Author |
Topic |
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 30/09/2012 : 02:13:32
|
quote: Originally posted by D.J. Evo da i ja kazem nesto za Svicarsku... Ne respektiram taj njihov stav, tu tzv. "neutralnost". Nema neutralnosti... Vjerujem da je mudrost i hrabrost znati stati na "pravu" stranu i boriti se za svoja prava i za prava slabijeg, a ne okrenuti leda i biti "neutralan". Da su svi bili neutralni za vrijeme 2. svjetskog, jao si ga nama.
Što je po tebi Švicarska trebala napraviti? Objaviti rat Trecem Reichu? Nijemci bi ih pregazili dok kažeš keks. Što bi Švicarci time dobili? Bili bi okupirani i opljackani. Zašto da se upuštaju u nekakve ratove ako ih nitko ne napada ili na neki drugi nacin ugrožava? |
|
|
Heyoka
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4913 Posts
Member since 01/11/2001 |
Posted - 30/09/2012 : 02:15:11
|
Ja bih se osvrnuo na ovaj momenat direktne demokratije.
Jasno je da je poprilicno neizvediva stvar sprovesti direktnu demokratiju uz izuzetak lokalne samouprave. No, isto tako, citava prica o potrazi za direktnom demokratijom nije loša stvar jer je potrebno naci neku vrstu alternative za postojeci sistem posredne demokratije gdje su interesne grupe - politicke stranke - otele demokratiju. Teoretski, politicke stranke - i desnog i lijevog spektra - predstavljaju krvotok politickog sistema i tu su da predstavljaju narod. Prakticno, one to i rade, ali u penisu. Odgovaraju iskljucivo interesnim lobijima koji su ih podmazali u predizbornim kampanjama (koje traju cijelo vrijeme izmedu izbora) kako bi mogli kreirati pravno-politicki okvir koji im odgovara. Ovo što imamo (bar mi u ovim bivšim clanicama Jugoslavije) nije sistem reprezentativne demokratije nego sistem presretnute ili kidnapovane demokratije koja je miks plutokratije i oligarhije. Valjalo bi tu demokratiju vratiti tamo gdje pripada.
Veceras na HRT-u supruga i ja pogledasmo pricu o curi iz Velike Britanije koja je diplomirala psihologiju, upisala postdiplomski, ali nema posla u struci pa mora raditi na prodaji voca i povrca. Nije problem raditi takvo nešto, svaki posao gdje se radi sa svojih 10 prstiju je castan, no, kao što rece ta djevojka, to je mogla raditi i sa srednjom školom, bez da se zajebava sa studentskim kreditima. Ocito je taj fenomen malo širi od Balkana, s tim da ovdje ima taj stranacki momenat. Prije mjesec dana sam se javio na konkurs za posao na kojem sam znao da nemam šanse proci. Nisam clan niti jedne politicke partije, a osoba za koju se i prije rezultata konkursa govorilo da ce dobiti posao jer je politicki podobna je zbilja dobila posao. Kad sam citao spisak dokumenata koje sam priložio (diploma prava te uvjerenja o položenom pravosudnom ispitu, poznavanju engleskog jezika, poslovnog engleskog jezika, njemackog jezika i rada na racunaru), popizdio sam što nisam roden u Njemackoj ili negdje drugo gdje bi možda mene vukli za rukav da me zaposle sa tim kvalifikacijama. |
Potpis. |
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7122 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 30/09/2012 : 06:30:10
|
quote: Originally posted by dsormaz1
quote: Originally posted by D.J. Evo da i ja kazem nesto za Svicarsku... Ne respektiram taj njihov stav, tu tzv. "neutralnost". Nema neutralnosti... Vjerujem da je mudrost i hrabrost znati stati na "pravu" stranu i boriti se za svoja prava i za prava slabijeg, a ne okrenuti leda i biti "neutralan". Da su svi bili neutralni za vrijeme 2. svjetskog, jao si ga nama.
Što je po tebi Švicarska trebala napraviti? Objaviti rat Trecem Reichu? Nijemci bi ih pregazili dok kažeš keks. Što bi Švicarci time dobili? Bili bi okupirani i opljackani. Zašto da se upuštaju u nekakve ratove ako ih nitko ne napada ili na neki drugi nacin ugrožava?
