forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 društvena problematika - lijevi vs. desni i skupa
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 17

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/10/2012 : 20:38:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by ken2

zašto misliš da sam preufuran?
najlakše se pravdat drugima, to što su srbi gori od nas meni nije nikakva satisfakcija
pod domace fašiste nisam mislio konkretno na hdz ili neku drugu stranku, nego na ljude koje poznam, a slucajno su clanovi neke stranke
hdz se od 2000 naovamo po tom pitanju dosta promijenio, nabolje, ali na lokalnim razinama su u toj stranci još uvijek oni najtvrdi proustaše
istina je da su uvijek pazili da na vodece pozicije dodu po tom pitanju ok ljudi, ali u devedesetima je bilo svakakvih na važnim mjestima, od vice vukojevica, preko šuška do ostalih
ti ne ideš na nogomet, nikad nisi cuo da jedna tribina vice 'za dom', a druga odgovara 'spremni'
ne ideš na tompsona, ne ideš na svadbe, a svaka završi s jurom i bobanom...
a izjednacavanje fašizma i komunizma je postala normalna stvar, od raznih povijesnicara, organizacija, casopisa, web stranica _ i svi trube sve je to isto, i jedni i drugi su radili zlocine, cak se ustaški zlocini negiraju ili svode na slucajne greške i sve tako redom... a za mene se to nikako ne smije izjednacavati, jer komunisti, kakvi god bili, ipak nisu slali djecu u logore

pa preufuran si jer, prema ovim tvojim postovima, izgleda da sebe stavljaš na neku "objektivnu" poziciju i odozgora promatraš tribine, svadbe, thompsona, hdz, sdp, polja i gradove

mislim da ne stoji to što govoriš. bar ne u tom smislu kako impliciraš.
nekakva ekstremna desnica, fašisticka ili kakva vec, u hrvatskoj, cini mi se - ne postoji. eventualno na margini. to se pokazalo kad je trebao biti onaj famozni skup sa madarskim ekstremistima. bilo je par ljudi.

ove pojave koje navodiš ne bih zvao fašizmom - to je populizam (koji može preci u fašizam, kada bi postojala organizacija koja bi programatski sprovela ideje i izmanipulirala mase za svoje ciljeve. toga u RH nema.)
zato treba imati u vidu specifican kontekst hrvatske novije povijesti. to što tribine vicu "za dom" ne bih rekao da je izraz nekog "ustaštva", vec prije devedesetih i domovinskog rata. tu su se zauzele vrlo jasne pozicije, za dom i nasuprot neprijatelju.
dio ljudi, kao što kažeš, je možda tada, devedesetih, imao neke maglovite i mutne ideje (ako je tada još bila utjecajna ekstremna emigracija), no ogromna vecina nije ni tada, a pogotovo ne sada pokazivala spremnost za "ustaštvo": rasne zakone, programe, nasilje itd.

što se tice izjednacavanja, tu je došlo do zbrke, jer su mnogi zbunjeni situacijom koja je izrasla devedesetih: JNA i "partizani" sa petokrakama na šljemovima su se stopili sa kokardama i cetnicima i cinili zlocine po hrvatskoj. to je srušilo mit koji se gradio 50 godina i ljudi su poceli gledati na partizane kao na najvece neprijatelje.
tu je zaista pocinjena šteta i mnogi se ne snalaze u cijelom tom kaosu. iako, RH je sljedbenica antifašisticke borbe i na tome nastaje, to piše vrlo jasno. ne idealiziram partizane, ali u 2. svjetskom su oni bili na pravoj strani. to je cinjenica. uostalom, hrvatska je i tom pokretu dala obol.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/10/2012 : 20:47:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
Originally posted by Mhejl
"Revolucionar koji ne uspije je ludak ili zlocinac."

pa da
taj se argument ne može oboriti;)

inace, da se skroz razumijemo: komunizam je bulšit;)
to je filozofija za pokorne. ako hoceš komunizam idi u samostan;)
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/10/2012 : 20:51:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Kakav manastir, mlado sam ja momce.

