Author |
Topic  |
miha
Advanced Member

3628 Posts
Member since 05/05/2003 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 11/06/2003 : 15:12:54
|
Povodom Najamnika: ulozio je u boju, sto opet nije malo.
A da ulozi malo postenja i postovanja prema stripu.
Bolje radi od Marketprinta... U stvari, ajde da ne spominjem Marketprint jer se sada vise javljam kao autor i kao samostalni izdavac i kada govorim ne govorim samo u ime Mkp-a vec stojim u odbrani svih legalnih izdavaca. Krenuo sam kako neko tvrdi da bolje radi od legalnih, da vise voli i postuje strip, da je veci strucnjak... Pa sto se ne potpise u tim kvalitetnim i sjajnim izdanjima. Licno se ponosim svakim izdanjem gde stoji i moj potpis, kakvo god bilo, vrhunski odradjeno ili prosecno... kad bih mislio da je bezvredno povukao bih potpis. U svakom slucaju se ne stidim da tu stoji i moje ime... Kad je sjajan neka se i on ponosi svojim delom neka se potpise. A ne da neka vrhunska dela ostavi kao sirocice na ulici...
A za pitanje, uvek moze da se kaze da ni vi nikoga niste pitali kada ste krenuli sa nekim edicijama. Zato i mislim da je potreban dogovor. Koga da pitamo? Prodavca sladoleda na ulici da li smemo da radimo neki strip? Kontakti izmedju izdavaca stripova postoje i tu nema sta da se posebno dogovara. Ko naruci prvi strip on ga dobije i kopirajti se ne prodaju na sto strana vec samo jednom izdavacu u zemlji. Ko pre njemu devojka i kad je sve legalno to nemoze biti problem, to se jednostavno zove zdrava konkurencija. Kad neko piratizuje on ne spada u konkurenciju vec u sasvim jednu drugu sveru, koja se svugde u svetu smatra teskim kriminalom.
Povodom albuma: Reci mi, pitao sam te i ranije, sta bolje ide - Komanca/BP u b&w, ili Tornjevi Boa Morija u boji? Tornjevi
A posto je Aster objavljen tako kako je objavljen, ne bas najkvalitetnije, onda i ne mozemo na osnovu njega da sudimo, zar ne? Ipak je kvalitetnije od pirata...
|
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
Posted - 11/06/2003 : 15:23:19
|
Koliko je "piratskih" a koliko "legalnih" izdavaca u Srbiji? Pošto mi se cini da ne vole da dijele tržište, da li se neko usmijerio na izvoz (mislim sad kad nema sankcija)? Jas sam uvijek imao dojam da su pirati neke male kuce koje rade više zbog entuzijazma a ne profita. Nemam nijedan piratski strip. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 11/06/2003 : 15:28:57
|
Zmcomics, ni pirati ni izdavaci (legalni) ne rade stripove zbog ljubavi ili ne znam cega, vec zbog novca i zarade. I jedni i drugi rade zato što mi dajemo novac, to je najjasnija stvar na svijetu. Mene samo zanimaju stripovi. Ko ce mi ga ponuditi, a da mi bude povoljno i primamljivo, svejedno mi je. Zaboli mene za pirate, ako odu u neke druge vode, nek idu. Isto tako, zaboli me za izdavace. Ako ce propasti, nek propadnu. Ili nek se prilagode tržištu, jeftinijim cijenama i zanimljivim stripovima. Što se tice strip scene, ona je vec odavno urušena.
I još, možda je ovo grubo receno, nije to ništa osobno, protiv nikog, volio bih ja da vi svi super poslujete i zaradujete pare, ali necu ja zbog te strepnje, mogucnosti da firme propadnu, kupovati i bacati novac na skupe i nepotrebne (meni) stripove. Pa makar i zbog toga urušio cijelu strip scenu, hehe. Pa nek budem ja taj kotacic koji ce je urušiti :)))))
Jašem divlje konje ludila kroz zvjezdanu jebovinu na putu za suncev sustav |
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
Posted - 11/06/2003 : 16:13:45
|
quote: Originally posted by stinky
Zmcomics, ni pirati ni izdavaci (legalni) ne rade stripove zbog ljubavi ili ne znam cega, vec zbog novca i zarade. I jedni i drugi rade zato što mi dajemo novac, to je najjasnija stvar na svijetu. Mene samo zanimaju stripovi. Ko ce mi ga ponuditi, a da mi bude povoljno i primamljivo, svejedno mi je. Zaboli mene za pirate, ako odu u neke druge vode, nek idu. Isto tako, zaboli me za izdavace. Ako ce propasti, nek propadnu. Ili nek se prilagode tržištu, jeftinijim cijenama i zanimljivim stripovima. Što se tice strip scene, ona je vec odavno urušena.
