forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 Libellus: TEX KOLOR BIBLIOTEKA 1
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 47

Markos
Webmaster

Croatia
29713 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 27/11/2009 : 23:38:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Dado

quote:
Originally posted by Markos
@Dado - sad mi nešto nije jasno: par stranica prije govoriš da je prodaja iznad svih očekivanja, a ovdje govoriš "kome ćemo prodati 1000 Texova?". Ukoliko to nije poslovna tajna: koliko se točno Texa u boji prodalo do sada?

Markose, da bi mogao znati koliko je ta prodaja za mene iznad svih ocekivanja morao bi znati prije svega kolika
su moja ocekivanja, zar ne? A osim toga "prodaja iznad svih ocekivanja" ne mora nuzno znaciti kolicinu prodanih
primjeraka vec i vrijeme potrebno da se odredjena kolicina izdanja proda. A za mene je i jedno i drugo iznad ocekivanja.

Naravno da nije nikakva tajna koliko se prodalo, tko god nas je pitao mi smo mu vec rekli.
Do Interlibera se prodalo nesto malo vise od 150 primjeraka, tijekom Interlibera 17 komada,
i sad zadnje narudzbe nemam jos sve popisanu u brojku ali okvirno oko 170-180 komada se prodalo.
Za izdanje koje se prodaje oko 4 tjedna za mene je to i brojcano i vremenski iznad svih ocekivanja.
I ovim putem se svim kupcima u Gastonovo i moje ime zahvaljujem na podrsci.

Nisam napisao kome prodati 1000 primjeraka vec kome prodati tisuce primjeraka, a to je poprilicna razlika.
Jer jedino tisuce primjeraka mogu cijenu sniziti bitno da bi se moglo govoriti o "jeftinom" izdanju.
Pricalo se o norveskom izdanju koje ima 3 puta manju cijenu od nasega ali nakladu 10 puta vecu.
A cak i ta cijena je kako ispada promotivna za prvo izdanje, dakle bit ce i to izdanje skuplje.

Ako te jos nesto zanima, slobodno pitaj...

Ja sam čuo malo veću brojku, ali i ova je izvrsna, slazem se, i sigurno iznad očekivanja, i tu se slažem.

E sad, što sam htio s tim reći: kad se uzme u obzir iskustvo sa dosadasnjim Libellus prvim brojevima, mislim da je jang u pravu. Pogotovo sad, kad se vide prvi rezultati prodaje - koji su, ponavljam, izvanredni. Ja sam ti to vec govorio, pa ti to nije nista novo, ali evo još jednom: misljenja sam da ste trebali bar prva dva tri broja raditi u 750 primjeraka. Cijena bi se smanjila, u ovom slučaju, po mojoj procjeni, nekih 30-40 kuna (mozda i 50, makar "na silu" jer psiholoski je lakse za prihvatiti neke granice, nije isto 199 ili 250). A kao posljedica toga, vjerojatno vas ne bi napadali zbog skupoce, vjerojatno biste se ionako pokrili itd itd... Mozda bi trebao o tome razmisliti bar za buducnost.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29713 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 27/11/2009 : 23:38:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Curunir

quote:

quote:
meni se cini da pise "na tisuce", a ne 1000... tko te ne zna, rekao bi da nisi na ti s brojkama...

Jang je bio skroman, pitao je "samo" 750, ja sam zaokruzio na tisucu.

da, ali Dado je ustvrdio da ne moze prodati "na tisuce", a ti si taj citat komentirao...
ali prilicno je nebitno, jer se ni 1000 ne bi nikad prodalo... nakon prvog vala odusevljenja slijedi naglo smanjivanje prodaje, ako se ostatak proda u iduce 2 godine, odlicno... no, da je 200 komada tj. 40% naklade u mjesec dana izvrsno - svakako jest...

Tvoj je problem što misliš da znaš što i kako ja mislim.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 27/11/2009 : 23:43:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:
meni se cini da pise "na tisuce", a ne 1000... tko te ne zna, rekao bi da nisi na ti s brojkama...

da, ali Dado je ustvrdio da ne moze prodati "na tisuce", a ti si taj citat komentirao...
ali prilicno je nebitno, jer se ni 1000 ne bi nikad prodalo... nakon prvog vala odusevljenja slijedi naglo smanjivanje prodaje, ako se ostatak proda u iduce 2 godine, odlicno... no, da je 200 komada tj. 40% naklade u mjesec dana izvrsno - svakako jest...

ne, tvoj je problem sto ti znas da ja (i mnogi) znamo tocno sto i kako ti razmisljas...
cak i kad je sve crno na bijelom, kao sto se sad lijepo vidi razlika izmedju jedne tisuce i na tisuce, opet bi htio da je toboze nejasno i maglovito... ali, jbga, nije, nikome vise nije...

