forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Di ide ovi svit!!
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/05/2013 : 20:06:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
Rijeka, Rijeka:)

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 26/05/2013 : 20:10:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
quote:
Originally posted by mamlaz

Rijeka, Rijeka:)

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 26/05/2013 : 20:31:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
dzormas, gdje je to krada i prisvajanje u marksizmu? i u praksi?
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 26/05/2013 : 20:40:29  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by kiky

dzormas, gdje je to krada i prisvajanje u marksizmu? i u praksi?

Eksproprijacija, nacionalizacija...e sad, stoji li to u marksizmu kao teoriji (ja mislim da je i tamo sadržano ali ti ceš bolje znati jer si to više proucavao), ali u praksi se itekako provodilo.
Vec smo opomenuti pa ne bih više širio tu pricu...
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 26/05/2013 : 20:44:56  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message
quote:

gdje je to krada i prisvajanje u marksizmu? i u praksi?

sunce ti poljubim, ta ti si klaun...

p.s. boldovani dodatak u prethodnom postu je preuzet iz manifesta (to ti je teorija); a sto se prakse tice... mogu da krenem od primera iz familije, preko poznanika, cuvenih posleratnih otimacina, do sovjetskih prisvanjanja kojima nema kraja...

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 26/05/2013 : 20:50:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
itekako sam za jednu poštenu eksproprijaciju i nacionalizaciju u hrvatskoj, da se iz ruku hrvatskih tajkuna poput todorica oduzme ono što je od hrvatske održave ukrao/prisvojio u privatizacijskoj pljacki devedesetih. tako da iopet uopce nemam problema sa tim dijelom marksisticke teorije. inace, privatno vlasništvo, to jest njegov odredeni oblik, nije opet toliki problem u marksizmu, i sam marx ga je smatrao korisnim za društveni napredak, ali samo ako se ne pretvori u surovi oblik eksploatacije.
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 26/05/2013 : 20:51:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
quote:
Originally posted by noemis

quote:

p.s. boldovani dodatak u prethodnom postu je preuzet iz manifesta (to ti je teorija); a sto se prakse tice... mogu da krenem od primera iz familije, preko poznanika, cuvenih posleratnih otimacina, do sovjetskih prisvanjanja kojima nema kraja...

eto, meni i mojima nitko nije ništa ukrao u komunizmu i gomili ljudi koje poznam iz bliže i dalje okolice, pa tako uopce nemam pojma o cemu ti pricaš.
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/05/2013 : 20:57:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
quote:

itekako sam za jednu poštenu eksproprijaciju i nacionalizaciju u hrvatskoj, da se iz ruku hrvatskih tajkuna poput todorica oduzme ono što je od hrvatske održave ukrao/prisvojio u privatizacijskoj pljacki devedesetih. tako da iopet uopce nemam problema sa tim dijelom marksisticke teorije. inace, privatno vlasništvo, to jest njegov odredeni oblik, nije opet toliki problem u marksizmu, i sam marx ga je smatrao korisnim za društveni napredak, ali samo ako se ne pretvori u surovi oblik eksploatacije.

bravo.
ps. noemis, tebi je ok da se iskoristvaju ljudi a kada im to treba vratiti to je lose?
Sta mislis kako se inace kapitalisti obogate osim iskoristavanjem drugih.

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 26/05/2013 : 21:00:02  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message
quote:

inace, privatno vlasništvo, to jest njegov odredeni oblik, nije opet toliki problem u marksizmu, i sam marx ga je smatrao korisnim za društveni napredak, ali samo ako se ne pretvori u surovi oblik eksploatacije.

"mi hocemo da ukinemo privatnu svojinu" (manifest)

izuzetno visoki porezi za ekspoatatorsku klasu kad dodatno metod umanjivanja svojine

ukidanje prava nasledja, konfiskacija imovine... lisnjeci...

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 26/05/2013 : 21:23:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
Treba razlikovati privatno i licno vlasništvo.

Privatno vlasništvo obuhvata sredstva za proizvodnju (fabricki pogoni, hale, itd.), odnosno proizvodne snage jednog društva. Marksizam se uistinu zalaže za njihovo nacionalizovanje, jer je proizvodnja postala masovna (više radnika radi na jednom proizvodu, proces proizvodnje je podijeljen) i od opštedruštvenog znacaja. Nacionalizovati taj tip vlasništva jeste krada po mjerilima buržoaskog društva, ali u praksi vlasništvo pojedinca nad sredstvima za proizvodnju jeste prava krada; jer proizvod nije njegovo djelo, vec radnika koje zapošljava. Iz odnosa kapitalist-radnik, odnosno "vlasnika" kapitala i onoga koji mu nudi svoju radnu snagu, proistice alijenacija i ne-sloboda današnjeg društva. Marksizam se bori za njegovo ukidanje.

U licno vlasništvo spadaju svi predmeti koji se ne mogu koristiti za stvaranje novih dobara, poput nekretnina, odjece, hrane, bijele tehnike, itd., i marksizam nikada nije pokušavao da ga ukine. Licno vlasništvo jeste ljudsko pravo.