Komunizam je... ideologija u kojoj se ne može ostvariti zagorovski nad-covjek, hm?

(medutim, i oni politicki-ekonomsko "viši" u kapitalizmu takvi postaju kroz negativne nagone pohlepe i egoizma, i, moralno gledano, nisu nikakvi "uzori")

Edited by - Mhejl on 02/10/2012 20:58:57
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 02/10/2012 : 21:03:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
kapitalizam je takoder bulšit. pogotovo shvacen onako anglosaksonski liberalisticki: pojedinac je racionalan i pokušava maksimirati vlastitu korist (te zato sklapa "društveni ugovor", ne isplati se non-stop boriti).

dolazi nietzsche i aristokratski prezire i proletere i buržuje;)
Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32401 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 02/10/2012 : 21:16:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message
quote:

Poredenje fašizma i komunizma je sumanuto, ali i vrlo rad trik mnogih i mantra zapadne istoriografije.

Fašisticke zemlje su istrijebljivale sve ljevicarske grupacije na svojim teritorijama, i komunisti bi obicno padali kao prve žrtve. A upravo je SSSR, odnosno "zli komunizam" slomio kicmu fašizma.

U suštini, sve se završilo tako što se gomila hladnoratovske propagande usmjerene protiv socijalistickih zemalja prihvatila kao novi kanon, istina, a staljinizam (koji je bliži reakcionarnim ideologijama negoli komunizmu; covjek je pobio trecinu Partije!) proglašen za arhetipski model funkcionisanja diktature proleterijata.

No... i dalje prihvatajte simplifikovane predstave i zvanicne stereotipe koji pišu (sadašnji) pobjednici... "Revolucionar koji ne uspije je ludak ili zlocinac."

uz pomoc kapitalista. da nije bilo zapadnog fronta (usa/VB) ,wehrmacht bi stigaodo indije.

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

trolodtroje
Advanced Member

3271 Posts

Member since 14/09/2010

Posted - 02/10/2012 : 21:25:46  Show Profile Show Extended Profile  Send trolodtroje a Private Message
quote:
[
A što ti je to "demokratski" socijalizam?

pa u sloveniji skoro svi su social demokrati i svi se svrstavaju na sredinu. Kurac sredina - sds su desni, sd se levi itd. u evropi nije ništa drugacije.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/10/2012 : 21:32:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:
Originally posted by Tutta
uz pomoc kapitalista. da nije bilo zapadnog fronta (usa/VB) ,wehrmacht bi stigaodo indije.

Znaš šta, ne vjerujem da je Stinky otvorio ovu temu zarad istorijskih rasprava. Ali, kad vec spominješ... 80-90 posto gubitaka njemacke armije otpada na Istocni front. Crvena armija je uništila njemacku živu silu (iako uz ogromnu cijenu).

Saveznicki vojni doprinos se precijenjuje. Narocito mi je degutantno velicanje D-day-a, od strane Amerikanaca, kao "kljucnog trenutka" rata. Možeš misliti. Implicitno se pokušavaju izjednaciti sa SSSR-om, odnosno umanjiti njegov doprinos, što je apsurdno samo po sebi.

Takode, u predaji Japana se, pored atomskih bombi, zaboravlja i dosta važan momenat masovne panike u zemlji povodom sovjetskog brzinskog osvajanja Mandžurije i Koreje, odnosno ulaska u rat.

Naravno, besmisleno je sada mjeriti žrtve i napore, i donekle degutantno. Ali, glavne zasluge za pobjedu fašizma pripadaju socijalistickim zemljama, što se ne bi trebalo zaboravljati.

(Kao što i kod nas mnogi pokušavaju da "preprave" istoriju prema svojim željama. Tu se slažem sa Stinyjem - jaka cetnicka revizionisticka struja postoji, mada to još uvijek nije zahvatilo prosvjetu, mora se reci, niti je preokupacija vecini stanovništva.)

