forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 DA LI JE STRIP UMJETNOST!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

psycho
New Member

212 Posts

Member since 12/08/2009

Posted - 16/01/2010 : 19:09:54  Show Profile Show Extended Profile  Send psycho a Private Message  Reply with Quote
Nikako nije umetnost reprodukcuja neke slike na bombonjeri, to je normalno gedžet(možda je umetnost unutar te bombonjere), tako ako neko uživa u tome, onda sve svodimo na meru čoveka, onoga koji tumači nešto, i pravimo čistu subjektivnost pri kojoj ja mogu da tvrdim da je Mr.No najveća i najvišlja umetnost.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/01/2010 : 19:20:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by psycho

onda sve svodimo na meru čoveka

pa nema druge mjere
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3515 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 16/01/2010 : 19:23:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nikako nije umetnost reprodukcuja neke slike na bombonjeri, to je normalno gedžet
Ta rec ne znaci to sto ti mislis.
Go to Top of Page

bihac-una
Average Member

Germany
979 Posts

Member since 13/07/2008

Posted - 16/01/2010 : 19:44:37  Show Profile Show Extended Profile  Send bihac-una a Private Message  Reply with Quote
Naravno da je umjetnost,kakvo pitanje
Go to Top of Page

vknez
Average Member

Croatia
619 Posts

Member since 02/09/2009

Posted - 16/01/2010 : 20:10:48  Show Profile Show Extended Profile  Send vknez a Private Message  Reply with Quote
pa us svim imjetnostima ima smeca. pa vidi kakve sve muzike filmova slika i dr ima. tako je i sa stripom
mislim da je to kao i sa vecinom stvari u zivotu. recimo da sve mozes raspodjelit u neku piramidu kvalitete. onog najboljeg ima najmanje i to je na vrhu a raznog sranja ima najvise i to je na dnu piramide

Moje aukcije:
https://www.stripovi.com/index.asp?page=auction-search&Action=1&Seller=vknez
Go to Top of Page

psycho
New Member

212 Posts

Member since 12/08/2009

Posted - 16/01/2010 : 20:21:44  Show Profile Show Extended Profile  Send psycho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:

onda sve svodimo na meru čoveka

pa nema druge mjere

Nisam možda bio precizan, mislio sam na onu narodnu "sto ljudi, sto ćudi".Tako da možemo da relativizujemo sve i svašta i gde bi nas onda to odvelo.
Go to Top of Page

psycho
New Member

212 Posts

Member since 12/08/2009

Posted - 16/01/2010 : 20:24:41  Show Profile Show Extended Profile  Send psycho a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:

Nikako nije umetnost reprodukcuja neke slike na bombonjeri, to je normalno gedžet
Ta rec ne znaci to sto ti mislis.

U krajnjoj instanci mislio sam na kič.
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4238 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 16/01/2010 : 21:46:38  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Reprodukcija neke slike na bombonjeri ili na bilo čemu drugom, nema veze sa umjetnošću ni pod razno, to je obična reprodukcija (kao na katalogu, razglednici, kalendaru itd.), no ako umjetnik izme tu istu reprodukciju, sa nekim sitnim intervencijama ili bez njih i izloži je u galeriji onda je to umjetnost. Dakle, ako umjetnik napravi i skulpturu Zagora i izloži je kao svoje djelo, onda je i to umjetnost, jer iza toga stoji neka poruka.
A, sama likovna umjetnost je otišla tako daleko da je jedva mogu pratiti i istoričari umjetnosti.
Mislim da sam bio jasan.
Tako da ipak stoji ona Maurovičeva:"Strip je umjetnost, ako ga uradi umjetnik".

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 16/01/2010 : 22:02:52  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by all_ba

Reprodukcija neke slike na bombonjeri ili na bilo čemu drugom, nema veze sa umjetnošću ni pod razno, to je obična reprodukcija (kao na katalogu, razglednici, kalendaru itd.), no ako umjetnik izme tu istu reprodukciju, sa nekim sitnim intervencijama ili bez njih i izloži je u galeriji onda je to umjetnost. Dakle, ako umjetnik napravi i skulpturu Zagora i izloži je kao svoje djelo, onda je i to umjetnost, jer iza toga stoji neka poruka.

