forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Korindjanje!!!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13486 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 05/01/2012 : 21:44:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message
quote:
Originally posted by Mairosu

Polozajnik, valjda.

e ovo sam vec radio
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 05/01/2012 : 21:57:42  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message
Jao korindjanje,Sawic me vratio u detinjstvo.Svaki bozic sam isao kod babe i dede i deda me je vodio po selu da korindjam.Kad sam bio malo stariji isao sam sa drugarima i bogami kuci se vracao sa punim kesama kojecega,od oraha,jabuka,narandzi,slatkisa a od rodbine i pomalo novaca.Nije bilo nekog maskiranja,eventualno neko dete obuku u banatsku nosnju.Ima korindjanja i ovde u gradu ali mi je na selu to zanimljivije jer uglavnom svu decu poznajes.Prelep obicaj.Nisam imao pojma da se to praktikuje samo ovde u Banatu,bio sam ubedjen da je to u celoj Srbiji obicaj.
Sutra cu voditi cerkicu barem kod babe i dede jer jos je mala a malo kad poraste idemo i kod SawicaNaucila je i pesmicu:
Ja sam mala Milica,ujela me lisica,
za nogu i za ruku daj gazda jabuku.
Evo jedne koje se ja secam.
Ja sam mali Iva trcim preko njiva
njiva se zeleni gazda se veseli.
Daj gazda ora tako biti mora
ako neces dati ja cu bozic oterati.

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 05/01/2012 : 22:00:45  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message
Sawicu a jel ima kod vas kad se za bozic prate konjima?
To je kao korindjanje ali za starije.Momci i devojke idu po selu sa fijakerima i svracaju u svaku kucu gde je otvorena kapija jer to automatski znaci da ih gazda prima.Onda se tu pije,jede...zajebancija do bola.Da dodam da uglavnom na fijakeru ima jedan harmonikas koji svira non stop.Isto lep obicaj.

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40495 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 06/01/2012 : 10:56:20  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Nema to ovde.. To je izgleda neki lalinski obicaj... Ovde kod mene su gro bosanci... A veceras stize decurlija.. Ako u hrpi nerasporedjenih stvari nadjem aparat, uslikacu par klinaca pa cu okaciti ovde.. :)

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

mavra
Junior Member

439 Posts

Member since 13/01/2011

Posted - 06/01/2012 : 13:47:26  Show Profile Show Extended Profile  Send mavra a Private Message
Dragi moji Banacani, uzivajte veceras u kurindjanju i Badnjoj veceri i naravno sutra u Bozicu. Ja cu, nazalost prvi put u zivotu morati da ostanem u Beogradu.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 06/01/2012 : 13:51:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
quote:
Originally posted by mavra

Dragi moji Banacani, uzivajte veceras u kurindjanju i Badnjoj veceri i naravno sutra u Bozicu. Ja cu, nazalost prvi put u zivotu morati da ostanem u Beogradu.

Eh sto nazalos'. Ima i to svojih cari, odbrojavanje do ponoci pa trk po pljeskavicu... :D

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Kakav ti je kupus, takva ti je sarma -- otac Tadej
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40495 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 06/01/2012 : 13:56:54  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Hahahaha... Tako su mene jedne godine naterali da postim bar za Badnji dan... Ja rek'o: "Dobro, posticu, ali u 00:01 se odvaljujem..." I tako i bilo... 4 porcije malog cevapa u Banjaluckom u Zrenjaninu... I 2 litre koka kole... Tezak gospodin!!! Eno zena danas posti, ja cu kad se vrnem s posla da se izubijam mesinom... :) Ne mogu ja bez mesa...

