Author |
Topic  |
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Member since 28/12/2002 |
Posted - 13/06/2003 : 00:27:00
|
>mcn, za Larga: trebalo je da pretpostavim da onakva odlicna postavka >nece biti dobro razmrsena. Steta. :(
Ma, do petice je vech na ccelu korporacije i borise protiv pokvarenih ssefova kompanije. *Zijev!* Koga zanima uspjessan kapitalist?...
mcn |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 13/06/2003 : 00:38:36
|
quote: Originally posted by stinky
E, to je vec puno bolje rješenje, marlowe: RAZNOLIKOST PONUDE. Kad bi bilo mnogo strip revija i pojedinacnih izdanja, pa c-b albuma, pa luksuznih albuma, naravno da bi svako našao nešto za sebe.
Jedino tržište koje može da izdrži sva izdanja koja ti i marlowe spominjete je japansko, a i to je pod znakom pitanja...
btw, Marketprint se rešio da ne juri ekskluzivnost, ali ni kvalitet, pa mi nije jasno šta onda jure?
"KIMOTA!" |
 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 13/06/2003 : 00:43:12
|
interesantno je kako niko nespominje ono sto je najvaznije u izdavastvu,a bez cega nista i nemoze da zazivi...a to je marketing,bez toga nema nista i kakav god da je kvalitet izdanja nikad nista nece biti uspesno....primer je KP,za njega 99%ljudi ni nezna jer nema nikakvu reklamu,a i stripoteka takodje,ako se doda i to da se na kioscima ni ne vide jos je gore.... opet nailazimo na nesto sto se zove neprofesionalnost,a nekada je bitnije da postoji reklama da bi nesto zazivelo,nego da to nesto bude extra kvaliteta
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Member since 24/08/2002 |
Posted - 13/06/2003 : 08:21:49
|
interesantno je kako niko nespominje ono sto je najvaznije u izdavastvu,a bez cega nista i nemoze da zazivi...a to je marketing, Hteo si da kazes NOVAC!!! Za marketing treba novac i to ogrooooman... a to nema ni jedan, apsolutno ni jedan izdavac stripova...
opet nailazimo na nesto sto se zove neprofesionalnost, Daj pare za reklamu pa cu biti profesionalac Prava reklama bi mesecno kostala 3-4 broja Stripoteke, na primer
|
 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Posted - 13/06/2003 : 09:20:55
|
nebitno,mora da postoji neki plan za marketing,pa makar par meseci zrtvovati da nista ne izlazi....bez toga ce se sve uvek svesti na prezivljavanje
...ali on sanja otvorenih ociju.A ti sto sanjaju otvorenih ociju su opasni,jer ne znaju gde im san prestaje.. |
 |
|
Spiderman
Senior Member

Croatia
2755 Posts
Member since 06/11/2001 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
Member since 05/05/2003 |
Posted - 13/06/2003 : 12:10:40
|
Tu mi padata na pamet dva principa marketinga. Prvi je onaj kojeg neka vodi menadment i trudi se za prodor stripa na tržište i tu sigurno vidimo potrebu za financijama kad se treba investirati u nove tehnologije, nove distributione puteve i slicno a kod prodora u knjižare i slicno menadment bi tu mogao da uloži svoje vreme trud i rad umesto nekih velikih novca. Drugi princip marketinga koji ne smemo zanemariti je kvalitet stripa. Kod nas u Sloveniji kaže poslovica "dobra roba se sama hvali". Ne trebaju jumbo plakati, tv reklame i da su stripovi na vidljivim mestima na kioscima da bi jih citalac potražio. Kad sam ja pre jedno 20 godina kao klinac kupio Stripoteku, to je bilo zato jer mi se dopao prošli broj tog stripa i zato što su redakcije prepolovile strip pa je uvjek bilo ono "nastavlja se..."
http://www.geocities.com/miha11 |
 |
|
MAGIC
stripovi.com suradnik

Lebanon
3341 Posts
Posted - 13/06/2003 : 12:58:15
|
quote: Originally posted by miha
Ne trebaju jumbo plakati, tv reklame i da su stripovi na vidljivim mestima na kioscima da bi jih citalac potražio.
