Author |
Topic |
regar
Senior Member
Serbia
1187 Posts
Member since 15/02/2008 |
Posted - 30/03/2012 : 16:51:51
|
Jel moze neko da mi pomogne ili da mi da savet kada je u pitanju radni problem u Srbiji.
Radim u firmi koja mi sada duguje pet plata i planiram da ih tuzim. Tuzba bi obuhvatila ne samo neisplacene zarade vec i neisplaceni prekovremeni rad.
Stvari su prevrsile svaku meru, poslednji novac sam primio pre vise od dva meseca i ne planiram vise da cekam. Do sada sam cekao jer sam imao nesto novca koji mi je kapao sa drugog posla koji radim.
U toj firmi sam stalno zaposlen, a u ponedeljak cu proveriti sta mi je uplacivano od staza, mada mislim da mi tu ne kasne vise od tri meseca.
Neki mi savetuju da ih prijavim inspekciji rada pa da se oni bave problemom, dok drugi kazu da ih tuzim, dok mi treci kazu da uradim jedno pa drugo.
Kapiram da firma nema pare, ali ne bas da mi toliko duguju. Jel je mozda resenje da im posaljem opomenu pred tuzbu ili da im uopste nenajavljujem da cu to uraditi.
Danas sam cekao poslednji dan da vidim da li ce se setiti nesto da uplate od novca, ali nisu, tako da je prosao i mart.
Ako neko ima savet ili slicno iskustvo u Srbiji neka mi javi da znam kako dalje odavde ja da postupim. Prvo mi pada na pamet da im se najebem majke svima (izvinjavam se na psovkama), ali mislio sam da osveta bude hladna i da ispuni cilj, da mi se isplati novac.
Takiodje neplaniram da dam ja otkaz, bar ne odma, imam solidne razloge za to, a koliko znam oni zbog tuzbe ne mogu da me otpuste, barem sam tako cuo.
|
Žene imaju PROBLEM za svako rješenje!- Stephen W. Howking
|
Edited by - regar on 30/03/2012 16:52:22
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
dosada
Advanced Member
Croatia
9033 Posts
Member since 13/05/2009 |
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 30/03/2012 : 17:56:10
|
Dobro došli u svijet surovog kapitalizma.
Svugdje su isti - ne placaju radnike ali zato sebe namire preko raznoraznih off-shore tvrtki na egzoticnim otocima.
Inace, tužbe mogu trajati i više godina, a to sve treba i financirati. |
|
|
regar
Senior Member
Serbia
1187 Posts
Posted - 30/03/2012 : 18:09:58
|
Svega sam svestan. Firma funkcionise lose ali funkcionise. Ne gajim nade da ce mi sve biti isplaceno, ali ne zelim da ostane na tome da radim i da ne znam kada ce plata. Ako malo ubrza situaciju oko isplate bicu zadovoljan. Mozda nisam najbolje objasnio moju dilemu, trenutno se razmisljam da li prvoda se obratim inspekciji rada ili da pisem tuzbu. Takodje da li to da im najavim ili ne. Mozda se nece previse potresti, mozda i hoce, znam da jesu kada su neke druge kolege uradile slicno. Ne znam kakav je epilog tih utuzenja,ali jesu ih malo prodrmala.
Na zalost i ovaj drugi posao koji radim je katastofalno placen. Radim na jebenom RTS-u kao honorarac, zavrsio sam novinarstvo i tamo nam nisu isplatili cetiri honorara. Do pre neki dan je bilo pet, a onda smo primili jedan u sredu. Ovaj drugi posao koji radim je firma za obezbedjenje, naravno za minimalac, ali sam stalno zaposlen sto mi u ovom trenutku nije nikakva uteha.