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 27/11/2009 : 23:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
a najjaci su ti ovi dobrociniteljski savjeti... ne umoris li se covjece, zavarat ces jednog dana i sebe sama???

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29713 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 28/11/2009 : 00:01:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

a najjaci su ti ovi dobrociniteljski savjeti... ne umoris li se covjece, zavarat ces jednog dana i sebe sama???

Bezobrazni i zlobni trolle, već sam ti x puta dokazao da su optužbe koje mi prišivaš lažne, a ti i dalje nastavljaš po svome.

Taj isti, "dobročiniteljski" savjet sam dao sam sebi i poslušao ga. Tiskao sam Ofucani holivudski film u 750 primjeraka samo da bi bio što jeftiniji, a mogao sam ga mirne duše tiskati u 500 i ostaviti normalnu cijenu. Mausa da ne spominjem. Samo, naravno, ti to "slučajno" zaboravljaš, jer ti "znaš" što ja mislim i što hoću reći.

Trouble will find me
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 28/11/2009 : 00:30:07  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
tiraže su male - ono što je žalosno je da trebaš bit hrabar ne tiskati u 500 već 750 primjeraka...pogledajte malo te brojke tuga i jad...znaci da nesto a znamo sto u nasim drzavama ne funkcionira - i stoga se ne možemo porediti ni s kojom državom tipa norveška - di nju nađoste jedna od najbogatijih zemalja (a kako je krenulo savjet svim neoženjenima - ženite norvežanke ako vas oće) - inema nejasnoća ako norvežana i ima koliko hrvata - ne bih htio kleti da i im standard bude isti pa bi tiraža se obrušila i niže i time je sve rećeno - oni mogu mi ne možemo - strip danas životari na onim fanaticima koji su odrastali na njemu i žrtvuju bog zna što da bi kupili - uspomene, mladost,...
Go to Top of Page

Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts

Member since 05/07/2007

Posted - 28/11/2009 : 00:36:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Lord Vader89 a Private Message  Reply with Quote
nemojte zeniti norvezanke, bolje ostanite sami!!!!!!!!!!!!!!!!!

Potpis u dva reda, prema pravilniku:
Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D.
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 28/11/2009 : 00:38:00  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Lord Vader89

nemojte zeniti norvezanke, bolje ostanite sami!!!!!!!!!!!!!!!!!

nisam rekao da je savrseno....vec trgovinaquid pro quo
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 28/11/2009 : 00:47:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ja sam čuo malo veću brojku, ali i ova je izvrsna, slazem se, i sigurno iznad očekivanja, i tu se slažem.

E sad, što sam htio s tim reći: kad se uzme u obzir iskustvo sa dosadasnjim Libellus prvim brojevima, mislim da je jang u pravu. Pogotovo sad, kad se vide prvi rezultati prodaje - koji su, ponavljam, izvanredni. Ja sam ti to vec govorio, pa ti to nije nista novo, ali evo još jednom: misljenja sam da ste trebali bar prva dva tri broja raditi u 750 primjeraka. Cijena bi se smanjila, u ovom slučaju, po mojoj procjeni, nekih 30-40 kuna (mozda i 50, makar "na silu" jer psiholoski je lakse za prihvatiti neke granice, nije isto 199 ili 250). A kao posljedica toga, vjerojatno vas ne bi napadali zbog skupoce, vjerojatno biste se ionako pokrili itd itd... Mozda bi trebao o tome razmisliti bar za buducnost.

Ma to je brojka izdanja koja su se vise manje i naplatila, ima jos nesto izdanja koja su "prodata" ali to ne brojim
dok se i stvarno ne naplate, a isto tako ima i nekih narudzbi koje jos nismo uspjeli ni dostaviti.
Pa isprika onima koji js cekaju, znaju oni na koje mislim... Sve u svemu, iznad svih ocekivanja.