http://www.geocities.com/miha11
citalac ne moze da trazi ono zasta ni ne zna da postoji...danas je vreme drukcije,trebaju i plakati,i tv i radio
 |
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
Posted - 13/06/2003 : 13:09:38
|
...naravno... možda teoretski... no šalim se ali naprimer teoretski: ako bi sve stripove strpali u Stripoteku, teoreticno citatelju ne bi bilo potrebno tražiti novih edicija jer bi kupovao samo jedan casopis. No danas je vreme drukcije kao kažeš pa mi se cini da je citalac danas zbunjen zgbog hiperprodukcije stripova i novih naslova? |
 |
|
marlowe
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4279 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 13/06/2003 : 14:53:32
|
gresis djole. ja sam pominjao raznolikost i kvalitet a ne kvantitet. kvantitet (toliki) moze da izdrzava samo japansko trziste. ja sam pokusao da kazem da kvalitet ne znaci samo najskuplje, vec prosaranost ponude (i pazljivo plasiranje raznih proizvoda, jer o tome govorimo, o PROIZVODU, zar ne?) prema izdanju, ceni, tematici, pravcu, znacaju, aktuelnosti, koncepciji, ciljevima... ali ne i KVALITETU, koji MORA biti KONSTANTA. jos jednom, u zavisnosti od vrste izdanja... prostije receno, ne treba jesti samo kolace i kavijar, vec svega po malo, ali da nista ne bude zagorelo ili budjavo. pa, prijatno!
DON'T PLAY NO BOOGIE-WOOGIE ON THE KING OF ROCK 'N' ROLL!!! |
 |
|
Mord
Advanced Member

Croatia
3135 Posts
Member since 20/10/2001 |
Posted - 13/06/2003 : 15:33:26
|
Trebalo bi se okrenuti masovnoj reklami na internetu, mislim da je to ipak jeftinije, a dalo bi rezultate.Mislim, naravno, na reklame na stranicama koje nemaju veze sa stripom. |
 |
|
dimi
New Member

Serbia
235 Posts
Member since 12/11/2002 |
Posted - 13/06/2003 : 15:39:39
|
Ma TV reklama je zakon,kada je poceo sada da se izdaje AF u Srbiji,dali su nekoliko reklama na TVu(i to ne mnogo,i ne na najjacim kanalima)pola ljudi koje poznajem(a nisu dva stripa u zivotu procitali)su mi odmah rekli:"Eeeee,poceo je da izlazi Alan Ford..."
|
 |
|
marlowe
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4279 Posts
|
miha
Advanced Member

3628 Posts
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Posted - 14/06/2003 : 01:20:59
|
quote: Originally posted by marlowe
gresis djole. ja sam pominjao raznolikost i kvalitet a ne kvantitet. kvantitet (toliki) moze da izdrzava samo japansko trziste. ja sam pokusao da kazem da kvalitet ne znaci samo najskuplje, vec prosaranost ponude (i pazljivo plasiranje raznih proizvoda, jer o tome govorimo, o PROIZVODU, zar ne?) prema izdanju, ceni, tematici, pravcu, znacaju, aktuelnosti, koncepciji, ciljevima... ali ne i KVALITETU, koji MORA biti KONSTANTA. jos jednom, u zavisnosti od vrste izdanja... prostije receno, ne treba jesti samo kolace i kavijar, vec svega po malo, ali da nista ne bude zagorelo ili budjavo. pa, prijatno!
Raznovrsnost, koliko to cudno da zvuci, bi trenutno bila losa za domace izdavastvo.
Ukoliko bi bilo puno izdanja, svako od nas bi se resio za poneko, jer vise definitvno ne bi mogli da kupujemo sve. Sto znaci da bi se tiraz postojecih casopisa u najboljem slucaju prepolovio, a novi izdavaci bi dobili samo polovinu sadsnjeg tvrdog jezgra. U najboljem slucaju. A to sve znaci da bi i jedni i drugi izdavaci propali.
