Author |
Topic |
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Member since 28/04/2002 |
Posted - 10/04/2013 : 18:46:28
|
quote: Originally posted by dosada
quote: Originally posted by dsormaz1
quote: Originally posted by dosada
nema nacije bez naroda!
Naravno. Samo "nacija" i "narod" nije isto.
to sam odavno napisal da nije isto, nacija proizlazi iz naroda...samo na cemu smo sad kad si složil sa mnom da nema nacije bez naroda, a i dalje tvrdiš da postoje nacije koje nisu narod (Iranci, Amerikanci)!?
"Naroda", jednog ili više njih, dakle može se raditi i o množini. Više naroda isto može tvoriti jednu naciju. I naravno da postoje neke nacije koje ne predstavljaju samo jedan narod (dakle ovdje se radi o jednini). Tako ne postoji ni narod Iranaca, vec samo iranska nacija. Slican primjer ti je Afganistan. Ako postoji nekakav narod "Iranci", daj ga molim te nadi na onoj karti (imaš na netu puno takvih karata Irana, niti na jednoj nema naroda koji se zove Iranci). "Iranski" podrazumijeva veoma rastezljiv pojam koji se može primijeniti na razlicite narode i jezike, od kojih mnogi dijele zajednicko podrijetlo od posebne grane starih Arijanaca (to je Lwood dobro objasnio). Narodi ove obitelji su Perzijanci,Tadžici, Paštuni, Kurdi, Osetijci, Baluci i drugi. Spomenuo sam Afganistan, pogledaj na kartu...
Kao što vidiš, slicno kao i u Iranu i u Afganistanu ima puno raznih naroda od kojih su najbrojniji Paštuni (inace, iz njihovih redova najviše se regrutiraju Talibani, a procjenjuje se da Paštuna u Afganistanu ima blizu 50%), koji takoder pripadaju iranskoj skupini naroda, kao i Tadžici na sjeveroistoku te zemlje. Dok s druge strane Turkmeni i Uzbeci na sjeveru su narodi koji pripadaju turkofonskoj skupini ...dakle ni tu ne postoji nekakav narod Afganistanaca, svi su oni samo politicki Afganistanci. |
Edited by - dsormaz1 on 10/04/2013 19:58:05 |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 10/04/2013 : 18:49:43
|
quote: Originally posted by mr murdoc
Masovni napad na Iran se nece dogoditi iz vise razloga ,pa tako nije bitno ni gdje ce tko stajati u tome slucaju. U slucaju politickih promjena zacijelo bi doslo do stanovite podjele, no to je vec jedna sasvim druga prica.
Ne vjerujem da bi moglo doci do nekakve kopnene invazije, to je sigurno potpuno iskljuceno, ali nije nemoguc nekakav masovniji napad iz zraka (avionima i dalekometnim raketama).
Glupost..to bi direktno dovelo do direktnog i prljavog nacina rata sa Izrealom i destabilizacije cijelokupne regije. Ameri za to vise nemaju muda, niti financije..a ni razlog. Ostale clanice NATO-a vise nisu tako zagrijane..osim mozda Francuza. No kada Rusi i Kinezi tek rijec reknu..to je vec zaboravljena stvar.
Ako Ameri i Izraelci procjene da bi Iran uskoro mogao doci do nuklearnog oružja napast ce ih sigurno (zrakoplovima i dalekometnim raketama), budi siguran u to. Pogotovo sad kad je Obama osigurao drugi mandat. I tu Rusi i Kinezi nece moci uciniti baš ništa. |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 10/04/2013 : 19:38:49
|
Masovni napad na Iran se nece dogoditi iz vise razloga ,pa tako nije bitno ni gdje ce tko stajati u tome slucaju. U slucaju politickih promjena zacijelo bi doslo do stanovite podjele, no to je vec jedna sasvim druga prica.
Ne vjerujem da bi moglo doci do nekakve kopnene invazije, to je sigurno potpuno iskljuceno, ali nije nemoguc nekakav masovniji napad iz zraka (avionima i dalekometnim raketama).
Glupost..to bi direktno dovelo do direktnog i prljavog nacina rata sa Izrealom i destabilizacije cijelokupne regije. Ameri za to vise nemaju muda, niti financije..a ni razlog. Ostale clanice NATO-a vise nisu tako zagrijane..osim mozda Francuza. No kada Rusi i Kinezi tek rijec reknu..to je vec zaboravljena stvar.