Edited by - Mhejl on 02/10/2012 21:37:03
Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32401 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 02/10/2012 : 21:53:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message
quote:

quote:

Znaš šta, ne vjerujem da je Stinky otvorio ovu temu zarad istorijskih rasprava. Ali, kad vec spominješ... 80-90 posto gubitaka njemacke armije otpada na Istocni front. Crvena armija je uništila njemacku živu silu (iako uz ogromnu cijenu).

Saveznicki vojni doprinos se precijenjuje. Narocito mi je degutantno velicanje D-day-a, od strane Amerikanaca, kao "kljucnog trenutka" rata. Možeš misliti. Implicitno se pokušavaju izjednaciti sa SSSR-om, odnosno umanjiti njegov doprinos, što je apsurdno samo po sebi.

Takode, u predaji Japana se, pored atomskih bombi, zaboravlja i dosta važan momenat masovne panike u zemlji povodom sovjetskog brzinskog osvajanja Mandžurije i Koreje, odnosno ulaska u rat.

Naravno, besmisleno je sada mjeriti žrtve i napore, i donekle degutantno. Ali, glavne zasluge za pobjedu fašizma pripadaju socijalistickim zemljama, što se ne bi trebalo zaboravljati.

(Kao što i kod nas mnogi pokušavaju da "preprave" istoriju prema svojim željama. Tu se slažem sa Stinyjem - jaka cetnicka revizionisticka struja postoji, mada to još uvijek nije zahvatilo prosvjetu, mora se reci, niti je preokupacija vecini stanovništva.)

ja nisam porekao zrtve i doprinos sovjetskog saveza. al ja sam i dalje uvjeren,da nijemci kojim slucajem,nisu bili u rat sa zapadnim saveznicima i da su svu svoju vojnu silu uperili na sssr, stalin bi bio objesen na crvenom trg dez.1941. a trg bi tobio drugacije ime. sto bi to znacilo? na svijetu bi se provela socijalna revolucija,tad kad,al bez okrutne cizme komunizma. eto vec je spomenuto,ta revolucija bi se provela na skandinavski nacin. istocna evropa nikad nebi dozivjela mrak u kojemu je bila 45.godina. zasto poljaci,cesi,slovaci,madjari i ostali nemaju takvu nostalgaliju prema kom.dobu? samo u bivsoj jugi!

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts

Member since 14/08/2012

Posted - 02/10/2012 : 22:56:53  Show Profile Show Extended Profile  Send -jeremija- a Private Message
quote:

ja nisam porekao zrtve i doprinos sovjetskog saveza. al ja sam i dalje uvjeren,da nijemci kojim slucajem,nisu bili u rat sa zapadnim saveznicima i da su svu svoju vojnu silu uperili na sssr, stalin bi bio objesen na crvenom trg dez.1941. a trg bi tobio drugacije ime. sto bi to znacilo? na svijetu bi se provela socijalna revolucija,tad kad,al bez okrutne cizme komunizma. eto vec je spomenuto,ta revolucija bi se provela na skandinavski nacin. istocna evropa nikad nebi dozivjela mrak u kojemu je bila 45.godina. zasto poljaci,cesi,slovaci,madjari i ostali nemaju takvu nostalgaliju prema kom.dobu? samo u bivsoj jugi!

Slažem se za ovo. Jedino, što su Nemci vec bili u ratu sa Saveznicima. Hitler je odustao od invazije na SSSR upravo jer smo mu mi Jugosloveni zabili klipove u tenkovske gusenice, 27. marta nakon državnog udara.

Naravno, na nagovor smradova iz Londona i Pariza. Protesti su bili neminovni, ali za državni udar su krivi smradovi kojima su dirigovali Britanci.

A opet, pitanje je koliko je Jugoslavija posle bila komunisticka. To je bila jedina zemlja "iza gvozdene zavese" koja je imala rock scenu, i to trecu najjacu na svetu, posle Americke, najmasovnije, i Britanske, osnivacke.

Nije to nostalgija za komunistickim dobom, to je jednostavno nemoc da se prizna realnost, nevoljnost da se nastavi dalje, nemanje muda da se traži mir i opet uspostavi država.

