Author |
Topic |
zlikovski
Senior Member
Croatia
1090 Posts
Member since 21/03/2008 |
Posted - 02/10/2012 : 15:35:33
|
quote: Originally posted by adriano
kod Hitlera je prevagnulo ono "nacionalist" u nacional socijalist.
slažem se. ali sam odgovorio na tvoj post jer mislim kako ne treba biti iskljuciv i kako je problem upravo u iskljucivosti, a ne u orjentaciji lijevo - desno, nacionalan - anacionalan. ali ne samo u iskljucivosti, nego i u pohlepi, bezobzirnosti i ostalom... |
Grad - to ste vi. |
Edited by - zlikovski on 02/10/2012 15:36:54 |
|
|
adriano
Advanced Member
Croatia
4511 Posts
Member since 12/11/2009 |
Posted - 02/10/2012 : 15:58:07
|
Naravno da ne treba biti iskljuciv, jer tako ne vidiš cijelu sliku. Ima i iskljucivih ljevicara, takvi su bili i komunisti u SSSR-u (bar do negdje 53.), ali mislim da je iskljucivost prije svega odlika nacionalista i desnicara. |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8164 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 02/10/2012 : 17:25:36
|
ljevica i desnica kod nas se razlikuju u odnosu na iste pojmove negdje drugo kod nas i ljevicari i desnicari podržavaju pravo na besplatno zdravstvo i obrazovanje i ljevicari i desnicari su za socijalna davanja - cak je paradoks da bi desnicari htjeli da država više daje, nego što to žele ili ocekuju ljevicari pa u cemu je onda razlika? u odnosu prema antifašizmu i komunizmu s jedne strane i fašizmu, odnosno ustaštvu s druge - to u hrvatskoj razlikuje jednog ljevicara i jednog desnicara, više nego sve ono što bi po definicijama spadalo u te pojmove još jedna cudna stvar je što se domaci fašisti uvrijede kad im kažeš da su fašisti, neofašisti, proustaše i slicno, ma ne, nismo mi takvi, mi samo želimo da se jednako tretiraju zlocini komunizma i zlocini fašizma i tu se po meni krije velika opasnost - jer kolikogod zlocini pocinjeni u komunizmu bili grozni i nicim opravdani, ipak to nema veze s idejom komunizma, kao što ni crkveni zlocini nemaju veze s idejom kršcanstva - s druge strane, fašizam je zlocinacki i u ideji i u provedbi |
if you tolerate this, then your children will be next |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 02/10/2012 : 17:31:51
|
quote: Originally posted by dsormaz1
Razdoblje 45-godišnje okupacije ne može se sažeti u par recenica, a ja sad nemam vremena pisati nekakve eseje o tzv.nacionalizaciji (to je bila najveca pljacka u povijesti), progonima politickih protivnika, ubojstvima mnogih, hiperinflacije, nestašice svega i svacega što je rezultiralo šopingiranjima u Trstu, korupcije i kriminala bilo je i onda koliko hoceš, samo se nije smjelo o tome govoriti, zatim diktatura i verbalni delikt... Zar bih trebao žaliti za necim takvim?
svih ovih društvenih problema ima i danas. u ništa manjem omjeru. ali necemo više o tome.
quote: Na kraju krajeva, dobro ti Kruger kaže, tu treba dodati i neciji subjektivni doživljaj i osjecaje. Ja uopce ne sumnjam da je nekima onda bilo lijepo (npr.pripadnicima stupova tog društva i njihovim obiteljima). Unatoc problemima koje sad imamo nikad se ne bih vracao u tu državu i taj sistem. Jedino za cim žalim je što Juga nije ranije propala, a još više žalim što je uopce stvarana.
