori mogu slobodno da produze, ne dam nista... Meni je to za decu koja to rade iz srece, vidis da vrca radost, a ne za konje koji bi tu na "legalan" nacin da prosjace... |
|
|
srdjandj
Advanced Member
Serbia
22435 Posts
Member since 02/05/2005 |
Posted - 05/01/2012 : 13:24:25
|
Kod nas deca korindaju za Badnje vece.Obicno se skupe deca iz ulice i idu od kuce do kuce, pri tom dobijaju cokoladice, bobmone, voce, pare i sve ono što pripada deci. Lep obicaj, koji, izgleda da se praktikuje samo u Banatu!
I baš pesma ide, kao što rece Savic: "Ja sam mali korindaš, dam mi gazda šta imaš..." |
Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!! |
|
|
Barker
Advanced Member
Fyro Macedonia
4655 Posts
Member since 10/10/2003 |
Posted - 05/01/2012 : 16:25:16
|
kod nas se to zove kolede, deca su koledari i pevaju prigodne pesmice (ne bas tako masnih sadrzaja) :)
?????? ???? ??????? ????? ??????? ????... |
Bistro i duboko nebo utociste pruza! |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8192 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 05/01/2012 : 16:46:38
|
u dalmaciji se to zove kulendavanje, kolendavanje, kulendanje i slicno u mojoj postojbini to ide ovako: dode se pred vrata i zapiva, obicno to idu grupe djece, ali i male klape koje sasvim lijepo zapjevaju pjesma ide ovako:
dobra vecer ovom stanu i od kuce gospodaru došli smo vam kulendati ako cete štogod dati mi vam puno ne prosimo ni torbice ne nosimo samo malo suva voca da grizemo do ponoca o šjor (pa ime, recimo mate) feri vito (ovo nisam siguran, tako mi ostalo u pamcenju) a mi jesmo culi lipo da ti jesi covik pravi medu svima odabrani ... i onda tako redom po ukucanima
djeci se daju bomboni, slatkiši, ali i novac stariji primaju alkohol, kolace i novac
ako se ne varam, kod nas se to išlo na staru godinu |
if you tolerate this, then your children will be next |
Edited by - ken2 on 05/01/2012 17:56:17 |
|
|
Vlaadisha
Advanced Member
USA
3514 Posts
Member since 21/07/2004 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
Imrahil
Advanced Member
Serbia
13486 Posts
Member since 21/08/2005 |
Posted - 05/01/2012 : 21:43:55
|
prvi put cujem za ovo |
|
|
Topic |
|