I još, možda je ovo grubo receno, nije to ništa osobno, protiv nikog, volio bih ja da vi svi super poslujete i zaradujete pare, ali necu ja zbog te strepnje, mogucnosti da firme propadnu, kupovati i bacati novac na skupe i nepotrebne (meni) stripove. Pa makar i zbog toga urušio cijelu strip scenu, hehe. Pa nek budem ja taj kotacic koji ce je urušiti :)))))
Jašem divlje konje ludila kroz zvjezdanu jebovinu na putu za suncev sustav
Cudi me to tvoje konsumentsko stajalište Stinky kao da neznaš da nije sve u novcima, nešto je i u stripovima(.com) |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 11/06/2003 : 17:16:32
|
quote: Originally posted by zmcomics
Bolje radi od Marketprinta... U stvari, ajde da ne spominjem Marketprint jer se sada vise javljam kao autor i kao samostalni izdavac i kada govorim ne govorim samo u ime Mkp-a vec stojim u odbrani svih legalnih izdavaca.
Bolje nemoj, Marketprint je suvo zlato u odnosu na neke druge domace legalne izdavace... Mislim, bolje da ne pocinjem da prigovaram Vaniniju, bio bih znacajno grublji...
Koga da pitamo? Prodavca sladoleda na ulici da li smemo da radimo neki strip?
E ajd sad. Znamo ko su glavni pirati, znamo kako stvari stoje...
Kad neko piratizuje on ne spada u konkurenciju vec u sasvim jednu drugu sveru, koja se svugde u svetu smatra teskim kriminalom.
Kada budemo bili kao sav ostali svet, ovakve diskusije i nece biti potrebne. Na zalost, nismo.
Tornjevi
Naravno. My point exactly! Zbog kvaliteta! I pored vise cene!
Ipak je kvalitetnije od pirata...
Da sam obican strip fan (a ne fanatik kao sto jesam), rezonovao bih ovako: "dobro, ovde imam solidno kvalitetno izdanje, ali... ko mi kaze da neko u Hrvatskoj u narednih par godina takodje nece otkupiti prava na Astera i izdati ga u tvrdom povezu, prakticno isto kao original?! I onda opet treba da dajem pare za istu epizodu?!" I onda ne bih kupio to izdanje.
Drugim recima: sve dok albumi nisu vrhunskog kvaliteta, postojace mogucnost da to neko uradi bolje, i ljudi ce se uzdrzavati i cekati to bolje izdanje. Ja nisam od tih, na zalost kupujem sve sto izadje (pa, skoro: Najamnik je preskocen, a ako se ikada pojavi Stormy & Iceberg #2, i on ce biti preskocen), ali to je jedan normalan i opravdan rezon. I sam kazes da Tornjevi idu bolje. Siguran sam da bi Aster u tvrdim koricama takodje isao odlicno, uprkos piratima... da nije vec objavljen u mekom povezu.
U krajnjoj liniji, uvek mozete da probate: objavite Torgala u albumu kako treba, i siguran sam da ce ici kao alva, bez obzira na pirateriju.
