Author |
Topic  |
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 11/06/2003 : 01:46:24
|
>btw, bezveze je sto je Largo Winch stao na prvom delu OPA (koji je >jedna od najboljih postavki koje sam ikada video) :(
Nije, vech je peti album bezveze...
mcn |
 |
|
Langrenus
Starting Member
Fed Rep Yugoslavia
26 Posts
Member since 02/11/2002 |
Posted - 11/06/2003 : 03:57:03
|
quote: Originally posted by zmcomics Aster je u novoj Stripoteci ovako lose prosao jer ga je stampa i hartija ugusila a i los je bio master da bi se kolor vadio, prosla dva su mastera bila bolja pa je i scan bio bolji.
Znas sta je najveci problem Stripoteke, zm? To sto potpuno nesposoban covek radi pripremu stripova za stampu. Pogledaj Helvetske price ili Najamnika 4&5 ili Sendmena; to su stvari koje ti neces biti u stanju da radis ni za sto godina uz dobijene originale i sta sve ne. Akira je tragedija nad tragedijama, kada se uporedi sa japanskim originalom, mozes samo da places od muke. Kako vas nije sramota da onako skrnavite strip, ako vec placate prava za njega? Priznaj lepo i jasno da ti to ne umes da radis. Priznaj da su te u Stripoteci obmanuli obecavsi da ce ti objaviti stripove i dobili jeftinog roba, dosuse polusposobnog. Koji je mentalno zaostali kreten najavio da ce Astera da radi od prve epizode, u boji, tako sto ce ici jedna knjiga godisnje... serijal od TRIDESET nastavaka ce da rade po jedan godisnje!!!! pa koliko nas ce docekati kraj toga?
Da li ti znas tehnoloski postupak da se sacuvaju originalni odnosi debljina linije? Nikada nisi cuo za to, verovatno? Da li si zainteresovan da platis obuku za rad na stripu? Mogu da ti organizujem popust, a sve u cilju podizanja kvaliteta strip-izdanja u zemlji, ko god da ih radi.
Bernardovi albumi su super, ali imaju jednu veliku manu: nisu prosiveni i posle deset citanja i deset godina svi listovi ce da poispadaju... ali to je vec neka druga prica. Svako stedi kako zna i ume. |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 11/06/2003 : 09:21:03
|
Djole: >Zalim, ali ja, kao citalac, ne mogu tako da gledam na stvari. Pirati su nam omogucili da citamo stripove u vreme kada zvanicni izdavaci nisu vise postojali. Njima ipak dugujemo ponesto, i ne mogu da ih posmatram kao obicne lopove.<
Svi plemichi su nekad bili lopovi i svaka industrija je krenula iz kriminala ... ali treba znati kad je vrijeme da se prijedje u legalu i poccne pretvarati da si humanist. Spomenuti primjer s videotekama je OK, ali strip je jednostavno premala industrija da bi se njom netko bavio na drzzavnom nivou. A narodu svejedno.
mcn |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 11/06/2003 : 09:22:15
|
Langrenuse
Za razliku od vecine graficara-hakera ja sam dve godine imao praksu kod najboljih majstora u Forumu tako da ne trebas da se brines za moju strucnost...
Strucnjace, sto, kada vec znas, nisi u Helvetskim pricama pojacao crnu liniju da strip izgleda kao svet, a ne da ga se skrnavi takvom stampom...
Najamnik na B5 formatu je sramotno i kao ideja a da ne pricamo koliko se gubi njegovim takvim izdavanjem. Skoro da se po nepostovanju tog stripa moze meriti sa onim crno belim izdanjem. Jedan je postovao format, jedan kolor, kad se spoji ispade jedan dobar pirat...
Kada budes video kako izgleda Japanski original, dodji u redakciju dobili smo pet kompleta prilikom kupovine kopirajta, onda ces znati da se samo rotiraju strane, kao sto to i svi drugi rade, i zamenjuju saund efekti. Za razliku od drugih mi ne sirimo oblacice za tekst.
U Stripoteci nikad nije bilo reci o objavljivanju mojih radova a ni ja nebi pustio svoj strip u reviji koju ja potpisujem. Osim, naravno, ako to nije moje samostalno izdanje...
