Author |
Topic  |
zveles
Advanced Member

Croatia
4037 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 18/05/2003 : 10:34:23
|
Možda sam ja malo zakomplicirao. Naziv "volume" u stripovima Ameri rijetko koriste. Cešce naslove "Book One", "Book Two" itd. U osnovi, oba termina se svode na isto - volume ili book kao zbirka sveski koje cine manju cjelinu, a u biti se nastavljaju u vecu cjelinu (nisu u potpunosti završene). Naziv "volume" cešce se koristi kod retro zbirki poput Essentialsa ili tkz. Archived Editions (npr. Batman), kada se takve zbirke rade da bi citaoci dobili SVE na jednom mjestu. Kod novijih hit serijala, koji paralelno izlaze kao ongoing, a zatim se skupljaju u trejdove zbog traženosti (poput recimo Preachera ili 100 Bullets), Ameri su mnogo skloniji onom jasnijem i razumljivijem terminu: Book One, Book Two...
THERE, THERE |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
|
XIII
Senior Member

Serbia
1013 Posts
Member since 05/05/2002 |
Posted - 18/05/2003 : 12:30:29
|
ok. ali sam mislio na volume koji je odstampan u svakom stripu na prvoj strani stripa u dnu gde su podaci o autoru, izdavacu etc |
 |
|
zveles
Advanced Member

Croatia
4037 Posts
Member since 28/03/2003 |
Posted - 19/05/2003 : 18:16:51
|
Kužim. Macan je našao/preveo pravu rijec za "volume". Isto je i kod malog "volume", napisanog u doljnjem zaglavlju izdanja u sveskama. Recimo: "Peter Parker, Spiderman" trenutno izlazi kao "volume II". Bili su došli do broja 99 i umjesto da slijedeci bude 100, urednici izdanja su odlucili da kod ove okrule cifre krenu sa "drugim tomom" tog izdanja. Ili, recimo, Silver Surfer je u svom izlaženju imao nekoliko-godišnju pauzu. Kada su serijal ponovno pokrenuli, nisu išli od broja gdje se stalo, vec su ponovno krenuli od broja 1 ali je to sad bio "volume II". Onda, recimo, magazin Heavy Metal svoje tomove ili "volume-e" bazira na godišnjim izdanjima. Za njih je dakle svaka nova kalendarska godina njihovog izdanja ujedno i novi "volume".
Nema neke univerzalne formule za "volume". Može biti godišnjak ("annual"), ali ne mora. Može biti mini-serija koja se nastavlja na neku mini-seriju od prije. Može se odjednom prijeci na novi "volume" kad izdavaci žele spasiti neki naslov za kojeg pada interes publike.
THERE, THERE |
Edited by - zveles on 19/05/2003 18:18:51 |
 |
|
Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 04/10/2004 : 01:42:27
|
Onda, jel' se slažemo sa cinjenicom da svjedocimo pravoj renesansi strip izdavaštva kod nas?
And I must be an acrobat to talk like this and act like that... |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts
Member since 22/04/2004 |
|
Gaston
stripovi.com suradnik