"KIMOTA!" |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 11/06/2003 : 17:48:16
|
Djole, nisi baš u pravu sa ovim forsiranjem "ponudite vrhunsku kvalitetu i svi ce kupovati bez obzira na cijenu". Možda previše gledaš kroz sebe. Tebi to je najvažnije i ti ceš kupiti, no da li ce i ostali tako razmišljati??? Konkretan primjer Torgala: kako sad, izdati vrhunski kvalitetan (i skupi) album, koji - prvi broj?, koji je vec objavljen i u superu i piratski. Koliko ce ljudi biti spremno kupiti ono što vec imaju, po prilicno visokoj cijeni??? Ja necu tako nešto kupiti. I sa neobjavljenim epizodama bi bilo teško, jer su takva izdanja skupa. To je realnost, nema ovdje kupovne moci, i cijena je veliki faktor. Pa ljudi ne kupuju jeftinije stripove, popularne na ovim prostorima (Bonelijeve), jer su i oni, kad pogledaš, prilicno skupi. Jedan Ludens = 16kn. Za obicnog citaoca je to preskupo, mislim. Dakle, albumi ne mogu racunati na neku široku publiku, a i ta publika ce se još suziti ponavljanjem epizoda i višom cijenom.
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 11/06/2003 : 18:03:34
|
Torgal i Aster u tvrdom povezu? Tesko sa ovim standardom, predugacki serijali, teski za izdavanje u takvoj opremi. Da kada budu bolja vremena, to jest veci standard i boja distribucija po knjizarama. I to Torgal mnogo pre Astera...
Kada budemo bili kao sav ostali svet, ovakve diskusije i nece biti potrebne. Na zalost, nismo. Necemo ziveti kao normalan svet dokle god ne razjasnimo sta je dobro a sta ne. Zamislite kratak strip: prva scena - lopov sa punom vrecom robe izlazi kroz prozor kuce; scena druga - ispod prozora ga ceka policajac i hapsi; scena treca po vasem izbori 1. policajac sedi za optuzenickom klupom jer je pokusao da speci lopova u "biznisu"; 2. lopov sedi zbog svog nedela u optuzenickoj klupi; 3. policajac i lopov se dogovaraju kako bi bilo bolje da lopov krade po kucama preko puta jer to nije kvart doticnog policajca pa nece morati da ga hapsi!!!
Ovde su neki pokusali da mi objasne kako su prva i treca verzija ispravne???!!!??? A da ja nisam u pravu Neko nece da shvati da su neka vremena prosla i da se ne moze vise kao pre 3-4 godine. Drugacije je i nebi smeo samar da bude taj koji ce ljude dovesti k svesti. Sve moze biti bezbolnije i svi mogu biti zadovoljniji ako bi se drugacije razmisljalo i radilo.
Kao autor stripa, mozda po nekima i najgoreg na svetu (koji sam izdajem za svoje novce, cak sam B&A izbacio iz "Drugog pogleda" kako ne bih kupovao citaoce-kolekcionare kojima je vazno da imaju celu ediciju a koji su pre toga kupili Macana i Milana kao i Baneta i Sibina - nisam hteo da se slepujem na slavi prethodnih imena) jos dodatno drugacije sve to dozivljavam.
Znate, neki Ribera ili Rosinski su danima crkavali od posla nad svakom tablom, za koje su scenaristi danima smisljali pricu,... to je vec mnogo rada, a nesmemo zaboraviti da su ti autori ulozili decenije svog zivota u radu i sazrevanju da bi dosli do tog rezultata da za tih nekoliko dana urade svoje delo... a onda neko pomisli kako moze za 15 minuta da se po*ere na paus, cak ni na film nece da trose pare, i da zaradjuje od toga...
|
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 11/06/2003 : 19:44:05
|
Zlatko, banalizujes, i to veoma. Sada bih mogao ja da te pitam da li ti to imas registrovani i 200 evra placeni Windows, da li su svi muzicki i kompjuterski CDovi koje posedujes originali i da li nemas ni jedan jedini MP3 na svom hard disku? Ako imas, onda da pricam o tome kako je siroma' Bill Gates ulozio svoje vreme i trud, a sada ga svako sa CD rezacem piratizuje.
Stvari nisu ni pod razno tako crno bele.
No dobro. Ja sam predlozio dogovor, nesto od cega bi imali korist i vi legalni izdavaci, i oni pirati, a ponajvise mi citaoci. Za to nema dobre volje ni kod jednog od vas dvojice, a sa moje tacke gledista, opravdanja su jalova i jednom i drugom, jer pokazuju da vise mislite na sebe nego nas. Pre ili kasnije, citaoci ce kazniti i jedne i druge zbog toga.
