Author |
Topic  |
comicman
Senior Member

1684 Posts
Member since 17/04/2002 |
|
dule_car
Advanced Member

Slovenia
4193 Posts
Member since 01/05/2003 |
Posted - 09/08/2003 : 01:47:03
|
Pe to su oni uzeli u obzir tadašnje panslavisticke težnje balkanskih naroda... :) Pa zar treba tražiti logiku u Zagoru. Klincima je svejedno. :)
to e to
---there is no spoon--- (a viljuske?)
|
 |
|
comicman
Senior Member

1684 Posts
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Member since 26/10/2001 |
Posted - 09/08/2003 : 03:38:26
|
Kad bismo nabrajali sve nelogicnosti ne samo kod Zagora nego uopste u stripovima, naisli bismo na drasticno gore primere |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 09/08/2003 : 07:05:07
|
Ludens, str.60: Chico: "Zive mrtvace?" Metrevelic: "Da... U Grckoj ih zovu brukolaki, a u Jugoslaviji, mojoj zemlji porijekla, 'vrolok', ili 'vukodlak'." |
 |
|
ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8223 Posts
Member since 30/07/2002 |
Posted - 09/08/2003 : 09:01:43
|
to što talijani ne znaju povijest ovih krajeva ne cudi, ali barem da je to ludens ispravio i napisao nešto logicnije, ovako bode oci |
 |
|
BOGI
Advanced Member

USA
6494 Posts
Member since 07/09/2002 |
Posted - 09/08/2003 : 10:33:34
|
prvo nesto malo zanimljiviji topic a da ima veze sa Zagorom p.s. treutno je na 1. strani 5 topica za Zagorovim imenom u naslovu
Some motherfuckers are always trying to ski up hill. |
 |
|
comicman
Senior Member

1684 Posts
Posted - 09/08/2003 : 21:50:59
|
quote: Originally posted by ken2
to što talijani ne znaju povijest ovih krajeva ne cudi, ali barem da je to ludens ispravio i napisao nešto logicnije, ovako bode oci
a sta bi bilo logicnije...tursku imperiju
"FOXHOUND" |
 |
|
fumettisti
Senior Member

Croatia
2265 Posts
Member since 13/07/2002 |
Posted - 09/08/2003 : 22:25:09
|
uopce se ne radi o nelogicnosti i nepoznavanju povijesti nego o ovome:citateljima je jednostavnije zamisliti pojam jugoslavija nego razmisljati o srbiji,crnoj gori ili hrvatskoj. stoga bih i ja radije napisao italija nego navodio lombardiju,toscanu,liguriju ili nesto slicno.na taj nacin dobijes jasnu sliku a ne da razmisljas gdje je to u italiji.zar ne?? |
 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 09/08/2003 : 23:16:08
|
quote: Originally posted by fumettisti
uopce se ne radi o nelogicnosti i nepoznavanju povijesti nego o ovome:citateljima je jednostavnije zamisliti pojam jugoslavija nego razmisljati o srbiji,crnoj gori ili hrvatskoj. stoga bih i ja radije napisao italija nego navodio lombardiju,toscanu,liguriju ili nesto slicno.na taj nacin dobijes jasnu sliku a ne da razmisljas gdje je to u italiji.zar ne??
Tocno, jer da je npr. u tom vremenskom kontekstu spomenuta i Italija, to bi strogo gledano bilo netocno, oznacavalo bi zemljopisni pojam a ne drzavu - Italija je ujedinjena tek 1861. nakon sto je na Beckom kongresu 1815. bila podijeljena izmedju Austrije, Spanjolske ( Napulj i Sicilija ), Papinske drzave i Kraljevstva Pijemonta i Sardinije. To stvarno nije veliki gaf, da su napisali Hrvatska ili Srbija tko bi od talijanskih citatelja znao gdje je to. |
 |
|
big joco
Senior Member