Croatia
5935 Posts
Member since 30/07/2002 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts
Posted - 04/10/2004 : 02:29:24
|
Iz tvojih usta u Bozije usi. A renesansa ce biti onda kada na nasim jezicima budemo citali i BISove i almanahe i gigante i maxije i SDAove i...:)
Koekude |
 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 04/10/2004 : 02:52:33
|
quote: Originally posted by Gaston
Onda, jel' se slažemo sa cinjenicom da svjedocimo pravoj renesansi strip izdavaštva kod nas?
And I must be an acrobat to talk like this and act like that...
ma ovo nije vise renesansa..to je bilo pre pola godine..ovo je sad apokalipsa za moje finansije...dodjavola i sto mu gomova!  
So many people have come and gone,Their faces fade as the years go by; Yet I still recall as I wander on,As clear as the sun in the summer sky.
|
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 04/10/2004 : 07:36:43
|
I još dugo ce izlaziti!
And I must be an acrobat to talk like this and act like that...
A Jerry jos duze, je li tako druze?  
Kakav je Bože ovo doš'o vakat i zeman? Ljudi zlo ni ne zapamte a vec zaborave. |
 |
|
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts
Member since 13/10/2002 |
Posted - 04/10/2004 : 10:50:03
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
osim MNo-a, izgleda da ce se to izdavat ;))))) sve sto niste vidjeli ovdje, sto se moze lako naci u orginalu (minimalno dva primjerka) i po mogucnosti vec skenirano, po mogucnosti na engleskom, a moze i italijanski, najbolje da je u orginalu crno-bijelo, jer izdavanje u boji kosta mnogo. nije bas sve sto biste pozeljeli, ali toliko od mene... i drzite mi fige ova dva-tri mjeseca da polozim ispite, u suprotnom - paf!
It's a good day to die...
Sta si mislio izdavat? U svakom slucaju imas jednog kupca ,ali eto ja ti predlazem Dampyra ili Brendona... |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 04/10/2004 : 11:15:28
|
Pa dobro, jeste drasticno bolje nego kada je ovaj topic originalno pokrenut.
Medutim, dosta ranije izrecenih primedbi stoje - situacija na kioscima još uvek je loša. U Hrvatskoj cak i ne u toj meri, ali u ostalim post YU državama je problematicno. Šta imamo na kioscima u Srbiji? Stripoteku i Akiru, prilicno redovno. LMI stripove, isto redovno. Svetov Alan Ford. Witch, ako se potraži. System i Abaton, ako je lep dan, a uglavnom nije.
Takode, još uvek se premalo kompanija bavi kiosk izdavaštvom. Nekada smo imali gigante Dnevnik, Marketprint, Decje novine, Vjesnik... Sada su to kompanijice koje se bore za golu egzistenciju i svakog trenutka mogu da se ugase (osim Ludensa i Sveta, a verovatno i Marketprinta, mada je diskutabilno).
Osim nekoliko validnih pokušaja iz Marketprinta, sa Akirom, sve se uglavnom svodi na rabljenje postojeceg tržišta, a ne na njegovo proširenje. Da, tu je i Berniejv Garfiled kao pokušaj hvale vredan.
Nekada davno sam pricao da je potrebno imati plan, tako da se novi citaoci uvode u stripovkse vode, a onda i vode dalje, ka stripovskom sazrevanju. Kreneš sa Mikijevim zabavnikom, nastaviš sa Asterixom, pa onda predeš na Zagora, pa na Martija, pa na Dilana, pa Bluberija, pa na Astera, pa tako dalje.
Sada? Kreneš sa Garfieldom (koga kod nas na kioscima nema), nastaviš sa Talicnim, koga opet nema na kioscima, pa predeš na Zagora, koga, opet, kod nas nema, pa Ultomate SPajdija, što je OK, pa onda Marti i Nathan, kojih, you guessed kod nas na kioscima nema, pa Dilan, koga, suvišno je reci, nema, i onda Stripoteku, i Akiru, kojih pak, kod vas nema na kioscima, ili ne u nekoj vecoj meri.
Ne može tako, potrebno je imati kontinuirano izdavaštvo, usaglašeno, ako hocemo da proširimo tržište.
Ali to je jalova prica, vec na desetine puta ispricana, i nema vajde od nje...
"Well, wobble my webs and call me shaky!" |
 |
|
prozirna senka
stripovi.com suradnik

