forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 mali rendzer-originali
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 10/08/2005 : 20:28:22  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Andrea Lavezzolo je musko, naravno. Jedina zena koja je radila na Malom Renderu je Lina Bufolente.

quote:
Originally posted by miha

quote:
Originally posted by osim

Zasto Mali rendzer nije narocito popularan, cini mi se da ima vise razloga, a osnovni je da vec 15 godina na nasim prostorima nije objavljivan, tako da je uz Tima i Dastija to cini mi se jedini strip koji je objavljivan u LMS/ZS koji nije posle ponovo objavljivan. Pa kako da strip i postane popularan, ako se nigde ne moze naci, osim kod kolekcionara? A i to sto je objavljivano, videli smo kakvog je to tehnickog kvaliteta. Razlog vise da neko ponovo krene u objavljivanje ovih stripova - a timi Dasti nisu objavljivani kod nas vec 25 godina (sa izuztkom jedne epizode u Almanahu). Svojevremeno je (sredinom 80-ih) MR bio popularniji i od K. PArkera, Mister Noa, kapetana Mikija, Texa... Mislim jedino da su Zagor, Blek i mozda Komandant Mark bili popularniji. A koliko su dok su izlazili, bili popularni Tim i Dasti, ne mogu da kazem, jer u to vreme jedva da sam bio rodjen. I ja sam se svojevremeno iznenadio kad sam dosao do prvog stripa TiD, nisam do tada ni znao da postoji. Pa, kako da danasnji klinci uopste i saznaju za MAlog rendzera i Tima i Dastija, ako ih nigde ne mogu nabaviti.

Pogledao sam novu verziju popisa Malog Rendžera sa autorima, jednom recju - fenomenale osime. Vidim, da ipak nije Nolita pisao Malog rendžera u toj meri koliko sam to isprva mislio, tek jedno tuce epizoda, no to su bili taj tim italijanski, Donateli, mladi Gamba, Bignoti, koji su žvrlaji Kita, i to prilicno uspešno, barem u tom srednjem periodu serijala. Pisao je vecinu stvari Andrea Lavacoli. Ili pisala? Andrea bi moglo biti muško ime, mada zvuci neodredeno, moj gazda dok sam prošlog veka radio neko vreme u Italiji zvao se Andrea, a bio je italijanski Slovenac, tako da tu nisam posvim siguran, na kraju mogla bi to biti i žena. I Decio Canzio u drugom periodu, sve su to scenaristi i crtaci koji su radili i na Zagoru, pa se može to dvoje radova uporediti. Zagor ima lepu popularnost danas, logincno nema razloga da i Mali Rendžer ne bi bio popularan u istoj meri ako bi ga generacije novih kupaca kupovale. A ne kupuju zašto, nedostupan je? možda nisu culi za mail order nacin kupovine? ne znaju za prave prodavnice ili su cene na kraju preskupe? možda jim nešto trece smeta? Uglavnom ne slažem se da su strimpovi od Kit Telera nedostupni osim ako se radi o dobrom razlogu.

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 11/08/2005 : 02:03:07  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
quote:
Originally posted by osim

ovo je tacno, ali ipak tex nekako opstaje...

quote:
Originally posted by ---dp---

Generalno su likovi za divljeg zapada manje popularni, bez obzira da lj izlaze ili ne, jer je nekako proslo vreme popularnosti vesterna i na filmu, a kamoli u stripu. Zato kazem da je Zagor popularniji jer ima dosta osobina koje imaju vec uveliko provereni komercijalni strip likovi (Fantom, Tarzan, Supermen)

Da, ali on je popularniji od Zagora zamo u Italiji iz razumljivih razloga sto je nastao jos 1948. godine i kad je Zagor poceo da izlazi, Tex je vec imao svoju milionsku publiku.
Go to Top of Page

fumettisti
Senior Member

Croatia
2265 Posts

Member since 13/07/2002

Posted - 11/08/2005 : 11:43:41  Show Profile Show Extended Profile  Send fumettisti an ICQ Message  Send fumettisti a Private Message
DP...milionsku??? ne bih se slozio,ipak su to rane godine...
Go to Top of Page

Advanced Member

Denmark
3264 Posts

Member since 05/11/2001

Posted - 11/08/2005 : 12:27:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Top a Private Message
quote:
Originally posted by fumettisti

DP...milionsku??? ne bih se slozio,ipak su to rane godine...

i ja mislim, jer se ti nisi jos bio rodio

*-*"The only thing we have to decide is what to do with the time that is given to us."*-*
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 11/08/2005 : 17:22:41  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Pa, ako je tiraz nekoh brojeva Teksa bio preko 400.000, onda je publika svakako milionska... Mislim da isto vazi i za Dilan Doga. Jedino ne znam koji su najveci tirazi koje je dostigao Zagor (sto me, naravno, najvise zanima).
Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 11/08/2005 : 21:08:50  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
quote:
Originally posted by ---dp---

Pa, ako je tiraz nekoh brojeva Teksa bio preko 400.000, onda je publika svakako milionska... Mislim da isto vazi i za Dilan Doga. Jedino ne znam koji su najveci tirazi koje je dostigao Zagor (sto me, naravno, najvise zanima).

Zagor je imao tolike tiraze da izdavaci nisu smeli objaviti cifru kako zbog postovanja prema ljubiteljima Dilan Doga tako i zbog poreznika jel bi se saznalo koliko su zaradjivali...

Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 11/08/2005 : 23:05:38  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Ma ozbiljno pitam... Mislim da Markos ima u glavi neke cifre, ali se ne secam da je za Zagora ikad pisao kolike je imao tiraze u najboljim vremenima. To za Teksa i Dilan doga i znam iz nekih ranijih Markosovih postova...
Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000