Nema potrebe ni da krijem zarade. Na ovom gde sam stalno zaposlen imam platu (sa sve prevozom) oko 22.000 dok mi je honorar na RTS-u (sa zavrsenim fakultetom 25.000). Ukupno na dva posla imam malo vise od prosecne srpske plate. Bio bih zadovoljan da su primanja redovna, ali do pre neki dan obe firme su mi dugovale po pet plata (honorara), znaci ukupno deset primanja ili tacnije oko 2.000 evra. Ne verujete koliki me bes obuzima na trenutke. Sreca u nesreci je sto jos nisam ozenjen i nemam decu jer mislim da bi zaista upucao nekog.
Ali da prekinem sa jadikovanjem, ima i tragicnijih slucajeva od mene. Problem u ovoj firmi je sto smo svi zaposleni na razlicitim objektima pa se i ne znamo. Nemam kontakt sa kolegama, radim samo sa jednim, pa ne znam kakvo je stanje kod njih. Ipak odlucan sam da se ove nedelje obratim ili inspekciji ili da pisem tuzbu pa bi mi zaista trebao savet barem koji je redosled poteza najbolji i bilo koji drugi savet. |
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47359 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47359 Posts
Posted - 30/03/2012 : 18:17:47
|
jedan moj prijatelj je ima slican problem ,radia kod nekog privatnika i osim zaostalih placa nije mu uplaciva državna davanja. ovaj je da otkaz i naganja lika . uglavnom izvuka je nešto sitno love i dobia par prekršaja od pandurije zbog prijetnji i slicno. uglavnom lika je kasnije prijavia inspekciji (mislin i još neki njegovi kolege posli njega) epilog je da je država zjebala tog privatnika a ovi nisu vidili zaostale place.
|
narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
regar
Senior Member
Serbia
1187 Posts
Posted - 30/03/2012 : 18:19:11
|
Ne znam kakav je tacan odnos dinar-kuna, mozda je lakse da ti kazem u odnosu na evro. Plata je 18.000 sto je do pre dva meseca bilo 180 evra, ali kako je dinar opao sada je oko 170, i imam 2.200 za prevoz sto je oko 20 evra. To nije tacno 22.000 ali u zavisnosti od broja smena osnovna plata ide do 19.500 dakle nesto manje od 190 evra. Primam neki zakonski minimalac u Srbiji koji poraste za jos nekih desetak do dvadeset evra ako imam jos neku vise smenu. Ne znam da li sam dovoljno dobro objasnio. |
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47359 Posts
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25592 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 30/03/2012 : 18:22:24
|
Nemoj da im najavljuješ tužbu, tako riskiraš otkaz. Tužba i inspekcija istovremeno, a onda otvori bolovanje. Tako ostaješ u radnom odnosu, imaš vremena da tražiš nešto drugo a oni neka gledaju šta ce sa tužbom. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
regar
Senior Member
Serbia
1187 Posts
Posted - 30/03/2012 : 18:26:52
|
Iwood
Jeste premalo 200 evra, ali 170 evra je neki zakonski minimalac u Srbiji za koji radi dobar deo ljudi u ovoj zemlji. Sada da ne pocinjem price kako ljudi rade za po 50 do 100 evra mesecno. Devojka mi je iz Vranja, naslusao sam se jezivih prica. Nekad imam osecaj da su vise kmetovi zaradjivali u srednjem veku nego srpski radnik u Srbiji.
Manhunter
To sam nekako i mislio tuzba i inspekcija. Mislio sam da im zapretim,posto radim i u medijima, imam i kolege u mnogim drugim redakcijama da im zapretim da ce im se ime firme pojaviti u prilogu. Naravno o tako necemu razmisljam samo kada pobesnim, ali za sada drzim sebe pod kontrolom. |
|
|
|
manhunter
Moderator
Switzerland
25592 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 30/03/2012 : 18:30:51
|
Ma džabe im pretiš, dobiceš otkaz samo tako, ako im pomeneš tužbu. Kad prelomiš, obavesti inspekciju i podigni tužbu i to je to. A onda smišljaj kako ceš da im "pripretiš" da ti isplate ono što ti sleduje. |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47359 Posts
Posted - 30/03/2012 : 18:35:18
|
ne znam kako to djeluje u Srbiji al ovde jedva docekaju naplatit kaznu za nepodmirenje obaveza prema državi. loše je jedino šta radnici od toga opet nemaju ništa.
