Author |
Topic |
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
Posted - 12/02/2013 : 11:40:23
|
quote: Originally posted by djule
na ovaj tuttin video možeš izbanalizirat i izvuc cijelu koncepciju kapitalizma. bitan je profit, nije važan nacin. bitan je profit male skupine ljudi(vlasnika firme sa kokošima) dok ostalima(seljacima i prirodnom zdravom uzgoju poruka) koji cine ogromnu vecinu šalje poruka - ko vas jebe, bitna je lova.
Upravo tako, to je taj "divlji" brutalan kapitalizam. Profit opravdava sva sredstva.
Gledao sam prije par dana dokumentarac u kojem ribe hrane GMO hranom koja potice brži rast i razvoj. Ribe do željene velicine umjesto u 6 mjeseci narastu u 2 mjeseca. Yeah!
Zanimljivo da je osnovna namjena GMO-a bila nahraniti gladni dio svijeta.
Kupovno mlijeko se toliko puta obraduje, da na kraju više nema nikakva prirodna svojstva, na kraju u njega ubacuju umjetne vitamine i minerale kako bi ga prikazali kao zdravo. |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Member since 09/06/2011 |
Posted - 12/02/2013 : 11:45:04
|
quote: Originally posted by stripofil
Upravo tako, to je taj "divlji" brutalan kapitalizam. Profit opravdava sva sredstva.
Gledao sam prije par dana dokumentarac u kojem ribe hrane GMO hranom koja potice brži rast i razvoj. Ribe do željene velicine umjesto u 6 mjeseci narastu u 2 mjeseca. Yeah!
Zanimljivo da je osnovna namjena GMO-a bila nahraniti gladni dio svijeta.
Kupovno mlijeko se toliko puta obraduje, da na kraju više nema nikakva prirodna svojstva, na kraju u njega ubacuju umjetne vitamine i minerale kako bi ga prikazali kao zdravo.
samo bi htel nadodat, to kaj je "divlji" kapitalizam ne radi razliku jer se naglasi njegova "divljina". kapitalizam u bilo kojoj svojoj formi je loš. |
|
|
stripofil
Senior Member
Croatia
1687 Posts
Member since 15/10/2010 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 12/02/2013 : 15:04:02
|
quote: Originally posted by djule samo bi htel nadodat, to kaj je "divlji" kapitalizam ne radi razliku jer se naglasi njegova "divljina". kapitalizam u bilo kojoj svojoj formi je loš.
To "divlji" je bila laicka definicija.
Ipak i taj kapitalizam se može usmjeriti, pa prema tome može biti humaniji ili brutalniji. Put kojim mi idemo je "samo ce najjaci preživjeti" što definitivno nije u "paroli" kapitalizma "jednaka šansa za sve".
Vidi razliku: http://en.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism http://en.wikipedia.org/wiki/Social_capitalism
to su onomad dilili na njemacko-japanski tip s jedne i anglosaxonski s druge strane? |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 12/02/2013 : 15:17:49
|
[quote]Originally posted by djule To "divlji" je bila laicka definicija.
Ipak i taj kapitalizam se može usmjeriti, pa prema tome može biti humaniji ili brutalniji. Put kojim mi idemo je "samo ce najjaci preživjeti" što definitivno nije u "paroli" kapitalizma "jednaka šansa za sve".
Vidi razliku: http://en.wikipedia.org/wiki/Neoliberalism http://en.wikipedia.org/wiki/Social_capitalism
zvali ga mi neoliberilaizam ili tražimo li kejnezijanski model, nevidljive ruke adama smitha ili se bacimo na ricarda ostaje ova cinjenica; na isto se svodi u njegovoj srži. kapitalizam sam po sebi nije održiv jer njegova jezgra je sastavljena na nacin da i u "jednakoj šansi za sve" dolazi do odnosa "tko jaci taj tlaci". sad jel to u ovoj formi koja je danas ili u nekadašnjim "zlatnim" vremenima, al jednostavno sam koncept je osuden na propast jer se kroz vrijeme razlike medu "jednakima" sve više povecavaju. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Posted - 12/02/2013 : 15:58:59
|
[quote]Originally posted by djule To "divlji" je bila laicka definicija.
zvali ga mi neoliberilaizam ili tražimo li kejnezijanski model, nevidljive ruke adama smitha ili se bacimo na ricarda ostaje ova cinjenica; na isto se svodi u njegovoj srži. kapitalizam sam po sebi nije održiv jer njegova jezgra je sastavljena na nacin da i u "jednakoj šansi za sve" dolazi do odnosa "tko jaci taj tlaci". sad jel to u ovoj formi koja je danas ili u nekadašnjim "zlatnim" vremenima, al jednostavno sam koncept je osuden na propast jer se kroz vrijeme razlike medu "jednakima" sve više povecavaju.
a po kojoj to logici bi tribali bit jednaki? to je nemoguce |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Posted - 12/02/2013 : 20:02:54
|
quote: Originally posted by lwood
a po kojoj to logici bi tribali bit jednaki? to je nemoguce
po socijalistickoj logici
koja je propala |
|
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 12/02/2013 : 20:12:43
|
a po kojoj to logici bi tribali bit jednaki? to je nemoguce
po socijalistickoj logici
koja je propala
pa nije propala,upravo suprotno, aktualnija je nego ikad.
