forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Dylan Dog u izdanju Veselog četvrtka
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 72

aleksa crnobrnja
New Member

276 Posts

Member since 19/02/2009

Posted - 23/12/2009 : 08:59:47  Show Profile Show Extended Profile  Send aleksa crnobrnja a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by docA

Kako glasi prevod ovog "Il cammino della vita"..ne znam talijanski, a bas me interesuje?

Životni put... cesta života... tako nekako.
Go to Top of Page

okiboki
Advanced Member

Serbia
10835 Posts

Member since 23/11/2008

Posted - 23/12/2009 : 14:47:11  Show Profile Show Extended Profile  Send okiboki a Private Message  Reply with Quote
Strava je naslovnica,stvarno dobra ideja!

Ni živih se nisam boja, dok su bili za užasa, a nekmoli mrtvih pasa.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 29/12/2009 : 19:56:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
javno i izričito pohvaljujem Djuru
dva zanimljiva posta (koja ću oboriti kada za to dođe vrijeme ako to bude pogled sa moje strane iziskivao; ovaj drugi zasigurno, koji podilazi jednom takvom ukiseljenom stvaraocu kakav je P. Barbato)

e sad, ima li netko posložene komentare, mišljenja, upise koje ste pisali o epizodama Nekropolis i Preko praga? da ne kažem kako je muka probijati se kroz 39 stranica, tko još za to ima volje poznavajući ljudsku sklonost redanja rečenica koje uglavnom nisu ad rem iliti usko vezane za građu , najkraće - tražiti kroz 39 stranica spama

dakle, dobro bi došao jedan sustavan pregled, sažetak, nakon čega postoji mogućnost da pokrenem takvu polemiku kavu svijet još nije vidio od previranja u 70-tima na intelektualnoj ljevici
Go to Top of Page

morrison
Advanced Member

Serbia
5142 Posts

Member since 29/01/2008

Posted - 29/12/2009 : 20:46:01  Show Profile Show Extended Profile  Send morrison a Private Message  Reply with Quote
Preko praga - 24, 25, 26, knock yourself out.

There ain't no grave gonna hold my body down.
Go to Top of Page

Amaterasu
Starting Member

Serbia
61 Posts

Member since 29/12/2009

Posted - 29/12/2009 : 23:36:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Amaterasu a Private Message  Reply with Quote
Predpostavljam (sigurna sam) da je naslovna inspirisana Eserovom slikom

Izvinjavam se sto je slika mala

Danas sam kupila Super book br. 9
Prosli broj "Poslednja karta" mi se bas dopao

Edited by - Amaterasu on 29/12/2009 23:37:08
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 29/12/2009 : 23:49:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Auh, dobro me Amaterasu podsjeti. DD Superbook i Mister No stigli ranije! Heh, ala sam se obradovao... Šlag na tortu!

Eh, šta reći o novom Superbooku... U većini brojeva gdje imamo jednu dugačku priču i dvije kratke, priča koja crnu jadu ne valja najčešće je ona prva, najduža, dok druge dvije predstavljaju zanimljive eksperimente i kuriozitete serijala, koje uvijek volim da vidim. Obrazac se ponovio i u ovom Superbooku. Ipak, najgori šok me je dočekao kada sam otvorio strip i ugledao crtež ''mu left foot'', Ugolina Kozua! Ako ijednog crtača mrzim, to je taj. Očajna Dilanova figura i potret, jadni likovi, jadna okolina, jadna čudovišta... U stvari, ne mogu da se sjetim ničega što nije jadno!;) Dakle, u prvoj priči, ''Strah od života'', Kjaveroti, nama dobro poznat čova ;), pokušava da preraste sopstvene cipele. Da ne filozofiram, pokušao je da stvori dirljivu i tužnu priču o mračnom vrtlogu potisnutih trauma, strahova i košmara koji u ambis vuče malog, beznačajnog kancelarijskog službenika. Hm, šta li mi je tu poznato... Dobro, moguće(na nekom sub-atomskom nivou) je da je Kjavi sjeo i razmislio:''Wow! Danas sam u elementu! Hajde da napišem svoje životno remek dijelo, vrhunac lošeg horora...''. No ja stalno imam vrlo jak osjećaj da Kjavi prosto ne zna kako da ovu priču načini drugačijom od drugih, i onda pribjegava starom, ofucanom i uopšteno, vrlo jadnom sistemu građenja priče: ubistvo, košmar, ubistvo, košmar... I naprasni rasplet, da ne zaboravimo. Nema ovdje čuvenog ''užasa svakodnevnice''. Nema ovdje sirovog, divljeg straha koji kulja iz stranica stripa. Da zaključim, ''Strah od života'' je jedan iritantni promašaj, još jedan djelić monumentalne planine koju čine promašene epizode serijala, napisane od strane tri musketara: Kjaverotija, Rujua i Masijera. ''Dobar glas se daleko čuje, a loš još dalje''. Sušta istina, sa obzirom da ovu trojicu u zadnje vrijeme češće spominjem od gospodina Sklavija!;) 2/10