Nisi pomislio da su piratska izdanja razlog zbog neizlazenja novih albuma Astera...
Da li ti znas tehnoloski postupak da se sacuvaju originalni odnosi debljina linije? Onaj koji cini da linije crteza umanjene budu duplo deblje od originala?! A da ne spominjem one koje su naprasno nestale. Ljudi koji citaju pirate nikad nece znati koliko tananu liniju ima Rosinski u svojim crtezima u Torgalu. Meni se ta njegova tanka linija mozda i ne svidja, ali nikad je nebi zbog toga podebljavao.
Jedan takav strucnjak, sa ozbiljnom firmom, je, preuzevsi Astera zbog moje trenutne prezauzetosti, sacuvao liniju u novom Asteru, kao sto vidis...
Ispasci do kraja Bernardov advokat iako radim i Marketprintu... Kupi njegova izdanja pa ces saznati da su ipak prosiveni... za razliku od pirata.
Djole Pod jedan, nije bas isto izdavanje domacih stripova koje btw niko i ne piratizuje, i stranih licenci. Autore cije sam radove objavio u svojoj edici sam platio kao sto bi platio i kopirajte (poprilicno malo). Jedino je odluka na autorima bila u nacinu isplate.
Pod dva, i sam si rekao da postoje problemi sa Dupuisom, a i Tally spominje da nije bas lako stupiti u kontakt sa DCijem. Ima mnoooogo izdavaca koji imaju sjajne stripove a koji su spremni da saradjuju. Samo treba resiti da se radi posteno...
|
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 11/06/2003 : 09:29:12
|
> A Hrvatske biblioteke nisu rade da uzmu nasa izdanja...:)
To se neche tako brzo mijenjati ... Ne ulazechi sad u jeziccko/politiccke finese, biblioteke i vani uglavnom drzze domacha izdanja.
> dva nova turbo-sjajna serijala...:) a sada mislite o tome...
Je l'? kOji je drugi?
mcn |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 11/06/2003 : 09:35:24
|
Mislim da sam ti rekao, ali javicu ti emailom, da se nebi neki dosetili da cine dobra dela, objavivsi pirata ranije... I ovako smo vec imali "sudar" kod kupovine kopirajta... |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 11/06/2003 : 09:39:32
|
>Znas sta je najveci problem Stripoteke, zm?
Znass ssto je najvechi problem stripa u nas, hm?
To ssto kad netko possteno radi, jedino mozze occekivati da po njemu seru, i to anonimno, i to godinama, dok ne digne ruke.
mcn - koji brani Zlatka, naravno, samo zato ssto mu ovaj objavljuje stripove, nabavlja drogu i pakistanske prostitutke (a koje mcn sebiccno ne da Degmanu, nego mu nudi stripove) |
 |
|
degman
Advanced Member

Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
Posted - 11/06/2003 : 09:43:25
|
quote: Originally posted by mcn
- koji brani Zlatka, naravno, samo zato ssto mu ovaj objavljuje stripove, nabavlja drogu i pakistanske prostitutke (a koje mcn sebiccno ne da Degmanu, nego mu nudi stripove)
cujem te i vidim te!!!
  |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
|
Markos
Webmaster

Croatia
29718 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 11/06/2003 : 10:29:36
|
Langrenus, mislim da je ovaj tvoj post poprilicno neumjesan. Ima Stripoteka koje nisu odradjene kako treba, ima i Marketprint albuma koji nisu najsjajnije ispali, ali ima i odlicnih izdanja. S druge strane, ja se ne sjecam jednog jedinog pirata kojeg sam otvorio i rekao "ovo je dobro uradjeno". Eventualno ovaj zadnji Zagor specijal. Sve ostalo, Manara, Aster, Torghal, Moebius.... to je ocajno. Ne znam sto si ti od toga radio ali svejedno, sto god da jesi, nije ispalo dobro. Zato mislim da je potpuno neutemeljeno napadati Zlatka za pripremu jer si i pokazao koliko si veliki strucnjak i poznavatelj. Bernardova izdanja nisu prosivena? A da ipak kupis naocale? A tek Helvetske price... To je po tebi dobro napravljeno? Hoces da ti ja pokazem talijanske i francuske originale pa da vidis kako to izgleda u odnosu na "ono"? A jos povrh svega, tu dolazis anonimno pljuvati po covjeku. Ma bravo!
