forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 mali rendzer-originali
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 6

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 07/08/2005 : 16:01:58  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
quote:
Originally posted by osim

evo dodao sam i autore u uporedni spisak, to je dobar predlog. Sto se tice godina, mislim da tu markos majvise moze da pomogne, posto ja vecinu originala nemam, ali koliko znam, mali rendzer je u collana cow-boy izlazio od 1963 do 1985, a recimo ovaj Tiro al bersaglio koji se kod nas nije nikad pojavio je objavljen u novembru 1976, pa nije tesko izracunati kad su izasli ostali.

Svaka cast za ovaj popis. Kit Teller i Tex su bolna tocka usporednih popisa. Jedan manje.

Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 07/08/2005 : 17:40:13  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message

Bravo Osime,trebalo se tu snaci,svaka cast!
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 07/08/2005 : 20:10:53  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
E, sad i ja moram da se zahvalim VJ koji mi je poslao popis orininalnih izdanja sa autorima, bez tog popisa nikako ne bi islo
HVALA VJ!!!

quote:
Originally posted by sdragan@

Bravo Osime,trebalo se tu snaci,svaka cast!

Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 07/08/2005 : 21:30:43  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message
quote:
Originally posted by alen

quote:

Ja odavno posedujem LMS 697 "Lazni zig", nikada ga nisam stigao procitati,nisam znao da je to reprint prvog Kit Telera,eto sta znaci imati internet...

Sutra ga moram naci pa natenane da ga procitam za vikend

I onda mi javi je li to to ili je Dnevnik .

Evo Alene danas sam malo prelistao LMS 697 "lazni zig" i zakljucio da samo onaj ko ima i ZS 54 "lazni zig" moze otkriti da li je to to ili je Dnevnik nesto iseckao,uglavnom,prica pocinje odmah,u prvoj stranici je Kit Teler rendzer,tu je i Klareta,njena mama i Pukovnik Braun,bukvalno svi padaju sa neba(slicno je i sa Kap.Mikijem).

Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 07/08/2005 : 21:43:14  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
OK, hvala.

Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 08/08/2005 : 09:30:19  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Zasto Mali rendzer nije narocito popularan, cini mi se da ima vise razloga, a osnovni je da vec 15 godina na nasim prostorima nije objavljivan, tako da je uz Tima i Dastija to cini mi se jedini strip koji je objavljivan u LMS/ZS koji nije posle ponovo objavljivan. Pa kako da strip i postane popularan, ako se nigde ne moze naci, osim kod kolekcionara? A i to sto je objavljivano, videli smo kakvog je to tehnickog kvaliteta. Razlog vise da neko ponovo krene u objavljivanje ovih stripova - a timi Dasti nisu objavljivani kod nas vec 25 godina (sa izuztkom jedne epizode u Almanahu). Svojevremeno je (sredinom 80-ih) MR bio popularniji i od K. PArkera, Mister Noa, kapetana Mikija, Texa... Mislim jedino da su Zagor, Blek i mozda Komandant Mark bili popularniji. A koliko su dok su izlazili, bili popularni Tim i Dasti, ne mogu da kazem, jer u to vreme jedva da sam bio rodjen. I ja sam se svojevremeno iznenadio kad sam dosao do prvog stripa TiD, nisam do tada ni znao da postoji. Pa, kako da danasnji klinci uopste i saznaju za MAlog rendzera i Tima i Dastija, ako ih nigde ne mogu nabaviti. A, eto, Kapetan Miki izlazi, a daleko je losiji strip od ova dva...