Druga priča, ''Misterija ostrva D'yd'' (Colte, prevedi mi naslov ;)) spada u red onih malih dragulja koji se mogu naći u Superbooku. Ovdje imamo još jedno umješno korištenje lika i djela Dilana Doga, čovjeka kome u životu na pamet nije došla misao da kupi kompjuter. Da, ovdje je osnova zapleta - video igrica u kojoj je Dilan glavni lik! Fina zamisao. Zbog ovakvih dijela neobuzdane mašte i čitam Dilana.;) Kao što rekoh, rasplet me je zaista iznenadio, a i sviđa mi se čitav taj omaž igrici Myst. Dobre, stare mozgalice... Zadovoljan sam i sa crtežom. 8/10

I dođosmo do kraja... ''Zločini iz ljubavi'' je jedna, u pravom smislu te riječi, klasična epizoda Dilana Doga. Da budemo tačniji, potonula bi u more sivila kloniranih epizoda da nije dosjetljive Sklavijeve naracije, koja nam i na kraju priče daruje temu o kojoj možemo razmišljati dugo vremena. Koliko često bijes i ogorčenje znaju da izbiju iz civilizovanog čovjeka? Da li će taj bijes izbijati u kapljicama ili u neobuzdanoj bujici? Ocijena je 6/10.

Jedva čekam sledeći Superbook. Avaj, ko će čekati dva mjeseca.:(

Edited by - Mhejl on 29/12/2009 23:59:48
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4655 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 30/12/2009 : 10:50:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
mrgh, ja greskom dobio superbuk a narucio posledju kartu :/
i sta da vidim: chiavi i cossu, uzas, a nisam ni procitao jos :)
ostale dve price imam u gigantima
i zato ne volim superbuk, zbog nekih minijatura da kupujem i ostalo koje ili imam u gigantima ili uopste ne vredi.

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/12/2009 : 12:05:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by morrison

Izuzetna epizoda, i posle neka neko kaze nesto lose o Paoli.

ja se usuđujem
vidim da vas je sve obmanula, svojim spletkarskim ženskim koketiranjem te ste joj se ko mali anđelčići prigrlili pod skute

dakle, sada nakon što sam pročitao više njenih epizoda, odgovorno tvrdim da se ta žena nikada nije vinula ni do Chiaverottija, a jedan malodušni depresivac poput Sclavija ima napretek životnosti u odnosu na nju

heh, moja pozicija izgleda možebitno čudna, no tu sam gdje jesam: otišao sam daleko do krajnjih granica pa gledam svijet iz nekih začudnih rakursa, možda su to one žižekove paralakse, tko bi znao. ovi uleti s nebesa, preseratorski kurčeviti 'popio sam svu pamet svijeta' izgledaju istovremeno zabavni i iritantni, no netko mora odigrati i tu rolu. stigao sam do odmaka, mislim odmaka od stripova, pa to možda jamči za kakti objektivniji pogled - pogled pomaknutog.

iz mene govore dvojica (a nije mi ime Legija): koji je strasno volio stripove, posebice DD i koji je strasno volio upijati znanja o svijetu pa postao načitani pasji skot. sa te dvije pozicije tretiram dylana paole barbato.

a taj je bez duše, beživotan, isisana forma. da, solidne su epizode Nekropolis i Preko praga ili Rekvijem za čudovište (usput, nije li Barbato pobrkala naslove - Preko praga je zapravo njena žalopojka iliti 'rekvijem za čudovište', naime, nju samu) ali ništa više od toga - ne ulaze ni u top 100 DD-a rekao bih. te su epizode stripovi, ne nužno DD-stripovi. drugim riječima, to nije DD. tko to ne vidi, nije razumio o čemu se radi.