S druge strane Zlatko, cestitke za dva nova serijala, bas me zanima o cemu se radi i nadam se da cete ovog puta to napraviti kako treba, HC u boji. Prihvacam razloge za BP i Comanche, u vrijeme kad se s tim krenulo, mozda je to bilo preriskantno, ali za XIII bas i ne. Naime, istina je da se to vec prije objavljivalo i bas u tom slucaju bi boja bila presudni faktor ljudima da to kupe, zar ne?
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 11/06/2003 : 11:11:16
|
S druge strane Zlatko, cestitke za dva nova serijala, Prvo da ih vidite pa onda cestitke, da ne ureknemo...
napraviti kako treba, HC u boji. Jedan je sigurno HC, a drugi skoro sigurno, vecina lobira za to, mada ce ipak na kraju zavisiti od novca...
mozda je to bilo preriskantno, ali za XIII bas i ne. Mozda i nije bilo u redakciji dovoljno lobiranja za kolor. Razliciti su ukusi
|
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 11/06/2003 : 11:12:50
|
NAPOMENA: napisao sam post sinoc ali nisam mogao da se konektujem pa ga tek sad postujem
Evo i ja da se oglasim... Kao prvo moram da istaknem da mi je drago sto su moje provokacije urodile plodom, te si nam se Zlatko obratio. :) Odakle meni ideja da Marketprint radi nesto piratski? Od mnogih ljudi koji tako tvrde. Nisu to samo pirati, vec ima i dobrih poznavalaca stripa i strip trzista u Srbiji, pa cak i vlasnici strip shopova! E sad, da je sve sasvim legalno zasto bi toliki broj ljudi bio ubedjen da piraterisete?? Ko sto rece Markos "gde ima dima ima i vatre". ;)) Kako to da legalni izdavaci imaju "lose mastere", a pirati dobre?? Da li to znaci da originalni izdavac stripa vise voli pirate pa im "daje" kvalitetnije mastere nego jadnim, dobrim, legalnim izdavacima??? Da li to znaci da pirati mogu strucnije da odrade posao nego legalci? Ako je tako, onda... Sigurno nije samo do manjeg formata, jer pogledajte skidanu boju kod jednih i kod drugih pa zakljucite sami. Kako se samo u zadnje vreme desava da "stampa i hartija ugusi" strip??? Ne secam se da je bilo takvih stvari u staroj Stripoteci, Eksu i ostalim c/b strip magazinima! A da ne pricam o tome kako su domaci izdavaci (danas legalni) toliko navikli da rade piratski pa da sad kad rade nesto legalno ispadne isto lose kao pirat samo sto su ovde gospoda lepo potpisana. I jos sto pokusavaju da ustede pare na svakom koraku: na hartiji, na toaletpapirkartonskim koricama. Da ne bude zabune, ovo nema veze sa Marketprintom, ali to je veliki problem sto su pirati postali legalni, ali su zadrzali gusarske navike. E sad, ja kao strip citalac/kupac kupujem sve sto izadje a da je dovoljno kvalitetno uradjeno da moze da se izdrzi (neko je spomenuo c/b Najamnika, brrrr). I ne mogu opisati svoju srecu kad sam video ponovo Strioteku na kioscima, a kasnije i Konana i Akiru. Akira, to je dobro uradjeno. Kvalitetan sken, znaci i master, kvalitetna hartija. Sve super prolazi. Cena - ok. Elem, zasto onda i Stripoteka ne izlazi na beloj hartiji i sa super crnim otiskom? Zasto kod svake slicice moram da se mucim da bih razaznao sta je crtac nacrtao. To je mucenje!!