"privatno vlasništvo" je progresivno samo u fazi klasicnog kapitalizma (18. i 19. vijek), kada se kapital koristio za investiranje u nove proizvodne pogone. Medutim, on je tu progresivnu ulogu davno izgubio - jer više nije u stanju da razvija proizvodne snage društva; on postaje prepreka razvicu istih, cak (ekonomske krize, otudenje rada, itd.)

Nacionalizacija nije krada. Nijedan pojedinac nije sam stvorio svoje bogatsvo, vec na prisvajanju profita iz rada drugih, tj radnika. Držati proizvodnju društvenih dobara u rukama pojedinaca, malih klika, bankara i slicno - jeste najvece varvartstvo, plitkoumlje i krada. Istinska krada - krada plodova rada covjeka.

i, za kraj, citiracu jednog svog poznanika koji mi opisuje svoje šefove, i svakodnevno je soucen sa grubom eksploatacijom:

"ja njih ne mrzim zato što su kreteni... mrzim ih zato što znam da je to ispravno."

Edited by - Mhejl on 26/05/2013 21:33:13
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47361 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/05/2013 : 21:37:16  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

quote:

eto, meni i mojima nitko nije ništa ukrao u komunizmu i gomili ljudi koje poznam iz bliže i dalje okolice, pa tako uopce nemam pojma o cemu ti pricaš.

a vidiš mojima jesu.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 26/05/2013 : 21:37:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:

zanimljivo je kako su se porodicama skoro svih anti-komunista sa ove teme (a i inace) desile razne "nepravedne", nacionalizacije... jako zanimljivo...

cak i uz ogradu da ne treba doslovno shvatati onu marksovu "covjekov društveni bitak odreduje njegovu svijest", moram reci da se nerijetko i može bukvalno primjeniti...

ukoliko krupni i sitni buržuji proglašavaju marksizam "monstruoznim", "kradom", itd., oni i jesu i pravu: socijalizam i jeste nocna mora bez kraja, za njih. i treba da bude.

Edited by - Mhejl on 26/05/2013 21:38:28
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47361 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/05/2013 : 21:37:51  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by Mhejl

Treba razlikovati privatno i licno vlasništvo.

Privatno vlasništvo obuhvata sredstva za proizvodnju (fabricki pogoni, hale, itd.), odnosno proizvodne snage jednog društva. Marksizam se uistinu zalaže za njihovo nacionalizovanje, jer je proizvodnja postala masovna (više radnika radi na jednom proizvodu, proces proizvodnje je podijeljen) i od opštedruštvenog znacaja. Nacionalizovati taj tip vlasništva jeste krada po mjerilima buržoaskog društva, ali u praksi vlasništvo pojedinca nad sredstvima za proizvodnju jeste prava krada; jer proizvod nije njegovo djelo, vec radnika koje zapošljava. Iz odnosa kapitalist-radnik, odnosno "vlasnika" kapitala i onoga koji mu nudi svoju radnu snagu, proistice alijenacija i ne-sloboda današnjeg društva. Marksizam se bori za njegovo ukidanje.

U licno vlasništvo spadaju svi predmeti koji se ne mogu koristiti za stvaranje novih dobara, poput nekretnina, odjece, hrane, bijele tehnike, itd., i marksizam nikada nije pokušavao da ga ukine. Licno vlasništvo jeste ljudsko pravo.

"privatno vlasništvo" je progresivno samo u fazi klasicnog kapitalizma (18. i 19. vijek), kada se kapital koristio za investiranje u nove proizvodne pogone. Medutim, on je tu progresivnu ulogu davno izgubio - jer više nije u stanju da razvija proizvodne snage društva; on postaje prepreka razvicu istih, cak (ekonomske krize, otudenje rada, itd.)

Nacionalizacija nije krada. Nijedan pojedinac nije sam stvorio svoje bogatsvo, vec na prisvajanju profita iz rada drugih, tj radnika. Držati proizvodnju društvenih dobara u rukama pojedinaca, malih klika, bankara i slicno - jeste najvece varvartstvo, plitkoumlje i krada. Istinska krada - krada plodova rada covjeka.

i, za kraj, citiracu jednog svog poznanika koji mi opisuje svoje šefove, i svakodnevno je soucen sa grubom eksploatacijom:

"ja njih ne mrzim zato što su kreteni... mrzim ih zato što znam da je to ispravno."

ovo stavi u viceve

Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/05/2013 : 21:38:24  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
mhejl shvaca to dobro noemis, samo se boji suociti sa istinom.
kao sto sam napisao kako se postaje bogat nego iskoristavanjem drugih

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47361 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 26/05/2013 : 21:43:24  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

zanimljivo je kako su se porodicama skoro svih anti-komunista sa ove teme (a i inace) desile razne "nepravedne", nacionalizacije... jako zanimljivo...

cak i uz ogradu da ne treba doslovno shvatati onu marksovu "covjekov društveni bitak odreduje njegovu svijest", moram reci da se nerijetko i može bukvalno primjeniti...

ukoliko krupni i sitni buržuji proglašavaju marksizam "monstruoznim", "kradom", itd., oni i jesu i pravu: socijalizam i jeste nocna mora bez kraja, za njih. i treba da bude.

super,a sad odite svi kopat u rudnike a komesar ladit jaja na S. Stefanu

Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 26/05/2013 : 21:44:12  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message
ajoj!!!!!

Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 26/05/2013 : 21:50:22  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message
quote:

vaspitanje, mhejl, pre velikih i odavno izumrlih misaonih i ideoloskih sistema napabirci malo vaspitanja...
koristice ti u zivotu

Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/05/2013 : 21:51:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
noemis shvaca ali drugi.....:)

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7366 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 26/05/2013 : 21:51:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message
quote:

"mi hocemo da ukinemo privatnu svojinu" (manifest)

izuzetno visoki porezi za ekspoatatorsku klasu kad dodatno metod umanjivanja svojine

ukidanje prava nasledja, konfiskacija imovine... lisnjeci...

uh, proklet bio marks navjeke što je tako besramno i preko svake mjere htio da oporezuje bogataše.

a ukidanje prava nasljedstva ti je samo nastavak politike ukidanja privatnog vlasništva nad zemljom i sredstvima za proizvodnju... a te fore su ti se zapravo prvi dosjetili saint-simonovci, sljednici aristokrate Claude Henri de Saint-Simona, promicatelja socijalne meduzavisnosti. pravo nasljedstva je prema njima bila kontraproduktivna praksa u kojoj su bogataška djeca stjecala bogatstva koja cesto puta nisu niti zaslužila nili doprinjela društvu. i premda je saint-simon vjerovao u privatno vlasništvo kao ispravno i društveno produktivno, nije smatrao da je ono, takoreci, samo po sebi prožeto "dinastickim" pravom.
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 26/05/2013 : 21:53:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
quote:
bez obzira na tacnost ili netacnost tvojih intelektualnih ejakulacija...

quote:
samo si ti, samouki malisa

Bujrum, primjer vaspitanja...

Samo me zanima da li Noemis posjecuje strip okupljanja i da li ce biti spreman da ovo raspravi uživo...

Edited by - Mhejl on 26/05/2013 21:54:09
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 26/05/2013 : 21:56:34  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

quote:

quote:

quote:

a vidiš mojima jesu.

Moj djed iza rata nije htio u zadrugu pa su ga zatvorili i mucili.
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/05/2013 : 21:59:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
jedno od osnova diskusije je kada si inferioran u raspravi: izvrijedjaj sugovornika ili ga diskreditiraj kao osobu:)
tako i ovdje idu rasprave. netko kaze 1+1=2 a onda mu sugovornik kaze da je mamlaz. ostatak se prikloni ovome koji diskreditira da ne bi on slucajno bio proglasen mamlazom.

Mrzim mrznju!

Edited by - mamlaz on 26/05/2013 22:03:45
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 26/05/2013 : 21:59:54  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message
quote:
Originally posted by mamlaz

mhejl shvaca to dobro noemis, samo se boji suociti sa istinom.
kao sto sam napisao kako se postaje bogat nego iskoristavanjem drugih

haha, slovenske firme i slovenski kapitalisticki model - tajkun ... i oni pricaju o kapitalizmu... smesno... pa odavno su i svetski i domaci strucnjaci utvrdili da je kod slovena moguc samo parazitski kapital... sto zapravo nema ni k od kapitalizma...

Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9937 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 26/05/2013 : 22:02:59  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message
? jel sloven slaven? kao slavenski narodi?

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 26/05/2013 : 22:03:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message
"Parazitski" kapitalizam je takode oblik "pravog" kapitalizma, odnosno neizbježan dio razvojnog puta kapitalizma. Može se reci da je to stadijum u kome trenutno živimo, kada je finansijski kapital ispred proizvodnog kapitala.

Odnosno, kapital ne ostvaruje profitne stope otvaranjem novih radnih mjesta, ulaganja u produktivne snage društva, vec suprotno - finansijskim špekulacijama i preprodajama postojecih pogona, naglim privatizacijama društvene svojine, dodatnom eksploatacijom postojecih radnika... u kapitalizmu, profit je uvijek ispred realne proizvodnje, ali u "parazitskom" stadijumu proizvodnja više nije glavni nacin ostvarivanja profita.

O tome je narocito pisao Lenjin u svojoj brošuri "Imperijalizam kao najviši stadij kapitalizma". Mnoge od kljucnih crta kapitalisticke Evrope kraja 19. vijeka re-vitalizovane su na krilima neo-liberalizma, kao procesa privatizacije i komodifikacije svega i konstituisanja nove vladajuce klase - finansijsko-bankarske elite.

Edited by - Mhejl on 26/05/2013 22:05:29
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.23 seconds. Snitz Forums 2000