forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Titanic 100 godina potonuca15.04.1912.-15.04.2012.
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

lwood
Advanced Member

Colombia
47476 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/04/2012 : 11:00:40  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
14. travnja prije tocno 100 godina, na putu iz Southamptona u New York, brod Titanik udario je u ledenjak, pri cemu je smrtno stradalo cak 1 514 ljudi, piše Cosmic Log. Otkriva i drugih devet razloga koji su doveli do ove tragedije.
Klimatski uvjeti krivi su što su se sante leda pocele topiti. Naime, vremenski uvjeti u sjevernom Atlantiku razlog su što su se ledenjaci poceli topiti na raskrižju Labradorske i Golfske struje, tocno gdje je došlo do nesrece.
Prošli mjesec, astronomi teksaškog fakulteta, napomenuli su da su Sunce, Mjesec i Zemlja mogli biti uskladeni na nacin da su doveli do neuobicajeno visoke morske mijene u sijecnju 1912. godine. Nagadaju da je plima i oseka mogla pomaknuti ledenjak na mjesto gdje je Titanic prošao par mjeseci kasnije.
Prema nekim tvrdnjama, Titanic je išao prebrzo, po podrucju koje obiluje ledenjacima.
Titanic je primio više upozorenja u vezi ledenjaka kojima sjeverni Atlantik obiluje. No, dokazano je da zadnje, hitno i najozbiljnije upozorenje, nije došlo od radio operatera Jacka Phillipsa do kapetana Smitha.
Dalekozori, koji su se koristili s vidikovca broda, u noci tragedije bili su zatvoreni. Kljuc je bio kod Davida Blaira, casnika koji je nabasao do posade broda prije odlaska iz Southamptona. Neki povjesnicari tvrde da bi se santa leda mogla ranije uociti, da su se upotrebljavali dalekozori.
Je li Titanicov kormilar krivo skrenuo? Tu je teoriju iznio Louise Patten 2012. godine, koji kaže da se prica prenosila od njegovog djeda, koji je bio najstariji casnik broda koji je preživio nesrecu. Nakon što je ledenjak uocen, izdana je naredba da se kormilom skrene sasvim desno. No, komanda je krivo shvacena, i iako je odmah otkrivena, više nije bilo dovoljno vremena da se sprijeci sudar.
Neposredno prije sudara, prvi casnik McMaster Murdoch je rekao da su u strojarnici brodske motore stavili u obrnutom smjeru. Cinjenica je da su upravljajuci propeleri ozbiljno umanjili sposobnost okretanja broda
Sumnja se da su željezne zakovice na brodu bile preslabe. Metalurzi Tim Foecke i Jennifer Hooper pregledali su materijale od kojeg su izradene zakovice te utvrdili da su celicni limovi prema pramcu i krmi bili zakaceni preslabim zakovicama.
Možda je najveca tragedija u tome što nije bilo dovoljno camaca za spašavanje.Titanic je imao 2 200 putnika i clanova posade, a u camce za spašavanje stalo je samo 1 200 putnika.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala

Edited by - lwood on 15/04/2012 02:01:45

lwood
Advanced Member

Colombia
47476 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/04/2012 : 11:01:27  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
Jack Thayer kao 17-godišnjak našao se na Titanicu. Sada, 97 godina kasnije, bit ce izdani njegovi memoari u kojima je opisao svoje zastrašujuce iskustvo.
Još godinama nakon što je bio svjedok tragediji Titanica, Jacka su proganjali krici i vapaji putnika koji se nisu uspjeli spasiti dok je Titanic tonuo kroz ledeno more na dno sjevernog Atlantika. 'Krici iz ledene vode pretvorili su se u jedno neprestano zavijanje', zapisao je Jack. 'Zvucali su poput skakavaca u ljetnoj veceri. Ti stravicni vapaji trajali su 20 ili 30 minuta, nakon toga više nitko nije mogao izdržati hladnocu', stoji u Jackovim memoarima.
Jackovi su memoari desetljecima bili zaboravljeni, a sljedeci mjesec, na stotu godišnjicu tragedije, bit ce objavljeni kao knjiga imena 'Prica preživjelog', piše Daily Telegraph.
Jack se s Titanica spasio ulovivši se za prevrnuti camac za spašavanje, promatrajuci kako tone 'nepotopivi'. Njegov otac, vlasnik jedne željeznice u Americi, jedan je od 1,514 nestalih te noci.
Jackovi su memoari posebni zbog nevjerojatnih opisa koje je Jack zabilježio. 'Noc je bila vedra, zvijezde su sjajile poput dijamanata, no Mjesec se nije vidio . Mnogo sam vremena proveo na oceanu, no nikada nisam vidio tako mirno more', zapisao je i nadodao kako je roditeljima zaželio laku noc oko 23:45, te je tada osjetio da se brod lagano nagnuo, 'kao da ga je netko odgurnuo' i tada su motori prestali raditi. Jack i njegov otac otišli su provjeriti što se dogodilo, putnici su ostali mirni, cak i nakon što im je jedan od graditelja broda rekao kako ne vjeruje da ce Titanic izdržati više od sat vremena.
Jack je zapisao kako su se ljudi oko 00:45 sati okupili na palubi, svi u prslucima za spašavanje. Gudacki kvartet je i dalje svirao, casnici su bili na svojim mjestima. Odjednom su sve žene poslali na ukrcaj u camce za spašavanje, tako se spasila i Jackova majka, no oca više nikada nije vidio. 'Ljudi su bili u nevjerici, izgubili su svaku nadu', opisao je kako su se ljudi osjecali.
Uskoro se brod nagnuo i Jack je odlucio skociti u vodu. 'Hladnoca je bila zastrašujuca, kada sam zaronio, izgubio sam dah od šoka. Plivao sam najbrže što sam mogao kako bih se maknuo što dalje od broda.' Još je nekoliko puta potonuo, no uspio se popeti na jedan camac za spašavanje koji se prevrnuo.
'Najgore u cijeloj toj tragediji je to što se ostali camci koji su bili dopola puni nisu vratili po ljude koji su upali u more. Bili su samo nekoliko stotina metara udaljeni od njih i culi su njihove vapaje, no nisu se vratili. Moglo je biti spašeno još nekoliko stotina putnika', stoji u memoarima.
Niti nakon Titanica, Jacka život nije mazio. Zapoceo je karijeru, i bio vrlo uspješan u svom poslu, no poginuo mu je sin, ubrzo zatim i supruga nakon cega je Jack, u 50. godini života pocinio samoubojstvo.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47476 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/04/2012 : 11:02:23  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
Svima je poznato da je orkestar na slavnom Titanicu svirao i nakon što je brod poceo tonuti, a za njihove se instrumente smatralo da su izgubljeni u bespucima morskih dubina. No i sami strucnjaci su bili iznenadeni kada su pronašlu violinu koja je pripadala Wallaceu Hartleyu, clanu orkestra Titanica.
U tijeku su testiranja koja ce na kraju pokazati je li to zaista violina s Titanica, no strucnjaci kažu kako imaju razloga vjerovati da je to istina, piše Daily Mail.
Prije sto godina, kada je Titanic potonuo, s njim su otišli i clanovi orkestra koji su svirali dok su se putnici ukrcavali na camce za spašavanje. Nakon što su pronadena njihova tijela novine su pisale kako je Hartley pronaden s violinom cvrsto stisnutom na prsima, no kasnije ona više nigdje nije pronadena, pa se smatra da ju je uzeo netko tko je radio na izvlacenju tijela iz mora.
Sadašnji vlasnik tvrdi da je violina kasnije bila vracena Hartleyevoj zarucnici, a navodno da se to može potkrijepiti i njenim dnevnickim zapisom iz 1912. godine u kojem je napisala da je od srca zahvalna onome tko joj je vratio violinu njena zarucnika.
Ukoliko završi na aukciji mogla bi potuci dosadašnji rekord medu artefaktima s Titanica koji za sada drže kljucevi poštanskog ureda prodani 2007. godine za 101,000 funti.
Osoba koja sada tvrdi da posjeduje spomenutu violinu živi u Velikoj Britaniji, no navodno nije u rodu sa Wallaceom Hartleyem

Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 05/04/2012 : 11:13:38  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message
Odlicno...Procitah ovo sve u jednom dahu .....

Nema,nema niko tako lepe dragane.
Go to Top of Page

Kojot
Advanced Member

Switzerland
4120 Posts

Member since 21/12/2008

Posted - 05/04/2012 : 11:15:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Kojot a Private Message
Super,nisam znao za sve ove podatke!
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8601 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 05/04/2012 : 11:28:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
Odlicno elvude..

ps. hebeš Besmrtne, vrati pi*ke

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 05/04/2012 : 11:29:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message
U flimu je taj Jack ili neka verzija njega poginuo. Tipicni klišeji.

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8601 Posts

Member since 30/03/2005

Posted - 05/04/2012 : 11:32:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit paro's Homepage  Send paro a Private Message
quote:
Originally posted by Zagor12

I ti si mi neki gangsta koji gleda Titanik
Ja to Cameronskovo smece nisam u životu gledo, niti namjeravam, a toliko sam puta cuo prepricanu radnju da ni ne moram.

There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Go to Top of Page

Zagor i Chico
New Member

Croatia
214 Posts

Member since 14/05/2011

Posted - 05/04/2012 : 11:38:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Zagor i Chico a Private Message
Zanimljivo :)
Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3028 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 05/04/2012 : 13:32:17  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message
popis putnika:
http://www.encyclopedia-titanica.org/titanic_passenger_list/

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 05/04/2012 : 14:41:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message
quote:
Originally posted by paro

quote:

I'll be larger then that nigga Steven Seagal I'll be a big-ass-movie-star, shit.

Inace, kad je moja baka bila mala, u selu je živio jedan covjek koji je bio cistac na Titaniku...

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 05/04/2012 : 15:02:39  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
quote:

quote:

quote:

I'll be larger then that nigga Steven Seagal I'll be a big-ass-movie-star, shit.

Inace, kad je moja baka bila mala, u selu je živio jedan covjek koji je bio cistac na Titaniku...

I dopliv'o sve do bakinog sela?

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

fishleg
Advanced Member

Slovenia
3341 Posts

Member since 03/09/2002

Posted - 05/04/2012 : 16:18:04  Show Profile Show Extended Profile  Send fishleg a Private Message
Potonuli Titanic su otkrili 1. 9. 1985, kada je ekipa pod vodstvom Roberta Ballarda. Titanic je raspao na dva dijela, pramac je u daleko boljem stanju. Otkrice Titanica je financirala americka mornarica, pod uslovom, da Ballard prvo otkrije dvije potonule nuklearne podmornice, USS Tresher i USS Scorpion - to je bilo dugo vremena tajno.

"Your purpose is what you say it is, your mission is the mission you give yourself, your life will be what you created and no one will stand in judgement of it, not now not ever." N.D.Walsch
Go to Top of Page