Znam Zlatko da ti radis ko konj i da se ubi od posla. Ali izgleda kao da ti jedini radis u toj firmi? Kako jedan covek moze sve da radi?? Nek ti nadju nekog pomocnika, mozda ce sve to izgledati bolje kad budes imao pomocnika. 
There are Pretenders among us. Geniuses with the ability to become anyone they want to be. |
 |
|
Langrenus
Starting Member
Fed Rep Yugoslavia
26 Posts
Member since 02/11/2002 |
Posted - 11/06/2003 : 11:21:14
|
zm, pricas gluposti, a to znas i sam. Svakako ce citaoci Stripoteke saznati kako tananu liniju ima Rosinski.
I kazes da si imao dve godine praksu u Forumu kod najvecih majstora... kako li bi sve to izgledalo da su ti majstori malo slabiji?
A tek sto su poznavaoci stripa. Sazaljenja vredno je neznanje vodecih ljudi Marketprinta, a onda ti ovde na forumu prikupljas ideje sta bi bilo dobro da se stampa.
Ne treba Stripoteka da objavi tvoje radove nego Marketprint kada jednom uspes da ih zavrsis. Ili ce se ispostaviti da si kao strip-autor potpuno nesposoban.
Znas sta je najtuznije u svemu? Ovde glumis nevinu zrtvu, a koliko cujem poslali ste pse za uterivanje prava da prete i uznemiruju ljude koji nemaju nikakve veze sa svim ovim. Zaista lepo. Mislis da ces tako doci do mirnog sna u zivotu?
E, da, i ne brini se za poslednju epizodu "Nosenih vetrom"; vec se uveliko priprema za stampu. Bice u velikom formatu, u formi albuma, sasvim nalik Marketprintovim izdanjima. |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 11/06/2003 : 11:55:47
|
Odakle meni ideja da Marketprint radi nesto piratski? Od mnogih ljudi koji tako tvrde. Nisu to samo pirati, vec ima i dobrih poznavalaca stripa i strip trzista u Srbiji, pa cak i vlasnici strip shopova! Ponavljam, Marketprint je firma koju inspekcije posecuju, kao i bilo koje druge i one kontrolisu da li su placena prava. Drugo, sva nasa albumska izdanja su od nedavno oslobodjena poreza, da li znas da po zakonu moze da se oslobodi poreza samo izdanje uz koje se prilozi dokaz da su autorska prava placena. A ponavljam, optuzba da se Mkp bavi piraterijom nekima sluzi kao alibi za njihove poslove, a neki jednostavno veruju kako su to dobroobavesteni izvori jer se eto bave izdavastvom, makar to bila piraterija
Kako to da legalni izdavaci imaju "lose mastere", a pirati dobre?? Pirati smanjuju crteze i to utice da deluje, ponavljam samo deluje, bolje. I stripovi se crtaju na vecem formatu kako bi bolje izgledali umanjeni u stampi...
Kako se samo u zadnje vreme desava da "stampa i hartija ugusi" strip??? Ne secam se da je bilo takvih stvari u staroj Stripoteci, Nekada je Stripoteka isla u 100 hiljada primeraka i kupovali su se filmovi i dobijali masteri (Komanca je kompletno, za albume, skenirana sa ranije kupljenih originalnih c/b mastera, a danas niko ne daje crno bele mastere). Danas sebi stamparije dozvole da podmetnu hartiju tako da se Maski u novom broju sa 5 strane normalno vidi i na sestoj. A tako je jer poprilican deo novca ide na kopirajte pa se mora negde drugde stedeti...
Eksu i ostalim c/b strip magazinima! Uh, bilo je losih stvari i onda, samo uporedi. Malo smo odrasli i kriterijumi su nam stroziji. Tako sam i ja mislio do nedavno kada sam neke stare stvari uporedio sa novoobjavljenim. Nekazem da je ovo danas dovoljno dobro. I ja sam nezadovoljan ali...
Sve super prolazi. Cena - ok. Elem, zasto onda i Stripoteka ne izlazi na beloj hartiji i sa super crnim otiskom? I mi bi hteli to da popravimo, ali sve zavisi i od prodaje... kao i od toga kako ce se ubuduce kretati troskovi stampe.