A za sve su krivi isti smradovi koji su odgovorni za 27. mart. Balkan je pun baruta, dovoljno je samo baciti iskru.

Edited by - -jeremija- on 30/02/2014 00:00:15
Go to Top of Page

-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts

Member since 14/08/2012

Posted - 02/10/2012 : 23:05:57  Show Profile Show Extended Profile  Send -jeremija- a Private Message
quote:

Sprcao bi Hitler SSSR da nije bilo 27. marta. Staljin je pobio sve školovane oficire i generale dok je ucvršcivao vlast. Eto, našao se neki Žukov slucajno.

Da je Hitler krenuo kad je planirao da krene, sa onakvim vojnim vrhom i nedisciplinovanom vojskom SSSR bi pao za godinu dana ili manje...

Ovako su Švabovi stigli u zimu, a Rusi k'o Rusi, i sam kažeš da su imali ogroman broj žrtava, i dobiju ih na brojnost i hladnocu, ali i pobune u Jugoslaviji, Italiji i ulasku SADa u rat.

Edited by - -jeremija- on 02/10/2012 23:07:09
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 02/10/2012 : 23:12:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
27. mart je preuvelican od strane bivšeg režima. Mislim da se to slobodno može reci - jer, Jugoslavija nije pružila ni dovoljno znacajan otpor, niti je SSSR mogao biti spašen samo na osnovu dva-tri mjeseca, da je stanje bilo toliko kastastrofalno loše kao što tvrdiš. Ne zaboravimo, njemacka vojska i njeni saveznici su bili zastrašujuca, dobro organizovana, naoružana i brojna sila, što bi svakoj zemlji, koliko god mocna bila, nanijelo ogromne štete.

"General Zima" je takode donekle preuvelican. Jednostavno, inicijalno iznenadenje (jer napad nije ocekivan) i nedostatak strucnog kadra je odgovoran za pocetne neuspjehe.
Go to Top of Page

-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts

Member since 14/08/2012

Posted - 02/10/2012 : 23:19:20  Show Profile Show Extended Profile  Send -jeremija- a Private Message
Ne mogu se složiti da je preuvelican.

Kada je Jugoslavija otkacila Hitlera, njemu je bio poljuljan... "ugled"... Ono, nema neka mala zemlja muda da ide protiv njega. Onda je on morao da usmeri dobar deo vojske na Jugoslaviju, odnosno, da dobar deo vojske ostavi kao okupacionu snagu u Sloveniji, delu Hrvatske, delu Bosne i centralnoj Srbiji.

A još jedan deo je morao ostaviti kada su se podigli oružani ustanci. Dakle nije mogao na vreme krenuti na SSSR, jer nije imao planiran broj ljudstva. Sve ti je jasno kad je morao vuci ustašku diviziju za Staljingrad.

Koliko je Hitleru zasmetalo ovo mešanje Jugoslavije u njegove planove, govori ona tacka u kojoj nareduje da se Beograd ima sravniti sa zemljom... Što inace nije praktikovao.

A da sam preterao što se tice SSSR-a, moguce. Vrlo moguce. Opet, nisam racunao onaj slovenski inat i rodoljublje koje egzistira samo u slovenskih naroda. Tu priznajem da sam pogrešio, jedno je vojska osvajacka, drugo vojska braniteljska

Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32401 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 02/10/2012 : 23:46:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message
quote:
Originally posted by -jeremija-

Kada je Jugoslavija otkacila Hitlera, njemu je bio poljuljan... "ugled"... Ono, nema neka mala zemlja muda da ide protiv njega. Onda je on morao da usmeri dobar deo vojske na Jugoslaviju, odnosno, da dobar deo vojske ostavi kao okupacionu snagu u Sloveniji, delu Hrvatske, delu Bosne i centralnoj Srbiji.

A još jedan deo je morao ostaviti kada su se podigli oružani ustanci. Dakle nije mogao na vreme krenuti na SSSR, jer nije imao planiran broj ljudstva. Sve ti je jasno kad je morao vuci ustašku diviziju za Staljingrad.