Sigurno je za Svicarsku najmudrije i najbolje rjesenje i bilo ne izazivati Njemce dok se ne vidi sto ce drugi saveznici napraviti, ali od 1944 pa do danas se moglo i drugacije, a ne koristiti tu "neutralnost" ili indiferenciju za finacijsku korist. Inace, znam da znas povijest bolje od mene tako da se ne namjeravam takmiciti |
www.epicentercomics.com |
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7122 Posts
Posted - 30/09/2012 : 06:42:35
|
quote: Originally posted by Tutta
90tih je stalo i na "zapadu". sve manje i manje radnih mjesta se poizvodilo. u njemackoj se zadnjih godina proizvelo 2 milijuna novih radni mjesta. a znas li kakva su to radna mjesta? tesko je to opisati,to ljudi znaju koji zive ovdje,kako je bilo prije 15 i vise godina a kako je sad. nekad gdje je radilo 10 ljudi,sad rade 4 i dva pomocnika. isti posao,kolicina,samo danas se to puno brze mora.placa se povisila za 10%,troskovi 100%. al ne valja sad sve u crno bojati,njemacka je sila,ima se i novaca,sa dobrim diplomama mores doc do bogovskog radnog mijesta.sve to stoji. 10% je elita,90% raja.
Znaci i u Njemackoj je isto za posao kao i ovdje u Americi u zadnjih 10 godina. Ovdje je onaj financijski krah ostavio jako lose posljedce na srednju klasu, a po meni srednja klasa je mjerilo ekonomskog zdravlja neke zemlje jer jako bogatih i siromasnih ima i u najsiromasnjim Africkim zemljama. Ja sam se nadao cuti da je u glavnoj zemlji EU ipak dobro. Jos da mi netko kaze da je i Skandinaviji gadno za posao, i to je, cijela zemaljska kugla je u k....
|
|
|
D.J.
stripovi.com suradnik
USA
7122 Posts
Posted - 30/09/2012 : 07:28:16
|
Inace ne volim razmisljati o globalnoj politici, ekonomiji i slicnom jer sam po tome pesimistican dok sam sto se tice svakodnevnih malih stvari nepopravljivi optimista, ali evo malo sam u glavi analizirao situaciju u kapitalistickoj Americi i skuzio da nema ekonomskog izlaza. (Bas ti hvala Stinky sto si me ponukao na razmisljanje) Kapitalizam se sam ubio, ne do kraja, ali se polako ubija:
1. Manjak finacijske regulacije "otvorio je pod" ispod srednje klase 2. Srednja klasa ima manje novaca nego prije 3. Sva proizvodnja otisla je u Kinu 4. Korporacije: a) ili "moraju" slati proizvodnju u Kinu jer im tako nalaze free market economy, ako ti neces, neko drugi hoce i moci ce imati nize cijene od tebe, a posto vecina ljudi ima manju kupovnu moc, vise nego ikada gledat ce da produ sto jeftijije; b) ili to rade da ostvare sto veci profit na racun poslova u vlastitoj zemlji (sto je naravno ljudska slabost).
I to je to, krug smrti! Nekako se treba uzdici srednju klasu na noge. Mislim da je kapitalizam odlican ekonomski sistem unutar jedne zemlje, ali s ovakvom globalnom ekonomijom lako postaje smrt, osim ako niste mala zemlja. |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 30/09/2012 : 09:51:54
|
quote: Originally posted by D.J.
Što je po tebi Švicarska trebala napraviti? Objaviti rat Trecem Reichu? Nijemci bi ih pregazili dok kažeš keks. Što bi Švicarci time dobili? Bili bi okupirani i opljackani. Zašto da se upuštaju u nekakve ratove ako ih nitko ne napada ili na neki drugi nacin ugrožava?