Znam Zlatko da ti radis ko konj i da se ubi od posla. Ali izgleda kao da ti jedini radis u toj firmi? Svi rade, ali nas je malo a imamo i drugih izdanja osim Stripova, od kojih se realno zivi.
|
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 11/06/2003 : 12:10:51
|
Svakako ce citaoci Stripoteke saznati kako tananu liniju ima Rosinski. Bolje nego citaoci pirata, ocito tvojih...
I kazes da si imao dve godine praksu u Forumu kod najvecih majstora... kako li bi sve to izgledalo da su ti majstori malo slabiji? Verovatno kao tvoji pirati
A tek sto su poznavaoci stripa. Sazaljenja vredno je neznanje vodecih ljudi Marketprinta, a onda ti ovde na forumu prikupljas ideje sta bi bilo dobro da se stampa. Ovde se malo diskutuje o stripovima koji su u domenu Marketprintovog izdavastva. Pre ces ti biti taj koji hvata crtice da zna sta ce prodati diskutantima. Stripoteka se prodaje na kioscima i ne zavisi od reklame na internetu.
Ili ce se ispostaviti da si kao strip-autor potpuno nesposoban.Vise se potrudi, verovatno mozes i bolje i nize da gadjas
Ovde glumis nevinu zrtvu, a koliko cujem poslali ste pse za uterivanje prava da prete i uznemiruju ljude koji nemaju nikakve veze sa svim ovim. Marketprint nije nikoga poslao, ako se neko drugi pojavio bice zanimljivo videti o cemu je rec. Jesu li to tebe kao nevinog uznemiravali...???
Mislis da ces tako doci do mirnog sna u zivotu? Barem se za to ne brinem, nikad se nisam bavio kriminalnim radnjama. pa cak ni kada se to tolerisalo ili smatralo hrabroscu.
E, da, i ne brini se za poslednju epizodu "Nosenih vetrom"; vec se uveliko priprema za stampu. Bice u velikom formatu, u formi albuma, Treba li sada da kazem "svaka cast"???
sasvim nalik Marketprintovim izdanjima. Daj malo kreativnosti, neka bude bar malo drugacije, kad vec Mkp ne valja...
|
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 11/06/2003 : 13:07:12
|
Oh boy.
Htedoh da doprinesem kakvom-takvom izmirenju izmedju legalnih i nelegalnih, a ispade da je poceo otvoreni rat.
The road to hell is paved with good intentions...
Langrenus: Znas kao i ja da Zlatko ne zasluzuje da mu se bilo ko obraca na taj nacin. Maketprintu se moze dosta prigovoriti, ali ne tako potcenjivacki i ne spustanjem cele diskusije na licni, uvredljivi nivo. Nismo deca pa da se vredjamo. Kada tako pricas, nije ni cudo sto Marketprint ili neko drugi hoce da posalje interventne ekipe za uterivanje dugova.
Zlatko: Kritikovanje pirata zbog nepostovanja originalnih izdanja opet nije u redu, eto, ne postuje ih ni Marketprint. S jedne strane trazis da razumemo razloge zbog kojih XIII i sve ostalo ne ide u boji sa tvrdim povezom, a sa druge potcenjujes Najamnika zato sto nema veliki format. Kada svi albumi Marketprinta budu isli kao u Francuskoj/Belgiji, onda mozemo da pricamo o kritici pirata. Do tada, kao sto sam vec rekao, razlike su minorne. Svako stedi gde moze, sto rece Langrenus.
Za obojicu: Eto zar Noseni vetrom nije dobar primer mirne koegzistencije? Marketprint ne moze da ga objavi, pirati mogu, super! Zar ne bi lepo mogli da se DOGOVORITE?! Sa ovakvim prepucavanjima i preklapanjima samo cete da se smucite citaocima OD KOJIH ZIVITE, i prestacemo da kupujemo i jedne i druge. Nije tesko: stisnes petlju i nabavljas dva odlicna originala godisnje, umesto pet u najboljem slucaju osrednje odradjenih domacih izdanja.