A sto se tice tvoje racunice, po svim mojim informacijama o cijenama tiska, da bi se neko izdanje bitno spustilo na cijeni
mora imati puno vecu nakladu od 750 primjeraka. I mislim da smo i radili 750 primjeraka da bi se svejedno cijena spustila
za 20-30 kuna na nama broj za pokrivanje povecao za oko 30%, to je onako odokativno.
A opet ni trenutacna izvrsna prodaja ne jamci da bi se prodalo dovoljno za pokriti, pogotovo ne nakon par brojeva.
Mi ne volimo navlakuse za serijale i niske cijene za prvi broj ili par brojeva pa poslije kako se krene.
Puno mi je draze imati izdanje po realnoj cijeni od 250 kuna pa kad onda bude iduca knjiga s 40 stranica vise,
mi taj dio troska preuzmemo na sebe i ostavimo istu cijenu.
Mi se trudimo biti racionalni i razmisljati nekoliko brojeva unaprijed. Sto ne znaci da se svatko s tim treba sloziti.
Ali znas kako se kaze, lako je biti general poslije bitke, izbornik poslje odigrane utakmice i tudjim k. gloginje mlatit.

Ja ne mogu pricati o tome zbog cega neko tvoje izdanje ima nizu cijenu je li to zbog 750 primjeraka
i/ili zbog drugih troskova, pripreme i slicno ili zbog tvoje procjene o popularnosti naslova itd.
No svejedno mislim da je puno lakse raditi kalkulaciju sa 750 primjeraka na jednom ili par izdanja nego na serijalu.
To je tvoja stvar, mene u biti i ne zanima, znam da ces napraviti najbolje sto mislis da mozes i okolnosti ti dopuste.

Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 28/11/2009 : 00:55:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Oprosti, ali za ovo je Curunir posve u pravu.
Jer kakve veze ima to sto je jang napisao s onim sto si ti mene citirao?.

A da budem iskren nisam uspio skuziti ni gdje je jang naveo cifru od 750,
barem ne u ovim zadnjim postovima koje sam mu odgovarao.

Ovaj naš beskrajni razvoj pretvara nas u nešto beskrajno drugo...oslobodi me Bože slobode bezGranicne
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 28/11/2009 : 01:04:55  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
A DADI R: pusti da prodaja opovrgne sva nagadjanja
Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 28/11/2009 : 02:04:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by rommel

Vidis li koliko prasine je podigao Tex od prvog broja
Pet godina ja pricam,al' nemam kom
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29713 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 28/11/2009 : 04:17:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

U pravu si, Jang je napisao "Dajmo Libellus, malo hrabrije, napravit računicu na više prodatih, pa da još koji fan sa manje para dođe do željenog stripa. ", ja sam to očito u odmah pretvorio kao tiskajte 750, što je nekako iduća stepenica o kojoj se razmišlja kod tiska, 500 ili 750. A ti si mu odgovorio govoreci o tisucama, pa sam to povezao - sa 750 na tisucu.

Trouble will find me
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29713 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 28/11/2009 : 05:06:11  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ma to je brojka izdanja koja su se vise manje i naplatila, ima jos nesto izdanja koja su "prodata" ali to ne brojim
dok se i stvarno ne naplate, a isto tako ima i nekih narudzbi koje jos nismo uspjeli ni dostaviti.
Pa isprika onima koji js cekaju, znaju oni na koje mislim... Sve u svemu, iznad svih ocekivanja.

A sto se tice tvoje racunice, po svim mojim informacijama o cijenama tiska, da bi se neko izdanje bitno spustilo na cijeni
mora imati puno vecu nakladu od 750 primjeraka. I mislim da smo i radili 750 primjeraka da bi se svejedno cijena spustila
za 20-30 kuna na nama broj za pokrivanje povecao za oko 30%, to je onako odokativno.
A opet ni trenutacna izvrsna prodaja ne jamci da bi se prodalo dovoljno za pokriti, pogotovo ne nakon par brojeva.
Mi ne volimo navlakuse za serijale i niske cijene za prvi broj ili par brojeva pa poslije kako se krene.
Puno mi je draze imati izdanje po realnoj cijeni od 250 kuna pa kad onda bude iduca knjiga s 40 stranica vise,
mi taj dio troska preuzmemo na sebe i ostavimo istu cijenu.
Mi se trudimo biti racionalni i razmisljati nekoliko brojeva unaprijed. Sto ne znaci da se svatko s tim treba sloziti.
Ali znas kako se kaze, lako je biti general poslije bitke, izbornik poslje odigrane utakmice i tudjim k. gloginje mlatit.