Sto se tice pazljivog plasiranja PROIZVODA, o tome sam pisao na drugom mestu, i po meni nije tema ovog topica.
"KIMOTA!" |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 14/06/2003 : 04:40:25
|
Nase trziste je ipak dosta razlicito, to jest siromasno... Nemaju ljudi bre za hleb i troskove (struju i telefon), a kamoli za strip. TV reklama jestenajjaca, ali ne uvek. Postoje mnogi drugi oblici relamiranja i promocije nekog proizvoda. Inace, da se Zlatko ne uvredi, njegova izjava po pitanju reklame je totalna glupost cak i za ovakvo osiromaseno trziste. Reklame jednostavno mora biti, po onom Coca-Cola principu koji glasi: 10% za proizvod, 90% za relamu. Zvuci suludo, ali je tako Inace, kod nas je marketing nesto sto je totalno nerazvijeno i zaostalo. Ljudi misle ako su dali 10.000 DM mesecno za reklamu da su zavrsili posao, a reklame im pri tome prave neki samozvani strucnjaci i pri tome potpuno promase i ciljnu grupu i medij i sve... Reklama je cisto psiholoska stvar i treba da ubedi onoga na koga cilja da kupi vas proizvod. Dovoljno je stvaiti se u ulogu prosecnog konzumenta i razmisliti o tome... |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 14/06/2003 : 13:48:30
|
Inace, da se Zlatko ne uvredi, njegova izjava po pitanju reklame je totalna glupost cak i za ovakvo osiromaseno trziste. Neznam na koji deo izjave mislis, ali i ja se slazem da treba jako mnogo reklame i to na najgledanijim televizijama koliko god bile glupe, ali...
Reklame jednostavno mora biti, po onom Coca-Cola principu koji glasi: 10% za proizvod, 90% za relamu. U dizajnerskoj smo dobro izucili tu pricu o maketingu Coca Cola-e i to je aprava stvar ali... ...(sada ide nastavak na oba "ali") ...nama, kao i ostalim izdavacima fali onih 90%... kao i par procenata od onih 10...
To je problem, a sto se reklame na Netu tice, veruj mi oni koji nemaju para da redovno kupuju stripove nemaju para ni za racunare... ...pa je internet pre sredstvo da se lakse dodje do informacija nego li za pravu reklamu...
a reklame im pri tome prave neki samozvani strucnjaci i pri tome potpuno promase i ciljnu grupu i medij i sve... ...to je takodje problem, sto svi moraju da rade sve, ni jedna strip redakcija na ovim prostorima sebi nemoze dozvoliti da zaposli ili angazuje coveka koji ce raditi iskljucivo marketing i samo o tome razmisljati. Pravi marketing menadzeri su skupi (a pitanje koliko ih i ima na nasim prostorima), a niko od nas koji se bavimo stripom, nece da se posveti iskljucivo tome jer to jede coveka a onda ne mozes da se bavis nicim drugim, a svi vise volimo neke druge segmente rada na stripu
A ja garantujrm da bi prava marketinska akcija napravila cudo, ali... nastavak za ovo "ali" je takodje gore
Malo cu se iskljuciti iz diskusije, stgli me poslovi a i malo bih crtao. Mene ove diskusije iscrpe, pogotovo kada je bio onaj dinamicniji deo, nevolim rasprave. Bolje bi to bilo kroz razgovor kada se brze razmenjuju informacije... i nemora se mnogo kuckati po tastaturi |
 |
|
marlowe
Advanced Member

.jpg)
Serbia
4279 Posts
Posted - 14/06/2003 : 22:25:57
|
quote: Originally posted by Djole
quote: Originally posted by marlowe
Raznovrsnost, koliko to cudno da zvuci, bi trenutno bila losa za domace izdavastvo.