Dakle, pirati: Dajte nam raznovrsnost. Marvelovi Essentialsi jedva cekaju da ih neko piratizuje, ogroman broj mangi takodje. Prodaja bi mozda bila manja, ali ne mnogo. Ako ovako nastavite, postoji opasnost da vam stvarno dodje policija na vrata.
Legalni: Dajte nam kvalitet. Kada treba da se bira izmedju Astera u tvrdom povezu u boji na A4 formatu i nekog malog b&w izdanja, svaki strip fan ce izabrati ono prvo.
Ako ovako nastavite, odosmo svi u p.m., da prostite na izrazu...
"KIMOTA!" |
Edited by - Djole on 11/06/2003 13:08:58 |
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
Member since 05/05/2003 |
Posted - 11/06/2003 : 13:10:06
|
quote: Originally posted by Djole
quote: Originally posted by zmcomics
[quote]Originally posted by zmcomics
Gospoda, znana, su novac od piraterije mogla uloziti u legalan posao i niko im danas nista nebi zamerio. Neki su tako poceli i danas rade legalno, verovatno znate neke od njih. Jedan covek-firma u Srbiji sa 2-3 hiljade maraka moze, ako stvarno zeli da radi, za par godina uz, doduse, mnogo odricanja da napravi izdavacku imeriju.
Stoji.
"KIMOTA!"
Pa ako je tako onda bi mogli i dvadesetak njih sa 200 maraka (što nije previše) da osnuju izdavacku kucu. Sve je danas u dionicama, jedan radi a 19orica kupe dividende, a dali ima u Srbiji i šire profita u izdavaštvu, kolika je konkurencija (ako ne brojimo piratske kuce)  |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 11/06/2003 : 13:19:35
|
Pa ako je tako onda bi mogli i dvadesetak njih sa 200 maraka (što nije previše) da osnuju izdavacku kucu. Sve je danas u dionicama, jedan radi a 19orica kupe dividende,
Sto se kod nas kaze mnogo babica kilavo dete. Bit je u tome da bude jedan covek-firma, troskovi su manji, zarada se ne deli i moze se siriti posao stalnim ponovnim ulaganjem zaradjenog novca u nova izdanja.
|
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 11/06/2003 : 13:24:37
|
miha, problem nije sa izdvackom kucom, problem je sto prava kostaju malo vise od toga. Ili barem prava na neke profitabilnije stripove. A profita u izdavastvu ima, ali ne za 20 ljudi. Firma od dvojice - trojice jos bi mogla ponesto i da zaradi.
mcn, za Larga: trebalo je da pretpostavim da onakva odlicna postavka nece biti dobro razmrsena. Steta. :(
Markos, povodom kvaliteta pirata: Vertigo #1 ima pristojan kvalitet, Sin City: Silent night takodje, a o Batman: b&w za koga kruzi prica da je takodje piratski i pored svega sto u njemu pise da ne govorimo... Cujem da su i PSDZ dobre.
"KIMOTA!" |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 11/06/2003 : 13:32:58
|
a sa druge potcenjujes Najamnika zato sto nema veliki format. Pa kada ne placa prava mogao je taj novac uloziti barem da bude velikog formata, ako ne u tvrdom povezu
Kada svi albumi Marketprinta budu isli kao u Francuskoj/Belgiji, Kada se to bude moglo, tako ce biti, najmanje od nas zavisi to. Vise zavisi od trzista. Mada se trudimo da to bude tako, tako da ce, kao sto rekoh, biti jos dva nova serijal u kvalitetnijoj opremi. Sto je poceto kako je poceto tako mora i da se zavrsi. To je i svojevrsan teret.
Eto zar Noseni vetrom nije dobar primer mirne koegzistencije? Ne, to je jos jedan los primer. Niko nije pitao da li smo Casterman-a kontaktirali tim povodom?! Sta ce biti ako nam sutra posalju pozitivan odgovor i ugovor?
