forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 DA LI JE STRIP UMJETNOST!
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Archy
stripovi.com suradnik

Croatia
1448 Posts

Member since 27/11/2008

Posted - 15/01/2010 : 17:22:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Archy a Private Message  Reply with Quote
"Umjetnost je osobita ljudska djelatnost koja uključuje stvaralački zanos, stvoreno djelo, i doživljavanje samog djela. Umjetnost je ujedno i svaka sposobnost estetskog oblikovanja govornom i pisanom riječju, zvukom, glasom, bojom, plastičnim oblikom, pokretom, i na druge načine. Umjetnički oblikovano djelo djeluje na misli, osjećaje i imaginaciju, obogaćivajući čovjeka i ljudsku kulturu."

Izvor: wikipedia

Tradicionalna estetika razlikuje šest vrsta umjetnosti; pojavom filma i stripa proširena je tradicionalna podjela umjetnosti.

1. glazba
2. drama
3. književnost
4. slikarstvo
5. kiparstvo
6. arhitektura
7. film
8. ples
9. strip

Izvor: Isto

No sikiriki

Edited by - Archy on 15/01/2010 17:23:25
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3513 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 15/01/2010 : 17:24:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mlLandj3

Moj profesor sociologije je umetnost okarakterisao kao "zadovoljavanje čovekove potrebe za lepim". Besmisleniju definiciju od ove nisam čuo, jer šta tu ima lepog u slici "Gernika" P.Pikasa ili "Krik" E.Munka?
Lepo u umetnosti nije isto sto i lepo u svakodnevnom govoru.
quote:
sve ono što je sračunato, kalkulantsko, fabrikovano, a što čini 90% produkcije, može da se podvede pod ono što amerikaci zovu entertainment. I tu su oni daleko pošteniji. Kod nas na primer, svaka šuša koja zaurla na estradi, ponese epitet "umetnik". Oni se manje više zadovoljavaju titulom - entertainer.
Ne bas; u tom kontekstu obicno se koristi izraz "artist", pa ispada da je svako umetnik.

moji crteži
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 17:29:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
edit: @gil galad
uh, pa nije da si me smrtno uvrijedio, nego više volim raščistiti stvari
ima jedna grupacija ufuranih stripaša koji nastupaju 's visoka', grade se kao nekakve elite na konto toga što čitaju primjerice batman strašan vic itsl.
moram im slomiti srce: ipak su obični masovni konzumenti, pravo rečeno

Edited by - stinky on 15/01/2010 17:29:47
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47184 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 15/01/2010 : 17:34:51  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by psycho

Strip je pre svega popularna umetnost

nije stvar da je "strip pre svega popularna umetnost" nego je danas sve (ili gotovo sve) popularna umjetnost. iliti, masovna kultura.
99% svega je a priori namijenjeno reprodukciji, masovnoj proizvodnji i masovnom konzumiranju.

ali nemojte si zbog toga otrgnuti glavu: baš je dobro što je taj 'šund' tako dostupan i što možeš bez nekog forsiranja čitati petparačke priče (a da nisi kralj ili apostolski nuncij)

prilično točna definicija.
nedavno san čita o tome kako u Francuskoj masovno iskorštavaju umjetnike (u ovom slučaju slikare) iz Kine,Indije i opčenito 2. i 3. svita da crtaju /slikaju ono šta žele vlasnici izložbenih salona i sličnih mista,preciznije ono šta se najbolje prodaje .

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 15/01/2010 : 17:39:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Naravno da je umetnost. Sada, dobra ili losa... Zavisi od subjektivnosti i nacina kojem se doslo do stripa... Mozda bi neko i folk muziku svrstao u umetnost ili Ljijanu Habjanovic-Djurovic, ne mozes da poreknes... Bez obzira sto je to umetnost gde se podilazi porivima, a ne umetnost radi stvaralstva i zbog "Ja bih da kazem nesto svetu, i to bih da objasnim pesmom, knjigom ili stripom..." Mada, kada i razmisljam o pesmi ili stripu, ne razmisljam i ne ispitujem sebe da li je to umetnost... Gledam da li je dobra, da li odgovara mojim culima i da li moze da mi otvori neke horizonte

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12925 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 15/01/2010 : 17:41:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Archy

Tradicionalna estetika razlikuje šest vrsta umjetnosti; pojavom filma i stripa proširena je tradicionalna podjela umjetnosti.