Nista, idemo po starom: vi cete da objavljujete mahom nekvalitetna izdanja koja ce da piratizuju i uzimaju vam pare, njih ce stalno biti strah da im ne posaljete pojiciju na vrata, a mi cemo polako ali sigurno da ucimo strane jezike i cekamo momenat kada nas vise nece biti briga sta rade krokodili u ovoj premalenoj bari.
"KIMOTA!" |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 11/06/2003 : 19:49:00
|
Stinky, nhf, ali mesas babe i zabe.
Ludens, kao kompanija koja izbacuje stripove na kiosk mnogo vise zavisi od tiraza i prodaje nego recimo Strip Agent, koji ide iskljucivo u knjizare i koji mnogo vise zavisi od cene. Podrazumeva se da ce strip albume kupiti manje ljudi nego sto bi stripove na kioscima.
Ja ne znam koliko je to ljudi. Cenim da je izmedju 300 i 500 ,ali ne mogu biti siguran. Medjutim, strip izdavaci vec imaju nek brojke od prodaje, znaju koliko im je trziste i mogu na osnovu toga da odrede cenu svog izdanja koja bi im bila ekonomski isplatljiva. A to tvrdo jezgro strip fanova ce kupiti prakticno sve sto izadje, naravno za neko najsire moguce shvacenu razumnu cenu. Cinjenica da ovde itekako ima kvalitetnih albuma u tvrdom povezu lepo pokazuje da sam u pravu.
"KIMOTA!" |
Edited by - Djole on 11/06/2003 19:49:55 |
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
Posted - 11/06/2003 : 20:32:46
|
quote: Bernardovi albumi su super, ali imaju jednu veliku manu: nisu prosiveni i posle deset citanja i deset godina svi listovi ce da poispadaju... ali to je vec neka druga prica. Svako stedi kako zna i ume.
Ako je to istina onda nevalja kupovati to, ko bi hteo da se mu strip raspadne tokom citanja... Mada uvek mora da se pravi neki kompromis izmedu kvaliteta i knvantiteta, ipak bolje tri lošija stripa nego jedan dobar, ili...
quote: Djole: >Zalim, ali ja, kao citalac, ne mogu tako da gledam na stvari. Pirati su nam omogucili da citamo stripove u vreme kada zvanicni izdavaci nisu vise postojali. Njima ipak dugujemo ponesto, i ne mogu da ih posmatram kao obicne lopove.<
Svi plemichi su nekad bili lopovi i svaka industrija je krenula iz kriminala ... ali treba znati kad je vrijeme da se prijedje u legalu i poccne pretvarati da si humanist. Spomenuti primjer s videotekama je OK, ali strip je jednostavno premala industrija da bi se njom netko bavio na drzzavnom nivou. A narodu svejedno.
mcn
Pirati su Robin Hudovi postmodernog društva...
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 11/06/2003 : 20:45:47
|
Djole, nisi me najbolje razumio. Spomenuo sam Ludens samo kao ponudaca najpopularnijih (Boneli) stripova, u namjeri da kažem da ni to nema produ kod kupaca. Ocito samo Zagor donekle.
Naravno da albumi imaju drukciju publiku, ali je taj broj vrlo, vrlo, vrlo malen, rekao bih. Ti predlažeš, još skuplje albume (i kvalitetnije uradene), a ja ne vjerujem da ce to povecati zanimanje za doticne stripove. Ja bih rade da objave Torgala, Astera ili Jugurtu neobjavljene epizode u npr. stripoteci ili slicnom izdanju, pa da cijena bude popularna i niska, nego da objave super luksuzno izdanje Torgala koje košta prilicnu svotu novca. Vjerojatno ce tako i biti puno više prodanih primjeraka i možda (iako je valjda nemoguce za našeg života i života naše djece)) proširenje kruga citalaca.
 |
|
cbarks
Junior Member

Slovenia
339 Posts
Member since 22/09/2002 |
Posted - 12/06/2003 : 01:28:57
|
Marketprint treba malo pojacati promociju u SLO i to bi sigurno rezultiralo u prodaji dodatnih 50-100 kom.Puno ljudi uopce ne poznaje mogucnosti nabave Stripoteke i albuma u SLO.A u buducnosti Stripoteka bi se trebala vratiti na kioske.