Dajte nam kvalitet. Kada treba da se bira izmedju Astera u tvrdom povezu u boji na A4 formatu i nekog malog b&w izdanja, svaki strip fan ce izabrati ono prvo. Iskustva govore drugacije, na zalost Jos je ova zemlja siromasna i bice jos neko vreme.
|
 |
|
Markos
Webmaster

Croatia
29718 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 11/06/2003 : 13:36:10
|
PSDZ dobre? Ma sjajne su. Pazi covjek je ubacivao stranice koje je nacrtao tko zna tko. Zatim imas primjerke gdje fali po jedna dvije stranice, lose odstampane, pa su onda te stranice koje su gresko odstampane rezane i ljepljene prave i slicno. Ove ostale nisam vidio.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 11/06/2003 : 14:22:21
|
Zlatko: Povodom Najamnika: ulozio je u boju, sto opet nije malo. Eto, praksa je pokazala da se i vasa kolor izdanja prodaju, pa ipak XIII ide crno bela.
Povodom Noseni vetrom: shvatio sam iz tvoje price da je negativan odgovor vec stigao od Castermana. A za pitanje, uvek moze da se kaze da ni vi nikoga niste pitali kada ste krenuli sa nekim edicijama. Zato i mislim da je potreban dogovor.
Povodom albuma: Reci mi, pitao sam te i ranije, sta bolje ide - Komanca/BP u b&w, ili Tornjevi Boa Morija u boji? A posto je Aster objavljen tako kako je objavljen, ne bas najkvalitetnije, onda i ne mozemo na osnovu njega da sudimo, zar ne?
Markos: Rekao sam "kako cujem PSDZ su dobre"... (btw, takve gafove sa lose odstampanim primercima imas i kod legalnih izdavaca... treba li ih imenovati?) A ovi ostali jesu dobri, ako zelis poslacu ti neki pa se i sam uveri.
"KIMOTA!" |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 11/06/2003 : 14:22:35
|
degman, meni kao kupcu ne znaci ništa da li je strip objavljen legalno ili bez prava. Svejedno mi je. Ako ce mi pirati omoguciti da citam meni drage stripove - izvrsno. Naravno da cu kupiti njihova izdanja. Nek ponude povoljnu cijenu i uzecu rade piratsko nego skuplje i s pravima. Što se tice tvog odnosa prema kvaliteti i ježenja zbog mog odnosa, nemam što dodati. Važan mi je jedino sadržaj, da mogu citati strip, a ostalo mi je manje bitno. Prihvacam da su drugima bitne druge stvari.
Jašem divlje konje ludila kroz zvjezdanu jebovinu na putu za suncev sustav |
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
Member since 05/05/2003 |
Posted - 11/06/2003 : 14:35:16
|
quote:
-Sve super prolazi. Cena - ok. Elem, zasto onda i Stripoteka ne izlazi na beloj hartiji i sa super crnim otiskom? -I mi bi hteli to da popravimo, ali sve zavisi i od prodaje... kao i od toga kako ce se ubuduce kretati troskovi stampe.
Meni naprimer licno je bolji žuti papir, jedino što mi je Stripoteka malo tanka, nema dovoljno stranica.
quote:
-Kako to da legalni izdavaci imaju "lose mastere", a pirati dobre?? -Pirati smanjuju crteze i to utice da deluje, ponavljam samo deluje, bolje. I stripovi se crtaju na vecem formatu kako bi bolje izgledali umanjeni u stampi...
Opticka varka...
|
Edited by - miha on 11/06/2003 14:36:04 |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 11/06/2003 : 14:56:12
|
Originally posted by stinky degman, meni kao kupcu ne znaci ništa da li je strip objavljen legalno ili bez prava. Svejedno mi je. Ako ce mi pirati omoguciti da citam meni drage stripove - izvrsno.
Ako tako razmisljas uskoro neces citati nista, jer bi sa takvim razmisljanjem legalni izdavaci vec sutra mogli da ugase firme, radi se danas samo s nadom da ce kad tad biti bolje. A pirati ce kada se zbog nedostatka citalaca, a pirati ne grade novu publiku vec samo konzumiraju postojecu, krenuti u neke druge vode gde je vise para. Ne rade pirati sto vole strip vec jer vi za njega dajete novac. Vrlo lako mogu da uruse celu strip scenu takvim ponasanjem... |
 |
|
Topic  |
|
|
|