Sigurno je za Svicarsku najmudrije i najbolje rjesenje i bilo ne izazivati Njemce dok se ne vidi sto ce drugi saveznici napraviti, ali od 1944 pa do danas se moglo i drugacije, a ne koristiti tu "neutralnost" ili indiferenciju za finacijsku korist. Inace, znam da znas povijest bolje od mene tako da se ne namjeravam takmiciti
"You've been living in a dream world, Neo." |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
Edited by - mr murdoc on 30/09/2012 09:52:58 |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Member since 09/06/2011 |
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13122 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 30/09/2012 : 12:33:32
|
mhejl, nema kontradikcije u tvrdnjama: 1.mi smo uspješni 2.dokaz: pogledajte odnos snaga na terenu 3.uspješni smo zato jer smo superiorni drugima u "ljudskim kvalitetama"
one nisu proturjecne, nego svadaju uspjeh na moc. ja samo kažem da je to rašireno gledište, da je takvo stajalište i više prihvaceno nego se glasno izgovara: skoro da ima prešutni konsenzus (pisana povijest je jedna potvrda ovakvog rezoniranja. "povijest" je povijest moci.)
npr, Fukuyama (kojeg sam spominjao), Kraj istorije i poslednji covek, izdanje CID, Podgorica, str. 240: "U savremenom svetu nije prihvatljivo govoriti o "nacionalnom karakteru": za takve generalizacije povodom etickih navika naroda kaže se da su "naucno" nemerljive i da su sklone prihvatanju stereotipa i zloupotrebama kada se zasnivaju, a to je cesto slucaj, na anegdotskoj evidenciji. Generalizacije o nacionalnom karakteru suprotstavljene su relativistickom i egalitaronm duhu našeg vremena... Niko ne voli da mu se kaže da njegova kultura promoviše lenjost i bešcašce..."
dakle, ovaj tekst se protivi "rasnim teorijama", ali što on zapravo kaže? da danas nije u "duhu vremena" prihvatljivo govoriti o takvim stvarima. "to se ne govori" (a kako stvari stoje, to se ne zna).
druga stvar, bitna, koju možda nisi pravilno razumio. ne radi se o "predodredenima", ne. logika je kod gornjih stavova zeznutija, jer je obrnuta: prvo se tvrdi uspjeh iz stanja stvari na terenu, a onda se naknadno projicira "mit o superiornosti". problem, realni, sa takvom interpretacijom (koju se više ne zagovara otvoreno kao u doba fašizma, ali ispod teksta je, na neki nacin, prihvacena. recimo, leonidov komentar je u osnovi ta vrsta argumentacije: nijemci, skandinavci su razvijeni, balkanci su korumpirani) je što je ona neoboriva cisto mentalnim negacijama. njen krah (ali samo tocke 3. samo da je "odredena" nacija, rasa itd. superiorna) je fakticka izmjena snaga na terenu. uspjeh novog rivala, njegovo nametanje, pokazuje da nije bio stari rival "predodreden". ali novi sada obicno prihvaca istu logiku.
dakle, ja ovo ne zastupam, samo konstantiram. ne radi se o tome da je to moj "program" ili što vec, napose ne u smislu vulgarnog rasizma i slicno. s druge strane, prihvacam realnu cinjenicu da onaj tko je "gore" ima nekakve osnove za sebe tvrditi da je ovo i ono.
a sada dolazimo do drugog problema, koji si ti nekako ugurao u onaj gornji. materijalni uvjeti ili ideje? važno je odvojiti: to što se priznaje uspjeh, još uvijek ne govori ništa o preduvjetima tog uspjeha. uspjeh se priznaje kao jedna cinjenica. ti kažeš "na temelju upravo pogodnih materijalnih uslova" ja optiram za ideje.
ti kažeš, neka je zemlja uspješna zato jer ima razvijenu ekonomsku bazu, stvorila je materijalne uvjete... ali kako je došlo do stvaranja tih uvjeta? eto, kako su u americi stvoreni pogodni uvjeti? jel to samo zbog prirodnih resursa? zašto onda indijanci nisu stvorili ameriku? zato jer oni JESU odredeni prirodnim resursima: oni puko troše prirodu. njihova svijest je odredena "materijalnom bazom" i ona je stagnacija - nema povijesti. materijalna baza je u stvari corsokak. a ne motor napretka. ona to postaje tek kasnije, sekundarno. meni je bolja ona hegelovska interpetacija o gospodaru i robu. o borbi za cisti prestiž. otuda pocinje povijest. priznanje, a ne materijalna baza. mislim, jedno i drugo igra ulogu, ali ja se opredjeljujem za ovo prvo.