Ja ne mogu pricati o tome zbog cega neko tvoje izdanje ima nizu cijenu je li to zbog 750 primjeraka
i/ili zbog drugih troskova, pripreme i slicno ili zbog tvoje procjene o popularnosti naslova itd.
No svejedno mislim da je puno lakse raditi kalkulaciju sa 750 primjeraka na jednom ili par izdanja nego na serijalu.
To je tvoja stvar, mene u biti i ne zanima, znam da ces napraviti najbolje sto mislis da mozes i okolnosti ti dopuste.

Ovdje se ne mogu sloziti. Povecanje naklade za 50%, dakle, sa 500 primjeraka na 750, donosi 10-15% manju maloprodajnu cijenu. Sto je, u ovom slučaju, tih 30-40 kuna koje sam spomenuo. Bar tako ispada iz mog iskustva. Ono sto je točno je da je lakse to napraviti na jednom broju, nego na serijalu, to svakako. Ali, iskustvo ti je pokazalo da se prvi brojevi popularnih junaka brzo rasprodaju i da moras raditi reprinte.

Inace, jasno da je lako biti general poslije bitke, ali ja sam to tebi govorio i x puta prije, i za marti gigante i martije i mister noove prve brojeve, da ih trebate tiskati u više primjeraka, a buduci da sam i sam to napravio u vec gore navedenim primjerima (OHF), mislim da ovo svakako nije slucaj "lako je tudjim ...". A SIGURNO nije zlonamjeran savjet kao što onaj insinuira.

Trouble will find me
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 28/11/2009 : 07:52:28  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tex Willer

quote:

Vidis li koliko prasine je podigao Tex od prvog broja
Pet godina ja pricam,al' nemam kom

znaš ono za dobrim konjem se prašina diže - u ovom slučaju to je DINAMIT
Go to Top of Page

realist
Senior Member

Croatia
1206 Posts

Member since 09/09/2003

Posted - 28/11/2009 : 10:47:42  Show Profile Show Extended Profile  Send realist a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Bezobrazni i zlobni trolle, već sam ti x puta dokazao da su optužbe koje mi prišivaš lažne, a ti i dalje nastavljaš po svome.

Taj isti, "dobročiniteljski" savjet sam dao sam sebi i poslušao ga. Tiskao sam Ofucani holivudski film u 750 primjeraka samo da bi bio što jeftiniji, a mogao sam ga mirne duše tiskati u 500 i ostaviti normalnu cijenu. Mausa da ne spominjem. Samo, naravno, ti to "slučajno" zaboravljaš, jer ti "znaš" što ja mislim i što hoću reći.

Marko, nek se tip malo ohladi (po mogućnosti malo duže)... dosadan je, naporan, previše filozofira, histerizira, iskompleksiran, frustriran, što će ti takav na forumu? Stinky je bio med i mlijeko u usporedbi s ovim jezičnim psihopatom...

Diplomiraj brzo i bez puno truda:

http://studirajlukavo.blog.hr/
Go to Top of Page

Markos
Webmaster

Croatia
29713 Posts

Member since 27/08/2001

Posted - 28/11/2009 : 10:53:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit Markos's Homepage  Send Markos a Private Message  Reply with Quote
ma, necu prljat ruke sa seronjom ako ne moram. Dok mi opet jednom ne prekipi.

Trouble will find me
Go to Top of Page

sawitch
Advanced Member

Serbia
41157 Posts

Member since 17/11/2007

Posted - 28/11/2009 : 11:23:32  Show Profile Show Extended Profile  Send sawitch a Private Message  Reply with Quote
Vi ste svi drugari, treba da se druzite..

Patricia hic mea totus mundus est
Go to Top of Page

mister-no
Average Member

Slovenia
895 Posts

Member since 06/08/2004

Posted - 28/11/2009 : 11:46:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit mister-no's Homepage  Send mister-no a Private Message  Reply with Quote
Nešto sam čitao i sad bi nešto dodao.
Popularne junake bi bilo na početku dobro da se tiska tamu u 1000 primjeraka, poslije u 750, a one manje popularne u početku 750 a poslije u 500 kao sada.
S tim bi bili troškovi manji te cijena bi bila manja, a siguran sam da bi zbog toga pridobili nekoliko kupaca, koji danas nisi kupovali Libellusova izdanja.
Jer reprinte se na isplati:prvo su skuplji zbog manjeg tiraža, a drugo siguran sam da za kolekcionare vrijede manje nego oni s prve serije.

PS: ovaj Tex color broj 1 za 250kn u biti nije puno ali ako se gleda drukčije da če biti puno texa-moja pretpostavka(u Ita je izašlo najviše brojeva) onda se dođe do toga da je to vrlo dosta novca.