It´s a must for every serious collector!! |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 12/06/2003 : 04:08:16
|
Uf, ala ste se raspisali... a samo jedan dan nisam bio na forumu (zaboravio sam da platim tel. racun, pa su me iskljucili, ali evo, nekako sam skrpio pare pa su me ponovo ukljucili)
quote: _________________________ Svi plemichi su nekad bili lopovi i svaka industrija je krenula iz kriminala ... ali treba znati kad je vrijeme da se prijedje u legalu i poccne pretvarati da si humanist _________________________ ...ovo je jako dobro receno - PRAVITI se da si humanist... u sustini, svi idemo linijom manjeg otpora... legalisti placaju jer misle da je to jednostavnije i nece da misle na posledice, dok pirati nemaju taj problem. Ovo ne znaci da podrzavam pirate, vec naprotiv, ali samo hocu da kazem da je cela stvar oko toga jako jako relativna |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 12/06/2003 : 08:30:24
|
Pirati su Robin Hudovi postmodernog društva...
Ha, samo sto ovi kradu da bi od drugih mogli da uzmu pare kako bi to zadrzali za sebe... Nisam cuo da je iko od pirata obilazio autor i delio im novac da ne umiru od gladi, kao sto nije zaradjen novac delio ni jadnim kupcima da lakse dodju do novih stripova. Robin Hud bi to radio Ovo pre lici na Superhika
|
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 12/06/2003 : 08:59:04
|
legalisti placaju jer misle da je to jednostavnije i nece da misle na posledice, Legalisti rade tako jer misle da je jedino tako ispravno, jer su dovoljno svesni da mogu dobiti zasluzenu kaznu ako ih uhvate u nedelu. Licno, volim da mirno spavam, ne bih voleo da stalno virim kroz prozor hoce li mi banuti policija, ne bih da dobijem nervni slom svaki puta kada u komsiluku zacujem policijsku sirenu... To je samo stvar vaspitavanja. Nije ni hrabrosti ili kukavicluka. Mnogo je hrabrije danas raditi posteno i strepeti hoce li ti se vratiti ulozeni novac, ali se od toga mirnije spava...
dok pirati nemaju taj problem. Pirata svugde u svetu ima ali se tamo pirati kriju, prodaju ispod tezge samo poznanicima, kriju se od policije i gledaju da ne idu protiv legalnih. Ovde pirati imaju neki problem u glavi, otvoreno napadaju i kritikuju legalne izdavace i sve one koji posteno rade...
Zlatko, banalizujes, i to veoma. Ne banalizujem, samo pokusavam na jednostavan nacin da stavim stvari na svoje mesto!!!
Sada bih mogao ja da te pitam da li ti to imas registrovani i 200 evra placeni Windows, Imam (kod nas je OEM 100 eura). Kao sto i sve ostale pratece programe nabavljem medju onim besplatnim ili jeftinim. Ofisa imam dva, Open ofis i 602 Suite koji su potpuno besplatni rade sve sto i Majkrosftovi, cak je 602 sjajan i brz i sasvim zadovoljava sve moje potrebe, cak ima i par dodatnih programcica. Zoner Draw 3 je besplatan a radi apsolutno sve sto moze i Corel, u domenu crtanja... Doduse stoji da mi jos ponesto ostaje da kupim jer se profesionalno bavim tim poslovima, a sada si to ne mogu platiti, ali znam da necu moci bez toga. Naucio sam tako jer sada i u firmi imamo legalan softver i nabavljamo besplatne tamo gde nam nije nuzno da placamo, da bi vise ostalo love za izdavanje stripova... Ni taj trosak pitrati nisu imali, a nesmem ni da kazem o kakvoj se cifri radi
da li su svi muzicki i kompjuterski CDovi koje posedujes originali i da li nemas ni jedan jedini MP3 na svom hard disku? Imam ja i piratskih stripova ali sada vise nemoze da se na ulici ili u prodavnici kupuju piratski CDi, Programe i sve ostalo moras nabavljati po kucnim kombinacijama plaseci se da ce ti iza ledja upasti policija i kazniti zajedno sa prodavcim. Stvari su se promenile, neka i pirati prodaju po svojim kucama i neka se kriju, ali nemogu da vladaju knjizarama, to je totalno nezdrava situacija, i sto je najgore jedino je u stripu tako ostalo!!!