s ovim se isto ne slažem. |
"Nothing lasts forever." |
Edited by - Darth Ivan on 02/10/2012 17:46:00 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47143 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 02/10/2012 : 17:57:12
|
quote: Originally posted by ken2
ljevica i desnica kod nas se razlikuju u odnosu na iste pojmove negdje drugo kod nas i ljevicari i desnicari podržavaju pravo na besplatno zdravstvo i obrazovanje i ljevicari i desnicari su za socijalna davanja - cak je paradoks da bi desnicari htjeli da država više daje, nego što to žele ili ocekuju ljevicari pa u cemu je onda razlika? u odnosu prema antifašizmu i komunizmu s jedne strane i fašizmu, odnosno ustaštvu s druge - to u hrvatskoj razlikuje jednog ljevicara i jednog desnicara, više nego sve ono što bi po definicijama spadalo u te pojmove još jedna cudna stvar je što se domaci fašisti uvrijede kad im kažeš da su fašisti, neofašisti, proustaše i slicno, ma ne, nismo mi takvi, mi samo želimo da se jednako tretiraju zlocini komunizma i zlocini fašizma i tu se po meni krije velika opasnost - jer kolikogod zlocini pocinjeni u komunizmu bili grozni i nicim opravdani, ipak to nema veze s idejom komunizma, kao što ni crkveni zlocini nemaju veze s idejom kršcanstva - s druge strane, fašizam je zlocinacki i u ideji i u provedbi
a komunizam nije? |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38022 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47143 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 02/10/2012 : 17:58:10
|
i daj budi malo jasniji o cijem to fašizmu uopce pricaš? |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 02/10/2012 : 18:07:24
|
da nisi malo preufuran, ken? kakvi domaci fašisti? gdje su, tko je to, koju poziciju drže na hrvatskoj sceni? kad si vec zapeo za ustaštvo, onda valja reci da na hrvatskoj sceni to ne postoji. na ozbiljnoj razini. ni desni ni lijevi ni ikakvi. s druge strane, srbija ima ozbiljne probleme sa nazadnim ideologijama, oni se još bave cetnicima - na najvišim razinama.
to je temeljni razlog zašto nema i ne može biti nekakve "zajednice južnih slavena". ta je ideja zakasnila. nacije su se formirale i svaka ima svoju ideju ostvarivanja svog bica, svojih želja, potreba. protiv jugoslavije. (po tom sam pitanju isto kao glede komunizma: to su utopije, lijepo zvuce na papiru. u praksi su medutim prokazane kao budalaštine, na žalost, zlocinacke budalaštine.) |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8164 Posts
Posted - 02/10/2012 : 18:40:01
|
zašto misliš da sam preufuran? najlakše se pravdat drugima, to što su srbi gori od nas meni nije nikakva satisfakcija pod domace fašiste nisam mislio konkretno na hdz ili neku drugu stranku, nego na ljude koje poznam, a slucajno su clanovi neke stranke hdz se od 2000 naovamo po tom pitanju dosta promijenio, nabolje, ali na lokalnim razinama su u toj stranci još uvijek oni najtvrdi proustaše istina je da su uvijek pazili da na vodece pozicije dodu po tom pitanju ok ljudi, ali u devedesetima je bilo svakakvih na važnim mjestima, od vice vukojevica, preko šuška do ostalih ti ne ideš na nogomet, nikad nisi cuo da jedna tribina vice 'za dom', a druga odgovara 'spremni' ne ideš na tompsona, ne ideš na svadbe, a svaka završi s jurom i bobanom... a izjednacavanje fašizma i komunizma je postala normalna stvar, od raznih povijesnicara, organizacija, casopisa, web stranica _ i svi trube sve je to isto, i jedni i drugi su radili zlocine, cak se ustaški zlocini negiraju ili svode na slucajne greške i sve tako redom... a za mene se to nikako ne smije izjednacavati, jer komunisti, kakvi god bili, ipak nisu slali djecu u logore |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 02/10/2012 : 19:19:13
|
quote: Originally posted by ken2 jer komunisti, kakvi god bili, ipak nisu slali djecu u logore
Crveni Kmeri su cijelu Kambodžu pretvorili u veliki konc-logor. I djeca su morala pod prisilom raditi na branama i rižinim poljima. Zanimljivo je da su i cuvari bili vecinom malodobnici.
|
Edited by - dsormaz1 on 02/10/2012 19:21:58 |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 02/10/2012 : 19:24:38
|
quote: Originally posted by ken2 pa u cemu je onda razlika? u odnosu prema antifašizmu i komunizmu s jedne strane i fašizmu, odnosno ustaštvu s druge - to u hrvatskoj razlikuje jednog ljevicara i jednog desnicara, više nego sve ono što bi po definicijama spadalo u te pojmove
Tu bi trebalo ubaciti i antikomunizam kao zaseban pojam. |
|
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6224 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 02/10/2012 : 19:27:05
|
quote: Originally posted by zlikovski
quote: Originally posted by adriano
kod Hitlera je prevagnulo ono "nacionalist" u nacional socijalist.
slažem se. ali sam odgovorio na tvoj post jer mislim kako ne treba biti iskljuciv i kako je problem upravo u iskljucivosti, a ne u orjentaciji lijevo - desno, nacionalan - anacionalan. ali ne samo u iskljucivosti, nego i u pohlepi, bezobzirnosti i ostalom...