uostalom, vec odavno je prigovoreno marksizmu, na toj doktrini o "materijalnoj bazi": program marksizma bi onda trebao biti da se izumi neki novi stroj i to bi onda bio "skok u carstvo slobode". ipak, marx i lenjin završavaju manifest rijecima "proleteri svih zemalja, ujedinite se." ne kažu "proleteri svih zemalja poradite na novom stroju". hocu reci, i oni sami polažu nadu u vjeru. u vjeru u radnicku svijest, u njihovo udruživanje, u, na kraju krajeva - iracionalnu komponentu.
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 30/09/2012 : 23:41:00
|
quote: Originally posted by Mairosu
Sto niko ne navodi skandinavske zemlje, pa recimo i Belgiju i Holandiju i cak Kanadu kao dobre primere modernog socijalzma koji je, fuzionisan sa kapitalistickim principima ekonomije, medju najuspesnijim sistemima u svetu ?
tu si malo puno pogrjesio, skandinavci postuju svoju tradiciju, to je kao da kinu proivas klasicnom komunistickom zemljom, kina je provenstveno nacionalisticka zemlja koja drzi do sebe, jednako tako to rade skandinavske zemlje koje se zahvoljujuci svojim tradicinalnim razmisljanmjima jako dobro nose sa modernim destruktivnnopljackaskorevolucinarnim zbivanjima a sto se tice njihove socijalne politike to je zbog duboke krscanske tradicije |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 30/09/2012 : 23:44:20
|
quote: Originally posted by mr murdoc
društvena problematika - lijevi vs. desni i skupa
stinky ..smatram da je naslov topica pun pogodak, ali vec prvi post se svodi na pojedinacno prozivanje , sto je definitivno ispod tvog nivoa i vrlo vjerovatno napisano u afektu koji se nadovezuje na topic clana kiky koji bijase zakljucan iz eto nekih razumnih razloga. Nije vazno.. kiky mhejl stripofil.....
Decki na svome mjestu ...i likovi kojima je definitivno poklonjena moja puna pozornost..
Dosta tastine
Lijevi vs Desni..
Zajebi komunizam koji nikad nije zazivio i demokraciju koja dozivljava istu sudbinu. Zajebi predrasude i dogme.. Zajebi medije i institucije.
Desnicare ne volim niti postujem jer pod krinkom nacionalizma, rasne i vjerske pripadnosti sebe smatraju "svoji na svome" i takvom laznom inicijalnom dominantnoscu cine ogromnu stetu ..sebi samima , svojem okruzenju i drzavi koju toliko "vole" Desnicari su produkt sopstvenog incesta za koji su sami odgovorni..no..jebiga. Desnicari su djeca dogmi, stege, moralnog minimalizma , i umjetno stvorenog identiteta. Oni su potrebni i nezaobilazni..nazalost..