|
|
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 30/03/2012 : 18:38:13
|
Ovo s bolovanjem nije loša ideja, ali upitan je epilog nakon prekida tog bolovanja. S druge strane, ocito je situacija takva da se nešto mora poduzeti, no sumnjam da ce biti nešto posebno od toga. Pitanje je i koliko su te inspekcije podložne podmicivanju. Toga je bilo i biti ce. |
|
|
regar
Senior Member
Serbia
1187 Posts
Posted - 30/03/2012 : 18:40:25
|
Jedan drugar je prdsednik sindikata u svojoj firmi. Mislim da ne mogu da me otpuste zato sto sam ih tuzio. Mogu da pokusaju na neki drugi nacin da me kazne, na primer da mi promene objekat. Ovaj posao i radim zato sto imam radno vreme i mir potreban da uklopim sa drugim poslom. Mada ne znam kolikko bi se usudili posto je mesto malo osetljivo. Radim u rezidenciji jednog ambasadora, prosao sam neke posebne provere,ljudi imaju poverenja u mene. Oni su iznajmili moju firmu tako da bi mogli da insistiraju da ostanem. Cak i otkaz nije strasan u ovoj situaciji jer uvek imas opciju da ih optuzis za mobing u tom slucaju.
Ali za sada jos to cuvam za sebe. Rekao sam koje su mi glavne nedoumice a ne bi bilo lose ako neko moze da mi pruzi i neki pravni savet. Mislim da u slucaju tuzbe ne placam sudske takse posto je u pitanju radni spor, ali ostaje pitanje da li bi mi bio potreban advokat ili je dovoljna samo tuzba. Znam da je jedan kolega poslao opomenu pred utuzenje, to je nesto kao ukor pred iskljucenje. Dao im je rok do kojeg je trazio da mu se uplati bar deo zarada, posle kojeg sledi tuzba. Na zalost ne znam da li je nesto izvukao iz svega toga.
|
|
|
|
masni
Senior Member
Serbia
2240 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 30/03/2012 : 18:43:13
|
u srbiji 90% ljudi radi za minimalac, a mi malo placeniji dobijemo ostatak na ruke.... Za prekovremeno koje ja natucem nedeljno nikad nisam video ni dinara doplate. Redovno nedeljno nakupim 60 radnih sati minimum , ne pamtim sta je to slobodna subota, a preko leta i nedelja. |
Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens |
|
|
masni
Senior Member
Serbia
2240 Posts
Member since 03/07/2008 |
Posted - 30/03/2012 : 19:32:42
|
Sad mi nesto pade na pamet, mislim da na dnevniku bilo kako RTS ne placa honorarce pre jedno 3-4 meseca |
Zelim Lone Vulf-a meke korice. Pristupacna cena kao ,blek i mark ludens |
|
|
DrB
Senior Member
Serbia
1128 Posts
Member since 04/06/2003 |
Posted - 30/03/2012 : 19:46:26
|
Najgore od svega je sto ti na ovaj ili onaj nacin sleduje otkaz...
A takodje ti ljudi mogu da ti komplikuju i buduca zaposlenja, ako oce da budu djubrad.
