Author |
Topic |
|
FALCON
New Member
French Guiana
123 Posts
Member since 27/06/2003 |
|
degman
Advanced Member
Germany
5797 Posts
Member since 23/03/2003 |
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Member since 02/08/2002 |
Posted - 06/07/2003 : 04:35:55
|
Pa koliko znam svi stripovi su vise-manje fantazija, pa cak i DRUUNA! Neka mi neko kaze sa neki strip gdje je sve vjerodostojno i nema nimalo nadahnuca koje prelazi granice realnosti. Mislim na stripove koji se izdaju u vecem tirazu a ne na stripove koji mozda govore o nekoj povijesti ili slicno i izadje 3 broja ukupno. |
|
|
Dzimi Gitara
stripovi.com suradnik
1922 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 06/07/2003 : 07:02:44
|
pa celokupna umetnost je zasnovana na mashti stvaraoca i kad neko izmisli viljusku ili tramvaj, onda je on pronalazac ili izumitelj, a ne umetnik. Ipak, Dado bonellijevi autori, mahom preteruju, kao ovo za Teksa, pa je i malo teze da covek poveruje, ili bar dopusti da bude obmanut radi zadovoljstva, sto kod umetnosti cesto cinimo. I to i na polju scenarija, gde su mnoge epizoda unistene, zbog ogranicenog broja strana i hiperprodukcije koja je donela ponavljanje tema, plagiranje postojecih ostvarenja, mahom filma i knjizevnosti. Takodje je tako i na polju crteza, i to zbog hiperprodukcije, koja ostavlja izvodjacu minimum vremena, pa su cesto epizode nacrtane ofrlje, ceste su promene crtaca, pa cak i u toku jedne epizode (naravno da onda umetnik ne moze da ostvari licni kontakt prema kreaciji, a to je kod nadahnuca mozda najbitnije).
Zakljucak: STRIP JE NESUMNJIVO UMETNOST, ALI U PRODUKCIJI IZDAVACKE KUCE BONELLI MALO STA JESTE!!!
Ja ovo govorim i zao mi je sto je to tako. Vise bih voleo da je izaslo 60 Dilana umesto 200, i da ih je radio jedan, eventualno dva crtaca. Kod ostalih junaka gluposti su jos vece cinjene.
Tex ono bese nikad nije ranjen?
ne shvatite pogresno, i ja citam i volim ove junake, ali to je onda ono sto se u psihologiji naziva regresija. Povratak u detinjstvo. Cast izuzecima, kojih ima cak i kod Zagora i Teksa, koji bi komotno mogao da stoji na zastavi Italije.
A ima stripova koji spadaju u zanr komedije, a nekada me manje zasmeju nego recimi neki Zagor (i to ne zbog Chica)
koliki sam baksuz, slomio bih prst cackajuci nos :( |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 06/07/2003 : 11:15:01
|
Dosta toga sto je ovdje receno stoji, ali morate imati na umu da je Tex kreiran 1948. godine!!!!! U ono vrijeme su vazili neki drugi standardi u stripu. Mora vam biti jasno da je Tex u Italiji nesto poput nacionalnog simbola, un ranger nazionale, i bilo koji pokusaj da se nesto promijeni izaziva ogromne proteste fanova (npr. kako objasniti gomilu bjesnih pisama koje su zatrpali redkaciju protestvujuci protiv Bosellija koji uvodi previse zena u nove epizode?!). Medjutim, problem je sto Nizzi koji je glavni scenarist vec 20 godina u zadnje vrijeme pise price ispod svakog nivoa , to se jednostavno ne da citati koliko je sve vec prozvakano i 100 puta vidjeno (sto bi rekli talijani la solita minestra scaldata, tj. uobicajena podgrijana pasta) a i Texa je srozao na blijedu sjenu Texa kojeg je zamislio G.L.Bonelli; zamislite npr. scenu gdje Tex razmislja hoce li napasti razbojnicko gnijezdo da bi oslobodio sina i maloljetnu djevojku jer "razbojnika ima desetak"!. To je vjerojatno pokusaj da se Tex vrati u koliko toliko realniji okvir, ali ljudi to jednostavno ne podnose. Tex mora biti neustrasiv, mora ovomjesecnog zlikovca porazbacati po prostoriji ispitivajuci ga itd. itd. S druge strane, uzmite Magico Vento, Napoleona ili Dampyra, pa cete vidjeti koliko je taj strip kvalitetno napravljen i kako necete moci naci takve zamjerke. zato degmane, prije nego kazes tako nesto, potrudi se da procitas nesto recentno i novo (a opet s druge stane, i Ken Parker je Bonelli, ljudi to ocito zaboravljaju. I Prica o Divljem Zapadu.). I bas me zanima koliko du duboko psiholoski razradjeni i karakterizirani npr. supermen i ostala ekipa... Sva izbija zivotna filozofija iz njih:-)
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 06/07/2003 : 12:20:06
|
quote: Originally posted by Markos
I bas me zanima koliko du duboko psiholoski razradjeni i karakterizirani npr. supermen i ostala ekipa... Sva izbija zivotna filozofija iz njih:-)
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy
|
|
|
Dado
Advanced Member
Switzerland
21068 Posts
Posted - 06/07/2003 : 12:22:22
|
quote: Originally posted by Dzimi Gitara
Tex ono bese nikad nije ranjen?
