Author |
Topic |
noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Member since 11/05/2010 |
Posted - 26/05/2013 : 22:05:44
|
quote: Originally posted by Mhejl
quote: bez obzira na tacnost ili netacnost tvojih intelektualnih ejakulacija...
quote: samo si ti, samouki malisa
Bujrum, primjer vaspitanja...
Samo me zanima da li Noemis posjecuje strip okupljanja i da li ce biti spreman da ovo raspravi uživo...
nema potrebe uzivo, objasnicu ti odmah...
meni mozes reci sta god hoces, uostalom vec jesi rekao svasta, ali je nevaspitano napadati, neopravdano bez povoda i dokaza vredjati druge koji nisu ni prisutni, koji su nam pored toga mozda i roditelji, familija i sl.
utuvi to u svoju malu usijanu, nacitanu ali i nevaspitanu glavu |
"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim." |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9937 Posts
Member since 28/02/2004 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 26/05/2013 : 22:08:08
|
ne, pitam te da li ceš mi uživo reci ovo što si ovdje napisao na forumu,a što se tice baš mene... (navedeni citati, pa i ovo "mala usijana glava", "utuvi")
dakle?
|
Edited by - Mhejl on 26/05/2013 22:11:04 |
|
|
noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Posted - 26/05/2013 : 22:09:03
|
quote: Originally posted by mamlaz
jedno od osnova diskusije je kada si inferioran u raspravi: izvrijedjaj sugovornika ili ga diskreditiraj kao osobu:) tako i ovdje idu rasprave. netko kaze 1+1=2 a onda mu sugovornik kaze da je mamlaz. ostatak se prikloni ovome koji diskreditira da ne bi on slucajno bio proglasen mamlazom.
so meni levls!!!! |
"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim." |
|
|
noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Posted - 26/05/2013 : 22:09:37
|
? jel sloven slaven? kao slavenski narodi?
jep! |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9937 Posts
Posted - 26/05/2013 : 22:13:56
|
ne, pitam te da li ceš mi uživo reci ovo što si ovdje napisao na forumu,a što se tice baš mene... (navedeni citati, pa i ovo "mala usijana glava", "utuvi")
dakle?
ajd smiri se. zar ne vidis da je to nacin dijaloga na koji je navikao. |
Mrzim mrznju! |
|
|
noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Posted - 26/05/2013 : 22:14:52
|
"Parazitski" kapitalizam je takode oblik "pravog" kapitalizma, odnosno neizbježan dio razvojnog puta kapitalizma. Može se reci da je to stadijum u kome trenutno živimo, kada je finansijski kapital ispred proizvodnog kapitala.
onda budimo posteni pa recimo da je i sovjetski komunizam i socijalizam bio oblik "pravog" socijalizma i "pravog" komunizma, odnosno neizbježan dio razvojnog puta socijalizma kao i komunizma. |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9937 Posts
|
noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Posted - 26/05/2013 : 22:17:13
|
sto je najgore vjerojatno bi ispao ok lik da ga sretnes i upoznas.
ne, to nije najgore, ali si blizu... |
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 26/05/2013 : 22:19:27
|
quote: Originally posted by noemis onda budimo posteni pa recimo da je i sovjetski komunizam i socijalizam bio oblik "pravog" socijalizma i "pravog" komunizma, odnosno neizbježan dio razvojnog puta socijalizma kao i komunizma.
Naravno da nije, vec je slijepo crijevo, degenerisana radnicka država koja se mogla završiti - politickom revolucijom koja uspostavlja socijalizam (radnicka, a ne partijsko-birokratska kontrola ekonomije i države), ili ponovnim uspostavljanjem kapitalizma, to jest u privatizaciji društvene imovine i njenog prenošenja u bivšu partijsku elitu - sada proto-kapitalisticku klasu (real world, pa i Kina).