Ukoliko bi bilo puno izdanja, svako od nas bi se resio za poneko, jer vise definitvno ne bi mogli da kupujemo sve. Sto znaci da bi se tiraz postojecih casopisa u najboljem slucaju prepolovio, a novi izdavaci bi dobili samo polovinu sadsnjeg tvrdog jezgra. U najboljem slucaju. A to sve znaci da bi i jedni i drugi izdavaci propali.
Sto se tice pazljivog plasiranja PROIZVODA, o tome sam pisao na drugom mestu, i po meni nije tema ovog topica.
"KIMOTA!"
ne razumemo se djole. kada kazem raznovrsnost, to ne znaci puno izdanja u kratkom vremenskom periodu. naprotiv. uveren sam da bi velika ponuda ugusila i tako nejak kupovinski poriv kod strip publike (ako tako nesto uopste postoji). cak mislim da je i marketprintova produkcija mozda suvise velika, i da to u odredjenoj meri ima negativan uticaj na prodaju. (ovo, nadam se, nece procitati zmcomics ili neko od njih, jer ne bih voleo da je umanje – srce je snaznije od razuma...). poznati paradoks, manje je vise, po meni, vazi i za strip produkciju u ovoj zemlji u ovom trenutku. samo kazem da u ogranicenoj ponudi koja je, po meni, potrebna, treba da postoji RAZNOVRSNOST izdanja. hope this makes sense...
DON'T PLAY NO BOOGIE-WOOGIE ON THE KING OF ROCK 'N' ROLL!!! |
 |
|
XIII
Senior Member

Serbia
1013 Posts
Member since 05/05/2002 |
Posted - 15/06/2003 : 00:58:20
|
Konacno jedna prava diskusija na forumu. Ocigledno je da je tema postala aktuelna kada se ukljucio i zm. Trebalo mi je dosta vremena dok sam sve ovo procitao i uspeo da dodam svoje mišljenje. Ne mogu reci da sam kupio neznam koliko pirata ali jesam i u principu nemam nista protiv njih. Sa legalnim izdavacima je problem sto imam utisak da nemaju osecaj sta citaoci traže za citanje. I tu se opet vracamo na ono sto je naveo magic. Samo što marketing po meni nije samo plasiranje proizvoda na tržište vec i sagledavanje samog tržišta i proracunavanje šta bi najbolje prošlo. Više puta sam vidjao pitanja tipa koliko se stripova proda, ali svi to cuvaju kao neku poslovnu tajnu, ili ono što ja mislim - nemaju pojma. Dali je neko uopšte pravio neku anketu da se vidi koliko ljudi bi uopšte kupilo strip, koji, po kojoj ceni, da li je bitan junak ili žanr, da li je bitna forma izdanja. Nevezano za moj nick ne mogu da shvatim da je XIII crno bela. Pa šta dobijam time, imam sva naša izdanja (osim onih u politikinom zabavniku) i opet po treci put moram da kupujem isti strip. Zašto se ne izbaci nešto novo. Svako od nas ima odredjeni žanr, junaka, odredenu školu, i nikada ne može da se udovolji svima. Ali hajde bar da se udovolji vecini. Na TV-u se povremeno pojavljuju emisije o stripu, da li neko prati koliko ljudi gleda takve emisije, da li nekog to interesuje. Ako bih se ja kao izdavac oslanjao na klince iz mog komšiluka i na rodjake iz osnovne škole, ispada da bih trebao da se preorijentišem na distributera video igara. Pa deca danas i neznaju šta je strip, a mi smo ih kao klinci gutali. Uzimali smo da skupljamo istog junaka da bi videli ko ce pre kompletirati sve stripove. Šta ce u hrvatskoj biti sa dilan dogom kada se stigne do safare. Da li ce se tek tako prekinuti serija ili ce i dalje uporedo izlaziti. Sada ce neko reci da ali je dnevnik sakatio dilana za po jednu stranu, ali uvek ce postojati neki razlog da izdanje bude savršenije, ali...