Ako Ameri i Izraelci procjene da bi Iran uskoro mogao doci do nuklearnog oružja napast ce ih sigurno (zrakoplovima i dalekometnim raketama), budi siguran u to. Pogotovo sad kad je Obama osigurao drugi mandat. I tu Rusi i Kinezi nece moci uciniti baš ništa.
Vaaras se , jer nisi upucen. Da ti olaksam zabludu..mozemo baciti opkladu..moze?
|
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 10/04/2013 : 19:59:20
|
quote: Originally posted by mr murdoc Vaaras se , jer nisi upucen.
A ti si jako upucen.
Opklada stoji.. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 10/04/2013 : 20:05:58
|
A ti si jako upucen.
Opklada stoji..
Kakav je omjer? |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 10/04/2013 : 20:31:15
|
A ti si jako upucen.
Opklada stoji..
Kakav je omjer?
Ti odredi..ja sam u igri |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 10/04/2013 : 20:45:26
|
A ti si jako upucen.
Opklada stoji..
Kakav je omjer?
Ti odredi..ja sam u igri
Pa ne znam, ti si predložio okladu. Ja ionako smatram da ce ih napasti samo i jedino ako procijene da ce ovi doci do nuklearnog oružja, a ne da ce ih 100% napasti, iz cistog hira. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47137 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 10/04/2013 : 22:07:37
|
kopneno zauzimanje Irana je sf. zauzet zemlju od 80 milijuna ljudi je prevelik zalogaj za usa. al da bi ih mogli napast raketama i avionima to da . vrlo moguce |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
wolf
Advanced Member
4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 10/04/2013 : 23:04:52
|
Pa i ne trebaju napadati kopnenim snagama. Dovoljno je neutralizirati te zone s nuklearnim naoružanjem. Jer, u globalnom smislu osim nuklearne ne postojui druga opasnost koja bi pravdala neku vojnu akciju.
Terorizam je druga prica. |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47137 Posts
Posted - 10/04/2013 : 23:18:20
|
da,ali Iran ima raketa za pobacat uokolo,tako da opet je pitanje bi li nekog uvukli u rat |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 11/04/2013 : 08:05:26
|
quote: Originally posted by lwood
da,ali Iran ima raketa za pobacat uokolo,tako da opet je pitanje bi li nekog uvukli u rat
Rokali bi odmah po Izraelu koji bi naravno uzvratio i cijelu regiju uvukao u rat. |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 11/04/2013 : 12:19:54
|
kopneno zauzimanje Irana je sf. zauzet zemlju od 80 milijuna ljudi je prevelik zalogaj za usa. al da bi ih mogli napast raketama i avionima to da . vrlo moguce
Tako i ja mislim. Inace, Ameri su napravili prototip novog oružja. Kad to krene u proizvodnju ni oni ni Izrael nece se trebati puno bojati iranskih projektila... http://www.vecernji.hr/vijesti/americka-mornarica-dobiva-laser-koji-obara-letjelice-dolar-hicu-clanak-536060
Džaba im i da imaju zvijezdu smrti nikad nece biti 100% sigurni.Još uvijek nije nadeno oružje koje ce pokoriti narod koji se bori za golu egzistenciju i pravdu.Gledajuci kroz minula stoljeca i ratove,izuzimajuci ww2,svaka americka odiseja je neslavno završila.Od Sjeverne Koreje,preko Vijetnama,Afganistana i Iraka nigdje poslove nisu završili sa dostatnim ucinkom,nego daleko od zacrtanih ciljeva a negdje su nadubrili pošteno pored sve tehnicke i oružane nadmoci(Vijetnam)... |
Wtf?