Razvojni put degenerisanog socijalizma SSSR-a i Istocnog bloka ponovo završava u kapitalizmu, to jest u regresiji i ogromnom siromašenju društva, što znaci da on nije normalan stadijum razvitka socijalizma, vec jedan proces ispunjen protivurijecnostima - raspet izmedu promijenjene društvene osnove (nacionalizovana imovina) i sebicnih interesa partijske birokratske kaste. |
Edited by - Mhejl on 26/05/2013 22:21:01 |
|
|
noemis
Senior Member
Serbia
1320 Posts
Posted - 26/05/2013 : 22:23:40
|
quote: Originally posted by noemis onda budimo posteni pa recimo da je i sovjetski komunizam i socijalizam bio oblik "pravog" socijalizma i "pravog" komunizma, odnosno neizbježan dio razvojnog puta socijalizma kao i komunizma.
Naravno da nije, vec je slijepo crijevo, degenerisana radnicka država koja se mogla završiti - politickom revolucijom koja uspostavlja socijalizam (radnicka, a ne partijsko-birokratska kontrola ekonomije i države), ili ponovnim uspostavljanjem kapitalizma, to jest u privatizaciji društvene imovine i njenog prenošenja u bivšu partijsku elitu - sada proto-kapitalisticku klasu (real world, pa i Kina).
toliko o intelektualnom postenju marksista... avaj!
da slovenski kapitalizam nije slepo crevo onda bi bar negde ostvario kapitalisticki uspeh proizvodnje, a ne samo cist parazitizam...
|
|
|
Mhejl
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 26/05/2013 : 22:28:14
|
Medutim, niko ovdje ne svodi kapitalizam na uvijek šablonski put razvica, koji je identican za svaku naciju i zemlju; normalno da se odredene varijacije dopuštaju...
slovenski kapitalizam je "parazitski" zato što nije nastao na osnovu prvobitne akumulacije kapitala (kao bogacenja pojedinca kroz ulaganje u proizvodnju), vec na osnovu pljacke društvene imovine, odnosno razbijanja postojeceg industrijski razvijenog ekonomskog sistema zarad najužih mogucih interesa... normalno da nije produktivan; ne može ni biti, jer je nastao na tako izvitoperenoj osnovi - prisvajanja vec izgradenih proizvodnih kapaciteta i "društvenog kapitala".
A ipak, naš "mladi" kapitalizam se savršeno uklapa u neo-liberalni svjetski kapitalizam, koji je sada takode u parazitskom stadiju, odavno ispunivši svoju "progresivnu" ulogu... zapadni kapital, koji je proširivao i podruštvljavao proizvodnju zarad svojih sebicnih interesa, to jest profita, stvorio je situaciju u kojoj je beskoristan... dakle, puni razvitak njegovih protivurijecnosti... |
Edited by - Mhejl on 26/05/2013 22:33:11 |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 27/05/2013 : 16:22:12
|
sada sam tu i više ništa nece biti isto mhejl se namece u prve borbene redove, a kiky i mamlaz nešto kao sekundiraju. došlo je vrijeme da se oguli svu tu hrpu mistifikacija, zbrke, proturjecja i generalno nerazumijevanja stvari.
pocnimo od jajeta:
quote: Originally posted by Mhejl Kao što rekoh, marksizam nije utopizam.
evo prvog proturjecja stranicu prije, mhejl je tvrdio da komunisticko društvo nigdje i nikada nije ostvareno s cime se slažem a sada tvrdi da nije utopija ------- to zato jer je netko napisao da je proden put od "utopije do nauke". dakako, na cisto verbalnoj razini se može to reci, a ono što se važi je ispravna primjedba: nigdje nije ostvareno. drugim rijecima to znaci: ovoga trenutka komunizam je utopija. u-topija, tj. ou topos, tj. ne-mjesto, tj. nema takvog mjesta, tj. nigdje nije ostvareno
komunisticko društvo je jedna lijepa sanjarija, možda vrijedna možda ne, ali prvo treba biti jasno - to je san
idemo sada dalje da parafraziramo striceka marxa: glavni je nedostatak svih dosadašnjih forumskih marksista, ukljucivši mhejla, mamlaza i kikyja, što predmet, stvarnost, culnost (u ovom slucaju sam marksizam) uzimaju cas u obliku objekta, drugim rijecima u obliku kontemplacije (tj. u obliku onog lijepog sna kako se taj san teoretski izlaže), a cas subjektivno, kao ljudsku culnu djelatnost, tj. praksu (lenjin i ekipa).