desnicari uopce ne postoje, to je fikcija koja sluzi za zamagljivanje uma, kako vidim po tvom razmisljanju i potrebu za mrznjom nekoga postoje domoljubi, koji mogu biti ljevog smjera ili tradicinalnog smjera |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 30/09/2012 : 23:51:02
|
Mihejl
ovaj nacionalizam koji spominjes je kao i komunizamsocijalizamljevicarstvo krinka koja sluzi za zatupljivanje masa i stvaranje neke druge grupacije koja ce mrziti ovu prvu da bi se ljudi mrzili ili ratovali potreban je neprijatelj, kad je komunizam - socijalizam odradio svoj prljavi posao treba mu stvoriti polaritet to jest desnicare, dok se ljevi i desni kolju dok mi razmisljamo koji su bolji, treci to gledaju i koriste za ostvarenje svojih ciljeva mislim da bi domoljublje i rodoljublje trebalo odvojiti od umjetno storenih polariteta kao sto su ljevi i desni, covjek ne mora pripadati ni jednom polaritetu da bi bio domoljub |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 30/09/2012 : 23:58:42
|
quote: Originally posted by ken2
koliko ja znam, ti imaš preko 30 godina, i živio si u socijalistickom uredenju pa kako nije bilo privatnog vlasništva ja sam živio u kuci svojih roditelja, imali smo brod, i svoje maslinike, ljudi su držali svoje kafice, restorane, obrte, male trgovine, iznajmljivali su apartmane kao i sada.... nije bilo privatnih tvornica, banaka... i bolje da nije bilo samo mi nemoj sad o nacionalizaciji, poljoprivrednim reformama i slicnim stvarima, jer znam za to samo kažem da je privatnog vlasništva bilo i da nije bilo sve društveno i državno mojima nije teklo med i mlijeko, niti je itko od mojih bio u partiji, a moja mama hdzovka uvijek kaže da joj je prije bilo bolje i jebi ga, ljudi su takvi, manje su bile razlike, prije je doktor i profesor imao bolji status, vecu kucu i ljudi su to prihvacali, jer je to bilo logicno - obrazovan si, možda i u partiji, pa ti je bolje a onda je došao kapitalizam i pošteni ljudi su morali gledat kako se razne ništarije bogate - i to im nije logicno nažalost, mladim generacijama to postaje logicn
ken2, ti si malo zabrijao, ja znam mnoge generacije koje sad imaju oko trideset godina i kazu da je devedesetih bilo bolje nego sad, a to je zbog toga sto su bili mladji sto nisu imali probleme koje imaju sad - obitelj, kredite, mobitele, racune itd. tako se i tvoji starci sjecaju da su nekad bili mladi i da su kao mladi bolje zivjeli nego sad dok su stariji, to ipak ne treba brkati s drustvenim uredjenima pljacka i pretvorba nije pocela devedestih vec sredinom cetrdesetih, a i prije cetrdesetih nije bilo sjajno, skandinavci nisu imali tih problema kao mi, pa su u miru mogli razvijati svoje zemlje, amerika na svom teritoriju nije ratovala oko 150 godina, lako je njima pametovati |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 01/10/2012 : 01:04:16
|
quote: Originally posted by Kruger
ken2, ti si malo zabrijao, ja znam mnoge generacije koje sad imaju oko trideset godina i kazu da je devedesetih bilo bolje nego sad, a to je zbog toga sto su bili mladji sto nisu imali probleme koje imaju sad - obitelj, kredite, mobitele, racune itd. tako se i tvoji starci sjecaju da su nekad bili mladi i da su kao mladi bolje zivjeli nego sad dok su stariji, to ipak ne treba brkati s drustvenim uredjenima pljacka i pretvorba nije pocela devedestih vec sredinom cetrdesetih, a i prije cetrdesetih nije bilo sjajno, skandinavci nisu imali tih problema kao mi, pa su u miru mogli razvijati svoje zemlje, amerika na svom teritoriju nije ratovala oko 150 godina, lako je njima pametovati
mislim da bi se tu dalo raspravljat o tome je li bolje sad ili u vrijeme ex-yu što se uvjeta života tice - iskreno, jako bi želio cuti mišljenje nekih malo starijih forumaša (onih koji su bili suvremenici tog starog sustava, pogotovo dok je bio na vrhuncu). ja osobno naravno ne znam buduci da sam bio u ranoj fazi života kad se stari sistem raspao - ali danas...mislim da znamo svi. |
"Nothing lasts forever." |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 01/10/2012 : 06:13:20
|
quote: Originally posted by mr murdoc
društvena problematika - lijevi vs. desni i skupa
stinky ..smatram da je naslov topica pun pogodak, ali vec prvi post se svodi na pojedinacno prozivanje , sto je definitivno ispod tvog nivoa i vrlo vjerovatno napisano u afektu koji se nadovezuje na topic clana kiky koji bijase zakljucan iz eto nekih razumnih razloga. Nije vazno.. kiky mhejl stripofil.....