I uvijek mogu da se vade na prazne price da je to super kakavih firmi ima, i koliko su oni u stvari dobri sto kasne samo 5 isplata ... |
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Member since 18/05/2003 |
Posted - 30/03/2012 : 20:13:15
|
tužio ne tužio, nemožeš im ništa, jer tebe niko ne štiti... da tu ima imalo pravne države ( tu mislim na citav region ) kao prvo, poslodavac uopce nebi pomišljo, da ti ne isplati placu- jer bi penali bili mnogo skuplji, kao drugo, sve i da ti polodavac neda platu- država bi sama od sebe trebala intervenirat... a ovako, kao imaš na papiru neka prava, eto možeš nazvat inspekciju i uzet advokata, a oni ce se vadit da nemaju, da je prece državi platit porez nego zaposlenom placu, prece je platit struju i komunalije nego radniku isplati njegov dohodak...
možeš jedino, da pozoveš rukovodece lice u svojoj firmi, i lijepo ko coveku mu objasni da i ti moraš struju platit...
ili cekaj proljece ko i svi drugi obespravljeni... |
Edited by - KRAS on 30/03/2012 20:14:08 |
|
|
sawitch
Advanced Member
Serbia
40537 Posts
Member since 17/11/2007 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17839 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 30/03/2012 : 21:59:59
|
quote: Originally posted by sawitch
Ja imam 14000 a ne ide mi staz..
Od cega ti živiš boga ti? Od zraka? Kakve su to plate,jebote,pa tako nije ni u Burkini Faso...Gdje radiš? |
Wtf?
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47359 Posts
Posted - 30/03/2012 : 22:33:49
|
quote: Originally posted by sawitch
Ja imam 14000 a ne ide mi staz..
radiš za 1200 kn i ne ide ti staž?? |
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47359 Posts
Posted - 30/03/2012 : 22:36:55
|
evo naša san tecajnu listu.mislia san da je 12 dinara kuna a ovde tecaj 14,8. radiš za 945 kn bez staža?? |
|
|
|
delboj
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
17168 Posts
Member since 01/03/2004 |
Posted - 30/03/2012 : 22:51:13
|
quote: Originally posted by lwood
ma ok kužin,nego mi djeluje premalo 200 € .
Pa naravno da je premalo, evo ja radim za malo više od 300 (i plus nešto za prevoz, ne pokriva troškove), ali šta da se radi. I vrlo vjerovatno da ministarstvo nece platiti prekovremeni rad (kao to je vec nekom prije placeno, prakticno da radim za drugog), ali nikom ništa. Što bi se reklo - ne mora se, ima ko hoce.
quote: Originally posted by regar Nema potrebe ni da krijem zarade. Na ovom gde sam stalno zaposlen imam platu (sa sve prevozom) oko 22.000 dok mi je honorar na RTS-u (sa zavrsenim fakultetom 25.000). Ukupno na dva posla imam malo vise od prosecne srpske plate. Bio bih zadovoljan da su primanja redovna, ali do pre neki dan obe firme su mi dugovale po pet plata (honorara), znaci ukupno deset primanja ili tacnije oko 2.000 evra. Ne verujete koliki me bes obuzima na trenutke. Sreca u nesreci je sto jos nisam ozenjen i nemam decu jer mislim da bi zaista upucao nekog.
Onda si zaista skroman, to su premala primanja da bi covjek mogao da bude zadovoljan |
Edited by - delboj on 30/03/2012 22:57:50 |
|
|
cercil
Junior Member
406 Posts
Member since 26/02/2009 |
Posted - 30/03/2012 : 23:31:14
|
Reci cu ti samo u vezi bolovanja, ako ga otvoris ne postoji nijedan zakonski propis koji ce spreciti poslodavca da te otpusti kao tehnoloski visak. Naravno, tada mora da ti isplati i otpremninu ali to su male pare. Bolovanje te ne spasava. Sto se tice tuzbe ili inspekcije, mislim da inspekcija rada malo sta tu moze da uradi, znam puno ljudi kojima oni nisu pomogli. Tuzba je bolje resenje ali ces onda vrlo verovatno dobiti otkaz. Naci ce oni vec neki razlog koji se moze uklopiti u zakonsku formu je rih ima dosta! Jbg, to ti je Srbija u pocetnoj fazi kapitalizma! |
|
|
Topic |
|