forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 DA LI JE STRIP UMJETNOST!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 15/01/2010 : 21:19:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

mislim da je ovo što si napisao na tragu Hauserove filozofije umjetnosti, ali pošteno da ti kažem, krenuo sam to čitati no bijaše mi nekako dosadno. no u svakom slučaju on jest marksistički orijentiran.
Marx mi je zanimljiv, bez obzira koja sam generacija (vjerojatno sam stariji od tebe);)

ali ono što mi je još zanimljivije, a nekako u vezi ove visoka-niska umjetnost, su granični i čudni slučajevi koji se događaju na ovome sajtu. evo recimo prije nekog vremena si je neki izvjesni gospodin kupio strip (stari zagor) za 5000kn. i ovo je jako dobra fora jer se ono što je inicijalno zamišljeno kao niska umjetnost (epizoda zagora koja se tiska u desetine tisuća primjeraka po popularnoj kiosk-cijeni) sada naočigled preobrće i postaje nekakva nakaradna visoka umjetnost - elitni primjerak od 5000kn!!! pa ti sad vidi

i ja bih ovde samo umesto izraza niska umetnost upotrebio izraz industrija zabave. U okviru zadate teme i nametnutih kriterijuma, tvorcima Zagora se očigledno omaklo nešto što je našlo put do srca ne samo njega nego i tolikih hiljada drugih.
To što je gospodin kupio strip za 5000kn je samo još jedna potvrda da nije srž umetnosti kvalitetna ili manje kvalitetna, štampa, već sadržaj, količina emocija satkana u jednom delu pa makar ono bilo i na toalet papiru.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 21:21:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
svi ćemo se mi utopiti u masu, čitati isto, misliti isto, osjećati isto, nitko neće raditi neke tamo svoje stripove već uniformne po PS-u, komisije će to nadgledati, a strukture će nadgledati komisije
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 15/01/2010 : 21:29:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:

svi ćemo se mi utopiti u masu, čitati isto, misliti isto, osjećati isto, nitko neće raditi neke tamo svoje stripove već uniformne po PS-u, komisije će to nadgledati, a strukture će nadgledati komisije

he,he, čuj ovo:

Naša će deca imati elektronske mozgove
imaće silikonske čipove umesto srca
nosiće oružje umesto vokmena
i biće im - mnogo dobro!

Zapadnu Evropu će progutati atlantski okean
Japan će nestati u vodama pacifika
Ameriku će ubiti sopstveni kreteni
i ostaćemo - samo mi!

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 21:30:01  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mlLandj3
To što je gospodin kupio strip za 5000kn je samo još jedna potvrda da nije srž umetnosti kvalitetna ili manje kvalitetna, štampa, već sadržaj, količina emocija satkana u jednom delu pa makar ono bilo i na toalet papiru.

pa je, o tome se radi
zato sam reagirao kad je onaj kazao "glupavi zagor"
a evo ovome je očito jedan takav najobičniji petparački strip pružio 'ono što se traži', ono nešto. pulsirajući život se slio u komad papira.
(bez obzira što je takvo 'kupovanje emocija' gadna iluzija)

i eto, na kraju krajeva, bilo što izgleda može biti umjetnost - običan kamen na cesti ili tri vinjete na kojima blek podiže top od 500 kila
Go to Top of Page

psycho
New Member

212 Posts

Member since 12/08/2009

Posted - 15/01/2010 : 21:31:28  Show Profile Show Extended Profile  Send psycho a Private Message  Reply with Quote
Popularna umetnost,je, nažalost i sama često obuhvaćena industrijom zabave.Granice između umetnosti jesu problem teorije kulture, sociologije ili istorije umetnosti, ali svoditi cenu kao parametar nije upošte poželjno, jer definišeš delo isključivo kao robu, što je opet problem društvenog uređenja.Upoređivati remek dela slikarstva sa crtežima nekih stripova, i nije baš sasvim korektno.Iako ja ipak više volim strip.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 21:41:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by psycho
jer definišeš delo isključivo kao robu

baš o tome se i radi
ne definiram ja djelo kao robu već sam autor! naime, on upravo prodaje svoje djelo. iliti, promatra ga kao robu.
zašto je to tako je predmet sociološko-filozofsko-povijesne analize, ali danas je to de facto tako.
bilo strip, bilo film, bilo slika, što mu drago, je - roba.
eventualno postoje rijetki slučajevi stvaranja - ali oni uglavnom imaju tendenciju da se probiju u krug ovih koji mogu prodavati (tj, da to uopće netko želi konzumirati)
Go to Top of Page