Decki na svome mjestu ...i likovi kojima je definitivno poklonjena moja puna pozornost..
Dosta tastine
Lijevi vs Desni..
Zajebi komunizam koji nikad nije zazivio i demokraciju koja dozivljava istu sudbinu. Zajebi predrasude i dogme.. Zajebi medije i institucije.
Desnicare ne volim niti postujem jer pod krinkom nacionalizma, rasne i vjerske pripadnosti sebe smatraju "svoji na svome" i takvom laznom inicijalnom dominantnoscu cine ogromnu stetu ..sebi samima , svojem okruzenju i drzavi koju toliko "vole" Desnicari su produkt sopstvenog incesta za koji su sami odgovorni..no..jebiga. Desnicari su djeca dogmi, stege, moralnog minimalizma , i umjetno stvorenog identiteta. Oni su potrebni i nezaobilazni..nazalost..
desnicari uopce ne postoje, to je fikcija koja sluzi za zamagljivanje uma, kako vidim po tvom razmisljanju i potrebu za mrznjom nekoga postoje domoljubi, koji mogu biti ljevog smjera ili tradicinalnog smjera
misliš doPoljubi? |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 01/10/2012 : 08:29:50
|
quote: Originally posted by Darth Ivan ...jako bi želio cuti mišljenje nekih malo starijih forumaša (onih koji su bili suvremenici tog starog sustava, pogotovo dok je bio na vrhuncu)...
Definitivno, bilo je bolje. Ne zato sto je bio bolji sistem, nego zato sto je postojala UREDJENA, PRAVNA DRZAVA u kojoj lopovi nisu mogli da skroz nekaznjeno egzistiraju. Zato su je lopovi i srusili. |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 01/10/2012 : 08:43:39
|
quote: Originally posted by cat claw
quote: Originally posted by Darth Ivan ...jako bi želio cuti mišljenje nekih malo starijih forumaša (onih koji su bili suvremenici tog starog sustava, pogotovo dok je bio na vrhuncu)...
Definitivno, bilo je bolje. Ne zato sto je bio bolji sistem, nego zato sto je postojala UREDJENA, PRAVNA DRZAVA u kojoj lopovi nisu mogli da skroz nekaznjeno egzistiraju. Zato su je lopovi i srusili.
Aferim... |
Wtf?
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 01/10/2012 : 20:29:03
|
u doba ex yu su kao i sad lopovi vladali, oni koji su imali tih je kao i sad bilo vrlo malo, te se stvari nikad ne mjenjaju, bez obzira na drustveno uredjenje ja sam u to vrijeme bio dosta mlad da bi nesto puno pricao o tom vremenu, ali se sjecam nestasica, nerada, gunjdjanja da drzava nevalja i da su lopovi i podobni na vlasti kad se pogledaju neki stari filnovi iz te ex ju vide se kritike na racun te drzave, a to govori o tome da ni onda nije bilo sjajno ustvari bilo je puno losije nego sad, po nekim statistickim izracunima, zato je bivsi sistem pustao ljude da se sezdesetih i sedamdestih godina zapute na zapad kako bi se pojacao dotok deviza, a onda su opet postojali sverceri koji su kontrolirali protok tih devinih sredstava jer se preko banaka vrlo tesko dolazilo do njih
|
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 01/10/2012 : 20:34:06
|
quote: Originally posted by zorglub
quote: Originally posted by zorglub
Velika vecina pucanstva rado bira da pripada sivoj masi, koja se trudi da umne aktivnosti potpuno iskljuci, ili ako to vec nije moguce svede na minimum.
mislim da ovo pogresno tumacis, bilo bi dosta tocno da si napisao : velika vecina pucanstva rado bira da pripada masi, bez onog sivog, ne trudi se velika vecina pucanstva svoje umne sposobnosti iskljuciti ili minimalizirati, minimaliziranje umnih sposobnosti velikog djela pucanstva cine oni koji zele ovladati masama a velik dio pripadnika pucanstva pribjegava zivotinjskim instiktima pa se tako prilagodjava i podsvjesno zeli pripadati masi, coporu
Naravno, uticaj vladajucih struktura i efekat copora se ne mogu zanemariti. Ali opet, nije teško zaglupiti nekoga ko je vec glup. Dovoljno je da se iz medija eliminišu sadržaji koji mogu poticati na razmišljanje i da se fokus preusmeri na jeftinu zabavu. Riznice znanja u vidu biblioteka su dostupne svima za simbolicnu godišnju nadoknadu, ali je broj ljudi koji cita knjige mizerano mali.