|
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47137 Posts
Posted - 11/04/2013 : 12:57:53
|
quote: Originally posted by bagi
kopneno zauzimanje Irana je sf. zauzet zemlju od 80 milijuna ljudi je prevelik zalogaj za usa. al da bi ih mogli napast raketama i avionima to da . vrlo moguce
Tako i ja mislim. Inace, Ameri su napravili prototip novog oružja. Kad to krene u proizvodnju ni oni ni Izrael nece se trebati puno bojati iranskih projektila... http://www.vecernji.hr/vijesti/americka-mornarica-dobiva-laser-koji-obara-letjelice-dolar-hicu-clanak-536060
Džaba im i da imaju zvijezdu smrti nikad nece biti 100% sigurni.Još uvijek nije nadeno oružje koje ce pokoriti narod koji se bori za golu egzistenciju i pravdu.Gledajuci kroz minula stoljeca i ratove,izuzimajuci ww2,svaka americka odiseja je neslavno završila.Od Sjeverne Koreje,preko Vijetnama,Afganistana i Iraka nigdje poslove nisu završili sa dostatnim ucinkom,nego daleko od zacrtanih ciljeva a negdje su nadubrili pošteno pored sve tehnicke i oružane nadmoci(Vijetnam)...
ovo su razliciti slucajevi. |
|
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
Posted - 11/04/2013 : 15:05:29
|
quote: Originally posted by bagi
Džaba im i da imaju zvijezdu smrti nikad nece biti 100% sigurni.Još uvijek nije nadeno oružje koje ce pokoriti narod koji se bori za golu egzistenciju i pravdu.Gledajuci kroz minula stoljeca i ratove,izuzimajuci ww2,svaka americka odiseja je neslavno završila.Od Sjeverne Koreje,preko Vijetnama,Afganistana i Iraka nigdje poslove nisu završili sa dostatnim ucinkom,nego daleko od zacrtanih ciljeva a negdje su nadubrili pošteno pored sve tehnicke i oružane nadmoci(Vijetnam)...
ovo su razliciti slucajevi.
Jesu,ali su imali ili imaju isti cilj-održavanje i osiguravanje lagodnog "americkog nacina života" nauštrb tudih muka... |
Wtf?
|
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 11/04/2013 : 19:11:15
|
Smijesno kako podlezes propagandi. Kuje i laseri nece pomoci kada val krene..vjeruj mi. |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 11/04/2013 : 19:16:02
|
quote: AMERICKI dužnosnici potvrdili su danas za CNN kako je tijekom jucerašnjeg dana Sjeverna Koreja podigla najmanje jednu raketu u poziciju za lansiranje, što znaci da bi do ispaljivanja spomenutog projektila moglo doci u svakom trenutku.
Tenzije su narasle, svi su u stanju pripravnosti, a svijet sa strepnjom gleda na najnovija dogadanja na Korejskom poluotoku. I najmanja pogreška ili krivi potez mogli bi biti okidac za rat koji predstavlja najvecu nuklearnu opasnost u posljednjih pola stoljeca.
Ministri vanjskih poslova zemalja skupine G8 ubrzo su "u najstrožem mogucem smislu" osudili najnoviji potez Sjeverne Koreje. Ministri iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemacke, Italije, Japana, Kanade i Rusije su na istom sastanku izrazili i "duboku zabrinutost" zbog stanja u Siriji, javlja BBC.
Stvarno planiraju lansiranje ili samo provociraju?
Americki obavještajci izvijestili su kako je u položaj za lansiranje podignuta raketa Musudan. Rijec je o projektilu srednjeg dometa.
Buduci da je raketa u položaj za lansiranje podignuta jucer, ali ne i ispaljena, Zapad je zbunjen. Što Sjeverna Koreja zapravo radi? Jesu li samo provjeravali funkcionira li sustav za lansiranje ili jednostavno "unose nemir" medu saveznicke redove Južne Koreje, SAD-a i Japana? Što god bio razlog, novo raspirivanje vatrene buktinje nije nimalo dobrodošlo jer nategnuti odnosi samo što ne eksplodiraju.
Lansiranje na "Dan sunca"?
Neka od nagadanja su kako bi Sjeverna Koreja projektile, koji su u stanju pogoditi americke baze u Japanu i Gaumu, mogla lansirati prilikom proslave "Dana sunca", obljetnice rodenja pokojnog osnivaca te zemlje Kim Il-sunga, koja se obilježava 15. travnja.
Americki tajnik za obranu: Sjeverna Koreja "pleše po rubu opasne linije", spremni smo na svaki ishod
Americki tajnik za obranu Chuck Hagel upozorio je jucer kako Sjeverna Koreja "pleše po rubu opasne linije". Nakon tjedana ratoborne retorike, Sjeverna Koreja, podsjetimo, sprema nova testiranja projektila.