Inace, na zapadu se podrazumeva da ima 20-30% nelegalnog softvera, ali samo u kucnim varijantama jer nema nacina da se u privatni posed, kucu ili stan, upada bez naloga. I njih to ne brine jer toga nema u prodavnicama i u firmama koji su najveci kupci. Inace Windows se na zapadu ipak u ogromnoj vecini kupuje u OEM varijanti, dakle uz racunar. Ozbiljne firme ne prodaju racunare bez operativnog sistema, pa i ofisa. Tako je Open Ofice i nastao, kao nacin da se besplatnim ofisom konkurise firmama koje uvaljuju kupcima Majkrosoftov ili Corelov ofis...
|
 |
|
dimi
New Member

Serbia
235 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 12/06/2003 : 11:29:09
|
Pa ako bolje idu Tornjevi(u tvrdim koricama i u boji) od BPa(u mekim koricama i crno-beloj boji)zasto nema vise kvalitetnijih izdanja,kada se ovo vise i bolje prodaje? |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 12/06/2003 : 14:47:15
|
Ne banalizujem, samo pokusavam na jednostavan nacin da stavim stvari na svoje mesto!!!
Hoces da stavku po stavku nabrajamo zasto je to banalizacija i zasto ta analogija, da se tako izrazim, nije na mestu?
Mada je i nebitno, necu te predomisliti, pirati i legalni ostaju kao dva ovna na brvnu, a znamo kako se ta prica zavrsila.
"KIMOTA!" |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 12/06/2003 : 14:53:02
|
quote: Originally posted by stinky
Naravno da albumi imaju drukciju publiku, ali je taj broj vrlo, vrlo, vrlo malen, rekao bih. Ti predlažeš, još skuplje albume (i kvalitetnije uradene), a ja ne vjerujem da ce to povecati zanimanje za doticne stripove. Ja bih rade da objave Torgala, Astera ili Jugurtu neobjavljene epizode u npr. stripoteci ili slicnom izdanju, pa da cijena bude popularna i niska, nego da objave super luksuzno izdanje Torgala koje košta prilicnu svotu novca. Vjerojatno ce tako i biti puno više prodanih primjeraka i možda (iako je valjda nemoguce za našeg života i života naše djece)) proširenje kruga citalaca.
Pricamo o razlicitim stvarima.
Prosirenje kruga citalaca moze da se ostvari samo uz jasnu strategiju svih izdavaca na jednom jezickom podrucju, sto ovde nije cak ni SF, vec cist fantasy. Postovao sam nesto tome pre nekih mesec dana.
Albumi koje ja predlazem Zlatku su jedini nacin da se izbori sa piratima. Ne moze da ima nize cene od njih, ne moze da objavljuje pre njih... ali moze da radi bolje od njih. Konkretno, ono sto mi veoma smeta je famozni Aster u mekom povezu, sto je bilo bacanje para, i nasih i Marketprintovih, jer ni po kojoj logici jedno takvo izdanje nije moglo da ima neku dobru prodaju.
A krug ljudi koji bi kupovao albume jeste mali, ali je STABILAN, sto znaci da izdavac tacno moze da proceni koliku cenu treba da ima album da bi muse cela prica isplatila.