Zatim, kvalitet. Stoji da izdanje treba da bude kvalitetno, ali stoji i da treba da ga cita što više ljudi. Zašto (govorim o BW izdanjima) ne bi jedna kolicina bila na jednom papiru po jednoj ceni, a druga na drugom po drugacijoj ceni. I za sve to mora se dati neko vreme. Ja ne mogu da shvatim (opet taj prokleti BANNINI) da neko krene sa takvom najavom, promocijam i slicno i da ne izdrži ni godinu dana. Zašto se ne krene skromnije. Ako treba nije sramota reci da ce krenuti sa 10 ili cak i sa 5 epizoda ako treba ali da se zna da ce biti pet epizoda i onda kraj. Ako strip prodje idemo dalje, ako ne bio je neki pokušaj i videlo se gde se taj izdavac nalazi. A šta da su se ljudi pretplatili na njihove stripove, a oni prekinuli ediciju. Ako im je tako loše išlo zašto su u poslednjim brojevima najavljivali naredne broje kada su mogli u pošti da navedu da zbog toga i toga nismo u mogucnosti dalje da izdajemo neki strip.
To je mana legalnih izdavaca, odgovornost. Ja nemogu da ocekujem od pirata bilo šta. Danas je tu, super- sutra ko zna možda se i njemu nece isplatiti da štampa stripove, ili ce biti uhvacen.
Nisam ni pristalica onoga ovo je bolje ono je bolje. Pa to je toliko individualno. Najbitnije je da priprema bude dobra. Nedopustivo je da se nešto kao Ken Parker br.1 pojavi na kioscima sa onakvim greškama. Kako je odštampano da i zanemarimo. Pa koliko samo može da vas zezne štamparija. Kao da je to u svetu pa sad vi kažete ovo mi nije dobro ispalo necu uzeti ovaj tiraž, a vicete mi odštampati novi. Ali je nedopustivo i to da vam iz broja u broj štampa bude loša, a vi i dalje štampate u istoj štampariji (pa makar ona bila i najjeftinija)
Po meni treba imati jedan potpuno novi pristup pri izdavanju stripova. MCN rece da je problem novac, ali koliko ima lokalnih televizija gde uvek možete da napravite neki prilog i da dostavite samo se to treba osmisliti. Pa sve beogradske televizije prate svaki dogadjaj u gradu. Zar nemože da se napravi promocija albuma. Ici na direktniji pristup. Ako treba i kolportera ispred škole :o))) Da i distribucija. Više sam i sebi dosadio ali malo malo pa na ovom forumu jadikujem kako u Nišu nema izdanja. Ja bih baš zbog toga voleo da znam koliko stripoteka, akira ili Ken Parkera npr. dolazi u Niš. Pa u samom centru ima toliko kolportera i kioska, a ova izdanja sam našao samo kod dvojice. I to skrivene iza drugih casopisa. Kada neki put pogledam na trafiku imam utisak da misle da planiram da je obijem, a samo tražim da li je izašao novi broj. Da pitam prodavca i nemogu, par puta su me tako bledo gledali kao da pricam nekim tudim jezikom. A samo sam reako imate li novog AKIRU? Pa šta da pricam dalje kada ni prodavci neznaju za neki casopis.