Koliko je Hitleru zasmetalo ovo mešanje Jugoslavije u njegove planove, govori ona tacka u kojoj nareduje da se Beograd ima sravniti sa zemljom... Što inace nije praktikovao.

A da sam preterao što se tice SSSR-a, moguce. Vrlo moguce. Opet, nisam racunao onaj slovenski inat i rodoljublje koje egzistira samo u slovenskih naroda. Tu priznajem da sam pogrešio, jedno je vojska osvajacka, drugo vojska braniteljska

odlicne postove! a pravi problem su bili grci i engleska vojska u grckoj!! grci su potamanili talijane pa je hitler morao da pomogne. a za tim jos dodje i kreta.sve "male"cinjenice su zajebali plan "barbarossa". a ono si odlicno napomenuo da je ruska vojska bila kao bez glave.

+IN HOC SIGNO VINCES+

Edited by - Tutta on 02/10/2012 23:47:14
Go to Top of Page

-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts

Member since 14/08/2012

Posted - 02/10/2012 : 23:48:15  Show Profile Show Extended Profile  Send -jeremija- a Private Message
quote:

quote:

odlicne postove! a pravi problem su bili grci i engleska vojska u grckoj!! grci su potamanili talijane pa je hitler morao da pomogne. a za tim jos dodje i kreta.sve "male"cinjenice su zajebali plan "barbarossa". a ono si odlicno napomenuo da je ruska vojska bila kao bez glave.

Konacno... Covek

Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32401 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 02/10/2012 : 23:52:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message
quote:

27. mart je preuvelican od strane bivšeg režima. Mislim da se to slobodno može reci - jer, Jugoslavija nije pružila ni dovoljno znacajan otpor, niti je SSSR mogao biti spašen samo na osnovu dva-tri mjeseca, da je stanje bilo toliko kastastrofalno loše kao što tvrdiš. Ne zaboravimo, njemacka vojska i njeni saveznici su bili zastrašujuca, dobro organizovana, naoružana i brojna sila, što bi svakoj zemlji, koliko god mocna bila, nanijelo ogromne štete.

"General Zima" je takode donekle preuvelican. Jednostavno, inicijalno iznenadenje (jer napad nije ocekivan) i nedostatak strucnog kadra je odgovoran za pocetne neuspjehe.

a da nije sve islo po planu,wehrmacht je dosao u stalingrad i pred moskvu u ljetnim uniformama.da su krenuli 15.april a ne 22.juna, stigli bi do kineskog velikog zida. hitler je se prezalogajijo. i hvala bogu da je tako bilo, da su nacisti i fasisti izgubili rat.

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 03/10/2012 : 00:39:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message
kako se za tu bitku prekretnicu još veli: "Zima je bila važan saveznik Crvene armije".

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
614 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 03/10/2012 : 07:23:58  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message
quote:

ja ne bih mogao da se slozim sa ovim "pocetni neuspesi"
Jednostavno, Rusi su postupili po principu-pusti budale da prodru sto dublje na nasu teritoriju, da razvuku front i produze linije snabdevanja. Jednom kad prodre u dubinu neprijateljeve teritorije a ti onda kreni da ga, tako razvucenog, bijes iz svih oruzja. Tako su ratovali protiv Napoleona, tako i protiv Hitlera. Vremenski faktor je solidan saveznik jer Rusi nikad nisu imali kvalitetnih puteva tako da se svi osvajaci kad-tad zaglave u blatu.
A ako neko posle toliko decenija i dalje misli da su onakve njuske koje su u SSSR-u jedino i zivele u ksenofobicnoj atmosferi prema ostatku sveta, naivno ocekivale da ih Hitler nece napasti, onda bih preporucio da pestanu da crpu informacije iz SFRJ istorijskih citanki i potraze malo bolju literaturu
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 03/10/2012 : 07:25:24  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Naravno, na nagovor smradova iz Londona i Pariza. Protesti su bili neminovni, ali za državni udar su krivi smradovi kojima su dirigovali Britanci.