"KIMOTA!" |
 |
|
marlowe
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 12/06/2003 : 18:04:51
|
slazem se s djoletom u delu da je pravi (i jedini) nacin na koji se legalni izdavaci mogu boriti protiv kolega pirata - kvalitet. ono o dogovoru dve strane ne deluje mi kao ozbiljna mogucnost. no, da se vratimo kvalitetu. smatram da KVALITET ne znaci nuzno TVRDE KORICE + BOJA + VISOKA CENA. takva jednolicnost izdavackog delovanja bila bi kontraproduktivna. ono sto pokusavam reci jeste da strip izdanja jedne ugledne kuce poput marketprinta moraju varirati u vrsti i profilu, ali ne i KVALITETU. sto znaci da moraju postojati strip revije, pojedinacna izdanja, c&b albumi, kao i luksuzni tvrdo koriceni albumi u boji. stvar je u tome da i ta jeftinija izdanja MORAJU ispunjavati kriterijume kvaliteta za svoj profil, a cena im biti daleko niza. stoga, nikako mi nije jasno zasto stripoteka u 21. veku izgleda toliko slabije (vise amaterski!) nego sto je to bio slucaj par decenija ranije. za takvu vrstu regresije nema opravdanja. cena? pa, koliko bi morala biti skuplja ako bi se stampala malo bolje, na malo boljem pairu? sto se tice pirata, uz svu zahvalnost sto su bili tu kad nam je bilo najteze i pomogli nam da bar malo udisemo (i mirisemo) atmosferu stripa, oni po meni MORAJU nestati. licno vec nekoliko godina nisam kupio nijedno piratsko izdanje, sledeci slicnu logiku koju je neko naveo – cekajuci bolje izdanje. taj princip ne vazi, smatram, za LEGALNA izdanja, tj. necu odustati od kupovine nekog od njih ocekujuci da to neko nekad uradi bolje. cak i da do toga dodje, ovo ostaje vredan deo kolekcije, koji zasluzuje svoje mesto na polici. stoga, ne vidim zasto neko ne bi kupio marketprintovo izdanje, recimo, komance ili BP. jesto c&b, jesu meke korice, ali NIJE NEKVALITETNO!!! toliko za sada
DON'T PLAY NO BOOGIE-WOOGIE ON THE KING OF ROCK 'N' ROLL!!! |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 12/06/2003 : 20:06:25
|
E, to je vec puno bolje rješenje, marlowe: RAZNOLIKOST PONUDE. Kad bi bilo mnogo strip revija i pojedinacnih izdanja, pa c-b albuma, pa luksuznih albuma, naravno da bi svako našao nešto za sebe. Jedini je problem što ovdje ne može biti dovoljno ponude, jer nema dovoljno kupaca. Zato se treba odluciti za ono minimalno stripova koji ce se ponuditi. Zašto neko ne bi kupovao komancu ili BP? Jednostavno, zato jer je to vec sto puta objavljeno u raznim izdanjima. Isto tako Aster Blistok. Kakvog smisla ima ponavljati Astera, pa i u najluksuznijem mogucem obliku? Zašto ne izdati Astera recimo 26. epizodu? Ili nešto drugo neobjavljeno? Meni treba ta kvaliteta, ekskluzivnost. Ponavljanja su bezveze u situaciji, gdje moraš štedjeti kad god je moguce(odnosi se na kupce).
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 12/06/2003 : 21:22:05
|
Ja sam razmisljao kao i ti Zlatko nekad, sve dok nisu pocela sva sranja koja su se desila ovde. Kad mi vrate staru deviznu stednju, plate na nju zateznu kamatu i odstetu, kad mi vrate izgubljeno zdravlje, nerve, najbolje godine zivota, i na sve to plate kamatu, plus da oni koji su za to krivi krivicno odgovaraju... gde bi onda bili danas Klinton, Bus, Solana, Vesli Klark, Slobodan Milosevic (sigurno ne bi bio u Hagu vec spaljen na lomaci na sred Terazija), Franjo Tudjman... i stotine ostalih koji su zakuvavali tu corbu. Moj stav da im nista ne platim nije materijalne vec moralne prirode |
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
Posted - 12/06/2003 : 22:25:20
|
Gdje svrstaš Bonnelija u to društovo, dp? Ja bi ga stavio negde izmedju Solane i Klarka. Slobu u to ne bi mešao, ne smijemo mu se zamijeriti, možda nas prati iz Haaga ;-))))) |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 12/06/2003 : 23:35:05
|
Tako nekako Miha, taman izmedju Solane i Klarka :o))) Naravno da Boneli nije tu nista kriv, ali nije niti iko od nas kriv za sve sto nas je ovde snaslo... Jasno ti je sta hocu da kazem, premda to ne mozes da osetis jer nisi ziveo u to vreme ni u Srbiji ni u Hrvatskoj ni u BiH, gde su se i desavale najvece patnje |
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
|
Topic  |
|
|
|