+
quote:

Tako da ipak stoji ona Maurovičeva:"Strip je umjetnost, ako ga uradi umjetnik".

ali ako se strip koji je nacrtao umjetnik reproducira na jeftinom papiru u Zlatnoj seriji, onda to više nije umjetnost nego bijedna reprodukcija? kako vam nisu uspjeli prodati istu foru za glazbu? mislim, nitko neće reći da Mozart u liftu nije umjetnost nego kič (iako je njegova kontekstualizacija OČIGLEDNO kič, kao što je i kontekstualizacija Van Gogha na bombonjeri očigledno kič, da ne kažem gore - proizvodnja potrebe, što i dalje ne znači da sam motiv otisnut na bombonjeri nije jednako umjetnost kao i original).

ajmo onda vječni primjer:

ako vrlo vješti slikarski zanatlija napravi kopiju poznate slike (recimo nekog Van Gogha kad smo već kod njega), hoće li slika koja nastaje i koju ni stručnjaci bez kemijske analize ne mogu razlikovati od originala (kakvih primjera ima stotine) po umjetničkom efektu zaostajati za izvornikom?

znate, ako vam to nitko drugi do sad nije rekao - galerije su veliki biznis; pojavom mogućnosti kvalitetne reprodukcije, galerije i vlasnici fetišističkih objekata obožavanja (čitaj: originala slika poznatih slikara) osjetili su se ugroženima i voila! izmislili su iracionalnu nebulozu koja je i polupismenima sumnjiva čim sadrži u pojmu religijsku aluziju: "aureolu originala".

zapravo vam je to slično maloumnicima koji kupuju za puste eure stare epizode Zagora koje su u boljim izdanjima kasnije reprintana, jer su oni - pazi respektabilnog pojma - kolekcionari. naravno, mi normalni ih ne zovemo kolekcionarima nego luđacima.

ostalo je pitanje psihoanalize (odnosno, kako su uspjeli isprati mozak onima koji u cijeloj priči nemaju ekonomski interes), a ne povijesti umjetnosti.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/01/2010 : 10:23:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
hehe
posljednji juričin post je pravo zlato jer, pošavši od prethodnog ali babinog replyja, obara njegovu početnu pretpostavku: naime, da je strip umjetnost.
zabijanjem tog posljednjeg čavla u lijes, došli smo do toga da strip nije umjetnost!

budući je a priori namijenjen reprodukciji (nitko ne odlazi čitati strip u galeriju; čak, koliko mi je poznato, ni Muarović nije tako davao na uvid svoje stripove), proizlazi "nema veze sa umjetnošću ni pod razno" (prema all_ba, korektno citiram)

ovime se pak otvara novo poglavlje u raspravi: o korisnosti i štetnosti reprodukcije za život
(reprodukcija kao inherentan uvjet oživotvorenja filma ili stripa)
Go to Top of Page

Grujah.
Advanced Member

Serbia
3254 Posts

Member since 28/07/2009

Posted - 17/01/2010 : 10:25:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Grujah. a Private Message  Reply with Quote
A sta, knjige se ne reproduciraju?
Go to Top of Page

kiky
stripovi.com suradnik

7368 Posts

Member since 17/07/2003

Posted - 17/01/2010 : 10:50:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit kiky's Homepage  Send kiky a Private Message  Reply with Quote
A što je sa zamisli, početnom idejom kao zacijelo važnim faktorom (okosnicom) nastanka bilo kojeg umjetničkog djela i koja kao takva pripada samo originalnom autoru? I koja, bez obzira na bilo koju reprodukciju, ostaje samo njegova i preko bilo koje (i bilo kako kvalitetne reprodukcije) reprodukcije opet se poziva samo na početnog, izvornog autora?

Bez obzira na reprodukciju, ideja, nadahnuće i realizacija ostaju izvorni... tu uvijek ostaje ono autorovo, ono umjetničko. Tako da ne znam zašto stinky likuje, jer jurica (a on to i u svome postu kazuje) nije nigdje zapravo oborio postavku da je strip umjetnost!

Edited by - kiky on 17/01/2010 10:56:58
Go to Top of Page

Rico
Advanced Member

Croatia
3955 Posts

Member since 12/10/2004

Posted - 17/01/2010 : 11:06:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Rico's Homepage  Send Rico a Private Message  Reply with Quote
@onda sve svodimo na meru čoveka

Nema šanse!

@Tako da možemo da relativizujemo sve i svašta i gde bi nas onda to odvelo.

Točno.

@Bez obzira na reprodukciju, ideja, nadahnuće i realizacija ostaju izvorni... tu uvijek ostaje ono autorovo, ono umjetničko. Tako da ne znam zašto stinky likuje, jer jurica (a on to i u svome postu kazuje) nije nigdje zapravo oborio postavku da je strip umjetnost!