USA
8258 Posts
Posted - 04/10/2004 : 18:57:12
|
quote: Takode, još uvek se premalo kompanija bavi kiosk izdavaštvom. Nekada smo imali gigante Dnevnik, Marketprint, Decje novine, Vjesnik... Sada su to kompanijice koje se bore za golu egzistenciju i svakog trenutka mogu da se ugase (osim Ludensa i Sveta, a verovatno i Marketprinta, mada je diskutabilno).
Kapitalizam je u nase zemlje usao na velika vrata, povratka na staru, dirigovanu ekonomiju od strane drzave vise nema (hvala Bogu), pa samim tim ni onih giganata koje si pomenuo. Sad lepo svako moze da se takmici, najjaci ce opstati, veliki ce pojesti male, i jedared, kada se tranzicija zavrsi (s tim sto je u Srbiji tek pocela), siguran sam da cemo imati velike izdvace, poput onih koje si poomenuo, ali ovoga puta ce to biti oni koji ce paziti sta i kako rade, je ce se sve meriti profitom. Pa tako nece biti mesta za Abatone i njemu slicne, trziste ce biti neumoljivo. Naravno, sve pod uslovom, da kada se ovaj proces tranzicije zavrsi, stripovi uopste i opstanu.
God created Adam and Eve, He didn't create Adam and Steve. |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Member since 30/04/2002 |
|
SSM
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1005 Posts
Member since 13/10/2002 |
|
dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts
Member since 02/09/2004 |
Posted - 04/10/2004 : 20:58:33
|
quote: Originally posted by Djole
Sve je to sica. Strip ne sme da se zatvara u knjizare, a kad pogledas, na kioscima jedva da ima bilo cega.
"KIMOTA!"
Da, treba vratiti stripove na kioske, omasoviti ponudu i medijski napasti percepciju naroda istim metodama kakve koriste ovi s Big Brothera, meksickih sapunica i sl. 
Krstarim mrezom zlocina, radim red i tjeram pravdu, pronalazim super-negativce i pomazem super-junacima, dobricina pomaze kad se najmanje nadas! |
 |
|
dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts
Posted - 04/10/2004 : 21:01:05
|
quote: Originally posted by stinky
Ma kakva renesansa, prije sumrak strip izdavaštva. Mracno doba. Crna rupa. Španjolska inkvizicija. Slijepo crijevo. Margina. Selo odsjeceno od ostatka svijeta.
- Vatrena voda daje ti hrabrost - - Misliš da ja to ne znam - I.Kant, "Kritika vatrene vode"
Tako je! Španjolska inkvizicija ! Treba nam RETRO-REVOLUCIJA!!!!!!!!!!! Vintage times revival!!!!!!!
Krstarim mrezom zlocina, radim red i tjeram pravdu, pronalazim super-negativce i pomazem super-junacima, dobricina pomaze kad se najmanje nadas! |
 |
|
dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts
Posted - 04/10/2004 : 21:01:34
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
sjetite se proslosti, vidite sadasnjost i mislite na buducnost... cak i ja razmisljam da izdam neki pirat, ali mi trebaju prijedlozi. govorite ljudi, slusam sve!
It's a good day to die...
Spunk - the sequel! 
 |
|
dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts
Posted - 04/10/2004 : 21:07:02
|
quote: Originally posted by Djole
Ne slažem se. Moj deda je citao stripove i to preneo na mog oca. Moj otac je citanje preneo na mene. To je generacijska stvar, i da sam imao kompjutere i internet, ništa se ne bi promenilo.
"KIMOTA!"
I ovo je istina, ukoliko je u pitanju istinska i kvalitetna veza izmedju potomstva i predaka... Evo, ja sakupljam ponovo za mog malog, i vjerojatno jos nekoliko buducih limacha i limachica! No, ipak, danasnji klinci su ostavljeni na milost i nemilost intenzivnijem zivljenju u okrutnom i navalentnom polu-virtualnom svijetu dok roditelji imaju sve manje vremena za njih i njihove potrebe koje se ticu pravilnog razvoja mašte i psihe opcenito.
 |
|
dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts
Posted - 04/10/2004 : 21:21:19
|
quote: Originally posted by ---dp---
Glupo je da mi danas klincima namecemo stripove zato sto ih mi violimo... onda postajemo kao nasi matorci koji su nama nametali neke njihove poglede a nisu nas shvatili. Klinci se zanimaju onim sto je njima interesantno, a mi smo im verovatno smesni sa nasim citanjem stripova, kao sto su nama nasi matorci bili smesni po mnogo cemu... Tesko je to priznati, ali mislim da je tako
I ovo je realan i objektivan stav ALI nije uopce stvar u nametanju vec u ponudi kvalitetnih primjera zabave koja istovremeno nudi i poticaj za ucenjem. Klinci poput nas, koji su odrastali na masovnoj ponudi strip prica, sigurno su imali sire poglede na svijet od ostalih, ekspanzija svijesti je bila nešto što se dogadjalo spontano, zelje i htijenja se se manifestirali brze a samospoznaja je bila imperativ za svaki pojedinacni individuum (koji danas sudjeluje u ovom forumu ) kojem okolni svijet više nitko izvana nije mogao predstaviti na neki perfidni i manipulativni nacin. Danasnje video igrice su VECINOM bazirane na nasilju i hiperaktivnim scenarijima bez jasnog smisla, cak je i grafika klonirana (sve je vise 3D ponude). Stripovi su nudili dvodimenzionalan svijet bez zvuka, no taj svijet je bio itekako interaktivan u glavama onih koji su u njemu uzivali. Uostalom, vecina klinaca je pocela citati uz slikovne price....
 |
|
verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Posted - 05/10/2004 : 01:21:40
|
"Sa Ilidže, ti?"
grbavica,tacnije preko puta masinskog fakulteta
DA LI STE SE UKLJUCILI U AKCIJU "Pomozimo djeci Srebrenice"??? AKO NISTE, STA CEKATE?!?!? |
 |
|
dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts
Posted - 05/10/2004 : 02:45:28
|
quote: Originally posted by verter
"Sa Ilidže, ti?"
grbavica,tacnije preko puta masinskog fakulteta
DA LI STE SE UKLJUCILI U AKCIJU "Pomozimo djeci Srebrenice"??? AKO NISTE, STA CEKATE?!?!?
Zna li koji od vas dvojice zgradu koja stoji pored velike trafo stanice u Ulici Topal Osman Paše, koja vodi ka Zeljinom stadionu!?
 |
|
verter
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4877 Posts
Posted - 05/10/2004 : 17:30:36
|
mislim da znam(ako mislis na plave nebodere u hrasnom jer jedino tamo ima trafo stanica a da je blizu zeljinog stadiona)
DA LI STE SE UKLJUCILI U AKCIJU "Pomozimo djeci Srebrenice"??? AKO NISTE, STA CEKATE?!?!? |
 |
|
dobricina
Advanced Member

Croatia
4507 Posts
Posted - 05/10/2004 : 20:58:28
|
quote: Originally posted by verter
mislim da znam(ako mislis na plave nebodere u hrasnom jer jedino tamo ima trafo stanica a da je blizu zeljinog stadiona)
DA LI STE SE UKLJUCILI U AKCIJU "Pomozimo djeci Srebrenice"??? AKO NISTE, STA CEKATE?!?!?
To bi moglo biti to jer ova zgrada je nesto izmedju klasicne zgrade i nesto nizeg nebodera. Tu je bila linija nekad.... :( Tu mi stanuje jedan jako dobar prijatelj
 |
|
Topic  |
|
|
|