ne vidim drugog razloga ostajanja pri DD-u nakon 'odrastanja', odrastanja u smislu da si se dodatno izgradio kao čovjek, da si prešao DD spoznavši svijet, doli onog dječački-naivno-simpatičnog vraćanja, ničeanskog vječnog vraćanja istome. što će reći, baš onoj početnoj biti dylana doga, onome što je izraslo u klišej: Dylan Dog, u duhu stare bonelijevske škole romantizma, junak koji se usprkos vlastitim demonima bori protiv noćnih mora, mraka, zala, čudovišta i smradova. unutar tog klišeja, klišej pitke 'filozofije', upitanosti nad svijetom u kakvom živimo, kritika ravnodušnosti i represivnosti modernog društva. dakle, ne mirenje sa postojećim stanjem, nego je Sclavi (premda mu ne cijenim dperesiju) uvijek ustrajao na idealizmu, utopijskom svijetu.

barbatova ne - ona je to sve pobrkala, njene epizode nastoje 'pomiriti' DD a svijetom, sa činjenicama, ona je dijete trenutka, suvremene nekritičke konzumacije, ona je propast. uostalom, riječ je o ženi. ženu su odavno prepoznali kao lošu materijalnost, kao gnjusnu putenost kojoj su stari skolastičari suprotstavljali muški um. dobro, ne treba biti tako ekstreman, ali tko zna nema li tu istine. barbatov dog to pokazuje - on nema životnosti u smislu stvaralačke snage, on je čeprkanje po stvorenome: on je dizajn. to je dizajniranje DD-a, koje obmanjuje budući je blisko trenutku - živimo u vremenu dizajna. što će reći, ženskom vremenu, nestvaralačkom. dokaz, fibrina, libelusova izdanja primjerice, ili VČ - sve se nešto dizajnira, a bez potrebe; tim diverzijama se odvlači pozornost od onog bitnijeg, sadržaja. najjasnije o tome svjedoči markosova sklonost ka dizajniranju - on bi sve dizajnirao, pa i mene, da budem drugačiji, da ne pišem ovako kako pišem. uostalom, tko mu radi dizajn? žena. = dizajniranje je ženski posao par exellance.

uh, odevede me ova mala digresija, a i ne da mi se više.
u sljedećem nastavku ću ispričati što je to što ne valja kod spomenutih epizoda i što smo svi smetnuli s uma kada je riječ o dylanu dogu.
Go to Top of Page

Ultras
Advanced Member

Serbia
10048 Posts

Member since 17/10/2008

Posted - 30/12/2009 : 12:10:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit Ultras's Homepage  Send Ultras a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

....
barbatova ne - ona je to sve pobrkala, njene epizode nastoje 'pomiriti' DD a svijetom, sa činjenicama, ona je dijete trenutka, suvremene nekritičke konzumacije, ona je propast. uostalom, riječ je o ženi. ženu su odavno prepoznali kao lošu materijalnost, kao gnjusnu putenost kojoj su stari skolastičari suprotstavljali muški um. dobro, ne treba biti tako ekstreman, ali tko zna nema li tu istine.
....

Bas je ne gotivis (nadam se samo nju, a ne celi zenski rod...)

Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/12/2009 : 12:14:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ma ne, upravo volim ženski rod i dodijeljujem mu točnu poziciju na rang-ljestvici pojava u svijetu
znači, volim ih i pristupam im iskreno. mislim da je to presudno zašto me žene obožavaju...
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 30/12/2009 : 12:29:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
stinky, ja sa uzivanjem citam tvoje komentare. Jos malo, pa cu da pocnem sa "Dodirni me, sveti covece"

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/12/2009 : 12:31:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ma još ćemo mi biti najbolji prijatelji
mislim, svi skupa
Go to Top of Page

plavi
Junior Member

426 Posts

Member since 10/05/2002

Posted - 30/12/2009 : 12:53:43  Show Profile Show Extended Profile  Send plavi a Private Message  Reply with Quote
U pravu si stinky, ako je ta zena (Barbato) napisala ikada nesto dobro , ja to jos nisam video. A procitao sam sve od VC i LUDENS-a. Izgleda da nismo na istim frekfencijama sa njom :(
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/12/2009 : 13:00:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
oho, ima nas još
Go to Top of Page

Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts

Member since 26/04/2009

Posted - 30/12/2009 : 13:03:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Mhejl a Private Message  Reply with Quote
Ja ću samo reći da je, što se tiče redovne serije VČ, Paola Barbato napisala sve epizode vrijedne pažnje, sve epizode koje su oduševile pbuliku i sve epizode koje su pokrenule zanimljive diskusije (doduše, tu je i Medina ''Mudrost mrtvih''). Ona je pisac meni najdražeg Dilana, ''Đavolov dodir'', a napisala je još vrlo dobrih priča, kao što je ''Nekropolis'', ''Preko praga'' i mog favorita, ''Poslednju kartu''. Tako da ću ja radije čitati Dilana koji se razlikuje od Sklavijevog, ali nam pruža vrlo dobre priče, za razlike od buljumente scenarista-razarača serijala.