1. glazba
2. drama
3. književnost
4. slikarstvo
5. kiparstvo
6. arhitektura
7. film
8. ples
9. strip

Hm, ja sam oduvijek bio uvjeren da je fotografija osma.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 17:44:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
inače, naslovno pitanje je gotovo pa bezveze
je li strip umjetnost?
to je tako poopćeno, preširoko, nejasno, zbrkano pitanje da nema odgovora na njega.

je li strip umjetnost?
kako kome
evo meni nije
ne tražim u stripu 'ono veće od života'
ne kontempliram ne uzvisujem se
konzumiram ga. ili u rijetkim trenucima, kada me je volja i kada se zbude dobro društvo tu na forumu, ulazim u neke dubioze (uglavnom zajebantske)
štoviše, uopće me ni ne zanima strip, kao široki pojam. zanima me točno i izričito dylan dog. možda i zagor. trenutno je to jedino što mi od stripa uopće može doći u horizont. ne postoji drugo. kako da ja sad promatram strip kao umjetnost, kada me jedino podražuje njegov vid u liku obične industrijske robe?
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 15/01/2010 : 17:47:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
quote:

inače, naslovno pitanje je gotovo pa bezveze
je li strip umjetnost?
to je tako poopćeno, preširoko, nejasno, zbrkano pitanje da nema odgovora na njega.

je li strip umjetnost?
kako kome
evo meni nije
ne tražim u stripu 'ono veće od života'
ne kontempliram ne uzvisujem se
konzumiram ga. ili u rijetkim trenucima, kada me je volja i kada se zbude dobro društvo tu na forumu, ulazim u neke dubioze (uglavnom zajebantske)
štoviše, uopće me ni ne zanima strip, kao široki pojam. zanima me točno i izričito dylan dog. možda i zagor. trenutno je to jedino što mi od stripa uopće može doći u horizont. ne postoji drugo. kako da ja sad promatram strip kao umjetnost, kada me jedino podražuje njegov vid u liku obične industrijske robe?

Sumnja?

Ja se zovem El-Muhammed, iz plemena starih Azra, sto za ljubav zivot gube i umiru kada ljube.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 17:49:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ma kakvi;)
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 15/01/2010 : 18:44:09  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by psycho

Strip je pre svega popularna umetnost

nije stvar da je "strip pre svega popularna umetnost" nego je danas sve (ili gotovo sve) popularna umjetnost. iliti, masovna kultura.
99% svega je a priori namijenjeno reprodukciji, masovnoj proizvodnji i masovnom konzumiranju.

ali nemojte si zbog toga otrgnuti glavu: baš je dobro što je taj 'šund' tako dostupan i što možeš bez nekog forsiranja čitati petparačke priče (a da nisi kralj ili apostolski nuncij)

a takodje je činjenica i da su Mocart, List i kompanija u svoje vreme stvarali popularnu umetnost i bili popularne zvezde. Kako danas njih lično više nema, ostaju dela koja su ih nadživela i stekla status klasika. Mocart je gomilu toga komponovao po narudžbi cara. Mnogo toga je nastalo u momentu nekakve inspiracije, onako, samo po sebi.
Vekovima se suštinski ne menja ništa. Jedino se osavremenjuju tehnike stvaranja.
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 15/01/2010 : 18:56:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:

Moj profesor sociologije je umetnost okarakterisao kao "zadovoljavanje čovekove potrebe za lepim". Besmisleniju definiciju od ove nisam čuo, jer šta tu ima lepog u slici "Gernika" P.Pikasa ili "Krik" E.Munka?
Lepo u umetnosti nije isto sto i lepo u svakodnevnom govoru.
quote:
sve ono što je sračunato, kalkulantsko, fabrikovano, a što čini 90% produkcije, može da se podvede pod ono što amerikaci zovu entertainment. I tu su oni daleko pošteniji. Kod nas na primer, svaka šuša koja zaurla na estradi, ponese epitet "umetnik". Oni se manje više zadovoljavaju titulom - entertainer.
Ne bas; u tom kontekstu obicno se koristi izraz "artist", pa ispada da je svako umetnik.