Ovo mi je lijepo rečeno, a jurica je to isto rekao, zapravo:) stinky pokušava manipulirati:), ne dajte mu!

https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 17/01/2010 : 11:19:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

hehe
posljednji juričin post je pravo zlato jer, pošavši od prethodnog ali babinog replyja, obara njegovu početnu pretpostavku: naime, da je strip umjetnost.
zabijanjem tog posljednjeg čavla u lijes, došli smo do toga da strip nije umjetnost!

budući je a priori namijenjen reprodukciji (nitko ne odlazi čitati strip u galeriju; čak, koliko mi je poznato, ni Muarović nije tako davao na uvid svoje stripove), proizlazi "nema veze sa umjetnošću ni pod razno" (prema all_ba, korektno citiram)

ovime se pak otvara novo poglavlje u raspravi: o korisnosti i štetnosti reprodukcije za život
(reprodukcija kao inherentan uvjet oživotvorenja filma ili stripa)

i tu se ponovo vraćamo na moju premisu da nije umetnost ni način kako se reporodukuje ni da li je namenjena kraljevima, carevima ili običnom plebsu već ono što čovek želi da kaže tj. kakvu svoju emociju nama iznosi na uvid.
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4238 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 17/01/2010 : 11:31:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Jerice, a i ti stinki, prolupali ste totalno. Pomješali ste jabuke i kruške. Ne znam šta ste po profesiji, ali obojici mogu biti profesor iz likovne umjetnosti i nemam namjeru da vas ubjeđujem u nešto oko čega nemate ama baš nikakvih kompetencija. Stanki zna šupljirati uprazno, dosadno čovjeku, pa eto da i on kaže koju "pametnu".
Da biste analizirali ono šta sam gore naveo oko reprodukcije, morate imati likovno predznanje iz povijesti likovne umjetnosti i estetike ili pročitati "gore navedeno" bar pet, šest puta da bi skontali što je pisac htio kazati.
Jurica se uhvatio pojma reprodukcije ko pjan plota pa je smješta u kontekst koji veze nema sa mojom pričom.
Mocart i njegova muzika su uvijek umjetnost, pa makar je multiplicirali na milione primjeraka na mediju kakav je npr. CD.
Ovo je otvoren topik za sva mišljenja, i svako ima pravo na svoje mišljenje, ali nemojte pisati nebuloze ako ne vladate materijom.
Naravno da je strip umjetnost kad ga uradi npr. Hall Foster, Sergio Topi, Hugo Prat, i ostali velikani, a među njima i Enki Bilal. Mislim da sam sad bio jasniji.

C'est la vie...
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 17/01/2010 : 12:39:48  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by bihac-una

I za Paris Hilton kazu da je umjetnica na njenom forumu
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/01/2010 : 13:00:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Mislim da sam sad bio jasniji.

jesi, sada si bio jasniji ali i duhovitiji
odličan ti je post, pravo nam patroniziraš i jako mi je dobra fora što nam se obraćaš kao "jerici i stankiju" (fantastično čovječe;)

gle,
uopće ti ne osporavam da mi možeš biti profesor likovne umjetnosti, no rasprava je uz to skrenula i u logiku i dijalektiku. tu se pak ne krećeš tako dobro kao kroz likovnu umjetnost (po vlastitom priznanju).
poznajem tu "materiju" pa pokušavam biti što manje "nebulozan" : stvar je u tome da smo (jerica i ja) pošli od tvog replya - " Reprodukcija neke slike na bombonjeri ili na bilo čemu drugom, nema veze sa umjetnošću ni pod razno, to je obična reprodukcija itd..."

moraš priznati da nam je primjedba na mjestu (a ne je ovako olako i autoritativno odbacivati) - onamo osporavaš jurici da umjetnički uživa u van goghu na bombonjeri, a ovamo tvrdiš da maurović na jeftinom papiru jest umjetnost (ne vjerujem da misliš kako je maurović vlastoručno crtao baš svaki primjerak izdanja gdje je objavljen; da je crtao 50000 puta taj i taj strip).
tu je mala nekonzistentnost, a ja/mi volimo uočiti takve smicalice.