Go to Top of Page

mavra
Junior Member

439 Posts

Member since 13/01/2011

Posted - 06/01/2012 : 14:03:47  Show Profile Show Extended Profile  Send mavra a Private Message
quote:

Eh sto nazalos'. Ima i to svojih cari, odbrojavanje do ponoci pa trk po pljeskavicu... :D

Verovatno ima, samo sam ja navikao na malo drugacije docekivanje Bozica, prvi put necu biti polozajnik. Ja nisam neki veliki vernik, ali obozavam lepu tradiciju, za badnje vece sedis sa drustvom i porodicom, pa u ponoc odes u crkvu, pa posle u kafanu do 3 ujutru. Onda ustanes u pola 7, pa baka ocita molitvu, pa ides kod komsije za polozajnika. Onda ide goscenje, u pola 8 doruckujes supu, pa sarmu, pa pecenje, a sve to zalivas domacim vinom. Posle se svi skupimo pa idemo od kuce do kuce i cestitamo se. Takva povezanost medju ljudima je u Beogradu nazalost pred izumiranjem. Veceras cu prvi put ici sa svojim drustvom u crkvu, a posle cemo negde na kuvano vino, nije bas kao na selu, ali moze da prodje
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
40495 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 06/01/2012 : 14:10:12  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message
Steta sto u gradovima tradicije izumiru... Eto, zar to sto si sada napisao nije lepo!?

Go to Top of Page

mavra
Junior Member

439 Posts

Member since 13/01/2011

Posted - 06/01/2012 : 14:16:44  Show Profile Show Extended Profile  Send mavra a Private Message
Nazalost, sa sirenjem gradova, povezanost medju ljudima se smanjuje, nekada je i u Beogradu bilo tako, barem tako stariji pricaju. Sreca pa se ja sa mojim najboljim drugarima druzim vec 20 godina neprekidno, pa sa njima mogu malo da povratim taj osecaj koji imam kada odem na selo za Bozic
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 06/01/2012 : 14:33:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
quote:
Originally posted by sawitch

Hahahaha... Tako su mene jedne godine naterali da postim bar za Badnji dan... Ja rek'o: "Dobro, posticu, ali u 00:01 se odvaljujem..." I tako i bilo... 4 porcije malog cevapa u Banjaluckom u Zrenjaninu... I 2 litre koka kole... Tezak gospodin!!! Eno zena danas posti, ja cu kad se vrnem s posla da se izubijam mesinom... :) Ne mogu ja bez mesa...

Evo i ja postim danas, kao i svakog badnjeg dana/velikog petka, nije mi bogznakoliko pravo al ajde, da ga jebes...nisam neki vernik, ja sam cisti deista sa pravoslavnom tradicijom tek reda radi, al ono...sta ja znam. Valjda postim da me ne gledaju popreko :D

Ko igra za raju, i zanemaruje taktiku, zavrsit ce karijeru u nizerazrednom Vratniku.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25547 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 06/01/2012 : 16:00:29  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message
Meni nije jasno kako neko može da se deklariše kao vernik i da slavi Božic a da ne posti na Badnji dan?
Mislim da je to uvrnutije od ateista koji poste. :D

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

culfis
Advanced Member

6738 Posts

Member since 01/12/2006

Posted - 06/01/2012 : 16:16:16  Show Profile Show Extended Profile  Send culfis a Private Message
eve sta je culfis pripremio:

jedno 30-tak komata...

Jel to štos iz Minhena?
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 06/01/2012 : 16:21:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

Meni nije jasno kako neko može da se deklariše kao vernik i da slavi Božic a da ne posti na Badnji dan?

slažem se...e moj shrek

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

tumen
Advanced Member

Serbia
3764 Posts

Member since 29/12/2008

Posted - 06/01/2012 : 16:30:39  Show Profile Show Extended Profile  Send tumen a Private Message
Lep obicaj, u nekim sredinama ovde u Vojvodini je to centralni dogadaj.Neka deca se ipak u odlucnom trenutku isuviše stide da bi recitovali odnosno pevali, ali svejedno dobiju paketice.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 06/01/2012 : 16:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
quote:
Originally posted by manhunter

Nista nije uvrnutije od posnih slava doduse.

Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 06/01/2012 : 16:50:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
A svaki hardcore pravoslavac koji ne posti 40 dana pred oba praznika je fejker :P "Dobra knjiga" zbori ili 40 ili 'ladna Morava, to posno na jedan dan pred praznik smo mi Srbi izmislili valjda :D

Go to Top of Page

masni
Senior Member

Serbia
2240 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 06/01/2012 : 17:07:02  Show Profile Show Extended Profile  Send masni a Private Message
Ovako je to nekad bilo u mom selu. tekst je pisao Nikola Maric.

Bozic u selu Rajicu

Kao da je juce bilo. Moji roditelji mirno obavljaju one svakodnevne poslove oko kuce i stoke, cesnica vec ispecena, kolaci takodje? Napolju spremljena drva za pecenku, izabrana najzuca i najcistija slama za unosenje u kucu, a veceras treba da se spremi sekira za secenje badnjaka? Mi, deca, ne mozemo da spavamo od uzbudjenja u iscekivanju Bozica, srpskog Bozica? U selu Rajicu sve same srpske, pravoslavne kuce, a tako je bilo decenijama. Ljudi su trgovali stokom, zitom, voce, i povrcem, ali da neko proda kucu, to je bilo nepojmljivo, nemoguce. Selo je imalo i lepu, veliku crkvu Sv. Preobrazenja Gospodnjeg, ali sem Bozica, Duhova, Uskrsa i Preobrazenja nije bila mnogo i cesto posecivana. Srpska posla, neka nje tu, vazno je da imamo crkvu, alo ko da ide u crkvu svake nedelje, nismo mi nekakvi fanatici?

A Bozic? A nasi obicaji? Nase Slave? E, to je vec nesto drugo. Ne diraj nam u nase obicaje, nase tradicije.

Bio je obicaj u Rajicu da seoski tamburasi u ranu zoru, bez obzira na vremenske prilike, prodju selom i sviraju srpske patriotske pesme. Izabranije kuce imale su cast da ovi tamburasi stanu ispred njihovih prozora i otsviraju jednu ili dve selekcije? Secam se da mi je to bilo najsladje budjenje cele godine, ta svirka pod prozorom. Moj otac Stevo bi onda otvorio prozor i pozvao svirace u kucu da popiju po jednu vrucu, a onda bi kuca zagrmela od svirke i pesme, a mi, deca, u vesu (u selu se nije spavalo u pidzamama, bar ne u nasem), scucureni jedno do drugog pred otskrinutim vratima, slusamo sirom otvorenih ociju, slusamo pesme o caru Dusanu, Hajduk Veljku, Karadjordju Petrovicu? Onda bi muzika stala, poklici "Hristos se rodi" odjeknuli kroz kucu, dok bi moj otac Stevo ponosno vadio novac iz velikog budjelara i tutnuo u dzep vodje tamburasa.

Muzika bi nastavila da svira kroz selo, ali bi bila sve slabija i dalja, a mi, deca, vratili se u krevet i nestrpljivo cekali zoru, cekali Bozic, najlepsi dan u godini. Sva ona muka, sav onaj teski i mukotrpni zivot jednog seljaka tokom godine zaboravio bi se za jedan dan, dva, mali Rajic bi zasjao poput zvezde i pretvorio se u centar uzivanja, pesme, tihe molitve pred ikonom i svecom, u slozi i ljubavi o kojoj su nekada sa ponosom i patosom pisali srpski romanticari. Jeste da su oni pisali o srpskom selu u Srbiji, ali Rajic je bio deo te Srbije, ako ne na geografskoj karti, a ono po duhu i srbovanju. Cak ni Franjo Josif austrijski nije ni pokusao da tu nesto izmeni.

Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens

Edited by - masni on 06/01/2012 17:08:40
Go to Top of Page

mavra
Junior Member

439 Posts

Member since 13/01/2011

Posted - 06/01/2012 : 17:12:16  Show Profile Show Extended Profile  Send mavra a Private Message
quote:

A svaki hardcore pravoslavac koji ne posti 40 dana pred oba praznika je fejker :P "Dobra knjiga" zbori ili 40 ili 'ladna Morava, to posno na jedan dan pred praznik smo mi Srbi izmislili valjda :D

U pravu si, samo sto se u zadnjih 20 godina pojavila gomila novopecenih vernika, koji jos uvek razmisljaju kojom rukom treba da se prekrste, a poste po 40 dana jer posle mogu svima da pricaju kako su oni pravi pravoslavci.
Go to Top of Page

Mairosu
Advanced Member

6689 Posts

Member since 03/07/2008

Posted - 06/01/2012 : 17:22:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Mairosu a Private Message
Kako rece onaj Shojicu onomad..."slusaj...ti pre 10 godina nisi slavio slavu...a pre 20 godina si zapisivao ko slavi pa si prijavljivao sluzbi..." :D :D :D

Go to Top of Page

mavra
Junior Member

439 Posts

Member since 13/01/2011

Posted - 06/01/2012 : 17:27:43  Show Profile Show Extended Profile  Send mavra a Private Message
Sad but true
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 06/01/2012 : 18:33:04  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
quote:

Nema to ovde.. To je izgleda neki lalinski obicaj... Ovde kod mene su gro bosanci... A veceras stize decurlija.. Ako u hrpi nerasporedjenih stvari nadjem aparat, uslikacu par klinaca pa cu okaciti ovde.. :)

Lalinski obicaj? A koji je tvoj obicaj? Gde živiš? Gde si roden? Zar i ti nisi Banacanin(Lala), ili možda grešim?

Iz Vršca stiže glas, u vinu leži spas, ko vino ne pije, taj nek se ubije!!!
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 06/01/2012 : 18:42:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:
Originally posted by srdjandj

quote:

Lalinski obicaj? A koji je tvoj obicaj? Gde živiš? Gde si roden? Zar i ti nisi Banacanin(Lala), ili možda grešim?

jebi ga,otkad se oženio,sad je odakle mu je i žena

https://www.facebook.com/Comicator/
https://www.instagram.com/comicator_stripfestival/
Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 06/01/2012 : 18:44:38  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
quote:
Originally posted by globinjo

quote:
Originally posted by srdjandj

quote:

jebi ga,otkad se oženio,sad je odakle mu je i žena

Naravno, žena Lalinka ce ga izvesti na pravi put, kao i mene moja Licanka!

Go to Top of Page

srdjandj
Advanced Member

Serbia
22435 Posts

Member since 02/05/2005

Posted - 06/01/2012 : 19:50:50  Show Profile Show Extended Profile  Send srdjandj a Private Message
"Lalinski obicaj" je malo širi pojam. Jer u Banatu, osim Srba, žive i Rumuni, Madari, Hrvati, Slovenci, Rusini, Slovaci, Cesi, Romi i još puno nacionalnih manjina i svi oni su "Lale iz Banata", jer svi imaju slicne obicaje. Zato sam se zacudio upotrebljenom terminu "lalinski obicaji"? Da je receno: "Obicaji banatskih Srba starosedeoca", onda bi to bliže opisalo te obicaje u vreme proslave pravoslavnog Božica u Srba! Možda ja grešim, ali ne znam za neke posebne obicaje u Banatu vezane za Srbe starosedeoce, jer sve je to uglavnom slicno, ljudi su se pomešali i nema tu neke velike razlike!

Šta reci za mene, otac Srbin iz Banata, majka Srbijanka iz Leskovca. A tek moja deca! Ženin otac Licanin, majka sa Kosova i kad se sve to pomeša, šta se dobije? Ništa, sve su to Srbi, samo što mi kad nemamo sa kim da se delimo, onda to cinimo medusobno!

Nemojmo da se ljutimo, neka se ni?o ne ljuti na ovaj dan, svima želim srecan Badnji dan i Božic!

??? ??????! ??????? ?? ????!

Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000