Meni se tu ne dopada banalizacija i svodjenje umetnosti na udovoljavanje čulima. Gernika ne sadrži u sebi lep prizor kao što je to slučaj na platnima impersionista. Ovo delo pak u sebi sadrži nekakav bes, revolt, bunt jednog razumnog čoveka spram razaranja. Umetnost je za mene ipak jedan viši oblik komunikacije.
Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 15/01/2010 : 19:06:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Bez obzira da li je strip deveta umjetnost, opet spada u umjetnost jer je to slikarstvo i književnost.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 15/01/2010 19:07:29
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 15/01/2010 : 19:13:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
Gernika u svijetu likovne umjetnosti spada, da pojednostavim stvari, u TOP 10 svih vremena, kako za likovne umjetnike tako i za kritičare i istoričare likovne umjetnosti. Picasou je posebna priča.
Slažem se sa Milanom 100%, danas svaka šuša za sebe kaže da je umjetnik.
Znam ja vrlo dobro da je strip svrstan u 9.umjetnost i neka je, ali i dalje mislim da je strip ona definicija s početka priče.

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 19:42:44  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
a takodje je činjenica i da su Mocart, List i kompanija u svoje vreme stvarali popularnu umetnost i bili popularne zvezde. Kako danas njih lično više nema, ostaju dela koja su ih nadživela i stekla status klasika. Mocart je gomilu toga komponovao po narudžbi cara. Mnogo toga je nastalo u momentu nekakve inspiracije, onako, samo po sebi.
Vekovima se suštinski ne menja ništa. Jedino se osavremenjuju tehnike stvaranja.

ti si to malo pobrkao
nisu oni stvarali nikakvu popularnu umjetnost jer ista tada nije ni postojala. oni su radili na dvoru, za više slojeve. za elitu. to je upravo bila elitna umjetnost.
djela u kojima su uživali odabrani, malobrojni, 'plemstvo po rođenju'.
ovi viši slojevi su imali tu privilegiju da budu nazočni autentičnim izvedbama mozarta - i to je upravo elitno
narod (populus) nije imao udjela u tome niti si je mogao priuštiti kontempliranje u mozartu niti ući u palaču.
nije postojao gramofon ili cd plejer ili net i mp3.

a tada je došao kobni obrat: upravo razvitkom tehnika reproduciranja, stvar se mijenja "suštinski".
tako ti sada možeš skinuti mozarta s neta i slušati ga u podstanarskom zapećku. mozart je postao masovna kultura (kao i sve ostalo)
odeš u neki supermarket i tamo mozart stoji na polici potpuno ravnodušno sa lepom brenom, pink floydom i milesom davisom. njegov je elizizam izbrisan, izblijedio je.
a možeš biti faca i spakirati prnje te se uputiti u beč i na trenutak se osjećati kao elita slušajući autentičnu izvedbu mozarta u izvedbi kraljevsko-akademske filmharmonije ( a onda će ti osjećaj splasnuti pa ćeš se pokislo vratiti u sivu stvarnost birtije, pive, crtanih romana i prženih cd-a)
Go to Top of Page

psycho
New Member

212 Posts

Member since 12/08/2009

Posted - 15/01/2010 : 20:06:23  Show Profile Show Extended Profile  Send psycho a Private Message  Reply with Quote
Jedan od najvećih problema je i taj, što, i ako je ljudskih ruku delo, umetnost kao takva nema posve jasnu definiciju.
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 15/01/2010 : 20:21:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

ti si to malo pobrkao
nisu oni stvarali nikakvu popularnu umjetnost jer ista tada nije ni postojala. oni su radili na dvoru, za više slojeve. za elitu. to je upravo bila elitna umjetnost.
djela u kojima su uživali odabrani, malobrojni, 'plemstvo po rođenju'.
ovi viši slojevi su imali tu privilegiju da budu nazočni autentičnim izvedbama mozarta - i to je upravo elitno
narod (populus) nije imao udjela u tome niti si je mogao priuštiti kontempliranje u mozartu niti ući u palaču.
nije postojao gramofon ili cd plejer ili net i mp3.

a tada je došao kobni obrat: upravo razvitkom tehnika reproduciranja, stvar se mijenja "suštinski".
tako ti sada možeš skinuti mozarta s neta i slušati ga u podstanarskom zapećku. mozart je postao masovna kultura (kao i sve ostalo)
odeš u neki supermarket i tamo mozart stoji na polici potpuno ravnodušno sa lepom brenom, pink floydom i milesom davisom. njegov je elizizam izbrisan, izblijedio je.
a možeš biti faca i spakirati prnje te se uputiti u beč i na trenutak se osjećati kao elita slušajući autentičnu izvedbu mozarta u izvedbi kraljevsko-akademske filmharmonije ( a onda će ti osjećaj splasnuti pa ćeš se pokislo vratiti u sivu stvarnost birtije, pive, crtanih romana i prženih cd-a)

