Author |
Topic |
Zlotvor
Advanced Member
7094 Posts
Member since 03/02/2010 |
Posted - 07/04/2012 : 00:36:40
|
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by 1Euro
quote: Originally posted by lwood
quote: Originally posted by 1Euro
quote: Originally posted by Zlotvor
Hmm... A di ima toliko stabala kestena? Mislin, kod nas u Dalmaciji ima šparoga da ti srce stane samo angažiraš berace i - voila! Eto rekorda
nemam pojma šta su šparoge, jel su to šparglji na slovenskom? Ako se radi o špargljima ili blitvi i slicno,...bljak pa tko ce to da jede?
da ko jede?? koji si ti cudak,pa to je delicija
blitva delicija? jesi li siguran. Nije li to ono zeleno sranje koje izgleda ko alge.....a ovi šparglji su ko neki zeleni grisini,.... ponavjam pitanje, tko ce to da jede? Kada dodem na Mafest bolje da tako nešto ne vidim! Hocu da vidim steak 2 cm debeo sa brdom krumpirica!
prican o šparogama a ne o blitvi ,koncetriši se covece. i to u restoranu neceš ni nac. nisu to goveda tovljena koštanim brašnom nego samonikle divlje trave
Ne trudi se da im objasniš jer oni to nece nikad skužit. Nemaju pojma što valja |
Trljam ruke. |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8587 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 07/04/2012 : 00:50:46
|
quote: Originally posted by Zlotvor Ne trudi se da im objasniš jer oni to nece nikad skužit. Nemaju pojma što valja
Ko to oni Zlotvore? Samo Dalmoši i Istrijani su culi za šparoge, a? |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
Edited by - paro on 07/04/2012 00:51:41 |
|
|
Zlotvor
Advanced Member
7094 Posts
Posted - 07/04/2012 : 00:58:00
|
quote: Originally posted by paro
quote: Originally posted by Zlotvor Ne trudi se da im objasniš jer oni to nece nikad skužit. Nemaju pojma što valja
Ko to oni Zlotvore? Samo Dalmoši i Istrijani su culi za šparoge, a?
A što si se ti ositia prozvanin bogati? I ne tvrdin da nisu culi, mada... Evo, recimo pitali smo jednom kolegicu na faksu (rodenu Zagrepcanku): "di živi šparoga?" Ženska pojma nije imala. Ali ajde, ne krivin je... |
Trljam ruke. |
|
|
Zlotvor
Advanced Member
7094 Posts
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8587 Posts
Posted - 07/04/2012 : 00:59:21
|
Usput, bereš li ti šparoge?
Di, na Sljemenu možda? |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
|
|
Zlotvor
Advanced Member
7094 Posts
Posted - 07/04/2012 : 01:02:16
|
Di, na Sljemenu možda?
E jebiga... A što ja znan, možda imaš ekipe odozdo pa navratiš. Malo dir, bocun vina, šparoge... igra iza suvozida |
Trljam ruke. |
|
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8587 Posts
Posted - 07/04/2012 : 01:06:32
|
Di, na Sljemenu možda?
E jebiga... A što ja znan, možda imaš ekipe odozdo pa navratiš. Malo dir, bocun vina, šparoge... igra iza suvozida
Nažalost ne, ali ih obožavam...i naravno smatram da su šparoge daleko podcjenjene.. i još zanimljivije, nije mi jasno zašto.. |
|
|
|
Zlotvor
Advanced Member
7094 Posts
Posted - 07/04/2012 : 01:11:14
|
Di, na Sljemenu možda?
E jebiga... A što ja znan, možda imaš ekipe odozdo pa navratiš. Malo dir, bocun vina, šparoge... igra iza suvozida
Nažalost ne, ali ih obožavam...i naravno smatram da su šparoge daleko podcjenjene.. i još zanimljivije, nije mi jasno zašto..
Ma šparoge su zakon! Danas ih je caca skuva za veceru. Milina
P.S. Ovo "igra iza suvozida" se odnosilo samo na situaciju kad bereš sa ženskom osobom |
Trljam ruke. |
|
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6226 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8587 Posts
Posted - 07/04/2012 : 01:49:06
|
quote: Originally posted by Jasko
Bre sparoge su asparagusi! Pricajte BHS da vas svi juzni Sloveni razumeju :P
A kako da ja znam kako Srbi kažu za šparoge...eto ti info..