|
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 15/06/2003 : 05:21:14
|
quote by zmcomics: ____________________ Inace, da se Zlatko ne uvredi, njegova izjava po pitanju reklame je totalna glupost cak i za ovakvo osiromaseno trziste. Neznam na koji deo izjave mislis, ali i ja se slazem da treba jako mnogo reklame i to na najgledanijim televizijama koliko god bile glupe, ali... ____________________
Samo ne zelim da se uvredis, ne mislim da glupo razmisljas, vec da je jedan stav o marketingu kakav si u toj recenici izneo bas veliki promasaj. Ne bih da "davim" sa svojim iskustvima, ali pokusacu da objasnim u par reci neka svoja iskustva:
Naime, pre desetak godina, nisam ni sanjao da cu se baviti svim cime sam se bavio. Do tad sam ziveo u normalnoj porodici sa oba roditelja kad mi je iznenada umro otac, cime smo majka i ja ostali skoro bez ikakvih sredstava za zivot, pa sam ja morao nesto da pocnem da radim. U tom cilju pozajmio sam neki (ne bas mali) novac od nekih ljudi za koje sam mislio da su mi prijatelji uz "prijateljsku" kamatu od par posto mesecno jer je inace kamata bila duplo veca na pozajmice), kupio nuznu racunarsku opremu i laserski stampac i krenuo sa poslom... Tokom nekoliko godina "poslovanja" (bolje da kazem crnackog rada), moje verovanje ljudima rezultovalo je time da me nije prevario samo ko nije hteo te da su meni drugi ostali duzni mnogo vise nego sto sam ja bio duzan svojim poveriocima, s tim sto sam ja moje dugove morao da vratim, a nisam bio od tih likova koji ce svoje duznike juriti fizickim i slicnim pretnjama. Uz sve to, meni je na moje dugove isla jos i kamata. Tako sam u jednom momentu bio duzan toliko koliko u tom momentu nisam mogao zaraditi za citav zivot (mislim na ono vreme ludila i plata od par desetina maraka) - preciznije, bio sam duzan preko 16.000 maraka pri cemu su 90% tog duga bile ustvari razne kamate. Tad sam bio u situaciji ili da se ubijem, ili da nesto kljucno promenim u poimanju poslovanja i pokusam da se "vratim medju zive". Tad sam poceo sa sasvim jednostavnim poslom koji nije donosio mnogo dobiti po jedinici proizvoda, ali ako se proizvede mnogo toga, onda dobit postaje opipljiva. Posao je glup i prost, i na prvi pogled ne treba ti nikakva reklama. Ali, ja sam krenuo u sve novom pozajmicom (ovoga puta ne sa kamatom) od 600 DM i svih 600 DM dao na reklamu. Prvi mesec sam zaradio tek toliko da sledeci mesec dam istu reklamu. Vec posle par meseci davao sam po 800 DM (veca ulog od 800 DM u tom momentu nije imao smisla obzirom na vrstu posla) na reklamu i pri tome zaradjivao toliko da sam imao i da platim sledecu reklamu i da mi jos ostane toliko novca. Tako sam za manje od dve godine vratio svih 16.000 DM, do poslednje marke. Da nisam tolko izdvajao za reklamu, sve sto zaradim odlazilo bi mi na tekuce troskove (struja, telefon, hrana) i ne bih vratio dugove ni za 10 godina. Neverovatno ali istinito. Da mi je neko pricao, ne bih verovao, ali nekako sam osecao da moj agresivan marketinski nastup ima jakog efekta na klijentelu. Mnogi koji su svracali kod mene u stan da kupe nesto davali izjave tipa: "uf, ja kad sam vidio vasu reklamu, ja sam mislio da ste vi firma na tri sprata", a kod mene je sve bilo smesteno u jednoj jedinoj sobi
Zato, kazem vam, ne fali vama onih 90%, vec od svih para koje imate, treba 90% da odvojite na marketing, a od onih 10% da napravite proizvod koji ce doneti novi obrt novca za novi ciklus. Problem sa stripom je sto ne mozete ta zaradite "pet na jedan", ali sigurno je da postoje izdanja na kojima se i takva zarada moze napraviti... uz dobar tiraz i cena po primerku je manja... ali, Stripoteka svojim sadrzajnim profilom jednostavno ne nudi price koje ce navesti 10 ili 20 hiljada ljudi da je kupe, sto ne znaci da takve price ne postoje. Primera radi, LG je kupio Teac-a, iako je LG proizvodio masu robe osrednjeg kvaliteta za razliku od Teac-a, ali je zato njihova roba bila jeftina i dostupna svakom dzepu. Sad, kad su postali toliko finansijski mocni, mogu da proizvode i kvalitetno i jeftino... Sve ovo kazem jer mislim da ti prolivas previse znoja za malo dobiti. Ako ce klinci kupovati Zagora, onda im treba prodavati Zagora, a posle, kad se pare zarade, lako cemo izgraditi novi renome tako sto cemo poceti sa objavljivanjem kvalitetnijih stvari. Stripoteka ima renome, ali on datira jos iz proslog veka. Sad su neka druga vremena, i ona ce morati da se za taj renome ponovo izbori, a da li ce u tome uspeti i koliko ce taj put trajati zavisi samo od ljudi koji ucestvuju u njenom stvaranju a nikako od trzista jer trziste je takvo kakvo je |
 |
|
mcn
Advanced Member

Croatia
6666 Posts
Posted - 15/06/2003 : 08:45:38
|
> Zato, kazem vam, ne fali vama onih 90%
A mozzda im/nam fali glad? ... Koliko god se kukalo, ipak se opstaje, znacci nije situacija da se razmisslja kako prezzivjeti, jer se zzivi i zaradjuje, vech samo kako zzivjeti bolje. A na tu kartu se ne ulazze sve kao u tvom sluccaju gdje je bilo uspjeh ili samoubojstvo.
