Author |
Topic  |
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Member since 26/04/2009 |
Posted - 05/02/2010 : 15:26:05
|
 Završio sam ''Preobražaj'' i moram reći da se osjećam prilično zbunjeno. Kakvo dijelo!
Moguće je da je priča napisana sa ciljem da još jednom ukaže na jednu od najvećih slabosti i mana našeg društva - vječita, žustra i hitra spremnost da se odbaci i izopšti svako ko je iole drugačiji. Ne trebamo zaboraviti da u današnjem svijetu, gusto povezanom mrešama interneta, facebooka i ostalih stvari koje troše vrijeme koje nam je podareno, i dalje postoje ljudi koji su spremni da o drugima sude na osnovu boje kože. Svi oni koji u nekom trenutku podlegnu takvim prevaziđenim i besmislenim predrasudama nisu u stanju da vide kroz izgled jedne jedinke, pravi ''bubašvabin oklop'', i da shvate da je razum i saosjećanje ono što nas čini ljudima, a ne pigment kože ili porijeklo ili bilo šta drugo.
Majka, otac i sestra. I oni u određenom smislu doživljavaju drastičan preobražaj, mijenjajući se i postižući bolji i udobniji život svojom borbom i naporima. Šta su bubašvabe? Paraziti koji se hrane svim vrstama ostataka, gamižući po mračnim uglovima kuće. Upravo tako, ili barem slično, živjeli su članovi porodice dok se Gregor brinuo o prehranjivanju i preživljavanju. Međutim, kada su se uloge sasvim preokrenule, oni se često nisu sjećali sve brige koju je Gregor pružao njima, već su ga okrutno zanemarivali, priželjkujući njegovu smrt. A eto, prije ''preobražaja'', oni su bili prave ''štetočine'' i ''paraziti'' kuće, makar i u prenesenom značenju. Možda je i priča pokušaj da se prikaže kako se jedna naizgled povezana, složna i ljubavi puna porodica može podijeliti. Glavni junak se u njegovom teškom i jednistvenom položaju mgoao pouzdati samo u porodicu. I zaista, jedno vrijeme su mu pomagali i vodili brigu o njemu. No sve je prolazno, pa je jadni Gregor odsječen od glavnog tijela porodice baš kao kakva suva i jalova grana, zauvijek nestajući sa porodičnog stabla. Izgubljen je, dok članovi prodice brišu sjećanje na njega nizom događaja banalne svakodnevnice, potiskujući sve uspomene i tako ga ubijajući po drugi put, svjenso ili nesvjesno. I eto, jedna teška situacija je došla i prošla, a sve veze i saosjećanje sa sinom/bratom su zauvijek prekinute, čak i sa određenom radošću. Ljudsko milosrđe i saosjećanje je kratkog vijeka.
Doduše, pretvaranje u insekta može biti simbol za odbijanje uloge i običaja koje Gregoru nemilosrdno nameće siva birokratija i nejasna, a ipak okrutna i nemarna ''kompanija''.
A imam osjećaj da dijelo ima još slojeva koje nisam uspio da uhvatim. Nameće se i paralela sa jevrejskim životom u getou, koja je vjerovatno i najtačnija. @Vope Hvala na preporuci! Da, baš me je ta referenca u DD i zainteresovala, a i drug mi ju je ranije preporučio... P.S Nešto dobro i da dođe od ove nestašice stripova, barem sam pojačao tempo čitanja... |
Edited by - Mhejl on 05/02/2010 19:13:34 |
 |
|
profesor-inz
Advanced Member

4204 Posts
Member since 27/11/2008 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25990 Posts
Member since 17/09/2004 |
Posted - 05/02/2010 : 19:50:57
|
Meni je Kafka uvek bio uvek nekako naporan...
Ali kad smo već kod kod "filozofskih" knjiga, moja preporuka:
 |
I am legion. I do not forget. I do not forgive.
|
 |
|
vope
Senior Member

Montenegro
2969 Posts
Member since 21/12/2006 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25990 Posts
Posted - 05/02/2010 : 22:04:48
|
Sve drugo što sam pročitao od Hesea mi se više svidelo nego Stepski vuk   .
A Demijana sam preporučio zato što je manjeg obima, slično Kafki (na koga sam se nadovezao). |
|
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 05/02/2010 : 22:16:51
|
a ovo nista   

|
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
Edited by - Lord Vader89 on 05/02/2010 22:17:34 |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 05/02/2010 : 22:19:23
|
Dobro Hanteru, već znamo da ne voliš SF...   Uf, tema nam je pomalo zamrla... Šta čitate ovih dana? Pored Kafke, obnavljam gradivo iz ''Baskervilskog psa'', koji je moj omiljeni Dojlov roman. P.S Da li je neko čitao ''Ligeju'', kratku priču Edgara Alana Poa? Ako jeste, koje je vaše tumačenje piščevih zamisli? |
Edited by - Mhejl on 05/02/2010 22:19:55 |
 |
|
Lord Vader89
stripovi.com suradnik