quote:
Originally posted by miha

quote:
Originally posted by ---dp---

Pa, kad si vec krenuo Miha sa prepricavanje, prepricaj nam caskom ceo Kitov opus

Da prepricam celi serijal? Teško Dejane jer ga nisam citao, ali mogu reci da u tom serijalu, ako si ljubitelj klasicne stare škole italijanskog stripa ima radova koji ostaju u dobrom secanju. Nije toliko ocigledno što je ono što taj strip za kojeg se smatra da prije svega potencira na mladji uzrast, recimo od 8 do 11 godina, osim šarolikosti raznih karaktera, cini necim što bi i za starije citaoce imalo šmeka. Na prvi pogled crtež je prosecan, price su standardne, divlji zapad i to, a na prvi pogled, jer ako bolje pogledaš ima tu i neke slojevitosti i malo simbolizma, što cini da i na drugo citanje pa i trece te pricice ponekad ostaju sveže i zabavne za citanje. Osim toga Nolita je Šekspir za stripove. Kakve sve on šeme radi, reverz, urez, pljoska, zarez, ili kad se usred neke akcije pocne da prica što je bilo prije toga, ma nešto nevideno za današnje pojmove, danas je od te stare škole scenaristike ostalo veoma malo. Ako si ljubitej scenarija Guida Nolita, nabavi brojeve oko Avantura u Meksiku, Klareta je kidnapovana, Mali begunci, tu mislim da je najbolji. Zašto Kit Teler nije popularan ko zna, možda ga je jednostavno pregazilo vreme, pa su neke militantnije franšize postale popularnije? Ali ko zna zašto Rols Rojs danas nije popularan, nije valjda zbog Mercedesa?

Još mala kratka kritika osimovog popisa: crtaci i scenaristi nisu uopšte pomenuti, nije da je to toliko bitno ali ako vec znaš ta imena, ne bi bilo loše da kažeš nešto o tome na kratko, mene pre svega zanima da li je Nolita taj koji je pisao scenarije kako mi je ostalo u secanju. Postoji li Nolitina crta, kao što je to u Zagoru Vuk samotnjak, poslednja epizoda Nolitinog Zagrora pre nego što Guido prelazi na pisanje Mister Noa, a sad kad je kod Kit Telera sve posloženo po redosledu možda bi se moglo naci tu crtu? Da li bi mogao da napišeš i koje godine su ti stripovi nastali, barem onako otprilike, naprimer za svaki stoti broj koja je godina?

Go to Top of Page

miha
Advanced Member

3628 Posts

Member since 05/05/2003

Posted - 08/08/2005 : 19:54:51  Show Profile Show Extended Profile  Send miha a Private Message
quote:
Originally posted by osim

Zasto Mali rendzer nije narocito popularan, cini mi se da ima vise razloga, a osnovni je da vec 15 godina na nasim prostorima nije objavljivan, tako da je uz Tima i Dastija to cini mi se jedini strip koji je objavljivan u LMS/ZS koji nije posle ponovo objavljivan. Pa kako da strip i postane popularan, ako se nigde ne moze naci, osim kod kolekcionara? A i to sto je objavljivano, videli smo kakvog je to tehnickog kvaliteta. Razlog vise da neko ponovo krene u objavljivanje ovih stripova - a timi Dasti nisu objavljivani kod nas vec 25 godina (sa izuztkom jedne epizode u Almanahu). Svojevremeno je (sredinom 80-ih) MR bio popularniji i od K. PArkera, Mister Noa, kapetana Mikija, Texa... Mislim jedino da su Zagor, Blek i mozda Komandant Mark bili popularniji. A koliko su dok su izlazili, bili popularni Tim i Dasti, ne mogu da kazem, jer u to vreme jedva da sam bio rodjen. I ja sam se svojevremeno iznenadio kad sam dosao do prvog stripa TiD, nisam do tada ni znao da postoji. Pa, kako da danasnji klinci uopste i saznaju za MAlog rendzera i Tima i Dastija, ako ih nigde ne mogu nabaviti.