"Ovo je otvoren topik za sva mišljenja" a ja ga promatram kao put, iznalaženje pitanja "je li strip umjetnost" (to tek utvrđujemo; to se još ne zna, ne?), a ti nastupaš kao da već sve znaš (a otvorio si topic sa tim pitanjem; to je opet nepoklapanje, mogao si onda radije otvoriti seminar i držati nam predavanje)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/01/2010 : 13:10:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kiky
ideja, nadahnuće i realizacija ostaju izvorni... tu uvijek ostaje ono autorovo, ono umjetničko.

ne baš
djelo, jednom izvanjšteno (materijalizirano iz autorove unutarnje ideje i nadahnuća) počinje živjeti svoj vlastiti život
ono ulazi u poredak objektivne kulture koja se razvija neovisno o autoru (i njegovim namjerama, nastojanjima ili porukama)

pobliže osvjetljenje tog problema vidi u Kontrapunkti kulture, G.Simmel, naklada Jesenski i Turk 2001.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 17/01/2010 : 13:15:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Rico
stinky pokušava manipulirati

pa znaš da već poslovično moram odigrati tu (ne)popularnu rolu;)
tako bar rasprava postane iskričava
evo vidiš kako smo polemici krasno udahnuli život: all_ba na jednoj, jurica na drugoj, kiky i milan na trećoj strani, a svi skupa se krećemo, napredujemo
Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29655 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 17/01/2010 : 13:32:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:
Originally posted by bihac-una

I za Paris Hilton kazu da je umjetnica na njenom forumu

hehe
tu "King Worrior", tamo "Miss Pinky"
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4238 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 17/01/2010 : 15:05:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Jurici se stvarno izvinjavam, lapsus, umjesto Jurica nazvao sam ga Jerica, a tebi stnky sam namjerno uzvratio vizavi ono alibaba. Ok. Polemika je uredu, možda sam i ja malo preforsirao svoju tezu, ali možemo argumentirano razgovarati na ovu temu. No, opet niste shvatili ono oko reprodukcije.

C'est la vie...
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 17/01/2010 : 17:25:50  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
gle, all_ba, ja stvarno ne želim stvarati neke tenzije, borbe, tuče ni bacanje drvlja i kamenja jednih na druge, ali neminovno će se to dogoditi čim se počne ulaziti na područje koje nam je svima slaba točka (strip i kontrapunkti larpurlarizam/poruka, predmet/emocija, trgovina/vrijednost), ako svi ne nastupamo iz sličnih kutova.

pojam umjetnosti (računam trenutne teorije) se može shvatiti na dva načina (stinky razlikuje kao visoku i nisku umjetnost, u engleskom govornom području su znane kao low brow i high brow):
a) kao visoko sublimirani način promišljanja i proživljavanja (Platon bi rekao "sjena sjenine sjene"). nema sumnje da tu podjednako spadaju i Dylan Dog i Gustave Dore, i Jimmy Corrigan i Van Gogh) - to je svaka, i visoka i niska umjetnost,
b) kao samo onaj dio a) kojeg možemo okarakterizirati neponovljivim, izvornim, jedinstvenim, a u istom trenutku konzistentnim u vlastitom pristupu.

do dvadesetog stoljeća skoro su svi teoretičari vjerovali da postoje apsolutni kriteriji izvrsnosti na osnovu kojih možemo procijeniti što je viska, a što niska umjetnost. danas to ne misli gotovo nitko (od teoretičara - prosječni ljudi uglavnom to i dalje misle). to je slično kao pitanje vremena. do dvadesetog stoljeća svi su mislili da su prostor i vrijeme odvojeni i da izravno ne utječu jedno na drugo (recimo, da kretanje kroz prostor ne može usporiti vrijeme). i danas to prosječni čovjek na ulici misli. mi znamo da nije tako i da su tri dimenzije prostora i dimenzija vremena dijelovi još uvijek pojednostavljenog koordinatnog sustava u kojem nastojimo proučavati fizikalne fenomene.

Ronald Barthes u knjizi nedavno objavljenoj na hrvatskom zastupa tezu da je jedini kriterij procjenjivanja vrijednosti teksta (u najširem smislu) njegova unutarnja konzistentnost. to je možda radikalno, možda se i ne slažem da je to JEDINI kriterij, ali teško ćeš stavom (i metodologijom) profesora likovne umjetnosti oboriti stav (i metodologiju) filozofa.

puno je nastalo nesporazuma, a ja zapravo nemam (kao stinky) volje izazivati druge da uključe mozak. svakom na njegovu dušu.

tumačenja:

1. @svi:
moje mišljenje je da je strip svakako umjetnost u širem smislu,a da su neka djela low brow, neka high brow. kriterija za odluku koji pripada kojem imam puno, ali svi su oni kreirani starom dobrom: znam što volim i lako ću izmisliti fensi razlog zašto.