za razliku od kapitalisticke i feudalisticke/robovlasnicke logike, ona je nastala iz teorije i pretvorila se u praksu. ima neograniceni potencijal(koji ovisi o ljudima unutar tog) za razliku od sadašnjeg sistema koji je kao škaf s vodom koji pušta na sve strane. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Posted - 12/02/2013 : 20:19:24
|
kako nije propala? to o cemu ti pricaš u sadašnjem vrimenu je želja za socijalnom pravdom a ne za prošlo svršenim neuspjelim experimentima s jednom partijom na celu. |
|
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Posted - 12/02/2013 : 20:45:54
|
zato ih je i uteklo par milijuna u USA |
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 12/02/2013 : 20:50:54
|
quote: Originally posted by djule jer se kroz vrijeme razlike medu "jednakima" sve više povecavaju.
ne bulazni ne postoje jednaki. ti i ja smo jednaki samo po tome što imamo ruke noge i glavu. makar je kod tebe to upitno. |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:00:16
|
zato ih je i uteklo par milijuna u USA
kad? ovo se radi o 90ima
quote: Originally posted by stinky
ne bulazni ne postoje jednaki. ti i ja smo jednaki samo po tome što imamo ruke noge i glavu. makar je kod tebe to upitno.
volim kad se šamara konstruktivnim argumentima, skidam šapku |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:02:00
|
to ti je opipavanje pulsa. ništa strašno. ti si postavio tezu, dakle na tebi je da dokažeš. onda cu te sa zadovoljstvom oboriti na 7 klasicnih nacina i 2 eksperimentalna. |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:08:33
|
to ti je opipavanje pulsa. ništa strašno. ti si postavio tezu, dakle na tebi je da dokažeš. onda cu te sa zadovoljstvom oboriti na 7 klasicnih nacina i 2 eksperimentalna.
kaj treba dokazat?
da kapitalizam u bilo kojem obliku nemre se pokazat kao funkcionalan?
to je cinjenica |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:12:40
|
oho. pa to ti je vec druga teza. naravno, i ta je potpuno slaba. jer, stricek kapitalizam funkcionira. nije nešto, al funkcionira. pa vidiš da imaš struju i kenjkaš po forumu.
teza koja me više zanima je to da smo, kako ti rece, "jednaki" |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:16:37
|
oho. pa to ti je vec druga teza. naravno, i ta je potpuno slaba. jer, stricek kapitalizam funkcionira. nije nešto, al funkcionira. pa vidiš da imaš struju i kenjkaš po forumu.
teza koja me više zanima je to da smo, kako ti rece, "jednaki"
op,op, prije perskakanja teze na tezu cek, oceš rec da imam struju zahvaljujuci kapitalizmu?
objasni
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:17:38
|
zato ih je i uteklo par milijuna u USA
kad? ovo se radi o 90ima
ne bulazni ne postoje jednaki. ti i ja smo jednaki samo po tome što imamo ruke noge i glavu. makar je kod tebe to upitno.
volim kad se šamara konstruktivnim argumentima, skidam šapku
kako kad? od pobjede revolucije. mislin ne kažen da je Fulgencio bia idealan,cak mi nije ni bia neki osobiti diktatorcic ni za LA standarde ali mislin da su unatoc nekim uspjesima nakon njega na koje ti ocito ciljaš, dugorocno ipak podbacili. |
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:18:20
|
teza koja me više zanima je to da smo, kako ti rece, "jednaki"
op,op, prije perskakanja teze na tezu cek, oceš rec da imam struju zahvaljujuci kapitalizmu?
objasni
nekom se isplati šta ti prodaje struju.najjednostavnije |
|
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:22:05
|
kako kad? od pobjede revolucije. mislin ne kažen da je Fulgencio bia idealan,cak mi nije ni bia neki osobiti diktatorcic ni za LA standarde ali mislin da su unatoc nekim uspjesima nakon njega na koje ti ocito ciljaš, dugorocno ipak podbacili.
neki uspjesi?
pogledaj kubansko društvo prije i nakon. pogle današnju ostavštinu tog vremena; broj doktora, pismenost, broj apoteka, pismenost,glad...
dugorocno podbacit, kad te prek puta amerika stalno jebe u zdrav mozak, a da ne govorimo o embargu u 90ima... |
|
|
djule
Senior Member
1019 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:26:06
|
quote: Originally posted by Tutta
Moze Djule,moze. 5% begova/tajkuna i 95% fukara,gladne raje. To je danasnja slika i prilika u puno zemalja. Alternativa?
1. revolucija 2. direktna demokracija 3. socijalizam
|
Edited by - djule on 12/02/2013 21:26:22 |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:27:58
|
kako kad? od pobjede revolucije. mislin ne kažen da je Fulgencio bia idealan,cak mi nije ni bia neki osobiti diktatorcic ni za LA standarde ali mislin da su unatoc nekim uspjesima nakon njega na koje ti ocito ciljaš, dugorocno ipak podbacili.
neki uspjesi?
pogledaj kubansko društvo prije i nakon. pogle današnju ostavštinu tog vremena; broj doktora, pismenost, broj apoteka, pismenost,glad...
dugorocno podbacit, kad te prek puta amerika stalno jebe u zdrav mozak, a da ne govorimo o embargu u 90ima...
americki embargo? SSSR je kupova kubanski cukar po cijenama daleko vecim od tržišnih,koliko su love upumpali da održe Castra. a di ti je tehnicka i svaka druga strucna pomoc.
|
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47314 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:29:32
|
quote: Originally posted by Tutta
Moze Djule,moze. 5% begova/tajkuna i 95% fukara,gladne raje. To je danasnja slika i prilika u puno zemalja. Alternativa?
1. revolucija 2. direktna demokracija 3. socijalizam
aj malo razloži te ideje. ovako mi pare na lošu bajku. |
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Posted - 12/02/2013 : 21:31:31
|
objasni
jednostavno imaš li struju? imaš. živiš li u društvu? živiš.
to društvo ti zoveš ... komunistickim? ne bih rekao. |
|
|
Topic |
|