Barney
Average Member

Croatia
685 Posts

Member since 20/03/2011

Posted - 05/04/2012 : 20:52:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Barney a Private Message
Nepunih pola sata prije nego im je završila smjena,Frederic Fleet i Reginald Lee koji su stajali na promatracnici,35 m iznad površine mora,ugledali su ledenjak.
Ledenjak se nalazio oko 500 m od broda.
Sudar s ledenjakom je bio neizbježan.
Tocno u 23:40(po brodskom dnevniku)na položaju 41s46`N, 50s14`W,Titanic se sudario s ledenjakom koji mu je probio trup.
Ispocetka nisu mislili da ce brod potonuti.
Kapetan je znao da trup propušta vodu.
Titanic je mogao ploviti s 4 napunjene nepropusne komore.
Ispocetka se nije znalo da je i u 5 komori trup oštecen.
Prva kapetanova opcija je bila,naravno,da ce brod moci i dalje ploviti.
Kapetanova naredba je bila da se nastavi s pola snage naprijed.
To je bio logican potez.
Ukoliko bi se samo 4 komore napunile Titanic nebi potonuo.
U slucaju da se to desilo,a brod bi stajao,njegovi motori nebi uspjeli pokrenuti toliku masu.
Nakon pola sata od sudara bilo je potpuno jasno da ce brod potonuti.
Brodski motori su zaustavljeni.
U životnoj se opasnosti našlo 2227 ljudi jer camaca za spašavanje nije bilo dovoljno.
U 00:25 s Titanica je bio upucen poziv u pomoc brodu Carpathiji koji je plovio 50 milja jugoistocno prema Rijeci.
Drugi brodovi,Olympic,Virginian,Baltic,kojima je s Titanica emitiran prvi SOS poziv u povijesti,plovili su na mnogo vecoj udaljenosti.
Prvi SOS poziv glasio je ovako:“tonemo velikom brzinom“
I dok su žene i djeca iz prvog razreda ukrcavali u camce,casnik Boxhall ispaljivao je rakete.
2 sata nakon sudara brod je bio napola potopljen.
S vremenom,krma se sve više dizala dok u jednom trenutku nije dosegla kut od 80 stupnjeva i našla se na visini od 60 metara.
Ubrzo nakon toga brod se izmedu 3. i 4.dimnjaka prelomio,a pramcani dio se otrgnuo i potonuo.
Nakon toga krma je pocela ubrzano tonuti.
U 2:20 krma je nestala pod vodom.
U camcima je sjedilo 705 osoba,a moglo ih je biti 1178.
Oko njih je plutalo 300-injak osoba,uglavnom vec mrtvih.
Neki od njih umirali su od hipotermije jer je temperatura vode bila oko -2,drugi su umrli od pada s velike visine.
Nakon detaljnog istraživanja Titanica utvrdeno je da je najgora smrt zadesila oko tridesetak strojara koje je brodolom zadesio u potpalublju gdje su radili do zadnjih trenutaka.
Oko 4:10 na mjesto nesrece stigla je Carpathia.
S Titanicom su nestala 1522 ljudska života.

Žene gutaju tablete da muškarce ne bi boljela glava
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 05/04/2012 : 22:55:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message
odlican tekst
evo jednog malog Titanika :)

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!
Go to Top of Page

radulovic marko
Senior Member

Saint Vincent and Grenadi
2826 Posts

Member since 14/02/2009

Posted - 05/04/2012 : 23:24:00  Show Profile Show Extended Profile  Send radulovic marko a Private Message
Jebote zamisli koliko moras da si lud, da kupis na aukciji nesto sa tog prokletog broda....Strasno....Risar ne mislim na tebe...

Nema,nema niko tako lepe dragane.

Edited by - radulovic marko on 05/04/2012 23:24:38
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 06/04/2012 : 01:21:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

Svima je poznato da je orkestar na slavnom Titanicu svirao i nakon što je brod poceo tonuti, a za njihove se instrumente smatralo da su izgubljeni u bespucima morskih dubina. No i sami strucnjaci su bili iznenadeni kada su pronašlu violinu koja je pripadala Wallaceu Hartleyu, clanu orkestra Titanica.

a posljednja skladba koju su navodno svirali je bila "Nearer, my God, to Thee". prema tvrdnjama jednog preživjelog putnika, prije nego što su potonuli Hartley je uzviknuo: "Gospodo, zbogom!"