.jpg)
Slovenia
1712 Posts
Member since 27/05/2003 |
|
VALTER
Advanced Member

Croatia
6417 Posts
Posted - 09/08/2003 : 23:29:38
|
TRST JE NAS! hehehe to mi je dok sam iso u gimnaziju razrednik prico cime su se u njegovo vrijeme mladi bavili... isli su po ulicama i vikali ovakve parole umjesto da su citali stripove. |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 10/08/2003 : 00:06:30
|
"Ludens" je glatko mogao umesto Jugoslavija da napise Hrvatska. No, ipak su se i ovog puta striktno drzali originalnog teksta |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 10/08/2003 : 00:25:31
|
quote: Originally posted by comicman
u originalnom izdanju doktor Metrevelic kaze: In Grecia li chiamano"brucolachi" ed in Jugoslavia,la mia terra d'origine "vrolok" oppure "vukodlak" Kako to da u 1840 g. postoi Jugoslavija? Grcka je dobila neovisnost 1830 g,ali Jugoslavija nije postojala do 1918 g. i jel mi moze neko reci sta pise u Ludensovog broja
"FOXHOUND"
Isto kao sto je 1840. (ili bilo koje druge godine) postoja VAMPIR!
"Doveva essere un mio omonimo... mi spiace per lui, ma io sono vivo..." |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
|
KOLEKCIONAR
Senior Member

USA
1976 Posts
Member since 14/11/2001 |
Posted - 10/08/2003 : 03:55:30
|
Stose tice vampira na prostorima Balkanskog poluotoka, najbolje je objasnjeno u MM - VAMPIR U NEW YORKU Autori su takodje pogrijesili i kod SULTANOVE RUKE (alahova ruka) Ali o tome je vec bilo govora..  
Partizani crni vrani,danisu vam odbrojani...
|
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
|
BOGI
Advanced Member

USA
6494 Posts
Member since 07/09/2002 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 10/08/2003 : 10:30:46
|
Pa i radnja prvog broja Dampyra je u Sarajevu. Izgleda da svi vampiri dolaze iz bivse YU.
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
Edited by - SejoSexon on 10/08/2003 10:57:16 |
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 10/08/2003 : 15:51:05
|
<Isto kao sto je 1840. (ili bilo koje druge godine) postoja VAMPIR! Ahhh, ye of little faith! (nisam bas siguran da se to ovako pise :))
The Resurrection of Arnold Paul Date: 1727 Country: Serbia Subject Arnold Paul (or Paole) was born in the early 1700s in Medvegia, somewhere north of Belgrade. He was in the Turkish Serbia army, when in the spring of 1727 he returned to his hometown. After buying land and becoming a farmer, Arnold started seeing a woman from a neighboring farm. They later became engaged and he was reported to be good nature. For all of Arnolds good fortune, he had a certain gloom in his personality. He told his beloved that during his war days, he was attacked by a vampire. Arnold tracked the vampire back to it's grave where he killed the evil enity. After the vampires death, Arnold said he then ate some of the dirt from the tomb and bathed in the creatures blood to clense himself of the effects of the attack! A week after telling his bride to be his incredible story, Arnold died a victim of a fatal accident. He was buried immediately. Strange things began to happen. Three weeks after his funeral, there were reports of Paul being sighted over different areas. Four of the people who reported seeing Paul, had died of very strange circumstances. Because of the reports, panic spread through the community. On the 40th day after Pauls death, the community leaders had his body exhumed to diside if Paul was a vampre. With two military surgeons present, the coffin was opened. What was found was a body that showed no decompostion. The surgeons found new skin under a layer of old dead skin. The fingernails had continued to grow even in death! The surgeons made an incision in the body and blood flowed from the incision. With all present it was determined that Paul was indeed a vampire! The leaders staked the body through the heart and a groan was heard from the corpse. To insure permanent death, the head was cut off and the body was burned. To make sure no other vampire appeared, all of Pauls victims were treated to the same disposal. -------------------------------------------------------------------------------------------------- The Peter Plogojowitz Case
Date:1828
Country:Serbia
The subject, Peter Plogojowitz, lived in Austrian-occupied Serbia, not far from where Arnold Paul once lived. Peter died in September 1828, at the age of 62. On the third day after his funeral, his son reported that Peter entered the son's house in the middle of the night and asked for some food. The son gave Peter some food which in turn Peter ate and promptly left. Two days later, Peter returned again for some food, but this time the son refused. The next morning the son was found dead. Soon after, people of the village soon became exhausted and tired. Doctores found most of the people had a excessive loss of blood. Of those who were ill, nine died during the following week. Survivors reported seeing Peter in their dreams, biting them on the neck, then sucking their blood. After a village meeting, the community leader had a report sent to the commander of the Imperial Army. The commander responded by paying a visit to the village. The commander had all recent graves opened and the bodys examined. Peter was found breathing very gently and looked as if in a trance. His eyes were opened, flesh plump, complexion ruddy, new grown hair and nails, and fresh skin under his scarfskin. But the most important observation was fresh blood around and in the mouth! Without a doubt, concluded the commander, Peter was a vampire! The commander had the forsight to bring an executioner with him. As soon as the executioner drove a stake through Peter's heart, blood gushed from the wound and out of the body's orifces. Peter's body was then burned untill nothing was left. All the victims were protected by placing garlic and whitehorn in their graves and reburied.
 |
Edited by - DusMan on 10/08/2003 15:51:57 |
 |
|
---dp---
Advanced Member