PAJDO
Senior Member

Croatia
2236 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 15/01/2010 : 22:19:33  Show Profile Show Extended Profile  Send PAJDO a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

pa je, o tome se radi
zato sam reagirao kad je onaj kazao "glupavi zagor"
a evo ovome je očito jedan takav najobičniji petparački strip pružio 'ono što se traži', ono nešto. pulsirajući život se slio u komad papira.
(bez obzira što je takvo 'kupovanje emocija' gadna iluzija)

i eto, na kraju krajeva, bilo što izgleda može biti umjetnost - običan kamen na cesti ili tri vinjete na kojima blek podiže top od 500 kila

Na kraju krajeva ne može bilo šta biti umjetnost jer je npr. kamen na cesti priroda, a Bleka kako je podiže top od 500kg je netko nacrtao. E sad možemo raspravljat o umjetničkoj vrijednosti tog crteža....

btw slažem se da su petparački stripovi "ono što se traži" ali to se zove kolekcionarstvo. Neki dan je nekakav novčić iz 1700ineke prodan za 3000000$ ili prvi broj Spidermana koji je koštao 20centi(ili možda i manje) prodan za 5000000$ (možda i više) ne virujem da su kupci tih predmeta živjeli u doba njihovog nastanka pa da im imaju nekakvu sentimentalnu vrijednost...

In spite of my rage I´m still rat in a cage...
Go to Top of Page

psycho
New Member

212 Posts

Member since 12/08/2009

Posted - 15/01/2010 : 22:37:22  Show Profile Show Extended Profile  Send psycho a Private Message  Reply with Quote
Sve u svemu, malo korisne rasprave nije na odmet."L art pour l art" ili ti pak "Umetnost radi umetnosti". A stripovi za nas...
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21136 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 15/01/2010 : 23:19:30  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bob Rok

Naravno da je umetnost. Sada, dobra ili losa... Zavisi od subjektivnosti i nacina kojem se doslo do stripa... Mozda bi neko i folk muziku svrstao u umetnost ili Ljijanu Habjanovic-Djurovic, ne mozes da poreknes... Bez obzira sto je to umetnost gde se podilazi porivima, a ne umetnost radi stvaralstva i zbog "Ja bih da kazem nesto svetu, i to bih da objasnim pesmom, knjigom ili stripom..." Mada, kada i razmisljam o pesmi ili stripu, ne razmisljam i ne ispitujem sebe da li je to umetnost... Gledam da li je dobra, da li odgovara mojim culima i da li moze da mi otvori neke horizonte

???

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts

Member since 21/12/2009

Posted - 15/01/2010 : 23:22:05  Show Profile Show Extended Profile  Send wele a Private Message  Reply with Quote
anto welcome back
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21136 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 15/01/2010 : 23:27:42  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Hvala prijatelju, zajedno smo ležali, a ti si "pao" zbog mene.
Imaš piće kada se budemo videli!

Go to Top of Page

wele
Advanced Member

Montenegro
3727 Posts

Member since 21/12/2009

Posted - 15/01/2010 : 23:29:51  Show Profile Show Extended Profile  Send wele a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

Hvala prijatelju, zajedno smo ležali, a ti si "pao" zbog mene.
Imaš piće kada se budemo videli!

ok za pice
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 16/01/2010 : 01:16:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

quote:

Naravno da je umetnost. Sada, dobra ili losa... Zavisi od subjektivnosti i nacina kojem se doslo do stripa... Mozda bi neko i folk muziku svrstao u umetnost ili Ljijanu Habjanovic-Djurovic, ne mozes da poreknes... Bez obzira sto je to umetnost gde se podilazi porivima, a ne umetnost radi stvaralstva i zbog "Ja bih da kazem nesto svetu, i to bih da objasnim pesmom, knjigom ili stripom..." Mada, kada i razmisljam o pesmi ili stripu, ne razmisljam i ne ispitujem sebe da li je to umetnost... Gledam da li je dobra, da li odgovara mojim culima i da li moze da mi otvori neke horizonte

???

Pa, nikakav je pisac I dobrodosli obojica... Izvinite ako sam prebucno i reagovao, nije mi bila namera.

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21136 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 16/01/2010 : 01:27:47  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Ma čoveče onoga momenta kada si branio Texa na Mućaću "kupio si me", tako da je sve super.
A sada mi molim te reci šta si pročitao od ove spisateljice da bi prosudio da je nikakva? Stvarno me zanima a reći ću ti i zašto ?

Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 16/01/2010 : 01:35:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Zenski rodoslov, i to ne celog, nisam mogao vise da citam takvu pateticnu glupost. Citao sam i Marka Vidojkovica, i njegov roman Sve crvenkape su iste, pa cu u njegovom zargonu, zivo je njesra... Na osnovu procitanih dela i ovog, ovo mu dodje kao da sam sa nekog Felinijevog filma prebacio na Dnevnik jedne gospodje u Duzi Sad, ne znam da li si sarkastican ili ti se STVARNO svidja ono sto je napisala LJ. Djurovic...

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21136 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 16/01/2010 : 02:24:25  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zenski rodoslov, i to ne celog, nisam mogao vise da citam takvu pateticnu glupost. Citao sam i Marka Vidojkovica, i njegov roman Sve crvenkape su iste, pa cu u njegovom zargonu, zivo je njesra... Na osnovu procitanih dela i ovog, ovo mu dodje kao da sam sa nekog Felinijevog filma prebacio na Dnevnik jedne gospodje u Duzi Sad, ne znam da li si sarkastican ili ti se STVARNO svidja ono sto je napisala LJ. Djurovic...

Nisam sarkastičan.Imao sam isto mišljenje o njoj sve dok nisam pročitao "Svih žalosnih radost".
A onda sam progutao "Petkanu","igru Anđela" i "Zapis Duše", a kupio sam skoro i "Vodu života" - od sedam knjiga koje sam pročitao u zadnjih godinu, dve, četiri su njene.Ali da više ne oftopičarimo, ako hoćeš da nastavimo razgovor, možemo u topicu o knjigama u svaštari.

Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 16/01/2010 : 11:16:20  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:

U svakoj epohi, umetnici su se obraćali nosiocima društvenog poretka robovlasniku-feudalcu-gradjaninu.

netocno.

Shakespeare se obraćao obespravljenim seljacima, a od Francoisa Villona na ovamo imamo čitavu povijest pisaca koji su prodavali kukavičja jaja "nosiocima društvenog poretka" u vidu prividno podilažućih, a zapravo ironijski i parabolno revolucionarnih djela.

kanonizacija "industrije" zabave, odnosno "umjetnosti" provodi se vrlo često godinama nakon financijske eksploatacije, a provode je akademci. znači: ono što te zanima kad razmišljaš što bi trebala biti kanonska "visoka" umjetnost jednog trenutka je koja klasa daje najviše intelektualaca, a ne koja je "nosioc društvenog poretka". često je to isto, ali nipošto ne mora biti.

pogledaj kanone ranog srednjeg vijeka, kad je obrazovanje pripadalo gotovo isključivo Crkvi i usporedi sa djelima koja su kanonizirana za vrijeme prosvjetiteljstva. onda sve to usporedi s novim kanonima s kraja devedesetih kad su glavni akademski diskurz činili poststrukturalisti, postmarksisti i postmodernistički teoretičari.

itd.

ne zanima me zapravo ova rasprava (previše sam je se naslušao, pa dosadi), samo sam htio podsjetiti da je razlika između "visoke" i "niske" kulture u kanonizaciji, a ne nekim financijski-kvalitativnim svevremenim kriterijima.

sjetimo se, Van Gogh je kanoniziran dugo nakon smrti. u trenutku kad je stvarao nije smatran čak ni solidnim mazalom. kako to objasniti "stvaranjem za vladajuću klasu"?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/01/2010 : 12:02:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PAJDO
Na kraju krajeva ne može bilo šta biti umjetnost jer je npr. kamen na cesti priroda, a Bleka kako je podiže top od 500kg je netko nacrtao.

ma da
međutim, u jednom širem smislu, sve je priroda, pa tako i blek od 500kg
u slučaju kamena, on prestaje biti dio jedne sveobuhvatne cjeline, jednog 'prirodnog ravnodušnog postojanja' samim tvojim uočavanjem
to 'uočavanje' je namjera pa ti uočeni predmet zapravo 'istrgneš' iz prirode - u tom smislu se može govoriti i o umjetnosti
Go to Top of Page

Misko iz Darwooda
New Member

171 Posts

Member since 26/02/2007

Posted - 16/01/2010 : 12:14:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Misko iz Darwooda a Private Message  Reply with Quote
strip svakako je umjetnost.

e sad,neki krivo shvaćaju strip kao slikarstvo ili kao književnost.strip
nije ni jedno ni drugo,već kombinacija jednog i drugog.