"Njihove akcije i izjave ne pomažu u ublažavanju zapaljive situacije", ocijenio je Hagel. Porucio je kako SAD i njegovi saveznici žele vidjeti ublažavanje sjevernokorejske retorike, a ako do toga ne dode, "SAD je u potpunosti spreman nositi se sa svakim ishodom situacije".
"Imamo kapaciteta za nositi se sa svakom akcijom Sjeverne Koreje i poduzet cemo sve što je potrebno kako bismo zaštitili ovu zemlju i interese naše zemlje te naših saveznika", rekao je Hagel.
Zbog najava moguceg novog lansiranja sjevernokorejskih raketa, Južna Koreja, Japan i SAD u stanju su pripravnosti.
|
|
|
trolodtroje
Advanced Member
3271 Posts
Member since 14/09/2010 |
Posted - 11/04/2013 : 20:54:27
|
momci, previše ste pod utjecajem promišljenoj propagandi. što se irana i afganistana tice - evo kako ide:
interesi americke politike - evropski sateliti - americka propaganda - cnn i ostali mediji - evropski "nezavisni" mediji - mediji evro država, koje nemaju vlastitih dopisnika i samo kopiraju velike (cnn, reuters...) - obicna raja.
pa tako i vecina vas misli o afganistanu i iranu isto što cujete od tih istih medija. dsormaz ima pravo i možda najkriticniji pogled od svih vas. da biste stvorili širu i višebarvnu sliku o pomenutim državama, morate dobiti više informacija direktno iz tih država ili od ljudi, koji su u stalnoj vezi sa nekim iz tih država. |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 11/04/2013 : 21:01:49
|
quote: Originally posted by trolodtroje
momci, previše ste pod utjecajem promišljenoj propagandi. što se irana i afganistana tice - evo kako ide:
interesi americke politike - evropski sateliti - americka propaganda - cnn i ostali mediji - evropski "nezavisni" mediji - mediji evro država, koje nemaju vlastitih dopisnika i samo kopiraju velike (cnn, reuters...) - obicna raja.
pa tako i vecina vas misli o afganistanu i iranu isto što cujete od tih istih medija. dsormaz ima pravo i možda najkriticniji pogled od svih vas. da biste stvorili širu i višebarvnu sliku o pomenutim državama, morate dobiti više informacija direktno iz tih država ili od ljudi, koji su u stalnoj vezi sa nekim iz tih država.
Ajde napisi nesto sto vec nije napisano Evo ja i dsormaz se kladimo da iran nece biti napadnut..koji je tvoj ulog? |
|
|
dsormaz1
Advanced Member
13147 Posts
Posted - 11/04/2013 : 21:05:58
|
Forumaš Dosada zamolio me da prenesem ovaj njegov tekst, vezano uz raspravu na ovom topicu:
"Evo, upravo se vrnul s predavanja o nacijama i nacionalizmu koje je održal gosp. Holjevac i postavil sam pitanje u vezi teme o kojoj ovdje raspravljamo tj. postoji li nacija bez naroda i odgovor je da. Ustvari odgovor je da da na primjeru Irana ili slicnih slucajeva u svijetu van Europe ne smijemo primjenjivat teze (definicije) naroda i nacija koje vrijede za Europu i njezino stanovništvo (a to je upravo ono kaj sam i ja napravil)! Vidim u meduvremenu si i sam napisal odgovor koji govori o tome gdje sam ja pogrešil.... http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%BDeljko_Holjevac"
Izgleda da se covjek odlucio samobanirati zbog nekih nemilih dogadaja na jednom drugom topicu, pa me zamolio da ovo prenesem ovdje. Ja sam to isprva odbio jer mi je bilo neobicno da netko tko nije izbacen od strane moderatora ne bi i sam to mogao ostaviti ovdje, ali kad sam procitao ono što je napisano u onom zakljucanom topicu "Uživancija", gdje je Dosada javno obznanio da se do daljnjeg nece vracati na forum, odlucio sam ipak, s obzirom da se radilo o njegovoj zamolbi, saviti to ovdje kako je i htio. Osatalo je nejasno je li odlucio zauvijek otici ili samo privremeno, osobno bih volio da se vrati.
|
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
|
bosancicigor
Average Member
Croatia