Šparoge su jedna od nutritivno najuravnoteženijih vrsta povrca. One su niskokaloricne, bogate vitamina, mineralima i vlaknima što ih cini idealnom namirnicom za sve koji žele zdravo jesti i usto održavati vitku liniju
Energetska vrijednost stotinu grama šparoga iznosi samo 35 kalorija buduci da najveci dio cini voda (93 posto), a 1,7 posto otpada na bjelancevine, 2,6 posto ugljikohidrate i 0,7 posto masti. Šparoge su, osim vitaminima i mineralima, osobito kalijem i kalcijem, bogate još mnogim vrijednim tvarima. Odlican su izvor vitamina B6, kalcija, magnezija i cinka i vrlo dobar izvor vlakana, proteina, vitamina A, C, K i E, tiamina, riboflavina, rutina, nijacina, folicne kiseline, željeza, fosfora, kalija, bakra, mangana i selena. Aminokiselina asparagin dobila je ime po šparogama, jer je biljka šparoge bogata tim sastojkom.
U sto grama šparoga ima samo 35 kalorija
Divlje su šparoge pomalo gorke, a za tu su gorcinu 'zaslužni' njihovi sastojci asparagin, vanilin i spargaurin. No oni takoder ubrzavaju oporavak nakon bolesti, dobro djeluju na rad jetre i žuci, a imaju i diureticko djelovanje pa poticu cišcenje organizma. Bogate su i luteinom, biljnim pigmentom koji ima blagotvoran utjecaj na krvne žile.
Cuvari zdravlja
Istraživanja koja su se bavila nutritivnim vrijednostima šparoga pokazala su da su siromašne kalorijama, ali i da su sjajan izvor folata i kalija te antioksidansa. To je cini idealnom namirnicom za zdravlje srca, a buduci da je bogata kalijem cuva i zdravlje kostiju, jer smanjuje gubitak kalcija iz kostiju.
Vjeruje se da blagotvorno djeluju protiv zatvora, jer su bogate vlaknima, upotrebljavaju se kao oblog protiv ekcema, a preporucuje se dijabeticarima i rekonvalescentima. Djeluju i kao diuretik i pomažu pri otežanom mokrenju, kao i kod ublažavanja menstrualnih tegoba. Neutraliziraju amonijak koji nas cini umornima i štiti male krvne žilice od pucanja. Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol, snižava krvni pritisak i ojacava oslabljene kapilare.
Nova studija pokazuje kako aminokiseline i minerali u ekstraktu šparoge mogu olakšati mamurluk i zaštititi stanice jetre od otrova iz alkohola. Tijekom vremena, kronicna uporaba alkohola uzrokuje oksidativni stres koji dovodi do oštecenja jetre, a prekomjerno upijanje alkohola kao posljedica može uzrokovati glavobolju, mucninu, proljev i žed.
Prirodni afrodizijak
Šparoge se od davnina smatraju afrodizijakom ne samo zbog svog falusnog oblika, vec i zbog visokog udjela vitamina E, za koji se cesto zna reci da je vitamin plodnosti buduci da stimulira proizvodnju seksualnih hormona. Osobito se preporucuju trudnicama zbog folne kiseline kojom obiluju, a samo pet vrhova šparoge sadrže 110 miligrama folne kiseline (preporucena dnevna doza je 400 miligrama, a 600 miligrama za trudnicu). Folna kiselina pomaže tijelu da se zaštiti od raka pluca, debelog crijeva i uterusa. U šparogama se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Takoder su bogate inulinom, probiotikom koji potice razvoj probiotickih bakterija i neutralizira patogene bakterije koje se nalaze u crijevima.
Priprema šparoga
Šparoge se u prehrani koriste od davnih vremena, a cijenjene su zbog svog delikatnog okusa. Kultivirali su je stari Egipcani, Grci i Rimljani koji su ih u sezoni jeli svježu, a sušili je da bi je mogli koristiti i preko zime. U srednjem vijeku izgubila je na popularnosti, ali se ponovno u 17. stoljecu vratila na jelovnike.
Šparoge se pripremaju na razne nacine širom svijeta. U azijskoj kuhinji najcešce se prže i jedu u kombinaciji s mesom. U francuskoj kuhinji najcešce se kuhaju u vodi ili na pari i poslužuju s umakom hollandais, maslinovim uljem, rastopljenim maslacem ili parmezanom. Najcešce se jedu pecene na žaru, a koriste se u juhama i umacima.