(a opet neki misle da je strip kombinacija crteža i riječi,što je krivo,
jer strip ne mora imati riječi)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/01/2010 : 13:10:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jurica
previše sam je se naslušao, pa dosadi

e pa ne može
zašto onda ne bi npr. silovao raspravu? preokrenuo je po vlastitom nahođenju, pričao što god ti bude zanimljivo

ajmo ovako
kako ti vidiš tu stvar visoko-nisko? jel za tebe 'visoka kultura' određena svojim sadržajem, kao nešto što je 'objektivno'?

eto taj van gogh. ako ga dobiš na bombonjeri, jel to i dalje 'visoko'?

pravo rečeno, meni je sve to zbrkano, nerazmrsivo klupko koje mi nadolazi u najživljem kaosu. dolazi mi u pitanje dylan dog, bergman, strava u ulici brijestova i ortega y gasset, ali ne i shakespear, watchmeni, sopranosi ili colonia. što je sad tu visoko a što nisko?
Go to Top of Page

drakulloni
Senior Member

1317 Posts

Member since 25/09/2009

Posted - 16/01/2010 : 13:36:16  Show Profile Show Extended Profile  Send drakulloni a Private Message  Reply with Quote
Sve je samo Rock'n'Roll

Lepo je promenniti se...Jos je lepse promeniti se zauvek.
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3513 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 16/01/2010 : 17:10:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by PAJDO
Na kraju krajeva ne može bilo šta biti umjetnost jer je npr. kamen na cesti priroda, a Bleka kako je podiže top od 500kg je netko nacrtao.

ma da
međutim, u jednom širem smislu, sve je priroda, pa tako i blek od 500kg
u slučaju kamena, on prestaje biti dio jedne sveobuhvatne cjeline, jednog 'prirodnog ravnodušnog postojanja' samim tvojim uočavanjem
to 'uočavanje' je namjera pa ti uočeni predmet zapravo 'istrgneš' iz prirode - u tom smislu se može govoriti i o umjetnosti

Ne bas samim uocavanjem nego stavljanjem u drugi kontekst (bilo bi pozeljno takav readymade nazvati recimo Planina ili dopisati ispod kamena Ovo nije kamen, ali nije nuzno). Sad smo korak blize definiciji umetnosti, ali dva koraka dalje od teme - jer strip se nalazi na suprotnom kraju.

moji crteži

Edited by - Vlaadisha on 16/01/2010 17:11:36
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/01/2010 : 17:39:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
već samim motrenjem, ti stavljaš stvar u neki kontekst. predodžbe koje ti nadolaze, misli koje se roje (u umnom ognju;) pervertiraju 'prirodno okružje'. ako se udubljuješ baš u taj naš kamen, on postaje izobličen, drugi-nego-što-je-bio-kada-je-tu-puko-stajao. to više nije kamen, nego karikatura kamena. u takvoj kontemplaciji, on je doduše umjetnost samo-za-tebe. ako sada ti taj svoj unutrašnji svijet nekako objektiviraš (uzmeš taj kamen i izložiš sa ovim tvojim natpisom ili pak ga naslikaš, fotografiraš ili što već) onda pokušavaš reći nešto o svijetu drugima, te u tom smislu postaje umjetnost za druge.
Go to Top of Page

jurica
Senior Member

1799 Posts

Member since 19/02/2003

Posted - 16/01/2010 : 17:57:32  Show Profile Show Extended Profile  Send jurica a Private Message  Reply with Quote
quote:

ajmo ovako
kako ti vidiš tu stvar visoko-nisko? jel za tebe 'visoka kultura' određena svojim sadržajem, kao nešto što je 'objektivno'?

eto taj van gogh. ako ga dobiš na bombonjeri, jel to i dalje 'visoko'?

visoko je ono što trendseteri trenutno smatraju visokim, nisko pak ono što smatraju niskim. za mene je to tako jednostavno.
mislim da ti tom pitanju pristupaš ontološki, a da je pitanje u načelu epistemološko.

da pojasnim:

Van Gogh nije ni visoka ni niska umjetnost per se. u njegovim slikama nije ugrađena apsolutna i neosporiva vrijednost (ako takvo nešto uopće može postojati). njegovo djelo je takvo kakvo mu se značenje stvori u diskursu proučavanja umjetnosti.