Sam ga još nisam nabavio jer sam imao puno "zaostataka", ali mislim da ču ga nabavit, ali samo taj broj 1, a znam da če i neki drugi isto učiniti.

Moje aukcije (kad su)
My website - Joomla - Blog

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 28/11/2009 : 12:20:39  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mister-no

PS: ovaj Tex color broj 1 za 250kn u biti nije puno ali ako se gleda drukčije da če biti puno texa-moja pretpostavka(u Ita je izašlo najviše brojeva) onda se dođe do toga da je to vrlo dosta novca.

pa zato i izlazi svako nekoliko mjeseci.
Ako mislis na sve novce koje ce se dati za nekoliko godina, pa isto mozes racunati da od rodjenja nisi hljeb jeo i te novce ostavljao na stranu,sada bi bio milioner.
Go to Top of Page

mister-no
Average Member

Slovenia
895 Posts

Member since 06/08/2004

Posted - 28/11/2009 : 12:29:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit mister-no's Homepage  Send mister-no a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

pa zato i izlazi svako nekoliko mjeseci.
Ako mislis na sve novce koje ce se dati za nekoliko godina, pa isto mozes racunati da od rodjenja nisi hljeb jeo i te novce ostavljao na stranu,sada bi bio milioner.

Na ovo drugo oko hleba: Bila si dva brata pa se vide nakon 30-tak godina. I kaže mlađi brat koji ne puši starijem koji puši-ako ti nebi pušio sad bi imao novca za novog BMW-a, a onda stariji brat kaže: pa ti ne pušiš a nemaš BMW-a.

a za prvo: ima više stripova ne samo Tex color

Moje aukcije (kad su)
My website - Joomla - Blog

Go to Top of Page

Tex Willer
Advanced Member

Burkina Faso (Upper Volta)
14077 Posts

Member since 17/09/2005

Posted - 28/11/2009 : 13:29:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Tex Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

znaš ono za dobrim konjem se prašina diže - u ovom slučaju to je DINAMIT

Dinamit,nego sta
Pa Tex je to,nisam uopste sumnjao u uspeh

Go to Top of Page

Imrahil
Advanced Member

Serbia
13530 Posts

Member since 21/08/2005

Posted - 28/11/2009 : 16:58:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Imrahil a Yahoo! Message  Send Imrahil a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nešto sam čitao i sad bi nešto dodao.
Popularne junake bi bilo na početku dobro da se tiska tamu u 1000 primjeraka, poslije u 750, a one manje popularne u početku 750 a poslije u 500 kao sada.
S tim bi bili troškovi manji te cijena bi bila manja, a siguran sam da bi zbog toga pridobili nekoliko kupaca, koji danas nisi kupovali Libellusova izdanja.
Jer reprinte se na isplati:prvo su skuplji zbog manjeg tiraža, a drugo siguran sam da za kolekcionare vrijede manje nego oni s prve serije.

Sam ga još nisam nabavio jer sam imao puno "zaostataka", ali mislim da ču ga nabavit, ali samo taj broj 1, a znam da če i neki drugi isto učiniti.

Slazem se potpuno.
Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 28/11/2009 : 18:33:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ovdje se ne mogu sloziti. Povecanje naklade za 50%, dakle, sa 500 primjeraka na 750, donosi 10-15% manju maloprodajnu cijenu. Sto je, u ovom slučaju, tih 30-40 kuna koje sam spomenuo. Bar tako ispada iz mog iskustva. Ono sto je točno je da je lakse to napraviti na jednom broju, nego na serijalu, to svakako. Ali, iskustvo ti je pokazalo da se prvi brojevi popularnih junaka brzo rasprodaju i da moras raditi reprinte.

Inace, jasno da je lako biti general poslije bitke, ali ja sam to tebi govorio i x puta prije, i za marti gigante i martije i mister noove prve brojeve, da ih trebate tiskati u više primjeraka, a buduci da sam i sam to napravio u vec gore navedenim primjerima (OHF), mislim da ovo svakako nije slucaj "lako je tudjim ...". A SIGURNO nije zlonamjeran savjet kao što onaj insinuira.