Koliko znam bio je ranjen i to vise puta. Jednom je cak jedva prezivio u onoj epizodi Indijanski Zavet kad se je sukobio sa revolverasom melezom.
|
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 06/07/2003 : 12:24:37
|
Steta sto ne izlaze italijanski originali kod nas... Tex upravo izlazi ponovo (nuova ristampa) po ko zna koji put, i to dva puta mesecno, ja bih to rado kupovao... |
|
|
byoman
Advanced Member
Croatia
6349 Posts
Member since 07/12/2002 |
Posted - 06/07/2003 : 12:29:19
|
quote: Originally posted by Dado
I bas me zanima koliko du duboko psiholoski razradjeni i karakterizirani npr. supermen i ostala ekipa... Sva izbija zivotna filozofija iz njih:-)
Batman je karakteriziran u "Gotham Knightsima". Više bi o tome moga rec Emir Pašanovic s obzirom na to da je on napisao tekst o Batmanu.
Murders in the Rue Morgue they're never gonna find me Murders in the Rue Morgue I'm never going home.
|
|
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 06/07/2003 : 12:32:03
|
Zivio Bonelli!
Mozete ga vi kritikovati ali on ce nas sve nadziviti.
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
|
SejoSexon
Advanced Member
Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 07/07/2003 : 21:56:45
|
Sada ce ispasti da je sve sto dolazi od Bonellija smece, ali kao sto se kaze: stvar ukusa!
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
Posted - 07/07/2003 : 23:31:56
|
E moj Byomane, da sam ja imao pristupa takvim djelima kakvo je Gotham Knights mislis da bih ja ovaj site i pogledo ?! ;))))) no salu na stranu, stvarno stavljati Batmana u kos sa ostalim americkim 'ekonomski isplatnijim' (citaj: smecem) stripovima je malo ici over the top. on je jedan od najstarijih likova, jedan od najrazradjenijih (iako, kao i sva ostala DC izdanja ima svojih prijenosa) i definitivno najznacajniji za svjetski strip. samo recite koji je strip dozivio tolike publikacije, promjene, adaptacije na film i televiziju, ukratko, dobio toliki odziv publike svih uzrasta i spolova?
Markos me natjero da promjenim signature!!! |
|
|
byoman
Advanced Member
Croatia
6349 Posts
Member since 07/12/2002 |
Posted - 07/07/2003 : 23:39:14
|
Emire, napravi si account na streamloadu i pitaj DusMana da ti posalje nesto stripova. Tih nesto stripova ce ti doci u obliku puuuuunoooo stripova i medju njima ima nesto Gotham Kgnightsa, koji se meni osobito svidjaju. |
|
|
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 07/07/2003 : 23:54:52
|
quote: Originally posted by Emir Pasanovic
E moj Byomane, da sam ja imao pristupa takvim djelima kakvo je Gotham Knights mislis da bih ja ovaj site i pogledo ?! ;))))) no salu na stranu, stvarno stavljati Batmana u kos sa ostalim americkim 'ekonomski isplatnijim' (citaj: smecem) stripovima je malo ici over the top. on je jedan od najstarijih likova, jedan od najrazradjenijih (iako, kao i sva ostala DC izdanja ima svojih prijenosa) i definitivno najznacajniji za svjetski strip. samo recite koji je strip dozivio tolike publikacije, promjene, adaptacije na film i televiziju, ukratko, dobio toliki odziv publike svih uzrasta i spolova?
Markos me natjero da promjenim signature!!!
Superman ?? |
|
|
Markos
Webmaster
Croatia
29384 Posts
Member since 27/08/2001 |
Posted - 08/07/2003 : 10:41:44
|
Pa PSDZ je po meni realisticni western, isprican u skladu sa povijesnim podacima i cinjenicama. Crtez istina nije nesto, pogotovo Tarquino, ali ostali nisu losi, dapace. I da, poslije dolaze bolje epizode, iako meni ni prve nisu lose. Svidja mi se sto se razvija prica o jednoj porodici, sto sve ima glavu i rep, postoji continuity.
Kicking Squeeling Gucci Little Piggy |
|
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts
Posted - 08/07/2003 : 10:55:23
|
quote by SejoSexon: _____________________ Sada ce ispasti da je sve sto dolazi od Bonellija smece, ali kao sto se kaze: stvar ukusa! _____________________ ...osim Mister Noa :o) |
|
|
Bardho
Senior Member
1943 Posts
Member since 10/04/2003 |
Posted - 08/07/2003 : 15:01:10
|
Pa PSDZ je po meni realisticni western, isprican u skladu sa povijesnim podacima i cinjenicama. Crtez istina nije nesto, pogotovo Tarquino, ali ostali nisu losi, dapace. I da, poslije dolaze bolje epizode, iako meni ni prve nisu lose. Svidja mi se sto se razvija prica o jednoj porodici, sto sve ima glavu i rep, postoji continuity.
Jel to možda o onom bijelcu što dode medu indijance živit?? To je izlazilo u Jugi prije raspada?? |
|
|
Emir Pasanovic
stripovi.com suradnik
Bosnia and Herzegovina
6221 Posts
Member since 10/06/2002 |
|
---dp---
Advanced Member
17232 Posts