zahvaljujući mojem obrazovanju, kulturnom krugu kojem sam pripadao kroz dosadašnji život, okolnostima u kojima se nalazim, filozofskim uvjerenjima koje sam stekao i trenutku u vremenu u kojem egzistiram - ja smatram da je;
a) Van Goghovo djelo "visoka" umjetnost, odnosno - umjetnost koja pruža visok intenzitet uživanja meni i meni sličnima;
b) uopće nije bitno gleda li se njegovo djelo u muzeju u Amsterdamu ili na bombonjeri, ako se gleda na način na koji ga ja vidim. bio sam u njegovom muzeju u A. i to u trenutku kad su iz raznoraznih privatnih zbirki i drugih muzeja posudili većinu njegovih najpoznatijih djela (za posebnu novomilenijsku izložbu 2001), te za sebe mogu sa sigurnošću utvrditi: nikakve posebne osjećaje nisam osjetio u susretu s originalima koje nisam osjetio gledajući reprodukcije raznoraznih kvaliteta.

elem - ja za Van Goghovu sliku koju ne bih smio odmah prodati ne bih dao ni 10 kuna.

znam da postoje drugačija mišljenja prema originalima, ali ona su uglavnom modelirana raznoraznim tržišnim odnosima i psihičkim problemima, ili naprosto nedostatkom obrazovanja glede naravi ljudske percepcije. npr. neki se kunu u reprodukciju boja, a nisu u stanju razlikovati plavu od smeđe kontekstualizira se u vješto izrađene tzv. "optičke iluzije".

ja, naravno, zastupam samo svoje specifično stanje. meni je Dylan Dog, primjerice, bezveze i svrstavam ga u "nisku" umjetnost jer mi doduše proizvodi određeno blago zadovoljstvo čitati ga, ali se ono ne može usporediti s intenzitetom uživanja u Jimmyu Corriganu. ti osjećaš obrnuto. većina trendsetera trenutno zastupa moje mišljenje i zato će Ministarstvo kulture vjerojatno dati koju kunu ako se netko odluči izdati Jimmya, a ne daje ni lipe za Dylana.

pitanje je mrvicu složenije kad se uvede kanonizacija u raspravu. odnosno, djela koja su u jednom trenutku zacementirana kao važna i kao "visoka umjetnost" i takva ostaju usprkos mijenjanju percepcije. aliti - da je Leonardo naslikao Mona Lisu prošle godine rugali bi mu se kao jeftinom zanatliji, a ovako je na samom čelu kanona visoke umjetnosti.

itd.

vidiš da sam dosadan kad o tome pišem.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 16/01/2010 : 18:39:55  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ne, meni se sviđa kako ti razmišljaš, makar mi se možda toliko ne sviđa 'pojednostavljenje' (i to u svim smislima: od jednostavnog svođenja problema na ovo ili ono do svođenja ljudi u 'krugove'; ti kao da se 'predaješ' i onda uklapaš u jednu grupaciju ("zahvaljujući mojem obrazovanju, kulturnom krugu kojem sam pripadao itd"), dok za mene nema smiraja, ne pripadam ni ovamo ni onamo, nekako izvan)

u pravu si, mene sve uglavnom zanima ontološki
baš to 'per se'. što je svijet uistinu? ne njegove interpretacije, ne "značenje u diskursu". mislim, i to me zanima, ali ne kao konačno, ne kraj. i ti si sasvim u pravu kada kažeš van gogh je takav kakvo mu je značenje itd", no to je više funkcionalno rješenje. ono funkcionira u društvu (te ga u tom smislu moram i priznati).
ali dalje u meni vri, pulsira, buni se. jer uvijek ostaje ta temeljna napetost između unutrašnjeg i vanjskog, jedan svijet sam ja a drugi sve ostalo. i oni se ne daju samo tako pomiriti.
što meni vrijedi saznanje da veliki svijet percipira dylana doga kao smeće, kada ja vidim da ta percepcija nije apsolut; nije nepogrešiva, ona je istovremeno nešto objektivno i nešto sfulano.
ja sam taj koji daje stvarima: stvari su, osim što su kakti objektivne, i ono što ja stavljam u njih. može biti dylan dog objektivno industrijski strip, napisan po narudžbi i podilaženje publici, ali ako ja unosim ono što jesam, što imam u sebi, tada ga produbljujem (već koliko mi je dano) pa može biti da se on preobrće u 'visoko' bez obzira na "značenje koje mu je dano u diskursu itd".

tako ja vidim taj kaos, taj nerazmrsivi svijet. u njega se ponire iz bilo koje točke: može to biti (službeno priznati) van gogh ili (nepriznati) dylan dog.
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000