Šparoge se kuhaju u slanoj vodi petnaestak minuta te se dobro ocijede, ohlade i zacine maslinovim uljem i limunovim sokom. Prije kuhanja drvenasti, tvrdi dio izdanka šparoge treba baciti, a jestivi su samo mekani, vršni dijelovi. Sezona je divljih šparoga u razdoblju od ožujka do lipnja, a kultivirane se na policama vecih trgovackih centara mogu naci tijekom cijele godine s tim da berba u našim krajevima krece od travnja i traje negdje do srpnja.
Divlje šparoge treba rezati ili još bolje lomiti do dijela na kojem postaju tvrde i gdje prestaju 'pucati'. Kod pitomih treba odrezati drvenasti donji dio koji nije jestiv, a donju polovicu oguliti nožicem. Divlje šparoge stave se u kipucu zasoljenu vodu i kuhaju desetak minuta s tim da se tek nekoliko minuta prije kraja dodaju vrhovi, a pripremaju se i fritaje - šparoge s jajima. Pitome šparoge odlicne su na žaru zacinjene s malo maslinova ulja, a mogu se kuhati u vodi s tim da se lonac do pola napuni vodom da se vrhovi kuhaju na pari.
|
|
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12761 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
1Euro
Advanced Member
12539 Posts
Member since 17/07/2008 |
Posted - 07/04/2012 : 10:28:13
|
Mislim da je to ono što kod nas zovu "šparglji"....Da to icemu valja onda bi to Chico ili Teks Willer narucili u nekom saloonu.... Inace, moja iskustva sa "gurmanskih putovanja morem" su jako loša usporedivajuci sa kontinentom. Ok ako idemo plus/minus:
MORE (restauracije uz more, slovenska istra, kvarner,istra, Dalmacija,...):
plus: -pogled na more, zvuk valova (talasa), miris suncane krijeme
Minus: -pogled na od sunca crvene debele Nijemce, koji sjede za susjednim stolom -zvuk galeba, koji postane jako dosadan nakon 10 minuta -malo, jako malene porcije, sicušne (šta mene briga da je moderno kao jesti male kolicine,....DAJ TI MENI PORCIJU KAO DA SAM DRVOSJECA!) -onaj "ivica" sa sintersajzerom postane dosadan nakon 3 zaporijedne pjesme...(ono terasa bandovi)
KONTINENT:
minus: -ambient "u kurcu" pogled na semafor, ulicu, neke stare i propale zgrade, svira neki lokalni radio, ubrzani ritam serviranja hrane
plus:
-VELIKE PORCIJE!!!!!! tako da uvijek trebaš odkopcati dva dugmeta nakon jela! |
|
|
selanne
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
7657 Posts
Member since 11/09/2009 |
Posted - 07/04/2012 : 11:39:11
|
Tek sam sad skužio o cemu pricate, kad sam vidio sliku. Mi ovo u Hercegovini zovemo kuke. Svi ih u obitelji obožavaju, ali meni su ogavne. |
Where other men blindly follow the truth, remember - nothing is true. Where other men are limited by morality or law, remember - everything is permitted. We work in the dark to serve the light. We are assassins! Nothing is true, everything is permitted. |
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
|
paro
stripovi.com suradnik
Croatia
8587 Posts
Posted - 07/04/2012 : 21:13:30
|
quote: Originally posted by Mali_Mate
Nažalost ne, ali ih obožavam...i naravno smatram da su šparoge daleko podcjenjene.. i još zanimljivije, nije mi jasno zašto..
zato sto vezica istih dodje 40 kuna?
Kakve sad veze ima cijena s tim? Govorim o tome kako 50% ljudi u državi nema pojma šta su šparoge. Rijec je o opcoj kulturi. |
|
|
|
Paka01
stripovi.com suradnik
Croatia
11449 Posts
Member since 14/02/2009 |
Posted - 07/04/2012 : 21:15:57
|
Šparoge su zakon, baš sam ih jucer ima za veceru... Šparoge, jaja, ulje i kvasina i to je to. Genijalna stvar. Ove debele gori sa slike su mi ogavne... 100 puta su bolje one šta imaju skroz tanku stabljiku, masu ukusnije. |
Would a new flood please finally come? A real rain and an assortment of plagues And when all is said and done, even the Devil won't care enough to spit in the mud
https://www.last.fm/user/Pakaa |
Edited by - Paka01 on 07/04/2012 21:16:49 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47361 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 07/04/2012 : 21:41:59
|
quote: Originally posted by Mali_Mate
zato sto vezica istih dodje 40 kuna?
Kakve sad veze ima cijena s tim? Govorim o tome kako 50% ljudi u državi nema pojma šta su šparoge. Rijec je o opcoj kulturi.
potpisujen |
narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 07/04/2012 : 22:47:08
|