Al' bi opet svi pali u vodu da se stari vuk Sklaavi istinski vrati serijalu.
Go to Top of Page

Nameless
Average Member

525 Posts

Member since 16/09/2009

Posted - 30/12/2009 : 13:08:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Nameless a Private Message  Reply with Quote
Meni je preko vr' glave ovog filozofskog mudrovanja,cija je jedina svrha da budes kontra vecini.I gdje ti nije vazno oces li pljunuti na nekoga ako je to ono sto te zabavlja.
Go to Top of Page

plavi
Junior Member

426 Posts

Member since 10/05/2002

Posted - 30/12/2009 : 13:14:51  Show Profile Show Extended Profile  Send plavi a Private Message  Reply with Quote
Ja volim filozofsko mudrovanje, samo ne Barbatino :)
Eto na primer, NEPOZELJNI GOST je meni bolji strip od bilo kojeg Barbatinog.

Edited by - plavi on 30/12/2009 13:23:01
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/12/2009 : 13:44:07  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mhejl

Ja ću samo reći da je, što se tiče redovne serije VČ, Paola Barbato napisala sve epizode vrijedne pažnje,

radi se baš o tome. te epizode su samo 'vrijedne pažnje'. nipošto ne oduševljavajuće. publika smo i plavi i ja - nas nisu oduševile.
zatim, one su vrijedne pažnje "što se tiče redovne serije VČ". to je slabiji referentni sustav u odnosu na cijelu redovnu seriju, tj. sve epizode.

a najvažnija stvar u tvom pogledu je to što si ti fan koji se susreo s DD-om kada je on već postao dekadentan, kada je već Barbato bila DD. taj DD je tvoj izvorni DD, a ta okolnost znatno utječe na poglede. tako ćeš ti, ako ćeš nakon godina i godina još se uželjeti dylana doga, vraćati se baš ovome tvome prvotnome. kao što se ja vraćam onome klišejastome, onome početnome, onome iz prve sezone.
to ti je tako, takva nekakva zakonitost svijeta koja se iskazuje u iluziji da je prije sve bilo bolje (kao što će ti djed reći kako je svijet prije bio bolji, a njegov je njemu rekao isto itd).

eto, plavi i ja smo valjda generacija, stara garda i mi nipošto ne prihvaćamo ovo 'dizajniranje' i mlitavost barbatove.
ja još povrh toga promatram stripove kao eskapizam, kao dječačku avanturu, kao simpatičnu naivnu bajku, te i s te strane ne volim barbatino tobožnje 'ozbiljavanje', naoko realističniji pristup, kakti zreliji - za mene on to nije, nego suprotno: pogreška, srozavanje, dekadencija. barbatova uopće nije subverzivna, podrivačka po stvarnost, ona je prihvaća takvu kakva jest = što će mi konformistički stripovi? to je za japije.
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 30/12/2009 : 13:44:22  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
Sinoc sam procitao "Nezeljeni gost". Odlicna prica, spada recimo u 5 mojih omiljenih koje su do sada izasle u VC. Ili bar 10 Ali to je vec zbog toga sto generalno nemam velikih zamerki scenaristima.

Ova svakako odskace jer se vise nego obicno bavi samim Dilanom. U smislu da ga niko nije angazovao na slucaju, vec je samog sebe poslao na iscrpljujuci zadatak. Potraga za uljezom u samom sebi. Kako ga izbaciti, i da li ga uopste ima?