iz ovog temeljnog nedostatka dolazi i do temeljne zbrke, prvo a)kod samih forumskih marksista i b)kod publike, prolaznika, putnika namjernika
mi cemo presjeci odlucno i razriješiti cvor te tako nepotrebno udvajajnje svesti na jasan pojam: o marksizmu kao kontemplaciji nece biti rijeci jer ovoga trenutka važi pricati o realnoj, prakticnoj stvari. praksi kako se ona ozbiljila u svijetu.
osim toga, tako su stvar shvatili i sami protagonisti, prakticari marksizma na celu sa lenjinom. lenjin je preveo marksizam iz utopije u djelatni sustav, a nastavljaci su podigli ili održavali taj sustav.
kada se sada osvrnem na realizirani marksizam (a drugoga ni nema, drugi je u-topija) onda kažem: 1.marksizam je najgori sustav u ljudskoj povijesti 2.marksizam je poražen i propao 3.baš je dobro što je tako
kako pak sad to? što je pošlo ukrivo sa lijepim snom? pa, san je doživio korekciju zbilje i samo slijedio jedan nužan put. jasno, kiky i mamlaz ovo uopce ne razumiju, a mhejl nisam siguran, vjerojatno ni on. uopce uzevši, ljudi najmanje shvacaju elementarne stvari.
a koja je elementarna stvar? lenjin je razumio tu stvar. shvacao je osnove funkcioniranja društva. pricanje, kontemplacija, rasprava i razvijanje teorije ne vrijedi ništa bez "rada na terenu". treba organizacija, razgranata mreža provodenja raspravljenih iskontempliranih zadataka. treba - Partija. a da bi ta partija bila što funkcionalnija potrebna je što veca zbijenost redova, najveca moguca slicnost mišljenja, ideja. drugim rijecima, sam razvitak iz "utopije" u organizaciju tjera u jednoobraznost i - monolitnost. Partija je to de fakto i postigla. Partija je bila monolitna, jednoobrazna uniformna organizacija i stoga tako efikasna. na žalost, ova "efikasnost" je bio najveci poraz ljudskog duha u povijesti i nikada nigdje nije bilo takve neslobode i odvratnih fenomena kao što su to npr. moskovski monster-procesi.
stoga, "komunisti moraju djelovati u sklopu radnickih pokreta i podržavati ih" , mhejl to jako lijepo kaže i zna, i komunisti zaista jesu djelovali unutar radnickih pokreta, a buduci su bili nestvarno subordinirani vrhuški Partije, tj. imali su monolitni karakter ideje i rada, to su mogli preuzeti vodstvo unutar radnickih pokreta koji nisu bili tako monolitno organizirani te nejedinstveni u pluralizmu mišljenja. komunisti su imali eikasniji aparat i preuzeli su radnicke pokrete, ali... da li u ovom mhejlovom smislu:
"On pravilno tumaci interes radnicke klase - i to u cjelini, a ne samo njenih djelica, odnosno radnika jednog preduzeca, profesije ili nacije." ??
ne bih rekao. a nisu, naposljetku, tako mislili ni radnici te je komunizam propao. "interes radnicke klase u cjelini" ----------- haha pa to krasno zvuci. samo što je to najobicnija mistifikacija. prvo, što je interes radnicke klase? (to se ne zna ----- tek treba utvrditi) drugo, radnicka klasa u cjelini ne postoji u praksi. "radnicka klasa u cjelini" je jedna apstrakcija buduci da radnicka klasa uvijek i svagdje u suvremenom svijetu dolazi organizirana, na najširoj bazi, u države. država je najšira forma u kojoj je uopce organizirana "radnicka klasa". a kako su države politicke jedinice, to su one u medusobnoj suprotnosti, u napetosti, sa cestim krizama i eskalacijama. odrediti interes radnicke klase u cjelini je time nemoguc zadatak, tj. ta formulacija ostaje na razini parole i ponovo se vraca iz "nauke" u "utopiju".