Istina. A lažljiva komunisticka historiografija nakon rata sebi je pripisivala zasluge za taj puc.
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 03/10/2012 : 07:31:03  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
Inace, bezveze je omalovažavati doprinos SAD porazu sila Osovine. Zaboravlja se koliko su obilnu materijalnu pomoc SAD slale SSSR-u za vrijeme rata. Jednom prilikom Nijemci su zarobili jednu sovjetsku postrojbu koja je cijela bila opremljena americkom opremom i naoružana americkim oružjem.
Da nije otvorena zapadna fronta nikad sovjeti ne bi porazili Njemacku. Doduše, možda bi dugotrajnim iscrpljujucim ratovanjem uspjeli vratiti teritorij koji su im Nijemci zauzeli, ali ne bi nikad prešli njemacku granicu a kamoli da bi ušli u Berlin.
Ameri su odradili i 99% posla oko slamanja Japana, a SSSR je podmuklo objavio rat Japanu tek kad je Japan vec bio na koljenima, pa su iskoristili priliku da im otmu Sahalin i Kurilske otoke.

Edited by - dsormaz1 on 03/10/2012 07:35:52
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 03/10/2012 : 07:35:21  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by milandj3

quote:

Jednostavno, Rusi su postupili po principu-pusti budale da prodru sto dublje na nasu teritoriju, da razvuku front i produze linije snabdevanja. Jednom kad prodre u dubinu neprijateljeve teritorije a ti onda kreni da ga, tako razvucenog, bijes iz svih oruzja. Tako su ratovali protiv Napoleona, tako i protiv Hitlera.

Ma teško da su na pocetku njemackog napada uopce imali vremena razmišljati o nekim taktikama ili strategijama. Bili su zateceni takvim silovitim napadom i povlacili su se u rasulu. Nijemce je samo zima zaustavila da dalje napreduju a i previše su se razvukli.
S Napoleonom je bila potpuno drugacija situacija, tu bi se moglo prihvatiti ovo tvoje objašnjenje.
Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
614 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 03/10/2012 : 07:37:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message
A ako se ne varam, tema je komunizam vs kapitalizam, levi vs. desni
Marks je davno rekao kako ce komunizam nastupiti u visoko industrijalizovanim zemljama. Stvarnost ga je demantovala jer Rusija to ni priblizno nije bila. Kina, Mongolija, YU i Kuba jos manje,
Kako medjutim sve uvek dodje na svoje, Amerikanci i Nemci su vremenom, sto zbog ekonomske krize iz '29, sto zbog jacanja radnickih sindikata potpomognutih od strane kojekakvih mafijaskih porodica, razvili neku vrstu socijalizma.
Od tridesetih godina, americka drzava se itekako mesa u trzisna kretanja i postavlja se kao svojevrsni regulator kad god situacija preti da predje u bilo kakvu neregularnost. Sindikati su opasan igrac koji zaista zastupa prava svojih clanova. Do toga su dosli prosto tako sto su radnici svoje bedne ustedjevine davali na raspolaganje mafijasima koji su taj novac obrtali i vremenom stvorili solidne fondove. Setite se samo Dzimija Hofe i timstera. Kod nas su sindikati dugo vremena bili podruznice za distribucije smrznute ribe i svinjskih polutki, eventualno organizator banjskog lecenja. Sad vise ni to ne rade U nemackoj odavno postoji tzv participacija. Radnik je ujedno i vlasnik odredjenog dela firme u kojoj radi, kroz akcije. Time je on i zaista stimulisan da firma radi kako valja. Kod nas su postojali radnicki saveti, zborovi radnih ljudi, silna nekakkva vasarista a na kraju se rukovodecih polozaja docepase Miskovici, Mileusnici i kojekakvi.

Edited by - milandj3 on 03/10/2012 07:51:28
Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
614 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 03/10/2012 : 07:49:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:

quote:

Jednostavno, Rusi su postupili po principu-pusti budale da prodru sto dublje na nasu teritoriju, da razvuku front i produze linije snabdevanja. Jednom kad prodre u dubinu neprijateljeve teritorije a ti onda kreni da ga, tako razvucenog, bijes iz svih oruzja. Tako su ratovali protiv Napoleona, tako i protiv Hitlera.