Posebno su mi dragi delovi u kojima se pojavljuju vesti na TV-u. Takve kritike me uvek motivisu da izbacim vec jednom tu kutiju. Ali uvek se ispreci ljubav prema sportu

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

Barker
Advanced Member

Fyro Macedonia
4655 Posts

Member since 10/10/2003

Posted - 30/12/2009 : 13:59:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Barker a Private Message  Reply with Quote
ko ono bese mene hvalio kako odolevam paoli? flamby?
:)

Bistro i duboko nebo utociste pruza!
Go to Top of Page

Ultras
Advanced Member

Serbia
10048 Posts

Member since 17/10/2008

Posted - 30/12/2009 : 14:15:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit Ultras's Homepage  Send Ultras a Private Message  Reply with Quote
quote:

...solidne su epizode Nekropolis i Preko praga ili Rekvijem za čudovište (usput, nije li Barbato pobrkala naslove - Preko praga je zapravo njena žalopojka iliti 'rekvijem za čudovište', naime, nju samu) ali ništa više od toga - ne ulaze ni u top 100 DD-a rekao bih. te su epizode stripovi, ne nužno DD-stripovi. drugim riječima, to nije DD. tko to ne vidi, nije razumio o čemu se radi.

quote:
Originally posted by plavi

U pravu si stinky, ako je ta zena (Barbato) napisala ikada nesto dobro , ja to jos nisam video. A procitao sam sve od VC i LUDENS-a. Izgleda da nismo na istim frekfencijama sa njom :(

quote:

Ja volim filozofsko mudrovanje, samo ne Barbatino :)
Eto na primer, NEPOZELJNI GOST je meni bolji strip od bilo kojeg Barbatinog.

Koliko ostrascenosti prema Paoli, pa to je za medalju

Znaci, samo njeno filozofsko mudrovanje ne volis
Kakvih sve "filozofa" ima, ova tvoja izjava je ili prilicno hrabra ili nepotrebno ishitrena - zeljom da Paolu diskreditujes kao autora. Medin "Nepozeljni gost" je sasvim dobra epizoda pa ne vidim sto bi on bio merilo za nesto sto bi bilo lose...

Do sada smo imali prilike da u redovnoj seriji Veselih procitamo pet Paolinih prica: "Carobni frulas", "Nekropolis", "Đavolov dodir", "Preko praga" i "Poslednja karta". Mislim da bi svih 5 mogle u top 100 DD.

Da li su te epizode za DD ? Naravno.

Svet stripa - portal - instagram - blog - facebook - twitter
Go to Top of Page

plavi
Junior Member

426 Posts

Member since 10/05/2002

Posted - 30/12/2009 : 14:31:40  Show Profile Show Extended Profile  Send plavi a Private Message  Reply with Quote
A ne, ja to kazem zato sto njene price ne razumem ni malo. Mene zaista nije srmota da to priznam. Samim tim uopste mi nisu zanimljive. Znam da svako na svoj jedinstveni nacin dozivljava neki strip i eto, svodi se na to da njene price dozivljavam kao bekrajno dosadne i bespotrebne. "Nepozeljni gost" jeste merilo posto je drugaciji od bilo koje price Paole Barbato, to jest - zanimljiv je :)

Da me ne shvatite pogresno, ima solidnih prica. "Carobni frulas" je ok, ali Nekropolis je samo prosecan, a "Preko praga" samo ziva dosada posto me taj apekt DD-a uopste ne zanima.

Edited by - plavi on 30/12/2009 14:39:46
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10902 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 30/12/2009 : 14:35:13  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
"Rekvijem o cudovistu" - promasila junaka
"Carobni frulas" - grozota
"Nekropolis" - zivim u Nekropolisu, tako da mi njeno ne treba (inace solidan strip)
"Preko praga" - ne intresuje me
"Poslednja karta" - odlican
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 30/12/2009 : 14:56:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
a "Preko praga" samo ziva dosada posto me taj apekt DD-a uopste ne zanima.

pa ta epizoda je ono što kaže mhejl, vrijedna pažnje
ali se ne uzdiže od toga. čak bih se mogao složiti s tobom da je u jednu ruku dosadna, jer je to u biti žalopojka jedne frustrirane babe (ma zezam se ljudi). hoću reći, dosadna je zato jer je to psihoanaliza glavnih likova serijala, s tom manom da je poduzeta od strane nekoga tko nema dovoljno duha, snage, životnog stvaralaštva, tj. od strane P.Barbato.
taj tip epizode može učiniti i izvesti snažno jedino snažniji duh, pa bi sadržaj ispao lucidniji, puniji, ako hoćeš - zanimljiviji.
ovako tebi ostaje dosada, a meni mlako tumačenje nositelja serijala, k tome izvedeno iz pogrešnog kuta gledanja na serijal, te strip te život sam.
Go to Top of Page