istina je to sto pises, ali ja mislim da je taj problem malo dublji, postoje ljudi koji su dosta inteligentni ili posjeduju solidnu inteligenciju, naprimjer rastaviti ce i sastaviti kompjutor za tili casa, no kad se radi o drustvenim zbivanjima ili komunikaciji medju ljudima samo ce blejati, nece znati ni zucnuti, dok postoje ljudi koji jedva znaju da je dva plus dva cetri ali sto se tice medjuljudske komunikacije tu im nema premca |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 01/10/2012 : 21:26:07
|
u doba ex yu su kao i sad lopovi vladali, oni koji su imali tih je kao i sad bilo vrlo malo, te se stvari nikad ne mjenjaju, bez obzira na drustveno uredjenje ja sam u to vrijeme bio dosta mlad da bi nesto puno pricao o tom vremenu, ali se sjecam nestasica, nerada, gunjdjanja da drzava nevalja i da su lopovi i podobni na vlasti
Istina. I onda je bilo kriminala i korupcije (naveliko su radile tzv.plave koverte), samo se o tome nije smjelo javno govoriti, zbog cenzure se sve zataškavalo i skrivalo. Pa taj mentalitet kriminalni ("lako cemo", "snadi se druže", a i ona poznata bravarova: "suci se ne trebaju uvijek držati zakona ko' pijan plota") smo nasljedili iz bivše države i sustava. Treba vremena da se te stvari srede, ali sve ce, nadam se, jednom doci na svoje. |
Edited by - dsormaz1 on 01/10/2012 21:27:08 |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 01/10/2012 : 21:55:07
|
joj, baš slatko kako je tebi sve loše i pokvareno u ovoj državi naslijede komunistickog mentaliteta, kada su nam najveci kriminalci danas upravo i najvece hrvatine koje, poput tebe, konstantno seru po jugoslaviji i crvenima. a po tome kako olako rasprodaju hrvatsku, reko bi prije covjek da vlada NDH mentalitet. pavelic bi bio ponosan na današnje ustaše i vode hrvatske, jer tamo gdje je njega jugoslavija sprijecila, danas više nema nikakve zapreke... hrvatska je u stranim rukama, švaba, talijana i ostalih... svacija samo ne naša... i to bez ispaljenog metka. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47141 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 01/10/2012 : 22:12:50
|
quote: Originally posted by kiky
joj, baš slatko kako je tebi sve loše i pokvareno u ovoj državi naslijede komunistickog mentaliteta, kada su nam najveci kriminalci danas upravo i najvece hrvatine koje, poput tebe, konstantno seru po jugoslaviji i crvenima. a po tome kako olako rasprodaju hrvatsku, reko bi prije covjek da vlada NDH mentalitet. pavelic bi bio ponosan na današnje ustaše i vode hrvatske, jer tamo gdje je njega jugoslavija sprijecila, danas više nema nikakve zapreke... hrvatska je u stranim rukama, švaba, talijana i ostalih... svacija samo ne naša... i to bez ispaljenog metka.
živa istina. recimo npr. tomson ,idol desnih masa,koliki ono porez nije platia? priko milijun kuna? Veliki Hrvat=Veliki Neplatiša |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 01/10/2012 : 22:38:38
|
quote: Originally posted by kiky
joj, baš slatko kako je tebi sve loše i pokvareno u ovoj državi naslijede komunistickog mentaliteta, kada su nam najveci kriminalci danas upravo i najvece hrvatine koje, poput tebe, konstantno seru po jugoslaviji i crvenima. a po tome kako olako rasprodaju hrvatsku, reko bi prije covjek da vlada NDH mentalitet. pavelic bi bio ponosan na današnje ustaše i vode hrvatske, jer tamo gdje je njega jugoslavija sprijecila, danas više nema nikakve zapreke... hrvatska je u stranim rukama, švaba, talijana i ostalih... svacija samo ne naša... i to bez ispaljenog metka.