Ima dosta idealizma u stripu, na svim stranaam. Zlatko kazze da MP zzivi od ljubavnih romana (a rat su prezzivjeli na kartama gradova) pa strip onda dodje kao hobby - dobro je ako se pokrije, ne moramo se omastiti. I tako svi. A kad dodje neki prljavi kapitalist koji radi strip kako treba (ne kvalitativno nego trzzissno), recimo Luxor s Izzyem, onda ga se pljuje ...
Mislim, koliko sam ja shvatio, Vannini je bio neki strani kapital (talijanski) ulozzen odje i kad su vidjeli cifre prodaje podvili su rep - sasvim normalan poslovan potez, iako se mozze diskutirati da li su trebali ccekati malo duzze i da li bi se issta promijenili i da li su njihova occekivanja bila nerealna - a sad ih se u ovom topicu napada ssto nisu bili vechi idealisti kao ssto se "idealiste" napada ssto nisu suroviji kapitalisti.
Sve u svemu, jebiga. Ali odliccan post, dp.
mcn |
 |
|
zmcomics
Average Member

735 Posts
Posted - 15/06/2003 : 09:45:16
|
DP, tvoja prica i rezon su OK, ali u tvom slucaju je rec o tebi kao jednom coveku ovde je prica o preko 20 zaposlenih, ... zatim Marketprint ima veliku produkciju i to sve ide na kioske, neizvesnost da li ce distributer da te isplati danas ili sa 9 meseci zakasnjenja jako suzava manevarski prostor.
Kritikujes stampu KParkera i pitas zasto se ne menja stamparija. Nije tu samo niza cena u pitanju, vec bude nekad i rec o nacinu saradnje, o tome da su neke stamparije spremne da dugo cekaju isplatu dok neke traze isplatu odmah... Sto se tice Mkp-a rec je da je mali broj rotacija u Srbiji, da je frka naci stampariju, a treba da je u NS-u zbog komunikacije. Nebi bilo zgodno zbog jednog broja Stripoteke tri-cetiri puta ici za Bgd, da se kontrolisu montaza, ozoliti,... ...
Distribucija?! To je posebna prica. Njih uopste ne interesuje kako rade jer su uglavnom monopolisti i zive vise od duvana i senzacionalisticke stampe. Ne prihvataju nikakve sugestije oko distribucije a nisu cak ni oni sami zainteresovani da analiziraju svoju mrezu. Cak in je uopste tesko ubediti da prihvate bilo kakavo novo izdanje da ga stave u kioske jer su zatrpani sa 400 casopisa mesecno i nemaju gde drzati nista od nove stampe. Jedino ih moze zainteresovati nesto sto ide u par desetina hiljada...
Kazes DP, da Stripoteka svojim stripovima ne nudi materijal za velike tiraze. Pa, svideo se nekom sadrzaj ili ne, stipovi koji idu u Stripoteci su medju onima koji imaju najvece tiraze u francuskoj... Kako to nemora znaciti da je strip najkvalitetniji tako to nemora znaciti ni da ce nase ljude naterati da kupe stripove. I dalje je glavni problem u nedostatku novca kod kupaca...
|
 |
|
Topic  |
|
|
|