France
9618 Posts
Member since 05/07/2007 |
Posted - 05/02/2010 : 22:27:23
|
ti rece da ces da se vratis sa refleksijama na Zaduzbinu, pa me izneveri  |
Potpis u dva reda, prema pravilniku: Vader je, kao i uvek, u pravu. ; john connor ; 2022 A.D. |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 05/02/2010 : 22:32:04
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
ti rece da ces da se vratis sa refleksijama na Zaduzbinu, pa me izneveri 
Pa polako, još sam pod utiskom ''Preobražaja'' a utiske ne valja miješati.  |
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25990 Posts
Posted - 05/02/2010 : 23:16:40
|
quote: Originally posted by Mhejl
Dobro Hanteru, već znamo da ne voliš SF...   Uf, tema nam je pomalo zamrla... Šta čitate ovih dana? Pored Kafke, obnavljam gradivo iz ''Baskervilskog psa'', koji je moj omiljeni Dojlov roman. P.S Da li je neko čitao ''Ligeju'', kratku priču Edgara Alana Poa? Ako jeste, koje je vaše tumačenje piščevih zamisli?
Ne razumem????? Ti napišeš neko svoje razmišljanje o knjizi koja nije SF, ja ti prporučim nešto u toj oblasti što bi takođe moglo da ti se svidi, i onda ja ne volim SF??? Još uvek ne razumem...
I onda navodiš dalje knjige koje nemaju baš neke veze sa SF-om, ali to je u redu...
Tema je zamrla??? Koja tema????
|
|
 |
|
manhunter
Moderator

Switzerland
25990 Posts
Posted - 05/02/2010 : 23:39:15
|
quote: Originally posted by Lord Vader89
a ovo nista   

Ne liči na Kafku. A i bolja je Igra staklenih perli i Narcis od ove.  
Nego, ne znam da li smemo da raspravljamo dalje na ovu temu...Znaš, svi znaju da ja ne volim SF....   |
|
 |
|
docA
Advanced Member

.jpg)
8104 Posts
Member since 14/09/2008 |
Posted - 06/02/2010 : 01:00:19
|
@ manhunter
Mora da me opasno zajebavas, il' sam ja nesto opasno zalutao ovdI?
"Ne slusam Ravelov Bolero jer svi su za njega culi"
Moguce da je Stepski vuk izvikan, al' meni je legao svojevremeno...A Demijan je, inace, njegova paradigma, preteca...
Da, Staklene perle i Narcis su ispred Sidarte, a Kafka je tatko na svi!
A zasto ne volis SF?    |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 06/02/2010 : 10:37:53
|
stepski vuk nije 'izvikan' jest mega popularan ali ne u inkriminirajućem značenju tog pojma stepski je najkraće rečeno klasik a to da se manhunteru ne sviđa je u skladu sa njegovom 'sklonošću' ka pravilima, konvenciji i uhodanom tijeku stvari (premda tu i tamo iz njega izbije koji tračak svjetlosti;), neka razmišljanja koja narušavaju red, pa ga to čini ne do kraja definiranim likom u smislu neke krutosti. tim bolje;) |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 06/02/2010 : 10:50:35
|
Roberto Saviano Gomora
Roberto Saviano nam predstavlja jednu od najmocnijih organizacija organiziranog kriminala i ujedno najbrutalniju od svi na ovoj nasoj kugli. Kao insider ovaj mladi novinar govori o povjesti, strukturi i dusi napuljske mafije koja je odnjela vise zivota nego sicilijanska, ruska , albanska i sve druge mafije zajedno . Savijanova glava je ucjenjena na milionski iznos eura i covjek sada zivi na nepoznatoj lokaciji. Evo jedan izvod iz pisma djecarca koji je pripadao commori , a koje je predao sveceniku koji ga je citao za vrijeme konferencije .
quote: Svi koje poznajem mrtvi su ili su u zatvoru .Zelim postati boss. Zelim imati supermarkete ,prodavaonice ,tvornice, zelim imati zene . Zelim 3 automobila , zelim da me postuju kad udem o prodavaonicu , zelim imati trgovine po cijelom svijetu .A onda zelim umrijeti .Ali onako kako umire pravi covijek , netko tko stvarno zapovijeda .Zelim da me ubiju.

