Author |
Topic |
Zox
Senior Member
1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
|
Dule
Average Member
Croatia
546 Posts
Member since 09/05/2003 |
Posted - 02/07/2003 : 22:19:10
|
Došli smo u fazu kad jedni druge samo hvalimo... Bravo Zox. Imam baš ovakvih primera iz jedne druge knjige, ali sam prikocio, jer sam mislio da ce biti pretjerano i kao nešto "elitisticki". Kad nadem malo vremena, dopunit cu ovaj tvoj post nekim slicnim primjerima, koji govore o tim crtackim nijansama pricanja...
|
|
|
miha
Advanced Member
3628 Posts
Member since 05/05/2003 |
Posted - 07/07/2003 : 11:15:17
|
Evo probacu da iznesem neka svoja iskustva sa kompjuterskom obradom stripovskog materijala. Nije mi crtanje stripova cak ni hobi, stripove sam crtao samo u osnovnoj, ali eto u periodu nekog nadahnuca u toku jednog dana sam koncipirao model brze izradnje materiala za strip od odprilike 100-200 slicica. Koristeci se tehnikalijama poput pozajmljenog PCa s tv kartom i softvera za skidanje slike iz filma napravio sam odredeni broj slika iz odabranog filma pazivši pritom da budu to prave slicice za strip (naravno). Nakon poslaganja slika u table što je uradeno u Photoshopu verzija 5 trebalo bi još samo realisticni foto izgled transformirati u crtež što se postiže u Photoshopu odredenim efektima, e tu se mi gubi detajlna dokumentacija ali se sjecam da se koristi otprilike contrast, black and white, paint daube, facet, find edges, pencil i sharpen. I onda izrisati oblacice i umetnuti text, e tu se mi zaustavio eksperiment, bilo je to negde 98', radio sam komediju Davitelj protiv Davitelja, e možda ga nekad dovršim ko bi to sad znao...
Koloriranje. Moja zapažanja su da je bolje ne koristiti kompjuter za koloriranje stripova, necu sad nabrajati razloge, najbolje je biti profesor likovnog, podeliti dacima svakome po jednu boju i nauciti jih da ofarbaju strip, najbolje kad je u razredu toliko ucenika koliko ima boja i vaših tabli.
|
|
|
miha
Advanced Member
3628 Posts
Member since 05/05/2003 |
|
Topic |
|
|
|