ne znam koja si generacija ali ako si imao prilike da čitaš Karla Marksa seti se njegovih društvenih epoha-robovlasništvo-feudalizam-kapitalizam. Svaka od tih epoha ima svoje nosioce poretka. U robovlasništvu su to robovlasnici a robovi su orudja koja govore, ljudi bez ikakvog ljudskog dostojanstva, predmet trgovine. U feudalizmu nosioci poretka su sveštenstvo i plemstvo. Postoje kmetovi i sitne zanatlije. Takodje obespravljeni ali bar niko ne može da trguje njima. Buržoaske revolucije i kapitalizam donose totalno oslobodjenje i gradjanina kao nosioca poretka. Barem na papiru svi su jednaki. U svakoj epohi, umetnici su se obraćali nosiocima društvenog poretka robovlasniku-feudalcu-gradjaninu.

Čitao sam svojevremeno jedan zanimljiv tekst o tome kakve je koncerte držao Franc List, zato sam ga i pomenuo. Čovek je bio superstar svog vremena. Maltene kao Džimi Hendriks. Muzički virtuoz i ekscentrična ličnost. Da su ga imale u to vreme, žene bi ga verovatno gadjale brushalterima
Go to Top of Page

weljko94
Advanced Member

Serbia
3015 Posts

Member since 08/02/2008

Posted - 15/01/2010 : 20:35:26  Show Profile Show Extended Profile  Send weljko94 a Private Message  Reply with Quote
Ih.
Zavisi od toga shta je definicija umetnosti kao i od toga kako ko dozivljava umetnost.
Strip je umetnost, kao i knjizevnost recimo.
Ali kvalitet je drugachiji. Porediti graficke novele i Mikija Mausa je banalno, a ipak oba pojma su svrstana u kategoriju
-umetnost. Stoga umetnost mozhe biti bilo shta shto privlachi paznju shire mase i predstavlja neki kvalitet.
Pojam strp je sirok kao nebo, a cisto sumnjam da je svaki umetnost.

Tebi pripada kraljevstvo zaborava na cijim
granicama padaju sve maske,pa se tako prema tvojoj palati približavamo lišeni secanja, godina i kao bezimena bica ulazimo u božanski putir,nalik na kakvu vatrenu hostiju
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 20:36:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
mislim da je ovo što si napisao na tragu Hauserove filozofije umjetnosti, ali pošteno da ti kažem, krenuo sam to čitati no bijaše mi nekako dosadno. no u svakom slučaju on jest marksistički orijentiran.
Marx mi je zanimljiv, bez obzira koja sam generacija (vjerojatno sam stariji od tebe);)

ali ono što mi je još zanimljivije, a nekako u vezi ove visoka-niska umjetnost, su granični i čudni slučajevi koji se događaju na ovome sajtu. evo recimo prije nekog vremena si je neki izvjesni gospodin kupio strip (stari zagor) za 5000kn. i ovo je jako dobra fora jer se ono što je inicijalno zamišljeno kao niska umjetnost (epizoda zagora koja se tiska u desetine tisuća primjeraka po popularnoj kiosk-cijeni) sada naočigled preobrće i postaje nekakva nakaradna visoka umjetnost - elitni primjerak od 5000kn!!! pa ti sad vidi
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 15/01/2010 : 20:46:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
quote:

mislim da je ovo što si napisao na tragu Hauserove filozofije umjetnosti, ali pošteno da ti kažem, krenuo sam to čitati no bijaše mi nekako dosadno. no u svakom slučaju on jest marksistički orijentiran.
Marx mi je zanimljiv, bez obzira koja sam generacija (vjerojatno sam stariji od tebe);)

ali ono što mi je još zanimljivije, a nekako u vezi ove visoka-niska umjetnost, su granični i čudni slučajevi koji se događaju na ovome sajtu. evo recimo prije nekog vremena si je neki izvjesni gospodin kupio strip (stari zagor) za 5000kn. i ovo je jako dobra fora jer se ono što je inicijalno zamišljeno kao niska umjetnost (epizoda zagora koja se tiska u desetine tisuća primjeraka po popularnoj kiosk-cijeni) sada naočigled preobrće i postaje nekakva nakaradna visoka umjetnost - elitni primjerak od 5000kn!!! pa ti sad vidi