2. @Rico i kiky:
stikny se malo zajebava samnom, ali vrlo dobro zna da ja nisam dokazao da strip nije umjetnost, kao ni da reprodukcija stripa JEST umjetnost. samo sam pokazao da je all_baova teorija unutarnje nekonzistentna, pa prema Barthesu - nije dobra poza ;-)
isto tako stinky vrlo dobro zna da ja time all_bau ne sugeriram da strip nije umjetnost, već da je i reprodukcija umjetnost (zapravo ne reprodukcija kao "čin reproduciranja", nego reprodukcija kao prenositelj biti djela).
stinky ima iskričavi smisao za humor, ali malo pomaknut, kao i većina filozofa.

3. @stinky & ostali
"pobliže osvjetljenje tog problema vidi u Kontrapunkti kulture, G.Simmel, naklada Jesenski i Turk 2001."
ili jednostavno pitajte juricu kako on vidi Duchampov pisoar, a onda to usporedite sa Duchampovim vlastitim esejima o ready-madeu. naime, jurica misli da je to sjajno djelo koje je pokopalo galerijsku umjetnost i pretvorilo slike i ostalo izloženo i preprodavano po raznim salonima u trgovački medij izuzetno sličan novčanicama: sa minimalnom vrijednosti u smislu prenositelja estetskog dojma, a zapravo isključivo nositelj reprezentativne vrijednosti ("ja imam 5 milijuna dolara vrijednu sliku i uvijek je mogu zamijeniti za trenutnu vrijednost koju ta valuta ima, dok me uopće nije briga zašto je ta slika naslikana, a pogotovo nemam namjeru dijeliti njezinu - ako postoji - poruku ili ljepotu sa ostatkom svijeta").
Duchamp je mislio drugačije.
gdje je onda njegova ideja u mojim očima?

svaka je umjetnost interpretacija. pročitate li ono pod a) to će vam biti i jasno.
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4238 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 17/01/2010 : 19:20:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Odosmo mi predaleko, ne možemo mi nikoga ubijediti da promjeni svoje mišljenje. S toga svako ostaje sa uvjerenjem kako je njegova teza ispravna i to je ok, a naše je da probamo iznači najbolje rješenje glede teze ovoga topika,da podržimo nečiju teroriju, da iznesemo svoju i tako pokušamo oboriti nečiju teoriju.
Vidi Jurice, ovaj put si bio dosta ekplicitniji i (sad pobijam svoj stav oko kompetencija) vidi se da vladaš materijom, ali ipak nisi shvatio ono za što sam se ja uhvatio kad si ti u pitanju, a to je pitanje reprodukcije
umjetničkog djela na "famoznoj bombonjeri". Citiraj bilo kojem likovnom umjetniku ili istoričaru umjetnosti ili pak estetičaru moju tezu i vidječeš da će ti je svi potvrditi. Strip koje su crtali nama poznati velikani jesu umjetnost, bez obzira na multiplikaciju stripova, kao što je i umjetnost i zvuk Baha koji čujemo sa CD.
Područje filozofije daje možda drugačije odgovore na ova pitanja.
Tek kad je Umberto Eco napisao esej o Hugu Pratu, strip je zvanično postao priznatiji i u svijetu likovne umjetnosti.

C'est la vie...
Go to Top of Page

Raymond
Senior Member

USA
1023 Posts

Member since 05/05/2006

Posted - 17/01/2010 : 21:36:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Raymond a Private Message  Reply with Quote
kako nije umjetnost, to pitanje ne treba ni postavljati...
Go to Top of Page

rgorgiev
Senior Member

2084 Posts

Member since 17/06/2004

Posted - 18/01/2010 : 07:56:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit rgorgiev's Homepage  Send rgorgiev a Private Message  Reply with Quote
Aj all_ba i kompanija gore koja je otvorila veeeeliku polemiku, sad ovako.
Dali je umetnost nesto cemu se dive mal milion ljudi i sta svi ti ljudi hoce da imaju????
Dali je umetnost kreirati lika (Zagor recimo) koji je stvarno obucen ko klovn, a da to nikome ne smeta???
Dali je umetnost nesto cemo postojano raste cena???
Ovim je moj stav vise nego jasan.

so it shall be written, so it shall be done
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000