Zanimljivo da je i Mussolini na pocetku svoje "karijere" bio socijalist, dakle ljevicar. Ispada da se najvece zlo izrodilo na toj ljevici (iz nje su se izrodili i nacifašizam i komunizam). |
|
|
trolodtroje
Advanced Member
3271 Posts
Member since 14/09/2010 |
Posted - 02/10/2012 : 19:31:07
|
quote: [ Crveni Kmeri su cijelu Kambodžu pretvorili u veliki konc-logor. I djeca su morala pod prisilom raditi na branama i rižinim poljima. Zanimljivo je da su i cuvari bili vecinom malodobnici.
Correction - djeca nisu radila nego su bila vecino prevaspitaci odraslih! I ne trpaj u isti dak nacional socializam iz '30 i ovodobni demokratski socializam i komunizam, kao "viša" faza socializma. |
Edited by - trolodtroje on 02/10/2012 19:35:32 |
|
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6224 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 02/10/2012 : 19:31:18
|
Zanimljivo je i da ti citas klasicni "ljevicarski strip" - Alan Ford
Poznato ti je da su Maks i Magnus osvedoceni levicari?
Da nisi ti neki kontra-kontra-kontra-kontra-revolucionar? |
Edited by - Jasko on 02/10/2012 19:32:26 |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 02/10/2012 : 19:34:41
|
quote: Originally posted by dsormaz1 Ispada da se najvece zlo izrodilo na toj ljevici
da, ima nešto u tome... gomila hadezeovaca potice iz bivših komunistickih redova. gadni izrod
|
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 02/10/2012 : 19:43:14
|
quote: Originally posted by trolodtroje I ne trpaj u isti dak nacional socializam iz '30 i ovodobni demokratski socializam i komunizam, kao "viša" faza socializma.
Sve su to zlocinacke ideologije. A što ti je to "demokratski" socijalizam? |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 02/10/2012 : 19:43:58
|
quote: Originally posted by Jasko
Zanimljivo je i da ti citas klasicni "ljevicarski strip" - Alan Ford
Poznato ti je da su Maks i Magnus osvedoceni levicari?
Da nisi ti neki kontra-kontra-kontra-kontra-revolucionar?
"Formule" su mi jedna od najdražih epizoda. |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 02/10/2012 : 19:50:17
|
Poredenje fašizma i komunizma je sumanuto, ali i vrlo rad trik mnogih i mantra zapadne istoriografije.
Fašisticke zemlje su istrijebljivale sve ljevicarske grupacije na svojim teritorijama, i komunisti bi obicno padali kao prve žrtve. A upravo je SSSR, odnosno "zli komunizam" slomio kicmu fašizma.
U suštini, sve se završilo tako što se gomila hladnoratovske propagande usmjerene protiv socijalistickih zemalja prihvatila kao novi kanon, istina, a staljinizam (koji je bliži reakcionarnim ideologijama negoli komunizmu; covjek je pobio trecinu Partije!) proglašen za arhetipski model funkcionisanja diktature proleterijata.
No... i dalje prihvatajte simplifikovane predstave i zvanicne stereotipe koji pišu (sadašnji) pobjednici... "Revolucionar koji ne uspije je ludak ili zlocinac." |
Edited by - Mhejl on 02/10/2012 20:04:13 |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8164 Posts
Posted - 02/10/2012 : 20:28:39
|
evo, dsormaz je u ovih par postova na vrhu stranice vrlo plasticno prikazao sve o cemu sam pisao mislim da nema potrebe za dodatnim objašnjenjima
|
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 02/10/2012 : 20:29:56
|
evo, dsormaz je u ovih par postova na vrhu stranice vrlo plasticno prikazao sve o cemu sam pisao mislim da nema potrebe za dodatnim objašnjenjima
Klasicna ljevicarska podmetanja. |
|
|
ken2
stripovi.com suradnik
Croatia
8164 Posts
Posted - 02/10/2012 : 20:30:39
|
quote: Originally posted by dsormaz1
Klasicna ljevicarska podmetanja.
|
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 02/10/2012 : 20:38:05
|
quote: Originally posted by Mhejl arhetipski model funkcionisanja diktature proleterijata.
Diktatura proletarijata je više manje svugdje slicno funkcionirala. |
|
|
Topic |
|