Djuro
New Member

Serbia
273 Posts

Member since 29/03/2006

Posted - 30/12/2009 : 16:19:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Djuro a Private Message  Reply with Quote
quote:

javno i izričito pohvaljujem Djuru
dva zanimljiva posta (koja ću oboriti kada za to dođe vrijeme ako to bude pogled sa moje strane iziskivao; ovaj drugi zasigurno, koji podilazi jednom takvom ukiseljenom stvaraocu kakav je P. Barbato)

e sad, ima li netko posložene komentare, mišljenja, upise koje ste pisali o epizodama Nekropolis i Preko praga? da ne kažem kako je muka probijati se kroz 39 stranica, tko još za to ima volje poznavajući ljudsku sklonost redanja rečenica koje uglavnom nisu ad rem iliti usko vezane za građu , najkraće - tražiti kroz 39 stranica spama

dakle, dobro bi došao jedan sustavan pregled, sažetak, nakon čega postoji mogućnost da pokrenem takvu polemiku kavu svijet još nije vidio od previranja u 70-tima na intelektualnoj ljevici

Hvala na pohvalama, o velestovani Proroce! Iako te ne poznajem, pozdravljam tvoj Second Coming i nadam se da nece dovesti do apokalipse sajta, nego do njegovog prelaska na veci, bolji nivo (mada te dvije stvari obicno idu zajedno)! :)

Zeljno cekam tvoj kriticki osvrt na postove, a u medjuvremenu samo par osvrta:
1. Post o Posljednjoj karti ne podilazi Barbatici. Ovaj post pokusava da objektivno sagleda njen napredak kao scenariste u cisto tehnickom smislu i da joj oda priznanje za balansiranu naraciju u pomenutom stripu. Dakle i ideja i izvedba su dobre u Poslednjoj karti, sto cini ovu epizodu vrijednom paznje (skroz dobar termin). E sad, ja sam rekao da epizoda nije epohalna, pa na mojoj licnoj ljestvici ne zauzima previsoko mjesto. Rekao sam takodje da fali emocija u ovoj prici, a ako me vuces za jezik, reci cu i da je epizoda malcice sterilna, pa cak i predvidiva (osim mozda samog kraja).
2. Meni licno Barbatino zensko pismo i zensko citanje Dilana ne odgovara u potpunosti, a na momente me iritira svojom povremenom histerijom i potrebom da u pojedinim epizodama (vidi Meduzu i Zrcalo duse) od Dilana napravi pickicu (da prostite). Dalje, zensko pismo mi slabo odgovara u bilo kojoj formi umjetnickog izrazavanja (nemam omiljenu pjevacicu, knjizevnicu ili rediteljku), ali... Nikako se ne bih slozio da Barbato nema duha. Itekako ga ima. Doduse to je tipicno zenski duh i zenska intuicija, pa te mozda zato nervira. Meni ne smeta toliko, pa prepoznajem kvalitet u njenom novom pristupu i nesumnjivo vecoj originalnosti od bilo kog Dilanovog autora poslije Sclavija i Ferandina. Chiavi bolji? Izvini, svako ima svojih sklonosti, ali meni kralj trash splattera i kvazi kriminalistike stvarno nije ni primaci (pricam o globali a ne o pojedinim epizodama) gospodji Barbato, i njenom toliko zenskom pristupu Dilanu Dogu. A da sam uvjek spreman za kritiku Paole Barbato, mozes vidjeti i u mojim postovima o epizodi Preko praga, gdje sam cini mi se jedini malo digao glas protiv idolopoklonstva prema toj epizodi i naveo stvari koje mi se nijesu svidjeli, iako je epizoda u cjelini izuzetna i vjerovatno njen najbolji rad.
3. Dizajn. Lijep dizajn zaista jeste kao lijepa zena. Prija oku, ali ako nema sadrzaja brzo dosadi. Ali ako ima sadrzaja, lijepo je da ti je i oko i srce puno. Zato je zenski pogled na svijet dobrodosao i u svijetu stripa, i u pogledu dizajna i u pogledu sadrzaja. Lijepa zena je nekad sarmantna cak iako prica gluposti. Barbato je cesto sarmantna cak i kad prica stvari koje me mozda ne zanimaju. Dalje, draze mi je sto imam mogucnost da kupim lijepo dizajnirana libellusova izdanja, nego da moram da po buvljaku kupujem stripove izvadjene iz kontejnera, kao sto sam nekad morao. Dakle, treba reci da zenama u svijetu stripa (u razumnoj mjeri), ukoliko to pomaze razvoju stripa kao medija, ali ga ne spusta na nivo Cosmpolitana ili Vogue-a, bilo zbog dizajna bilo zbog sadrzaja.
Go to Top of Page
Page: of 72 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.47 seconds. Snitz Forums 2000