Zato ja kupujem stripove po najnizoj ceni. Najvise volem kad su na akciji E, sad, sta sam? Skot, marksista ili mlohavi kapitalista? Zalazem se za jednakost, a punim dzepove monopolistima ili unistavam privredjaca placajuci ispod minimalne cene rada On je nesvesno placajuci ovaj strip ovoliko puno, napravio rsum, jer je dao za pravo drugima da cuvaju trenutne kolekcije kao zlatnu zilu da bi, kada stasa 1% klinaca, mogli da im prodaju danas bezvredni papir od 1 evra za 50 puta vecu sumu

Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7312 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 15/01/2010 : 20:48:20  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Strip je umjetnost. Strip je šund. Umjetnost je šund. Šund je umjetnost. Jer, sve je kult, sve je klasik, al to niko neće nikad priznat, jer nešto mora bit veće, nešto mora bit iznad ostalog, kaše svega i svačeg, jer da nema tog bogovskog među masom, ni ona sama kao takva ne bi postojala. I to je, prijatelji moji, ona prava istina, ali neprimjetna, i zaboravljena, jer za nju široka masa, ni ne smije znati.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 20:56:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bob Rok
jer je dao za pravo drugima da cuvaju trenutne kolekcije kao zlatnu zilu da bi, kada stasa 1% klinaca, mogli da im prodaju danas bezvredni papir od 1 evra za 50 puta vecu sumu

u, pravi si poduzetnik
mozak ti je već kapitalistički instrumentaliziran te od jednog onako sadržajno bogatog fenomena (a zašto ga ne analizirati psiho(pato)loški) radiš redukciju na biznis. plus, super ti je ideja - vjerojatno ćeš se za 40 godina bezobrazno obogatiti na starom papiru kojega čuvaš u kolekciji;)))
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 20:57:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by vice

Strip je umjetnost. Strip je šund. Umjetnost je šund. Šund je umjetnost. Jer, sve je kult, sve je klasik, al to niko neće nikad priznat, jer nešto mora bit veće, nešto mora bit iznad ostalog, kaše svega i svačeg, jer da nema tog bogovskog među masom, ni ona sama kao takva ne bi postojala. I to je, prijatelji moji, ona prava istina, ali neprimjetna, i zaboravljena, jer za nju široka masa, ni ne smije znati.

vice na tragu karla jaspersa i napetosti između mase i vođe;)
Go to Top of Page

mlLandj3
Average Member

Serbia
680 Posts

Member since 22/09/2009

Posted - 15/01/2010 : 20:59:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit mlLandj3's Homepage  Send mlLandj3 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Bob Rok

quote:

Zato ja kupujem stripove po najnizoj ceni. Najvise volem kad su na akciji E, sad, sta sam? Skot, marksista ili mlohavi kapitalista? Zalazem se za jednakost, a punim dzepove monopolistima ili unistavam privredjaca placajuci ispod minimalne cene rada On je nesvesno placajuci ovaj strip ovoliko puno, napravio rsum, jer je dao za pravo drugima da cuvaju trenutne kolekcije kao zlatnu zilu da bi, kada stasa 1% klinaca, mogli da im prodaju danas bezvredni papir od 1 evra za 50 puta vecu sumu

tja, da je reč o nekoj singl ploči, na primer the nights in white saten, uz koju je dotični recimo prvi put nategao neku curu pa i da kažeš. Nostalgija, lepi trenuci ali Zagor...
nego mrzi me da kopam po netu pa mi pomozite koliki je danas odnos kn=eur?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13165 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/01/2010 : 21:10:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
tja, da je reč o nekoj singl ploči, na primer the nights in white saten, uz koju je dotični recimo prvi put nategao neku curu

ma ni onda
da si obljutaviš 'naj-uspomene'? kvantificiraš best of života novčanim apoenima? izračunaš si kolko vrijedi prvi put "aha, nek bude 5000kn"
to je sve sik, b o l e s n o
a po galopirajućem porastu aukcija i cijena i kupo-prodaje, da se zaključiti da je sajt pun bolesnika

ps - mislim da je euro = 7.3kn, tako nešto

Edited by - stinky on 15/01/2010 21:11:14
Go to Top of Page

Bob Rok
Advanced Member

4922 Posts

Member since 11/03/2009

Posted - 15/01/2010 : 21:14:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Bob Rok a Private Message  Reply with Quote
Je li tako? Ja se ispricavam, onda za 500 puta vecu sumu Da sam znao, pa da ne prodajem kolekciju Alan Forda... Mada onda bih bio protiv svojih principa... Ali drustvo koje ne mari za individuu, ne mari ni za princip, tako da sam miran samo pred komsosom i Marksom

Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000