"Medutim, dio radnicke klase nije u stanju da shvati sopstveni krajnji interes pod uticajem religije, ideologije, predrasuda i ogranicenosti svijesti. Nisu rijetki slucajevi u istoriji - da ljudi, pod uticajem raznih vjerovanja, pogrešno tumace svoje interese. "
upravo tako! zato se dogodilo da je jedna monolitna manjina (komunisti) mogla popeti se na grbacu radnim ljudima i parazitirati gore, na grbaci radnog covjeka. komunisti su pravilno shvatili svoje (partikularne) interese i preveslali narod. komunisti su pod krinkom društvenog vlasništva i besklasnog društva prisvojili sve, sve što se uopce može posvojiti i što nijedan vladar u povijesti nije imao: vlast, imovinu i ideje. ali nema potrebe da o tome pišem, sve je to vec odavno opisao jedan "spasitelj" covjecanstva koji se nakon što se nauživao, stisnuo u sebi, zazeblo ga je i otpao je od vrhuške i Partije - Ðilas. Ðilas je dao genezu kako se od "besklasnog društva" stvara Nova Klasa i drugovi su mu presudili jer drugovi posjeduju vlast. ali i ideju. a i imovinu.
|
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 27/05/2013 : 17:15:19
|
Najveca utopija od svih utopija je liberalni kapitalizam i vjerovatno najzlocudnije drustveno uredenje u povjesti covjecanstva. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
emirem
Advanced Member
10824 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 27/05/2013 : 18:02:27
|
Mnogi yugichi i ostali nesvrstani su dolazili izgraditi Novu Europu razrusenoj zbog divljanja darvinista i njihovih klonova u vidu nacizma,fasizma i komunizma. I sad da netko tko zivi tamo ide kontra tog drustvenog uredjenja i kritizira je "ruku koja ga hrani i koja ga je primila" ne vidim svrhu zasto se onda ne napravi preseljenje....imam i ja jednog kuma u Svici kojem nista nije nije po volji tamo, a dobit ce njihovu penziju itd zasto bi bila zemlja losa zbog toga, a sve imaju...
|
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 27/05/2013 : 18:23:12
|
quote: Originally posted by emirem
Mnogi yugichi i ostali nesvrstani su dolazili izgraditi Novu Europu razrusenoj zbog divljanja darvinista i njihovih klonova u vidu nacizma,fasizma i komunizma. I sad da netko tko zivi tamo ide kontra tog drustvenog uredjenja i kritizira je "ruku koja ga hrani i koja ga je primila" ne vidim svrhu zasto se onda ne napravi preseljenje....imam i ja jednog kuma u Svici kojem nista nije nije po volji tamo, a dobit ce njihovu penziju itd zasto bi bila zemlja losa zbog toga, a sve imaju...
Naravno, najbolje je sutjeti jer «Big Brother is watching you»:kao u dobrog starog Orvela.
Post ima globalno, a ne lokalno znacenje. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 27/05/2013 : 18:44:21
|
murdoc, ti jednostavno nemaš pojma o ovim stvarima i što si to ne priznaš;) sad, što se tice "liberalnog kapitalizma", nema toga nigdje u totalnom obliku o kakvom je sanjao friedman. i to je okej, država je korektiv i što bolja socijalna država - tim bolje. samo, to nema veze sa komunizmom. bolje socijalne države su zapadne, mislim, to je jasno i slijepcu, samo ne mhejlu, kikyju i tebi švicarcu koji uživaš blagodeti švicarskog kapitala a tu na forumu brbljaš. marksizam se bolje ostvario na zapadu nego u sssr-u, ako baš hocemo gledati na radnicku emancipaciju i slicne parole. komunisti jesu ostvarili totalnu emancipaciju, naravno za sebe: vlast, imovinu i ideologiju. što se toga tice, nema greške. oni jesu sve to imali i zaista su prešli u "carstvo slobode", oslobodeni svake nužnosti i otudenog rada. cak su bili toliko sjajni da su sve to zvali društveno i narodno: društvena poduzeca, društvene vile, društveni ljetnikovci i narodna vlast. i u svemu tome su uživali i koristili za svoje potrebe u ime naroda i društva. |
|
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Posted - 27/05/2013 : 18:47:26
|
quote: Originally posted by stinky
murdoc, ti jednostavno nemaš pojma o ovim stvarima i što si to ne priznaš;) sad, što se tice "liberalnog kapitalizma", nema toga nigdje u totalnom obliku o kakvom je sanjao friedman. i to je okej, država je korektiv i što bolja socijalna država - tim bolje. samo, to nema veze sa komunizmom. bolje socijalne države su zapadne, mislim, to je jasno i slijepcu, samo ne mhejlu, kikyju i tebi švicarcu koji uživaš blagodeti švicarskog kapitala a tu na forumu brbljaš. marksizam se bolje ostvario na zapadu nego u sssr-u, ako baš hocemo gledati na radnicku emancipaciju i slicne parole. komunisti jesu ostvarili totalnu emancipaciju, naravno za sebe: vlast, imovinu i ideologiju. što se toga tice, nema greške. oni jesu sve to imali i zaista su prešli u "carstvo slobode", oslobodeni svake nužnosti i otudenog rada. cak su bili toliko sjajni da su sve to zvali društveno i narodno: društvena poduzeca, društvene vile, društveni ljetnikovci i narodna vlast. i u svemu tome su uživali i koristili za svoje potrebe u ime naroda i društva.