otkud tebi ideja da su najvece hrvatine najveci lopovi, kao prvo najveci lopovi su uvjek najveci lopovi bili i u davna vremena i ova sad oni koji nisu poznavali nacionalne boje niti su ih zanimali tudji interesi nego samo oni vlastiti, samo neznalica moze izjaviti ovako veliku bedastocu a zasto se ti kiky opterecujes kako dsormaz razmislja, pa ima covjek pravo na svoj vlastiti stav, ili bi mozda trebao prije nego sto nesto zeli napisati na ovom topicu poslati tebi emajliranu poruku kako bi usaglasio svoje misljenje s tvojim? |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 01/10/2012 : 22:49:21
|
quote: Originally posted by Tutta
kruger-interesantne izjave i cinjenice.
znam i jednu osobu koja je mojih godina, koja je pocetkom devedesetih imala dvadesetak godina, koja cesto u nasim razgovorima zna spomenuti kako je tada pocetkom devedesetih imala bolji zivot nego danas iako danas ima daleko veca primanja nego onda, ja mu velima da je tada zivio u kuci s roditeljima, mama mu je kuhala i spremala, nije se previse brinuo oko placanja kucnih racuna, a i troskovi rezija su bili podjeljeni u obitelji, danas je on glava obitelji i razmislja o placanju racuna, kredita i ostalog, a i nema slobodu i komociju koju je imao kad je imao dvadesetak godina ovo sto pisem u tom pogledu i nisu bas samo moja vlastita razmisljanja, to su utjecaji starih iskusnih ljudi koji su u poznijim godinama, osobe koja imaju ogromno zivotno iskustvo, da sam barem slusao te ljude dok sam bio mladji, tada sam svoju zivotnu energiju rasipao na gluposti, pa mi je ponekad zao kad vidim danasnje mlade generacije koji cine slicne, iste ili cak gore pogreske nego sto sam ih cinio i ja dok sam bio puno mladji |
Edited by - Kruger on 01/10/2012 22:50:50 |
|
|
Darth Ivan
Advanced Member
Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 01/10/2012 : 23:31:31
|
Istina. I onda je bilo kriminala i korupcije (naveliko su radile tzv.plave koverte), samo se o tome nije smjelo javno govoriti, zbog cenzure se sve zataškavalo i skrivalo. Pa taj mentalitet kriminalni ("lako cemo", "snadi se druže", a i ona poznata bravarova: "suci se ne trebaju uvijek držati zakona ko' pijan plota") smo nasljedili iz bivše države i sustava. Treba vremena da se te stvari srede, ali sve ce, nadam se, jednom doci na svoje.
jedno pitanje: sjecam se da si bio spominjao da je kao današnje doba bolje od nekadašnjih vremena (bilo je nešto kao "Jugoslavije više nema, nitko sretniji od mene").
zašto? |
"Nothing lasts forever." |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 01/10/2012 : 23:42:13
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
Istina. I onda je bilo kriminala i korupcije (naveliko su radile tzv.plave koverte), samo se o tome nije smjelo javno govoriti, zbog cenzure se sve zataškavalo i skrivalo. Pa taj mentalitet kriminalni ("lako cemo", "snadi se druže", a i ona poznata bravarova: "suci se ne trebaju uvijek držati zakona ko' pijan plota") smo nasljedili iz bivše države i sustava. Treba vremena da se te stvari srede, ali sve ce, nadam se, jednom doci na svoje.
jedno pitanje: sjecam se da si bio spominjao da je kao današnje doba bolje od nekadašnjih vremena (bilo je nešto kao "Jugoslavije više nema, nitko sretniji od mene").
zašto?
pa ako je covjek sretan zbog toga zasto ga propitkivati, bilo bi bolje priupitati one koje se rasplkase nad propasti juge zasto jos uvjek liju suze |
|
|
Topic |
|
|
|