Pogledao sam novu verziju popisa Malog Rendžera sa autorima, jednom recju - fenomenale osime. Vidim, da ipak nije Nolita pisao Malog rendžera u toj meri koliko sam to isprva mislio, tek jedno tuce epizoda, no to su bili taj tim italijanski, Donateli, mladi Gamba, Bignoti, koji su žvrlaji Kita, i to prilicno uspešno, barem u tom srednjem periodu serijala. Pisao je vecinu stvari Andrea Lavacoli. Ili pisala? Andrea bi moglo biti muško ime, mada zvuci neodredeno, moj gazda dok sam prošlog veka radio neko vreme u Italiji zvao se Andrea, a bio je italijanski Slovenac, tako da tu nisam posvim siguran, na kraju mogla bi to biti i žena. I Decio Canzio u drugom periodu, sve su to scenaristi i crtaci koji su radili i na Zagoru, pa se može to dvoje radova uporediti. Zagor ima lepu popularnost danas, logincno nema razloga da i Mali Rendžer ne bi bio popularan u istoj meri ako bi ga generacije novih kupaca kupovale. A ne kupuju zašto, nedostupan je? možda nisu culi za mail order nacin kupovine? ne znaju za prave prodavnice ili su cene na kraju preskupe? možda jim nešto trece smeta? Uglavnom ne slažem se da su strimpovi od Kit Telera nedostupni osim ako se radi o dobrom razlogu.
Go to Top of Page

miha
Advanced Member

3628 Posts

Member since 05/05/2003

Posted - 08/08/2005 : 20:01:00  Show Profile Show Extended Profile  Send miha a Private Message
quote:

A, eto, Kapetan Miki izlazi, a daleko je losiji strip od ova dva...

Kapetan Miki popularniji od Malog Rendžera? eh pa da jeste ali kod izdavaca a dali i kod kod kupaca? Tako da se ne slažem ni da je Miki u svim pogledima popularniji od Kita, pa ni da je lošiji. Miki je nacrtan veoma realisticno, kod njega možeš videti i cviran kojim su zakrpe na koljenima nacrtane toliko je detaljan i realistican, i veoma godi oku. A Kit Teler, tu malo variira jer su ga crtali više ljudi ali recimo onaj Gambin, uvek imaš dojam da likovi imaju išcašene zglobove toliko mu fali u realizmu ali je opet fora taj njegov kubizam, kad se brzo cita i oko se ne zaustavlja predugo na slici, nosi ta išcašenost neki pokret u sebi. Nekima naprimer veoma pasuje to, kao i one njegove nosate smešne karikature. I Bignoti nije loš, bolji je od Gambe, mnogo bolji, veoma je dobar. A tek Donateli, mamma mia to je majstor nad majstorima, njega je teško dovoljno nahvaliti (da nisam možda sad malo subjektivan). Ima je Zagor srecu da su ga ovi troje crtali. Ali razlika u crtežu možda nije uopšte bitna za popularnost možda je stvar u scenaristiki, Teler ima tu prednost da je pisan deceniju kasnije od Mikija, u šestdesetima, kad su i neke svežije teme bile u centru Italijanske književnosti i filma. Tu su pisci mogli mnogo ideja pokupiti, lako jim je bilo biti bolji od Kapetana Mikija. Uf koliko teoretiziranja da bar mogu to malo skratiti skuzi
Go to Top of Page

sdragan@
Senior Member

Western Sahara
1780 Posts

Member since 01/05/2005

Posted - 08/08/2005 : 21:39:17  Show Profile Show Extended Profile  Send sdragan@ a Private Message

/Miha/
Bignoti nije loš, bolji je od Gambe, mnogo bolji, veoma je dobar. A tek Donateli, mamma mia to je majstor nad majstorima, njega je teško dovoljno nahvaliti

---------------------------------------------------------------------

Ja bas sinoc citam Zagora koga nisam citao jos od detinjstva(ZS 672) i vidim sve mi je ok...odlican crtez nekako mi odgovara da ga citam,vratim se na prvu stranicu da vidim da li ima potpis crtaca,kad ono Bignoti!!!Sjajan je,Sjajno je radio i Mister no-a i Kit Telera,sve ono sto sam voleo citati kao klinac i sto mi je naj vise ostalo u secanju sve je crtao Bignoti.