17232 Posts
Posted - 10/08/2003 : 18:49:31
|
quote by SejoSexon: ____________________ Pa i radnja prvog broja Dampyra je u Sarajevu. Izgleda da svi vampiri dolaze iz bivse YU. ____________________
Svi putevi vode u Sarajevo :o) Doduse, i ja bih se zaputio, ali nema vise doktorice da me "pali" |
 |
|
Djole
stripovi.com suradnik

Serbia
11876 Posts
Member since 03/11/2002 |
Posted - 10/08/2003 : 20:00:57
|
Alo, Dule, daj mi digest verziju, ko ce sve ovo da ti cita... ;)
"Doveva essere un mio omonimo... mi spiace per lui, ma io sono vivo..." |
 |
|
SejoSexon
Advanced Member

Austria
17229 Posts
Member since 16/04/2002 |
Posted - 10/08/2003 : 23:10:36
|
quote: Originally posted by ---dp---
quote by SejoSexon: ____________________ Pa i radnja prvog broja Dampyra je u Sarajevu. Izgleda da svi vampiri dolaze iz bivse YU. ____________________
Svi putevi vode u Sarajevo :o) Doduse, i ja bih se zaputio, ali nema vise doktorice da me "pali"
danas se vratila sa mora, vidi u svastari
Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je de facto umjetnik. Shvacas? |
 |
|
Porter
Advanced Member

Sweden
5874 Posts
Member since 01/08/2002 |
Posted - 10/08/2003 : 23:32:21
|
quote: Originally posted by KOLEKCIONAR
Stose tice vampira na prostorima Balkanskog poluotoka, najbolje je objasnjeno u MM - VAMPIR U NEW YORKU Autori su takodje pogrijesili i kod SULTANOVE RUKE (alahova ruka) Ali o tome je vec bilo govora..  
Partizani crni vrani,danisu vam odbrojani...
Ta greska autora kod Sultanove ruke je djelovala iritirajuce na mene.
Alen A
|
 |
|
DusMan
Advanced Member

5067 Posts
Member since 12/11/2001 |
Posted - 10/08/2003 : 23:39:33
|
quote: Originally posted by Djole
Alo, Dule, daj mi digest verziju, ko ce sve ovo da ti cita... ;)
Digest verzija: Vampiri postoje! :) A ovo nase podnevlje je njihovo mesto rodjenja!
 |
 |
|
Thunderbolt
Senior Member

Croatia
2333 Posts
Member since 22/12/2002 |
Posted - 10/08/2003 : 23:46:00
|
E,sad san procita ovaj Zag EXT i nije mi baš nešto.Mislija san da ce bit bolji.
__________ Mind trics dont work on me,only money. |
 |
|
Topic  |
|