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

kerber
Senior Member

Fyro Macedonia
1723 Posts

Member since 22/03/2006

Posted - 06/04/2012 : 02:26:06  Show Profile Show Extended Profile  Send kerber a Private Message

http://www.24sata.info/thumbnail.php?file=news/2012/March/tivcket_mala_208573057.jpg&size=article_medium
Go to Top of Page

Gand
Advanced Member

Croatia
3026 Posts

Member since 20/03/2002

Posted - 06/04/2012 : 10:40:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit Gand's Homepage  Send Gand a Private Message
Carpathia 1912. - Kapetane, idemo li za Rijeku ili se vracamo u New York?

http://www.mojarijeka.hr/kolumne/kapetane-idemo-li-za-rijeku-ili-se-vracamo-u-new-york/

+ Multidisciplinarni program posvecen 100 godišnjici najpoznatije pomorske tragedije – potonuca parobroda „Titanic“.
http://www.mojarijeka.hr/kultura/carpathia-1912/
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8205 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 06/04/2012 : 13:41:38  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
quote:

quote:

Ja to Cameronskovo smece nisam u životu gledo, niti namjeravam, a toliko sam puta cuo prepricanu radnju da ni ne moram.

hm, pa ja bih ti savjetovao da ipak pogledaš
kad zanemariš leo/cate/zane gluparije, film je stvarno dobar
i ja sam se opirao, gledao sam ga tek 2-3 godine nakon premijere, a od onda još 2-3 puta - redovito premotam neke dijelove i sve 5

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Zlotvor
Advanced Member

7094 Posts

Member since 03/02/2010

Posted - 06/04/2012 : 13:59:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Zlotvor a Private Message
Ja san cuja da je bia jedan tip iz Perušica (Gospic) koji se tada naša Titanicu.
A spasia se tako što se ukrca na onaj spasilacki camac zamaskiran u žensku (jer su žene i dica imali pravo prvi uci).
Navodno je sa sobom pokupia jednog malog Švedanina koji se naša izgubljen i uplakan na palubi. I kažu da kad je mali Swed odrasta svake bi ga godine doša posjetit u Perušic. Dok ovaj nije umra...

Trljam ruke.
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6227 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 06/04/2012 : 14:12:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message
Zanimljiv tekst o Titaniku iz proslog broja Vremena.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1043619
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1043618
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 06/04/2012 : 16:29:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
quote:
Originally posted by ken2

hm, pa ja bih ti savjetovao da ipak pogledaš
kad zanemariš leo/cate/zane gluparije, film je stvarno dobar
i ja sam se opirao, gledao sam ga tek 2-3 godine nakon premijere, a od onda još 2-3 puta - redovito premotam neke dijelove i sve 5

al dosta je i precizan - cijelo ono potonuce je prikazano baš onako kako se zbilja i desilo. ova nazovi romansa je bila valjda nekaj kaj su metnuli da film nema samo elemente katastrofe.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47476 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 06/04/2012 : 16:31:40  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
ta scena potapanja i bižanja s broda je stvarno odlicna.

Go to Top of Page

fishleg
Advanced Member

Slovenia
3341 Posts

Member since 03/09/2002

Posted - 06/04/2012 : 18:32:01  Show Profile Show Extended Profile  Send fishleg a Private Message
Prema ovom popisu (http://en.wikipedia.org/wiki/Passengers_of_the_RMS_Titanic#Passenger_list na Titanicu je bilo 27 Hrvata, 4 Bosanaca, 5 Slovenaca, 1 Makedonac.

"Your purpose is what you say it is, your mission is the mission you give yourself, your life will be what you created and no one will stand in judgement of it, not now not ever." N.D.Walsch
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7779 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 06/04/2012 : 18:36:17  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
vid vid, znaci santa leda potopila ovu gvožduriju
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.53 seconds. Snitz Forums 2000