O Donateliju ne vredi trositi reci...majstor
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 08/08/2005 : 22:59:08  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Generalno su likovi za divljeg zapada manje popularni, bez obzira da lj izlaze ili ne, jer je nekako proslo vreme popularnosti vesterna i na filmu, a kamoli u stripu. Zato kazem da je Zagor popularniji jer ima dosta osobina koje imaju vec uveliko provereni komercijalni strip likovi (Fantom, Tarzan, Supermen)
Go to Top of Page

fumettisti
Senior Member

Croatia
2265 Posts

Member since 13/07/2002

Posted - 09/08/2005 : 00:47:07  Show Profile Show Extended Profile  Send fumettisti an ICQ Message  Send fumettisti a Private Message
ja bih samo "popravio"Markosa sa nekim starim izjavama na pocetku ovoga o Kitu Teleru..Strip je poceo izlaziti pocetkom 60-ih a ne krajem 50-ih godina..REPRINTAN je...reprintani su brojevi od 31 do 52,ja posjedujem 9 od tih iz reprint serije;razlika u odnosu na originale jest to sto u ovim mojima na kraju nema onog klasicnog;nastaviti ce se.Osim toga u potpunosti su identicni prvom izdanju.Ako se pitas zasto su neki tako skupi,,tu si apsolutno u pravu...Jednom si sam nesto govorio o malim tirazima pojedinih izdanja,pa je ocito da je i u slucaju nekih Kit Teler brojeva dolazilo do iste stvari.TKO KAZE DA NISU POPULARNI KIT TELER I TIM I DASTI???he he he,barem ne kod nas,,,
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 09/08/2005 : 00:51:21  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Meni je Kit Teler medju najboljima, i vec ozbiljno razmisljam o tome da ga skupljam...
Go to Top of Page

fumettisti
Senior Member

Croatia
2265 Posts

Member since 13/07/2002

Posted - 09/08/2005 : 01:05:09  Show Profile Show Extended Profile  Send fumettisti an ICQ Message  Send fumettisti a Private Message
opet evo mene,malo sam se zapetljao,Markos je u pravu jer je mislio na pocetak izlazenja,format strisce a ja sam mislio na seriju Cow Boy.
DP..mislim da bi ti to bio cist promasaj jer ja muku mucim sa ovima ispod broja 100.
Imam svega 22 komada od toga a samo prva 4 broja od reprinta izdavacke kuce Mercury...lako ih je nabaviti,mislim na ove zadnje navedene ali su skupi..52 eura za komplete od po 4 komada.Napominjem ti da je izaslo 13 kompleta pa ti racunaj.U zadnje vrijeme izlaze i kompletne serije iz serije ZENITH,stripovi prije Zagora ali i to je ubojito.Nudili su mi prvi Zagorov reprint iz Zenita za samo 70 eura...
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 09/08/2005 : 01:12:29  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
Ma ne Stripje, nemam ja tih para, mislio sam da skupljam "Dnevnikove", ionako su najbolje price dosle kasnije a dosta toga je i sam "Dnevnik" reprintovao.
Go to Top of Page

globinjo
Moderator

Croatia
33493 Posts

Member since 12/09/2002

Posted - 09/08/2005 : 05:35:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit globinjo's Homepage  Send globinjo a Private Message
quote:
O Donateliju ne vredi trositi reci...majstor

tako je

...i onda kad ne bude nas bilo,stripove ce citat' naše...
DRUKALI SMO ZA AJDUKA,MLADOST ,STAROST,ŽIVOT CILI!
HAJDUK SUPERPRVAK 2005!
Go to Top of Page

SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts

Member since 16/04/2002

Posted - 09/08/2005 : 06:17:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit SejoSexon's Homepage  Send SejoSexon a Private Message
quote:

Meni je Kit Teler medju najboljima, i vec ozbiljno razmisljam o tome da ga skupljam...

Bolji i od tvog Zagora?

Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.

Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 09/08/2005 : 10:42:13  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
Miha, a pogledaj tek price koje su radili Montanari&Grassani, to su price gde zaboravis na tekst i uzivas u slikama!!!
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 09/08/2005 : 10:43:46  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
a sto se tice Bignottija, treba pogledati serijal Tim i Dasti, kojeg je on u celosti radio sa Ticcijem i nesto malo sa Balzanom. Tu je tek, posebno u kasnijim epizodama, pokazao koliko je dobar
Go to Top of Page

mister no
Starting Member

72 Posts

Member since 29/07/2002

Posted - 09/08/2005 : 12:09:16  Show Profile Show Extended Profile  Send mister no a Private Message
Evo par slicica iz preskocene epizoda Il volto dell`assassino...
http://img52.imageshack.us/img52/4057/kit37tb.jpg
http://img324.imageshack.us/img324/8963/kit22nn.jpg
Jel` mu otisla glava???
Inace datum izdavanja je Januar 1977...

Go to Top of Page

panzer
Advanced Member

12648 Posts

Member since 18/05/2005

Posted - 09/08/2005 : 12:10:51  Show Profile Show Extended Profile  Send panzer a Private Message
quote:
Originally posted by mister no

Jel` mu otisla glava???

mister no, cujem da ideš u mirovinu
Go to Top of Page

alen
Advanced Member

Croatia
4621 Posts

Member since 14/02/2005

Posted - 09/08/2005 : 12:14:28  Show Profile Show Extended Profile  Send alen a Private Message
quote:

Jel` mu otisla glava???

Jasno mi je da su zbog ovakvih epizoda u Dneviku strahovali za vlastite glave. Sjec-sjec...

Go to Top of Page

mister no
Starting Member

72 Posts

Member since 29/07/2002

Posted - 09/08/2005 : 12:23:13  Show Profile Show Extended Profile  Send mister no a Private Message
quote:
Originally posted by panzer

quote:

Jel` mu otisla glava???

mister no, cujem da ideš u mirovinu

Znas kako je: godine, zene, whisky, chachaca, karlovacko... a i klima ova amazonska...
Go to Top of Page

miha
Advanced Member

3628 Posts

Member since 05/05/2003

Posted - 09/08/2005 : 19:34:00  Show Profile Show Extended Profile  Send miha a Private Message
quote:

Miha, a pogledaj tek price koje su radili Montanari&Grassani, to su price gde zaboravis na tekst i uzivas u slikama!!!

Montanari&Grassani? Sjajan tim, definitivno. Nisam baš mnogo njihovih stripova citao...

quote:

Jel` mu otisla glava???

Ma nije otišla glava, sto posto. To mora da je neki trik sa gumenom sekirom ili sakrivanjem glave u košulji. Lukavi su rendžeri, znam ja njih, prelukavi su za ove Teutonce. Znam zašto Dnevnik nije objavio ovu epizodu u to vreme. Da je objavio bilo bi "lopta i fudbalisanje na Golom otoku" (citaj: tucanje kamena).
Go to Top of Page

---dp---
Advanced Member

17232 Posts

Member since 26/10/2001

Posted - 10/08/2005 : 01:12:04  Show Profile Show Extended Profile  Send ---dp--- a Private Message
quote:
Originally posted by SejoSexon

quote:

Bolji i od tvog Zagora?

Ase ležit vojnik Gorcin u zemlji svojoj. Na baštini tuždi žih. A smrt dozivah noc i dan. Mrava ne zgazih u vojnike odoh.

Od Zagora nikako, ali Dzeri je vec diskutabilan...
Go to Top of Page

osim
Senior Member

Vatican City
1686 Posts

Member since 12/11/2002

Posted - 10/08/2005 : 09:12:02  Show Profile Show Extended Profile  Send osim a Private Message
ovo je tacno, ali ipak tex nekako opstaje...

quote:

Generalno su likovi za divljeg zapada manje popularni, bez obzira da lj izlaze ili ne, jer je nekako proslo vreme popularnosti vesterna i na filmu, a kamoli u stripu. Zato kazem da je Zagor popularniji jer ima dosta osobina koje imaju vec uveliko provereni komercijalni strip likovi (Fantom, Tarzan, Supermen)

Go to Top of Page
Page: of 6 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000