|
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 06/02/2010 : 10:59:03
|
quote: Originally posted by mr murdoc
Zelim imati supermarkete ,prodavaonice ,tvornice, zelim imati zene . Zelim 3 automobila , zelim da me postuju kad udem o prodavaonicu , zelim imati trgovine po cijelom svijetu .
znaš kaj ću ti reći meni je ovo toliko odvratan scenarij, takva gnjusna životna filozofija da je prezirem mislim, poznata mi je privlačnost takvog 'heroja': vidio sam gomile kojima je Scarface omiljen film, omiljen lik to je stereotip zlikovca koji posjeduje nešto moćno, koji uspijeva zahvaljujući snazi iznutra (koju se kolokvijalno zove muda). i to ima određenu draž, ali je meni toliko trulo, toliko ljigavo, serem se na to gaženje preko leševa. Scarface kao jedan od najodvratnijih likova ikada; premda ima nešto od ničeanske siline u njemu, promatram ga kao crva |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 06/02/2010 : 11:02:02
|
quote: Originally posted by manhunter
quote: Originally posted by Mhejl
Dobro Hanteru, već znamo da ne voliš SF...   Uf, tema nam je pomalo zamrla... Šta čitate ovih dana? Pored Kafke, obnavljam gradivo iz ''Baskervilskog psa'', koji je moj omiljeni Dojlov roman. P.S Da li je neko čitao ''Ligeju'', kratku priču Edgara Alana Poa? Ako jeste, koje je vaše tumačenje piščevih zamisli?
Ne razumem????? Ti napišeš neko svoje razmišljanje o knjizi koja nije SF, ja ti prporučim nešto u toj oblasti što bi takođe moglo da ti se svidi, i onda ja ne volim SF??? Još uvek ne razumem...
I onda navodiš dalje knjige koje nemaju baš neke veze sa SF-om, ali to je u redu...
Tema je zamrla??? Koja tema????
Pogrešno smo se razumijeli, šalio sam se... Bilo mi je smiješno što se prije par dana pričalo samo o SF, a sada je polje rasprave dosta prošireno. Kada sam napisao da je ''tema zamrla'' mislio sam da obično treba dosta čekati do novog odgovora i da relativno mali procenat forumaša učestvuje. Pravi si moderator, odmah bi hvatao za gušu.  |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 06/02/2010 : 11:05:08
|
quote: Originally posted by Mhejl što se prije par dana pričalo samo o SF
Zaratustra se začudi u srcu svome: zar Mhejl još nije čuo da je SF umro? |
 |
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 06/02/2010 : 11:08:31
|
quote: Originally posted by stinky
quote: Originally posted by Mhejl što se prije par dana pričalo samo o SF
Zaratustra se začudi u srcu svome: zar Mhejl još nije čuo da je SF umro?
Nikada se, o zlehudi forumašu, nemoj raspravljati nsa filozofom sitnkijevog ranga!  |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Mhejl
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
4066 Posts
Posted - 06/02/2010 : 11:13:31
|
Knjiga je odlična, ali nisam je upoređivao sa dijelima naučne fantastike. A sad, hm... |
Edited by - Mhejl on 06/02/2010 11:14:09 |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Posted - 06/02/2010 : 13:51:16
|
quote: Originally posted by mr murdoc
Zelim imati supermarkete ,prodavaonice ,tvornice, zelim imati zene . Zelim 3 automobila , zelim da me postuju kad udem o prodavaonicu , zelim imati trgovine po cijelom svijetu .
znaš kaj ću ti reći meni je ovo toliko odvratan scenarij, takva gnjusna životna filozofija da je prezirem mislim, poznata mi je privlačnost takvog 'heroja': vidio sam gomile kojima je Scarface omiljen film, omiljen lik to je stereotip zlikovca koji posjeduje nešto moćno, koji uspijeva zahvaljujući snazi iznutra (koju se kolokvijalno zove muda). i to ima određenu draž, ali je meni toliko trulo, toliko ljigavo, serem se na to gaženje preko leševa. Scarface kao jedan od najodvratnijih likova ikada; premda ima nešto od ničeanske siline u njemu, promatram ga kao crva
Roberto Saviano je bas zbog toga napisao ovu knjigu i izlozio svoj zivot jednoj ttrajnom strahu . Ova kniga nije podigla samo puno prasine, nego je dovela i jos uvijek dovodi do masovnih hapsenja clanova Gomore i to na najvisem nivou. Savjetujem ti da ovu knjigu procitas. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 06/02/2010 : 14:01:10
|
ne znam, u ovom trenutku teško ne zato što bi to bila loša knjiga, nego me sada jednostavno ne zanima. čovječe, pa ne stignem čitati ni marksiste koje sam prikupio, a kamoli ću još talijanske mafijaše;)) |
 |
|
mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts
Posted - 06/02/2010 : 14:05:33
|
ne znam, u ovom trenutku teško ne zato što bi to bila loša knjiga, nego me sada jednostavno ne zanima. čovječe, pa ne stignem čitati ni marksiste koje sam prikupio, a kamoli ću još talijanske mafijaše;))
 , to je ista kategorija 
Postoji i film kao brzinska zamjenica .
 |
 |
|
Topic  |
|