Ma teško da su na pocetku njemackog napada uopce imali vremena razmišljati o nekim taktikama ili strategijama.

bice pre da su oni takve stategije i taktike razvijali od kad su se ustolicili. Intervencije zapadnih sila protiv SSSR-a su trajale do maltene 1920-te. Oni su ti sve vreme tamo ziveli kao danas Izrael. Non-stop u iscekivanju napada. I sto je toliko tesko zamisliti da su sovjetski generali bili kompetentni ljudi koji su se raumeli u vojne strategije i koriscenje prednosti svoje teritorije. Kao, oni protiv Napoleona su bili cool a ovi protiv hitlera bili dziberi. Ma daaaj...
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 03/10/2012 : 08:49:20  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
bice pre da su oni takve stategije i taktike razvijali od kad su se ustolicili. Intervencije zapadnih sila protiv SSSR-a su trajale do maltene 1920-te. Oni su ti sve vreme tamo ziveli kao danas Izrael. Non-stop u iscekivanju napada. I sto je toliko tesko zamisliti da su sovjetski generali bili kompetentni ljudi koji su se raumeli u vojne strategije i koriscenje prednosti svoje teritorije. Kao, oni protiv Napoleona su bili cool a ovi protiv hitlera bili dziberi. Ma daaaj...

Nisi cuo za Staljinove cistke, koliko je sovjetskog casnickog kadra likvidirano 30-ih?? Misliš da se i to, izmedu ostalog, nije odrazilo na njihovu vojnu spremnost 1941.?
Pa tu ti je i Zimski rat 1939.-40., kako su se samo mucili s Finskom.
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 03/10/2012 : 08:52:48  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:

A ako se ne varam, tema je komunizam vs kapitalizam, levi vs. desni
Marks je davno rekao kako ce komunizam nastupiti u visoko industrijalizovanim zemljama. Stvarnost ga je demantovala jer Rusija to ni priblizno nije bila. Kina, Mongolija, YU i Kuba jos manje,
Kako medjutim sve uvek dodje na svoje, Amerikanci i Nemci su vremenom, sto zbog ekonomske krize iz '29, sto zbog jacanja radnickih sindikata potpomognutih od strane kojekakvih mafijaskih porodica, razvili neku vrstu socijalizma.
Od tridesetih godina, americka drzava se itekako mesa u trzisna kretanja i postavlja se kao svojevrsni regulator kad god situacija preti da predje u bilo kakvu neregularnost. Sindikati su opasan igrac koji zaista zastupa prava svojih clanova. Do toga su dosli prosto tako sto su radnici svoje bedne ustedjevine davali na raspolaganje mafijasima koji su taj novac obrtali i vremenom stvorili solidne fondove. Setite se samo Dzimija Hofe i timstera. Kod nas su sindikati dugo vremena bili podruznice za distribucije smrznute ribe i svinjskih polutki, eventualno organizator banjskog lecenja. Sad vise ni to ne rade U nemackoj odavno postoji tzv participacija. Radnik je ujedno i vlasnik odredjenog dela firme u kojoj radi, kroz akcije. Time je on i zaista stimulisan da firma radi kako valja. Kod nas su postojali radnicki saveti, zborovi radnih ljudi, silna nekakkva vasarista a na kraju se rukovodecih polozaja docepase Miskovici, Mileusnici i kojekakvi.

Sve što si naveo stoji.
Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
614 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 03/10/2012 : 09:06:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1

[quote]Originally posted by milandj3

Pa tu ti je i Zimski rat 1939.-40., kako su se samo mucili s Finskom.

kako?

a sto se tice cistki generala, to su se komunci klali medju sobom. Imali su oni sposobnih ljudi koji se nisu trpali u visoku politiku nego su gledali svoja posla
Go to Top of Page
Page: of 17 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000