Pa ni ne moras se sloziti. Moje iskustvo nije isto sto i tvoje iskustvo. Moji troskovi nisu isto sto i tvoji.
U nekim stvarima poput tiska troskovi mogu biti identicni za identicne stvari ali puno toga ne mora biti isto, ni blizu.
Hoces mi sada reci kako bi Tex sa 210-220 kuna bio punooo privlaciji i jeftiniji nego je danas?
Sto si mi pricao X puta prije? Sjecam se da si mi izmedju ostalog rekao da mi zelis puno uspjeha za Tex bibliotekom
ali smatras da se to nece tako dobro prodavati.
A sto se tice ostalih junaka koje spominjes jesi li ti to meni pricao kako se trebala raditi veca naklada prije nego
smo objavili neko izdanje ili nakon sto smo ga objavili i ono se rasprodalo? Naravno nakon sto se rasprodalo.
Uzmimo primjer giganata, nakon sto su se prva dva rasprodala za 6 mjeseci govorio si da treba veca naklada.
Ja sam tvrdio da ne treba jer to nece biti odraz stalne kupovine vec iskljucivo kratkotrajne zelje za necim
u vremenu kad stripova nema puno na trzistu. A osim toga raditi vece naklade (pogotovo kod serijala) iziskiva
i veci skladisni prostor, te veci iznos zarobljenih financijskih sredstava u pojedinacnom naslovu.
Tako se i pokazalo. Vec druga tura (br 3 i 4) prodavala se znatno sporije.
A da ne govorim o trecoj turi (br. 5 i 8) koja se prodavala duze od dvije godine.
Smatram da je period od 2 godine vise nego dovoljan da svatko nabavi ono sto zeli, a ako se pojedinacno netko i pojavi
naknadno uvijek ce do toga na neki nacin moci doci. A nije to vrsta robe koju se vjecito moze imati dovoljno na skladistu.

Markose spominjes par naslova s kojima probas napraviti to s vecom nakladom a nizom cijenom.
Ja ti i dalje kazem da ne mogu o tome pricati dok ne znam je li ta niza cijena iskljucivo vezana za nakladu od 750 primjeraka,
ili uz to iza toga stoje i druge stvari, mozda jeftinija priprema jer masu stvari radis sam, jer ti to okolonosti dopustaju.
Mozda u nekoj knjizi budu i jeftinija prava. Mozda racunas s nekom podrskom od ministarstva, prilikom odkupa i slicno.
Mozda si procjenio da je neki naslov trzistu dovoljno zanimljiv pa ce se uz mozda poneki clanak u novinama prodati dovoljno
da ti se sve to skupa isplati i ima smisla. Primjer izdanja Pakao je, kako si sam rekao, nacin koliko se clankom u novinama
moze potaknuti prodaju i da ti se dosta dobro pocelo prodavati nakon tih pisanja, sto je evo dovelo do rezultata
da ces raditi reprint tog izdanja. Isto tako primjerice za Maus, koji je poznat naslov, ako se ne varam negdje sam procitao
da se vec dosta novinara raspitivalo za taj naslov. Uz prethodno iskustvo za Pakao i mozda druge naslove, siguran sam da ti je
bilo lakse donjeti neke odluke kako ces odredjeno izdanje raditi. I tvoje iskustvo nije moje iskustvo, kao sto rekoh.
I po meni, ponavljam se, puno je lakse donositi neke odluke za jedno ili par izdanja nego za dugacke serijale.

Mi smo odabrali nas nacin rada i smatramo da radimo najbolje sto mozemo, makar se ti ne slozio s tim.

Go to Top of Page

Dado
Advanced Member

Switzerland
21068 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 28/11/2009 : 18:49:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Dado a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

U pravu si, Jang je napisao "Dajmo Libellus, malo hrabrije, napravit računicu na više prodatih, pa da još koji fan sa manje para dođe do željenog stripa. ", ja sam to očito u odmah pretvorio kao tiskajte 750, što je nekako iduća stepenica o kojoj se razmišlja kod tiska, 500 ili 750. A ti si mu odgovorio govoreci o tisucama, pa sam to povezao - sa 750 na tisucu.

Da, i kao sto vidis Curunir je bio u pravu.
No onda ti ne skuzis to odmah da si krivo povezao pa na Curunirovu opasku iskljucivo u vezi toga
napises: "Tvoj je problem što misliš da znaš što i kako ja mislim." A onda on odgovori tebi i tako to krene.
Mislim da za takvim stvarima nema potrebe.

Isto bi bilo da sam ja sad umjesto ovoga gore napisao:
Markose, ti si u biti samo zelio kompromitirati moje izjave samo te zeznule brojke. Drugi put smisli nesto bolje.

Svakoj stvari se moze prici na vise nacina, no na nama je da odlucimo kako cemo prici i prihvatiti komunikaciju.

Go to Top of Page
Page: of 47 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.45 seconds. Snitz Forums 2000