Ne vidim da sam u gornjim postovima spominjao socijalizam i komunizam..impliciras |
|
|
kiky
stripovi.com suradnik
7366 Posts
Member since 17/07/2003 |
Posted - 27/05/2013 : 19:19:34
|
ma ne, meni ništa nije jasno, osim što sam vec nekoliko puta spomenuo da su još ono malo ekonomski uspješnih zemalja danas u svijetu upravo one koje su implementirale socijalisticke metode upravljanja i do kojih itekako drže. i naveo skandinavske države pa i južnu koreju... nekoliko puta. |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9937 Posts
Posted - 27/05/2013 : 19:56:21
|
darvinisti i klonovi poput nacizma i fasizma??? jbt prepijan sam za ovo. imam osjecaj da je to netko stvarno napisao:) hehehehe |
Mrzim mrznju! |
|
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Member since 18/05/2003 |
Posted - 27/05/2013 : 19:59:42
|
ovu temu treba zatvoriti..ocito jos niste u stanju kulturno i na nivou komunicirati...a posebno nemojte diplit o komunizmu boga vam dragog |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9937 Posts
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47361 Posts
Member since 09/12/2005 |
Posted - 27/05/2013 : 20:09:11
|
preludo |
narocito na one koji su uspješni.
|
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9937 Posts
Posted - 27/05/2013 : 20:09:50
|
quote: Originally posted by stinky
murdoc, ti jednostavno nemaš pojma o ovim stvarima i što si to ne priznaš;) sad, što se tice "liberalnog kapitalizma", nema toga nigdje u totalnom obliku o kakvom je sanjao friedman. i to je okej, država je korektiv i što bolja socijalna država - tim bolje. samo, to nema veze sa komunizmom. bolje socijalne države su zapadne, mislim, to je jasno i slijepcu, samo ne mhejlu, kikyju i tebi švicarcu koji uživaš blagodeti švicarskog kapitala a tu na forumu brbljaš. marksizam se bolje ostvario na zapadu nego u sssr-u, ako baš hocemo gledati na radnicku emancipaciju i slicne parole. komunisti jesu ostvarili totalnu emancipaciju, naravno za sebe: vlast, imovinu i ideologiju. što se toga tice, nema greške. oni jesu sve to imali i zaista su prešli u "carstvo slobode", oslobodeni svake nužnosti i otudenog rada. cak su bili toliko sjajni da su sve to zvali društveno i narodno: društvena poduzeca, društvene vile, društveni ljetnikovci i narodna vlast. i u svemu tome su uživali i koristili za svoje potrebe u ime naroda i društva.
a sta je sa jugom i emancipacijom radnika? jel to lose bilo ostvareno? (ps. da ne ispadne blesavo jer se razumijes u neke stvari, jugo uredjenje nije bilo komunisticko a ni socijalisticko - za mamlaze - procitajte Bakunjina) |
Mrzim mrznju! |
Edited by - mamlaz on 27/05/2013 20:15:08 |
|
|
mamlaz
Advanced Member
Croatia
9937 Posts
Posted - 27/05/2013 : 20:11:52
|
quote: Originally posted by lwood
preludo
da i ja tebi nesto lajkam:) ucinilo mi se da bi trebao prestat cugat, ali ima nas dvoje koji vide ovaj post:) |
Mrzim mrznju! |
|
|
Topic |
|
|
|